To je to.snaga_znanja wrote:Problem je u tome sto se u novim demokratijama vrhuncem dozivljavaju izbori i to je to. Niko ne shvata da demokratija bez postivanja ljudskih prava svih gradjana nije prava istinska demokratija. Na kraju demokratija bez postivanja osnovnih ljudskih prava je ista kao i bilo koji autokratski sitem.djugum wrote:Ovo je vrhunac amnoziteta "islamista vs sekularista".
Arapsko proljece je pokrenulo jedan proces i pitanje je sta ce proizaci iz tog procesa, na sta ce liciti islamski svijet za 5 godina? Meni je ocigledno da demokratija kakva je zamisljena u zapadnom svijetu jednostavno nije kompatibilna sa tvrdokornim, konzervativnim dijelom islamskog svijeta. Ne vidim nacin kako da to funkcionise.
Mehanizmi koji su usvojeni u razvijenim drustvima isto tako nedostaju. Od brzog sudstva do parlamenata koji predstavljaju istinsku volju naroda i preko kojeg narod upravlja drzavom. To sve nedostaje u ovim instant demokratijama.
MB nije moglo da napravi ekonomiju u jednoj godini, ali im se odbila od glavu ocigledno glad za vlascu pa su dobili fakturu za sve lose od pada Mubaraka do danas. A o kakvom drustvu mi to govorimo i o kakvoj revoluciji? Medju prvim stvarima o kojima su se dogovorili je ta da Kopt ne moze biti predsjednik! Inace Kopta je oko 10 miliona u drzavi. Pa onda Morsi donosi zakon koji govori da on nije odgovoran za bilo sta u narednom periodu. Pa ustav koji je usvojen nije usvojen sa konsenzusom vec opet MB se igralo preglasavanja itd. itd.
Nema ovo puno veze sa pricom o islamistima i sekularistima. I da sekularisti pobjede velika vecina zakona ce opet biti crpljena iz Serijeta jer taj pravni sistem kako formalno tako i neformalno vec vijekovima se upotrebljava medju stanovnistvom. Problem je samo u politickoj borbi i igricama u koje su se pojedinci bacili.
Generalno vojska je napravila dobru stvar sto je poslusala narod koji je rekao da Morsi nije dobar, ali vojska je pogrijesila sto nije raspisala prijevremene izbore i tu stavila tacku na cijelu pricu. Ocigledno postoji neka pozadina u kojoj vojska zeli da uspostavi neke stvari po svom cejfu. Mnogi to ne znaju ali u Egiptu vojska drzi izmedju 30% i 40% ekonomije u svojim rukama!
Dakle demokratija u Egiptu je krenula lose jer svi danasnji ucesnici su pobjednici prosle revolucije (koja fakticki i nije bila revolucija nego je vojska opet rekla Mubarak zdra'o) i svi zele da se njih pita o buducnosti Egipta. A tu racunaj i razne radikale kako lijeve tako i desne. Razne oportuniste i slicnu bagru koja hoce da se okoristi u komplikovanoj situaciji.
Za njihovo dobro najpametnije bi im bilo da svi sjednu za jedan stol i krenu ponovo ali cini mi se da od toga nece biti nista...
Egipat (pročitati prvi post)
- djugum
#176 Re: Egipat (pročitati prvi post)
- nKrkan
#177 Re: Egipat (pročitati prvi post)
50-tih godina Izraleska vojska za 7. dana protjerala arape sa Sinaja koji je površinom veći od BiH i Crne Gore zajedno i došli 50 km do Kaira .
P.S Arapi imaju zanimljivu taktiku
P.S Arapi imaju zanimljivu taktiku
-
HM 2011
#178 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Kad dovoljno oslabe najjači će ih pokušati ujediniti pod svoju kapu milom ili silom - uz objašnjenje plementih namjera, pa odbrana, pa krvoproliće, pa belaj, pa zbog svega toga slabi i najjači koji je pokrenuo sve, svi se okreću protiv njega i onda ide totalni belaj....djugum wrote:Ako sam dobro shvatio historiju tog dijela svijeta, nikad nije bilo jedinstva islamskih zemalja a male su sanse da ce ikad i biti, tako da su oni dovoljno oslabljeni i bez gradjanskih sukoba.HM 2011 wrote:za 5 do 10 godina toliko će oslabiti iznutra da će postati jako lagan plijen za bilo koga i onda možeš očekivati agresivne ekspanzionističke ratove jačih.....djugum wrote:Ovo je vrhunac amnoziteta "islamista vs sekularista".
