Da, Irance koje spominjem su vecinom napustili Iran prije revolucije.klavirdžija wrote:Nije tema, ali mislim da tu postoji ogromna razlika između dvije iranske "kaste", one tada vladajuće, Pahlavijeve (koja je uostalom i završila po bijelom svijetu, o njima ovdje pričamo) i običnog naroda. Potpuno različit mentalitet...
ŠVEDSKA
-
BatoS
#176 Re: ŠVEDSKA
-
BatoS
#177 Re: ŠVEDSKA
eman wrote:Oni su ponosan narod,imaju jaku predislamsku historiju i uvijek su smatrali da ih je islam unistio.
Koji oni? Govorimo o iranskoj dijaspori koja je sluzila prethodnom rezimu i koja je napustila Iran prije ili odmah nakon revolucije 1979.
-
semirizsvemira
#178 Re: ŠVEDSKA
Jedan veliki dio iranaca su poklonici vatre a jedan dio su ateisti a jedan mali dio su kao neki vjernici . Koliko sam ih do sada sreo , vecina ne voli raditi i lijeni su , vazda se izvlace i najvise sto ne volim kod njih je da se vole pravit pametni
- akcid
#179 Re: ŠVEDSKA
Pa nisu tema iranski muslimani, već ulične domonstracije u Švedskoj
Imate pdf. Religija pa tamo opletite po Irancima i sličnim reliogioznim interesima
Imate pdf. Religija pa tamo opletite po Irancima i sličnim reliogioznim interesima
-
hAZNADAR
#180 Re: ŠVEDSKA
Opet on o muskim analnim otvorima.klavirdžija wrote:Da te Hans naučio čitati a ne samo tamburati po toj tastaturi, nakon dvadeset postova bi shvatio da sam čitavo vrijeme pričao o asimilaciji, ne integraciji, kao što je više puta naznačeno.
Što se tvog "savjeta" tiče, poslušaću te jedino ako mi bude trebao savjet vezano za voli li Hans glatke ili malo hrapavije jezike i tako to. Živio, i daleko ti kuća od moje. Slobodno ostani tamo, što se mene tiče.
- uglavnomja
#181 Re: ŠVEDSKA
hebote ovo kao da je klon anamo onog 
-
Bodkin
#182 Re: ŠVEDSKA
Ja samo ne kontam sta je asimilacija. Dakle ako govorimo o imigrantkma a ne djeci rodjenoj tamo sta je to? Jezik ne mozes zaboraviti. Jel to sto ti je lijepo u uredjenom sistemu? Sto volis raditi 12 jer vidis korist i zelis napredovati? Sto se mozes skolovati na dobrom faksu sa mogucnoscu razmjena? Naucis par jezika? Koje su to negativne strane, hoce mi neko reci?
- klavirdžija
#183 Re: ŠVEDSKA
Ako ne znaš šta znači, ne koristi termin dok bar ne zaguglaš.
-
Bodkin
#184 Re: ŠVEDSKA
Ajde bolan objasni, kako si to ti bio integrisan ali nisi asimiliran a ponasao se kao 90% nasig imigranata za koje tvrdis da lizu otvor hansu 
-
hAZNADAR
#185 Re: ŠVEDSKA
Ne hrani trolove i pshiopate,.. ako vec moderacija dopusta trolanje i ovakav ton diskusije, mozemo barem to ignorisati.Bodkin wrote:Ajde bolan objasni, kako si to ti bio integrisan ali nisi asimiliran a ponasao se kao 90% nasig imigranata za koje tvrdis da lizu otvor hansu
Ima li novih vijesti - izgleda mi kao da se stisava bura u Svedskoj.
Samo - ostace bojim se goleme posljedice. Zajebano za vecini nasih koji nisu ni svedsko drustvo a nisu ni bliskoistocno. Kako god okrenes ne valjamo niti jednima ni drugima - jednima smo previse mrki a drugima previse bijeli.
