Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
-
oglo
#176 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
prica za buducnost,u kojoj on iznosi ideju nacionalne drzava bosnjaka,u kojoj ce jedni vrsit dominaciju nad drugima,i ostale svodit zajedno sa ostalima na gradjane drugog reda,gura ove da traze svoje dijelove. Godinama gledamo dominaciju jednih nad drugima na raznim dijelovima drzave i vidimo da to ne vodi nigdje.Da prica o nekoj drzavi koja nema proslost kakvu ima to bi nekako bilo i uredu ovako samo stvara dublje podjele. Pokusavano je podjelit pa nije uspjelo pokusavano je skroit po mjeri jednih pa nije uspijelo.
- Novi_Nick
#177 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Kako nije teritorijalno podjeljena na unutrasnjem planu kada je u Daytonu priznat entitet R. Srpska i entitet Federacija Bosnjaka, Hrvata i Ostalih? na terenu ne gledajuci na papir imas stalno u principu 3 entiteta: srpski, bosnjacki i hrvatski?oglo wrote:prica za buducnost,u kojoj on iznosi ideju nacionalne drzava bosnjaka,u kojoj ce jedni vrsit dominaciju nad drugima,i ostale svodit zajedno sa ostalima na gradjane drugog reda,gura ove da traze svoje dijelove. Godinama gledamo dominaciju jednih nad drugima na raznim dijelovima drzave i vidimo da to ne vodi nigdje.Da prica o nekoj drzavi koja nema proslost kakvu ima to bi nekako bilo i uredu ovako samo stvara dublje podjele. Pokusavano je podjelit pa nije uspjelo pokusavano je skroit po mjeri jednih pa nije uspijelo.
-
swanfilter
#178 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Mislim da je on rekao, da ostali gradovi moraju biti po ustroju Mostara. Najvjerovatnije misli na gradove gdje je barem jedan promil puka ... A, to da bi Mostar morali normalizirati, stoji ...Canton wrote:Mostar treba da bude u politickom statusu kao i ostali gradovi/opstine, kao i Zenica, Travnik, Tuzla itd.swanfilter wrote:Jucer mi je bio zanimljiv odgovor Covica na pitanje novinara oko dogovora sa Tihicem, odnosno, podjele Mostara. Covic je govorio bla, bla, bla ... Kraj mi je bio zanimljiv: "Cinjenica je da dogovor oko Mostara mora vrijediti i za Travnik, Zenicu, Tuzlu, ....". Totalno sumnjiv mi je ovaj politicki trenutak u BiH ..
-
Manix
#179 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Odlicno si opisao srpsko hr politiku prema Bosni i njenom nejbrojinijem stanovnistvu . Dominacija , gradjani drugog reda , bolje recno gradjani 8 og reda ...SH politika u BiH je sprovela genocid , urbicid , kulturocid i sta sve ne . Gdje god su vladali Boban i Kardjic , skoro svi muslimani su protjerani , odvedeni u logore , ubijeni , silovani , zaklani , potkovani , premlaceni ...sve dzamije su srusene , ulice promijenjene , kuce i stanovi useljeni , zapaljeni . Zivi ljudi zapaljeni i sta sve ne . I da te citiram na kraju ,, pokusavalo se podijelit pa nije uspjelo , pokusavano je skrOIT po mjeri jednih( Tudjman Milosevic Karadjic Boban ) i nije uspjelo .oglo wrote:prica za buducnost,u kojoj on iznosi ideju nacionalne drzava bosnjaka,u kojoj ce jedni vrsit dominaciju nad drugima,i ostale svodit zajedno sa ostalima na gradjane drugog reda,gura ove da traze svoje dijelove. Godinama gledamo dominaciju jednih nad drugima na raznim dijelovima drzave i vidimo da to ne vodi nigdje.Da prica o nekoj drzavi koja nema proslost kakvu ima to bi nekako bilo i uredu ovako samo stvara dublje podjele. Pokusavano je podjelit pa nije uspjelo pokusavano je skroit po mjeri jednih pa nije uspijelo.
- It_is_a_Leclerc
#180 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
mala je ovo država koliki su Tihić i SDA izdajnici...
-
Hafis
#181 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Ima li iko da nije izdajnik u tom vašem filmu?
Evo ste ih sve izvrtili što ima, i sve go četnik, ustaša, slučajni prolaznik (kukavica) i izdajnik. Nije mi samo jasno otkud ih u vlasti.
