vidim u rs-u sve high-tech med i mlijeko, investitori sve pokupovase vodafone, google i mercedes sve pokupovaseJedinstvo_Manchester wrote:Mislim da se u Bosni ne vole investitori, ima na ovom forumu tema o tome kako je NIS preuzeo OMV pumpe i komentari su bili ne bih dao pare njima majku li im Srpsko-Rusku genocidnu i td, imate prioritet koga bi željeli za investitore i da vam daju pare na lijepe oči, ono kao braća muslimani, ista vjera i td. Kad Dodik dogovara sa Njemcima i Italijanima izgradnju HE na Drini Suljo, Haris i Bakir pišu protestna pisma valadama tih zemalja kao nemojte da investirate jer to nije nadležnost RS već BiH, više volite da komšiji crkne krava nego da se vaša oblizni, ako se SDA i ostali ne ugrade u investicije nema ni investicija, zato vas svi zaobilaze u širokom luku, izuzev Turske, al to je samo dok je Erdogan na vlasti jer je čovjek neoosmanlija i sanja obnovu Osmanskog carstva pa vam šalje svoje kompanije i daje vam kredite za autoput, al opet je to investiranje u Tursku preko vaših leđa. Arapi vas zaobilaze jer im nemate šta ponuditi, a one koji žele da vam dođu većina odbija jer su Rusi, Srbi, Hrvati i slični.
Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
- Shahab
- limeni
#177 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
-
jefferson
#178 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
Koliko sam upoznat, glavni problem je bio vlasnicka struktura. Turci su trazili 51%, i ja bi im to dao!Basvod wrote:Aj sto su otisli nego sto su odvezli jedan jedini Airbus. Pa ti sad udji u ona dva krsa od aviona. Broj putnika se odmah prepolovio a ove godine se prepolovio prepolovljeni broj. Sa tek 10tak hiljada putovanja da dobrom su putu da stignu Sky Srpska.kamen spoticanja wrote:Koliko se sjecam do neki dan bhairlinesu partner je bio moćni Turkish Airlines...dakle firma koja na globalnom planu jede malu djecu i na tom se primjeru najbolje moze razumjeti sta je naš problem. ..natjerati Turkish Airlines da se povuče iz partnerstva je tako losa poruka za svakoga ko zna citat...
Ima negdje preveden intervju generalnog direktora Turkish Airlinesa o razlozima povlacenja iz posla s našim avioprijevoznikom
Jasno i nedvosmisleno kažu da smo bagra
Al otisli su Turci ko kraljevi, samo vratili ucesce od 49% Vladi FBiH. Na fazon je... se i vi i vase ...
Problem je sto vlada hoce da zadrzi 51%, cime moze postavljati politicki podobne ljude i sl. Tako je u svim drzavnim firmama.
- nezavisni
#179 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
Kako se inace postaje guverner CB? Tako sto zavrsis srednju masinsku, pa radis pet godina ko bravar, pa onda upises masinski fakultet pa studiras desetak godina, pa onda doktorat jos desetak. I onda bude konkurs za guvernera, pa se ti prijavis, i budes najbolji kandidat? Jel ovako nekako?Heartbeats wrote:To be more precise bio je sef poslovnice PBS-a u Vogosci pa onda kantonalni ministar finasija (SDA ja mislim) pa viceguverner Peter Nicholu, partijskom linijom naravno pa je onda magistrirao i doktorirao u roku od dvije godine (haman kapacitet ko Dino Konakovicdidžej wrote:pa sve ti je tako kod nas. evo ja znam da je kozaric prije rata bio najnizi sefic u banci, znaci malo iznad obicnog sluzbenika za salterom a onda uz rat postao guverner.Heartbeats wrote:I bas kao sto je vec receno, ne postoje islamse ili jevrejske ili krscanske investicije. Postoje samo investicije od kojih se ocekuje POVRAT na ulozeno..to su ti kao ptice selice koje gledaju gdje ce se spustiti i saviti gnijezdo da bi mlade podigli. Ako je bara puna korokodila nece tu sigurno nego idu dalje. Ubi bene - ibi patria
Ja sam studirao u jednoj, hajde da kazem, nama prijateljskoj zemlji. I sada ovdje pri amabasadi te zemelji imaju i ured njihove drzavne agencije za razvoj. Na nekom njihovom derneku upoznam neke nove ljude koji su dosle da rade tu i kako sam ja isto u tom ekonomskom sektoru, kazu mi da planiraju da pokrenu neki fond koje ce da pomaze start-up ovima i pitaju me kao to ide ovdje generalno, kako da postave i tako to jer im je vlada odobrila neka fina sredstva za to. Nakon nekog vremena ih sretnem i pitam kako ide sa planovima, kazu mi oni sve je zaustavljeno. Ja ono, kao iznenadjen rekoh sto to sada, lijepa je zamisao bila. Kazu oni uhapsen vam predsjednik federacije, procjenjeno nesigurno, policija upada, hapsi na nekim labavim osnovama, pravna drzava klimava.m Jos njima kad je receno Fedracije, oni konatali da je sef drzave. I sad je to kao na ledu do boljih prilika. Eto samo jednog primjera zasto nam investicije propadaju. Politicari ko krokodili na pocetku posta sve poklopise samo da njima bude i da se oni namire iz ovo malo resursa, pa ni od cega ne prezaju, cak ni od tih "malih drzavnih udara" (zante koja slika o nama ide u svijet nakon ovakvih stvari).Dobro je Zeljko Komsic rekao da se oni kolju medju sobom samo oko kontrole nad resursima..i sdp i sda i sbb i hdz i snds i sds i svi..
