Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
insomnia78

#176 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by insomnia78 »

Bravo ti ga bate, velis osjecaj slobode

s' moje sokoćalo
JThomas

#177 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by JThomas »

mali_balon wrote:
Havatar wrote:
Dijsporci hoce da pokazu kako su oni sposobni kako su "sve sa svojih 10 prstiju" a da im se desi da ostanu bez posla i bez nafake vidjeli bi tu njihovu sposobnost i njihovih "10 prstiju".
I jos da im se to desi ovdje, a da nemaju stele ili familije u bilo kojim firmama.
domet poštenog i normalnog rada jednostavno nije isti i ne može biti isti u americi, njemačkoj i bosni i hercegovini. pa otkud oni tamo na kraju krajeva, nisu otišli tamo i ne ostaju tamo zato što je teže i lošije.

ne kažem da se ne može pošteno uspjeti i kod nas. naravno da može. ali je mnogo teže i zato je njemačka njemačka, a mi hala evrope koju i albanija sustiže po ekonomskim parametrima...
mali_balon

#178 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Pa naravno, normalno da "dijasporci" nece nazad et tek tako, naravno da im je bojle tamo, ali kao kazes tamo radi i zaradi i zna za sta radi. prekovremeni je placen, zdravstvenio, ne mora knjizicu ovjeravati , ne mora se sikirato sta ce biti kada ode doktoru itd itd itd. Zakon cuva radnika pa ako je gazda robovlasnik ima zakon koji ga curikne. I sad oni sa tavkim sistemon i uredjenom drzavom dodju nama soliti pamet kao treba i sta treba, kako smo jos u onom sistemu blablablabla.
jednostavno nas ne razumiju, ima ona sit gladnom ne vjeruje, zato im ja zelim eto nek makar na godinu dodju pa nek se oprobaju.
mali crni vrag

#179 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali crni vrag »

da je bar šta honorarno zaradit da se ne grebem od staraca
Hajvan

#180 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Hajvan »

XeuX wrote:Dosta je te priče o "snalaženju" i ko je sposoban a ko nije.
JA se 10 godina bavim računarima i znam ih u dušu( a pogotovo bolje od žene koja radi u UniExpertu i ne zna razliku između Hard Diska i RAMa ili čovjeka koji radi i Imtecu i ne zna da mi da kabal koji tražim.)a ne mogu naći posao makar prodavača.
Sve se svodi na veze i štele.Ne znam još nijednu osobu iz bogate porodice da je nezaposlena ili da radi neki lijevi posao niti znam nekog siromaha da je dospio na visoku poziciju.
Probudite se i pogledajte oko sebe.Još uvijek živimo u robovlasničkom društvu koji nije ništa drukčiji od onog koji je bio prije 300 ili 500 godina(osim što većina ljudi neće priznati svoj status roba).U rbovlasništvu se guraju robovlasničke porodice između sebe,ne rade ništa i imaju sve.Ne vidim kako je išta drukčije danas.NE samo u BIH već svuda u svijetu.
Ja lično volim biti nezaposlen,imam taj osjećaj slobode,niko me ne izrabljuje,nikome neću polagat račune i čuvam zdravlje što psihičko što fizičko.
Ljudi trebaju da rade za dobrobit društva a na za robovlasnike.Kad bude tako onda ću naći posao a do tada ću radije umrijeti od gladi nego crnčiti za nekoga 10 sati dnevno.
:thumbup:

Bravo, prilično sam sličnih stavova. Raditi za drugog je neprirodno, stava sam. JA radije radim SA umjesto ZA...dok nam se putevi ne raziđu...

No, imam par pitanja 'tehničke' prirode na koje bih volio dobiti konkretne odgovore:

1. kako ne umreš od gladi, čime se hraniš i kako dođeš do te hrane ( po svim godišnjim dobima rasčlanjeno),

2. kako se griješ zimi,

3. kako se hladiš ljeti,

4. ako nešto praviš/privređuješ, kako vršiš razmjenu viška dobara za ono što tebi treba,

5. odakle ti novac za energewnte, s čijeg kompjutera i čiju konekciju koristiš i kako to plačaš:

Zaista, ne provociram, niti trollam u ovom trenutku.
Želim iskren, konkretan i demagogije te bilo kakve iedologije lišen odgovor.
XeuX

#181 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by XeuX »

Hajvan wrote:
JA se 10 godina bavim računarima i znam ih u dušu( a pogotovo bolje od žene koja radi u UniExpertu i ne zna razliku između Hard Diska i RAMa ili čovjeka koji radi i Imtecu i ne zna da mi da kabal koji tražim.)a ne mogu naći posao makar prodavača.
Sve se svodi na veze i štele.Ne znam još nijednu osobu iz bogate porodice da je nezaposlena ili da radi neki lijevi posao niti znam nekog siromaha da je dospio na visoku poziciju.
Probudite se i pogledajte oko sebe.Još uvijek živimo u robovlasničkom društvu koji nije ništa drukčiji od onog koji je bio prije 300 ili 500 godina(osim što većina ljudi neće priznati svoj status roba).U rbovlasništvu se guraju robovlasničke porodice između sebe,ne rade ništa i imaju sve.Ne vidim kako je išta drukčije danas.NE samo u BIH već svuda u svijetu.
Ja lično volim biti nezaposlen,imam taj osjećaj slobode,niko me ne izrabljuje,nikome neću polagat račune i čuvam zdravlje što psihičko što fizičko.
Ljudi trebaju da rade za dobrobit društva a na za robovlasnike.Kad bude tako onda ću naći posao a do tada ću radije umrijeti od gladi nego crnčiti za nekoga 10 sati dnevno.
:thumbup:

Bravo, prilično sam sličnih stavova. Raditi za drugog je neprirodno, stava sam. JA radije radim SA umjesto ZA...dok nam se putevi ne raziđu...

