Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
- muminovic
#176 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Ljudi, teska su mjerila, prosjecan Njemac prima 2.404 EUR mjesecno NETTO platu, ali ujedno PROSJECAN NJEMAC ZIVI KAO PODSTANAR.
Tako da to sta je srednja klasa je diskutabilno i o tome ne treba da se posebno raspravlja.
I opet sve zavisi od DRUSTVA u kojem je ON SREDNJA klasa.
U Svicarskoj srednja klasa na ruci nosi rolex yachtmaster 2 od 20.000 EUR-a ali ne nosi sat od 200.000 EUR-a jer je on za visu klasu, a visa klasa mogu da sanjaju o satu od 500.000 - 1 mil EUR koji je rezervisan za prebogate, dok je u BiH osoba koja nosi rolex yachtmaster 2 svakako najveca klasa (ako ga nije kupio na kredit).
Tako da to sta je srednja klasa je diskutabilno i o tome ne treba da se posebno raspravlja.
I opet sve zavisi od DRUSTVA u kojem je ON SREDNJA klasa.
U Svicarskoj srednja klasa na ruci nosi rolex yachtmaster 2 od 20.000 EUR-a ali ne nosi sat od 200.000 EUR-a jer je on za visu klasu, a visa klasa mogu da sanjaju o satu od 500.000 - 1 mil EUR koji je rezervisan za prebogate, dok je u BiH osoba koja nosi rolex yachtmaster 2 svakako najveca klasa (ako ga nije kupio na kredit).
Last edited by muminovic on 07/10/2013 23:29, edited 1 time in total.
- CaneBos
#177 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Hvala Bogu pa je poimanje te definicije najelementarnijih egzistencijalnih potreba subjektivna stvar..inace bi za tebe svi prije tehnoloske revolucije pa do nas bili puka sirotinja i bijeda jerbo nijesu imali ove digitalne djidja midje, 2-3 porodicna godisnja odmora (wtfŠveđanin wrote:Znaš ti na šta sam ja mislio.CaneBos wrote:Sine, kad na svojoj kozi dozivis obe krajnosti, tj. da imas za preseravanja, a onda da kuckas za hljeb, tada si relevantan da kazes bilo kome sta je zivot dostojan covjeka, jer si zivio oba. Sa takvim stavom mi svi zivimo onda kao zivotinje ovde? Vrijednost i kvalitet zivota se ne gleda kroz prizmu materijalnog, mada je i to bitno ali ne za ''dostojnost'' o kojoj ti govoris. Nije ta dostojnost limit na tvom bankovnom racunu i mogucnost da sebi i svojoj zeni priustis 15dnevni odmor u 5* resort-u, Armani odjelo ili da svom djetetu kupis Just Came Out 3D play station uredjaj i ovo nije prica osobe koja to nije nikad imala pa se tjesi s tim
Uostalom..globalna kriza je zahvatila citav svijet pa ..vidjecemo :
Sad što neko nema, trebaju se mijenjati parametri koji važe u ostatku Evrope što se tiče floskule "normalan život". Parametri koji predstavljaju srednju klasu ostaju isti, ovo smo ponovili milion puta:
]U današnjem svijetu se često pod pojmom srednja klasa podrazumijeva društveni sloj čiji pripadnici sebi i svojim porodicama bez većih problema mogu priuštiti "pristojni" standard vezan uz suvremena dostignuća civilizacije, odnosno sav prihod ne troše isključivo za zadovoljavanje najelementarnijih egzistencijalnih potreba.
Daj hrane, daj tople vode, da ne budem bos i neki autić, i to bi trebao biti život dostojan čovjeka u 21 vijeku? Bio je rat i stanje je loše, nema tendencije da će biti bolje, ali ti mene sad hoćeš uvjeriti da je to normalno? Šteta ako neko nema, bilo svojom ili tuđom krivicom, ali ne, to nije i ne može biti normalno.
Druga stvar što tu srednju klasu u BIH čini možda 10% ljudi.
-
babanovac
#178 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Vele da vlasnik IKEA-e vozi Volvo iz 1984, kupio ga novog. A vele da je IKEA u kreditu, valja sirit poso po svijetu.mali_balon wrote:Naravno, i te kredite osjeti tek kad vidi na platnoj listi. Problem nastaje sto bi neko da u BiH bude srednja klasa po uzoru na civilazaciju, a ne moze, za to ima izreka "napeo gladan srat", pa kupi glofa 3 i ajfon i eto ga on srednja kalsa, jer to je mjerilo u vukojebini a jos porvrh svega u kreditu 20 godina kojeg i te kako osjeti.CaneBos wrote:Da, ali malo visa srednja klasa to radi direktno iz svog dzepa, a ona prosjecna srednja klasa to radi na kredu,lizing i sve druge dobro osmisljene naplatne sisteme i to dobro znas takodjer ako zivis vani zar nemali_balon wrote:Nekima ifon mejrilo klase, nekom odlazak na more, novo auto, itd itd. A niko pojma nema koje je mjerilo srednje klase u normalnom cvilizovanm svijetu.