Drugi primjer je kad je onaj glupson Kemo Kozaric doveo DRUGI dan protesta te investitore i bankare u parlament da pokaze kako postoji i politicka volja i popdrka razvojnim planovima, politikam i programima..Tim ljudima kad su bili tamo se NIKO OD POLITICARA NIJE OBRATIO. Da ne govorim o Kemi koji se trebao objesiti na M.Dvoru zbog ovakve greske, a ne da ostane na celu CBBiH.
pa gdje to ima? i sad neko treba sa njim da pregovara o necemu i da mu vjeruje?, sto govori i o visokom skolstvu - ko ce investirati u zemlju u kojoj se kadrovi kote k'o stakori).
Sjecam se kad su u pozoristu pravili koncert u cast Perveza Musharafa,"velikog prijatelja",pa ce Pakistan da investira milione i prodje pola godine sleti Musharaf ko da Bog nije ni dao. Sad mu i u Pakistanu sude.
Sjecam se i da je prva bh ambasada posticanju nezavisnosti otvorena u Islamabadu. Raif Dizdarevic otisao kod Alije i rekao mu: Predsjednice, rat je. Borba jeste na frontu ali dipolomatija i vojska su dvije strane iste medalje u ovakvim situacijama. Eto znam "nesto" iz diplomatije jer sam bio tih desetak godina savezni sekretar za ino poslove u SIV-u. Evo ti spisakljudi koji su josu DKP-u Jugosalvije a koji su bh patriote sigurno, i muslimani i srbi i hrvati. Postavi ljude u New York,Pariz,London,Berlin,Moskvu, Kairo. Rekao mu Aljo: Hvala Raife, snaci cemo se mi nekako i tako Cengici, Behmeni, Sacirbegovici postase misonari i sjecikese nase mlade diplomatske mreze. U Svedskoj prvi BH amabasador bio tokar,kojije pobjegao u Svedsku poslije sarajevskog procesa. Svedi ga ucili da se potpise i ostalom protokolu.
-
Heartbeats
#180 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
Je li pitas za nasu CB ili generalno centralne banke u svijetu? (na stranu sarkazamoko bravara i masinaca)nezavisni wrote: Kako se inace postaje guverner CB? Tako sto zavrsis srednju masinsku, pa radis pet godina ko bravar, pa onda upises masinski fakultet pa studiras desetak godina, pa onda doktorat jos desetak. I onda bude konkurs za guvernera, pa se ti prijavis, i budes najbolji kandidat? Jel ovako nekako?
-
Heartbeats
#181 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
Nazalost je tako..jefferson wrote:Koliko sam upoznat, glavni problem je bio vlasnicka struktura. Turci su trazili 51%, i ja bi im to dao!Basvod wrote:Aj sto su otisli nego sto su odvezli jedan jedini Airbus. Pa ti sad udji u ona dva krsa od aviona. Broj putnika se odmah prepolovio a ove godine se prepolovio prepolovljeni broj. Sa tek 10tak hiljada putovanja da dobrom su putu da stignu Sky Srpska.kamen spoticanja wrote:Koliko se sjecam do neki dan bhairlinesu partner je bio moćni Turkish Airlines...dakle firma koja na globalnom planu jede malu djecu i na tom se primjeru najbolje moze razumjeti sta je naš problem. ..natjerati Turkish Airlines da se povuče iz partnerstva je tako losa poruka za svakoga ko zna citat...
Ima negdje preveden intervju generalnog direktora Turkish Airlinesa o razlozima povlacenja iz posla s našim avioprijevoznikom
Jasno i nedvosmisleno kažu da smo bagra
Al otisli su Turci ko kraljevi, samo vratili ucesce od 49% Vladi FBiH. Na fazon je... se i vi i vase ...
Problem je sto vlada hoce da zadrzi 51%, cime moze postavljati politicki podobne ljude i sl. Tako je u svim drzavnim firmama.
Ali i Vucic je zadrzao 51% u Air Sebia ali je dozvolio Etihadu da posatvi direktora i da upravljaju kompanijom.
Cak sami procitaonegdje da je izjavio da razmislaj o potavljanju stranih strucnjaka na celna mjesta drzavnih i kompanija sa vecinskim drzavnim vlasnistvom upravo jer se ovi po partijskoj liniji postavljeni ponasaju neodgovorno.
