Stanišić i Simatović - Presuda

Post Reply

Presuda

Poll ended at 31/05/2013 12:19

sloboda
16
55%
zatvor (nešto malo)
1
3%
zatvor (kako sam se nadala, dobro sam se udala)
2
7%
zatvor (i prlić im se smije)
10
34%

Total votes: 29

Iker C

#176 Re: Stanišić i Simatović - Presuda

Post by Iker C »

Čitav život sam bio u zabludi, sve do danas sam mislio da je Srbija agresor na BiH a Hrvatska imala dvostruku ulogu u BiH.No u zadnja dva dana Hag mi je otvorio oči, Srbija je 90-tih godina spram BiH bila neutralna. Mi smo vodili rat sa Hrvatskom na jednoj strani a na drugoj strani sa bosanskim Srbima gdje je Srbija bila nijemi posmatrač.Slijedom današnje presude očekujem da Hag procesuira sve aktere Dobrovoljačke ulice jer JNA u BiH nije vršila nikakve vojne operacije. Šta učini crni Obama gdje će ti duša Karadžiću?
Krushna mrva

#177 Re: Stanišić i Simatović - Presuda

Post by Krushna mrva »

JohnnyS wrote:Rijetki su trenutci kad možemo u priliku precizno izmjeriti koliko je potrebno da masa promijeni mišljenje o jednoj stvari (u ovom slučaju instituciji) za 180 stupnjeva. Dakle, to vrijeme je otprilike 29 sati... Puno je tražiti, ali pokušajmo biti dosljedni. Isti je sud, po istim pravilima sude, isto tužiteljstvo, podjednake obrane, jedino što možemo zaključiti (a da ne ispadnemo da imamo dvostruka mjerila) je da su Stanišić i Simatović nevini jednako koliko su Prlić i društvo krivi.
vjerovati u bilo sta slijepo je odraz nezrelosti.
It_is_a_Leclerc

#178 Re: Stanišić i Simatović - Presuda

Post by It_is_a_Leclerc »

Presuda je nepravosnažna.

I opet biramo sa haške trpeze šta nam valja, a zatvaramo nos pred onim što nam se ne sviđa... Tipično bosanski, da ne kažem bošnjački.

I maloprije vidjeh izjavu Sakiba Softića na naslovnici i sve što mogu reći je da je odlično da su nam samo odbili tužbu za genocid protiv Srbije, jer kakav nas je nonsensaš zastupao moglo se lako desiti da nas optuže za genocid nad Srbijom... Prejezivo, života mi :shock:
Danguba

#179 Re: Stanišić i Simatović - Presuda

Post by Danguba »

MuaDib wrote:Iako je možda off post za ovu temu, nije na odmet pogledati jedan drugi ugao na ulogu Stanišića u blakanskom haosu 1990-tih godina. Naime citiram neke zanimljive citate navedne u knjizi "Sve piše u novinama" Krešimira Miška.
(citatima predhodi priča o naftaškoj mafiji).

"Prije par tjedana u Večernjaku mi je za oko zapela vijest o pronalasku nafte u Bosni i Hercegovini. Potom se slična vijest ponovila i prije nekoliko dana.

......
Tako izgleda moja tzv. teorija urote. Ne znam je l' točna. Vjerojatno neću nikada niti saznati. Ali još uvijek nije zabranjeno razmišljati na glas, zar ne?"
jedna od karika u lancu.
mozda bi ovo i pilo vode da su zrtve priblizno podjednake. raspala se Jugoslavija i nema je vise. ovome treba dodati britansko insistiranje na embargu i pregovori sa milosevicem. nadjeno je ''oruzje'' sa kojim se mogu dvije muhe ubiti jednim udarcem i Jugoslavija srusiti i muslimani smanjiti. u ostalom, tako vode sve ratove u zadnje vrijeme od iraka do sirije.
BHCluster

#180 Re: Stanišić i Simatović - Presuda

Post by BHCluster »