Npr.. sredja klasa svakih 3 do 5 godina mjenja novo auto od u cjenovnom rangu od 30 do 50K, svakih 3 do 5 godina se mjenja namjestaj i prave kuhinje, odmori u hotelima, zimovanja, da o ostalim stvarima ne govorimo.
A kod nas je mejrilo 20 godina staro auto, plata od 1000KM, privatni smjestaj u gradcu uz sarmu i punjene paprike, itd itd.
A visa srednja klasa je ako ima taj jebeni ajfon i glof 4, prihod od 1500KM, ljetuje u makarskoj i hrani se u fast fudu.
Treba shvatiti da kod nas nema srednje klase, srednja klasa nije prihod od 2 tisuce, nego od 4 tisuce, ne plata nego ukupan prihod u domacinstvo.
- muminovic
#179 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Vlasnik IKEA nema auto, vozi se autobusom, on je nulta klasa
Ali ima milijarde 
-
Juni
#180 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
CaneBos wrote:Hvala Bogu pa je poimanje te definicije najelementarnijih egzistencijalnih potreba subjektivna stvar..inace bi za tebe svi prije tehnoloske revolucije pa do nas bili puka sirotinja i bijeda jerbo nijesu imali ove digitalne djidja midje, 2-3 porodicna godisnja odmora (wtfŠveđanin wrote:Znaš ti na šta sam ja mislio.CaneBos wrote:Sine, kad na svojoj kozi dozivis obe krajnosti, tj. da imas za preseravanja, a onda da kuckas za hljeb, tada si relevantan da kazes bilo kome sta je zivot dostojan covjeka, jer si zivio oba. Sa takvim stavom mi svi zivimo onda kao zivotinje ovde? Vrijednost i kvalitet zivota se ne gleda kroz prizmu materijalnog, mada je i to bitno ali ne za ''dostojnost'' o kojoj ti govoris. Nije ta dostojnost limit na tvom bankovnom racunu i mogucnost da sebi i svojoj zeni priustis 15dnevni odmor u 5* resort-u, Armani odjelo ili da svom djetetu kupis Just Came Out 3D play station uredjaj i ovo nije prica osobe koja to nije nikad imala pa se tjesi s tim
Uostalom..globalna kriza je zahvatila citav svijet pa ..vidjecemo :
Sad što neko nema, trebaju se mijenjati parametri koji važe u ostatku Evrope što se tiče floskule "normalan život". Parametri koji predstavljaju srednju klasu ostaju isti, ovo smo ponovili milion puta:
]U današnjem svijetu se često pod pojmom srednja klasa podrazumijeva društveni sloj čiji pripadnici sebi i svojim porodicama bez većih problema mogu priuštiti "pristojni" standard vezan uz suvremena dostignuća civilizacije, odnosno sav prihod ne troše isključivo za zadovoljavanje najelementarnijih egzistencijalnih potreba.
Daj hrane, daj tople vode, da ne budem bos i neki autić, i to bi trebao biti život dostojan čovjeka u 21 vijeku? Bio je rat i stanje je loše, nema tendencije da će biti bolje, ali ti mene sad hoćeš uvjeriti da je to normalno? Šteta ako neko nema, bilo svojom ili tuđom krivicom, ali ne, to nije i ne može biti normalno.
Druga stvar što tu srednju klasu u BIH čini možda 10% ljudi...to je i za srednju klasu pojam!!!), Amex gold card..itd. Sto se tice toga sta je normalno...ti ne procita moj prvi post kako treba, jer ja kazem da to ne treba biti normalno ni da se s tim ljudi ubijaju u pojam, ali opet ti ponavljam, nije dostojanstvo zivota u materijalnom nego duhovnom zadovoljstvu koje sebi mozes priustiti, a duhovnom zadovoljstvu ne treba mnogo vise od osnovnih egzstincijalnih stvari, sve preko toga je covjekova prirodjena potreba da kad ima nesto, zeli jos vise.. Banalan primjer..kad mobitel nije postojao, nisi ga ni zelio, niti je bio faktor statusa ni materijalne potrebe..danas jeste i vec je prevazidjen nekom novom kulicnijom, skupljom i prestiznijom djidjom..trka ne prestaje..trka je tu jer je hrani ljudski ego i megalomanija..ti mozes nastaviti trcati taj marathon bez kraja ili se isljuciti iz trke i uzivati na suncu i livadi pored trake promatrajuci trkace na traci "dostojanstvenog" zivota covjeka
![]()
-
mali_balon
#181 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
I ja bi se zajebavao po autobusima da imam ko on i da sam sam sebi gazda. Cuj primjera valsnik ikea, bemti zivot.
