Ugradnja plina

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Optimist

#176 Re: Ugradnja plina

Post by Optimist »

Ja sam shvatio pitanje u smijeru da li se ispravan karburator moze moze "dostelovati" da se zavrne dotok goriva, naustrb snage a zarad potrosnje.
mefistofilis

#177 Re: Ugradnja plina

Post by mefistofilis »

Optimist wrote:Ja sam shvatio pitanje u smijeru da li se ispravan karburator moze moze "dostelovati" da se zavrne dotok goriva, naustrb snage a zarad potrosnje.
ma ne nuzno, nego kad kazem ljudima da mi 1.3 motor nikad ne uzme manje od 7-7,5 litara ljudi se ibrete
Optimist

#178 Re: Ugradnja plina

Post by Optimist »

atorniji putnik wrote:
Optimist wrote:Ja sam shvatio pitanje u smijeru da li se ispravan karburator moze moze "dostelovati" da se zavrne dotok goriva, naustrb snage a zarad potrosnje.
ma ne nuzno, nego kad kazem ljudima da mi 1.3 motor nikad ne uzme manje od 7-7,5 litara ljudi se ibrete
Vjerovatno moze, koliko efikasno ne bih znao. U praksi sam vidjao Kaddeta sa 1,3 motorom ali karburatorom od 1,1, ili golfova jedinica isto 1,3 sa karburatorom od stojadina.
citroen xm

#179 Re: Ugradnja plina

Post by citroen xm »

Pa ako je u gradu i ne može manje. Ako je na otvorenom to je puno.
Ma ljudi su navikli na priču da tamo neki dizel troši 4 litra. I sad im sve što troši preko 6, troši puno.

Koje je auto?
mefistofilis

#180 Re: Ugradnja plina

Post by mefistofilis »

ma joj, auto je felicija 99' (smece), znaci nije puno ni teska a tih 7-7,5 je nekakva polugradska, ja mislim da u spici komotno dobacuje do 9 litara.
a sto se tice karburatora od stojadina, ne bih bas toliko daleko isao..., ne znam
citroen xm

#181 Re: Ugradnja plina

Post by citroen xm »

Ma ostavi tako kako je. Teško da ćeš nekim zahvatima smanjiti potrošnju. Mislim da je to-to što se potrošnje tog motora tiče.
drndalo

#182 Re: Ugradnja plina

Post by drndalo »

atorniji putnik wrote:ma joj, auto je felicija 99' (smece), znaci nije puno ni teska a tih 7-7,5 je nekakva polugradska, ja mislim da u spici komotno dobacuje do 9 litara.
a sto se tice karburatora od stojadina, ne bih bas toliko daleko isao..., ne znam
Ne diraj mi u Feliciju... Cuj smece...

Nista ne diraj, to je to, ne moze nize, motor je stare konstrukcije, nema gdje nize ici... Moje iskustvo s njom je oko 8 litara benzina cistog grada, ali prije 7-8 godina, kada sam ugradio plin, pa mi je grad porastao na 8.5-9 litara plina. Uvijek sam pazio na zelene valove sto je u gradu recept za trositi najmanje, a gasanje po semaforima i stajanje u spicama je recept za trositi osjetno vise.

Twingo, 1.1, 7.5 litara cistog grada, vecina hladnih startova jer je najcesca relacija kratka... Ni TDI cistog grada nece ici realno na <6 litara, ko ti drugacije kaze, klevece i laze...
mefistofilis

#183 Re: Ugradnja plina

Post by mefistofilis »

Ma nije ona losa, nema se na njoj sta pokvariti, samo sipaj i vozi... ali jbt preslo mi u naviku da u voznji stalno spustam rucnu, kofol provjeravam da nije dignuta :lol: :lol: nece da ide. a trosi to gorivo
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#184 Re: Ugradnja plina

Post by _BataZiv_0809 »

