Austrougarska i Osmanlije

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ioannes

#176 Re: Austrougarska i Osmanlije

Post by ioannes »

Austrougari su uzeli BiH samo iz tog razloga jer su se prije toga dogovorili sa Rusijom
u vezi toga....to su bile dvije najvece sile,da nije Austrija uzela onda bi Rusija
bokakotorska

#177 Re: Austrougarska i Osmanlije

Post by bokakotorska »

korisnik101 wrote:Nadrobi ti moj Bokakotorska.
Neki redoslijed molim lijepo. :-D

Do 1680-ineke, Turska je bila najveca sila na svijetu.
Do tad, Amerika i Australija su bile nerazvijene prcije sa Indijancima i Aboridzinima.
Primat Atalntskog okeana dobio svoj enormni rast u tom periodu. Tako da se moze reci, kada je Atlantik postao glavni trgovacki put Zap Evropskih drzava u isto vrijeme snaga Otmanskog carstva je pocela rapidno da opada,

Da Bosnjaci nisu bilo ovako prgavi i puni inata, mozes komotno reci da bi Otomansko carstvo zavrsilo karijeru vec 1690e godine. Te godine su Austrougari zauzeli Beograd, Pristinu i Skoplje. Stigli su do vrata Istanbula. Ali Bosnu nisu mogli zauzeti.
Brate mora se stati ukraj lavini *ranja, pa sam morao malo naglije, ispirka ako sta nije stimalo bas ono.

Ali dobri moj 101, 1680 Turska je sto se mora tice vozala svoje barke po Mediteranu, okeana videla nije.

Kako je ona to mogla biti Svetska sila misa mu poljubim vozajuci se od Bodruma do Samsuna i to blize obali da je ko ne potkaci ?

Jas da mi je to otadzbina u tom periodu ali nije ona tada Sveta ni videla. Danas je mnogo svetskija sila no tada.

Smrt na popeuke o slavi nasih okupatora sada i uvek :D

PS Glede primedbe da su Austrijanci po padu opsade Beca osvojili do Skoplja, a nisu Bosnu :roll:

Pa koliko smo mi ucili u istorijskom ONO i DSZ koj ce im BiH brate tada, kad su namerili bili na Konstantinopolj ?!

Nijesu je ni pokusali uzimati, da su uzeli sta su hteli, pala bi BiH sama. Dosta bre cirkanja kad se pise o Historiji nasih osvajaca.
Hrulj

#178 Re: Austrougarska i Osmanlije

Post by Hrulj »

bokakotorska wrote:
korisnik101 wrote:Nadrobi ti moj Bokakotorska.
Neki redoslijed molim lijepo. :-D

Do 1680-ineke, Turska je bila najveca sila na svijetu.
Do tad, Amerika i Australija su bile nerazvijene prcije sa Indijancima i Aboridzinima.
Primat Atalntskog okeana dobio svoj enormni rast u tom periodu. Tako da se moze reci, kada je Atlantik postao glavni trgovacki put Zap Evropskih drzava u isto vrijeme snaga Otmanskog carstva je pocela rapidno da opada,

Da Bosnjaci nisu bilo ovako prgavi i puni inata, mozes komotno reci da bi Otomansko carstvo zavrsilo karijeru vec 1690e godine. Te godine su Austrougari zauzeli Beograd, Pristinu i Skoplje. Stigli su do vrata Istanbula. Ali Bosnu nisu mogli zauzeti.
Brate mora se stati ukraj lavini *ranja, pa sam morao malo naglije, ispirka ako sta nije stimalo bas ono.

Ali dobri moj 101, 1680 Turska je sto se mora tice vozala svoje barke po Mediteranu, okeana videla nije.

Kako je ona to mogla biti Svetska sila misa mu poljubim vozajuci se od Bodruma do Samsuna i to blize obali da je ko ne potkaci ?

Jas da mi je to otadzbina u tom periodu ali nije ona tada Sveta ni videla. Danas je mnogo svetskija sila no tada.

Smrt na popeuke o slavi nasih okupatora sada i uvek :D

PS Glede primedbe da su Austrijanci po padu opsade Beca osvojili do Skoplja, a nisu Bosnu :roll:

Pa koliko smo mi ucili u istorijskom ONO i DSZ koj ce im BiH brate tada, kad su namerili bili na Konstantinopolj ?!

Nijesu je ni pokusali uzimati, da su uzeli sta su hteli, pala bi BiH sama. Dosta bre cirkanja kad se pise o Historiji nasih osvajaca.
Sve svjetske sile su krenule u ameriku zbog Turaka, buduci da su Turci kontrolisali put svile, zacine, porculan itd..

Nisu imali potrebe da idu tamo. A kad se potreba javila, nakon becke propasti, nije postojala mogucnost.
korisnik101

#179 Re: Austrougarska i Osmanlije

Post by korisnik101 »

Bokakotorska,
Sredozemlje je sve do 17 vijeka bilo centar svijeta. Zapamti to.
Ko je kotrolisao Sredozemlje, kontrolisao je dotok rube kopnenim putem iz Kine i Indije.

A sto se tice BiH, ne vidim zasto ne bi zauzeli da su mogli? Oslobodili bi ogromne snage koje su drzali u Krajini.
Tesko bi se Otomani mogli vratiti poslije tog poraza.
sinuhe

#180 Re: Austrougarska i Osmanlije

Post by sinuhe »

Na Islandu je do nedavno bilo dozvoljeno ubiti Turcina :D
Sjevernoafricki gusari pod osmanskom vlascu su isli do Norveske, Islanda, Engleske pljackati i porobljavati.
bokakotorska

#181 Re: Austrougarska i Osmanlije

Post by bokakotorska »

Hrulj

Sve svjetske sile su krenule u ameriku zbog Turaka, buduci da su Turci kontrolisali put svile, zacine, porculan itd..

Nisu imali potrebe da idu tamo. A kad se potreba javila, nakon becke propasti, nije postojala mogucnost.

