DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post Reply
Altair_SA

#176 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by Altair_SA »

cyprus wrote:
razum wrote:to je jedini moguci princip,,i kako je tako je,,jesil se zapitao kako sandzaklije dokazase da ssu bosnjaci pa dobise bih drzavljanstvo,plus u bosnjackom jeziku nema ekavice i jekavice kao u srpskom vec iskljucivo ijekavica..
Ja ne znam da se BiH državljanstvo može dobiti samo na osnovu činjenice da si Bošnjak :oops:
Ma naravno da ne moze, prica napamet. Postoje procedure, ali drugacije. Recimo na osnovu radne dozvole ili studentske vize, tako neki dobijaju. Brak isto tako sa BH drzavljankom ili drzavljaninom. Ali ne moze na osnovu cinjenice da si Bosnjak iz Sandzaka ili Srbin iz Sumadije, whatever.
acopero

#177 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by acopero »

@ cyprus , pa ne pišeš ništa pogrešno već postavljaš pogrešna pitanja. da li može pripadnik jednog naroda dobiti državljanstvo "matične države" ? Pa to države same uređuju , nema pravila za sve države. Svaka država ima svoju politiku u vezi državljanstva.
cyprus

#178 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by cyprus »

acopero wrote:@ cyprus , pa ne pišeš ništa pogrešno već postavljaš pogrešna pitanja. da li može pripadnik jednog naroda dobiti državljanstvo "matične države" ? Pa to države same uređuju , nema pravila za sve države. Svaka država ima svoju politiku u vezi državljanstva.
Znam. Ali ne znam šta je pogrešno u pokušaju preispitivanja sticanja državljanstva samo na osnovu etničke pripadnosti... Po meni je to izuzetno loš princip...
swanfilter

#179 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by swanfilter »

cyprus wrote:
acopero wrote:@ cyprus , pa ne pišeš ništa pogrešno već postavljaš pogrešna pitanja. da li može pripadnik jednog naroda dobiti državljanstvo "matične države" ? Pa to države same uređuju , nema pravila za sve države. Svaka država ima svoju politiku u vezi državljanstva.
Znam. Ali ne znam šta je pogrešno u pokušaju preispitivanja sticanja državljanstva samo na osnovu etničke pripadnosti... Po meni je to izuzetno loš princip...
Gdje se na takav nacin dobije drz.? Da vec u Pon. idem nabrajati korjene proslosti moje. Jeb ga, zakasnio sam Njofrine slepere putovnica, domovnica i ostali suvenira za cvijece lipe njihove ...
Adm1ral

#180 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by Adm1ral »

Nego da odgovorim na pitanje sa naslova: Dom

Zasto se svaka j..... tema mora uvjek isto zavrsiti
Mister Yes

#181 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by Mister Yes »

cyprus wrote:
Mister Yes wrote:
cyprus wrote:Definicije sa wikipedije na srpskohrvatskom jeziku? :mrgreen: Pojam definicije se očito vrlo srozo :mrgreen:
:roll: http://www.hrleksikon.info/definicija/dijaspora.html

Moram spavati ali ako treba sutra ćemo nastaviti stavljati linkove. Valjda jedan bude dovoljno dobar za tebe iako sumnjam jer takvi tipovi teško mijenjaju mišljenje.
Mislim da taj link potvrđuje moju tvrdnju, a ne tvoju :mrgreen:
:-) Svašta u božijoj bašti. Kaže "raseljavanje pripadnika nekoga naroda, vjerske zajednice i sl. u krajeve izvan njihove postojbine, pri čemu oni ipak zadržavaju svoju kulturu, vjeru, tradiciju i običaje, kao npr. u Židova."