Evo ste ih sve izvrtili što ima, i sve go četnik, ustaša, slučajni prolaznik (kukavica) i izdajnik. Nije mi samo jasno otkud ih u vlasti.
-
Basvod
#182 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Mostar se ne moze na taj nacin normalizirati jer Mostar nije normalan grad. Zna se sta se tamo sve izdesavalo u ratu a sta se i danas desava. Ljudi nisu 20 godina presli sa jedne strane na drugu. Jedino sto moze normalizirati Mostar je podjela na dva djela a od Mostara napraviti grad poput Zenice znaci napraviti hrvatski Mostar kao sto je bosnjacka Zenica sto bi napravilo haos u Mostaru.swanfilter wrote:Mislim da je on rekao, da ostali gradovi moraju biti po ustroju Mostara. Najvjerovatnije misli na gradove gdje je barem jedan promil puka ... A, to da bi Mostar morali normalizirati, stoji ...Canton wrote:Mostar treba da bude u politickom statusu kao i ostali gradovi/opstine, kao i Zenica, Travnik, Tuzla itd.swanfilter wrote:Jucer mi je bio zanimljiv odgovor Covica na pitanje novinara oko dogovora sa Tihicem, odnosno, podjele Mostara. Covic je govorio bla, bla, bla ... Kraj mi je bio zanimljiv: "Cinjenica je da dogovor oko Mostara mora vrijediti i za Travnik, Zenicu, Tuzlu, ....". Totalno sumnjiv mi je ovaj politicki trenutak u BiH ..
- fantom slobode
#183 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
ma nemoj mi reci...oglo wrote:prica za buducnost,u kojoj on iznosi ideju nacionalne drzava bosnjaka,u kojoj ce jedni vrsit dominaciju nad drugima,i ostale svodit zajedno sa ostalima na gradjane drugog reda,gura ove da traze svoje dijelove. Godinama gledamo dominaciju jednih nad drugima na raznim dijelovima drzave i vidimo da to ne vodi nigdje.Da prica o nekoj drzavi koja nema proslost kakvu ima to bi nekako bilo i uredu ovako samo stvara dublje podjele. Pokusavano je podjelit pa nije uspjelo pokusavano je skroit po mjeri jednih pa nije uspijelo.
-
swanfilter
#184 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Buraz, ako moze kakav zarez ili nes da se ubaci. Ne skontah ja tebe ama bas nista ...Basvod wrote:Mostar se ne moze na taj nacin normalizirati jer Mostar nije normalan grad. Zna se sta se tamo sve izdesavalo u ratu a sta se i danas desava. Ljudi nisu 20 godina presli sa jedne strane na drugu. Jedino sto moze normalizirati Mostar je podjela na dva djela a od Mostara napraviti grad poput Zenice znaci napraviti hrvatski Mostar kao sto je bosnjacka Zenica sto bi napravilo haos u Mostaru.
-
Hafis
#185 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Čovjek kaže ako se Mostar u izbornom smislu uredi kao i ostali gradovi u BiH, onda je ziher Hrvatski. A ako se podijeli na dvije (ili više opština) onda ostaje i de facto podjeljeni grad, Bošnjački i Hrvatski dio.swanfilter wrote:Buraz, ako moze kakav zarez ili nes da se ubaci. Ne skontah ja tebe ama bas nista ...Basvod wrote:Mostar se ne moze na taj nacin normalizirati jer Mostar nije normalan grad. Zna se sta se tamo sve izdesavalo u ratu a sta se i danas desava. Ljudi nisu 20 godina presli sa jedne strane na drugu. Jedino sto moze normalizirati Mostar je podjela na dva djela a od Mostara napraviti grad poput Zenice znaci napraviti hrvatski Mostar kao sto je bosnjacka Zenica sto bi napravilo haos u Mostaru.
- vee-jay
#186 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
kao sto rekoh, po ustavu ne postoji bosnjacki/hrvatski/srpski clan predsjednistva. postoje clanovi predsjednistva iz a/b/c naroda. i sva trojica predstavljaju sve narode i gradjane BiH kao i drzavu BiH. ja nisam birao ni komsica, ni izetbegovica, ni radmanovica ali oni predstavljaju mene i moju BiH. jebeno ali nije do mene.oglo wrote:vee jay@ a) Članak V: Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo se Bosne i Hercegovine sastoji od tri člana: jednoga Bošnjaka i jednoga Hrvata, od kojih je svaki izravno biran na području Federacije, te jednoga Srbina, koji je biran izravno na području Republike Srpske.
