Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Joe McCarthy

#176 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Joe McCarthy »

...
julisiz es grant

#177 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by julisiz es grant »

jefferson wrote:
Bogami, na pisku industrijski najjačih u BiH našlo se, ne bez razloga, toliko podcjenjivano Goražde.
Da upravu si, i to je sve tkz. realni sektor koji placa budzetlije!
Upravo tako. Ali to ne spriječava mnoge da kažu "koji ću k...c tamo."
Bekto Precisa, EMKA, Hella Bekto, Prevent, Pobjeda Rudet, Ginex, Zlatna nit...koliko gradova u BiH se može pohvaliti sa ovoliko PROIZVOĐAČKIH subjekata? I to se radi o stabilnim firmama, sa stranim partnerima i sve većim brojem uposlenih, od kojih većina proširuje kapacitete skoro redovno, a ne o propalim komunističkim mastodontima, za kojima se žali i pominje ih se, i priziva njihov (nemogući) uskrs.
Havatar

#178 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Havatar »

julisiz es grant wrote:
jefferson wrote:
Bogami, na pisku industrijski najjačih u BiH našlo se, ne bez razloga, toliko podcjenjivano Goražde.
Da upravu si, i to je sve tkz. realni sektor koji placa budzetlije!
Bekto Precisa, EMKA, Hella Bekto, Prevent, Pobjeda Rudet, Ginex, Zlatna nit...koliko gradova u BiH se može pohvaliti sa ovoliko PROIZVOĐAČKIH subjekata? I to se radi o stabilnim firmama, sa stranim partnerima i sve većim brojem uposlenih, od kojih većina proširuje kapacitete skoro redovno, a ne o propalim komunističkim mastodontima, za kojima se žali i pominje ih se, i priziva njihov (nemogući) uskrs.
Ostaje li porez koje te firme uplacuju u Gorazdu ili sve ide u Sarajevo :?:
julisiz es grant

#179 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by julisiz es grant »

Pa ja sam se pitao na jednoj temi kako se raspodjeljuju prihodi od poreza i doprinosa, a valjda proizvodnja plaća i nešto baška, ali od silnih vrlih ekonomista i poznavalaca političke situacije i državnog uređenja na ovom forumu, niko nije ni pokušao da odgovori.
jefferson

#180 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by jefferson »

Ostaje li porez koje te firme uplacuju u Gorazdu ili sve ide u Sarajevo :?:
Naravno da ostaje, ali to nije poenta onoga o cemu se prica. Poenta je da su sve drzave zlatne koke registrovane u Sarajevu, a na te zlatne koke imaju pravu svi gradjani BiH! Takodje, dobar dio tog poreza ide da se uljebe radnici BH Airlinesa i slicnih drzavnih firmi koje sluze za uhljebljavanje kojekakvih stranackih parazita! Vecina tih subvencija je placena od strane realnog sektora, kao sto su te firme u Gorazdu!
Havatar

#181 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Havatar »

Isto bi islo i da je u nekom drugom gradu centrala tih firmi i to nema veze sa tim sto ti pricas posto je cilj smanjiti administraciju i izdvajanja za njih i za drzavne firme a ne da ona bude u nekom drugom gradu a da sve drugo bude isto.
Platformas

#182 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Platformas »

UltrasNaBaterije wrote:jefferson ne kenjaj, veze nemas o tome gdje i kako idu pare od Elektroprivrede i BH Telecoma. To su Federalne firme i Vlada Federacije upravlja sa njihovom dobiti, a ne kojekakvi Kantoni. U Vladi Federacije su i Tuzlak, i Sarajlija i Zeničanin. Sarajevo ima više od pola miliona stanovnika sto je otprilike kao 4 Tuzle ili 4 Zenice, pa je i logičnije da se tu 'šljegne više para'. Jok eto u Kalesiji ili Kladnju će se vozat bijesna auta i živjet lagodno. Masa je budžetlija, to je istina, ali je i masa diplomata, stranaca, međunarodnih organizacija itd. A ovo za Sarajevo kao turističku destinaciju, preporučem dobrog psihjatra da malo te frustracije preboliš. Odi malo u prirodu, preporučujem da posjetiš Vranduk ili stari bosanski kraljevski grad Bobovac i u miru razmislis o glupostima koje valjaš po forumima. :wink: :zoka:

Čuj što Tuzla ne izvozi struju, kakav napaćeni levat. :lol: :lol:
Nećemo komentarisati to "4 tuzle ili 4 Zenice" :)