Ako se riječ dijaspora odnosi samo na nedavno raseljene kao što ti tvrdiš onda ne bi pisalo "pri čemu oni ipak zadržavaju svoju kulturu, vjeru, tradiciju i običaje" jer naravno da nedavno raseljeni zadržavaju te stvari. Ovdje se očigledno radi o ljudima čiji su preci davno raseljeni a oni već generacijama u toj zemlji a ipak zadržavaju svoju kulturu, vjeru, tradiciju i običaje. Baš kao Židovi što je navedeno za primjer.
Novi_Nick

#182 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by Novi_Nick »

]quote="animals"]
Altair_SA wrote:
animals wrote:Kad smo vec kod Sandzaklija :D neki dan u jednom velikom parku, sjedim i cujem zenski glas koji izgovara ono antologijsko "ajde bre"..okrecem se da v idim ko to izgovara..sjede tri zene zamotane skroz, samo lica otkrivena..ma to su Turkinje, mislim dalje..trazim dalje pogledom, samo te tri zene blizu..nista mi nije jasno..kad pridje jedan djecak, i pocnu razgovarati na valjda Srpskom iako imaju onaj tipican Sandzaklijski naglasak :D onda sam skontao da one upotrebljavaju to "bre"..nikakve veze sa Bosanskom kulturom osim mozda vjere..
Pa ni Bosnajci Sandzaka se ne stide sto pricaju ekavicom... Tako govore i to je to, sta sad to ima veze? Ne moze im se zato osporavati da su Bosnjaci i da za maternji jezik smatraju bosnaski. Isto kao tebi koji vise pricas bosanskim dijalektom niko ne brani da ti jezik bude hrvatski, a Srbima srpski. To su lokalni dijalekti i razliciti uticaji na govor, sot ne znaci da se zobg toga nekome moze osporiti identitet. Koliko samo u Njemackoj ima dijalekata, pa se bukvalno ne razumiju medjusobno... ali su dalje svi Njemci i govore njemackim jezikom.

Kultura isto... nidje veze to sto pises... pa nisu ista kultura i obicaji u Sarajevu i Bihacu recimo ili Mostaru, pa ni u Novom Pazaru. I sta bi sad trebali? Da se izdjelimo na Krajisnike, Bosance, Hercegovce, Sandzaklije...? Mozda bi to mnogi i zeljeli, ali na njihovu zalost, nista od toga :oops: Uostalom, i medju Hrvatima imas razlicite kulture i obicaje, od onih u Slavoniji, preko onih iz Medjumurja, do ovih u Hercegovini.
Altair_SA :thumbup: :bih:
Skijaš

#183 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by Skijaš »

Bošnjak iz Sandžaka nema nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom. Ima veze sa Bošnjacima u BiH, ali sa državom nikakve. Isto tako, Srbin u BiH nema nikakve veze sa Srbijom ili Hrvat u BiH sa Hrvatskom. Može se dobiti državljanstva, ali su svi oni samo imigranti, Sandžaklija u Sarajevu, Hercegovac u Zagrebu, Bosanac u Beogradu. Matica Bošnjaku iz Novog Pazara je Srbija.
Havatar

#184 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by Havatar »

Novi_Nick wrote:]quote="animals"]
Altair_SA wrote:
animals wrote:Kad smo vec kod Sandzaklija :D neki dan u jednom velikom parku, sjedim i cujem zenski glas koji izgovara ono antologijsko "ajde bre"..okrecem se da v idim ko to izgovara..sjede tri zene zamotane skroz, samo lica otkrivena..ma to su Turkinje, mislim dalje..trazim dalje pogledom, samo te tri zene blizu..nista mi nije jasno..kad pridje jedan djecak, i pocnu razgovarati na valjda Srpskom iako imaju onaj tipican Sandzaklijski naglasak :D onda sam skontao da one upotrebljavaju to "bre"..nikakve veze sa Bosanskom kulturom osim mozda vjere..
Pa ni Bosnajci Sandzaka se ne stide sto pricaju ekavicom... Tako govore i to je to, sta sad to ima veze? Ne moze im se zato osporavati da su Bosnjaci i da za maternji jezik smatraju bosnaski. Isto kao tebi koji vise pricas bosanskim dijalektom niko ne brani da ti jezik bude hrvatski, a Srbima srpski. To su lokalni dijalekti i razliciti uticaji na govor, sot ne znaci da se zobg toga nekome moze osporiti identitet. Koliko samo u Njemackoj ima dijalekata, pa se bukvalno ne razumiju medjusobno... ali su dalje svi Njemci i govore njemackim jezikom.