Arapsko proljece je pokrenulo jedan proces i pitanje je sta ce proizaci iz tog procesa, na sta ce liciti islamski svijet za 5 godina? Meni je ocigledno da demokratija kakva je zamisljena u zapadnom svijetu jednostavno nije kompatibilna sa tvrdokornim, konzervativnim dijelom islamskog svijeta. Ne vidim nacin kako da to funkcionise.
---------------------------------------------
Pravila igre su:
Vojska služi da se odbrani od vanjskog neprijatelja - napada izvana.... Policija radi unutrašnje poslove.....
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vojni udar je opcija samo u krajnjem slučaju i iz primjera pinočea može se vidjeti kako se porvodi i šta se radi....
Uplitanje vojske mozda nije bio najpametniji potez, barem nije bio demokratican, po meni je najbolje rijesenje bilo raspisati vanredne izbore, mislim da je takva procedura praksa na zapadu. Mada, smatram da je doslo do masovnih demonstracija ovih razmjera u jednoj zapadnj drzavi da bi ostavke padale ko kisa u jesenjom danu.
Last edited by HM 2011 on 05/07/2013 23:48, edited 1 time in total.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#179 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Dobra rasprava se vodi, oko demokratije i sazrijevanja iste.
Mislio sam da je Egipat i tako to zemlje u razvoju demokratije ispod BiH, ali čitajući savjete komentatora na ovoj temi - kao da mene savjetuju šta je demokratsko i kako država treba da se odnosi prema građanima i građani prema državi kao aparatu u službi građana.
U kojoj smo bi banani
Mislio sam da je Egipat i tako to zemlje u razvoju demokratije ispod BiH, ali čitajući savjete komentatora na ovoj temi - kao da mene savjetuju šta je demokratsko i kako država treba da se odnosi prema građanima i građani prema državi kao aparatu u službi građana.
U kojoj smo bi banani
-
HM 2011
#180 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Ovo u egiptu nije demokratija ovo je vandalizam:Hame_ wrote:Dobra rasprava se vodi, oko demokratije i sazrijevanja iste.
U kojoj smo bi banani
Izabran predsjednik,
Izađe grupa i traži smjenu - izađu oni koji su ga izabrali da kažu nema potrebe.... skontaju svi o čemu se radi.... Čekaju nove izbore.... Na novim izborima odlučuje većina.....
Egipat:
Izađe grupa i traži smjenu, izađe vojska uhapsi predsjednika da ovlasti ustavnom sudu i ubija ove što su izabrali predsjednika na izborima -
svi se prave ludi niko ništa nije vidio.....
Ukratko objašnenje o Egiptu i mom shvatanju uticaja na razvoj društva:
Puca mi K što se demokratski štuju krave u Indiji - to je njihova stvar,
puca mi K šta Egipćani planiraju sa svojom državom - to je njihova stvar - želim im sve najbolje a najviše od svega da budu pametni i razmišljaju unaprijed - šta sutra !
puca mi K šta Libijci planiraju sa svojom državom - to je njihova stvar - želim im sve najbolje a najviše od svega da budu pametni i razmišljaju unaprijed - šta sutra !
puca mi K šta Sirijci planiraju sa svojom državom - to je njihova stvar - želim im sve najbolje a najviše od svega da budu pametni i razmišljaju unaprijed - šta sutra !
puca mi K šta Sudanci planiraju sa svojom državom - to je njihova stvar - želim im sve najbolje a najviše od svega da budu pametni i razmišljaju unaprijed - šta sutra !
"Apsolutno me ne interesuje" (ne dotiče me) što je hladno u sibiru - ne živim tamo, niti što je vruće u sahari jer NE ŽIVIM TAMO !
To su sve zanimljive činjnenice, saznanja koja je fino znati, i o njima se može razgovarati ponekad i svašta nešto, mogu čak i napisati koji savjet, onako u prazno - ali JA NE ŽIVIM TAMO, NE PLAĆAM POREZ TAMO !