E sada mozemo mi misliti o Vucicu ovako ili onako ali ako to uradi onda je po meni jedan lijep primjer odgovorne i drzavotvorne politike. Eto i na primjeru Etihada,koji je drzavana kompanija, na celu je australijanac James Hogan.
- piupiu
#182 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
U Bosni ima jako malo znanja i iskustva sa savremenim tokovima poslovanja, oni koji su 'klepto-biMismeni' i 'vodje naroda i nacija' su tipicni feudalci skorojevicke provinijencije, koji misle da im je skup sat na ruci odraz 'uklapanja u svjetske trendove', minder i mito politika kolo vode, a oni rade ono sto oni najbolje znaju raditi - i to im prolazi. Narod kupuje i suti, jer niti zna sta treba, niti zna za bolje. Sve ovo takozvane 'bizMismadije' (vjerovatno uz nekolicinu casnih izuzetaka) se obogatilo na pljacki naroda, drzave, i uzimanjem 'sadake'.
Kad covjek pogleda ko sve sjedi na raznim nivoima vlasti i zasto (to je jedini nacin da se brzinski pocne pristojno zivjeti), i kad njihovo svekoliko iskustvo u socijalnoj politici, ekonomskom razvoju, itd stavi na papir, moze se samo zagrcnuti. Kad procitam da se Zeljko Komsic skolovao u Vasingtonu radeci neki politoloski magisterij ili nesto toga tipa, cujem njegov engleski i uopste pogledam njegove manire, njegovo ponasanje, itd ... izvinjavam se svim stovaocima lika i djela, ali taj covjek ne moze ravnopravno sjesti za sto sa prosjecnim poslovnim covjekom sa Zapada. Moze imati dobre namjere, ali ne moze biti ravnopravan sagovornik.
Ali ... to se ne smije reci, posebno ako ne sjedis u Bosni, jer ti pametujes i nista ne znas, i da si kakvog kalibra, dosad bi donio 200 miliona u Bosnu da otvoris radna mjesta i podmazes minimalno jednu generaciju bosansko-hercegovackog politickog potomstva, jer ti to Bosni 'dugujes'. Pa, zasto bi neko rizikovao svoj kapital i tracio svoje vrijeme da bi ga sutali od dna do vrha i natrag ljudi sve 'najbolje znaju' i kojima svi nesto duguju? Ta vrsta infantilnog egocentrizma se lijeci u psihijatrijskoj ordinaciji, ne na trzistu kapitala.
Postoji velika razlika izmedju filantropije i biznisa, a Bosna, kao sto je Chisum fino opisao, sebe ne vidi kao zemlju odgovornu za svoj razvoj, obrazovanje i buducnost, nego kao vjeciti filantropski projekat. Eee, ko ne bi volio biti neciji filantropski projekat! Pa, i za taj filantropski projekat, neko treba napisati plan i program rada, s jasnim ciljevima.
I jos jedna stvar koju je u BiH tesko progutati - ekonomija se ne gradi niti ratnim zaslugama, niti na ratnim zaslugama, niti na 'ta ce on meni u mojoj avliji' ili jos obicnijoj 'ta ce on' filozofiji. Ljudi koji se ekonomijom ili poslovanjem uspjesno bave ne moraju biti ni patriote, ni ratnici s medaljama. Ali moraju se baviti radom, moraju imati znanje, moraju imati iskustvo ili biti spremni da ga steknu. U Bosni stvari tako ne ferceraju. Emocije idu prve, ideologije za njima, a onda sve ostalo. A, od emocija i ideologije se ne zivi. Od pameti da.
I, onda ovi naivni, ideoloski-zadojeni mladunci koji se furaju na 'pomoc bratskih zemalja', na 'obavezu drugih prema nama', ne mogu shvatiti zasto su vrlo eklatantan primjer svega gore pobrojanog cemu je Bosna naucila svoju prvu generaciju od nezavisnosti. Kapital nema nikakvu obavezu osim jedne - da se oplodjuje, sto efikasnije i sto brze, i ima vrlo univerzalan jezik. Ko shvata tu jednu i jednostavnu recenicu, shvata zasto kapital nije zaintersovan za sadasnju Bosnu i Hercegovinu.
Kad covjek pogleda ko sve sjedi na raznim nivoima vlasti i zasto (to je jedini nacin da se brzinski pocne pristojno zivjeti), i kad njihovo svekoliko iskustvo u socijalnoj politici, ekonomskom razvoju, itd stavi na papir, moze se samo zagrcnuti. Kad procitam da se Zeljko Komsic skolovao u Vasingtonu radeci neki politoloski magisterij ili nesto toga tipa, cujem njegov engleski i uopste pogledam njegove manire, njegovo ponasanje, itd ... izvinjavam se svim stovaocima lika i djela, ali taj covjek ne moze ravnopravno sjesti za sto sa prosjecnim poslovnim covjekom sa Zapada. Moze imati dobre namjere, ali ne moze biti ravnopravan sagovornik.