Mmm, to smo mi ucili u nasoj istoriji ONOa i DSZa, ne svi vec oni radoznaliji koji su jos zavirili i u drugu knjigu.
Ali ima posle druge i treca, a za njom cetvrta…

Te knjige koje smo slabo citali pricaju o Rekonkvisti koja je pala godinu dve pre « otkrica Amerike 1492 ».
Portugalci nisu krenuli oko sveta sto su Turci uzeli / blokirali put svile / vec sto je Henrik moreplovac krenuo za Arapima koje tek sto proterase iz Iberije. Jureci i paleci im sve na sta su naisli, njegovi moreplovci lagano jedan za drugim oplovise Afriku, stigose do Indije i Indokine, danasnje Indonezije i Malezije. Dakle komunikacija sa Kinom i Indijom je ostvarena vec 50etak godina po « upadu Turske » na put svile i radi toga kratkotrajnog prekida u toj trgovini.

Primera radi Mosul u danasnjem Iraku ako ne najveci a onda jedan medju prvim gradovima sveta sa pocetka XV veka, postade selo i Turska provincija vec na kraju XVog veka – upravo zbog tog portugalskog rada. Mosul preko koga je sva ta roba kolala u vreme Arapa vekovima, pod Turcima postade slepo crevo. To je istina – proveri sam ako je ovo novina s moje strane.

Ne da Turci nisu imali potrebe ici kuda - vec nisu znali niti pojma imali sta se desava. Potrebno je shvatiti da su TURCI, SPANCI I PORTUGALCI zapravo zajednickim snagama unistili Arape, svako na svojoj strani arapskog sveta. Turska tog vremena je samo sjajna vojna masinerija - bivse vojne kaste kod Arapa - koji su Arape unistili i preuzeli islamsku pricu – svodeci je na ono sto su znali, a to je rat, osvajanja KOPNENA i opet rat i opet osvajanja. I to je sve od njih. Pridavati im bilo kakav drugi znacaj je potpuno besmisleno, u to ce te uveriti arapski I drugi islamski izvori ako zakopas dublje, ne Bokakotorska.
Sva arapska kultura I umetnost nedostajali su im I zato je Turska pod Osmanlijama bila I ostala to sto jeste. SMETNJA tadasnjem naprednom svetu.
Radi poimanja ostalog “naprednog sveta I njihovog svetskog znacaja, moze se krenuti od najveceg biznisa XVI, XVII I XVII veka, a taj je bio TRGOVINA ROBLJEM. Njena razglednica je Amsterdam koji je procvao upravo u tom periodu, ova trgovina postala je I uzrokom propasti Spanske svetske imperije I osnov nastanka Holandske i Britanske Imperije.

Nasa Osmanska Turska dakle bila je samo dobra vojna masina XV I XVI veka. Opasna kopnenim susedima i nikom vise. Na nasu zalost mi smo bili ti susedi.

Austrija ? Levo sviralo Dinastije Habzburg, zemlja koje se kasnije Bizmark odrekao kao Nemacke zemlje. Pogranicna zemlje neke Evrope ka Aziji.

Samo u ocima jugoslovenskih gubitnika raznih boja ove dve prastare krntije - ove dve zemlje, imaju neki znacaj.

Jugoslovenski Sokolovi I Zmajevi dali su fin doprinos da se te dve nakaze od drzava detaljno demontiraju.
ZAUVEK.

Korisnik 101
Primam k znanju ovu tvrdnju
Ko je kotrolisao Sredozemlje, kontrolisao je dotok rube kopnenim putem iz Kine i Indije

I pitam se ako je tako kao sto tvrdis sto svi ti naslavniji Italijani, Djenovljani pre svih (Hristifor Kolumbo i Amerigo Vespuci) otkrise Ameriku za Spance i Engleze (Giovanni Caboto alias John Cabot), kada su tako dobri novci mogli da se dignu veslajuci Mediteranom i trgujuci svilom sa Turcima? Sto onoliki Jevreji ulozise kintu u trgovinu robljem u Juznoj Americi I Africi kad su mogli da trguju svilom – sa kim hebote ? Koga zabole za svilu ba dok se osvajao svet ???

Dok se osvajao svet nikome svila trebala nije ba nego zacini, pre svega sa Moluka, zacini kojima su mogli “konzervirati” hranu, produziti joj vek znacajno za to vreme - bas kao sto su Arapi cinili po svojim pustarama vekovima. To je TADA trebalo svetskim Kolonijalnim silama koje su osvajale i naseljavale planetu. Te zacine, a ne svilu su im u pocetku valjali Portugalci, a zatim Spanci i Holandjani te konacno Englezi. Turci ne nikako, oni su tavorli gde jesu i nisu omrsili brka od te trgovine ama ic. Samo satirali sebe i nase stare u besmislenom ratovanju sa jednako besmislenim Austrijancima, jer nista drugo nisu znali ni jedni ni drugi. Tuga.

Kao i uvek zelim svako dobro i laku noc iz Beograda.
:)
madner

#182 Re: Austrougarska i Osmanlije

Post by madner »

bokakotorska wrote:
madner wrote:Manje vise, od Karlovca do Berlina puno je vise Bosna uradila za sultana nego sultan za Bosnu.

Truepathe, ne da si lupio nevidjenu glupost, nego bi te trebalo biti stid sto si pristino posalji. Haj da si rekao ovo, ali imao si bar dvije sekunde da procitas sta si napisao.
Ha ovo mi lici na one nase stare popeuke, provincija radi, Beograd se gradi :D

Koja salonska kuknjava i patetika.

Ajmo sada malo ozbiljno.

1 Teza koja se provlaci, Turska je bila beton od 1453 do 1690

2 Teza Austrougarska je majka, bastion svekolike naobrazbe i kulture koja je izgradila zgrade, bolnice, skole, puteve

Glede obadviju treba skrenuti paznju da i Otomanska Turska i Austrija (od polovine XIX veka Austrougarska) u svetu

tokom XV, XVI, XVII, XVIII i XIX veka predstavljaju regionalne sile. Njihov uticaj dosezao je upravo do njihovih granica.

Poredjenja radi Spanija pre svih, a za njom Francuska, Holandija i Velika Britanija tokom ovih vekova nase totalne izolacije

od svetskih tokova jesu zaista bile Velike svetske sile.

