100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
radostan dan

#176 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by radostan dan »

gldam ovu kompilaciju, tačnije spisak...du du a :-) ...otkad nisam za njih čuo.
par nekih (tada za mene) čudnih likova i zarazni refren -
reci du, reci a,
reci du du a,
primitivni ples sa istoka...

a sjećam se i d'boy-a...dva lika, jedan kasnije poznatiji kao peđa d'boy i miško koji je pičio sintisajzere.

ovi mlađi bi se mogli iznenaditi kada na listi nalete na - zanu-...zana je u početku bila pofino -mračan- bend, dok nisu skontali da se od takvog zvuka neće 'leba najesti u ovoj sredini.
julisiz es grant

#177 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by julisiz es grant »

radostan dan wrote:
ovi mlađi bi se mogli iznenaditi kada na listi nalete na - zanu-...zana je u početku bila pofino -mračan- bend, dok nisu skontali da se od takvog zvuka neće 'leba najesti u ovoj sredini.
Ako ne vjeruju, evo im primjer:

Ovakve su sve pjesme sa prvog albuma. Zana je tad bila čisti new wave
dale cooper

#178 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

I za mene su ove pjesme Zane bile iznenađenje. Kao većina i ja ih se sjećam po onom klasičnom
pop zvuku sa polovine 80-tih. Ovo je nešto drugo.
julisiz es grant

#179 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

dale cooper wrote:I za mene su ove pjesme Zane bile iznenađenje. Kao većina i ja ih se sjećam po onom klasičnom
Taj pop zvuk Zane počeo je već na drugom albumu, koji je izašao 1982, sa jednim od najvećih hitova tih godina "Dodirni mi kolena". Međutim, kasnije sve više preuzimaju folk elemente i unose u pjesme, od sasvim diskretnog u hitu "Jabuke i vino" sa Bebekom (već na narednom albumu) do vrlo napadnog (u većini pjesma zadnjih 25 godina).
dale cooper

#180 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

julisiz es grant wrote:
dale cooper wrote:I za mene su ove pjesme Zane bile iznenađenje. Kao većina i ja ih se sjećam po onom klasičnom
Taj pop zvuk Zane počeo je već na drugom albumu, koji je izašao 1982, sa jednim od najvećih hitova tih godina "Dodirni mi kolena". Međutim, kasnije sve više preuzimaju folk elemente i unose u pjesme, od sasvim diskretnog u hitu "Jabuke i vino" sa Bebekom (već na narednom albumu) do vrlo napadnog (u većini pjesma zadnjih 25 godina).
Da, to je prepoznatljiv šablon za mnoge izvođače sa ovih prostora, prilagodba komercijalnim umjesto kreativnim potrebama.
Slično kao i recimo Oliver Mandić koji je svojevremeno bio pravi pop genije, a danas piše pjesme za Cecu. :roll:

Ovaj bend Brazil je jako dobar, pjesma sa ove kompilacije mi zvuči kao na pola puta između ranog Depeche Mode-a
i Human League. Zna li ko šta o njima nešto više? Jesu li izdali koji LP?
radostan dan

#181 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by radostan dan »

@julisiz

ja sam završio lakši fakultet od tvog, pa je bilo -slobodnog prostora-....
otkud ti toliko vremena da se -načitaš- ploča?
upravo tako, par mračnih singlica, prvi album -crnilo, imidž - takođe, i onda obrt...tandem koji je vodio zanu se raspao, jedan ostao u njoj, drugi napravio grupu-zamba-, ali nema ništa na you tube-u od njih.
radostan dan

#182 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by radostan dan »

dale cooper wrote:
Da, to je prepoznatljiv šablon za mnoge izvođače sa ovih prostora, prilagodba komercijalnim umjesto kreativnim potrebama.
Slično kao i recimo Oliver Mandić koji je svojevremeno bio pravi pop genije, a danas piše pjesme za Cecu.
Oliver Mandić za sobom ima tri studijska albuma, na kojima se našlo 27 pesama, sve sami hitovi! Ona četvrta, i po mnogima najbolja ploča nikada nije ugledala svetlost dana. Na njoj je Mandić ostvario spektakularnu saradnju sa trubačem Fredi Habardom, klavijaturistom Čik Koriom i još nekoliko vrhunskih svetskih muzičara. Doduše, taj album je trebalo da objavi PGP RTS početkom 1999. godine, ali nije pošto ga je Mandić u poslednjem trenutku povukao iz procedure uoči agresije NATO snaga na SRJ.