-
Last edited by BHCluster on 31/05/2013 01:47, edited 1 time in total.
BHCluster

#181 Re: Stanišić i Simatović - Presuda

Post by BHCluster »

Izgleda da je za Srbiju onja performans o radu Haskog suda u UN-u urodio plodom!
Danguba

#182 Re: Stanišić i Simatović - Presuda

Post by Danguba »

BHCluster wrote:Izgleda da je za Srbiju onja performans o radu Haskog suda u UN-u urodio plodom!
nisi daleko od istine ma kako mi na to gledali(ili cak ismijavali).
vrbas1979

#183 Re: Stanišić i Simatović - Presuda

Post by vrbas1979 »

It_is_a_Leclerc wrote:Presuda je nepravosnažna.

I opet biramo sa haške trpeze šta nam valja, a zatvaramo nos pred onim što nam se ne sviđa... Tipično bosanski, da ne kažem bošnjački.

I maloprije vidjeh izjavu Sakiba Softića na naslovnici i sve što mogu reći je da je odlično da su nam samo odbili tužbu za genocid protiv Srbije, jer kakav nas je nonsensaš zastupao moglo se lako desiti da nas optuže za genocid nad Srbijom... Prejezivo, života mi :shock:
Pa upravo se o tome i radi, jučer je Haag dizan u nebesa, danas se pljuje.

Za Sakiba nemam riječi. Tipični pravni šarlatan. I ne znam što ga naši mediji i kontaktiraju!?
BHCluster

#184 Re: Stanišić i Simatović - Presuda

Post by BHCluster »

vrbas1979 wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Presuda je nepravosnažna.

Pa upravo se o tome i radi, jučer je Haag dizan u nebesa, danas se pljuje.

Za Sakiba nemam riječi. Tipični pravni šarlatan. I ne znam što ga naši mediji i kontaktiraju!?
Slusaj ja sam ocekivo da ce osloboditi prlica i ostale davno sam izgubio bilo kakvo povjerenje u Hag, jer u jednom postupku se osumljeceni osude na vise deceniske kazne, dok u drugostepenoj odluci se oslobadjaju, i sada jedino pitanje je kako iste zakone cicaju tako razlicito sudije u istom sudu?

Jedini zakljucak je po meni naravno da nema vise kukakti, razvlaciti price i slicno nego ko je tebi naudio i ti njemu uzvratis isto pa neka dokazuju sta ko kome hoce. Naravno govorim na individualnoj bazi.
bljump

#185 Re: Stanišić i Simatović - Presuda

Post by bljump »

Danguba wrote:
bljump wrote:
Danguba wrote: Ne, nego su trebali bez njih graditi BiH.
Sve ok samo nema onda price o nekakvom pristanku. Bosnjacka je zelja da grade BiH sa Srbima i Hrvatima, Srbi i Hrvati su silom prilika morali u institucije BiH. Nije MZ valjda MZ kriva sto je Bosnjacima ispunila zelju.
Kratko i jasno, nema ni Bosne ni Bosnjaka u njoj bez ovih drugih ma koliko ih bilo. Ovo sto sada rade ''silovanje Bosne'' upravo to pokazuje. Nama samo ostaje ''krmka niz dlaku''.(ne bih ponovo da provjeravam podrsku MZ)
Sto se mora nije tesko.
Kakav zapad, oslonite se na Srbe i Hrvate. :wink:
dezurni_ucenik

#186 Re: Stanišić i Simatović - Presuda

Post by dezurni_ucenik »

Ja jedino mogu zakljuciti da smo mi zrtve politicke pijace na relaciji Srbija-EU.Ona izvinjavanja Nikolica za Srebrenicu,potom izjave da "Srbi moraju se drzati Bosne",nisu bila izjavljena tek tako.Ti priznaj Kosovo,izvini se Bosancima mi tebi oslobadjuce presude u Hagu kojim se Srbija vise nece teretiti ni za kakvo vodjenje ratova na ovim prostorima.Hrvati ispali agresori,mi debili a Srbi najbolje prodjose na kraju.