To da su u ostatku FBiH "levati" stoji, pogotovo ovaj primjer gdje dobit od preko 150M KM od izvoza struje uzima neka od sarajevskih općina, dok čitava Tuzla ima budzet od 50ak M KM.
Inače, Termoelektrana je u Sarajevu i truje KS pa jos vise ima logike u svemu tome. :)
Havatar

#183 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Havatar »

Platformas wrote:
UltrasNaBaterije wrote:jefferson ne kenjaj, veze nemas o tome gdje i kako idu pare od Elektroprivrede i BH Telecoma. To su Federalne firme i Vlada Federacije upravlja sa njihovom dobiti, a ne kojekakvi Kantoni. U Vladi Federacije su i Tuzlak, i Sarajlija i Zeničanin. Sarajevo ima više od pola miliona stanovnika sto je otprilike kao 4 Tuzle ili 4 Zenice, pa je i logičnije da se tu 'šljegne više para'. Jok eto u Kalesiji ili Kladnju će se vozat bijesna auta i živjet lagodno. Masa je budžetlija, to je istina, ali je i masa diplomata, stranaca, međunarodnih organizacija itd. A ovo za Sarajevo kao turističku destinaciju, preporučem dobrog psihjatra da malo te frustracije preboliš. Odi malo u prirodu, preporučujem da posjetiš Vranduk ili stari bosanski kraljevski grad Bobovac i u miru razmislis o glupostima koje valjaš po forumima. :wink: :zoka:

Čuj što Tuzla ne izvozi struju, kakav napaćeni levat. :lol: :lol:
Nećemo komentarisati to "4 tuzle ili 4 Zenice" :)

To da su u ostatku FBiH "levati" stoji, pogotovo ovaj primjer gdje dobit od preko 150M KM od izvoza struje uzima neka od sarajevskih općina, dok čitava Tuzla ima budzet od 50ak M KM.
Inače, Termoelektrana je u Sarajevu i truje KS pa jos vise ima logike u svemu tome. :)
Trgovina i prozvodnja nije isto
Platformas

#184 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Platformas »

Ja i?
Sta to sad mijenja?

Priliv u budzet Tuzle je opet 0 a na drugoj strani je i dalje 150 M.
Mozda to sto prodaja i proizvodnja nisu iste ima veze sa zagađenjem okoliša iz TE?
amiliana

#185 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by amiliana »

Tihic je kupio nekoliko auta marke Audi R8 u vrijednosti od 200.000 KM :bih: :bih:
Edin H.

#186 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Edin H. »

amiliana wrote:Tihic je kupio nekoliko auta marke Audi R8 u vrijednosti od 200.000 KM :bih: :bih:
Bravo Sulejmane :thumbup: :bih:
Havatar

#187 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Havatar »

Edin H. wrote:
amiliana wrote:Tihic je kupio nekoliko auta marke Audi R8 u vrijednosti od 200.000 KM :bih: :bih:
Yes he can
amiliana

#188 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by amiliana »

Havatar wrote:
Edin H. wrote:
Yes he can
Velicanstveni :lol: :lol:
Hajvan

#189 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Hajvan »

Platformas wrote:Ja i?
Sta to sad mijenja?

Priliv u budzet Tuzle je opet 0 a na drugoj strani je i dalje 150 M.
Mozda to sto prodaja i proizvodnja nisu iste ima veze sa zagađenjem okoliša iz TE?

Super, otcjepite se... ha ja
a mi cemo u Sa kupovati struju gdje nam vise odgovara.
a i onda preraspodjela treritorijalna nije uredu
Kanton sarajevo ne moze ostati ovim granicama ako cemo tako.
I nemere onda bingo otvarat svoje TC-e u KS.
Neka nama onda Konzuma... draze nam je Zagrebu davat, nego Tuzli
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#190 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Zviz »

Sta danas covjek moze kupiti u Sarajevu za 200.000KM kad uzme u obzir zelju gradjana da postanu prekonoci bogati pa se pojedine njive/parcele ili kuce u jako bijednom stanju prodaju za astronomske cifre?

Kad mi neko kaze da kvadratni metar kosta 2.000KM u Sarajevu onda sam siguran da je relana cijena 500KM a 1.500 sto bi rekli masna provizija.

