Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post Reply
Hrulj

#176 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Hrulj »

Jay Gatsby wrote:
Lajavikrelac wrote:
Hrulj wrote:Zasto je tlacenje ako ja dignem kredit koji me moze unistiti, zauvjek upropastiti i ostaviti bez icega, i pokrenem neki biznis i ne dam radniku istu platu kao sebi?
Nije isto kad ti od svog posla imaš tri, četiri ili pet puta veću platu od svog radnika jer si gazda, a on dobro zarađuje i zadovoljan je uslovima i kad imaš 30-40 puta veću platu od radnika kojeg izrabljuješ i ne plaćaš mu zaradu po par mjeseci...veći je uspjeh kad radnik vozi Lagunu nego gazda Poršea.
Pa, de ti napravi firmu, zaposli mene i ostalu raju s foruma i daj nam plate da kupimo Lagune. Može li odmah sutra?
Ma pusti. Za njih pravila ne vaze, kriticari a ne kreatori.
Jay Gatsby

#177 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Jay Gatsby »

nosara wrote:
Laz... Besmisleno, ali ako te veseli, samo naprijed...
Nema me šta veseliti. Čekao sam u redu tri sata za litar ulja, da bi mi na kraju rekli "nema ulja". Žalosno, nimalo veselo.
nosara

#178 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by nosara »

Jay Gatsby wrote:
nosara wrote:
Nema me šta veseliti. Čekao sam u redu tri sata za litar ulja, da bi mi na kraju rekli "nema ulja". Žalosno, nimalo veselo.
Bas zalosno...
nosara

#179 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by nosara »

Hrulj wrote:
nosara wrote:
Hrulj wrote: A sto cekas posao da ti neko napravi/nasteli? Sto ga sam ne pokrenes? Eto to je problem i ono sto ja govorim
To je prekompliciran racun... Bez ljutnje, zaista odajes osobu koja se javlja s marsa... :roll:
Daj molim te. Sta tebe sprijecava da zalozis kucu pod hipoteku, dignes koliko god nova mozes i pokrenes neki posao?
Naravno, odgovor je ljenost, navika da drugi radi za tebe i ne zelis riskirati. Zato cekaj kao i ostali
Tako je, tako je... :D
Drvosjeca iz Dejcica

#180 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Jay Gatsby wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ako me sjećanje dobro služi Marković je dobro sprovodio reforme i držao 1DM na prema 7 Dinara i tako je bilo do pred sami rat. Nestašice su bile sredinom 80'-tih ali zbg mjera štednje SIV-a. Tu se recimo vidi dobar primjer odgovorne države i sistema u odnosu na ovo današnje koji nije u stanju osigurati niti javni red i mir kako treba.
Kakav javni red i mir? Ti ljudi su doveli državu do zida. Napravili 14. Kongres SKJ i razišli se kud koji, mili moji.
Dakle ono o inflaciji 3600% u SFRJ je potpuna nebuloza...jeste možda 1992. kada se rokalo u svih 16 na sve strane.

14. Kongres je samo tačka na i.
Drvosjeca iz Dejcica

#181 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Jay Gatsby wrote:
nosara wrote:
Nisi čekao nemoj da izmišljaš, imao si karton/iskaznicui sljedovanje za svako domaćinstvo. Nisi mogao kupiti 10 litara već ograničenu količinu u zavisnosti od broja članova domaćinstva. Ovo je naravno bilo vrlo kratko, jedan period, možda godinu dana ili dvije. Na sve je onaj sistem mislio...imao si parne i neparne brojeve na vozilima, sve se znalo, ko, kada i zašto. :wink:
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 29/08/2013 21:37, edited 1 time in total.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#182 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Domaci izdajnik »