Ali ... to se ne smije reci, posebno ako ne sjedis u Bosni, jer ti pametujes i nista ne znas, i da si kakvog kalibra, dosad bi donio 200 miliona u Bosnu da otvoris radna mjesta i podmazes minimalno jednu generaciju bosansko-hercegovackog politickog potomstva, jer ti to Bosni 'dugujes'. Pa, zasto bi neko rizikovao svoj kapital i tracio svoje vrijeme da bi ga sutali od dna do vrha i natrag ljudi sve 'najbolje znaju' i kojima svi nesto duguju? Ta vrsta infantilnog egocentrizma se lijeci u psihijatrijskoj ordinaciji, ne na trzistu kapitala.
Postoji velika razlika izmedju filantropije i biznisa, a Bosna, kao sto je Chisum fino opisao, sebe ne vidi kao zemlju odgovornu za svoj razvoj, obrazovanje i buducnost, nego kao vjeciti filantropski projekat. Eee, ko ne bi volio biti neciji filantropski projekat! Pa, i za taj filantropski projekat, neko treba napisati plan i program rada, s jasnim ciljevima.
I jos jedna stvar koju je u BiH tesko progutati - ekonomija se ne gradi niti ratnim zaslugama, niti na ratnim zaslugama, niti na 'ta ce on meni u mojoj avliji' ili jos obicnijoj 'ta ce on' filozofiji. Ljudi koji se ekonomijom ili poslovanjem uspjesno bave ne moraju biti ni patriote, ni ratnici s medaljama. Ali moraju se baviti radom, moraju imati znanje, moraju imati iskustvo ili biti spremni da ga steknu. U Bosni stvari tako ne ferceraju. Emocije idu prve, ideologije za njima, a onda sve ostalo. A, od emocija i ideologije se ne zivi. Od pameti da.
I, onda ovi naivni, ideoloski-zadojeni mladunci koji se furaju na 'pomoc bratskih zemalja', na 'obavezu drugih prema nama', ne mogu shvatiti zasto su vrlo eklatantan primjer svega gore pobrojanog cemu je Bosna naucila svoju prvu generaciju od nezavisnosti. Kapital nema nikakvu obavezu osim jedne - da se oplodjuje, sto efikasnije i sto brze, i ima vrlo univerzalan jezik. Ko shvata tu jednu i jednostavnu recenicu, shvata zasto kapital nije zaintersovan za sadasnju Bosnu i Hercegovinu.
- nezavisni
#183 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
Pitam koje kvalifikacije bi trebalo da posjeduje kandidat za guvernera. Sarkazam je neophodan, posto mi je zapelo za oko da su kvalifikacije sadasnjeg guvernera nedovoljne (zamisli, covjek bio sef poslovnice u banci, pa bio ministar financija, pa viceguverner, pa doktorant za dvije godine...). Kakvu to karijeru treba imati za guvernera? Mozda doktorant sa Harvarda i visegodisnje iskustvo u Fed-u? Ali sumnjam da takvih imamo, a pogotovu da bi oni dosli u ovu crvotocinu.Heartbeats wrote:Je li pitas za nasu CB ili generalno centralne banke u svijetu? (na stranu sarkazamoko bravara i masinaca)nezavisni wrote: Kako se inace postaje guverner CB? Tako sto zavrsis srednju masinsku, pa radis pet godina ko bravar, pa onda upises masinski fakultet pa studiras desetak godina, pa onda doktorat jos desetak. I onda bude konkurs za guvernera, pa se ti prijavis, i budes najbolji kandidat? Jel ovako nekako?
A sto se tice ovih inverstitora, nemaju oni zbog cega dolaziti i to ne samo ovi iz islamskih zemalja, nego od bilo kuda. Ko hoce da zna o kakvoj je privredi rijec u Bosni, moze napraviti vrlo jednostavnu analizu: samo krenes po Sarajevu prebrojavati kafice, restorane, kladionice, trzne centre, taksiste... onda ubrojis tu ove budzetlije po ministarstvima, agencijama, uredima i pm., koji cine bar polovinu zaposlenih, onda dodas vjerske sluzbenike, NVO ublehase, stranacke ratnike, ogromne viskove zaposlenih u firmama tipa grass, zeljeznice, telecomi, pa onda skolstvo, zdravstvo, kvazi kultura, oduzmes penzionere (300-400 hiljada), djecu, nezaposlene (40%) i na kraju otvoris onu stranicu pik tacka ba pa shvatis da ovdje i ako postoji neka privreda ona se svodi na: kupi jeftinije - prodaj skuplje.
A nastranu politicka klima koja, ne da nece privuc, nego ce otjerat i ovo malo sto ima ulaganja.
- sinuhe
#184 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
Navijacka tema obzirom da nije otvorena nakon raskola sa Turkish airlines.
- BHCluster
#185 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
A imali kakav fabrika u ovo ili slicno.
