Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Locked
dustaban

#176 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by dustaban »

U deset minuta najmanje deset razlicitih definicija i to iskljucivo od strane vas koji nemate dileme da ste Bosnjaci!

:-)
cyprus

#177 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by cyprus »

Havatar wrote:
cyprus wrote:Da nam možda ne želiš reći da većina stanovnika Velike Kladuše nisu Bošnjaci? :mrgreen:
Oni koji se sjecaju pobjede nad Abdicevim vojnicima i slave je jesu .
A Abdićevi vojnici nisu? :-D
dustaban

#178 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by dustaban »

Hocete li da vam ja kazem definiciju ?

:?:
Havatar

#179 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by Havatar »

Mogao bi i argumentovati neku od svojih tvrdnji, npr objasni mi od kad bosanski jezik ima ekavsku varijantu? Jesu li se i Bosnjaci s Kosova borili s onima iz BiH u KuK jedinicama na Soci i cinili Handzar diviziju? Jesu li se barem prikljucili ustanku Huseina Gradascevica?
Ne postoji ekavska varijanta posto je jezik koji se u Sandzaku govori uglavnom isti kao u Bosni a razlike su posljedica asimilacije kroz medije i skolstvo gdje se djeci od malih nogu zabranjivalo da pisu ijekavicu jer je to nepismeno, netacno isl. Slicni primjeri postoje u Bosni gdje su poslije drugog svjetskog rata dolazili ucitelji iz Srbije koji su govorili ekavicom pa se danas u tim mjesima govori ekavicom. Sto se tice zajednickog ratoanja Husein Gradascevic je tokom dolaska u Sandzak docekan i svi stanovnici su dosli da ga pozdrave a onda je zajedno sa svim bosnjackim vojnicima iz svih djelova nastavio put prema Kosovu gdje se sukobio sa turskom vojskom.
Havatar

#180 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by Havatar »

dustaban wrote:U deset minuta najmanje deset razlicitih definicija i to iskljucivo od strane vas koji nemate dileme da ste Bosnjaci!

:-)
Po cemu razlicite :?:
Havatar

#181 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by Havatar »

cyprus wrote:
Havatar wrote:
cyprus wrote:Da nam možda ne želiš reći da većina stanovnika Velike Kladuše nisu Bošnjaci? :mrgreen:
Oni koji se sjecaju pobjede nad Abdicevim vojnicima i slave je jesu .
A Abdićevi vojnici nisu? :-D
Vecina njegovih pristalica ce se izjasniti kao Hrvati.
Država

#182 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by Država »

Ima nešto zajedničko svim Bošnjacima: Svima su nam barem jednom u historiji pobili pola familije i popalili kuće. Ne znam da li nas to čini narodom, ali mene više izraditi nećete.

:sax:
neki

#183 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by neki »

Havatar wrote:
Mogao bi i argumentovati neku od svojih tvrdnji, npr objasni mi od kad bosanski jezik ima ekavsku varijantu? Jesu li se i Bosnjaci s Kosova borili s onima iz BiH u KuK jedinicama na Soci i cinili Handzar diviziju? Jesu li se barem prikljucili ustanku Huseina Gradascevica?
Ne postoji ekavska varijanta posto je jezik koji se u Sandzaku govori uglavnom isti kao u Bosni a razlike su posljedica asimilacije kroz medije i skolstvo gdje se djeci od malih nogu zabranjivalo da pisu ijekavicu jer je to nepismeno, netacno isl. Slicni primjeri postoje u Bosni gdje su poslije drugog svjetskog rata dolazili ucitelji iz Srbije koji su govorili ekavicom pa se danas u tim mjesima govori ekavicom. Sto se tice zajednickog ratoanja Husein Gradascevic je tokom dolaska u Sandzak docekan i svi stanovnici su dosli da ga pozdrave a onda je zajedno sa svim bosnjackim vojnicima iz svih djelova nastavio put prema Kosovu gdje se sukobio sa turskom vojskom.
:lol: :lol:
daj citiraj jedan izvor koji kaze da se u Sandzaku bilo kad u istoriji pisalo ijekavskim narjecjem
cyprus

#184 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by cyprus »

Havatar wrote:
cyprus wrote:A Abdićevi vojnici nisu? :-D
Vecina njegovih pristalica ce se izjasniti kao Hrvati.
Ma ja tebe pitam: da li ti smatraš da su oni Hrvati?
neki

#185 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by neki »

Država wrote:Ima nešto zajedničko svim Bošnjacima: Svima su nam barem jednom u historiji pobili pola familije i popalili kuće. Ne znam da li nas to čini narodom, ali mene više izraditi nećete.
Ne, ne cini

Duzno postovanje svima koji su ubijeni i protjerani a ti se stidi sto svoje tvrdnje ne znas argumentovati pa se pozivas na patnje i ubijanja.
Pateticno
cyprus

#186 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by cyprus »

Država wrote:Ima nešto zajedničko svim Bošnjacima: Svima su nam barem jednom u historiji pobili pola familije i popalili kuće. Ne znam da li nas to čini narodom, ali mene više izraditi nećete.

