Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
vješalica

#176 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by vješalica »

naravno da štrajkuju a uz to imaju povjerenja u pravosudni sistem,i to potpuno naivno,kad je činjenica da se njima ne može i ne smije vjerovati

primjer tvog igrališta je neosnovan,da bi se poredio sa običnim radnim sporom,jednim običnim vještačenjem i tumačenjem nezakonitih odluka koje prvostepeni sud smatra neosnovanim,a drugostepeni dobro naštambilja da su osnovane
naravno opet je nemoguće nekome dokazati da se vrijeme i život gubi na nepotrebnom razvlačenju spora pored svih neoborivih činjenica
a prvostepeni sudija ili je korumpiran ili je glup
možda čak i jedno i drugo istovremeno,da je pametan ne bi bio korumpiran,kome normalnom takve stvai trebaju u ovom sistemu
i ovdje nema nikakvih olakšavajućih okolnosti za poslodavca koji isplaćuje platu i to u nekakvim supermarket bonovima i sl.,zakida,ne uplaćuje doprinose,kupuje raspordaje imovinu i mešetari
sudija zan vrlodobro da mešetar raznosi prodaje imovinu donose mu se na uvid papiri i sve,ali on smatra da ne postoji bojazan da će isplata u sporu potraživanja biti upitna...
vješalica

#177 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by vješalica »

Drinski wrote:
vješalica wrote:stvar šešelja je puno ozbiljnija,a šešelj nije nepismen i neškolovan i nije kupio diplomu i nije glup
a pozadina u njegovom slučaju za koji mu se sudi je potpuno drugačija nego sporovi koji se kod nas vode
Pa nisi niti tuziocu u Hagu nepismeni niti su kupili diplomu?

Jeste, taj spor u Hagu je tezi, ali znas li ti koliko tuzilastvo u Hagu ima radnika i samo taj predmet?
molim te lijepo,sud u hagu ima raspored u kojem radi u obimu koliki je predmet,čak znaš da neke stvari su i stesane
oni su napravili raspored svoga rada,a ovdje raspored nerada

sad bi bilo glupo da idem u krajnost na temu šešelja ,mi objektivno ne znamo kako njegov spor teče osim senzacija koje on pravi po sudu jel mu hrana dobra ili nije i ostale izvale
tu su tone materijala,ročišta,svjedoka i svega ostalog što mi ne znamo,opet kažem,ne znamo jel on kriv ili nije za šta se tereti,kao općenito priroda tematike koja se preko njega i sa njim tamo po sudu vodi
Drinski

#178 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by Drinski »

vješalica wrote:naravno da štrajkuju a uz to imaju povjerenja u pravosudni sistem,i to potpuno naivno,kad je činjenica da se njima ne može i ne smije vjerovati
primjer tvog igrališta je neosnovan,da bi se poredio sa običnim radnim sporom,jednim običnim vještačenjem i tumačenjem nezakonitih odluka koje prvostepeni sud smatra neosnovanim,a drugostepeni dobro naštambilja da su osnovane
naravno opet je nemoguće nekome dokazati da se vrijeme i život gubi na nepotrebnom razvlačenju spora pored svih neoborivih činjenica
a prvostepeni sudija ili je korumpiran ili je glup
Mislim da bi onaj prvostepeni sudija najradije da drugostepeni sud sam tada otvori raspravu, bez vracanja na ponovni postupak. Ali, nazalost, zakon je drugaciji.
možda čak i jedno i drugo istovremeno,da je pametan ne bi bio korumpiran,kome normalnom takve stvai trebaju u ovom sistemu
i ovdje nema nikakvih olakšavajućih okolnosti za poslodavca koji isplaćuje platu i to u nekakvim supermarket bonovima i sl.,zakida,ne uplaćuje doprinose,kupuje raspordaje imovinu i mešetari
sudija zan vrlodobro da mešetar raznosi prodaje imovinu donose mu se na uvid papiri i sve,ali on smatra da ne postoji bojazan da će isplata u sporu potraživanja biti upitna...
Ti si inace pravnik?
Drinski

#179 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by Drinski »

vješalica wrote:
Drinski wrote:
vješalica wrote:stvar šešelja je puno ozbiljnija,a šešelj nije nepismen i neškolovan i nije kupio diplomu i nije glup
a pozadina u njegovom slučaju za koji mu se sudi je potpuno drugačija nego sporovi koji se kod nas vode
Pa nisi niti tuziocu u Hagu nepismeni niti su kupili diplomu?