Hajmo u Bosnu i pogledati oko sebe. Spustit se malo na zemlju, cuj vlasnik ikeeee, faking anblivbl
Hajmo u Bosnu i pogledati oko sebe. Spustit se malo na zemlju, cuj vlasnik ikeeee, faking anblivbl
- muminovic
#182 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Srednja klasa je stvar psihe, no u BiH si srednja klasa svakako ako rade oba clana porodice, bilo koji posao 
-
mali_balon
#183 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Na zalost. Ma ta klasifikacija se vrsi ne po tome kako se ti i zena osjecate nego, se stave brojke na papir, plate, prihodi, rashodi, stednja, stan, bla bla bla pa se to sve sabere i oduzme i taj neko ko je mjesrodavan ti kaze e ti si ta i ta klasa, ne treba ili ti treba socijala ili moras malo veci porez paltiti.muminovic wrote:Srednja klasa je stvar psihe, no u BiH si srednja klasa svakako ako rade oba clana porodice, bilo koji posao
A to kako ces se ti klasificirati je tvoj problem.
- muminovic
#184 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Naravno, a najprije sve zavisi od drzave u kojoj zivis, vidis BDP/per capita iste, i onda se mozes svrstat koja si klasa 
-
Lounge Act
#185 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 13:27, edited 1 time in total.
-
mali_balon
#186 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Me neeeeee, ja cujesti argetu mjesec dana da bi si kupio ajfon i ja sam srednja klasa.muminovic wrote:Naravno, a najprije sve zavisi od drzave u kojoj zivis, vidis BDP/per capita iste, i onda se mozes svrstat koja si klasa
-
mali_balon
#187 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Vidio tvoju listu troskovaLounge Act wrote:ja se matram nekom srednjom klasom, valjda
spisak mojih primanja i izdataka imaju na prethodnoj strani, a gospodin babanovac je za mene jako visoka klasa jer za njegova primanja ja bih morala kredit podici
PO mom nekom misljenju, srednja klasa u BiH je koja ima prihod od 3000KM mjesecno, ali i to je ... Znaci ovo je moje misljenje.
Last edited by mali_balon on 07/10/2013 23:48, edited 1 time in total.
-
babanovac
#188 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
anbilivbl je spominjati golfa III u diskusiji o ekonomskim klasama stanovnistva. Upotrebna vrijednost mu je kao i mercedesa clsžka 2016. godiste.mali_balon wrote:I ja bi se zajebavao po autobusima da imam ko on i da sam sam sebi gazda. Cuj primjera valsnik ikea, bemti zivot.
ps. ti se nebi zajebavo po autobusima, ti bi ko Hercegovac u Zagrebu, kupio sebi trajvan.
-
mali_balon
#189 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Prvi si poceo sa vicevima o nekim vlasnicima ikeeebabanovac wrote:anbilivbl je spominjati golfa III u diskusiji o ekonomskim klasama stanovnistva. Upotrebna vrijednost mu je kao i mercedesa clsžka 2016. godiste.mali_balon wrote:I ja bi se zajebavao po autobusima da imam ko on i da sam sam sebi gazda. Cuj primjera valsnik ikea, bemti zivot.
ps. ti se nebi zajebavo po autobusima, ti bi ko Hercegovac u Zagrebu, kupio sebi trajvan.
- drug_profi
#190 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Srednja klasa je u nasem slucaju ekipa koja ima imovinu kojom moze pokriti dugove prema bankama i da mu ostane para. Drugim rjecima, ako i izgubi posao, da nije gologuz i duzan. Jebes srednju klasu koja ako zijani posao, nema vise nista.