To je zajedničko za sve narode... Praktično nema naroda čiji preci to nisu doživjeli...
Black111

#187 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by Black111 »

neki wrote:
Havatar wrote:
daj citiraj jedan izvor koji kaze da se u Sandzaku bilo kad u istoriji pisalo ijekavskim narjecjem
Nek sam i ovo cuo. :D
Black111

#188 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by Black111 »

Havatar wrote:
cyprus wrote:
Havatar wrote:Tokic je kriv sto susjedne i komsijske drzave placaju ljude da pozivaju da se izjasne kako bilo samo ne kao Bosnjaci :oops:
Koja paranoja jebote :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jes paranoja a kampanja iz susjednih drzava traje i evo najnovija informacija da ljudi idu po Krajini i dijele letke da ce svako ko se izjasni kao Bosnjak izgubiti hrvatsko drzavljanstvo :oops: .
To nije propaganda, al fakat bi to trebalo, i jos ako postoji mogucnost krivicno goniti. Ne moze to malo "ja ja ba ja Hrvat" (kad trebaju papiri) a onda hop odjednom Bosnjaci, Bosanci, Muslimani ili bilo sta drugo... I tu lezi vas problem, kao s onim popisom iz '91. Te fore da je vama neko nesto brani mozes objesiti macku o rep, posteno bi bilo reci nismo znali za Bosnjaka i cao. A ne lagati druge, boga a i samog sebe.
5 0 5

#189 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by 5 0 5 »

Black111

#190 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by Black111 »

Havatar wrote:
tnnt wrote:
plain vanilla wrote: da, i na proslom popisu se narod znao izjasniti

Image
zanimljivo, zar Muslimanima nije bilo kako tvrde zabranjeno se izjašnjavati kao Bošnjak u Jugoslaviji? :izet:
eto 1991 su se mogli izjasniti ali nisu, jer to nisu ni bili niti su se tada tako osjećali
a sada im sva usta puno Bošnjaštva a Hrvati i Srbi su kao također prevareni Bošnjaci katolici i pravoslavci :lol:
Jeste bilo zabranjeno i zato je i vracen taj naziv na Bosnjackom kongresu i vama to smeta posto ste htjeli da ih asimilirate u Srbe i Hrvate pa vam je sad krivo sto istina vise ne moze da se gusi posto vise Bosnom ne komanduje Beograd. I prijavljen ti je post zbog negiranja postojanja Bosnjaka sto je krsenje ustava i zakona Bosne i Hercegovine .
Pa kako se izjasnilo ovo 2000+ ljudi kad je bilo zabranjeno?
Havatar

#191 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by Havatar »

neki wrote:
Havatar wrote:
hafiz Salih Gasevic (1850-1899) u "Casnom mevludu na bosanskom jeziku" objavljenom daleke 1878:
"Molise me kolasinski prvisi,
mevlud nama daj bosanski napisi.
Drugi jezik mi lijepo neznamo,
Bog je jedan, hak Pejgamber - svi znamo,
U Kur'anu na sve iman imamo,
Bosanski nam gradi mevlud, molimo!"
cyprus

#192 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by cyprus »

Black111 wrote:To nije propaganda, al fakat bi to trebalo, i jos ako postoji mogucnost krivicno goniti. Ne moze to malo "ja ja ba ja Hrvat" (kad trebaju papiri) a onda hop odjednom Bosnjaci, Bosanci, Muslimani ili bilo sta drugo... I tu lezi vas problem, kao s onim popisom iz '91. Te fore da je vama neko nesto brani mozes objesiti macku o rep, posteno bi bilo reci nismo znali za Bosnjaka i cao. A ne lagati druge, boga a i samog sebe.
Zašto bi ih trebalo krivično goniti? :-) Ko je kriv Hrvatskoj što državljanstvo daje svima koji se izjasne kao Hrvati? :-) Koja budalaština...
5 0 5

#193 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by 5 0 5 »