Jeste, taj spor u Hagu je tezi, ali znas li ti koliko tuzilastvo u Hagu ima radnika i samo taj predmet?
molim te lijepo,sud u hagu ima raspored u kojem radi u obimu koliki je predmet,čak znaš da neke stvari su i stesane
oni su napravili raspored svoga rada,a ovdje raspored nerada

sad bi bilo glupo da idem u krajnost na temu šešelja ,mi objektivno ne znamo kako njegov spor teče osim senzacija koje on pravi po sudu jel mu hrana dobra ili nije i ostale izvale
tu su tone materijala,ročišta,svjedoka i svega ostalog što mi ne znamo,opet kažem,ne znamo jel on kriv ili nije za šta se tereti,kao općenito priroda tematike koja se preko njega i sa njim tamo po sudu vodi
Kakav raspored ima rada?

Jesu, tone su rada, ali su i tone "zaspolenika".
Pa jel ti mislis da onu presudu od 200 stranica pisu ono troje sudija?

U USA svaki sudija ima 4 str.saradnika, kod nas sudija nema tonera.
nevenkagaragic

#180 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by nevenkagaragic »

slobodann wrote:Ako moze da se bira koji ce tuzilac biti ja bih ovog izabrao, djeluje sposoban, radio u Federalnom tuzilastvu kao tuzitelj, a nikad nije ni zavrsio fax

Image
A znate li sta je najzanimljivije: vracajuci izgubljene slike-skenirane clanke na forumu PRAVOSUDJE primetih da su moji postovi bas o ovom "ciki" (Sead Temim) IZBRISANI!
Izbrisan je i tekst o njemu na portalu "Nezavisne novine". ZASTO?
Kako imam sve snimljeno VRATILA sam 19.12.2014.godine DVA posta: od 29.04.2011. i 13.05.2011.godine , bas me zanima hoce li opet biti izbrisani.
Kopiracu ih ovde:

Pet Apr 29, 2011 10:45:31

DODATAK 19.12.2014.:
Cudno - vracajuci nestale skenirane clanke i slike primetih da je potpuno NESTAO (ko je izbrisao i kada?) post postavljen istog dana, nesto malo pre ovoga (Pet Apr 29, 2011 10:45:31):
Image
Ne postoji vise kao sto se vidi, ali ima na MOJE VIJESTI-Objavljeno 29.04.2011 u 07:54
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MONSTRUOZNO!!!
Cuj, mala Ivana Bajo "pala s bicikla i zadobila smrtonosne povrede", a ubica priznao zlocin???
KO KRIJE ISTINU???
"KRASNO" BH pravosudje, zar ne?
TUZIOCI PRVI "vedre i oblace" po vlastitom nahodjenju i interesima (kao tuzlanski Ivo Iveljic, Slaven Koval).
No, istina ce isplivati, kad-tad.

29-04-2011 02:00

...

Pet Maj 13, 2011 16:55:37
antimafija wrote:Image
Image

Tema emisije: "Sumrak pravosuđa u Fedraciji BiH: Seks skandal profesora Pravnog fakulteta u Sarajevu!"

Dijana Milic - od 120 podignutih optuznica Tuzilastva TK u 2010 godini, 80 je od Dijane Milic, ostatak (40), je od svih ostalih tuzilaca (tuzilaca ima 35).

Vrijeme emitovanja: Četvrtkom, 21:10 sati
Repriza: Petkom, 13:10 sati
Urednik emisije: Senad Pećanin
Dužina trajanja: 50 minuta
E-Mail: [email protected]
"Krasno", zar ne? Nije sumrak, vec je gotovo potpuni MRAK!
Hvala antimafija, iako sam kasno videla ovo (ne pratim taj kanal).

DOPUNA 19.12.2014.
Cudno - vracajuci nestale skenirane clanke i slike primetih da je potpuno NESTAO (ko je izbrisao i kada?) jos jedan post vezan za istu osobu (Sead Temim, federalni tuzilac)... zanimljivo, zar ne?
Post je napisan malo nakon ovoga( Pet Maj 13, 2011 16:55:37):
Image
http://s26.postimg.org/plpbuf2gp/124_1_ ... in_750.jpg

STRANA 33 foruma PRAVOSUDJE

Ne znam kako im je promaklo da NE IZBRISU i ovu stranu 131 istog foruma:

Pet Apr 19, 2013 21:02:10

Image
Veci format:
http://s11.postimg.org/hr38kxy8z/o7ov5c ... ms99b1.jpg
"Dnevni avaz", 17.04.2013.

I ovde, na zadnjoj (trenutno) strani 154 druge teme je spomenut...