-
jefferson
#186 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
Slazem se u vecini s tobom, osim da su maniri Zeljka Komsica problem.piupiu wrote:U Bosni ima jako malo znanja i iskustva sa savremenim tokovima poslovanja, oni koji su 'klepto-biMismeni' i 'vodje naroda i nacija' su tipicni feudalci skorojevicke provinijencije, koji misle da im je skup sat na ruci odraz 'uklapanja u svjetske trendove', minder i mito politika kolo vode, a oni rade ono sto oni najbolje znaju raditi - i to im prolazi. Narod kupuje i suti, jer niti zna sta treba, niti zna za bolje. Sve ovo takozvane 'bizMismadije' (vjerovatno uz nekolicinu casnih izuzetaka) se obogatilo na pljacki naroda, drzave, i uzimanjem 'sadake'.
Ja sam svakakve biznismene vidjao po americi i svijetu, boljih manira ali i losijih manira.
Poenta je, da ako imas ambijent za ulaganje, maniri su najmanji problem.
Kod nas trebas dva mjeseca da pocnes raditi dok svu papirologiju ne rjesis kada hoces registorvati firmu. Drzava naravno odmah trazi harac, a nisi jos proizveo niti prodao nista. Ljudi koji rade na registraciji firmi, inspekcijama i sl nikad nisu bili u privredi, kao sto je to slucaju u razvijenim zemljama, gdje su menadzeri drzavnih inspekcija dobro palceni, i presli su tu iz privatnog sektora. Jos veci problem, oni svoj rad shvataju kao punjenje budzeta da bi sistem, a ne drustvo opstalo. Oni inspekciju, registraciju i sl dovode u direktnu vezu sa svojom platom. Izabrani predstavnici isto tako stite sistem a ne drustvo i pojedinca, za rad svojih plata i ostalih beneficija.
U tome je problem, sto ljudi ne shvataju da BiH nije centar balkana a ne svijeta kako mnogi misle. Taj mentalitet proizilazi iz one drzave, gdje je ratarsko podneblje lansirano u svjetsku politiku preko noci, jerbo bravar se odlucio da se skoluje, znao igrat igru, i nakon svega, pokazao da je bio izuzetak na ovim prostorima a ne pravilo.
Danas ljudi u BiH povezuju probleme u BiH sa amerikom, evropom i slicno, sa velikom politikom. Niti je koga briga za BiH u svijetu, niti se BiH poslije rata nametnula kao neko na koga treba pazanju obratiti. Svjetski politicari kada cuju za BiH mogu samo cuti za probleme koji proizilaze iz toga da se obicno politicari ne mogu dogovoriti oko najobicnijih stvari, bojeci se da ce to ugroziti njihovu fotelju. Da smo ovakvi kakvi jesmo, a da smo u Africi, davno bi svi od nas ruke digli. Jedini razlog sto avropa i amerikanci ponekad upozore nase da se malo dozovu, je sto smo blizu Beca, i nece novo krvoprolice za rad niskih interesa lokalnih politicara.
Politika je najveci problem ovdje, jer retorika je takva da niko normalan ne bi ulozio u BiH. Tako prozivajuci Zeljka Komsica, koji na kraju zna engleski, ponasa se OK, pored primjera kao sto su Tihic, Izetbegovic, Dodik i slicno, je neumjesno.
Na kraju, svi ti politicari trebaju da stvore ambijent, a ne da idu traziti investitore. Ne bini se, nek stvore najbolji ekonomski ambijent na balkanu, poslovni ljudi u BiH ce sami dovesti investitore. Politika treba da bude sredstvo a ne cilj ekonomije.
U ostalom se slazem s tobom, ovdje su ljudi totalno izgubili kompas. Ali tako je kako je jer smo glasali za ove ljude, nisu sami dosli na vlast.
-
Heartbeats
#187 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
Po meni pored diplome ekonomije/politicke ekonomije/politickih nauka bitrebao imati barem 10 godina iskustava u moneratarnim i/ili fiskalnim pitanjima kao istrazivac pri nekom univerzitetu ili biti glavni ekonomista neke jace komercijalne banke. Par napisanih knjiga u navedenom bi takodjer bilo mandatorno. U normalnim zemljama guvernere bira skupstina centralne banke cije zastupnike bira parlament i vecina kandidata posjeduje kvalifikacije koje sam naveo. Biti na celu nekog uspjesnog valutnog fonda je takodjer meritorno.nezavisni wrote:Pitam koje kvalifikacije bi trebalo da posjeduje kandidat za guvernera. Sarkazam je neophodan, posto mi je zapelo za oko da su kvalifikacije sadasnjeg guvernera nedovoljne (zamisli, covjek bio sef poslovnice u banci, pa bio ministar financija, pa viceguverner, pa doktorant za dvije godine...). Kakvu to karijeru treba imati za guvernera? Mozda doktorant sa Harvarda i visegodisnje iskustvo u Fed-u? Ali sumnjam da takvih imamo, a pogotovu da bi oni dosli u ovu crvotocinu.Heartbeats wrote:Je li pitas za nasu CB ili generalno centralne banke u svijetu? (na stranu sarkazamoko bravara i masinaca)nezavisni wrote: Kako se inace postaje guverner CB? Tako sto zavrsis srednju masinsku, pa radis pet godina ko bravar, pa onda upises masinski fakultet pa studiras desetak godina, pa onda doktorat jos desetak. I onda bude konkurs za guvernera, pa se ti prijavis, i budes najbolji kandidat? Jel ovako nekako?