No, imam par pitanja 'tehničke' prirode na koje bih volio dobiti konkretne odgovore:

1. kako ne umreš od gladi, čime se hraniš i kako dođeš do te hrane ( po svim godišnjim dobima rasčlanjeno),

2. kako se griješ zimi,

3. kako se hladiš ljeti,

4. ako nešto praviš/privređuješ, kako vršiš razmjenu viška dobara za ono što tebi treba,

5. odakle ti novac za energewnte, s čijeg kompjutera i čiju konekciju koristiš i kako to plačaš:

Zaista, ne provociram, niti trollam u ovom trenutku.
Želim iskren, konkretan i demagogije te bilo kakve iedologije lišen odgovor.
1.Familija mi ima zemlju,pomažem im pri uzgoju hrane i oni mi daju sve što mi treba i sa tim pokrivam većinu potreba.

2.Živim u stanu sa pojačanom izolacijom pa su mi troškovi grijanja minimalni,nekih 10KM mjesečno.

3.Odem biciklom negdje na planinu gdje je hladno i tako provedem dan.

4.Ne pravim ništa nego radim povremene honorarne poslove kad nešto izleti,prodajem stvari preko pika,skupljam bakar itd...Snalazim se na sve moguće načine a što je najbitnije štedim novac,ne kupujem mobitele od 500KM ili tene od 200KM,ne pijem kafe i ne pušim nargile,ne igram kladionice itd.

5.Kao što rekoh,s vremena na vrijeme se snađem da zaradim novac,ponekad mi pomognu roditelji,familija i prijatelji,a pomognem često i ja njima.
insomnia78

#182 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by insomnia78 »

U mom selu se to zove ciganluk

s' moje sokoćalo
XeuX

#183 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by XeuX »

insomnia78 wrote:U mom selu se to zove ciganluk

s' moje sokoćalo

Zanimljivo je kako robovi poput tebe pokušavaju diskreditovati slobodne ljude kao što sam ja nazivajući ih svakakvim imenima.Jel ti tvoj gospodar dozvolio da koristiš internet tokom radog vremena?Pazi da ne dobiješ otkaz.
A najvjerovatnije je da si neko dijete od 15 godina kojem roditelji plaćaju internet da bi pljuvao po drugima.
korisnik101

#184 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by korisnik101 »

xeux.
iskreno, u cemu je razlika izmedju tebe i onog roma na ulici sa ispruzenom rukom?
Bronco_Billy

#185 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Bronco_Billy »

korisnik101 wrote:xeux.
iskreno, u cemu je razlika izmedju tebe i onog roma na ulici sa ispruzenom rukom?
:?

Prositi ili posteno zaraditi novac - isto?!

Boze sta se covjek sve nece nacitati...
Keiko

#186 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Keiko »

mali_balon wrote:Pa naravno, normalno da "dijasporci" nece nazad et tek tako, naravno da im je bojle tamo, ali kao kazes tamo radi i zaradi i zna za sta radi. prekovremeni je placen, zdravstvenio, ne mora knjizicu ovjeravati , ne mora se sikirato sta ce biti kada ode doktoru itd itd itd. Zakon cuva radnika pa ako je gazda robovlasnik ima zakon koji ga curikne. I sad oni sa tavkim sistemon i uredjenom drzavom dodju nama soliti pamet kao treba i sta treba, kako smo jos u onom sistemu blablablabla.
jednostavno nas ne razumiju, ima ona sit gladnom ne vjeruje, zato im ja zelim eto nek makar na godinu dodju pa nek se oprobaju.
Nisi u pravu, razumijemo mi vas i u pravu je svako ko kaze da se ne vracamo zato sto nam je negdje drugo bolje.

Ljudi (politicari) ciji je posao u BiH da popravljaju, stabiliziraju i unapredjuju sve komponente drustva i drustvenog zivota to ne rade. Da li je zato sto nece ili ne znaju, nisam sigurna. Narod BiH je dobro krenuo sa demonstracijama za JMBG. Umjesto da se ljutite sto vam 'pametujemo', organizujte se pa lobirajte, protestvujte,... pa kad vam neki politicar kaze da ne moze bolje, vi mu fino date konkretne primjere zakona i praksi iz drugih drzava. Svi mladi, pametni, obrazovani i elokventni, ko ce drugi ako nece oni koji su ugrozeni.

BiH je mlada, ratom razdrta, siromasna drzava. Nista se ne moze zavrsiti preko noci ali sam sigurna da ima i mladjih politicara koji su ambiciozni i imaju barem malo sluha za probleme mladih i nezaposlenih. Mozda bi neki od njih volio cuti par prijedloga. Sigurno bi bilo sta dobro poturao/la kao vlastitu ideju, ali necemo mak na konac, nije ni bitno.

Kako bi bilo da neko pokrene inicijativu za sastavljanje i slanje peticije Vijecu Ministara za konkretnim zahtjevima za promjene zakona koji se ticu prava nezaposlenih? Opet sa pokojim konkretnim rjesenjem, pa u medije, pa visokom predstavniku, pa ambasadorima, pa da vidimo. U Bosni su uvijek izbori i uvijek nekom trebaju glasovi :wink: .
insomnia78

#187 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by insomnia78 »

XeuX wrote:

s' moje sokoćalo

Zanimljivo je kako robovi poput tebe pokušavaju diskreditovati slobodne ljude kao što sam ja nazivajući ih svakakvim imenima.Jel ti tvoj gospodar dozvolio da koristiš internet tokom radog vremena?Pazi da ne dobiješ otkaz.
A najvjerovatnije je da si neko dijete od 15 godina kojem roditelji plaćaju internet da bi pljuvao po drugima.
Koji si ti kralj.
Sloboda velis.
Sloboda od cega?
Opet radis u vrtu, makar da bi imao sta jesti, skupljas bakar i ostalo, znaci opet radis.
I jos cekas na sadaku od familije