- nKrkan
#181 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Negdje pročitah za ovog Mursija kako je uradio dosta dobrih stvari za Egypat
-
HM 2011
#182 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Ja negdje pročitao da niti je on šta uradio niti bilo ko šta može uraditi...... ima ih 82 miliona usred pustinje, žive od prolaza brodova kanalom, malo od turizma, minimalno od poljoprivrede jer su se nastanili u plodnom dijelu Nila (niti nil više plavi kao prije zbog brana i hidrocentrala) - sve ostalo uvoze....nKrkan wrote:Negdje pročitah za ovog Mursija kako je uradio dosta dobrih stvari za Egypat
Nemaju šta da jedu ali im zato stajaća vojska jaka,
a sve ostalo (unutrašnji poslovi, socijalno, zdravstvo itd...) slabo itd....
Last edited by HM 2011 on 06/07/2013 00:36, edited 2 times in total.
-
kerima1
#183 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Kako god bio je bolji nego ovo sto je uslijedilo zatrpavanje tunela prema Gazi pa covjece ovo je pocetak velikog kraja,sve nastimano,nejasno,svi nagadjamo...nKrkan wrote:Negdje pročitah za ovog Mursija kako je uradio dosta dobrih stvari za Egypat
-
HM 2011
#184 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Pa tuneli su svejedno bili ilegalni.... a da je Izraelac želio - da ih je smatrao prijetnjom obrušio bi ih avio bombama....kerima1 wrote:Kako god bio je bolji nego ovo sto je uslijedilo zatrpavanje tunela prema Gazi pa covjece ovo je pocetak velikog kraja,sve nastimano,nejasno,svi nagadjamo...nKrkan wrote:Negdje pročitah za ovog Mursija kako je uradio dosta dobrih stvari za Egypat
- славянин
#185 Re: Egipat (pročitati prvi post)
E sada sam slusao jedan izvjestaj sa France24, kaze se da je postupak vojske umalo sumnjiv jer je dopustila da se sukobe dvije strane, transporteri su dosli na most tek nakon sto su AntiMorsisti rasjerali njegove ove
.Zasto tako spora reakcije vojske ? Kaze se da vjerovatno dopustaju da stvari eskaliraju do mjere kada ce imati opravdanje da ulete i uspostave totalnu kontrolu.

Cjeli snimak okrsaja Imperije i Luka skywalkera

Cjeli snimak okrsaja Imperije i Luka skywalkera
- asurbanipal
#186 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Arapi i demokratija su dva sasvim oprečna pojma.
Što se tiče MB, htjeli su džihad u Siriji, izgleda da će ga dobiti u Egiptu. Lično, žao mi je što se sve ovo dešava u Egiptu, nadam se ipak nekom mirnijem rješenju i da će vojska uvesti kakav takav red.
Što se tiče MB, htjeli su džihad u Siriji, izgleda da će ga dobiti u Egiptu. Lično, žao mi je što se sve ovo dešava u Egiptu, nadam se ipak nekom mirnijem rješenju i da će vojska uvesti kakav takav red.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#187 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Evo malo analize i pokušaja da se pojasne stvari...
Naredna faza Arapskog proljeća
Protivnici Morsija na trgu Tahrir 4. jula
Izvor: Stratfor
Arapsko proljeće je prestavljalo vježbu ironije, najviše u Egiptu. Na površini se činilo da je u pitanju arapski ekvivalent dešavanja u istočnoj Evropi 1989. godine, gdje je sovjetska okupacija potisnula skoro globalnu želju za ustavnom demokratijom po uzoru na zapadnu Evropu. 1989 godina je oblikovala razmišljanje jedne generacije na Zapadu, a kada su ti isti ljudi vidjeli velike grupe ljudi na arapskim ulicama, pretpostavili su da će ponovo doživjeti istočnu Evropu.