Period o kome se ovde dosta nesuvislo razglaba predstavlja period Humanizma i Renesanse, Velikih geografskih otkrica i

kolonizacije Srednje, Juzne i konacno Severne Amerike, Potom Afrike i konacno Australije U tom procesu spoznaje sveta,

njegovog kartiranja i uspostave globalne pomorske trgovine niti Otamnska Turska niti Austrija nisu dale ama bas nikakvog

doprinosa.

Za sve te vekove Turska i Austrija su se satirale oko za svetske pojmove beznacajnog parceta zemlje i terale jedna drugu

preko Save i Dunava. I to je svo njihovo dostugnuce, a i nasih starih koji im behu podanici. U vreme kada je Sredozemno

more postalo beznacajno, a Atlantik postao glavna trgovacka saobracajnica kojom je transportovano 90% svetske trgovine

(u kome ni Turska niti Austrija uopste nisu ni imale ucesca btw).

Tako da je dosta korisno spoznati da danasnje drzave nasih naroda naravno nisu ni postojale tada, a tadasnje gazde ovih

prostora spadaju na marginu svetske povijesti TOGA DOBA.

Laku noc iz Beograda

:D

Kakav skup poluistina i lazi. Da ima makar malo istine pa da se isplati uci u detalje i razloziti koliko veze nemas, no nema nikakve substance.

Osmansko Carstvo i Spanija su imale svoja stoljeca kada su zaista i doista bile svjetske velesile. Padom Spanije, Francuska uzima primat, da bi Engleska iskoristila prvi Evropski rat da se odrazi.
Hrulj

#183 Re: Austrougarska i Osmanlije

Post by Hrulj »

bokakotorska wrote:Hrulj

Mmm, to smo mi ucili u nasoj istoriji ONOa i DSZa, ne svi vec oni radoznaliji koji su jos zavirili i u drugu knjigu.

Te knjige koje smo slabo citali pricaju o Rekonkvisti koja je pala godinu dve pre « otkrica Amerike 1492 ».
Portugalci nisu krenuli oko sveta sto su Turci uzeli / blokirali put svile / vec sto je Henrik moreplovac krenuo za Arapima koje tek sto proterase iz Iberije. Jureci i paleci im sve na sta su naisli, njegovi moreplovci lagano jedan za drugim oplovise Afriku, stigose do Indije i Indokine, danasnje Indonezije i Malezije. Dakle komunikacija sa Kinom i Indijom je ostvarena vec 50etak godina po « upadu Turske » na put svile i radi toga kratkotrajnog prekida u toj trgovini.

Primera radi Mosul u danasnjem Iraku ako ne najveci a onda jedan medju prvim gradovima sveta sa pocetka XV veka, postade selo i Turska provincija vec na kraju XVog veka – upravo zbog tog portugalskog rada. Mosul preko koga je sva ta roba kolala u vreme Arapa vekovima, pod Turcima postade slepo crevo. To je istina – proveri sam ako je ovo novina s moje strane.

Ne da Turci nisu imali potrebe ici kuda - vec nisu znali niti pojma imali sta se desava. Potrebno je shvatiti da su TURCI, SPANCI I PORTUGALCI zapravo zajednickim snagama unistili Arape, svako na svojoj strani arapskog sveta. Turska tog vremena je samo sjajna vojna masinerija - bivse vojne kaste kod Arapa - koji su Arape unistili i preuzeli islamsku pricu – svodeci je na ono sto su znali, a to je rat, osvajanja KOPNENA i opet rat i opet osvajanja. I to je sve od njih. Pridavati im bilo kakav drugi znacaj je potpuno besmisleno, u to ce te uveriti arapski I drugi islamski izvori ako zakopas dublje, ne Bokakotorska.
Sva arapska kultura I umetnost nedostajali su im I zato je Turska pod Osmanlijama bila I ostala to sto jeste. SMETNJA tadasnjem naprednom svetu.
Radi poimanja ostalog “naprednog sveta I njihovog svetskog znacaja, moze se krenuti od najveceg biznisa XVI, XVII I XVII veka, a taj je bio TRGOVINA ROBLJEM. Njena razglednica je Amsterdam koji je procvao upravo u tom periodu, ova trgovina postala je I uzrokom propasti Spanske svetske imperije I osnov nastanka Holandske i Britanske Imperije.

Nasa Osmanska Turska dakle bila je samo dobra vojna masina XV I XVI veka. Opasna kopnenim susedima i nikom vise. Na nasu zalost mi smo bili ti susedi.

Austrija ? Levo sviralo Dinastije Habzburg, zemlja koje se kasnije Bizmark odrekao kao Nemacke zemlje. Pogranicna zemlje neke Evrope ka Aziji.

Samo u ocima jugoslovenskih gubitnika raznih boja ove dve prastare krntije - ove dve zemlje, imaju neki znacaj.

Jugoslovenski Sokolovi I Zmajevi dali su fin doprinos da se te dve nakaze od drzava detaljno demontiraju.
ZAUVEK.

Korisnik 101
Ko je kotrolisao Sredozemlje, kontrolisao je dotok rube kopnenim putem iz Kine i Indije

I pitam se ako je tako kao sto tvrdis sto svi ti naslavniji Italijani, Djenovljani pre svih (Hristifor Kolumbo i Amerigo Vespuci) otkrise Ameriku za Spance i Engleze (Giovanni Caboto alias John Cabot), kada su tako dobri novci mogli da se dignu veslajuci Mediteranom i trgujuci svilom sa Turcima? Sto onoliki Jevreji ulozise kintu u trgovinu robljem u Juznoj Americi I Africi kad su mogli da trguju svilom – sa kim hebote ? Koga zabole za svilu ba dok se osvajao svet ???