Eh narode, nakon dugotrajnih analiza kako da sredim gepek nakon ugradnje plina, priklonio sam se najjednostavnijem rjesenju. Obavezu opremu sam poslagao u duplju u kojoj se nalazi rezervoar za plin. Sve fino popakovao u najlon da bude uredno. Gumu sam plasticnim vezicama vezao za "plafon" gepeka, tako da stoji skoro uspravno i ne oduzima prostor. Ako ugrabim priliku uslikam, mozda nekome pomogne moje iskustvo :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#185 Re: Ugradnja plina

Post by _BataZiv_0809 »

atorniji putnik wrote:da pitam ovdje

pije li vode ona prica o stelovanju karburatora, kolko se time smanji potrosnja, kolko dugo ta potrosnja ostaje smanjena...
iskustva, misljenja, savjeti... :D

pije li vode ona prica o stelovanju karburatora, kolko se time smanji potrosnja, kolko dugo ta potrosnja ostaje smanjena...
Moj kolega je to uradio na Lada Nivi. Mislim da je ugradio karburator od stojka ili tristaca, nisam bas siguran. Eh sad posto je njemu ta Niva auto za vikendicu koja je van dosega civilizacije, ne znam kako bi se to ponasalo u svakodnevnoj upotrebi. Znam da on cesto zna zaviriti pod haubu i vazda nesto stima. Eh sad kako bi to bilo da odradi pravi majstor, to vec ne znam. Mislim da se moze postici neka usteda, ali sam skeptican spram trajnosti takvog rjesenja. Mozda je bolje ipak skuckat pare za plin, ako se ikako moze.
hopi

#186 Re: Ugradnja plina

Post by hopi »

ma uslikaj svakako da vidimo
kolike su zapremine rezervoara koji ide umjesto u rez. točka i onog što je u gepeku
mefistofilis

#187 Re: Ugradnja plina

Post by mefistofilis »

_BataZiv_0809 wrote:

Moj kolega je to uradio na Lada Nivi. Mislim da je ugradio karburator od stojka ili tristaca, nisam bas siguran. Eh sad posto je njemu ta Niva auto za vikendicu koja je van dosega civilizacije, ne znam kako bi se to ponasalo u svakodnevnoj upotrebi. Znam da on cesto zna zaviriti pod haubu i vazda nesto stima. Eh sad kako bi to bilo da odradi pravi majstor, to vec ne znam. Mislim da se moze postici neka usteda, ali sam skeptican spram trajnosti takvog rjesenja. Mozda je bolje ipak skuckat pare za plin, ako se ikako moze.
ma ovo mi je "prinudno" auto a i ne isplati se ugraditi plin od 800-1000 KM u auto od 2-3 k KM,bar po meni.
a i ja sam skeptican oko te dugotrajnosti sto ti kazes.
ma necu nista ni dirati, jbg. izdrzao sam skoro godinu s njim/njom :D valjda cu jos malo
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#188 Re: Ugradnja plina

Post by _BataZiv_0809 »

hopi wrote:ma uslikaj svakako da vidimo
kolike su zapremine rezervoara koji ide umjesto u rez. točka i onog što je u gepeku

Kod mene je toroidna (okrugla po naski) sto ide mjesto rezervnog tocka i 43 litra je zapremina. Ona druga mozda ima vecu zapreminu, nisam bas siguran.
Uslikat cu, pa da vidite. Mislim rjesenje je bas prejednostavno, s tim da je kod mene auto limuzina i ima fin gepek :D
drndalo

#189 Re: Ugradnja plina

Post by drndalo »

_BataZiv_0809 wrote:s tim da je kod mene auto limuzina i ima fin gepek :D
Rece on skromno... :lol:
O'zone
Globalni moderator

#190 Re: Ugradnja plina

Post by O'zone »

drndalo wrote:
atorniji putnik wrote:ma joj, auto je felicija 99' (smece), znaci nije puno ni teska a tih 7-7,5 je nekakva polugradska, ja mislim da u spici komotno dobacuje do 9 litara.