U svakom slucaju,naplacuje se nama nezavisnost Kosova.
Last edited by dezurni_ucenik on 31/05/2013 01:02, edited 1 time in total.
bljump

#187 Re: Stanišić i Simatović - Presuda

Post by bljump »

BHCluster wrote:Slusaj ja sam ocekivo da ce osloboditi prlica i ostale davno sam izgubio bilo kakvo povjerenje u Hag, jer u jednom postupku se osumljeceni osude na vise deceniske kazne, dok u drugostepenoj odluci se oslobadjaju, i sada jedino pitanje je kako iste zakone cicaju tako razlicito sudije u istom sudu?
Ne znam sta vam vise nije jasno. Sud u Hagu je politicki sud, razvlaci se 20 godina u politicke svrhe. Da Srbija ne igra kako EU svira bila bi osudjena za agresiju na HR, BiH a i za genocid gratis. Jos 90ih su iz EU jasno rekli da ce Srbi zapamtiti neposlusnost koju su ispoljili prema zapadu, lakse je priznati Kosovo i gay brakove nego placati odstetu narednih 100 godina.
BHCluster

#188 Re: Stanišić i Simatović - Presuda

Post by BHCluster »

bljump wrote:
BHCluster wrote:Slusaj ja sam ocekivo da ce osloboditi prlica i ostale davno sam izgubio bilo kakvo povjerenje u Hag, jer u jednom postupku se osumljeceni osude na vise deceniske kazne, dok u drugostepenoj odluci se oslobadjaju, i sada jedino pitanje je kako iste zakone cicaju tako razlicito sudije u istom sudu?
Ne znam sta vam vise nije jasno. Sud u Hagu je politicki sud, razvlaci se 20 godina u politicke svrhe. Da Srbija ne igra kako EU svira bila bi osudjena za agresiju na HR, BiH a i za genocid gratis. Jos 90ih su iz EU jasno rekli da ce Srbi zapamtiti neposlusnost koju su ispoljili prema zapadu, lakse je priznati Kosovo i gay brakove nego placati odstetu narednih 100 godina.
Ovaj sud samo moze osuditi u najgorem slucaju za "Udruzeni Zlocinacki Poduhvat" ne agresiju a sa time onda mogu zrtve tog poduhvata na individualnoj bazi da tuze za odstetu.

Pise im na stanici "20 Years of International Justice" samo nisu stavili objasnjenje da ta vrsta pravde nepostoji.
Bodkin

#189 Re: Stanišić i Simatović - Presuda

Post by Bodkin »

JohnnyS wrote:Rijetki su trenutci kad možemo u priliku precizno izmjeriti koliko je potrebno da masa promijeni mišljenje o jednoj stvari (u ovom slučaju instituciji) za 180 stupnjeva. Dakle, to vrijeme je otprilike 29 sati... Puno je tražiti, ali pokušajmo biti dosljedni. Isti je sud, po istim pravilima sude, isto tužiteljstvo, podjednake obrane, jedino što možemo zaključiti (a da ne ispadnemo da imamo dvostruka mjerila) je da su Stanišić i Simatović nevini jednako koliko su Prlić i društvo krivi.
trebao bi ti cesce pisati :thumbup:
BHCluster

#190 Re: Stanišić i Simatović - Presuda

Post by BHCluster »

Ili se pak moze zakljuciti da onaj Tribunal ima dvostruka "mjerila", sto znaci da ce drugo-stepenska odluka ako do nje dodje biti da su Stanišić i Simatović krivi ili da Prlić i društvo nisu krivi!
daddy-kool

#191 Re: Stanišić i Simatović - Presuda

Post by daddy-kool »

Ova dvojica su krivi, i to sa neuporedivo prljavijim rukama. Obojica su zlo kakvo je rijetko došlo pred Haški sud, a oni ih puštaju?!