s tim da je zadnja rečenica -patriotska, tj laž...nije on povukao album nego nije ispoštovao ugovor, i uslijedila je sudska zabrana...
Slično kao i recimo Oliver Mandić koji je svojevremeno bio pravi pop genije, a danas piše pjesme za Cecu. :roll:
preživljavanje buraz, golo preživljavanje, jedna pjesama i jedan duet.
isto kao i bajaga vesni zmijanac...i mnogo drugih slučajeva.
dale cooper

#183 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

radostan dan wrote:
dale cooper wrote:
Slično kao i recimo Oliver Mandić koji je svojevremeno bio pravi pop genije, a danas piše pjesme za Cecu.
Oliver Mandić za sobom ima tri studijska albuma, na kojima se našlo 27 pesama, sve sami hitovi! Ona četvrta, i po mnogima najbolja ploča nikada nije ugledala svetlost dana. Na njoj je Mandić ostvario spektakularnu saradnju sa trubačem Fredi Habardom, klavijaturistom Čik Koriom i još nekoliko vrhunskih svetskih muzičara. Doduše, taj album je trebalo da objavi PGP RTS početkom 1999. godine, ali nije pošto ga je Mandić u poslednjem trenutku povukao iz procedure uoči agresije NATO snaga na SRJ.

s tim da je zadnja rečenica -patriotska, tj laž...nije on povukao album nego nije ispoštovao ugovor, i uslijedila je sudska zabrana...
preživljavanje buraz, golo preživljavanje, jedna pjesama i jedan duet.
isto kao i bajaga vesni zmijanac...i mnogo drugih slučajeva.
Davno sam čuo za tu suradnju sa Chickom. Pa je li se ikada išta se pojavilo od tog materijala. Na kompilacijama,
bootlezima?

Ma kontam, ali je pomalo tužno da čovjek koji je pisao onako dobre pjesme, mora pisati za jednu
pevaljku, da ne koristim kakav gori termin. :-? U savršenom svijetu on bi imao njene tiraže.
julisiz es grant

#184 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

radostan dan wrote:@julisiz

ja sam završio lakši fakultet od tvog, pa je bilo -slobodnog prostora-....
otkud ti toliko vremena da se -načitaš- ploča?
upravo tako, par mračnih singlica, prvi album -crnilo, imidž - takođe, i onda obrt...tandem koji je vodio zanu se raspao, jedan ostao u njoj, drugi napravio grupu-zamba-, ali nema ništa na you tube-u od njih.
Kad sam spremao prijemni za fakultet, aktuelno je bilo prvo izdanje Janjatovićeve encikopedije. Nisam imao para ni mogućnosti da ga kupim, slučajno našao na sporom dial-up internetu nekakvu stranicu (a sjećaš se kakve su prije 15 godine bile internet stranice iz bivše Juge) gdje je neko stavio kompletnu knjigu i moglo se čitati online. To je brzo ukinuto.
Dvije godine kasnije, spremao anatomiju (znači ključni, najteži ispit), slučajno na pijaci Sirano vidim tek izašlo drugo izdanje enciklopedije, i obećam sebi da ću je kupiti sebi za nagradu ako položim anatomiju. Anatomija se položi iz prve i pravac pijaca i moja dragost kad mi se knjiga nađe u rukama. Danima se nisam odvajao od nje. I to mi je uglavnom bila osnovna literatura do kraja studija. Masu knjiga, članaka i ostalog pročitao sam u zadnjih 10 godina, a preslušao većinu muzike koja mi ranije nije bila dostupna. Da dodam da mi je omiljeni odmor u pauzama izmeđi učenja bilo slušanje Yu rock muzike, sa kaseta, naravno :)
A propos Zane i ovoga što si napisao, pravi vođe su bili gitarista Radovan J. i Kika Mac, i ostali su zajedno do 1999, kada se prvi ispalio bez pozdrava u Ameriku. Marina Tucaković djelovala je iz sjene, kao tekstopisac i siva eminencija. Zambu su osnovali njen muž Futa i basista Zane, ali za prvog stoji da je u Zanu došao tek nakon prvog albuma.
radostan dan

#185 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by radostan dan »

dale cooper wrote:
Davno sam čuo za tu suradnju sa Chickom. Pa je li se ikada išta se pojavilo od tog materijala. Na kompilacijama,
bootlezima?