-
babanovac
#191 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
To je sustinska razlika izmedju srednje klase ovdje i tamo, u tim socijala zemljama. Ovdje me jedna-dvije-tri neisplacene plate ili otkaz dijele od gladi, ugrozen je fizicki opstanak, tamo ne. Skolovanje je uslovno receno besplatno i tamo i ovdje. Tamo je, s obzirom na primanja, ipak malo besplatnije nego kod nas. Za fakultet, naci ce stipendiju. Ovdje stedis, braca Karic dignu sidro s parama, iz kuce odnesu zlato... Mnogo vise energije trosimo na balansiranje. Opet, sve je promjenjivo, ni moji roditelji nisu stedili za moje skolovanje, nesto malo, u bankama, a one su jednog dana nestale.drugi profil wrote:Srednja klasa je u nasem slucaju ekipa koja ima imovinu kojom moze pokriti dugove prema bankama i da mu ostane para. Drugim rjecima, ako i izgubi posao, da nije gologuz i duzan. Jebes srednju klasu koja ako zijani posao, nema vise nista.
-
Lounge Act
#192 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
mali_balon wrote:Vidio tvoju listu troskovaLounge Act wrote:ja se matram nekom srednjom klasom, valjda
spisak mojih primanja i izdataka imaju na prethodnoj strani, a gospodin babanovac je za mene jako visoka klasa jer za njegova primanja ja bih morala kredit podici, nemoj se ljutit ali nisi ni blizu srednje klase. Sama kazes zajebala si Bear-a.
PO mom nekom misljenju, srednja klasa u BiH je koja ima prihod od 3000KM mjesecno, ali i to je ... Znaci ovo je moje misljenje.
Ma ne ljutim se hehhe, mogu se jedino ljutiti na sebe sto zavrsih glupu skolu
U okolini u kojoj zivim vecina ljudi imaju mjesecna primanja do 1000 KM, najvise je onih sa 500 do 600, a ima i penzionera sa oko 300. Moja primanja su naspram njih super. Naravno ima i onih koji zaradjuju velike sume, ali to su uglavnom neke gazde i gazdice i sl. Najvise je obicnih radnika.
Kad vidim visinu plata u Sarajevu osjecam se kao da zivimo u razlicitim drzavama. Konkretno za moje radno mjesto u KS plata je veca za vise od 300 KM.
- Vitezanin
#193 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Kad ti je za muku, onda ti je i 200 KM dosta.
Stan mi je 200 (mislim, "stan"), režije fiksno 50 (imam dobru gazdaricu) i 150 mi ostaje za osnovnu hranu. Uglavnom umirem od gladi
, ali kontam proći će jednom i dobit ću pristojan posao kad završim fax.
Izvuku me tu i tamo neke dnevnice za neke akcije raspona od 30 do 50 KM koje budu rijetko, ali dobro.
Šta želim reći: Sarajevo je skupo. Živjeti s obitelji bez dobrih primanja je teško. Ne žive ni svi studenti loše koji dođu u Sarajevo. Kad čujem da neki plaćaju stan u kojem sami žive po 600 KM i pritom imaju 500 KM da troše "onako" budem nekako zahvalan što imam i ovo što imam sad. Naravno, drago mi je da ljudi to mogu sebi priuštiti, ali čak i kad mislimo da gore ne može, opet se tu i tamo može uštedjeti nekako i pokriti režije. Dakle, za razne profile ljudi treba različit raspon novčanih sredstava. Nekome je luksuz jestu u gradu, a nekima je to svakodnevnica. Uglavnom, ljudi si različiti.
Dakle, jednoj obitelji s dvoje djece treba puno puno para - vidio sam uvod, s tim parama se prema nekom mom mišljenju može solidno proći.
Stan mi je 200 (mislim, "stan"), režije fiksno 50 (imam dobru gazdaricu) i 150 mi ostaje za osnovnu hranu. Uglavnom umirem od gladi
Šta želim reći: Sarajevo je skupo. Živjeti s obitelji bez dobrih primanja je teško. Ne žive ni svi studenti loše koji dođu u Sarajevo. Kad čujem da neki plaćaju stan u kojem sami žive po 600 KM i pritom imaju 500 KM da troše "onako" budem nekako zahvalan što imam i ovo što imam sad. Naravno, drago mi je da ljudi to mogu sebi priuštiti, ali čak i kad mislimo da gore ne može, opet se tu i tamo može uštedjeti nekako i pokriti režije. Dakle, za razne profile ljudi treba različit raspon novčanih sredstava. Nekome je luksuz jestu u gradu, a nekima je to svakodnevnica. Uglavnom, ljudi si različiti.
Dakle, jednoj obitelji s dvoje djece treba puno puno para - vidio sam uvod, s tim parama se prema nekom mom mišljenju može solidno proći.