-
BatoS
#186 Re: ŠVEDSKA
Ma Svedjani su to... nije njima svaki Emir isti...hAZNADAR wrote:Samo - ostace bojim se goleme posljedice. Zajebano za vecini nasih koji nisu ni svedsko drustvo a nisu ni bliskoistocno. Kako god okrenes ne valjamo niti jednima ni drugima - jednima smo previse mrki a drugima previse bijeli.
-
Bodkin
#187 Re: ŠVEDSKA
naravno da nije samo ne mozes ti to skontatiBatoS wrote:Ma Svedjani su to... nije njima svaki Emir isti...hAZNADAR wrote:Samo - ostace bojim se goleme posljedice. Zajebano za vecini nasih koji nisu ni svedsko drustvo a nisu ni bliskoistocno. Kako god okrenes ne valjamo niti jednima ni drugima - jednima smo previse mrki a drugima previse bijeli.
-
Bodkin
#188 Re: ŠVEDSKA
kako god svedjani i druge evropske zemlje ce morati promijeniti politiku. nisu vise bogati da stavljaju sve na socijalu niti je ta ista socijala dobra za sve ljude...hAZNADAR wrote:Ne hrani trolove i pshiopate,.. ako vec moderacija dopusta trolanje i ovakav ton diskusije, mozemo barem to ignorisati.Bodkin wrote:Ajde bolan objasni, kako si to ti bio integrisan ali nisi asimiliran a ponasao se kao 90% nasig imigranata za koje tvrdis da lizu otvor hansu
Ima li novih vijesti - izgleda mi kao da se stisava bura u Svedskoj.
Samo - ostace bojim se goleme posljedice. Zajebano za vecini nasih koji nisu ni svedsko drustvo a nisu ni bliskoistocno. Kako god okrenes ne valjamo niti jednima ni drugima - jednima smo previse mrki a drugima previse bijeli.
- animals
#189 Re: ŠVEDSKA
Nikad necu svatiti te emigrante..dodjes u jednu uredjenu drzavu, ne zelis uciti jezik, ne zelis se uklopiti u njihovu kulturu, hoces sve svoje..pa koji si k... dolazio, to si sve imao u svojoj zemlji..
- muha_sa
#190 Re: ŠVEDSKA
razumijem ja te ljenguze i lezihljebovice al ne razumijem Švede koji sve to tolerišu i trpe--umjesto da ih šutnu u dupe i vrate u njihove vukojebine oni im još tetoše.animals wrote:Nikad necu svatiti te emigrante..dodjes u jednu uredjenu drzavu, ne zelis uciti jezik, ne zelis se uklopiti u njihovu kulturu, hoces sve svoje..pa koji si k... dolazio, to si sve imao u svojoj zemlji..
-
Bodkin
#191 Re: ŠVEDSKA
to je to za obojicu ( osim za onog gore za kojeg je to lizanje otvoramuha_sa wrote:razumijem ja te ljenguze i lezihljebovice al ne razumijem Švede koji sve to tolerišu i trpe--umjesto da ih šutnu u dupe i vrate u njihove vukojebine oni im još tetoše.animals wrote:Nikad necu svatiti te emigrante..dodjes u jednu uredjenu drzavu, ne zelis uciti jezik, ne zelis se uklopiti u njihovu kulturu, hoces sve svoje..pa koji si k... dolazio, to si sve imao u svojoj zemlji..
- muha_sa
#192 Re: ŠVEDSKA
U Švici se ne dobija baš tako lako državljanstvo kao u Švedskoj--znam ih hejbet koji se prstom potpisuju a imaju Švedski pasoš--i nek imaju i nek su na socijali dok god poštuju pravila, red i zakon te države, al sam za to da se naturalizovanim gradjanima po kratkom postupku oduzme državljanstvo ako krivicna djela prave a posebno za ove majmune koji pale imovinu i nerede prave u Štokholmu.