Na arapskim ulicama 2011 su se sigurno nalazile i ustavne demokrate, ali oni nisu bili u fokusu. Ako pogledamo unazad na Arapsko proljeće, primjećujemo kako je malo ljudi zamijenjeno, kako je mali broj režima srušen i koliki je haos ostao iza svih dešavanja. Protesti protiv režima u Libiji su rezultirali vojnom intervencijom Zapada, koji je svrgnuo bivšeg vođu Muamera Gaddafija i zamijenio ga velikom neizvjesnošću. Pobuna naroda u Siriji nije dovela do smjene predsjednika Bashara al Assada, ali jeste dovela do rata između Assada i islamističke opozicije. U drugim zemljama pobune su ugašene dosta lako. Ironija Arapskog proljeća je u tome što je otvaranjem vrata za popularno nezadovoljstvo demonstrirala da, iako je nezadovoljstvo stvarno, ono nije odlučno i nije posvećeno ustavnoj demokratiji.
To je ono što Egipat čini interesantnim. Egipatska pobuna je uvijek bila neshvatljiva, iako je smatrana najodlučnijom. Istina je da je bivši predsjednik Hosni Mubarak svrgnut 2011., kao i da su izbori održani 2012., kada je pobjeda vođe Muslimanskog bratstva pokazala da demokratski izbori nisu garant liberalnog, demokratskog rezultata istih. U svakom slučaju, sada već svrgnuti predsjednik Mohamed Morsi, je odnio tijesnu pobjedu i imao je velika ograničenja tokom svog mandata.
Međutim, stvarni problem u Egiptu je uvijek bio nešto drugo. Iako je general istjeran iz kabineta 2011. godine, nije bilo jasno kako vojni režim nije opstao, ako ne na vlasti, onda kao glavni arbitrar moći u egipatskoj politici. Tokom proteklih godinu dana, za vrijeme Morsijeve vladavine, moglo se reći da je vojska izgubila vlast. Ali baš kako smo tvrdili da je vojska bila iza svrgnuća Hosnija Mubaraka jer se protivio promjenama, tako možemo tvrditi i da je vojska ostala odlučna sila u Egiptu uprkos činjenici da se našla u pozadini.
Moderni Egipat je osnovan 1952. godine vojnim udarom koji je izvršio pukovnik Gamal Abdel Nasser. Nasser se posvetio modernizaciji Egipta i smatrao je da je vojska jedini pravi instrumen modernizacije. Bio je sekularist posvećen ideji ujedinjenja arapskih nacija, ali nikako nije bio islamist. Bio je socijalista, ali ne i komunista. Iznad svega, bio je egipatski vojni oficir posvećen principu da vojska garantuje stabilnost egipatskoj naciji.
Nasserovi nasljednici su iskoristili početak Arapskog proljeća da silom svrgnu Mubaraka, a nakon toga su se povukli. Pomisao da bi bili zadovoljni da su zadržali svoju ustavnu poziciju pod vladom koju je vodilo Muslimansko bratstvo je dosta interesantna. Međutim, Morsi nikada nije zaista preuzeo kontrolu nad mašinerijom vlade, djelomično jer je bio politički slab, djelomično jer Muslimansko bratstvo nije bilo spremno da preuzme vlast, a djelomično jer vojska nikada nije zaista otišla.
Situacija je kulminirala demonstracijama ovoga „Egipatskog ljeta“. Vodstvo opozicije, čini se, podržava ustavnu demokratiju. Teško je reći da li je podržavaju i mase na ulicama ili jednostavno žele da uklone Muslimansko bratstvo, ali vjerujemo da su njihovi interesi više vezani za hranu i posao nego za principe liberalizma. Ipak, došlo je do pobune i vojska je to opet iskoristila.
Vojska djelomično nije željela vidjeti haos i smatrala se odgovornom za njegovu prevenciju. Također, vojska nije imala povjerenja u Muslimansko bratstvo i željela ga je ukloniti. Kao i 2011. godine, vojska je i ovaj put djelovala da bi zadržala red i preoblikovala egipatsku politiku. Svrgnuli su Morsija i zamijenili ga sekularnijim i liberalnijim vodstvom.
Ono što moramo imati u vidu jeste da, baš kao i 2011. godine kada je vojska bila voljna utrti put za Morsija, sada radi to isto za opoziciju. Ključno je to što, iako je Egipat dosta nestabilan, vojska pokušava uvesti red koliko god to može. Vojsku manje interesuje ideologija vlade i fokusirana je na kontroliranje haosa. Vojska ne smatra da treba uraditi nešto više od samog povlačenja i ne želi odustati.