Nekad davno idelaista Tudjam htjeo Hrvatsku sa 20tak bogatih porodica i resto sluge, a izgleda BiH to postala.
mirzet87sa

#191 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by mirzet87sa »

Sto vise citam @zviza, sto vise uvidjam da isti veze nema. zalosno
Hajvan

#192 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Hajvan »

a nije mu ova bespameti...
Nokija

#193 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Nokija »

julisiz es grant wrote:Pa ja sam se pitao na jednoj temi kako se raspodjeljuju prihodi od poreza i doprinosa, a valjda proizvodnja plaća i nešto baška, ali od silnih vrlih ekonomista i poznavalaca političke situacije i državnog uređenja na ovom forumu, niko nije ni pokušao da odgovori.
Bila je neki dan tema o tome. Par forumsa je pokusalo da objasni, al je malo eskalirala tema, po obicaju :D

Evo ja cu pokusati da ti odgovorim na jednom jednostavnom primjeru. Prvo o kojim se ciframa radi a onda o raspodjeli istih.
Uzecemo jednog sluzbenika/radnika cija je bruto plata 1000 Eura/KM. Uporedicemo dvije drzave: Njemacka i BH. Sve cifre su ca. i zaokruzicemo, da ne bi komplikovali. Izvor podataka je link na toj temi.

Njemacka:
Od bruto plate 1000 Eura se ovom radniku odbija ca. 28% poreza + 15% socijalnih doprinosa (zdravstveno 8% i penziono 7%). Znaci efektivno mu se odbija 28% + 15% = 43%, odnosno 280+150=430 i dobija neto platu 570 Eura.
Istovremeno, njegova firma placa jos dodatnih ca. 17% poreza + ca. 14% socijalnih doprinosa, jest jednako 170 + 140 = 310 Eura.
Dakle, troskovi ovog uposlenika za firmu su 1000 + 310 = 1310 Eura. I dakle, Njemacka drzava na ime poreza ubire 28% + 17% = 45%, odnosno 450 Eura. A zdravstveni i penzioni fond na ime socijalnih doprinosa ubire 15% + 14% = 29%, odnosno 290 Eura.

BH:
Od bruto plate 1000 KK se ovom radniku odbija ca. 6% poreza + 32% socijalnih doprinosa. Dakle effektivno mu se odbija 38%, odnosno 60+320=380 i dobija neto platu 620 KM.
Istovremeno, njegova firma placa jos dodatnih ca. 4% poreza + ca. 10% socijalnih doprinosa, jest jednako 40 + 100 = 140 KM.
Dakle, troskovi ovog uposlenika za firmu su 1000 + 140 = 1140 KM. I dakle, BH drzava na ime poreza ubire 6% +4% = 10%, odnosno 100 KM. A zdravstveni i penzioni fond na ime socijalnih doprinosa ubire 32% + 10% = 42%, odnosno 420 KM.
CAVE: ovaj odnos 6% vs. 4% mozda nije skroz tacan, sigurno ima neko ko te detalje bolje zna. Ali je zakonska stopa sigurno 10%. Kao sto rekoh, podaci su sa tog linka.

Dakle radi se o istom principu, samo su stope drugacije:
45% poreza u Njemackoj je ekvivalentno stopi od 10% u BH.
29% doprinosa u Njemackoj je ekvivalentno stopi od 42% u BH.
Efektivni odbici u Njemackoj 43% su ekvivalentni ovim 38% u BH.

Fazit: Socijani doprinosi su uzasno visoki u BH. Sa socijalnog aspekta posmatrano je ovo prihvatljivo jer svi silni penzioneri dobijaju kakvu takvu penziju i obezbjedjena je solidna zdravstvena zastita. Istovremeno je porez na dohodak uzasno nizak. Sa ekonomskog aspekta je ovo cista katastrofa. Svaka normalna drzava koja bi primjenila ovu stopu oporezivanja bi kapitulirala za par godina, pa cak i Njemacka. Novac od poreza na dohodak bi trebala drzava da investira u (direktne) investicije, u infrastrukturu, u skolstvo, u vojsku. Kod nas se od toga ocito placaju samo plate drzavnih sluzbenika a i to nije dovoljno nego se dizu krediti od MMF. Dakle, dobro drzava ikako opstaje i funkcionise pored ovakvih prihoda.

Naravno, drzava ubire i prihode od poreza na dobit, samo je pitanje koliko kompanija posluje pozitivno. Takodje, ubire prihode od PDV. I svi ti prihodi bi trebali da idu u budzet i trose se na gore navedene stvari.

Sto se tice kantona, u Evropi je pravilo da kantoni/pokrajine koje su ekonomski jace jedan dio prihoda transferiraj u siromasnije kantone. Kako je to kod nas ne znam.
Djubre_

#194 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Djubre_ »

Znate li sto je luksuz nad luksuzom u BiH?

Evo ovo..

http://lasvanskadolina.info/vijesti/vij ... -travniku/

To vam je kad bosnjo vozi auto koje jos nije proizvedeno.. barem je najavljen 2014 god..

