radostan dan wrote:@julisiz
ja sam završio lakši fakultet od tvog, pa je bilo -slobodnog prostora-....
otkud ti toliko vremena da se -načitaš- ploča?
upravo tako, par mračnih singlica, prvi album -crnilo, imidž - takođe, i onda obrt...tandem koji je vodio zanu se raspao, jedan ostao u njoj, drugi napravio grupu-zamba-, ali nema ništa na you tube-u od njih.
Kad sam spremao prijemni za fakultet, aktuelno je bilo prvo izdanje Janjatovićeve encikopedije. Nisam imao para ni mogućnosti da ga kupim, slučajno našao na sporom dial-up internetu nekakvu stranicu (a sjećaš se kakve su prije 15 godine bile internet stranice iz bivše Juge) gdje je neko stavio kompletnu knjigu i moglo se čitati online. To je brzo ukinuto.
Dvije godine kasnije, spremao anatomiju (znači ključni, najteži ispit), slučajno na pijaci Sirano vidim tek izašlo drugo izdanje enciklopedije, i obećam sebi da ću je kupiti sebi za nagradu ako položim anatomiju. Anatomija se položi iz prve i pravac pijaca i moja dragost kad mi se knjiga nađe u rukama. Danima se nisam odvajao od nje. I to mi je uglavnom bila osnovna literatura do kraja studija. Masu knjiga, članaka i ostalog pročitao sam u zadnjih 10 godina, a preslušao većinu muzike koja mi ranije nije bila dostupna. Da dodam da mi je omiljeni odmor u pauzama izmeđi učenja bilo slušanje Yu rock muzike, sa kaseta, naravno
A propos Zane i ovoga što si napisao, pravi vođe su bili gitarista Radovan J. i Kika Mac, i ostali su zajedno do 1999, kada se prvi ispalio bez pozdrava u Ameriku. Marina Tucaković djelovala je iz sjene, kao tekstopisac i siva eminencija. Zambu su osnovali njen muž Futa i basista Zane, ali za prvog stoji da je u Zanu došao tek nakon prvog albuma.