-
Heartbeats
#188 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
Sve potpisujem! Narocito ovo za Zeljkajefferson wrote:Slazem se u vecini s tobom, osim da su maniri Zeljka Komsica problem.piupiu wrote:U Bosni ima jako malo znanja i iskustva sa savremenim tokovima poslovanja, oni koji su 'klepto-biMismeni' i 'vodje naroda i nacija' su tipicni feudalci skorojevicke provinijencije, koji misle da im je skup sat na ruci odraz 'uklapanja u svjetske trendove', minder i mito politika kolo vode, a oni rade ono sto oni najbolje znaju raditi - i to im prolazi. Narod kupuje i suti, jer niti zna sta treba, niti zna za bolje. Sve ovo takozvane 'bizMismadije' (vjerovatno uz nekolicinu casnih izuzetaka) se obogatilo na pljacki naroda, drzave, i uzimanjem 'sadake'.
Ja sam svakakve biznismene vidjao po americi i svijetu, boljih manira ali i losijih manira.
Kod nas trebas dva mjeseca da pocnes raditi dok svu papirologiju ne rjesis kada hoces registorvati firmu. Drzava naravno odmah trazi harac, a nisi jos proizveo niti prodao nista. Ljudi koji rade na registraciji firmi, inspekcijama i sl nikad nisu bili u privredi, kao sto je to slucaju u razvijenim zemljama, gdje su menadzeri drzavnih inspekcija dobro palceni, i presli su tu iz privatnog sektora. Jos veci problem, oni svoj rad shvataju kao punjenje budzeta da bi sistem, a ne drustvo opstalo. Oni inspekciju, registraciju i sl dovode u direktnu vezu sa svojom platom. Izabrani predstavnici isto tako stite sistem a ne drustvo i pojedinca, za rad svojih plata i ostalih beneficija.
U tome je problem, sto ljudi ne shvataju da BiH nije centar balkana a ne svijeta kako mnogi misle. Taj mentalitet proizilazi iz one drzave, gdje je ratarsko podneblje lansirano u svjetsku politiku preko noci, jerbo bravar se odlucio da se skoluje, znao igrat igru, i nakon svega, pokazao da je bio izuzetak na ovim prostorima a ne pravilo.
Danas ljudi u BiH povezuju probleme u BiH sa amerikom, evropom i slicno, sa velikom politikom. Niti je koga briga za BiH u svijetu, niti se BiH poslije rata nametnula kao neko na koga treba pazanju obratiti. Svjetski politicari kada cuju za BiH mogu samo cuti za probleme koji proizilaze iz toga da se obicno politicari ne mogu dogovoriti oko najobicnijih stvari, bojeci se da ce to ugroziti njihovu fotelju. Da smo ovakvi kakvi jesmo, a da smo u Africi, davno bi svi od nas ruke digli. Jedini razlog sto avropa i amerikanci ponekad upozore nase da se malo dozovu, je sto smo blizu Beca, i nece novo krvoprolice za rad niskih interesa lokalnih politicara.
Politika je najveci problem ovdje, jer retorika je takva da niko normalan ne bi ulozio u BiH. Tako prozivajuci Zeljka Komsica, koji na kraju zna engleski, ponasa se OK, pored primjera kao sto su Tihic, Izetbegovic, Dodik i slicno, je neumjesno.
Na kraju, svi ti politicari trebaju da stvore ambijent, a ne da idu traziti investitore. Ne bini se, nek stvore najbolji ekonomski ambijent na balkanu, poslovni ljudi u BiH ce sami dovesti investitore. Politika treba da bude sredstvo a ne cilj ekonomije.
U ostalom se slazem s tobom, ovdje su ljudi totalno izgubili kompas. Ali tako je kako je jer smo glasali za ove ljude, nisu sami dosli na vlast.
- didžej
#189 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
jefferson wrote:
Slazem se u vecini s tobom, osim da su maniri Zeljka Komsica problem.
-
Svitanje
#190 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
Ima, "Pobjeda"BHCluster wrote:A imali kakva fabrika ili slicno.
Last edited by Svitanje on 03/08/2013 21:15, edited 1 time in total.
-
jefferson
#191 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
Bolje zeljko prica engleski nego 70% biznismena u nekim djelovima SAD. Kad su pare u pitanju, naglasak, gramatika i sl su najmanji problem. Pola svjetskih politicara trazi prevodioca kada su na sastancima, pa nesto ne vidje da to sprecava ulaganja i slicno.didžej wrote:jefferson wrote:
Slazem se u vecini s tobom, osim da su maniri Zeljka Komsica problem.
U ostalom se slazem s tobom, ovdje su ljudi totalno izgubili kompas. Ali tako je kako je jer smo glasali za ove ljude, nisu sami dosli na vlast.mislis crnski i gorski?