Kazes grijanje cener mjesecno?
Kakva god da je izolacija mislim da svi shvatamo koliko i kako se ugrijes, da se ne lazemo.
Stan si predpostavljam nasljedio, da nisi gdje bi zivio, u kartonskoj kutiji?
Ovo za rashladjivanje na planini je presmjesno
Ne kupujes skupe mobitele i skupe patike, posteno
Sta ako se razbolis, kako ces se sutra ozeniti, od cega ces skolovati djecu?
Prodje zivot
Sloboda?
Slobodan si ko da si na pustom ostrvu.
Ja radije biram svoje "ropstvo"
Razumijem da je ljudima tesko, ne da razumijem znam i sve je to pohvalno ali stavljati to u neku pricu o slobodi je u najmanju ruku smjesno

s' moje sokoćalo
mali_balon

#188 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Keiko wrote:
mali_balon wrote:Pa naravno, normalno da "dijasporci" nece nazad et tek tako, naravno da im je bojle tamo, ali kao kazes tamo radi i zaradi i zna za sta radi. prekovremeni je placen, zdravstvenio, ne mora knjizicu ovjeravati , ne mora se sikirato sta ce biti kada ode doktoru itd itd itd. Zakon cuva radnika pa ako je gazda robovlasnik ima zakon koji ga curikne. I sad oni sa tavkim sistemon i uredjenom drzavom dodju nama soliti pamet kao treba i sta treba, kako smo jos u onom sistemu blablablabla.
Nisi u pravu, razumijemo mi vas i u pravu je svako ko kaze da se ne vracamo zato sto nam je negdje drugo bolje.

Ljudi (politicari) ciji je posao u BiH da popravljaju, stabiliziraju i unapredjuju sve komponente drustva i drustvenog zivota to ne rade. Da li je zato sto nece ili ne znaju, nisam sigurna. Narod BiH je dobro krenuo sa demonstracijama za JMBG. Umjesto da se ljutite sto vam 'pametujemo', organizujte se pa lobirajte, protestvujte,... pa kad vam neki politicar kaze da ne moze bolje, vi mu fino date konkretne primjere zakona i praksi iz drugih drzava. Svi mladi, pametni, obrazovani i elokventni, ko ce drugi ako nece oni koji su ugrozeni.

BiH je mlada, ratom razdrta, siromasna drzava. Nista se ne moze zavrsiti preko noci ali sam sigurna da ima i mladjih politicara koji su ambiciozni i imaju barem malo sluha za probleme mladih i nezaposlenih. Mozda bi neki od njih volio cuti par prijedloga. Sigurno bi bilo sta dobro poturao/la kao vlastitu ideju, ali necemo mak na konac, nije ni bitno.

Kako bi bilo da neko pokrene inicijativu za sastavljanje i slanje peticije Vijecu Ministara za konkretnim zahtjevima za promjene zakona koji se ticu prava nezaposlenih? Opet sa pokojim konkretnim rjesenjem, pa u medije, pa visokom predstavniku, pa ambasadorima, pa da vidimo. U Bosni su uvijek izbori i uvijek nekom trebaju glasovi :wink: .
Keiko vit al du respekt ali malo previse popujes, sve mi to vec znamo, sve nam je jasno, i moras shvatiti da ovaj forum nije mjerilo po kojem bi ti izvukla ocjenu situacije u BiH. Takodje moras shvatiti da su ljudi isprepadani ratom, zadojeni nacionalizmom, apaticni, letargicni, izgubljeni u robovanju da stave hljeb na sto, oni nemaju vremena za proteste jer ce ih gazda otpustit.
Onda na to dodaj nas mentalitet teorije zavjere da uvijek iz bilo kojeg revolta stoji neko itd itd itd.
Ne znam kada si otisla u IRL ali dodji, uzmi nepalceno godinu, ali dodji kokuz, i ne trazi stele i prijatelje nego probaj sama, pa ces onda malo bolje skontati situaciju.

Odosmo od teme.
respo

#189 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by respo »

keiko svega toga smo mi svjesni al nema kriticne mase da se to pokrene sve je nesto pomalo

nego nece u bosni biti bolje sve dok sa mnom ne odes na kafu
partyzan iz mira

#190 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by partyzan iz mira »

Kolega, baš sam čitao postova ovdje i da ti prije svega čestitam na odvažnosti, uspjehu i radu.
U nastavku; bit tvog posta je rad, što je samo po sebi pozitivno i djeluje animirajuće, ali malo si se uskurčio ovdje sa tim svojim benefitom. Tebi jeste krenulo radeći sa tacnom te s toga svima peporučuješ; e pa lafe ne može baš sviju zapasti Dubai i tacna koliko god se trudili, stipu ti tu priču da ćeš sa tacnom dogurati do direktora preduzeća, to što je tebe tako zapalo-izuzetak si koji potvrđuje pravilo.
Uzmi na primjer, inženjera mašinstva koji će poslušati tebe i uzeti tacnu i krenuti da radi. U BiH, jer ne može dalje da dobaci. Radiće kao konj, za sitnu lovu, jebavaće ga ko stigne,nakon par godina nosanja tacne, on više nije ni za klinca;
- ispao je iz svoje struke, znači ne radi taj niti sličan posao
- prolupaće, jer je sam sebe degradirao, i vrijeme koje je mogao provesti na usavršavanju literature ili bavljenja sličnim poslom (predavajući matematiku u školi na pr.) i družeći se sa ljudima iz svoje branše, on je proveo za tacnom, i pogodi šta-ostaće za tacnom. Neće njega niko za rukav povući i reći "joj, lafe ti inženjer , ali si car, nemaš posla nego radiš, ma naće se tebi nešto", za sviju će biti tenkre jer se prodao ispod cijene. Ti da si sa tacnom u Bosni ostao, u najboljem slučaju bi sada golfa 3 vozao, i radio jedno 60 sati sedmično, yebao bi ti sebe i svoj rad, nego sretno ti u buduće ali ima ovdje svijeta koji nisu od jučer, radom se ne bogati već pameću-inače bi rudari i bauštelci mečke vozali.
Sada, neko vrijeme ćeš biti menadžer firme,ali ako se u budućnosti ne budeš usavršio u tom fahu, neko drugi sa sa VSS ali sa istim ili tvojim sličnim predizpozicijama će te istisnuti kao košpu iz šljive.
Ja sam radio na građevini i na moleraju jedno vrijeme, dobro se grbio i za solidnu lovu, i da sam nastavio tim putem, da se nisam uhvatio knjige i odmakao se iz tog kruga i ostavio taj posao, sada bih već bio za staro gvožđe sa grbavim leđima a u klincu bih bio gazda firme.[/quote]