Kultura isto... nidje veze to sto pises... pa nisu ista kultura i obicaji u Sarajevu i Bihacu recimo ili Mostaru, pa ni u Novom Pazaru. I sta bi sad trebali? Da se izdjelimo na Krajisnike, Bosance, Hercegovce, Sandzaklije...? Mozda bi to mnogi i zeljeli, ali na njihovu zalost, nista od toga :oops: Uostalom, i medju Hrvatima imas razlicite kulture i obicaje, od onih u Slavoniji, preko onih iz Medjumurja, do ovih u Hercegovini.
Altair_SA :thumbup: :bih:
:thumbup:
jeza u ledja

#185 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by jeza u ledja »

cyprus wrote:
Da li to znači da je i Crnogorcima i Srbima iz Sandžaka isto BiH matična država? Da li je Srbin iz Bosilegrada isto matično vezan za Bugarsku?
Ne. Zasto bi??
Dalje kažeš kulturno povezan sa BiH... Otkad države predstavljaju kulturnu kategoriju...
Oduvijek.
Ja priznajem da su Bošnjaci iz BiH i Bošnjaci iz neke druge države kulturno povezani, ali ne razumijem vezu nebosanskih Bošnjaka sa državom Bosnom i Hercegovinom... Razumijem mislim, takvi primjeri u svijetu su česti i radi se o nacionalizmu, separatizmu i iredentizmu, ali zašto takve ideje smatrati opravdanim, kad nisu...
Veza je etnicka, demografska, politicka, kulturna. Ne razumijem u cemu je tacno problem i zasto kao prvo o tome pricas kao "ideji", a ne kao faktu, i zasto o tome pricas kao necemu sto treba "opravdavati", kao da je to nesto lose?

Samo postojanje drzava nije neprirodno, vec je utemeljeno na geografiji, demografiji, kulturnoj, jezickoj povezanosti, itd. No granice tih mada su fizicki jasne, nisu uvijek najprirodnije postavljene.
zemo_online

#186 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by zemo_online »

Skijaš wrote:Bošnjak iz Sandžaka nema nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom. Ima veze sa Bošnjacima u BiH, ali sa državom nikakve. Isto tako, Srbin u BiH nema nikakve veze sa Srbijom ili Hrvat u BiH sa Hrvatskom. Može se dobiti državljanstva, ali su svi oni samo imigranti, Sandžaklija u Sarajevu, Hercegovac u Zagrebu, Bosanac u Beogradu. Matica Bošnjaku iz Novog Pazara je Srbija.

kako sandzak nema veze sa bih kada je u proslosti bio dio bih,koliko znam, u turskom carstvu.
zemo_online

#187 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by zemo_online »

fdzhe5467 wrote:šta gođ da vam je eto vam je tamo :lol: :lol: :lol:

nisi se jos uozbiljio? ajde covece ne budi dete. :D
vonSchtigliz

#188 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by vonSchtigliz »

Kao Bosnjak mogu sa ponosom istaci da je Bosna za svakog Bosnjaka ma gdje on bio maticna zemlja i da opstanak drzave zavisi samo od njih samih jer bez BiH nema ni nas ali se isto tako postavlja i pitanje sta je BiH za Srbe i Hrvate a isto cu tako reci iz ugla Bosnjaka sta ja licno mislim a to je da bez Srba i Hrvata Bosna nebi imala ni neprijatelja .
miki.ba