Tako nam pisu cike iz avaza.. a potragu za bmw x7 radi policija sbk kojeg ce nadam se pronaci do godine.. :lol:

To je taj..

Image

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
realna do boli

#195 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by realna do boli »

A zasto se vi toliko cudite.
Ponekada, oni koji su vozaci, trebaju preci na mjesto suvozaca i malo gledati sa strane. Malo se provozati BIH. Sve sto vidite je privatno, od kuca koje polako dobijaju fasade, do imanja kojih se ne bi postidjeli i bogati na zapadu, benzinskih pumpi, shoping centara, malog obrta, velikih i srednjih firmi, privatnih medicinskih ordinacija, advokatskih kancelarija, notara, zanatlija, svi stanovi u zgradama su privatno vlasnistvo, vikend naselja po planinama i Neumu, hotela, motela, restorana, kafica, malih trgovina, butika, prevozna preduzeca, spediteri, etno naselja...sve privatno.
Nigdje u svijetu nisu svi jednaki, uvijek postoje oni koji znaju raditi, pa ako hocete i iskoristiti situaciju, i oni koji nisu sposobni, pa rade za druge i vjecno vicu ..a vidi lopovaaaa.
Uvijek je bilo onih koji propadaju i onih koji napreduju.
Meni je vise muka od price da smo mi siromasna zemlja, mi samo imamo moralom siromasne politicare ali imamo i sposobne ljude koji i u ovakvoj politickoj klimi znaju zaraditi, napraviti, obogatiti se i uzivati u svom radu.
Za one koji misle da je zivotni plafon uhljebiti se na budjetu, neka malo pogledaju oko sebe, politicari imaju..ali ima i onih koji imaju, i koji su to sto imaju zaradili svojim radim, bilo to u BiH ili vani, nije bitno..ljudi su radili i maju.I neka imaju...
Uvijek ce biti siromasnih i bogatih..to je demokracija, to je kapitaliza, za to smo glasali..zar ne.
matic.ivan

#196 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by matic.ivan »

Ne gledajte kola sa stranim tablicama, samo BH!
Jay Gatsby

#197 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Jay Gatsby »

Platformas wrote:
Mozda je najbolje da RS optuzimo i za to, kako nije kadrovski i infrastrukturno izvodivo, jesu li to ljudi u ostatku BiH nesposobni?
Zasto se ne dozoli Tuzli da se vodi kao izvoznik struje, je li aspurdno da Sarajevo izvozi struju a ne proizvede ni kW.
To je samo jedan primjer, jefferson je vec rekao, treba rasporediti te "zlatne koke", tj. firme koje pune budzet i osiguravaju dobra i redovna primanja zaposlenim.

I ovaj je objasnio uopsteno, svaka mu cast.
Zato sam napisao: "To za raspodjelu institucija stoji jer bi to zaista bilo pošteno." Ovaj što je objasnio... ko njemu brani da reže sad kad ima vlast? Ne smeta mu ni Sarajevo, ni Tuzla. A ni Sarajevu, ni Tuzli ne smetaju ostali da režu po svojim kantonima kako im je volja.

Ljudi u ostatku BiH nisu nesposobni, daleko od toga. Jefferson je spominjao manja mjesta i prebacivanje državnih agencija tamo (ako sam ga dobro shvatio). To infrastrukturno i kadrovski može biti problematično - jednostavno je tako. Spomenu on i Utah i Centar za dokumentaciju... vidio sam svojim očima kako je tamo u poređenju s npr. Washingtonom. Još ako si Indijanac... Pet Centara za dokumentaciju njima ne bi pomoglo.

A za struju... u to se ne razumijem. Niti znam ko je plaćao i pravio te elektrane sve ove godine, niti znam ko im je nominalni i stvarni vlasnik. Isto vrijedi i za resurse u Sarajevu. Ravnomjeran odnos, valjda, podrazumijeva da Tuzla vidi kakvog hajra od Sarajeva, ali i da Sarajevo vidi kakvog hajra od Tuzle. Kako taj omjer naći? To je svuda problem - ima ko je plaćen za to, neka rješava, ali "manji" će uvijek kritizirati "većeg".
jefferson

#198 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by jefferson »

Jay Gatsby wrote:
Platformas wrote:
Mozda je najbolje da RS optuzimo i za to, kako nije kadrovski i infrastrukturno izvodivo, jesu li to ljudi u ostatku BiH nesposobni?
Zasto se ne dozoli Tuzli da se vodi kao izvoznik struje, je li aspurdno da Sarajevo izvozi struju a ne proizvede ni kW.
To je samo jedan primjer, jefferson je vec rekao, treba rasporediti te "zlatne koke", tj. firme koje pune budzet i osiguravaju dobra i redovna primanja zaposlenim.