Black111 wrote: Pa kako se izjasnilo ovo 2000+ ljudi kad je bilo zabranjeno?
a mene vise zanima kako ovih 1898963 nisu znali da su bosnjaci.
Black111

#194 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by Black111 »

cyprus wrote:
Black111 wrote:To nije propaganda, al fakat bi to trebalo, i jos ako postoji mogucnost krivicno goniti. Ne moze to malo "ja ja ba ja Hrvat" (kad trebaju papiri) a onda hop odjednom Bosnjaci, Bosanci, Muslimani ili bilo sta drugo... I tu lezi vas problem, kao s onim popisom iz '91. Te fore da je vama neko nesto brani mozes objesiti macku o rep, posteno bi bilo reci nismo znali za Bosnjaka i cao. A ne lagati druge, boga a i samog sebe.
Zašto bi ih trebalo krivično goniti? :-) Ko je kriv Hrvatskoj što državljanstvo daje svima koji se izjasne kao Hrvati? :-) Koja budalaština...
Ne koji se izjasne, nego se to mora i dokazivati. Nije to ej jarane ja sam Hrvat. :D Oni su morali uz to priloziti dokumentaciju neku iz koje se vidi da su se oni nekad izjasnjavali Hrvatima, odnosno njihovi roditelji. RH svoje drzavljanstvo daje temeljem prava krvi. Pa ne mozes biti Hrvat i sad odjednom Bosnjak.

Tuzit, naravno od toga nista... Al u reviziju drzavljanstava bi trebalo ici (mada tesko da i od tog ista, iskreno), jer podaci s popisa su tajni.
Havatar

#195 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by Havatar »

505sCrtom wrote:
Znas nego se pravis da bi negirao postojanje Bosnjaka (sto je krsenje zakona u BIH i pravila foruma)
dustaban

#196 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by dustaban »

Pa dobro hocete li vi da vam ja saopcim tu definiciju :?:
Država

#197 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by Država »

dustaban wrote:Pa dobro hocete li vi da vam ja saopcim tu definiciju :?:
Hajde ba više...
cyprus

#198 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by cyprus »

Black111 wrote:Pa ne mozes biti Hrvat i sad odjednom Bosnjak.
Možeš što ne bi mogo biti... Pa nije etnička pripadnost krvna kategorija, nego stvar izbora... A generalno, pravo krvi pri izdavanju državljanstva je budalaština kakve nema na planeti...
neki

#199 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by neki »

Havatar wrote:
neki wrote:
Havatar wrote: Ne postoji ekavska varijanta posto je jezik koji se u Sandzaku govori uglavnom isti kao u Bosni a razlike su posljedica asimilacije kroz medije i skolstvo gdje se djeci od malih nogu zabranjivalo da pisu ijekavicu jer je to nepismeno, netacno isl. Slicni primjeri postoje u Bosni gdje su poslije drugog svjetskog rata dolazili ucitelji iz Srbije koji su govorili ekavicom pa se danas u tim mjesima govori ekavicom. Sto se tice zajednickog ratoanja Husein Gradascevic je tokom dolaska u Sandzak docekan i svi stanovnici su dosli da ga pozdrave a onda je zajedno sa svim bosnjackim vojnicima iz svih djelova nastavio put prema Kosovu gdje se sukobio sa turskom vojskom.
hafiz Salih Gasevic (1850-1899) u "Casnom mevludu na bosanskom jeziku" objavljenom daleke 1878:
"Molise me kolasinski prvisi,
mevlud nama daj bosanski napisi.
Drugi jezik mi lijepo neznamo,
Bog je jedan, hak Pejgamber - svi znamo,
U Kur'anu na sve iman imamo,
Bosanski nam gradi mevlud, molimo!"
Salih Gasevic je crnogorac rodjen i odrastao u Niksicu, gdje se uvijek, kao i danas govorilo ijekavski. Ja te pitam, kad se to u Sandzaku govorilo ijekavski (Sandzak je vecim dijelom u Srbiji osim 2 opstine koje su na sjeveru CG, Niksic geografski nije nikad bio u Sandzaku)
A i djelo koje navodis je prvi put objavljeno na turskom..
cyprus

#200 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by cyprus »

Havatar wrote:
505sCrtom wrote:
Znas nego se pravis da bi negirao postojanje Bosnjaka (sto je krsenje zakona u BIH i pravila foruma)
Pa svi znamo :mrgreen: samo se svi neki pretvarate :mrgreen:

A Bošnjake ne negira niko ili skoro niko na ovoj temi... I to lažeš :)
Locked