Dok se osvajao svet nikome svila trebala nije ba nego zacini, pre svega sa Moluka, zacini kojima su mogli “konzervirati” hranu, produziti joj vek znacajno za to vreme - bas kao sto su Arapi cinili po svojim pustarama vekovima. To je TADA trebalo svetskim Kolonijalnim silama koje su osvajale i naseljavale planetu. Te zacine, a ne svilu su im u pocetku valjali Portugalci, a zatim Spanci i Holandjani te konacno Englezi. Turci ne nikako, oni su tavorli gde jesu i nisu omrsili brka od te trgovine ama ic. Samo satirali sebe i nase stare u besmislenom ratovanju sa jednako besmislenim Austrijancima, jer nista drugo nisu znali ni jedni ni drugi. Tuga.

Koliko samo predrasuda i neobrazovanosti sam upravo procitao, ne mogu da vjerujem.
Andaluzani su pobjegli u odredjenom broju u Maroko.
Oni sto ostade su spaljeni na lomacama ili pokrsteni na silu.
Gonjao arape oko afrike i po atlantiku? Koji si ti crtani gledao?
Put preko atlantika je bio tu jednostavno zbog pokusaja pronalaska lakseg puta do Kine i Indije te izbacivanje muslimana kao posrednika u toj trgovini.

Sto se tice kopnene opasnosti, dovoljno je reci da je bilo potrebno ujedinjenje cijele krscanske evrope u bitci kod lepanta kako bi se porazila Osmanlijska mornarica, koja je opet izgradjena nanovo za 3 godine.
Pun si predrasuda brate, prosto mi te zao.
Svi relevantni historicari se slazu da Osmanlije nisu krenuli u ameriku jer nisu vidjeli potrebu za tim.
Nijedna ekspedicija nije krenula da nadje novi kontinent, vec da dodje do indije i kine, a buduci da su to vec kontrolisali, cemu uzaludno trositi novac.
Tek u 17 vijeku kada Karibski otoci i americke kolonije dobijaju na znacaju se centri trgovine pomjeraju sa mediterana ka Atlantiku.

A sto se tice da nisu znali sta se dogadja.. Piri Reisova mapa govori da su itekako znali
Image
korisnik101

#184 Re: Austrougarska i Osmanlije

Post by korisnik101 »

@bokakotorska,

Nisam razumio nista o cemu govoris. Toliko nejasnoca i pogresnih detalja, da ne znam odakle da pocnem.
Kada dodjes sebi, mozes pokusati sa manjim teksom da objasnis sta si htio reci. Ovako nema smisla da pokusavam odgovoriti.
bokakotorska

#185 Re: Austrougarska i Osmanlije

Post by bokakotorska »

Hrulj wrote:
bokakotorska wrote:Hrulj

ZAUVEK.

Korisnik 101

Koliko samo predrasuda i neobrazovanosti sam upravo procitao, ne mogu da vjerujem.
Andaluzani su pobjegli u odredjenom broju u Maroko.
Oni sto ostade su spaljeni na lomacama ili pokrsteni na silu.
Gonjao arape oko afrike i po atlantiku? Koji si ti crtani gledao?
Put preko atlantika je bio tu jednostavno zbog pokusaja pronalaska lakseg puta do Kine i Indije te izbacivanje muslimana kao posrednika u toj trgovini.

Sto se tice kopnene opasnosti, dovoljno je reci da je bilo potrebno ujedinjenje cijele krscanske evrope u bitci kod lepanta kako bi se porazila Osmanlijska mornarica, koja je opet izgradjena nanovo za 3 godine.
Pun si predrasuda brate, prosto mi te zao.
Svi relevantni historicari se slazu da Osmanlije nisu krenuli u ameriku jer nisu vidjeli potrebu za tim.
Nijedna ekspedicija nije krenula da nadje novi kontinent, vec da dodje do indije i kine, a buduci da su to vec kontrolisali, cemu uzaludno trositi novac.
Tek u 17 vijeku kada Karibski otoci i americke kolonije dobijaju na znacaju se centri trgovine pomjeraju sa mediterana ka Atlantiku.

A sto se tice da nisu znali sta se dogadja.. Piri Reisova mapa govori da su itekako znali
Image
Predrasude sam izgubio usput, to uzmi zdravo za gotovo, zato i shvatam istoriju ispravno :D

Arapi su proterani i iz Andaluzije kao i ostale Spanije i Portugalije. I tu se nije stalo, vec je najpre Portugal krenuo za njima, jer je od njih imalo sta da se uzme.
Portugal osim fantasticnog napora i vojne vestine i borbenosti za tako malu zemlju nije dao puno toga novog - jos jedna
sjajna vojnicka zemlja. Henrik jeste slao pomorce u istragu Arapa koji jesu drzali svu poznatu i veliki deo evropljanima tada sasvim nepoznate Afrike. Portugalsko otkrice puta oko Afrike jeste dakle slucaj, a ne promisljeni plan. Bili su zgranuti kada su shvatili da se arapski svet proteze do Moluka. Kao navigatori nisu unapredili nista, kao kartografi vise nego jadni, samo su doprineli novim zabunama pogresno kartirajuci otkriveno.
Spanski napor je daleko promisljeniji i jeste nastao usled zelje da se dodje do Kine i Indije. Ali vec posle 20etak godina oko recimo 1515-20, shvaceno je da se nasao novi kontinent. To je valjda oko 1520 Magelan i potvrdio (odbaceni Portugalac i sluzbi Spanije). Unapredili su pomorstvo znacajno novim modelima brodova, kao kartografi nisu se pokazali.
Njihov problem je bio sto su vec pre osvajanja proterali sve svoje nekatolicko stanovnistvo. Nisu imali dakle pogodnih resursa za naseljavanje. To ih je odvelo u konstrukciju kolonija sa malo Spanaca i masom Robova, koje sami nisu bili sposobni obezbediti.
Proterani Jevreji iz Spanije dobijaju utociste u PROTESTANSKIM Holandiji i Engleskoj, a uzvaracaju prenosom ogromnog kapitala i iskustva, jer u Arapskoj Spaniji su vekovima bili visa klasa, a takodje i u Spaniji tokom Rekonkviste.
Taj jevrejski kapital, znanje i iskustvo u aministraciji i trgovini dize spanske Habzburge samo do progona Jevreja. Od tada, kraj XV veka sva ta energija, znanje, iskustvo u trgovini i administriranju i kapital staju u sluzbu Holadnije i Engleske. Osim toga Englezi imaju puno svog stanovnistva za proterivanje sto im daje sjajnu bazu za naseljavanje novoosnovanih kolonija (Katolicki Skoti i Irci, i njihove sekte Putitanci, Kvekeri i td).
Puno Jevreja je izbeglo i u Tursku ali njoj nisu dali isti pozitivan rezultat, jer u njoj oni nisu imali pristup estabismentu.
Potrebe znatno siromasnijih ali borbenih i ambicioniznih Holandije i Engleske jeste ih upucivala na more i terala u stalni razvoj. Pracenje Spanaca uvelo ih je u trgovinu Robovima, a ova trgovina dala im je nesluceni kapital, razvila mornaricu, unapredila navigaciju i sto je jos vaznije Kartografiju. Pouzdane karte olaksale su im osvajanja o organizaciju malih kolonijalnih imperija koje su nastavile da rastu do kraja - do konacnog otkrica svih kontinenata.