Zaključak bi bio da je šestorka osuđena zato što je osuđen politički projekt HB, ali RS-a nije? Hrvatska agresor, ali se za Srbiju ne može dokazati!?

Ili još zanimljiviji i suptilniji zaključak: Bošnjaci se sa Hrvatima trebaju pomiriti, istina treba izaći na vidjelo, zločini se trebaju kazniti, ta priča se ovdje završava na političkom nivou. Sa Srbima koji su i izazvali rat, počinili veliku većinu zločina i genocid, Bošnjaci se ne trebaju miriti politički niti preko sudova, nego se ta bol, mržnja i nepovjerenje čuva za sljedeći rat?
daddy-kool

#192 Re: Stanišić i Simatović - Presuda

Post by daddy-kool »

Sidhiel wrote: ne glupiraj se tupane muslimanski naprežeš mozak vrisnut ćeš, radi se o tome da EU i NATO što prije žele integrirati Srbiju u EU i NATO, zbog rusije, vi balije ostajete kao palestinci i bićete izvor radikalnog islama dok im budete trebali nakon toga ide šišanje i dobit će te malo džamahirije oko sarajeva, niko nije uništio BiH više od vas muslimana sa vašom nesposobnošću i balinlukom, ostaje vam samo da gledate i plačete kako vam sve izmiče iz ruka a vi niste ustanju ništa da učinite, zato K NOZI TURCI
Prije nego što ovaj post nestane citiraću ga i postaviću par pitanja: Zašto tolika mržnja i agresivnost? Šta je uzrok ovolikom nezadovoljstvu i ko te je povrijedio?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#193 Re: Stanišić i Simatović - Presuda

Post by PipiDugaDevetka »

Sidhiel wrote:heroji a ne zločinci
Zločinci, a srpski heroji su Srđan Aleksić, onaj pilot što je srušen negdje kod niša. (Bio uzletio sam na pokvarenom MIG-u protiv 37 NATO letjelica.
_mufljuz_

#194 Re: Stanišić i Simatović - Presuda

Post by _mufljuz_ »

daddy-kool wrote:
Sidhiel wrote: ne glupiraj se tupane muslimanski naprežeš mozak vrisnut ćeš, radi se o tome da EU i NATO što prije žele integrirati Srbiju u EU i NATO, zbog rusije, vi balije ostajete kao palestinci i bićete izvor radikalnog islama dok im budete trebali nakon toga ide šišanje i dobit će te malo džamahirije oko sarajeva, niko nije uništio BiH više od vas muslimana sa vašom nesposobnošću i balinlukom, ostaje vam samo da gledate i plačete kako vam sve izmiče iz ruka a vi niste ustanju ništa da učinite, zato K NOZI TURCI
Prije nego što ovaj post nestane citiraću ga i postaviću par pitanja: Zašto tolika mržnja i agresivnost? Šta je uzrok ovolikom nezadovoljstvu i ko te je povrijedio?
zar uopste trebas da pitas jednog ovakvog skota zasto....
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#195 Re: Stanišić i Simatović - Presuda

Post by PipiDugaDevetka »

Sidhiel wrote:K NOZI TURČINE
Izgubljeni u čitanju bosanskog/srpskog jezika. Amsterdamski homoseksualac ne konta da se obraća binaSr-u.
daddy-kool

#196 Re: Stanišić i Simatović - Presuda

Post by daddy-kool »

_mufljuz_ wrote:
daddy-kool wrote:
zar uopste trebas da pitas jednog ovakvog skota zasto....
Kada vidim ovakve postove obično pred sobom imam sliku nekog tinejdžera kojeg otac tuče, ili nekog ko živi u teškim porodičnim okolnostima, nezadovoljan sa sobom, sa životom. Nekome takvom uvreda potpunom strancu preko Interneta predstavlja psihološki ventil, bez veće opasnosti za njega, ali ne rješava stvarne probleme.