Cijenim svacije misljenje, ali se ne bih s tobom slozio oko te cinjenice da ce me jednog dana neko izbaciti sa pozicije sa VSS, jer opet ponavljam, posao koji radim moze raditi covjek iskljucivo sa iskustvom.
Eh sad otidji na Linkedin.com i pogledaj malo putanju uspona ljudi...
Ja cu ti navesti primjer Jan Kaiser, moj bivsi GM, vidjet ces kako se napreduje i "raste" u poslu koji radim... a vrijedi pomenuti da je prosjecan "paket" GM-a na bliskom istoku 10.000 eura, stan po volji, auto, osiguranje i svi moguci troskovi...(mozes chekirati na google)
Dakle, ima 28 godina i dvije pozicije me dijele od pozicije Generalnog Managera (vrijedi pomenuti d asam godinama u toj firmi i da firma ulaze u mene da bi jednog dana imali dobrog radnika. Poceo kao asistent konobara(navedeni gospodin poceo identicno)) opet ponavljam ra,rad,rad, je8bo disciplinu...a rudari i to...ebe nas drzava u kojoj ne mozes napredovati,inace bi i rudar jednog dana postao koordinator i sl...

primjer:
General Manager
Moevenpick Hotel Paris - Neuilly
April 2013 – Present (5 months) France

General Manager
Moevenpick Tower & Suites Doha
May 2011 – Present (2 years 4 months) Doha, Qatar

Full Hotel Renovation
General Manager
IBN BATTUTA GATE Hotel, Dubai
August 2009 – April 2011 (1 year 9 months)

Opening GM
396 rooms & 156 Apartments
& General Manager
Oceana Beach Club, Palm Jumeirah, Dubai
Privately Held; 10,001+ employees; Hospitality industry

Opening GM
General Manager
Mövenpick Hotel Bahrain
Privately Held; 51-200 employees; Hospitality industry
November 2005 – August 2009 (3 years 10 months)

106 Rooms including 10 Suites, 4 F&B outlets, Convention centre for up to 600 persons
General Manager
Mövenpick Resort & SPA El Alamein
March 2005 – October 2005 (8 months)

253 Rooms, 5 F&B outlets, Convention centre for up to 620 persons, 1600 square meter SPA
Hotel Manager
Mövenpick Hotel Prague
January 2002 – March 2005 (3 years 3 months)

442 Rooms, 6 F&B Outlets, Conference & Banqueting facilities for 320 guests
Food & Beverage Director
Mövenpick Hotel Prague
April 2001 – May 2002 (1 year 2 months)

Food & Beverage Manager
Mövenpick Resort El Quseir
May 1999 – March 2001 (1 year 11 months)

250 Rooms , 8 F&B Outlets
Assistant Food & Beverage Manager
Mövenpick Hotel Beijing
May 1998 – May 1999 (1 year 1 month)

407 Rooms, 11 F&B outlets
Restaurants & Banqueting Manager
Mövenpick Hotel Beijing
May 1997 – May 1998 (1 year 1 month)

Assistant Banqueting and Catering Front Manager
Mövenpick Hotel Regensdorf- Zurich
January 1995 – May 1997 (2 years 5 months)

Banquets & Seminars up to 1500 persons, Caterings up to 2500 persons

primjer 2: GM Hilton
General Manager
Hilton Worldwide
February 2013 – Present (7 months)

General Manager Moevenpick Resort El-Qusier
Moevenpick Hotels & Resorts
August 2011 – December 2012 (1 year 5 months)

- Implemented sales forecasts, pricing policies, promotional and service improvement plans across the property.
- Managed post revolution severe strikes crisis and critical situations with Unions, labor and government offices.
- Supervised phase one renovation at resort level within protected environment spanning 16 acres, including 81 deluxe rooms, fully refurbished the main restaurant’ buffet and fitness center, in liaison with the owning company.
General Manager Moevenpick Resort Taba
September 2008 – August 2011 (3 years)

- Wrote short-term rental agreements and long-term leases (SPA, Clinic, shops, diving center...)
- Developed several sales and marketing initiatives. Achieved 85% occupancy target within the first 12 months.
- Instrumental in the re-opening of hotel damaged areas following destruction by 2010’ South Sinai floods.
Resort General Manager
Rewe Group, Cologne
Public Company; 10,001+ employees; Retail industry
March 2006 – August 2008 (2 years 6 months) Cologne Area, Germany

- Assisting in Acquisition and Development in order to due diligence and to property transition from the Project Manager to the owning company.
- Insuring compliance for the property (Legal, Zoning, Sanitary, Safety etc…)
Resort General Manager
Tiwi Beach Resort / Kenya
January 2005 – March 2006 (1 year 3 months)

- Took over the hotel from banks-receivership management and regional tribunal.
- Supported acquisitions, development, due diligence and property transition.
- Elaborated the Hotel annual budget and implemented the monthly financial reports.
Resort General Manager
African Safari Club, Kenya
October 2002 – January 2004 (1 year 4 months)

- Direct supervision of 02 properties.
Resident Manager
Karisma Hotels / Mexico
Privately Held; 1001-5000 employees; Hospitality industry
2001 – 2002 (1 year) Karisma Elderado Royal / Rivera Maya - Mexico

Resident Manager
Karisma Hotels / Domenican Republic.
2000 – 2001 (1 year) Karisma Hacienda Tropical / Puerto Plata