Jay Gatsby wrote:Pa, de ti napravi firmu, zaposli mene i ostalu raju s foruma i daj nam plate da kupimo Lagune. Može li odmah sutra?
Ti i ovaj ili ne kontate ili se namjerno pravite blesavi? Plate rastu i rastu bonusi radnicima ako firma posluje sa uspjehom, a s tom raste i zarada vlasniku, ako nema profita i zarade nema posla, nema nikome...dok eto kod nas plata i bonusi ovih lopova i direktora raste u nebesa radnici ne dobijaju plate po par mjeseci, firma u kolapsu sa fantastičnim minusom, sa isključenom strujom i vodom itd. to je po vama ispravno, jel da?
I taj period stabilizacije i nestašica je trajao jako kratko tako da je argument sviranje u šuplje govance... :kontrabas:
Hrulj

#183 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Hrulj »

Lajavikrelac wrote:
Jay Gatsby wrote:Pa, de ti napravi firmu, zaposli mene i ostalu raju s foruma i daj nam plate da kupimo Lagune. Može li odmah sutra?
Ti i ovaj ili ne kontate ili se namjerno pravite blesavi? Plate rastu i rastu bonusi radnicima ako firma posluje sa uspjehom, a s tom raste i zarada vlasniku, ako nema profita i zarade nema posla, nema nikome...dok eto kod nas plata i bonusi ovih lopova i direktora raste u nebesa radnici ne dobijaju plate po par mjeseci, firma u kolapsu sa fantastičnim minusom, sa isključenom strujom i vodom itd. to je po vama ispravno, jel da?
I taj period stabilizacije i nestašica je trajao jako kratko tako da je argument sviranje u šuplje govance... :kontrabas:
Pa pokreni ti posao i spasi nas. Sta cekate. Tito je vec struho, nece ustat i nece fabrike otvarat.
Jay Gatsby

#184 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Jay Gatsby »

Jay Gatsby wrote:
Ako me sjećanje dobro služi Marković je dobro sprovodio reforme i držao 1DM na prema 7 Dinara i tako je bilo do pred sami rat. Nestašice su bile sredinom 80'-tih ali zbg mjera štednje SIV-a. Tu se recimo vidi dobar primjer odgovorne države i sistema u odnosu na ovo današnje koji nije u stanju osigurati niti javni red i mir kako treba.
Kakav javni red i mir? Ti ljudi su doveli državu do zida. Napravili 14. Kongres SKJ i razišli se kud koji, mili moji.
Dakle ono o inflaciji 3600% u SFRJ je potpuna nebuloza...jeste možda 1992. kada se rokalo u svih 16 na sve strane.

14. Kongres je samo tačka na i.
Nije nebuloza, ali dobro.

Kako misliš, "tačka na i"? Pa, ko je vladao do te tačke na i? Ko je doveo do toga?
Domaci izdajnik

#185 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Hrulj wrote:Pa pokreni ti posao i spasi nas. Sta cekate. Tito je vec struho, nece ustat i nece fabrike otvarat.
Dobro ti veli Nosara, zbilja ko da si s Marsa pao ovdje :-)
Jay Gatsby

#186 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Jay Gatsby »

Jay Gatsby wrote:
nosara wrote:
Nisi čekao nemoj da izmišljaš, imao si karton/iskaznicui sljedovanje za svako domaćinstvo. Nisi mogao kupiti 10 litara već ograničenu količinu u zavisnosti od broja članova domaćinstva. Ovo je naravno bilo vrlo kratko, jedan period, možda godinu dana ili dvije. Na sve je onaj sistem mislio...imao si parne i neparne brojeve na vozilima, sve se znalo, ko, kada i zašto. :wink:
Još ćeš me i ubijediti da sam lud. Nema veze. Mogao bi pokazati malo te blagosti u kritici i prema ovome što imamo danas.

Sve se znalo, ko, kada i zašto, ali je sistem sebe doveo do raspada. Zaista impresivno.
Drvosjeca iz Dejcica

#187 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Jay Gatsby wrote: Nije nebuloza, ali dobro.