Potrebno je suočiti se sa problemima u stvarnom životu, te strpljivo i disciplinovano raditi na poboljšanju svog stanja.
Ne daj se, i bori se da pobijediš u životu. :)
vivace

#197 Re: Stanišić i Simatović - Presuda

Post by vivace »

koji kreten. :shock:
daddy-kool

#198 Re: Stanišić i Simatović - Presuda

Post by daddy-kool »

MuaDib wrote:Iako je možda off post za ovu temu, nije na odmet pogledati jedan drugi ugao na ulogu Stanišića u blakanskom haosu 1990-tih godina. Naime citiram neke zanimljive citate navedne u knjizi "Sve piše u novinama" Krešimira Miška.
(citatima predhodi priča o naftaškoj mafiji).

"Prije par tjedana u Večernjaku mi je za oko zapela vijest o pronalasku nafte u Bosni i Hercegovini. Potom se slična vijest ponovila i prije nekoliko dana.

......

Tako izgleda moja tzv. teorija urote. Ne znam je l' točna. Vjerojatno neću nikada niti saznati. Ali još uvijek nije zabranjeno razmišljati na glas, zar ne?"
Uzroci nisu bili u raspadu komunizma u Evropi, ekonomskom raspadu Jugoslavije, samoživosti JNA, staroj velikosrpskoj težnji da poklopi Bosnu i žeđi za moći, nego eto nafta?

Niko nije ovdje kriv, nego CIA nas zavadi, pa ko bi drugi mogao braću zavaditi?

Jugonostalgičarski smiješno.
bimbokaposzta

#199 Re: Stanišić i Simatović - Presuda

Post by bimbokaposzta »

vivace wrote:koji kreten. :shock:
Bilo kakvo komentiranje postova ovakvih džukela ( pa i ovo moje ) njima daje osjećaj da su napravili nešto bitno i da su makar na trenutak u nekakvom centru pažnje. Zato ih treba ostaviti na miru i potpuno ignorirati.
A moderatori bi zaista trebali visiti na ovakvim temama i otvoriti četvore oči.
Last edited by bimbokaposzta on 31/05/2013 10:07, edited 1 time in total.
snaga_znanja

#200 Re: Stanišić i Simatović - Presuda

Post by snaga_znanja »

Mi svi upalimo TV kad je neka bitnija presuda i onda se radujemo ili zgrozavamo nad presudama. Hajde iskreno koliko vas je pratilo izlaganje tuzilastva i odbrane u bilo kojem predmetu? Nije niko vise od 5% garantujem. I obicno se svede na pracenje kroz novine kada neko iznese neko mucno svjedocenje i to je to.

Cinjenice govore da rad tuziteljstva u Hagu nema veze sa pamecu. Lose postavljene optuznice, opsirne optuznice, losa priprema sudjenja i na kraju i ono najbitnije jako losi tuzioci i pravnici koji rade u tuziteljstvu, a svakodnevno se suprostavljaju ekipi koja obicno dovede vrhunske pravne strucnjake da ih brani plus angazuju najbolje pravne umove u svojim timovima da im savjete dijele. Tu lezi sustina ovakvih presuda. Ove balade o zavjerama su budalaste pogotovo kad uzmes u obzir da bi Jovicu Stanisica u Srbiji radije vidjeli zakljucanog nego na slobodi.

I btw. nije da navlacim na crno, ali nemojte se razocarati ako Seselj izadje na slobodu ili eventualno dobije kaznu koja ce mu pokriti vrijeme provedeno u Hagu. (Ne mislim na ove dvije godine sto je fasovo za nepostivanje suda.)

Rad tuziteljstva treba bolje pratiti i utjecati na njih kad se uoce nepravilnosti. A to ocigledno niko kod nas nece da radi...
Post Reply