"BLAGO" NAMA S NJIMA!
Drinski

#181 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by Drinski »

Ma ako se iko bavi politikom onda su to tuzioci u TZ, niko od piromana i terorista iz februara 2014.godine jos nije optuzen.
vješalica

#182 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by vješalica »

Drinski wrote:
Kakav raspored ima rada?

Jesu, tone su rada, ali su i tone "zaspolenika".
Pa jel ti mislis da onu presudu od 200 stranica pisu ono troje sudija?

U USA svaki sudija ima 4 str.saradnika, kod nas sudija nema tonera.
sudija nema tonera,ali mu zato daktilograf zna "bolje" posao od njega

hoćeš reći da bi trebali na sud nakamarati više ljudi da bi radili efikasnije?
i ako imaju manji broj ljudi zaposlenih,to nikako ne znači da u pojedinim slučajevima mogu zakazivati po 15 pripremnih ročišta,odgađati u nedogled i sabotirati provođenje pravde i zakona
ne zna se ko je gori,krminalci zbog kojih ide svijet na sud,ili oni što im idu na ruku
kazem eto,nije problem nek ih uposle još,ali molim te bez da se neka idiotkinja ili idiot uči na ozbiljnim stvarima peći zanat,a ne zna elementarne stvari :-)

neki dan ja na pisarnu,priča mi advokat,u jednom predmetu zakazali mi ročište za godinu dana...pa mislim stvarno :-)

vezano za ove hokštaplerske afere po pravnom fakultetu

da li se iko udostojio od akademske zajednice da poništi ocjene i diplome stečene preko falusa i novcem?
takve moralne horizontale će se sutra baviti pravosuđem u ovoj državi
(idem i off ali eto da i to napišem)
Drinski

#183 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by Drinski »

vješalica wrote:
sudija nema tonera,ali mu zato daktilograf zna "bolje" posao od njega

hoćeš reći da bi trebali na sud nakamarati više ljudi da bi radili efikasnije?
i ako imaju manji broj ljudi zaposlenih,to nikako ne znači da u pojedinim slučajevima mogu zakazivati po 15 pripremnih ročišta,odgađati u nedogled i sabotirati provođenje pravde i zakona
ne zna se ko je gori,krminalci zbog kojih ide svijet na sud,ili oni što im idu na ruku
kazem eto,nije problem nek ih uposle još,ali molim te bez da se neka idiotkinja ili idiot uči na ozbiljnim stvarima peći zanat,a ne zna elementarne stvari :-)

neki dan ja na pisarnu,priča mi advokat,u jednom predmetu zakazali mi ročište za godinu dana...pa mislim stvarno :-)
PItaj tog advokata, da li bi prihvatio da se uvedu zapadni standardi napr. da presude nemaju obrazloženja, da se zalbeni rokovi racunaju od momenta kada posta izađe iz suda i da se tuzba odbaci ako se ne plati taksa? Tako bi predmet bio riješen za 6 mjeseci, bez prijema novih zaposlenika, a sve po EU standardima.
vješalica

#184 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by vješalica »

podsjećaš me na janju jovanović kad je odvalila kako takse trebaju biti veće da svijet ne bi tužio

nek se pravosudni sistem više bavi kriminalcima,a manje radnicima

uostalom što se tiče standarda,nije nigdje u svijetu bolje,ali u odnosu na nas jeste
ima da poštivaš zakon,ne poštivaš-kratko jasno snosiš konsekvence koje su predviđene bez puno seravanja

ja ovdje pričam u vjetar
i pored toga,i dalje tvrdim i stojim iza toga da je pravosuđe kontaminirano kovertama i dogovorima i da štrajk nije moralan
nek ispišu samo javnosti na uvid koliko im predmeta se buđa po ladicama iz nekih razloga....

tužilaštvo ista stvar,znam barem 10 predmeta u kojima se predistražne radnje vode po pet i više godina
haloo za šta?
ma daj boga ti :skoljka:
Drinski

#185 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by Drinski »

vješalica wrote:podsjećaš me na janju jovanović kad je odvalila kako takse trebaju biti veće da svijet ne bi tužio

nek se pravosudni sistem više bavi kriminalcima,a manje radnicima

uostalom što se tiče standarda,nije nigdje u svijetu bolje,ali u odnosu na nas jeste
ima da poštivaš zakon,ne poštivaš-kratko jasno snosiš konsekvence koje su predviđene bez puno seravanja

ja ovdje pričam u vjetar
i pored toga,i dalje tvrdim i stojim iza toga da je pravosuđe kontaminirano kovertama i dogovorima i da štrajk nije moralan
nek ispišu samo javnosti na uvid koliko im predmeta se buđa po ladicama iz nekih razloga....

tužilaštvo ista stvar,znam barem 10 predmeta u kojima se predistražne radnje vode po pet i više godina
haloo za šta?
ma daj boga ti :skoljka:
Žališ se na rad pravosuđa.
Ja te pitam, kako je u Hagu.
Kazes, tamo je drugacije.
PItam, kako je drugacije, ako pored tezeg predmeta imaju i "teže resurse".
Ti "pričaš priču".
Ponudim ti precizna rjesenje iz EU standarda.
Opet "pričaš priču".

