Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Innovation

#176 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Innovation »

Pa u cemu je razlika kod nas? :)
Kemo BA

#177 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Kemo BA »

Innovation wrote:Pa u cemu je razlika kod nas? :)
A što je to isto kao i kod nas? :)
Innovation

#178 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Innovation »

Pausal, po kvdraturi, odrzavanje instalacija, podstanice, placanje bez obzira na trosenje itd.
Kemo BA

#179 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Kemo BA »

Innovation wrote:Pausal, po kvdraturi, odrzavanje instalacija, podstanice, placanje bez obzira na trosenje itd.
Pausal pogledaj koje usluge i što podrazumjeva pa ces vidjeti da nije isto. Pretpostavljam da nisi shvatio bit a to je da svaki individualni potrošac ima ugovor vezano za isporuku energije ( za razliku od nas 24 h dnevno konstantne temperature). Ako si slucajno shvatio da je iznos 0,30156 Eur cijena grijanja po m kvadratnom onda si pogresno shvatio.

Provision of heat
Meter reading and billing costs CRVENO NE POSTOJI
Cost of replacing heat cost allocator and hot-water meter - NE POSTOJI
Maintenance, calibration and renewal of the main meter every 5 years -NE POSTOJI
Cost of operating and troubleshooting the entire heating supply system, including the system in the flat CRVENO NE POSTOJI
Prorated cost of installing, maintaining and servicing the heat generation plants (except for waste incinerators, as this cost is included in the levy for refuse collection)
Prorated cost of installing, maintaining and servicing the heat supply lines - Djelimicno postoji tj. do zgrade
Maintaining and operating the service line and the entire house substation - Djelimicno postoji tj. do zgrade

Gdje ti vidje paušal za toplotnu energiju?????????????????
sumirprimus

#180 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by sumirprimus »

kemo ba.. :lol: druze moj ti nas poredis sa becom koji je jedan od najuredjenijih gradova u europi i sire?
cak i eu regulative isticu i priznaju da postoje razlike,od drzave do drzave,od sistema do sistema...
svugdje je must do i must have,smanjenje potrosnjei efikasnije koristenje energije,ne samo toga sto trazis za grijanje,nego svega,od el.struje,transporta,emisije co2 itd etc bla bla...
dalje po eu direktivama,svaki sistem,firma,isporucilac moze da naplacuje tu energiju po(m2),ili po mjerenju..
stim da po mjerenju svugdje imas od 2 do 5 tariffnog sistema naplate...
stim da to sto ti hoces za grijanje mogu da ti ugrade mjerilo u ulazu u objekat(cak i zgradu) i opet da naplacuju po m2,instalisanoj snazi,po mjerenju...
s tim da ti u sarajevu nemas izvor energije,nego si prisiljen kupovati ga,znaci zavisis od trzisnih cijena,znaci moze rasti svako po godine...ili mozes ici u dubiozu sa distributerima,koji bi morali drzat iste cijene racuna,a njima da rastu nabavne cijene...
elem da skratim,problem je velik i skup...a eu kuca na vrata... :)
Kemo BA

#181 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Kemo BA »

sumirprimus wrote:kemo ba.. :lol: druze moj ti nas poredis sa becom koji je jedan od najuredjenijih gradova u europi i sire?
cak i eu regulative isticu i priznaju da postoje razlike,od drzave do drzave,od sistema do sistema...
svugdje je must do i must have,smanjenje potrosnjei efikasnije koristenje energije,ne samo toga sto trazis za grijanje,nego svega,od el.struje,transporta,emisije co2 itd etc bla bla...
dalje po eu direktivama,svaki sistem,firma,isporucilac moze da naplacuje tu energiju po(m2),ili po mjerenju..
stim da po mjerenju svugdje imas od 2 do 5 tariffnog sistema naplate...
stim da to sto ti hoces za grijanje mogu da ti ugrade mjerilo u ulazu u objekat(cak i zgradu) i opet da naplacuju po m2,instalisanoj snazi,po mjerenju...
s tim da ti u sarajevu nemas izvor energije,nego si prisiljen kupovati ga,znaci zavisis od trzisnih cijena,znaci moze rasti svako po godine...ili mozes ici u dubiozu sa distributerima,koji bi morali drzat iste cijene racuna,a njima da rastu nabavne cijene...
elem da skratim,problem je velik i skup...a eu kuca na vrata... :)
Mnogo toga je receno ali mi nismo tu radi Toplana nego oni radi nas. Oni prodaju svoju uslugu i ja ako zelim mogu da je kupim a i ne moram ( Zakon o zastiti potrosaca). Dobili su na gazdovanje kompletnu strukturu vlasnistvo vlasnika stanova ( mislim da su stvarni vlasnici svih instalacija ukljucujuci i kotlovnice vlasnici stanova a ne Toplane). I Toplane moraju shvatiti da njihove Uredbe nisu iznad nego ispod zakona kao što i pojedinci koji troše energiju iz sistema Toplana shvatiti da moraju platiti utrošeno ( Kupljeno). Stvarni dug postoji samo od strane korisnika koji su preuzimali energiju a nisu je platili.
karanana