Operations Manager i/c F&B
Allegro Hotels & Resorts / Morocco
1998 – 2000 (2 years) Morocco

Food & Bev. Manager
Allegro Hotels & Resorts / Tunisia
1997 – 1998 (1 year) Tunisia

Hospitality Lecturer
Mediterranean Institute of Tourism & Hotel Management
1996 – 1997 (1 year) Tunis, Tunisia

Idi na linkedin.com i vidjet ces na hiljade slicnih primjera...u ostalom vidi primjer GM-a hotel Bristol u sarajevu,
Mr. Kai Bahrenas :
General Manager
Hotel Bristol Sarajevo
November 2010 – Present (2 years 10 months)

Resident Manager
Kempinski Hotel Zografski Sofia
August 2008 – November 2010 (2 years 4 months)

Resident Manager
Kempinski Hotel Cher Fah
May 2008 – July 2008 (3 months)

Resident Manager
Hotel Baltschug Kempinski Moscow
August 2007 – April 2008 (9 months)

Director of Rooms
Grand Hyatt Muscat
2005 – 2007 (2 years)

Director of Rooms
Ararat Park Hyatt Moscow
2003 – 2005 (2 years)

Front Office Manager
Grand Hyatt Melbourne
Public Company; 201-500 employees; Hospitality industry
2001 – 2003 (2 years)

Front Office Manager
Hyatt Regency Cologne
Public Company; 10,001+ employees; Hospitality industry
1997 – 2003 (6 years)

Multiple
Hyatt International
Public Company; 10,001+ employees; H; Hospitality industry
1997 – 2003 (6 years)

A ja sam vec tu na pola :) (elhamdulilah, hvala dragom Allahu na snazi, mudrosti,pameti, saburu i volji, a prije svega na dobrom zdravlju)
Dakle, neki ce se sloziti, neki ne..ali magistri,prolazi vam vrijeme kukajuci,uhvatite se posla koji vas moze dovesti u situaciju da iskoristite ulozeno vrijeme u skolovanje ;)
Keiko

#191 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Keiko »

respo wrote:keiko svega toga smo mi svjesni al nema kriticne mase da se to pokrene sve je nesto pomalo

nego nece u bosni biti bolje sve dok sa mnom ne odes na kafu
Ma kontam ja to, ovo ja vise iz ciste frustracije. Imam ja familiju I prijatelje I poprilicno cesto cujem o raznoraznim nepravdama I nelogicnostima. A otisla sam iz iste takve frustracije kad sam skontala da je jedina razlika izmedju 1995 I 2000 to sto se ne puca I ima struje. Svjesna sam da ne mogu svi otici I da ni jedno mjesto na svijetu nije svakome potaman.

Ako se ceka na nasu kaficu da se sve sredi, eto me u nedjelju! :mrgreen:
XeuX

#192 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by XeuX »

insomnia78 wrote:
XeuX wrote:

s' moje sokoćalo

Koji si ti kralj.
Sloboda velis.
Sloboda od cega?
Opet radis u vrtu, makar da bi imao sta jesti, skupljas bakar i ostalo, znaci opet radis.

Kakva god da je izolacija mislim da svi shvatamo koliko i kako se ugrijes, da se ne lazemo.
Prodje zivot
Sloboda?
Razumijem da je ljudima tesko, ne da razumijem znam i sve je to pohvalno ali stavljati to u neku pricu o slobodi je u najmanju ruku smjesno

s' moje sokoćalo

Slobodan sam u smislu da sam sam sebi šef,da mogu raditi koliko želim,kad god želim i radim za sebe a ne za druge.Nisam ni ja 100% slobodan,i ja sam dijelom rob,ali nemam izbora.Ovisan sam o sistemu,moram platit struju i još neke stvari.

Što se tiče grijanja pročitaj malo o principu energetski efikasnih kuća,pasivnih kuća i sl.Raspitaj se i o konvertorskim radijatorima.Pročitaj malo i o solranim panelima i obnovljivoj energiji.

Ne čekam ničiju sadaku sve pošteno zaradim.Ako svojoj rodici očistim laptop da ga ne bi nosila u servis gdje bi joj uzeli 50KM ne znači da tražim sadaku,već bivam koristan.Meni je sadaka ono što tebi da šef na kraju radnog dana,kad te iscrpi do maksimuma i da ti 10% onoga što si stvarno zaradio.

Stan jesam naslijedio ali sam i znao kako da taj kapital usmjerim u pozitivne stvari a ne da prokockam na auta,mobitele i izlaske.

Što se tiče ženidbe i djece tu čekam bolja vremena.KAo i većina ljudi ne želim da odgajam dijete u ovom ludilu i u bolesnom društvu.
Hajvan

#193 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Hajvan »

ako živiš u Sarajvu, ja bi trebo znati...
taj utrosak na grijanje je mogu samo i jedino ako se grijes na geotermalnu energiju i ako pumpa trosi elektricne energije 120 BaM godisnje- drugacije ali nema ali nikako šanse. .. apsolutno...bez ali.

ako imas to instalirano :) imas i ogromne novce koji su tu instalaciju podrzali, veliku okucnicu(jer je apsolutno potrebna za instalacije)... znaci ti si beg...nisi rob...
respo

#194 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by respo »

Ahmedpasa wrote:A ZASTO NEKO NEZAPOSLEN NE BI PROBAO SFI? REALNA ZARADA ZA TRUD :))
BEZ POCENTOG ULOGA :)) Ja sam siguran u uspjeh :) Javi se na fb; https://www.facebook.com/apasalic2
zato jer su to sve ublehe
i ubuduce plati reklamu pa se reklamiraj a ne ciganciti ako si vec tako uspjesan
Svicko

#195 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Svicko »

XeuX wrote:

Koji si ti kralj.
Sloboda velis.
Sloboda od cega?