Turska u svemu tome apsolutno nije ucestvovala. To nije predrasuda vec cinjenica.
Austrija takodje - opet cinjenica.

Ta Piri Reisova mapa, prvi put je vidim, sto znaci da je dosta nebitna. Vidi joj datum i uporedi sa kartama parnjacima tog vremena. Uocices odmah da je sasvim neprecizna i slabo upotrebljiva.

Vidi New found lands od Peter Whitfield a, najlepsa i sveobuhvatna knjiga kada se radi o Velikim otkricima, razvoju kartografije i navigacije, na koju sam naisao.

Ogromna je praznina u nasem poimanju Istorije, jer smo selektivno obrazovani i jer smo uzasno optereceni nasom toliko tuznom istorijom. Kada se otrgnemo te tuge i jada sopstvene istorije, mozemo se otvoriti za uspesne istorije sveta, a to svakako nisu ni austrijska niti otomanska - da i nazalost ni jugoslovenska.

Sretan praznik i svako dobro
bokakotorska

#186 Re: Austrougarska i Osmanlije

Post by bokakotorska »

korisnik101 wrote:@bokakotorska,

Nisam razumio nista o cemu govoris. Toliko nejasnoca i pogresnih detalja, da ne znam odakle da pocnem.
Kada dodjes sebi, mozes pokusati sa manjim teksom da objasnis sta si htio reci. Ovako nema smisla da pokusavam odgovoriti.
Jeste malo konfuzno, jer nije stereotipno - dovoljno poznato - i obuhvata XV do XIX vek.

Turska je zauzela vojnicki stari put svile. Ali ga je blokirala, a ne razvila. Mora se razdvojiti u sutini kontinentalna i sasvim vojnicka Turska od sasvim pomorski i pre svega trgovackih Arapa. Ne zaboraviti da su Turci bili u stanju unistiti Arapsku imperiju ali nisu bili u stanju preuzeti arapsku kulturu; obrazovanje i nauku. Rimljani su unistili Grcku primera radi ali su u Rim ugradili apsolutno sve od Grka i dalje to razvijali. To je neka banalna ali ogromna razlika. Zato je Turska ostala tako ogranicena, iskljuciva. To je deo naseg naseg "bogatog" mentalnog nasledja koje nas tako sputava :roll:

Nemoj mi odgovoriti samo posumnjaj u sjaj i slavu Austrije i Turske i na konju smo i ti i ja.

Uzdravlje i dobra ti sreca
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#187 Re: Austrougarska i Osmanlije

Post by Woody »

E, moj @bokakotorska, ma volim pročitati tvoj post jerbo se poslije čitanja osjećam k'o da sam sâm kompletan džoint popušio. Samo tako :thumbup:

Nabaljezga ti odvdje što-šta. Hoću li ja? Hvala! Daklem:
Proterani Jevreji iz Spanije dobijaju utociste u PROTESTANSKIM Holandiji i Engleskoj, a uzvaracaju prenosom ogromnog kapitala i iskustva, jer u Arapskoj Spaniji su vekovima bili visa klasa, a takodje i u Spaniji tokom Rekonkviste.
Jevreji Sefardi (obrati pažnju na ovo - Sefardi. A što - vidjećeš u daljem tekstu) bivaju protjerani iz čitave Španije (a ne samo Andaluzije) i nalaze/nudi im se utočište na području Otomanskog carstva (i nikad, nikad više nemoj to brkati sa Turskom) gdje im se daju opravdane povlastice od strane Porte u smislu razvijanja trgovine, ali najvažnije zbog uspostavljanja i razvoja BANKARSTVA i finansijskih tokova, u čemu su bili vrlo vješti, za razliku od Turaka (e, sad se može tako reći, ali nikada u ta doba Turska). Nešto zbog toga što Turci i nisu bili baš vješti trgovini, ali i zbog toga što su bankarstvo i finansijske špekulacije bile zabranjene Islamom. a pametni Sultan je u tome, opet opravdano, vidio liniju razvoja (i naravno - sebi u PaDže ;-) ). A u ta doba se jevreji Aškenazi protjeruju, ubijaju i pale u čitavoj Evropi, bez neke razlike između protestantskih, katoličkih ili pravoslavnih zemalja i ostaju obezglavljeni sve dok Austrougarska monarhija ne stane na (finansijske) noge, a staje zahvaljujući spoznaji da je finansijska stabilnost direktno ovisna upravo tim Aškenazima, što ove potonje upravo spašava zatiranja sa ovih prostora.

Govoriš da su Otomanska i Austrougarska imeprija zadnja rupa na svirali i vagaš ih sa Španijom, Engleskom Francuskom i Holandijom, i u startu mješaš kruške i jabuke. Otomani i Austrougarska su bile evropske KOPNENE velesile, a ti im suprotstavljaš POMORSKE velesile. JEDINI, ali JEDINI cilj Otomana i Autrougarske u Evropi je bio preovladavanje i "poklapanje" kompletne kopnene teritorije Evrope pod svoju šapu. U toj "beskrajnoj jebadi" im se pridružuje i Rusija tokom XVI i XVII vijeka, što dodatno oslabljuje Otomansku imperiju, rastrzanu i dodatnim pobunama u Aziji i Africi. Ali opet, ta ista Otomanska imperija ne jebe baš nešto ove pobune jer im je JEDINI i NAJVAŽNIJI cilj bila Evropa. Što se pokazalo kao katastrofalna greška. Rezultat sve ove pomenute "jebade" je bio WWI, a donekle i WWII

E, sad, da ne ispadnem ters i arsuz, da pomenem nešto u čemu se slažem s tobom:

Piri Reisova "mapa" je još uvijek u fazi dokazivanja i špekulacija, i nije relevantan istoriografski artefakt.