b) Komsic je problem,on je mozda dobar ko hljeb raja ,ima lijepu pricu i dobro radi svoj psoao,sto nije bitno u pitanju ko je njega izabrao da ih predstavlja i imali legitimitet.Iazbrali su ga bosnjaci i kao takav bi trebao bit bosnjacki clan predsjednistva,nebi bi problem da su njega izabrali hrvati.Jer ako od 30 hrvata koji zive na nekom podrucuju recimo hsp,hdz,ili neko treci ne bitno dobije 25 glasova a komsic 15 hiljada onda je jasno koga je izabrao,i tako dalje.
http://www.youtube.com/watch?v=bh2sz_FzeX8
http://www.youtube.com/watch?v=PKLJ-T2Eb7U
Rijsenja treba trazit u kompromisu i dogovoru a ne na nacin da se kao navijacki svi postavljaju kaa suknuli jedni drugima.Ko je na kraju izasao kao pobjednik itd...
- vivaldi
#187 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
ljubi ih majkavee-jay wrote:i sva trojica predstavljaju sve narode i gradjane BiH
-
Basvod
#188 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
I na tarabi pise piiii
-
swanfilter
#189 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Aha, ok .. Nego, sta je Covic mislio s tim da i ostali gradovi moraju biti uređeni po uzoru Mostara. Ne mozes Mostar biti nikako Hrvatski koliko je npr. Travnik ili Zenica Bosnjacka. Kako god da ih podjelis ... Neka Mostar bude izborno uređen kao i ostali gradovi. Nece biti Bosnjacka vlast, ali isto tako nece biti dominantno Hrvatski ...Hafis wrote:Čovjek kaže ako se Mostar u izbornom smislu uredi kao i ostali gradovi u BiH, onda je ziher Hrvatski. A ako se podijeli na dvije (ili više opština) onda ostaje i de facto podjeljeni grad, Bošnjački i Hrvatski dio.
- Novi_Nick
#190 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Pogledaj samo njihov rezultat rada i kako su teritorijalno sveli Bosnjake na minimum, ekonomski i na sve druge nacine ih upropastili i jos zaduzili? Bosnjacki takozvani politicari ne rade besplatno nego su dobro placeni da cuvaju u prvom redu Bosnjacke interese i daju odlicne rezultate u svemu sto je u kolektivnom interesu Bosnjaka a onda svih ostalih, a gledaj sta su Bosnjaci od svojih politicara i stranki dobili?Hafis wrote:Ima li iko da nije izdajnik u tom vašem filmu?
-
Basvod
#191 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
50%+1= dominantnoswanfilter wrote:Aha, ok .. Nego, sta je Covic mislio s tim da i ostali gradovi moraju biti uređeni po uzoru Mostara. Ne mozes Mostar biti nikako Hrvatski koliko je npr. Travnik ili Zenica Bosnjacka. Kako god da ih podjelis ... Neka Mostar bude izborno uređen kao i ostali gradovi. Nece biti Bosnjacka vlast, ali isto tako nece biti dominantno Hrvatski ...Hafis wrote:Čovjek kaže ako se Mostar u izbornom smislu uredi kao i ostali gradovi u BiH, onda je ziher Hrvatski. A ako se podijeli na dvije (ili više opština) onda ostaje i de facto podjeljeni grad, Bošnjački i Hrvatski dio.
Dominantno ili dominantnije je komparacija koja u pogledu vlasti ne igra nikakvu ulogu.
-
muzicar_iz_parka
#192 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Izdajnik Fahro, izdajnik Suljo, izdajnik Zlaja Slučajni, izdajnik Lepi Hare, izdajnik princ Bakir, jedino ostade Komšić koji ne nosi tu titulu, ali bi je sigurno i on dobio kada bi imao neku funkciju predsjednika neke od jačih stranaka i bio uključen u proces donošenja bitnih odluka.
Još uvijek ne vidim alternativu uvođenju korejske uprave, ovi domaći svi izdajnici, a da ne pričam o vječnim neprijateljima iz drugih tabora.
Još uvijek ne vidim alternativu uvođenju korejske uprave, ovi domaći svi izdajnici, a da ne pričam o vječnim neprijateljima iz drugih tabora.