Prodje zivot
Sloboda?

s' moje sokoćalo

Slobodan sam u smislu da sam sam sebi šef,da mogu raditi koliko želim,kad god želim i radim za sebe a ne za druge.Nisam ni ja 100% slobodan,i ja sam dijelom rob,ali nemam izbora.Ovisan sam o sistemu,moram platit struju i još neke stvari.

Što se tiče grijanja pročitaj malo o principu energetski efikasnih kuća,pasivnih kuća i sl.Raspitaj se i o konvertorskim radijatorima.Pročitaj malo i o solranim panelima i obnovljivoj energiji.

Ne čekam ničiju sadaku sve pošteno zaradim.Ako svojoj rodici očistim laptop da ga ne bi nosila u servis gdje bi joj uzeli 50KM ne znači da tražim sadaku,već bivam koristan.Meni je sadaka ono što tebi da šef na kraju radnog dana,kad te iscrpi do maksimuma i da ti 10% onoga što si stvarno zaradio.

Stan jesam naslijedio ali sam i znao kako da taj kapital usmjerim u pozitivne stvari a ne da prokockam na auta,mobitele i izlaske.

Što se tiče ženidbe i djece tu čekam bolja vremena.KAo i većina ljudi ne želim da odgajam dijete u ovom ludilu i u bolesnom društvu.
[/quote]
[/quote]
Paša, sve te razumijem, ali brate, čuj stava - čekam bolja vremena za djecu i ženidbu. Pa i načekat ćeš se.
Prije ili poslije tebi valja krenut u život jer te on neće čekat, a vrijeme će biti bolesno i dalje a tebi godine odoše u nepovrat.

Slažem se da je mnogo nas robova, ali drugog načina nema, a opet bolje i tako pa podići djecu u nadi da ćeš njima nešto pozitivno prenijeti pa da njima sutra bude bolje, da oni ne budu robovi a ne tako bojkotovati sistem i živjeti na minimalcu.

Uostalom, kad ti iskoči nekakva prilika za kakav takav posao siguran sam ja da ti to nećeš odbiti, a i ne trebaš.
rasuta_riza

#196 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by rasuta_riza »

partyzan iz mira wrote:Kolega, baš sam čitao postova ovdje i da ti prije svega čestitam na odvažnosti, uspjehu i radu.
U nastavku; bit tvog posta je rad, što je samo po sebi pozitivno i djeluje animirajuće, ali malo si se uskurčio ovdje sa tim svojim benefitom. Tebi jeste krenulo radeći sa tacnom te s toga svima peporučuješ; e pa lafe ne može baš sviju zapasti Dubai i tacna koliko god se trudili, stipu ti tu priču da ćeš sa tacnom dogurati do direktora preduzeća, to što je tebe tako zapalo-izuzetak si koji potvrđuje pravilo.
Uzmi na primjer, inženjera mašinstva koji će poslušati tebe i uzeti tacnu i krenuti da radi. U BiH, jer ne može dalje da dobaci. Radiće kao konj, za sitnu lovu, jebavaće ga ko stigne,nakon par godina nosanja tacne, on više nije ni za klinca;
- ispao je iz svoje struke, znači ne radi taj niti sličan posao
- prolupaće, jer je sam sebe degradirao, i vrijeme koje je mogao provesti na usavršavanju literature ili bavljenja sličnim poslom (predavajući matematiku u školi na pr.) i družeći se sa ljudima iz svoje branše, on je proveo za tacnom, i pogodi šta-ostaće za tacnom. Neće njega niko za rukav povući i reći "joj, lafe ti inženjer , ali si car, nemaš posla nego radiš, ma naće se tebi nešto", za sviju će biti tenkre jer se prodao ispod cijene. Ti da si sa tacnom u Bosni ostao, u najboljem slučaju bi sada golfa 3 vozao, i radio jedno 60 sati sedmično, yebao bi ti sebe i svoj rad, nego sretno ti u buduće ali ima ovdje svijeta koji nisu od jučer, radom se ne bogati već pameću-inače bi rudari i bauštelci mečke vozali.
Sada, neko vrijeme ćeš biti menadžer firme,ali ako se u budućnosti ne budeš usavršio u tom fahu, neko drugi sa sa VSS ali sa istim ili tvojim sličnim predizpozicijama će te istisnuti kao košpu iz šljive.
Ja sam radio na građevini i na moleraju jedno vrijeme, dobro se grbio i za solidnu lovu, i da sam nastavio tim putem, da se nisam uhvatio knjige i odmakao se iz tog kruga i ostavio taj posao, sada bih već bio za staro gvožđe sa grbavim leđima a u klincu bih bio gazda firme.
Cijenim svacije misljenje, ali se ne bih s tobom slozio oko te cinjenice da ce me jednog dana neko izbaciti sa pozicije sa VSS, jer opet ponavljam, posao koji radim moze raditi covjek iskljucivo sa iskustvom.
Eh sad otidji na Linkedin.com i pogledaj malo putanju uspona ljudi...
Ja cu ti navesti primjer Jan Kaiser, moj bivsi GM, vidjet ces kako se napreduje i "raste" u poslu koji radim... a vrijedi pomenuti da je prosjecan "paket" GM-a na bliskom istoku 10.000 eura, stan po volji, auto, osiguranje i svi moguci troskovi...(mozes chekirati na google)
Dakle, ima 28 godina i dvije pozicije me dijele od pozicije Generalnog Managera (vrijedi pomenuti d asam godinama u toj firmi i da firma ulaze u mene da bi jednog dana imali dobrog radnika. Poceo kao asistent konobara(navedeni gospodin poceo identicno)) opet ponavljam ra,rad,rad, je8bo disciplinu...a rudari i to...ebe nas drzava u kojoj ne mozes napredovati,inace bi i rudar jednog dana postao koordinator i sl...

primjer:
General Manager
Moevenpick Hotel Paris - Neuilly
April 2013 – Present (5 months) France

General Manager
Moevenpick Tower & Suites Doha
May 2011 – Present (2 years 4 months) Doha, Qatar