#189 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by miki.ba »

jeza u ledja wrote:
Veza je etnicka, demografska, politicka, kulturna. Ne razumijem u cemu je tacno problem i zasto kao prvo o tome pricas kao "ideji", a ne kao faktu, i zasto o tome pricas kao necemu sto treba "opravdavati", kao da je to nesto lose?
Zar ti BiH nije dovoljna kao primjer?
Imaš narode koje teže matici i ako im nije matica, da li je to pozitivno?
Ako to nije pozitivno, nije pozitivno ni da Bošnjaci iz Sandžaka teže matici.

Imaš recimo Njemacku u kojoj postoje naselja Turaka od kojih 90 % ne zna Njemacki jezik, a tu žive vec decenijama.
Hoceš da kažeš da je to pozitivno što se ne žele integrisati, jer oni cuvaju svoju kulturu i ne žele da im djeca za dvije tri genetacije postanu Njemci.
Zašto je pozitivno?
jeza u ledja

#190 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by jeza u ledja »

Skijaš wrote:Bošnjak iz Sandžaka nema nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom. Ima veze sa Bošnjacima u BiH, ali sa državom nikakve.
Ovo ne moze biti vise netacno. Upravo je suprotno. Jedini razlog sto Sandzak danas nije dio BiH je sticajem historijskih okolnosti izmedju A-U, Otomana, te Srbije i Crne Gore.

Historijski gledano , Sandzak je duze bio dio Bosne nego neki njeni sadasnji dijelovi.

Sama cinjenica da granica, bilo koja, danas trenutno prolazi XY koordinatama, ne znaci da je ono sa druge strane granice automatski historijski, kulturno, jezicki, demografski ili kako vec povezano samo sa onom drugom stranom.
Da sutra dodju Madjari i recimo okupiraju mali dio Hrvatske, uz granicu, recimo grad Koprivnicu, jer im se svidjaju Podravkini proizvodi. Da li to sad znaci da svim Hrvatima iz Koprivnice od sutra Hrvatska nije vise matica?
MuaDib

#191 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by MuaDib »

Ja koliko vidim Bosna je za Bošnjake regija države Bosne i Hercegovine.
Dok je država Bosna i Hercegovina, Bošnjacima matična država, ali ne i nacionalna država pošto je dijele sa bh Srbima i Hrvatima. Danas Bošnjaci još uvjek lutaju oko definisanja svog odgovora prema sveukupnosti bosanskohercegovačke države. Tačno je da je za Bošnjake BiH kao država neupitna, ali je isto također tačno da među Bošnjacima vlada uvjerenja da je njhova vizija BiH jedina ispravna, a da su druge vizije ili nepijateljske ili u službi slabljenja Bošnjaka. Bošnjaci zato moraju da nađu svoj ekvilibrium između državnog i nacionalnog (etničkog) interesa, koji mora biti otvoren za stalni dijalog i težiti novom društvenom dogovoru u BiH. A ne se zatvarati u paranoidne strukture mišljenja, koje produkuje trenuta bošnjačka politika, koja nema ni državotvornu ni nacionalnu odgovornost, već je sve podredila svojim materijalnim interesima.
jeza u ledja

#192 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by jeza u ledja »

miki.ba wrote:
jeza u ledja wrote:
Zar ti BiH nije dovoljna kao primjer?
Imaš narode koje teže matici i ako im nije matica, da li je to pozitivno?
Ako to nije pozitivno, nije pozitivno ni da Bošnjaci iz Sandžaka teže matici.

Imaš recimo Njemacku u kojoj postoje naselja Turaka od kojih 90 % ne zna Njemacki jezik, a tu žive vec decenijama.
Hoceš da kažeš da je to pozitivno što se ne žele integrisati, jer oni cuvaju svoju kulturu i ne žele da im djeca za dvije tri genetacije postanu Njemci.
Zašto je pozitivno?
Povezanost sa maticom i integracija u drzavu u kojoj zivis nisu medjusobno iskljucivi fenomeni.