Ma kontam, ali je pomalo tužno da čovjek koji je pisao onako dobre pjesme, mora pisati za jednu
pevaljku, da ne koristim kakav gori termin. :-? U savršenom svijetu on bi imao njene tiraže.
mislim da nije, osim ako se nije ooristio o to, te obradio i nešto izmjenio u pjesmi - nisam kreso 6 meseci -...

loše sam citirao/kopirao, kaže - povukao album pred bombardovanje srj. nije, nego nije isplatio muzičare i ostale, i - kurko objava albuma.

poslušaj ovu pjesmu na yt, zanemari debilan refren...odlična je.
radostan dan

#186 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by radostan dan »

@julisiz es grant

jebeš mi sve ako si ti normalan...namjerno nisam pomenuo imena da vas ne zamaram, a ti ih biflaš u 16...
bio je futa tu kao pomagač u startu, i basista.
i dalje je sve istorija...marina piše prvi veliki hit -kolena-, juga ima 22 miliona ljudi, veliko tržište, pare ko pljeve... jebeš tamnu stranu mjeseca - strogo sunčanom stranom ulice. :mrgreen:
zamba pičila nju vejv, jedan album i ćao (čini mi se).
a u ven-ovoj top listi i u stereo fliperu radio sarajeva fino su kotirali sa tim prvencom.

da, kika mac spičio u australiju pred bombardovanje...
Better Man

#187 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Better Man »

julisiz es grant wrote:
Zana je bila Zana dok je glavni vokal bila Zana Nimani i donekle period sa Natašom Gajević. Sve poslije, počev od Nataše Živković i dueta sa Draganom Mirković pa do danas je čisto smeće. Odlaskom Nataše Gajević otišla je i večina članova orginalne postave, odnosno ostao je samo Kikamac i onaj kosati gitarista Radovan koji je također napustio grupu kasnije.
Last edited by Better Man on 31/01/2015 22:53, edited 1 time in total.
Better Man

#188 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Better Man »

dale cooper wrote:
dezurni_ucenik wrote:

Nedovoljno za neke emisije tipa MTV 120 Minutes sa Matt Pinfieldom. :-)
Joj, 120 Minutes čovječe. :-D Jedan od razloga za ostajanje kasno uveče nedjeljom tokom 90-tih. :D
I ujedno način da ostaneš normalan pored svih dešavanja.

Emisija 120 minuta je išla u 21:00,a nakon toga je išao čuveni Headbangers Ball sa Vanessom Warrwick. A u toku radne sedmice išla je emisija Alternative Nation.
dezurni_ucenik

#189 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dezurni_ucenik »

Better Man wrote:
dale cooper wrote:
dezurni_ucenik wrote:

Nedovoljno za neke emisije tipa MTV 120 Minutes sa Matt Pinfieldom. :-)
Joj, 120 Minutes čovječe. :-D Jedan od razloga za ostajanje kasno uveče nedjeljom tokom 90-tih. :D
I ujedno način da ostaneš normalan pored svih dešavanja.