Full Hotel Renovation
General Manager
IBN BATTUTA GATE Hotel, Dubai

Opening GM
396 rooms & 156 Apartments
& General Manager
Oceana Beach Club, Palm Jumeirah, Dubai

Opening GM
General Manager
Mövenpick Hotel Bahrain
November 2005 – August 2009 (3 years 10 months)

106 Rooms including 10 Suites, 4 F&B outlets, Convention centre for up to 600 persons
General Manager
Mövenpick Resort & SPA El Alamein
March 2005 – October 2005 (8 months)

253 Rooms, 5 F&B outlets, Convention centre for up to 620 persons, 1600 square meter SPA
Hotel Manager
Mövenpick Hotel Prague
January 2002 – March 2005 (3 years 3 months)

Food & Beverage Director
Mövenpick Hotel Prague
April 2001 – May 2002 (1 year 2 months)

Food & Beverage Manager
Mövenpick Resort El Quseir
May 1999 – March 2001 (1 year 11 months)

250 Rooms , 8 F&B Outlets
Assistant Food & Beverage Manager
Mövenpick Hotel Beijing
May 1998 – May 1999 (1 year 1 month)

Restaurants & Banqueting Manager
Mövenpick Hotel Beijing
May 1997 – May 1998 (1 year 1 month)

Assistant Banqueting and Catering Front Manager
Mövenpick Hotel Regensdorf- Zurich
January 1995 – May 1997 (2 years 5 months)

Banquets & Seminars up to 1500 persons, Caterings up to 2500 persons

primjer 2: GM Hilton
General Manager
Hilton Worldwide
February 2013 – Present (7 months)

General Manager Moevenpick Resort El-Qusier
August 2011 – December 2012 (1 year 5 months)

- Implemented sales forecasts, pricing policies, promotional and service improvement plans across the property.
- Managed post revolution severe strikes crisis and critical situations with Unions, labor and government offices.
- Supervised phase one renovation at resort level within protected environment spanning 16 acres, including 81 deluxe rooms, fully refurbished the main restaurant’ buffet and fitness center, in liaison with the owning company.
General Manager Moevenpick Resort Taba
September 2008 – August 2011 (3 years)

- Wrote short-term rental agreements and long-term leases (SPA, Clinic, shops, diving center...)
- Developed several sales and marketing initiatives. Achieved 85% occupancy target within the first 12 months.
- Instrumental in the re-opening of hotel damaged areas following destruction by 2010’ South Sinai floods.
Resort General Manager
Rewe Group, Cologne
Public Company; 10,001+ employees; Retail industry
March 2006 – August 2008 (2 years 6 months) Cologne Area, Germany

- Assisting in Acquisition and Development in order to due diligence and to property transition from the Project Manager to the owning company.
- Insuring compliance for the property (Legal, Zoning, Sanitary, Safety etc…)
Resort General Manager
Tiwi Beach Resort / Kenya
January 2005 – March 2006 (1 year 3 months)

- Took over the hotel from banks-receivership management and regional tribunal.
- Supported acquisitions, development, due diligence and property transition.
- Elaborated the Hotel annual budget and implemented the monthly financial reports.
Resort General Manager
African Safari Club, Kenya
October 2002 – January 2004 (1 year 4 months)

- Direct supervision of 02 properties.
Resident Manager
Karisma Hotels / Mexico
2001 – 2002 (1 year) Karisma Elderado Royal / Rivera Maya - Mexico

Resident Manager
Karisma Hotels / Domenican Republic.
2000 – 2001 (1 year) Karisma Hacienda Tropical / Puerto Plata

Operations Manager i/c F&B
Allegro Hotels & Resorts / Morocco
1998 – 2000 (2 years) Morocco

Food & Bev. Manager
Allegro Hotels & Resorts / Tunisia
1997 – 1998 (1 year) Tunisia

Hospitality Lecturer
Mediterranean Institute of Tourism & Hotel Management
1996 – 1997 (1 year) Tunis, Tunisia

Idi na linkedin.com i vidjet ces na hiljade slicnih primjera...u ostalom vidi primjer GM-a hotel Bristol u sarajevu,
Mr. Kai Bahrenas :
General Manager
Hotel Bristol Sarajevo
November 2010 – Present (2 years 10 months)

Resident Manager
Kempinski Hotel Zografski Sofia
August 2008 – November 2010 (2 years 4 months)

Resident Manager
Kempinski Hotel Cher Fah
May 2008 – July 2008 (3 months)

Resident Manager
Hotel Baltschug Kempinski Moscow
August 2007 – April 2008 (9 months)

Director of Rooms
Grand Hyatt Muscat
2005 – 2007 (2 years)

Director of Rooms
Ararat Park Hyatt Moscow
2003 – 2005 (2 years)

Front Office Manager
Grand Hyatt Melbourne
Public Company; 201-500 employees; Hospitality industry
2001 – 2003 (2 years)

Front Office Manager
Hyatt Regency Cologne
Public Company; 10,001+ employees; Hospitality industry
1997 – 2003 (6 years)

Multiple
Hyatt International
Public Company; 10,001+ employees; H; Hospitality industry
1997 – 2003 (6 years)

A ja sam vec tu na pola :) (elhamdulilah, hvala dragom Allahu na snazi, mudrosti,pameti, saburu i volji, a prije svega na dobrom zdravlju)
Dakle, neki ce se sloziti, neki ne..ali magistri,prolazi vam vrijeme kukajuci,uhvatite se posla koji vas moze dovesti u situaciju da iskoristite ulozeno vrijeme u skolovanje ;)
[/quote]