-samo se ja ne pitam, tako da mi ostaje da se ibretim i ibretim
-
rtdze4z
#193 Re: ŠVEDSKA
ko tebi slaga da se u švicarskoj ne može dobit državljanstvo, i dan danas najlakše je u švici dobit status i azilmuha_sa wrote:U Švici se ne dobija baš tako lako državljanstvo kao u Švedskoj--znam ih hejbet koji se prstom potpisuju a imaju Švedski pasoš--i nek imaju i nek su na socijali dok god poštuju pravila, red i zakon te države, al sam za to da se naturalizovanim gradjanima po kratkom postupku oduzme državljanstvo ako krivicna djela prave a posebno za ove majmune koji pale imovinu i nerede prave u Štokholmu.
-
Bodkin
#194 Re: ŠVEDSKA
nnaravno ali gdje ce sa njima? jel u svedskoj ima pravilo da se odreknes drugog drzavljanstva kad uzimas svedsko?muha_sa wrote:U Švici se ne dobija baš tako lako državljanstvo kao u Švedskoj--znam ih hejbet koji se prstom potpisuju a imaju Švedski pasoš--i nek imaju i nek su na socijali dok god poštuju pravila, red i zakon te države, al sam za to da se naturalizovanim gradjanima po kratkom postupku oduzme državljanstvo ako krivicna djela prave a posebno za ove majmune koji pale imovinu i nerede prave u Štokholmu.
- muha_sa
#195 Re: ŠVEDSKA
vratit ih u njihove vukojebine pa nek se tamo kurce.Bodkin wrote:nnaravno ali gdje ce sa njima? jel u svedskoj ima pravilo da se odreknes drugog drzavljanstva kad uzimas svedsko?muha_sa wrote:U Švici se ne dobija baš tako lako državljanstvo kao u Švedskoj--znam ih hejbet koji se prstom potpisuju a imaju Švedski pasoš--i nek imaju i nek su na socijali dok god poštuju pravila, red i zakon te države, al sam za to da se naturalizovanim gradjanima po kratkom postupku oduzme državljanstvo ako krivicna djela prave a posebno za ove majmune koji pale imovinu i nerede prave u Štokholmu.
znam da naši mogu imat oba.
- klavirdžija
#196 Re: ŠVEDSKA
Vidim jezici kompleksaša united i dalje ne mogu bez mog otvora.
Ne možeš čoporativno izbacivati strance onako odokalno a da to nije diskriminacija, nisu to vukojebine na koje ste navikli. Teško je nekom maskiranom, u grupi dokazati krivično djelo, mada će ih pokojeg i pohvatati. Što se državljanstva tiče, neki ga sigurno imaju, drugi ne, ali bar Švedi iz nekog razloga ne praktikuju izbacivanje nakon odsluženja kazne (za ove koji nemaju), osim kad se radi o baš teškim i to ponovljenim krivičnim djelima (oružana pljačka, pokušaj ubistva ili ubistvo itd).
Ovo što se dešava je svakako pretjerano i za osudu, ali je istovremeno i pokazatelj stvarnih problema. Stranci se u Švedskoj uglavnom sistematski grupišu u geta u kojima se sve i ovo dešava, tamo imaju socijalu, ali realno male šanse za posao i za tu integraciju o kojoj se toliko mudruje, za nekakvu erspektivu u životu. Za to se trebaš baš dobro potruditi, a ni onda nisi "njihov", džaba sva demokratija i folovi. Dakle, prosječna omladina koja, realno, nije za fakulteta ni u svojoj zemlji i na svom jeziku je manje-više prepuštena ulici.
Gro Šveda je fol za integraciju, ovo ono, a kada im predložiš da se i sami presele u naselja sa preko 30 posto stranaca, samo te blijedo pogledaju. U ovakvim naseljima, Fittja, Husby, Rinkeby, Rosengard, Angered itd i tih par posto Šveda koji tamo žive su sami alkosi ili narkosi, socijalni slučajevi. Dakle, sve se ovo godinama taložilo, problemi povećavali, država ih "rješavala" izolacijom problema (novopridošlih stranaca) u za to određenim naseljima, vještačkim poslovima gdje se zapošljavaju stranci da bi se, uglavnom, opet bavili drugim strancima i time skinuli sa spiskova dugoročno nezaposlenih, proglasio "uspjeh", i tako u krug. Dok nije puklo.