-
gidra
#194 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
A koja si klasa ako nemaš nikakvih kredita i pojam kredit ti je nepoznata riječ?drugi profil wrote:Srednja klasa je u nasem slucaju ekipa koja ima imovinu kojom moze pokriti dugove prema bankama i da mu ostane para. Drugim rjecima, ako i izgubi posao, da nije gologuz i duzan. Jebes srednju klasu koja ako zijani posao, nema vise nista.
- say_cheese
#195 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Nije tacno. Prosjecna godisnja bruto plata u DE je 28.950 Euro, to je 2.400 mjeseceno. Bruto! Neto je 1.500 (single, bez djece), 1.800 ako je ozenjen, sa dvoje djece.muminovic wrote:Ljudi, teska su mjerila, prosjecan Njemac prima 2.404 EUR mjesecno NETTO platu, ali ujedno PROSJECAN NJEMAC ZIVI KAO PODSTANAR.
http://de.statista.com/themen/293/durch ... einkommen/
Nije filozofija. U svakoj drzavi postoji definicija srednje klase. Kao primjer, evo ti podaci iz DE: single sa mjesecnim primanjima od 1.130 - 2.420 i porodica sa dvoje djece ispod 18god sa mjesecnim prihodima od 2.370 - 5.080.muminovic wrote:Tako da to sta je srednja klasa je diskutabilno i o tome ne treba da se posebno raspravlja.
- drug_profi
#196 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
E onda si supak...gidra wrote:A koja si klasa ako nemaš nikakvih kredita i pojam kredit ti je nepoznata riječ?drugi profil wrote:Srednja klasa je u nasem slucaju ekipa koja ima imovinu kojom moze pokriti dugove prema bankama i da mu ostane para. Drugim rjecima, ako i izgubi posao, da nije gologuz i duzan. Jebes srednju klasu koja ako zijani posao, nema vise nista.
Salim se. Tezimo k tome.
-
korisnik101
#197 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Tacno tako Cheese.say_cheese wrote:Nije tacno. Prosjecna godisnja bruto plata u DE je 28.950 Euro, to je 2.400 mjeseceno. Bruto! Neto je 1.500 (single, bez djece), 1.800 ako je ozenjen, sa dvoje djece.muminovic wrote:Ljudi, teska su mjerila, prosjecan Njemac prima 2.404 EUR mjesecno NETTO platu, ali ujedno PROSJECAN NJEMAC ZIVI KAO PODSTANAR.
http://de.statista.com/themen/293/durch ... einkommen/
Nije filozofija. U svakoj drzavi postoji definicija srednje klase. Kao primjer, evo ti podaci iz DE: single sa mjesecnim primanjima od 1.130 - 2.420 i porodica sa dvoje djece ispod 18god sa mjesecnim prihodima od 2.370 - 5.080.muminovic wrote:Tako da to sta je srednja klasa je diskutabilno i o tome ne treba da se posebno raspravlja.
Trebao si i dodati da se u Njemackoj bracni par koji zaradjuje 3000 Eura neto vode kao "bogati". Znaci, ne srednja klasa, nego kao "visoka" klasa, i po tom nivou su oporezivani.
A 3 hiljade Eura u Njemackoj ce ti manje kupiti nego 3000 BAM u Bosni.
Last edited by korisnik101 on 08/10/2013 09:01, edited 1 time in total.
-
korisnik101
#198 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
KO se ba kupa 2 put dnevno ?>?>
- fatality
#199 Re: AW: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
E vala ga ti pretjera, fakat ko se 2 puta dnevno kupa. Blago tebi kad imas vremena za to. I cetkice za zube svaki mjesec 10km? Ko to svaki mjesec mijenja cetkicu ? Sto se tice sampona vidio sma imaju ona kilogramska porodicna pakovanja za par maraka, tako da se i to ne mora svaki mjesec uzimat. Sem naravno ako nisi naviknut.na Niveu, Head&Shoulders ...
Gesendet von meinem GT-I9300 mit Tapatalk 2
Gesendet von meinem GT-I9300 mit Tapatalk 2
- CaneBos
#200 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
To jedino ljeti na plus 38..pa se plakas i po 3-4 puta dnevno, a ovako 1 dnevno se plaknes (ako i to), a 1 hefticno se kupaskorisnik101 wrote:KO se ba kupa 2 put dnevno ?>?>
Te cifre gore od 30KM mjesecno za deterdzent?? Nidje veze sorry..kod mene petoclana porodica sa troje male djece, svaki dan jedna do dvije masine vesa ide, potrosnja deterdzenta otprilike 5kg mjesecno, normalno ne kupujem je*ebeni deterdzent koji kosta 18KM za 3kg, nego deterdzent od 7-8kg, ista hemijska govna kako god okrenes.