Emisija 120 minuta je išla u 21:00,a nakon toga je išao čuveni Headbangers Ball sa Vanessom Warrwick. A u toku radne sedmice išla je emisija Alternative Nation.
Alternative Nation ide i na nasem MTV.Barem je isao kad sam gledao prije par mjeseci.
dale cooper

#190 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

@better man

Ma znam, sjećam se kao da je bilo jučer. :mrgreen: Dobra vremena dok je MTV bio muzička televizija. Prohujalo
sa vihorom, nažalost. Jebote, čak se sjećam da su puštali i Obojeni Program. :-D
Last edited by dale cooper on 31/01/2015 00:42, edited 1 time in total.
julisiz es grant

#191 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

radostan dan wrote:@julisiz es grant

jebeš mi sve ako si ti normalan...namjerno nisam pomenuo imena da vas ne zamaram, a ti ih biflaš u 16...
bio je futa tu kao pomagač u startu, i basista.
i dalje je sve istorija...marina piše prvi veliki hit -kolena-, juga ima 22 miliona ljudi, veliko tržište, pare ko pljeve... jebeš tamnu stranu mjeseca - strogo sunčanom stranom ulice. :mrgreen:
zamba pičila nju vejv, jedan album i ćao (čini mi se).
a u ven-ovoj top listi i u stereo fliperu radio sarajeva fino su kotirali sa tim prvencom.

da, kika mac spičio u australiju pred bombardovanje...
Marina je bila autorica u Zani od početka, ona ih je i progurala, jer je već tada imala uticaja. Pjevala je čak back vokale na prvom albumu :D . E ona lično mi je ostala misterija, tj. njeni počeci. Najraniji njeni radovi koje sam upratio, a vezani za rock muziku, bili su tekstovi za zadnji album Yu grupe prije duge pauze iz 1979, i za "Rock cirkus" Smaka (povodom kojeg je P. Luković napravio duhovit intervju sa njom za "Džuboks"). Izgleda već tada je bila "faca", iako je imala svega 26/27 godina. Odakle, kako, ne znam.
dale cooper

#192 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

Ali vala što Marina zna napisati debilne tekstove, malo ko zna. Gotovo grozne kao kod jebene Huljićke. Image
john smith

#193 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by john smith »

Lisce prekriva Lisabon - Elektricni orgazam - jedan od najboljih albuma ex YU. Mracan ali fenomenalan album.

Uzgred, Bregovic je jednom prilikom izjavio - bili smo prvi u Jugi ali uvijek drugi u Sarajevu - mislio je pritom da su uvijek bili iza Indexa.
dezurni_ucenik

#194 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dezurni_ucenik »

Za Mandica je stvarno nevjerovatno posmatrati njegovi zivotni put - kako biti muzicki genijalac u 80tim i clan Arkanovaca u Vukovaru tokom 90tih.Arkanu je valjda i bio kum kad se zenio Cecom.

Znam da su pare u pitanju.Ali ko im je kriv kad su sve trosili na njonju i jetru.

Zaboravili ste na Sladju.Sram vas :-)
ExNihilo

#196 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by ExNihilo »

john smith wrote:Lisce prekriva Lisabon - Elektricni orgazam - jedan od najboljih albuma ex YU. Mracan ali fenomenalan album.
Odličan album, sa jako malo vokala. A što manje kreveljećih vokala (tako tipičnih za jugoslovenski novi val), to bolje. :D
radostan dan

#197 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by radostan dan »

julisiz es grant wrote: Marina je bila autorica u Zani od početka, ona ih je i progurala, jer je već tada imala uticaja. Pjevala je čak back vokale na prvom albumu :D . E ona lično mi je ostala misterija, tj. njeni počeci. Najraniji njeni radovi koje sam upratio, a vezani za rock muziku, bili su tekstovi za zadnji album Yu grupe prije duge pauze iz 1979, i za "Rock cirkus" Smaka (povodom kojeg je P. Luković napravio duhovit intervju sa njom za "Džuboks"). Izgleda već tada je bila "faca", iako je imala svega 26/27 godina. Odakle, kako, ne znam.
do tad se na tekst komponovala muzika (do kraja sedamdesetih, i u roku, popu, narodnjaku, tipa - trifunović/bregović)...
marina je prva koja je mogla da uklopi tekst na datu melodiju, muziku, i dugo je bila jedina takva.
drugo, sa prelaskom iz sedamdesetih na osamdesete, muzičke numere se skraćuju sa 5-6-7 minuta na 3, 3 i po minute. i u rok i u narodnjačkoj branši...ko ne vjeruje nek kopa po you tubu, ima šaban epopeja kao parplov - čild in tajm, ili džetro talovih...
sadržaji se sabijaju i zvukovno i tekstualno, i tu je marina preskočila tadašnje dinosauruse koj netom poslije toga izumiru.
dale cooper