Ali, opet ja ovakav kakav sam - naopak, moram da se posvađam sa tobom jer kažeš:
ZAUVEK.
A ja kažem - Dali su moj kurac!!! Njihov doprinos demotiranju dvaju carevina je isti koliko i smrad muhinog govneta na slonovoj balegi

Eto, drugovi, ja toliko :thumbup:
korisnik101

#188 Re: Austrougarska i Osmanlije

Post by korisnik101 »

Hahhahah,, ovo je vrh.
bokakotorska wrote:
Turska je zauzela vojnicki stari put svile. Ali ga je blokirala, a ne razvila.
Da, naravno da je blokirala put zivota i razvoja.
Jer zasto bi pobogu Osmanlije dali stotine hiljada zivota da probiju put do Kine i Indije, osim da ga blokiraju !? Logicno. :lol: :lol:

Imas mnostvo nabuloza i netacnih izvora gospodine Bokakotorska, pa je tesko se koncentrisati na jednu stvar.
Ali palo mi je u oko kad si rekao da je AU mogla osvojiti Bosnu da je htjela; sto je glupost nad glupostima.
Bosna poslije pada Budimpeste i Osijeka postaje organizovana kao tvrdjava. Kao zadnja linija odbrane Osmanskog carstva.
Bosanski Sandzakluk je bio organizovan u Kapetanije koje su bile velicine danasnje opstine. Kapetani su imali posjede i nasljedjivani su; tako da su vlastitim zivotima branili sve to. Bosnjaci su musku djecu odgajali za rat. POgotovo u pogranicnim dijelovima. Slicno kao Spartani.
Austrougarska nije mogla osvojiti Bosnu bez ogromnog prolijevanja krvi, zato su i krenuli prema Beogradu i Pristini, iz pravca Madjarske, gdje je linija odbrane bila mnogo tanja.

Toliko o tome. Ima jos toga, ali ne da mi se.
bokakotorska

#189 Re: Austrougarska i Osmanlije

Post by bokakotorska »

korisnik101 wrote:Hahhahah,, ovo je vrh.
bokakotorska wrote:
Jer zasto bi pobogu Osmanlije dali stotine hiljada zivota da probiju put do Kine i Indije, osim da ga blokiraju !? Logicno. :lol: :lol:

Imas mnostvo nabuloza i netacnih izvora gospodine Bokakotorska, pa je tesko se koncentrisati na jednu stvar.
Ali palo mi je u oko kad si rekao da je AU mogla osvojiti Bosnu da je htjela; sto je glupost nad glupostima.
Bosna poslije pada Budimpeste i Osijeka postaje organizovana kao tvrdjava. Kao zadnja linija odbrane Osmanskog carstva.
Bosanski Sandzakluk je bio organizovan u Kapetanije koje su bile velicine danasnje opstine. Kapetani su imali posjede i nasljedjivani su; tako da su vlastitim zivotima branili sve to. Bosnjaci su musku djecu odgajali za rat. POgotovo u pogranicnim dijelovima. Slicno kao Spartani.
Austrougarska nije mogla osvojiti Bosnu bez ogromnog prolijevanja krvi, zato su i krenuli prema Beogradu i Pristini, iz pravca Madjarske, gdje je linija odbrane bila mnogo tanja.

:D vazda brate, dosadno bi bilo da je drugacije.

A zasto da Austrija osvoji Bosnu ? Sta ce joj Bosna ? Kuda vodi Bosna ?

Put u Carigrad ide ba carigradskim drumom, a taj ti je pored reke Morave. Ravno ba i ko god je dovoljno jak prosao je njime. Najlakse Pikolomini po padu opsade beca, gotovo bez ikakve austrijske vojske, jer mu nije trebala. Imao je vojske ko drva po raznim nasim sandzacima od Dunava do Soluna - i svi skocise za njega.
E sad da je Austrija bila tako mudra pa krenula kroz Bosnu na Carigrad, reci ba koliko bi se lokalaca pridruzilo Pikolominiju, dobri moj korisnice 8)

Eto vidi i nasi Otomani kad su isli na Bec iz Carigrada idjase kroz dolinu Morave, a ne Vrbasa i Neretve majku mu.

O borbenosti Bosnjaka nemam sumnje, tvrdoglavosti dobrih nasih jos manje, ziv bio :D
Last edited by bokakotorska on 16/10/2013 12:22, edited 1 time in total.
Hrulj

#190 Re: Austrougarska i Osmanlije

Post by Hrulj »

bokakotorska wrote:
korisnik101 wrote:Hahhahah,, ovo je vrh.
bokakotorska wrote:

:D vazda brate, dosadno bi bilo da je drugacije.

A zasto da Austrija osvoji Bosnu ? Sta ce joj Bosna ? Kuda vodi Bosna ?

Put u Carigrad ide ba carigradskim drumom, a taj ti je pored reke Morave. Ravno ba i ko god je dovoljno jak prosao je njime.

I nasi Otomani kad su isli na Bec iz Carigrada idjase kroz dolinu Morave, a ne Vrbasa i Neretve majku mu.