-
oglo
#193 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
to jest tako,evo vidim iezetbegovic po danasnjem ustavu predstavlja bosnjake,radmanovic srbe,Komsic Bosnace i ostale.Ali ako cemo bit dosljedni,onda je dodik u pravu sto trazi ukidanje pojedinih institucija na nivou BIH jer njih nema u Ustavu i nadleznosti koje su prenesene na njih ne pripdaju njima.Po tome tvom razmisljanju.Onda Dodik najvise postuje ustav od svih,i legitimno je sve sto trazi za ukidanje svega onoga cega nema u ustavu sto danas postoji od oruzanih snaga policije preko Sudova i agencija...vee-jay wrote:kao sto rekoh, po ustavu ne postoji bosnjacki/hrvatski/srpski clan predsjednistva. postoje clanovi predsjednistva iz a/b/c naroda. i sva trojica predstavljaju sve narode i gradjane BiH kao i drzavu BiH. ja nisam birao ni komsica, ni izetbegovica, ni radmanovica ali oni predstavljaju mene i moju BiH. jebeno ali nije do mene.oglo wrote:vee jay@ a) Članak V: Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo se Bosne i Hercegovine sastoji od tri člana: jednoga Bošnjaka i jednoga Hrvata, od kojih je svaki izravno biran na području Federacije, te jednoga Srbina, koji je biran izravno na području Republike Srpske.
b) Komsic je problem,on je mozda dobar ko hljeb raja ,ima lijepu pricu i dobro radi svoj psoao,sto nije bitno u pitanju ko je njega izabrao da ih predstavlja i imali legitimitet.Iazbrali su ga bosnjaci i kao takav bi trebao bit bosnjacki clan predsjednistva,nebi bi problem da su njega izabrali hrvati.Jer ako od 30 hrvata koji zive na nekom podrucuju recimo hsp,hdz,ili neko treci ne bitno dobije 25 glasova a komsic 15 hiljada onda je jasno koga je izabrao,i tako dalje.
http://www.youtube.com/watch?v=bh2sz_FzeX8
http://www.youtube.com/watch?v=PKLJ-T2Eb7U
Rijsenja treba trazit u kompromisu i dogovoru a ne na nacin da se kao navijacki svi postavljaju kaa suknuli jedni drugima.Ko je na kraju izasao kao pobjednik itd...
- JThomas
#194 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
samo što ustav ostavlja mogućnost da se dogovorom entiteta nešto prenese na državni nivo, a što je i učinjeno. niko sam nije mogao prenijeti nadležnosti entiteta na državni nivo.
- fantom slobode
#195 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
inace clan predsjednistva BiH je bitan u neku stvar...
Ne znam sto ne idu na onu od prije 2+2+2+1 da ih je vise, bolje ce se druziti...
svakako nemaju nista posebno da rade...
- JThomas
#196 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
i još četiri plate, četiri kabineta, 8-16 službenih vozila, ko zna koliko naknada i dnevnica...
-
Hafis
#197 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Izgleda da je ipak bitan, inače se ne bi ovoliko nadmudrivali. Nije isto imati dvojicu svojih ljudi u predsjedništvu ili ne imati niti jednog. Ipak se neke stvari i u tom tijelu odlučuju, a da ne govorim o utjecaju na vanjske poslove (izbor ambasadora i dr.) Bit će tu još dobra potezanja konopa.fantom slobode wrote:inace clan predsjednistva BiH je bitan u neku stvar...![]()
![]()
![]()
![]()
Ne znam sto ne idu na onu od prije 2+2+2+1 da ih je vise, bolje ce se druziti...
![]()
- vivaldi
#198 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
osim dobre plate nikakvog hajra, doduse i to mozda dijelom oko ambsadora pod odredjenim uslovima ako se ostala dva sloze, ali generalno beznacajna funkcijaHafis wrote:Izgleda da je ipak bitan
- fantom slobode
#199 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
aha...bitan u neku stvarHafis wrote:Izgleda da je ipak bitan, inače se ne bi ovoliko nadmudrivali. Nije isto imati dvojicu svojih ljudi u predsjedništvu ili ne imati niti jednog. Ipak se neke stvari i u tom tijelu odlučuju, a da ne govorim o utjecaju na vanjske poslove (izbor ambasadora i dr.) Bit će tu još dobra potezanja konopa.fantom slobode wrote:inace clan predsjednistva BiH je bitan u neku stvar...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ja bih njih kraljevima proglasio, taman ih trojica, pa ih poslao da malog Isusa traze po svijetu...
Dosta nam je suplje...
-
oglo
#200 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
sta god i kako god samo znam kad se objave svi dokumenti koje imaju strane obavjestajne sluzbe ,vidjece se da nije sve crno bijelo,i da ce bit i razocarenja i nevjerice sta je ko radio u ratnom periodu.