Nista ne diraj, to je to, ne moze nize, motor je stare konstrukcije, nema gdje nize ici... Moje iskustvo s njom je oko 8 litara benzina cistog grada, ali prije 7-8 godina, kada sam ugradio plin, pa mi je grad porastao na 8.5-9 litara plina. Uvijek sam pazio na zelene valove sto je u gradu recept za trositi najmanje, a gasanje po semaforima i stajanje u spicama je recept za trositi osjetno vise.

Twingo, 1.1, 7.5 litara cistog grada, vecina hladnih startova jer je najcesca relacija kratka... Ni TDI cistog grada nece ici realno na <6 litara, ko ti drugacije kaze, klevece i laze...
Ako FelacIO troši 7-7,5 to je betOOOOOOn, moja na benzinu troši(la) cca 10 čisto gradske vožnje a oko 7 otvorene. Sad na plinu troši između 11 i 12 litara plina čisto gradske a 8 otvorene. Motor sa karburatorom koji je u njoj je iz Škode Favorit i nije neko čudo tehnike istočnjačka škola ali vrlo jednostavan (da nije glupog Jikova) i radi na principu sipaj, sjedi i vozi.
Ja svoju palim i vozim čisto na plin zadnjih pa godinu i pol sigurno na benzin je nikad ne prebacujem osim da ostanem bez plina a to se nikad ne događa sipam čim mi taho pokaže da sam prešao 130-140 km i uvjek stane oko 17 litara
Mlad i Nevin

#191 Re: Ugradnja plina

Post by Mlad i Nevin »

E pa jbg, ne može malo trošiti a i ne kvariti se nikad. I, slažem se da je suludo ulagati u sekvent za auto koje vrijedi 2 milje. Kod mene je isti slučaj, Brava stara 17 godina i isplativije je sipati benzin i voziti.

Sent from my Grand X Pro using Tapatalk
drndalo

#192 Re: Ugradnja plina

Post by drndalo »

Kakv bolan sekvent, covjek prica o karburatoru... Tu se plin moze i za 500 KM srediti...

Bolje je pitanje od vrijednosti auta u koje se plin ugradjuje, ocekivano vrijeme i kilometraza exploatacije... Sve i da ti auto vrijedi 1000 KM, isplati se u njegov plin 500 KM skrhati (50% vrijednosti), ako ces ga jos 2-3 godine vozati i s njim ustediti 2000-3000 KM goriva... Makar auto i bacio nakon toga, a ne prodao ga...
relax11

#193 Re: Ugradnja plina

Post by relax11 »

O'zone wrote:
drndalo wrote:

Ako FelacIO troši 7-7,5 to je betOOOOOOn, moja na benzinu troši(la) cca 10 čisto gradske vožnje a oko 7 otvorene. Sad na plinu troši između 11 i 12 litara plina čisto gradske a 8 otvorene. Motor sa karburatorom koji je u njoj je iz Škode Favorit i nije neko čudo tehnike istočnjačka škola ali vrlo jednostavan (da nije glupog Jikova) i radi na principu sipaj, sjedi i vozi.
Ja svoju palim i vozim čisto na plin zadnjih pa godinu i pol sigurno na benzin je nikad ne prebacujem osim da ostanem bez plina a to se nikad ne događa sipam čim mi taho pokaže da sam prešao 130-140 km i uvjek stane oko 17 litara

Automatski ti se pali na benzin, te ga zatim vrati na plin tako je barem kod mene i jos 5-6 osoba koje ja znam da voze na plin.
drndalo

#194 Re: Ugradnja plina

Post by drndalo »

Na karburatorskim instalacijama ima dugme za strogo manuelni izbor plin/benzin... I moze upaliti i na plin direktno... Karburator...
AstorH