I ovaj je objasnio uopsteno, svaka mu cast.
Zato sam napisao: "To za raspodjelu institucija stoji jer bi to zaista bilo pošteno." Ovaj što je objasnio... ko njemu brani da reže sad kad ima vlast? Ne smeta mu ni Sarajevo, ni Tuzla. A ni Sarajevu, ni Tuzli ne smetaju ostali da režu po svojim kantonima kako im je volja.

Ljudi u ostatku BiH nisu nesposobni, daleko od toga. Jefferson je spominjao manja mjesta i prebacivanje državnih agencija tamo (ako sam ga dobro shvatio). To infrastrukturno i kadrovski može biti problematično - jednostavno je tako. Spomenu on i Utah i Centar za dokumentaciju... vidio sam svojim očima kako je tamo u poređenju s npr. Washingtonom. Još ako si Indijanac... Pet Centara za dokumentaciju njima ne bi pomoglo.

A za struju... u to se ne razumijem. Niti znam ko je plaćao i pravio te elektrane sve ove godine, niti znam ko im je nominalni i stvarni vlasnik. Isto vrijedi i za resurse u Sarajevu. Ravnomjeran odnos, valjda, podrazumijeva da Tuzla vidi kakvog hajra od Sarajeva, ali i da Sarajevo vidi kakvog hajra od Tuzle. Kako taj omjer naći? To je svuda problem - ima ko je plaćen za to, neka rješava, ali "manji" će uvijek kritizirati "većeg".
To uopste nije problematicno.
Ljudi koji imaju obrazovanje i znanje se upravo iz tih mjesta sele u Sarajevo radi takvih poslova, cime ostavljaju ta mjesta bez educirane radne snage. naravno, njih niko ne moze kriciti sto idu stomakom za kruhom.
Danas u vrijeme optickih kablova i sl reci da je problem izmjestiti neku agenciju u Olovo i slicno je samo opravdanje za nerad.
Niko ne govori da se iz sarajeva ministarstva isele, svi znaju da je Sarajevo glavni grad i tako treba ostat.
Sto se tice Utah, nezaposlenost od 3.9% koliku ta drzava ima mi samo mozemo pozeljeti.
Jay Gatsby

#199 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Jay Gatsby »

jefferson wrote:
Ljudi koji imaju obrazovanje i znanje se upravo iz tih mjesta sele u Sarajevo radi takvih poslova, cime ostavljaju ta mjesta bez educirane radne snage. naravno, njih niko ne moze kriciti sto idu stomakom za kruhom.
Danas u vrijeme optickih kablova i sl reci da je problem izmjestiti neku agenciju u Olovo i slicno je samo opravdanje za nerad.
Niko ne govori da se iz sarajeva ministarstva isele, svi znaju da je Sarajevo glavni grad i tako treba ostat.
Sto se tice Utah, nezaposlenost od 3.9% koliku ta drzava ima mi samo mozemo pozeljeti.
Zavisi koju agenciju. Džaba ti optički kablovi ako fizički moraš otići na datu lokaciju. A ako je konkretno Olovo u pitanju, može se iz Zenice nešto prebaciti tamo. Ne mora ni u ZE-DO kantonu sve biti u Zenici.

Utah ima HDI 5,08. Washington DC ima 6,21. Velika je to razlika (u razmjerama i za nivo SAD).
jefferson

#200 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by jefferson »

Jay Gatsby wrote:
jefferson wrote:
Zavisi koju agenciju. Džaba ti optički kablovi ako fizički moraš otići na datu lokaciju. A ako je konkretno Olovo u pitanju, može se iz Zenice nešto prebaciti tamo. Ne mora ni u ZE-DO kantonu sve biti u Zenici.

Utah ima HDI 5,08. Washington DC ima 6,21. Velika je to razlika (u razmjerama i za nivo SAD).
Kao stos am vec rekao, glavni grad treba ostati glavni grad. Ali to nije izgovor da se sve sjati u Sarajevo.
Sto se tice kantona, ja bi ih ukinuo, a naravno da stoji to, sve sto se moze raspodjeliti nek se raspodjeli, i na kantonalnom nivou!
Utah i DC nisu dio ove price, ali npr. u SAD postoji x gradova i mjesta koji su daleko pozeljniji za zivjeti od DC, bez bzira sto je glavni grad.
Post Reply