Ne možeš čoporativno izbacivati strance onako odokalno a da to nije diskriminacija, nisu to vukojebine na koje ste navikli. Teško je nekom maskiranom, u grupi dokazati krivično djelo, mada će ih pokojeg i pohvatati. Što se državljanstva tiče, neki ga sigurno imaju, drugi ne, ali bar Švedi iz nekog razloga ne praktikuju izbacivanje nakon odsluženja kazne (za ove koji nemaju), osim kad se radi o baš teškim i to ponovljenim krivičnim djelima (oružana pljačka, pokušaj ubistva ili ubistvo itd).
Ovo što se dešava je svakako pretjerano i za osudu, ali je istovremeno i pokazatelj stvarnih problema. Stranci se u Švedskoj uglavnom sistematski grupišu u geta u kojima se sve i ovo dešava, tamo imaju socijalu, ali realno male šanse za posao i za tu integraciju o kojoj se toliko mudruje, za nekakvu erspektivu u životu. Za to se trebaš baš dobro potruditi, a ni onda nisi "njihov", džaba sva demokratija i folovi. Dakle, prosječna omladina koja, realno, nije za fakulteta ni u svojoj zemlji i na svom jeziku je manje-više prepuštena ulici.
Gro Šveda je fol za integraciju, ovo ono, a kada im predložiš da se i sami presele u naselja sa preko 30 posto stranaca, samo te blijedo pogledaju. U ovakvim naseljima, Fittja, Husby, Rinkeby, Rosengard, Angered itd i tih par posto Šveda koji tamo žive su sami alkosi ili narkosi, socijalni slučajevi. Dakle, sve se ovo godinama taložilo, problemi povećavali, država ih "rješavala" izolacijom problema (novopridošlih stranaca) u za to određenim naseljima, vještačkim poslovima gdje se zapošljavaju stranci da bi se, uglavnom, opet bavili drugim strancima i time skinuli sa spiskova dugoročno nezaposlenih, proglasio "uspjeh", i tako u krug. Dok nije puklo.
-
Bodkin
#197 Re: ŠVEDSKA
pa sta ako nisi njihov. normalno da nisi. kod nas se ne podnose po gradovima, a da ne kazem kako ne podnose sandzaklije, albance i ostalo.
ako si otisao gore stranac si i uvijek ces biti stranac. to drkanje da ces biti isti je za malu djecu. ides gore zato sto ce ti i kao strancu biti bolje, a ne da prosipas svoju filozofiju ljudima koji su stvorili tu drzavu.
i cuj tesko za posao. koliko god da je tesko nije teze nego u njihovim vukojebinama. na kraju krajeva ako neces da se utopis na bilo koji nacin trebaju te nabiti nogom jer te niko nije zvao. sam si dosao
i na kraju ako vec hoces da te gledaju malo ravnopravnije onda pravac usa samo sto tamo nema socijale, besplatne skole, jezika ili zdravstva pa se ovim neradnicima i ne zuri pretjerano
ako si otisao gore stranac si i uvijek ces biti stranac. to drkanje da ces biti isti je za malu djecu. ides gore zato sto ce ti i kao strancu biti bolje, a ne da prosipas svoju filozofiju ljudima koji su stvorili tu drzavu.
i cuj tesko za posao. koliko god da je tesko nije teze nego u njihovim vukojebinama. na kraju krajeva ako neces da se utopis na bilo koji nacin trebaju te nabiti nogom jer te niko nije zvao. sam si dosao
i na kraju ako vec hoces da te gledaju malo ravnopravnije onda pravac usa samo sto tamo nema socijale, besplatne skole, jezika ili zdravstva pa se ovim neradnicima i ne zuri pretjerano
- klavirdžija
#198 Re: ŠVEDSKA
Gro tih stranaca nije išao da se tamo "utopi", već da živi, radi, bude ko je i šta je, eventualno nakon X godina vrati kući (makar ih se većina nikad za prave ne vrati). Tvoj cilj je bio da se utopiš, nek ti je sretno sa Hansom
, mada ako si se već "utopio" pitanje je što li posjećuješ bosanske forume. Utopiti se može eventualno druga generacija i dalje, a i to dok "prebrojavanje" ne počne.