Sto se tice "naroda koji teze matici i ako im nije matica"....pojam matice kao i pojam pripadnosti nekom narodu je vezan za licno opredjeljenje. Pojam matice moze ali ne mora nuzno biti vezan za geopoliticke podjele, niti uopste utemeljen u zakonskim ili ustavnim okvirima. Pripadnost narodu, kao i osjecaj pripadnosti nekoj matici nisu dokumenti na papiru vec socioloski okviri, mada za potrebe XY mogu biti zakonski definisani.
Helem, cinjenica da su Srbi i Hrvati konstitutivni narodi u BiH ne mijenja neciji osjecaj da kulturno, jezicki, vjerski (sve to zajedno kao cjelina) pripada Hrvatskoj ili Srbiji. Znaci Srbin-Srbija, Hrvat-Hrvatska, Bosnjak-Bosna. To su prirodni ekvivalenti vezani za necija licna opredjeljenja utemeljena u tradiciji drustva u kom je odrastao. To nisu stvari koje se mogu nametati. No to ne mijenja karakter Bosne i Hercegovine kao drzave niti utice na njenu vjerodostojnost ili opravdanost, vec sluzi cisto da opise njenu historijsku specificnost.
Bosna nije samo bosnjacka, ali je bosnjacka samo Bosna, dok je hrvatska i Hrvatska i Bosna, kao i srpska i Srbija i Bosna.

To nije i ne treba biti nikakav problem, osim onome ko ima kompleks pripadnosti manje brojnom narodu, kako u regionu, tako i u samoj BiH.

Ne moramo ici u etnogenezu ovdasnjih naroda. To su davno prezvakane materije. Danas je ovako kako je i ljudi su se opredjelili onako kako se osjecaju. To je tako, ostace tako, i hajmo dalje.
miki.ba

#193 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by miki.ba »

@jeza u ledja
Pitao si kolegu forumaša što to smatra kao nešto loše.
Ja sam u par recenica rekao što smatram da je loše.

Sad tebe pitam, zašto je pozitivno?
Što je pozitivno da Bošnjacko dijete rođeno 93. u Njemackoj samtra BiH svojom maticom?
Da li je pozitivno za Njemacku?
Mister Yes

#194 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by Mister Yes »

miki.ba wrote:Što je pozitivno da Bošnjacko dijete rođeno 93. u Njemackoj samtra BiH svojom maticom?
Sve je dobro dok to dijete i njegovi vršnjaci nemaju mogućnost blokiranja Njemačke.
jeza u ledja

#195 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by jeza u ledja »

miki.ba wrote:@jeza u ledja
Pitao si kolegu forumaša što to smatra kao nešto loše.
Ja sam u par recenica rekao što smatram da je loše.

Sad tebe pitam, zašto je pozitivno?
Što je pozitivno da Bošnjacko dijete rođeno 93. u Njemackoj samtra BiH svojom maticom?
Nisi objasnio zasto je lose. Ja ne vidim nikakvo objasnjenje vec par nepovezanih tvrdnji.

Tvrdis da dijete u Njemackoj svojom povezanoscu sa maticnom Bosnom ili Turskom sputava svoju integrisanost u njemacko drustvo. Ja se ne slazem s tim i u stvari tvrdim da to nije tacno.

I dalje, mozda se ne razumijemo bas najbolje, ali ja nigdje nisam nazvao tu povezanost nuzno pozitivnom, vec pitam zasto ta povezanost mora biti negativna? Valjda neki demografski fenomen moze biti samo fakat i nista vise? Ne mora biti negativan, niti pozitivan.