Kome god se krse prava, treba da ih stiti svim metodama sindikalne borbe.

p.s. visina taxe utice na broj predmeta. Ljudi se tuze za 5 KM, a sud na poštarinu u tom predmetu potroši 100 maraka, taksa je 20 maraka i nikada se ne naplati.
vješalica

#186 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by vješalica »

Ne pričam ja priču nije tema HAG nego pravosudje u BiH
i nemoj mi stalno ko i na svakoj temi okretati kako je u svijetu,svijet me ne zanima nego iskljucivo bih
a da ne pričam o poređenju šešelja sa radnim sporovima na sudu u sarajevu

nemaš nikakav argument da vodiš dalju diskusiju o davnom brodolomu pravosudja

što se tiče teorije sindikalne borbe,članstvo ili bilo kakva veza sa sindikatom ne smije biti osnov i jedini izlaz da se postigne ono što je zakonom zagarantovano u radnom odnosu,razumiješ?
članstvo i angažman u sindikatu ne garantuje nikakva radnička prava
i znam šta govorim,ne govorim o troškovima sporova za pet maraka nego puno ozbiljnijim stvarima

imaš li još negi argument da uvedeš u diskusiju za odbranu svog zagađenog pravosuđa sa korupcijom i idiotima koji ne znaju raditi svoj posao?
Miki123

#187 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by Miki123 »

Vjesalice, kod brice sam čuo konstruktivnijih kritika od tvojih.

Najlakše je danas avazovski kritikovat.
vješalica

#188 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by vješalica »

uglavnom ima relevantna čivija koja će "konstruktivno" inače poznatu poštapalicu nepismenih ljudi uvijek podržati

dokle god vam avaz bude uvijek simbol za bilo kakvu kritiku na temu pravosudnog sistema,biće još gorih stvari
pogotovo onih koji ne znaju ni do pisarnice suda doći a kamoli neki posao probati završiti
Drinski

#189 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by Drinski »

@"vješalica
Ja cekem da cujem tvoje argumente osim emocija. To sto si ti nezadovoljna je druga stvar. Ja sam ti kazao koja su rjesenja, a ti i dalje udaraj isto. I onaj sudija ce isto da radi i dalje. Ti si poput ovih sto misle da se sehidskoj porodici u Tz ne smiju plijeniti stvari. Ajde...
vješalica

#190 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by vješalica »

uglavnom plate vam nema dok ne bude vlade pa vi i dalje histerišite po strankama,ali plata neće leći,ako ništa teku kamate :P
Drinski

#191 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by Drinski »

Ja platu vala dobivam.
A svaciji, pa i njihov strajk, podrzavam.

:ljulja:
Drinski

#192 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by Drinski »

Nermina Kapetanović, zastupnica SDA je tokom rasprave, između ostalog, istakla, da je nezavisnost pravosuđa primarno ugrožena od politike i kriminalaca koji imaju spregu sa pravosuđem.
"Imate neoprostivo veliki broj neriješenih predmeta uz vrlo visoke plaće" - rekla je Kapetanović.

http://www.avaz.ba/clanak/161008/bosic- ... orumpirano
Ko je ova Nermina, čime se bavi, osim pretpostavljam pravima žena?
Last edited by Drinski on 30/01/2015 15:04, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#193 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by _BataZiv_0809 »

O kakvoj pretrpanosti pravosudja govorimo ako im zaposleni imaju vremena visiti na ovom forumu. Naravno u toku radnog vremena :D
Eborg

#194 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by Eborg »

Drinski wrote:
Nermina Kapetanović, zastupnica SDA je tokom rasprave, između ostalog, istakla, da je nezavisnost pravosuđa primarno ugrožena od politike i kriminalaca koji imaju spregu sa pravosuđem.
"Imate neoprostivo veliki broj neriješenih predmeta uz vrlo visoke plaće" - rekla je Kapetanović.

http://www.avaz.ba/clanak/161008/bosic- ... orumpirano
Ko je ova Nermina, čime se bavi, osim pretpostavljam pravima žena?
Doktorica, duži niz godina van struke u politici.
Drinski

#195 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by Drinski »

ma da, tako sam i pretpostavio.
muminovic

#196 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by muminovic »

Pravni košmar: Oko 1.300 predmeta iz oblasti kriminala i korupcije nema ko da sudi!