#198 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

radostan dan wrote:
julisiz es grant wrote: Marina je bila autorica u Zani od početka, ona ih je i progurala, jer je već tada imala uticaja. Pjevala je čak back vokale na prvom albumu :D . E ona lično mi je ostala misterija, tj. njeni počeci. Najraniji njeni radovi koje sam upratio, a vezani za rock muziku, bili su tekstovi za zadnji album Yu grupe prije duge pauze iz 1979, i za "Rock cirkus" Smaka (povodom kojeg je P. Luković napravio duhovit intervju sa njom za "Džuboks"). Izgleda već tada je bila "faca", iako je imala svega 26/27 godina. Odakle, kako, ne znam.
do tad se na tekst komponovala muzika (do kraja sedamdesetih, i u roku, popu, narodnjaku, tipa - trifunović/bregović)...
marina je prva koja je mogla da uklopi tekst na datu melodiju, muziku, i dugo je bila jedina takva.
drugo, sa prelaskom iz sedamdesetih na osamdesete, muzičke numere se skraćuju sa 5-6-7 minuta na 3, 3 i po minute. i u rok i u narodnjačkoj branši...ko ne vjeruje nek kopa po you tubu, ima šaban epopeja kao parplov - čild in tajm, ili džetro talovih...
sadržaji se sabijaju i zvukovno i tekstualno, i tu je marina preskočila tadašnje dinosauruse koj netom poslije toga izumiru.
:lol:
radostan dan

#199 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by radostan dan »

to je strašno...ja sam se zaprepastio kad sam sklopio kockice. ovi naši su drpali od zapada, a narodnjaci od prvopomenutih.
ako se npr zvuk razvlačio, razvlačila se i harmonika a la šerbo i onaj iz narodnog orkestra rtv beograd, zaboravio ime.
ako se poslije toga desio nju vejv sa izlomljenim tonovima i djelovima pjesme, lome se i ovi i prekidaju neki do tada ustaljeni tok jednog narodnjaka, ubacuju se -senzacije- i slično.
završi se to, evo satrianija...da, al evo i kemiša sa 14.000 prstiju, jebo šerbu i ostale majstore, kako ja -pržim...
to je nevjerovatno, al dobro, nije tema emisije.

i tek sad primjetih... :thumbup: za avatar i nik nejm...to i -povratak u idn- su mi najboljše serije u životu.
dale cooper

#200 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

radostan dan wrote:to je strašno...ja sam se zaprepastio kad sam sklopio kockice. ovi naši su drpali od zapada, a narodnjaci od prvopomenutih.
ako se npr zvuk razvlačio, razvlačila se i harmonika a la šerbo i onaj iz narodnog orkestra rtv beograd, zaboravio ime.
ako se poslije toga desio nju vejv sa izlomljenim tonovima i djelovima pjesme, lome se i ovi i prekidaju neki do tada ustaljeni tok jednog narodnjaka, ubacuju se -senzacije- i slično.
završi se to, evo satrianija...da, al evo i kemiša sa 14.000 prstiju, jebo šerbu i ostale majstore, kako ja -pržim...
to je nevjerovatno, al dobro, nije tema emisije.

i tek sad primjetih... :thumbup: za avatar i nik nejm...to i -povratak u idn- su mi najboljše serije u životu.
Ma vjerujem da je bilo hapanja sa svih strana kod nas, pa i kod narodnjaka. Nego meni nešto bi smiješan onaj
kontrast između Šabana i Purplea i Tulla u istoj rečenici. :mrgreen: A trebalo mi je to, ova sedmica mi je katastrofa.
Nego, jesi li ti to fan prog rocka? :D

Hvala. Meni se još nije pojavila serija koja će skinuti Twin Peaks sa trona najbolje svih vremena. :-D Tako mi
je drago da su Lynchu i Frostu dali drugu priliku da to završe kako oni hoće.
Post Reply