Kako misliš, "tačka na i"? Pa, ko je vladao do te tačke na i? Ko je doveo do toga?
Pa dobro mogu ja tebi kao kontra argument navesti primjer Grčke, Portugala i Španije koje grcaju u dugovima kao priomjer nefunkcionalnosti kapitalizma.

Vladali su komunisti ali 14. Kongres je definitivni raspad države i to zbog nacionalizma i ljudi koji su se okrenuli upravo suprotno od načela socijalističke revolucije.
Jay Gatsby

#188 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Jay Gatsby »

Lajavikrelac wrote:
Masa firmi u SFRJ nije poslovala s uspjehom i bilo je i promašenih investicija i pozitivnih nula i viška radne snage.

Kakve stabilizacije? Države koje više nema?
Drvosjeca iz Dejcica

#189 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Jay Gatsby wrote: Još ćeš me i ubijediti da sam lud. Nema veze. Mogao bi pokazati malo te blagosti u kritici i prema ovome što imamo danas.

Sve se znalo, ko, kada i zašto, ali je sistem sebe doveo do raspada. Zaista impresivno.
Nisi lud ali treba reći kako je bilo. Redova za benzin je bilo ali sve je to bilo uslovljeno stabilizacijom jer nismo imali slobodno tržište. Uvoz je bio strogo kontrolisan od strane države i sada da me pitaš šta je bolje nisam siguran šta bih izabrao. Raspad je uzrokovan drugim stvarima a ne redovima i nestašicom sredinom 80' tih godina. Recimo da li znaš kolika je bila nezaposlenost u Engleskoj 70'tih i 80'tih godina pa se zemlja nije raspala.
nosara

#190 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by nosara »

Jay Gatsby wrote:
Još ćeš me i ubijediti da sam lud. Nema veze. Mogao bi pokazati malo te blagosti u kritici i prema ovome što imamo danas.

Jace su bile sile dezintegracije... Da se ta energija usmjerila prema reformama zajednicke drzave, sistem se mogao odrzat... Zaboravljas da su bili izbori, da su vasi dosli na vlast, a tek onda se drzava raspala... To se desilo uporedo sa djelimicnom revitalizacijom pod vladom Ante Markovica... Moglo je, nije bilo volje, rezultate osjetimo svaki dan (a prava kriza nas jos nije dohvatila)...
Drvosjeca iz Dejcica

#191 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

nosara wrote:
Jay Gatsby wrote:

Jace su bile sile dezintegracije... Da se ta energija usmjerila prema reformama zajednicke drzave, sistem se mogao odrzat... Zaboravljas da su bili izbori, da su vasi dosli na vlast, a tek onda se drzava raspala... To se desilo uporedo sa djelimicnom revitalizacijom pod vladom Ante Markovica... Moglo je, nije bilo volje, rezultate osjetimo svaki dan (a prava kriza nas jos nije dohvatila)...
Upravo tako druže Nosara. :thumbup:
Domaci izdajnik

#192 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Jay Gatsby wrote:Masa firmi u SFRJ nije poslovala s uspjehom i bilo je i promašenih investicija i pozitivnih nula i viška radne snage.
Eno ti američkog Krajzlera za primjer, gubitaš za medalju, a država mu upumpavala pare da bi životario na aparatima....
Jay Gatsby wrote:Kakve stabilizacije? Države koje više nema?
Države da...ove sad banana grofovije ne mogu ni da stabilizuju semafore na raskrsnicama a kamo li šta ozbiljnije :mrgreen:
Drvosjeca iz Dejcica

#193 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Lajavikrelac wrote:
Jay Gatsby wrote:Masa firmi u SFRJ nije poslovala s uspjehom i bilo je i promašenih investicija i pozitivnih nula i viška radne snage.
Eno ti američkog Krajzlera za primjer, gubitaš za medalju, a država mu upumpavala pare da bi životario na aparatima....
Države da...ove sad banana grofovije ne mogu ni da stabilizuju semafore na raskrsnicama a kamo li šta ozbiljnije :mrgreen:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Obliše me suze.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jay Gatsby

#194 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Jay Gatsby »

nosara wrote:
Jay Gatsby wrote:

Ti zaboravljaš da Ustavom izbori uopće nisu bili predviđeni. Kakve sile? Imaš neograničenu vlast, sačuvaj državu.