Ironija egipatskog Arapskog proljeća je u tome da, iako je dovela nove igrače, nije promijenila režim ili fundamentalnu arhitekturu egipatske politike. Vojska je ostala dominantna sila, i iako je spremna da pametno oblikuje Egipat, ono što je bitno jeste da će nastaviti da oblikuje zemlju u budućnosti.
Na kraju, iako je rasprava o vojnom udaru legitimna, izvršenje istoga i nije. U Egiptu je nezadovoljstvo i dalje rašireno, ali sada je dozvoljeno i javno ga iskazati. Ovo nezadovoljstvo formira mnoge ideologije, kao i druge opcije koje nemaju veze sa ideologijom. Vojska je ta koja manipuliše i upravlja tim nezadovoljstvom, a istovremeno ga i kontroliše. Svi ostali, političari, dođu i odu igrajući malu ulogu, dok vojska i narod nastavljaju svoj složeni i jedva razumljivi ples.
Izvor: RSE
- madner
#188 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Zanimljiv pokusaj duple licne uvrede zbog manjka argumenata.matematicar_teski wrote:ne rise majketi salonac, pojma nemasmadner wrote:Oligarhija nije demokratija.matematicar_teski wrote:pa vidis da je demokratija bila u prvoj Islamskoj zemlji. Postojalo je sura vijece koje je donosilo odluke, kakve vi bajke pricate protiv islama?
knjigu u ruke i citaj malo, obrazuj se
Koja knjiga kaze da je to bila prva demokratija?
- nKrkan
#189 Re: Egipat (pročitati prvi post)
apokalipsa comingkerima1 wrote:Kako god bio je bolji nego ovo sto je uslijedilo zatrpavanje tunela prema Gazi pa covjece ovo je pocetak velikog kraja,sve nastimano,nejasno,svi nagadjamo...nKrkan wrote:Negdje pročitah za ovog Mursija kako je uradio dosta dobrih stvari za Egypat
- Alfons Kauders
#190 Re: Egipat (pročitati prvi post)
haman bura udarila pa forumash...madner wrote:Zanimljiv pokusaj duple licne uvrede zbog manjka argumenata.matematicar_teski wrote:ne rise majketi salonac, pojma nemasmadner wrote:
Oligarhija nije demokratija.
knjigu u ruke i citaj malo, obrazuj se
Koja knjiga kaze da je to bila prva demokratija?
- славянин
#191 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Lijepa slikaHame_ wrote:Evo malo analize i pokušaja da se pojasne stvari...
Naredna faza Arapskog proljeća
Protivnici Morsija na trgu Tahrir 4. jula
- PerverzMusharaf
#192 Re: Egipat (pročitati prvi post)
kako se obama ušutio jer njegovi saveznici islamisti gube bitku u egiptu.
gdje je sada podrška narodnoj volji protiv diktature? koji licemjeri
-
miki.ba
#193 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Teško je kad se ne zna šta je narodna volja.PerverzMusharaf wrote:kako se obama ušutio jer njegovi saveznici islamisti gube bitku u egiptu.
- Roland_Of_Gilead
#194 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Poštovanje.
Mene osobno zanima da li je netko od forumaša iz klixa proučavao demografiju Egipta?
Pri tome ne mislim na podjelu muslimani, kopti, shia i sunni , nego na prirodni priraštaj i slično.
Ono što sam ja vidio na wikipediji govori slijedeće:
1976. je Egipat imao 36 milijuna stanovnika.
Danas ih je preko 84 milijuna.
U manje od 40 godina stanovništvo se više nego udvostručilo.
Što je značajno je činjenica da većina ljudi tamo živi uz rijeku Nil , a ostatak zemlje je pustinja.
Zanima me ima li itko kakvu predodžbu o vodenim kapacitetima te rijeke, i koliko stanovništva ona može opskrbljivati vodom i el. energijom napravljenom pomoću vodne energije?