#195 Re: Ugradnja plina

Post by AstorH »

relax11 wrote: Automatski ti se pali na benzin, te ga zatim vrati na plin tako je barem kod mene i jos 5-6 osoba koje ja znam da voze na plin.
I kod njega vjerovatno nego se nije izrazio mozda dobro.Mada kod mene se moze na indikatoru plina na instrument tabli stisnuti dugme i onda iskljuci plin i motor ide samo na benzin.A kad je to dugme uklj.onda kad palim radi na benzinu do 2000 obrtaja, kad stisnem gas preko ukljucuje se plin.
elo

#196 Re: Ugradnja plina

Post by elo »

Da li je neko ugradjivao plin na VVT-i motore i ako da, koji servis-instaleter (samo da nije vodoinstalater) to radi u BiH (pozeljno SA i okolica). Konkretno, radi se o toyota avensis 2.0, 108KW.
citro

#197 Re: Ugradnja plina

Post by citro »

elo wrote:Da li je neko ugradjivao plin na VVT-i motore i ako da, koji servis-instaleter (samo da nije vodoinstalater) to radi u BiH (pozeljno SA i okolica). Konkretno, radi se o toyota avensis 2.0, 108KW.
Isti motor ali u RAV-u. PCS u Sarajevu. Tople preporuke !
elo

#198 Re: Ugradnja plina

Post by elo »

Hvala kolega na korisnom infu. Koliko vec imas ugradjen plin? Citao sam da je potrebno ugradjivati i neke podmazivace ventila (nesto "tube..." ne ynam sada tacno, a mrsko mi guglati) da li su i kod tebe ugradjivali? I ako nije tajna koliko te je izaslo sve, sa instalacijom, atstom, upisom u knjizicu i sl...
citro

#199 Re: Ugradnja plina

Post by citro »

elo wrote:Hvala kolega na korisnom infu. Koliko vec imas ugradjen plin? Citao sam da je potrebno ugradjivati i neke podmazivace ventila (nesto "tube..." ne ynam sada tacno, a mrsko mi guglati) da li su i kod tebe ugradjivali? I ako nije tajna koliko te je izaslo sve, sa instalacijom, atstom, upisom u knjizicu i sl...
Pogledaj pp
O'zone
Globalni moderator

#200 Re: Ugradnja plina

Post by O'zone »

AstorH wrote:
relax11 wrote: Automatski ti se pali na benzin, te ga zatim vrati na plin tako je barem kod mene i jos 5-6 osoba koje ja znam da voze na plin.
I kod njega vjerovatno nego se nije izrazio mozda dobro.Mada kod mene se moze na indikatoru plina na instrument tabli stisnuti dugme i onda iskljuci plin i motor ide samo na benzin.A kad je to dugme uklj.onda kad palim radi na benzinu do 2000 obrtaja, kad stisnem gas preko ukljucuje se plin.
Nisam ovdje uletio odavno :mrgreen:

Čisto da objasnim: Na starim sistemima odnosno kod vozila sa karburatorom kad se ugradi plin benzin više nije potreban, benzinsku instalaciju (rezervoar, crijeva i pumpu) možete komotno isčupati iz auta čak šta više imam jednog poznanika koji je to uradio na Ford Sierri :mrgreen:

Na starim motorima je LPG sistem ugrađen tako da je sve manuelno, nema programatora koji vodi računa o tome da li je motor postigao radnu temperaturu ili da li ste prešli 2000 rpm nego kad vidite da je kazaljka cca negdje oko 70 stepeni pritisnete dugmence i prebacite sa "gas"na "neutral" i čekate da motor potroši svo gorivo iz karburatora kad osjetite da počinje podrhtavati odnosno gubiti snagu (zavisno da li ovo radite dok vozilo stoji ili dok se kreće) pritisnete dugmence u poziciju "LPG" i eto ga! Kotrljate se na plin.
Post Reply