Nisam ni glasao, zvali su me u JNA i nisam ni vidio glasačkih listića.
Jay Gatsby

#195 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Jay Gatsby »

Lajavikrelac wrote:
Krajzleru je imao i ima ko upumpati. Ovako ili onako.

Države koju "drugovi" nisu znali sačuvati.
Jay Gatsby

#196 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Jay Gatsby »

Jay Gatsby wrote: Još ćeš me i ubijediti da sam lud. Nema veze. Mogao bi pokazati malo te blagosti u kritici i prema ovome što imamo danas.

Nisi lud ali treba reći kako je bilo. Redova za benzin je bilo ali sve je to bilo uslovljeno stabilizacijom jer nismo imali slobodno tržište. Uvoz je bio strogo kontrolisan od strane države i sada da me pitaš šta je bolje nisam siguran šta bih izabrao. Raspad je uzrokovan drugim stvarima a ne redovima i nestašicom sredinom 80' tih godina. Recimo da li znaš kolika je bila nezaposlenost u Engleskoj 70'tih i 80'tih godina pa se zemlja nije raspala.
Poenta je u tome da se VB nije raspala, a SFRJ jeste. Nažalost.
Domaci izdajnik

#197 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Hrulj wrote: Ti kapitalizam ravnas po post-komunistickoj bosni?
Ja stvarno ne vidim svrhu raspravljanja kad ces da migas iz jedne pozicije u drugu
Jok no ću da se ravnam po eto Kanadi, u kojoj je kriza kad u lugarskoj službi Saskačevana umjesto dvoje čizama podijele jedne za zimu i koji da im nisu grizliji domaće životinje ne bi vidjeli puške....ili po Švedskoj u kojoj je odsluženje vojnog roka pranje poda po gradskoj biblioteci a za rat znaju iz CS ili CoD igrica? Svašta....
Jay Gatsby wrote:Krajzleru je imao i ima ko upumpati. Ovako ili onako.
i opet dođosmo do pojma države, osnovne jedinice reda i poretka...onog što ovdje nema ni u česticama.
Domaci izdajnik

#198 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Jay Gatsby wrote:Poenta je u tome da se VB nije raspala, a SFRJ jeste. Nažalost.
Da ne kupuju socijalni mir kradući vjekovima okolo šta bi se desilo tamo ovo kod nas bi bio paintball party.... :roll:
Jay Gatsby

#199 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Jay Gatsby »

Lajavikrelac wrote:
Jay Gatsby wrote:Poenta je u tome da se VB nije raspala, a SFRJ jeste. Nažalost.
Da ne kupuju socijalni mir kradući vjekovima okolo šta bi se desilo tamo ovo kod nas bi bio paintball party.... :roll:
Da ne kradu oni, krao bi (i krao je) neko drugi. Za sada je tako. Uklopi se ako možeš.
nosara

#200 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by nosara »

Jay Gatsby wrote:
nosara wrote:
Jay Gatsby wrote:

Ti zaboravljaš da Ustavom izbori uopće nisu bili predviđeni. Kakve sile? Imaš neograničenu vlast, sačuvaj državu.

Nisam ni glasao, zvali su me u JNA i nisam ni vidio glasačkih listića.
Drzava je postojala do iza izbora 90-ih... Ili nisi cuo za te izbore...?

Na vlast su, mahom, dosli klero-nacionalisti, preuzeli kormilo u "svojim" republikama... Tek nakon toga uslijedio je raspad... A rat jos kasnije... To su cinjenice... Katastrofa je vasa i ne mozete je fakturisat partizanima... Ovo je vasih pet minuta... Niste sacuvali kamen na kamenu, negdje i bukvalno... Zali boze prilike koju ste dobili...
Post Reply