Da me ne bi pogrešno razumio-meni lično je drago da si uspio kao naš čovjek u tom sviijetu i želim da i tu drugu polovinu puta hairli prevališ.
Ono što sam htio reći u prethodnom postu kada sam spominjao VSS versus SSS, pojednostavio bih na ovaj način;
sve kvalitete imaš i iskustvo, ciljaš na dobru poziciju, ali zakon kompeticije je takav da ima još takvih kao ti, ambicioznih, zdravih,energičnih i sa iskustvom-ali ti imaju VSS, možda jezičak na vagi prevagne u njegovu korist samo zbog VSS? Vrlo moguće, što stremiš ka višem sve su stroži kriteriji i više se gleda na eliminaciju, jer su ta mjesta rjeđa i bolje plaćena. Razumio si ti mene, jer si pametan.
To je moje mišljenje, ne stavljam se u poziciju da bih neki savjet da ti dadnem jer si u odnosu na recimo mene prilično uspio ako gledam to kako si se zakapitalio.
U svakom slučaju sretno.
Mada, nije ti na mjestu omalovažavati magistre nazivajući ih onima koji kukaju i koji su lijenčine. veliki broj njih radi poslove koji su realno ispod njihove kvalifikacije nisu to baš totalni imbecili, a to što se žale,zar nemaju pravo na to?
Ja sam upoznao više "uspješnih" i bogatih koji se žale i kukaju nego onih koji nemaju posla. jer im je vazda malo.
S druge strane poprilično si kontradiktoran u smislu da forsiraš riječ rad a jebeš disciplinu?
Ja ne znam kakav je to uspješan rad,ako se uopće može nazvati radom ako nisi disciplinovan?
To jedno bez drugog ne ide.
Pa nisu fakulteti i univerziteti širom svijeta stvoreni da budu sami sebi svrha, ako ćemo svi sa tacnom , krampom, valjkom, hiltovkom samo radom bez discipline, kako ti navodiš popeti se do nebeskih visina.
Ogroman broj populacije na svijetu koja se satra od rada uglavnom nigdje dalje i ne mrdne od startne pozicije, jer sav popisan od tog rada. Nije fenom samo Bosne da rudari u njoj ne mogu postati menadžeri i kordinatori, oni koji se dokažu na poslu, postaće poslovođa smjene i nadzornik, i tako je i u Americi, Engleskoj , Australiji itd. XY razloga je što neće, nije to samo VSS, može se on satirati od rada, to je bolan zadnje što se cijeni, rudar je šljaker, teški, pošteni i njegov krug je zatvoren, skoro da nikada neće doči i kontakta da upozna nekoga bitnog i proširi si vidike.
Ja ću ti svom primjeru reći; što sam teže i napornije poslove radio-manje sam bio plaćen. To je obrnuto proporcinalno.
Radeći na mješalici i uznoseći cigle i maltu na skelu sam se slomio, a plaća-truba. Pređem na moleraj, manje naporan posao a više zaradim. Ostavim sve to, počnem se baviti tzv,intelektualnim poslom, nema grbljenja i sve što ide uz to, a puno bolje plaćen.
Statistike koje si izlistao su - statitistike, a one su tačan zbir uglavnom netačnih podataka. Iz tebe pršti samouvjerenost, tipični "mladi lav", samo-nisi jedini takav. Ima ih još takvih kao ti nabrijanih i iskusnih ali koji su uložili u školovanje i stalno se usavršavaju, takav neko te može upravo zakucati da ostaneš na toj polovini puta, a on ode dalje, onda ćeš se sjetiti ovog mog posta.
Last edited by rasuta_riza on 03/08/2013 20:29, edited 4 times in total.
XeuX

#197 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by XeuX »

Svicko wrote:

Paša, sve te razumijem, ali brate, čuj stava - čekam bolja vremena za djecu i ženidbu. Pa i načekat ćeš se.
Prije ili poslije tebi valja krenut u život jer te on neće čekat, a vrijeme će biti bolesno i dalje a tebi godine odoše u nepovrat.

Slažem se da je mnogo nas robova, ali drugog načina nema, a opet bolje i tako pa podići djecu u nadi da ćeš njima nešto pozitivno prenijeti pa da njima sutra bude bolje, da oni ne budu robovi a ne tako bojkotovati sistem i živjeti na minimalcu.

Uostalom, kad ti iskoči nekakva prilika za kakav takav posao siguran sam ja da ti to nećeš odbiti, a i ne trebaš.

Nisam ja jedini koji tako razmišlja.U mnogim zemljama baš vlada bijela kuga od Japana od Evropa pa i šire.Ljudi su razočarani u sistem i ne žele da odgajaju djecu.
Ja i dalje ganjam posao i ako se zadesi da se zaposlim da radim ono što mi se sviđa i ono što volim ja ću svakako pristati na to.Samo ne želim biti među onih 5% ljudi koji mrze svoj posao.
A bolja vremena će doći,kroz histriju se pokazalo da nijedan sistem zasnovan na ropstvu nije uspio tako neće ni ovaj.
silent hill

#198 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by silent hill »

partyzan iz mira wrote: Dakle, neki ce se sloziti, neki ne..ali magistri,prolazi vam vrijeme kukajuci,uhvatite se posla koji vas moze dovesti u situaciju da iskoristite ulozeno vrijeme u skolovanje ;)
da je to tako jednostavno kako ti kažeš,ova tema ne bi ni postojala
Šveđanin

#199 Re: Odg: Jadi nas nezaposlenih

Post by Šveđanin »

Čitam malo ovu temu, a ovaj post je vrh, bože, bože..

Ovo razmišljanje je pogubno.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4 Beta
Last edited by Šveđanin on 03/08/2013 01:26, edited 1 time in total.
respo

#200 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by respo »

silent hill wrote:
partyzan iz mira wrote: Dakle, neki ce se sloziti, neki ne..ali magistri,prolazi vam vrijeme kukajuci,uhvatite se posla koji vas moze dovesti u situaciju da iskoristite ulozeno vrijeme u skolovanje ;)
da je to tako jednostavno kako ti kažeš,ova tema ne bi ni postojala
da ljudi nisu lijeni i pomalo nafurani tema takodjer ne bi postojala (ustvari pogrijesio sam ovo pomalo nafurani pojedinci nafurani su do bola)
Post Reply