Ako je to problem, onda nije ni cudo sto smo tu gdje jesmo. Najzalosnije je oni sto mu spocitavaju engleski, ni sami ga ne znaju. Ali nasa posla, brini tudju brigu, jerbo ako ne brines, mzoda ces morati nesto odgovorno uraditi.
Last edited by jefferson on 03/08/2013 21:17, edited 1 time in total.
-
Svitanje
#192 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
Shahab wrote:
I da mi je ovdje radit kao smetljar!
-
crnoplavo
#193 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
bice para na tenderima, jest da je to vec razdjeljeno, al eto, drago mi je da bar nekom kapne koja parica u ovom vaktu kad su se svi stisli s donacijama, a i za bolnicu u bihacu treba 25 milona, tu bi se tek moglo hajrovat, valjda ce arapi-turci-malezijci....dat koju donaciju, treba poslat tamo neke nene snimit kakvu kompilaciju video iz rata, malo da ih se dirne u srce kameno da dadnu donaciju"U izgradnju centra bit će uloženo oko milion eura iz budžeta općina i TIKA-e, dok će renovinaranje 1. i 2. sprata te nadgradnja 3. sprata Kantonalne bolnice Goražde koštati 800 ili 900 hiljada eura, koje će donirati TIKA, a ostatak će uložiti Bosanskopodrinjski kanton", dodao je Avdić.
- didžej
#194 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
bas bih ga volio cuti kako prica engleski.jefferson wrote:
Bolje zeljko prica engleski nego 70% biznismena u nekim djelovima SAD. Kad su pare u pitanju, naglasak, gramatika i sl su najmanji problem. Pola svjetskih politicara trazi prevodioca kada su na sastancima, pa nesto ne vidje da to sprecava ulaganja i slicno.
Ako je to problem, onda nije ni cudo sto smo tu gdje jesmo. Najzalosnije je oni sto mu spocitavaju engleski, ni sami ga ne znaju. Ali nasa posla, brini tudju brigu, jerbo ako ne brines, mzoda ces morati nesto odgovorno uraditi.
ako zna ista vise od "maj nejm iz zeljko" j.bo me svak.
- animals
#195 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
BHCluster wrote:A imali kakav fabrika u ovo ili slicno.
Ma jebo fabriku, sta ce Bosnji fabrika, pored toliko islamski centara...malo sarkazma, ali u ovom se ogleda sva jad i bijeda jednog drustva kojem ne treba nista drugo osim islamski centara..
-
jefferson
#196 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
Jedan od problema u BiH je sto je ovo sasvim validan argument u komunikaciji!didžej wrote:bas bih ga volio cuti kako prica engleski.jefferson wrote:
Bolje zeljko prica engleski nego 70% biznismena u nekim djelovima SAD. Kad su pare u pitanju, naglasak, gramatika i sl su najmanji problem. Pola svjetskih politicara trazi prevodioca kada su na sastancima, pa nesto ne vidje da to sprecava ulaganja i slicno.
ako zna ista vise od "maj nejm iz zeljko" j.bo me svak.
- uglavnomja
#197 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
dakleM, gorazde, islamski centar, bolnica ..
"Asistent direktora TIKA-e Nedžad Avdić za Agenciju FENA istakao je da će ovi radovi trajati do kraja godine, kada će uz pomoć TIKA-e i drugih partnera biti omogućen lagodniji život stanovnicima ovog područja.
"Osim što će tome doprinijeti renovirana Kantonalna bolnica i islamski kulturno-obrazovni centar u Goraždu pomoći će da se što veći broj građana okuplja u jednoj ovakvoj instituciji, koja će pružiti različite usluge, poput izrade ručnih radova ili kurseva turskog jezika", kazao je Avdić.
Također, ističe, centar će služiti muftiji goraždanskom za obavljanje vjerskih manifestaciji.
"U izgradnju centra bit će uloženo oko milion eura iz budžeta općina i TIKA-e, dok će renovinaranje 1. i 2. sprata te nadgradnja 3. sprata Kantonalne bolnice Goražde koštati 800 ili 900 hiljada eura, koje će donirati TIKA, a ostatak će uložiti Bosanskopodrinjski kanton", dodao je Avdić.
Predstavnici TIKA-e i drugi gosti iz Turske izrazili su nadu da će ova dva projekta biti korisni za narod u Goraždu. "
e, ostatak ce uloziti kanton.
koliko je to?
koliki su ukupni troskovi?
ako ce kanton dati vise para nego turci, koja svrha svega?
zasto turci nisu obnovili samo bolnicu, kad su vec homoljubi?
dalje, sto se tice turaka i gradjenja u bosni, pricala mi jedna osoba, visoko kotirana u obrazovanju, da je obisla masu koledza po turskoj i naravno turski koledz u hrasnici. kaze kopija 1/1. od bosanaca ni steku za vrata nisu kupili, sav namjestaj je iz turske, sva oprema, sve...
bosanci su strucnjaci za ekonomiju, meni 10.000 u pazde, a steta
"Asistent direktora TIKA-e Nedžad Avdić za Agenciju FENA istakao je da će ovi radovi trajati do kraja godine, kada će uz pomoć TIKA-e i drugih partnera biti omogućen lagodniji život stanovnicima ovog područja.