Drugo je Amerika, mada se i tamo generacijama nakon dolaska po određenim gradovima tačno zna gdje su Irci, gdje Italijani, gdje poljski Židovi itd, makar ne znali tri riječi jezika kojim su im se preci služili. A da je sve i u Americi bajno, nije, rasizma koliko hoćeš, posebno po Bible beltu, mada naravno više prikrivenog nego otvorenog.
Drugo je Amerika, mada se i tamo generacijama nakon dolaska po određenim gradovima tačno zna gdje su Irci, gdje Italijani, gdje poljski Židovi itd, makar ne znali tri riječi jezika kojim su im se preci služili. A da je sve i u Americi bajno, nije, rasizma koliko hoćeš, posebno po Bible beltu, mada naravno više prikrivenog nego otvorenog.
- muha_sa
#199 Re: ŠVEDSKA
klavirdžija
poštujem--ti si gore živio i sigurno da poznaješ mnogo bolje situaciju od mene koji odem u posjetu na mjesec il maksimalno 3 kad sam unucad cuvo al jedno znam--znam da sam protiv ovih majmuna koji pale imovinu i nerede prave po Štokholmu---nema šanse da promil mog mozga to opravda a posebno ne da odobri. ako im se ne svidja u Švedskoj nek se pokupe i vrate u mjesta iz kojih su šljegli pa nek ganjaju svoja prava. moj jaran koji živi vec 20 godina u Štokholmu nema ama baš nikakvih problema--covjek radi svoj poso--živi u Fašti (mislim da se tako naselje zove) volio bi i on u centru Štokholma živjet al za istu kvadraturu moro bi izdvojit dvije mjesecne plate za kiriju
poštujem--ti si gore živio i sigurno da poznaješ mnogo bolje situaciju od mene koji odem u posjetu na mjesec il maksimalno 3 kad sam unucad cuvo al jedno znam--znam da sam protiv ovih majmuna koji pale imovinu i nerede prave po Štokholmu---nema šanse da promil mog mozga to opravda a posebno ne da odobri. ako im se ne svidja u Švedskoj nek se pokupe i vrate u mjesta iz kojih su šljegli pa nek ganjaju svoja prava. moj jaran koji živi vec 20 godina u Štokholmu nema ama baš nikakvih problema--covjek radi svoj poso--živi u Fašti (mislim da se tako naselje zove) volio bi i on u centru Štokholma živjet al za istu kvadraturu moro bi izdvojit dvije mjesecne plate za kiriju
- klavirdžija
#200 Re: ŠVEDSKA
Farsta je solidno naselje u odnosu na ova, u ovima bukvalno ima po par posto Šveda i to redom onih problematičnih. Kada se rodiš u takvom okruženju, ni jezik ne savladaš kako treba (gro omladine rođene u takvim naseljima ima baš specifične naglaske, to je još i "kul"), a kamoli šta drugo. Posla nema, ulica te uzme pod svoje, za drugačije ni ne znaš, i zdravo, manjina se nekako izvuče kroz školu ili recimo fudbal kao Zlatan i to je to.
PS. Svi pričate o tome kako bi ih istjerali, a većina ih je i rođena tamo, za Iran, Bosnu, Siriju, znaju s kratkih ljetovanja i preko ćevapa. Tamo još manje pripadaju nego u Švedskoj, gdje su rođeni.
PS. Svi pričate o tome kako bi ih istjerali, a većina ih je i rođena tamo, za Iran, Bosnu, Siriju, znaju s kratkih ljetovanja i preko ćevapa. Tamo još manje pripadaju nego u Švedskoj, gdje su rođeni.