O borbenosti Bosnjaka nemam sumnje, tvrdoglavosti jos manje, ziv bio :D
Mah, haman ne zasluzujes odgovora radi svih baljezgarija do sada.
bokakotorska

#191 Re: Austrougarska i Osmanlije

Post by bokakotorska »

Woody wrote:E, moj @bokakotorska, ma volim pročitati tvoj post jerbo se poslije čitanja osjećam k'o da sam sâm kompletan džoint popušio. Samo tako :thumbup:

Nabaljezga ti odvdje što-šta. Hoću li ja? Hvala! Daklem:
Jevreji Sefardi (obrati pažnju na ovo - Sefardi. A što - vidjećeš u daljem tekstu) bivaju protjerani iz čitave Španije (a ne samo Andaluzije) i nalaze/nudi im se utočište na području Otomanskog carstva (i nikad, nikad više nemoj to brkati sa Turskom) gdje im se daju opravdane povlastice od strane Porte u smislu razvijanja trgovine, ali najvažnije zbog uspostavljanja i razvoja BANKARSTVA i finansijskih tokova, u čemu su bili vrlo vješti, za razliku od Turaka (e, sad se može tako reći, ali nikada u ta doba Turska). Nešto zbog toga što Turci i nisu bili baš vješti trgovini, ali i zbog toga što su bankarstvo i finansijske špekulacije bile zabranjene Islamom. a pametni Sultan je u tome, opet opravdano, vidio liniju razvoja (i naravno - sebi u PaDže ;-) ). A u ta doba se jevreji Aškenazi protjeruju, ubijaju i pale u čitavoj Evropi, bez neke razlike između protestantskih, katoličkih ili pravoslavnih zemalja i ostaju obezglavljeni sve dok Austrougarska monarhija ne stane na (finansijske) noge, a staje zahvaljujući spoznaji da je finansijska stabilnost direktno ovisna upravo tim Aškenazima, što ove potonje upravo spašava zatiranja sa ovih prostora.

Govoriš da su Otomanska i Austrougarska imeprija zadnja rupa na svirali i vagaš ih sa Španijom, Engleskom Francuskom i Holandijom, i u startu mješaš kruške i jabuke. Otomani i Austrougarska su bile evropske KOPNENE velesile, a ti im suprotstavljaš POMORSKE velesile. JEDINI, ali JEDINI cilj Otomana i Autrougarske u Evropi je bio preovladavanje i "poklapanje" kompletne kopnene teritorije Evrope pod svoju šapu. U toj "beskrajnoj jebadi" im se pridružuje i Rusija tokom XVI i XVII vijeka, što dodatno oslabljuje Otomansku imperiju, rastrzanu i dodatnim pobunama u Aziji i Africi. Ali opet, ta ista Otomanska imperija ne jebe baš nešto ove pobune jer im je JEDINI i NAJVAŽNIJI cilj bila Evropa. Što se pokazalo kao katastrofalna greška. Rezultat sve ove pomenute "jebade" je bio WWI, a donekle i WWII

E, sad, da ne ispadnem ters i arsuz, da pomenem nešto u čemu se slažem s tobom:

Piri Reisova "mapa" je još uvijek u fazi dokazivanja i špekulacija, i nije relevantan istoriografski artefakt.

Ali, opet ja ovakav kakav sam - naopak, moram da se posvađam sa tobom jer kažeš:
ZAUVEK.
A ja kažem - Dali su moj kurac!!! Njihov doprinos demotiranju dvaju carevina je isti koliko i smrad muhinog govneta na slonovoj balegi

Eto, drugovi, ja toliko :thumbup:

:) a sta cemo kad jesmo maleni, i doprinos nam nije puno veci. No uvek prednost borcima protiv obe i Austrije i Otomanske Turske. Bio bi taj doprinos puno veci da nema jugoslovena poreklom sa muhinog govneta koji Sokolovima i Zmajevima vazda na vratu vise.

Jesu Austrija Habzburga i Otomanska imperija kopnene sile ALI kroz vekove u kojima se prosirila granica ekumene zahvaljujuci isitnskim svetskim, pomorskim silama !
Doprinos pomorskih sila razvoju sveukupnog covecanstva, pre svega i kroz razvoj pomorstva, manufakture, trgovine i nauke je fantastican i nezamenjiv.
Doprinos kopnenih sila svescemo lako na uvecanje broja ubijenih i osakacenih po kvm. Krvavi su i pomorci bili ali usput je njihov doprinos razvoju neporeciv i konacan, trajan do danas.

Jevreji su pomogli svakom ko ih je prihvatio, a to jesu protestantska Holandija, Engleska i Turska. Efekat njihove pomoci tim drzavama zavisio je od ambicija politike tih triju drzava pre svih. Protestantske Holandija i Engleska nisu dekretom poput Sultana prihvatile sve prognane Jevreje, vec samo one sa debljim racunima. Pa brate tako rade i njihova naslednica, SAD danas, tradicija poslovne politike je cudo :D

Ambicije i ostvarenja Holandije i Engleske pokazale su se neosporno uspesnijim i dalekoseznijim od turskih.

Mesam Otomane i Tursku jer ona jeste izrodjena iz ugasle Otomanske Imperije, a i ceo svet (Zapadni) uzima ih za isto. Svestan sam da je to mozda oholi previd ali avaj. Osim toga i danasnja Turska koja sebe voli nazvati kemalistickom u propagandne svrhe uzima nasledje Otomana za svoje. Tako sebi dopustam taj negativizam ali sam svestan njega, vise od mnogih Turaka danas :D
bokakotorska

#192 Re: Austrougarska i Osmanlije

Post by bokakotorska »

madner wrote:
bokakotorska wrote:
madner wrote:Manje vise, od Karlovca do Berlina puno je vise Bosna uradila za sultana nego sultan za Bosnu.

Truepathe, ne da si lupio nevidjenu glupost, nego bi te trebalo biti stid sto si pristino posalji. Haj da si rekao ovo, ali imao si bar dvije sekunde da procitas sta si napisao.
Ha ovo mi lici na one nase stare popeuke, provincija radi, Beograd se gradi :D

Ajmo sada malo ozbiljno.

2 Teza Austrougarska je majka, bastion svekolike naobrazbe i kulture koja je izgradila zgrade, bolnice, skole, puteve

Glede obadviju treba skrenuti paznju da i Otomanska Turska i Austrija (od polovine XIX veka Austrougarska) u svetu

tokom XV, XVI, XVII, XVIII i XIX veka predstavljaju regionalne sile. Njihov uticaj dosezao je upravo do njihovih granica.