"Osim što će tome doprinijeti renovirana Kantonalna bolnica i islamski kulturno-obrazovni centar u Goraždu pomoći će da se što veći broj građana okuplja u jednoj ovakvoj instituciji, koja će pružiti različite usluge, poput izrade ručnih radova ili kurseva turskog jezika", kazao je Avdić.
Također, ističe, centar će služiti muftiji goraždanskom za obavljanje vjerskih manifestaciji.
"U izgradnju centra bit će uloženo oko milion eura iz budžeta općina i TIKA-e, dok će renovinaranje 1. i 2. sprata te nadgradnja 3. sprata Kantonalne bolnice Goražde koštati 800 ili 900 hiljada eura, koje će donirati TIKA, a ostatak će uložiti Bosanskopodrinjski kanton", dodao je Avdić.
Predstavnici TIKA-e i drugi gosti iz Turske izrazili su nadu da će ova dva projekta biti korisni za narod u Goraždu. "
koliko je to?
koliki su ukupni troskovi?
ako ce kanton dati vise para nego turci, koja svrha svega?
zasto turci nisu obnovili samo bolnicu, kad su vec homoljubi?
dalje, sto se tice turaka i gradjenja u bosni, pricala mi jedna osoba, visoko kotirana u obrazovanju, da je obisla masu koledza po turskoj i naravno turski koledz u hrasnici. kaze kopija 1/1. od bosanaca ni steku za vrata nisu kupili, sav namjestaj je iz turske, sva oprema, sve...
bosanci su strucnjaci za ekonomiju, meni 10.000 u pazde, a steta
- didžej
#198 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
moguce ali je svakako veci problem to sto neki vjeruju u nesto i tvrde da je to tako iako ga nikad nisu ni culi ni vidjeli kako prica engleski.jefferson wrote: Jedan od problema u BiH je sto je ovo sasvim validan argument u komunikaciji!
komsic je bog, legenda, rekoh vec on ce privuci investicije kao i proteklih 8 godina mandata, svojim engleskim naravno i vanserijskim sposobnostima.
-
seksan
#199 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
Napravili skandal sto se u jednoj Sarajevskoj opstini zabranio alkohol za vrijeme ramazana a hoce i prave od BiH islamsku drzavu i naglasavaju islam! pa taj fenomen ima samo medju Bosnjacima!
-
Korisničkoime
#200 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
Zapelo je kod nas naravno i tu ne može ništa učiniti jedan jedini političar zvao se on Komšić ili drugačije jedan čovjek nije bitan nije prisutan. U nas ne valja sistem, mi nemamo ni plana ni programa ni vizije ni koncepta ni mjera ekonomskih ni pravnih ni političkih kako početi graditi stabilan ekonomski sistem sa kolikom tolikom vladavinom prava i pravnom sigurnošću.
Onaj ko misli kako bi braća muslimani trebali da ulažu u BiH jer ovdje žive braća muslimani je budala zapravo zatucana budala. Upravo takvim Bakir i Hare već 20 godina prosipaju priče o milijardama koje će doći od braće Arapa i oni to vazda progutaju. Četnici i mrske komunjare pokupiše našim uber muslimanima arapske milijarde. Ako hoćeš od ljudi pare moraš im pokazati da imaš nekakv koncept, plan i program nešto vrijedno što bi se dalo još unaprijediti i na taj način obostrano profitirati ne dragi moji uber Bošnjaci nije samo dovoljno znati klanjati, ne nije znanje iz mejtefa dovoljno da bi se privukle investicije.
Biti Bošnjak, Hrvat, Srbin , musliman, katolik, pravoslavac nije važno, ko će ti koga iz familije zaposliti nije važno, nije važno skoro pa ništa čime se većina naših građana vodi kada izlazi na glasanje.
Onaj ko misli kako bi braća muslimani trebali da ulažu u BiH jer ovdje žive braća muslimani je budala zapravo zatucana budala. Upravo takvim Bakir i Hare već 20 godina prosipaju priče o milijardama koje će doći od braće Arapa i oni to vazda progutaju. Četnici i mrske komunjare pokupiše našim uber muslimanima arapske milijarde. Ako hoćeš od ljudi pare moraš im pokazati da imaš nekakv koncept, plan i program nešto vrijedno što bi se dalo još unaprijediti i na taj način obostrano profitirati ne dragi moji uber Bošnjaci nije samo dovoljno znati klanjati, ne nije znanje iz mejtefa dovoljno da bi se privukle investicije.
Biti Bošnjak, Hrvat, Srbin , musliman, katolik, pravoslavac nije važno, ko će ti koga iz familije zaposliti nije važno, nije važno skoro pa ništa čime se većina naših građana vodi kada izlazi na glasanje.