Isto tako , da li smatrate da bi Egipat po uzoru na Kinu trebao imati politiku jednoga djeteta po obitelji, i koja opcija bi bila dovoljno pragmatična da vodi takvu politiku?
Mene osobno zanima da li je netko od forumaša iz klixa proučavao demografiju Egipta?
Pri tome ne mislim na podjelu muslimani, kopti, shia i sunni , nego na prirodni priraštaj i slično.
Ono što sam ja vidio na wikipediji govori slijedeće:
1976. je Egipat imao 36 milijuna stanovnika.
Danas ih je preko 84 milijuna.
U manje od 40 godina stanovništvo se više nego udvostručilo.
Što je značajno je činjenica da većina ljudi tamo živi uz rijeku Nil , a ostatak zemlje je pustinja.
Zanima me ima li itko kakvu predodžbu o vodenim kapacitetima te rijeke, i koliko stanovništva ona može opskrbljivati vodom i el. energijom napravljenom pomoću vodne energije?
Isto tako , da li smatrate da bi Egipat po uzoru na Kinu trebao imati politiku jednoga djeteta po obitelji, i koja opcija bi bila dovoljno pragmatična da vodi takvu politiku?
- Herr Flick
#195 Re: Egipat (pročitati prvi post)
NAJAVA PROTESTA U SARAJEVU PROTIV DRŽAVNOG UDARA U EGIPTUObavještavamo javnost da grupa građana Bosne i Hercegovine porijeklom iz Egipta, organizuje, u nedjelju 07.07.2013. godine ispred BBI Centra u Sarajevu, proteste protiv vojnog udara u Egiptu. Skup počinje u 13:30 sati. Organizatori poručuju: "Mi nismo vezani za osobu, mi samo branimo legitimitet i glas egipatskog naroda. Mursi ima pravo da bude predsjednik još 3 godine po zakonu i ustavu.. Ne priznajemo vojne udare."
- PerverzMusharaf
#196 Re: Egipat (pročitati prvi post)
fino se vidi ko sve dobija vizu za ovu zemlju...
- PerverzMusharaf
#197 Re: Egipat (pročitati prvi post)
nije bitna narodna volja vec "narodna volja" kako je definise bijela kuca.miki.ba wrote:Teško je kad se ne zna šta je narodna volja.PerverzMusharaf wrote:kako se obama ušutio jer njegovi saveznici islamisti gube bitku u egiptu.
- snaga_znanja
#198 Re: Egipat (pročitati prvi post)
De malo pogledaj gdje je Abdul Fatah al-Sisi vojne specijalizacije obavljao pa ti neke stvari budu jasnije...PerverzMusharaf wrote:kako se obama ušutio jer njegovi saveznici islamisti gube bitku u egiptu.
- PerverzMusharaf
#199 Re: Egipat (pročitati prvi post)
ko je taj? general? u americi? pa sta? cijela vosjka je finansirana i trenirana od strane amerikanaca jos dok im je muabarak bio prijatelj. sad im se interesi razilaze. nista neobicno.snaga_znanja wrote:De malo pogledaj gdje je Abdul Fatah al-Sisi vojne specijalizacije obavljao pa ti neke stvari budu jasnije...PerverzMusharaf wrote:kako se obama ušutio jer njegovi saveznici islamisti gube bitku u egiptu.
- snaga_znanja
#200 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Slabo pratis situaciju. Obama i administracija vec dva dana izbjegavaju priznati da se desio vojni udar iz razloga sto bi onda morali uskratiti 1.3 milijarde dolara pomoci egipatskoj vojsci.PerverzMusharaf wrote: ko je taj? general? u americi? pa sta? cijela vosjka je finansirana i trenirana od strane amerikanaca jos dok im je muabarak bio prijatelj. sad im se interesi razilaze. nista neobicno.
Da mu saveznici gube davno bi pipu vojsci zavrnuo. I suvise crno bijelo gledas ovu citavu situaciju, a diplomatija je sve samo nije crno bijela.
SAD ima svoje interese u Egiptu i svima je jasno koji su. Sueski kanal prohodan i bez vojnih ekskurzija prema Izraelu. Kako stvari stoje tako ce biti i u buducnosti. Dakle njihovi ciljevi ispunjeni.