Poredjenja radi Spanija pre svih, a za njom Francuska, Holandija i Velika Britanija tokom ovih vekova nase totalne izolacije

Period o kome se ovde dosta nesuvislo razglaba predstavlja period Humanizma i Renesanse, Velikih geografskih otkrica i

kolonizacije Srednje, Juzne i konacno Severne Amerike, Potom Afrike i konacno Australije U tom procesu spoznaje sveta,

njegovog kartiranja i uspostave globalne pomorske trgovine niti Otamnska Turska niti Austrija nisu dale ama bas nikakvog

doprinosa.

Za sve te vekove Turska i Austrija su se satirale oko za svetske pojmove beznacajnog parceta zemlje i terale jedna drugu

preko Save i Dunava. I to je svo njihovo dostugnuce, a i nasih starih koji im behu podanici. U vreme kada je Sredozemno

more postalo beznacajno, a Atlantik postao glavna trgovacka saobracajnica kojom je transportovano 90% svetske trgovine

Tako da je dosta korisno spoznati da danasnje drzave nasih naroda naravno nisu ni postojale tada, a tadasnje gazde ovih

Laku noc iz Beograda

Kakav skup poluistina i lazi. Da ima makar malo istine pa da se isplati uci u detalje i razloziti koliko veze nemas, no nema nikakve substance.

Osmansko Carstvo i Spanija su imale svoja stoljeca kada su zaista i doista bile svjetske velesile. Padom Spanije, Francuska uzima primat, da bi Engleska iskoristila prvi Evropski rat da se odrazi.
Ove lazi reci, da se nasmejemo zajedno, blagi su dani :D

Poluistine ne moras, da se ne obrukas ko na unutrasnjim ww2 temama.
lik5

#193 Re: Austrougarska i Osmanlije

Post by lik5 »

kako si mentalno ogranicen kao balkan,pa kad je tvrtku pala glava od okupatora,onda su se i ovi predali i turci im obecali zemljista u posjed ako predju na islam.i vecina tih sto je presla na islam je dovucena iz srbije pametnjakovicu jedan.pa vi ste se ulizivali turcima u pakas,nebil dobili od njih dobili zemlju i nebil citavu glavu sacuvali.
janicari su na silu odvlacili dijecu katolicima i pravoslavcima.dok ste se vi odmah integrisali u sluzbe okupatorske.pa odkud nazivi poturice i balije?pa upravo iz tog perioda kad ste izdali bosnu i njene tadasnje krscanske vrijednosti.
korisnik101

#194 Re: Austrougarska i Osmanlije

Post by korisnik101 »

lik5 wrote:[
krivo je osmansko carstvo koje nije vodilo racuna o obrazovanosti u bih.

Hhahaha,, u pravu si, Trebale su Osmanlije uciti Bosnjake latinicu, a ne obrazovati ih na Arapskom, :lol:
Pipremati ih za okupaciju Austrougara. Naravno. :D

Kako vam nije jasno da prije Austrougara, oficijalno pismo u BiH je bilo arapsko.
AR15

#195 Re: Austrougarska i Osmanlije

Post by AR15 »

Nije tačno.

Turski jezik i pismo - administracija
Arapski jezik i pismo - vjera
Perzijski jezik i pismo - književnost
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#196 Re: Austrougarska i Osmanlije

Post by Woody »

AR15 wrote:Nije tačno.

Turski jezik i pismo - administracija
Arapski jezik i pismo - vjera
Perzijski jezik i pismo - književnost
Ja, a zaboravio si rjeti:

Bosanski/Srpski/Hrvatski (isti kurac) - govorni jezik kojim su se služili i Turci u ovim krajevima u ono vrijeme :thumbup:
madner

#197 Re: Austrougarska i Osmanlije

Post by madner »

bokakotorska wrote:
madner wrote:
bokakotorska wrote: Ha ovo mi lici na one nase stare popeuke, provincija radi, Beograd se gradi :D

Ajmo sada malo ozbiljno.

doprinosa.

Laku noc iz Beograda

Ove lazi reci, da se nasmejemo zajedno, blagi su dani :D

Poluistine ne moras, da se ne obrukas ko na unutrasnjim ww2 temama.
Podcrtao sam ti lazi. To je cista projekcija XIX stoljeca na XV i XVI.
Dakle, Osmansko Carstvo je jedno vrijeme bilo zaista sila broj jedan u Evropi, na kopnu, moru po kulturi, nauci itd... Spominjati Spaniju je zapravo pogresno, jer Castiljansko kraljevstvo je bilo puno sire od danasnje Spanije.

Holandija nije nikad bila svjetska sila.

Engleska u ovom razdoblju tek na kraju postaje svjetska sila.

Ukratko, gluposti bez ikakve veze sa stvarnoscu.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#198 Re: Austrougarska i Osmanlije

Post by Chmoljo »

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» lik5
bokakotorska

#199 Re: Austrougarska i Osmanlije

Post by bokakotorska »

Nema nista ukratko kad se zeli pricati o vekovima.

Sad malo o perifernim silicama koje zapravo nisu ni konkurencija fascinantnim beton drzavama Habsburg - Otoman & Co.
Treba li reci da su ove drzavetine i bile beton pre svega zahvaljujuci armaturi, narodicima koji i danas snatre da su deo Habsburg - Otoman & Co.

Crtanje je majka, kad tekst teze ide :

Image

Image

Uz sjajan biznis ide i napredak tehnike, transport je tu da olaksa probleme i uveca efikasnost :

Image

:gunjastajl:
madner

#200 Re: Austrougarska i Osmanlije

Post by madner »

Lijepa slika, no da stavimo stvari malo u perspektivu:
Od 1500 do 1700 Krimski Tartari su sami Osmanskom Carstvu zarobili i prodali oko 2.5 miliona robova. Sto je ako si znas racunati 25% tvoje slicice.
Da ne govorimo o Egiptu.

Neces vjerovat ali ljudi su kvantificirali snagu raznih imperija u Evropi u tom periodu, Osmanska ima svoj period velesile.
Post Reply