Oko 1.300 predmeta iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije nema ko da procesuira, jer još nije formiran Specijalni odjel Vhovnog suda FBiH, u čijoj su nadležnosti od 1. februara spomenuti predmeti.

Naime, kada je u maju prošle godine usvojen Zakon o suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije, što ga je kao istorijski na sva zvona najavio aktuelni federalni premijer Nermin Nikšić, usvojena je i odredba prema kojoj će sva KD “teža” od 100.000 maraka, procesuirati posebni odjeli Vrhovnog suda FBiH, odnosno Federalnog tužilaštva.

Više od osam mjeseci je prošlo, a ti odjeli nisu formirani, niti se zna kada će biti. Što znači da veliki broj kriminalaca, protiv kojih su pripremljene ili podignute optužnice, ne moraju još strahovati da će se naći iza rešetaka. Ako i budu potvrđene!

Samo iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, kako je izjavila glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić, ovom odjelu treba biti upućeno više od 250 predmeta. Iz Kantonalnog tužilaštva Tuzla “specijalcima” će biti upućena 43 predmeta, rekao je glavni kantonalni tužitelj Tomislav Ljubić.

Ovo je rečeno večeras u emisiji “Pošteno” FTV na temu primjene Zakona o suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije, u kojoj je, kao zaključak, rečeno da se ne zna ni ko će i kada podizati optužnice, a ni ko će suditi kriminalcima i korumpiranim osobama.

Među predmetima iz KT TK, inače, nalaze se i optužnice podignute protiv više osoba iz Fabrike deterdženata za privatizacijsku pljačku, kao i optužnica protiv jedne visokopozicionirane osobe Grada Tuzla, osumnjičene za štetu pričinjenu budžetu od oko 770.000 maraka. Počinitelji ovog kriminala, zbog ovog pravnog mraka, još ne moraju strahovati za svoju sudbinu.

Da se ovako nešto može događati samo u neorganizovanim i državama u kojima politika vodi glavnu riječ, pokazala je i rasprava učesnika. Kao jedan od razloga neformiranja specijalnih odjela navedeno je da VSTV nije imenovalo kadrove za ove odjele, ali i neobezbjeđenje sredstava za funkcionisanje ovih odjela. Od planiranih 4,6 miliona maraka, rebalansom su ta sredstva skresana za oko 1,2 miliona.

U Specijalnom odjelu trebala bi raditi desetorica tužilaca, što znači da bi na svakog od njih palo po 130 predmeta koji su trenutno na čekanju.

Taj broj tužilaca ne može ove predmete riješiti ni za tri godine.
U Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli imamo 10 tužilaca koji su radili na pripremi 43 predmeta iz oblasti privrednog i organizovanog kriminala, što je njihova norma – rekao je Tomislav Ljubić, kazavši kako ovo nije jedini primjer neimplementacije zakona. Naveo je da se ni nakon tri godine ne sprovodi Zakon o reviziji privatizacije, privrednih društava i banaka.
muminovic

#197 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by muminovic »

Uhapšena sutkinja Suda BiH Azra Miletić radi primanja mita

Image

Sutkinja Suda BiH Azra Miletić uhapšena je zbog sumnje da je primala mito u nekoliko predmeta u kojima je sudila.

Kako javlja Federalna televizija, pripadnici SIPA-e su sutkinju Miletić uhapsili tokom noći.

Miletić je bila sutkinja u Apelacionom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine.

Jutros se vrše pretresi na više lokacija u Sarajevu, Bihaću i Tuzli.

Više informacija bit će poznato tokom dana.
Drinski

#198 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by Drinski »

Samo da ne bude jedan od predmeta gdje je tuzilac nekoga uhapsio da bi se njegovo ime pojavilo u novinama. Svi su takvi na kraju oslobođeni.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#199 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by Truba »

primala ga :D
muminovic

#200 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by muminovic »

Mislim da nije normalno da npr jedan tuzilac ima 70-80% oslobadajucih presuda, da svaka drzavu (nas) kosta 10.000 - 100.000 KM, a da on radi i dalje i prima punu platu, treba ovo regulisati na neki nacin.
Post Reply