Dakle, sta je tu pozitivno za Njemacku? Pa nista. Mislim, moze se to malo dalje elaborirati ali u svrhu ove rasprave recimo da je nista. Isto tako, ne mislim da je tu ista negativno za Njemacku. To je samo jedan fakat i nista vise.
miki.ba

#196 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by miki.ba »

Naveo sam ti Bosnu kao primjer svih negativnih pojava.
Zatim sam naveo i državu sa normalnim ustavom koja također ima problem, jer se ljudi ne integrišu nego prave malu Tursku po kvartovima u Njemackoj.

Namjerno je nepovezano, hocu reci da i najuređenije i najneuređenije društvo može imati problem sa ovom za mene negativnom pojavom.
Paranoid

#197 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by Paranoid »

miki.ba wrote:Naveo sam ti Bosnu kao primjer svih negativnih pojava.
Zatim sam naveo i državu sa normalnim ustavom koja također ima problem, jer se ljudi ne integrišu nego prave malu Tursku po kvartovima u Njemackoj.

Namjerno je nepovezano, hocu reci da i najuređenije i najneuređenije društvo može imati problem sa ovom za mene negativnom pojavom.
10% od stanovnistva u DE čine turci, a ti spominjes kvartove... Znaš li koliko turaka utiče na političke opcije unutar regija u DE... Znaš li koliko Njemačka ima u svojim bankama novca čiji su vlasnici turci..

Miki i italijani, grci, kinezi se drže svoje kulture i druže se...ali time ni u kom slučaju ne krše zakone DE i EU...

Zapamti jedno...Nijemci žive jedan civilizovan život, ali nažalost kultura im je daleko ispod nivoa od civilizacije, i zbog toga mnogi narodi je neprihvataju kao svoju..
славянин

#198 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by славянин »

Paranoid wrote:

10% od stanovnistva u DE čine turci, a ti spominjes kvartove... Znaš li koliko turaka utiče na političke opcije unutar regija u DE... Znaš li koliko Njemačka ima u svojim bankama novca čiji su vlasnici turci..

Miki i italijani, grci, kinezi se drže svoje kulture i druže se...ali time ni u kom slučaju ne krše zakone DE i EU...

Zapamti jedno...Nijemci žive jedan civilizovan život, ali nažalost kultura im je daleko ispod nivoa od civilizacije, i zbog toga mnogi narodi je neprihvataju kao svoju..
Ti narodi koji ne prihvataju kulturu te zemlje nebi trebali dolaziti na neodredjeno vrjeme u istu i onda nametati svoju kulturu.Imam dosta prijatelja iz Britanije i skoro svaki mi je pricao o Pakistancima/Indijcima i kako prave novi Pakistan/Indiju po nekim gradovima a pobjegli su iz istog.
animals

#199 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by animals »

славянин wrote:
Paranoid wrote:

Ti narodi koji ne prihvataju kulturu te zemlje nebi trebali dolaziti na neodredjeno vrjeme u istu i onda nametati svoju kulturu.Imam dosta prijatelja iz Britanije i skoro svaki mi je pricao o Pakistancima/Indijcima i kako prave novi Pakistan/Indiju po nekim gradovima a pobjegli su iz istog.
To je bolest ti naroda..pobjegnu iz blata, i u nemogucnosti da se priviknu na suvu podlogu, opet sebi prave blato u novom svijetu jer nisu oni u svojoj psihi nikada ostavili to blato, vec ih to blato prati citav zivot...
miki.ba

#200 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by miki.ba »

Paranoid wrote:

Bio sam u Berlinu godinu dana, imaju naselja velicine kao Dobrinja u kojima žive samo Turci, prica se Turski, jede se Turska hrana po restoranima, gledaju se turski kanali na tv-u, da ne navodim dalje sve ko u Turskoj (osim džamija) samo nije Turska.
To je definitivno negativna pojava i to iskljucivo zato što im je Turska i nakon toliko generacija ostala matica.

Ne znam koliko imaju uticaja, predpostavljam skoro nimalo, ali ni to nije zauvijek.
Post Reply