#182 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by karanana »

jel ovo moguce odraditi u zgradama sa zajednickom vertikalom za vise stanova?
sumirprimus

#183 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by sumirprimus »

Da naravno,ali dok mi dodjemo do uredjenog sistema koliko potrosis toliko platis,ima milion jedna prepreka,tehnicke/finans. prirode...
dragonz

#184 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by dragonz »

karanana wrote:jel ovo moguce odraditi u zgradama sa zajednickom vertikalom za vise stanova?
Moguće ALI ako ih pustiš u stan, tada ti skidaju radijatore i blombiraju cijevi.
Nakon svega ovoga opet dobijaš račun od 40% prijašnje cijene jer ti "cijevi griju stan". :-)
Qler

#185 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Qler »

Ma dzaba vam sva opravdanja i logike, ako ne placas treba da te iskljuce i tuze. Nema price dalje. Dok se drzava ne uredi kako treba u svim segmentima nema nista od nas. Ako hoces da hadzijas i zivis u stanu, brate plati. Zamisli da ti pocnu naplacivati ulaz sa autom u centar grada. Koja bi tu frka nastala, a svi hoce EU standarde gdje im odgovara...
RahatHurmašica

#186 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by RahatHurmašica »

[.
Last edited by RahatHurmašica on 06/02/2015 18:25, edited 1 time in total.
Kemo BA

#187 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Kemo BA »

Nije problem sto iskljuce problem je sto nece da iskljuce.
forest gump

#188 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by forest gump »

Qler wrote:Ma dzaba vam sva opravdanja i logike, ako ne placas treba da te iskljuce i tuze. Nema price dalje. Dok se drzava ne uredi kako treba u svim segmentima nema nista od nas. Ako hoces da hadzijas i zivis u stanu, brate plati. Zamisli da ti pocnu naplacivati ulaz sa autom u centar grada. Koja bi tu frka nastala, a svi hoce EU standarde gdje im odgovara...

A jel ti radiš u toplanama ili si njihov advokat?
Innovation

#189 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Innovation »

karanana wrote:jel ovo moguce odraditi u zgradama sa zajednickom vertikalom za vise stanova?
Ja mislim da nije. Kod nas je jedan "gospodin" kome je smetala cijev u hodniku, sam odrezao i plombirao. Tako smo svi na toj strani ostali bez grijanja u hodnicima. Uputili zalbu Toplanama, a sta je dalje bilo ne znam.
Qler

#190 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Qler »

Ne radim, nisam advokat, ali mi je pun znas vec sta ovih sto bi da zive u stanu od 90 kvadrata i da ne placaju grijanje, da vozaju X5 BMW-a na protekt gumama, da kupuju galaxy S4 i nemaju za kredita.

Sto sam to ja debil i placam uredno sve racune, a ovi pametni ne placaju nista? Koji je to razlog da se neko postedi? Da ne placa ono sto potrosi? Ono sto koristi?
forest gump

#191 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by forest gump »

Qler wrote:Ne radim, nisam advokat, ali mi je pun znas vec sta ovih sto bi da zive u stanu od 90 kvadrata i da ne placaju grijanje, da vozaju X5 BMW-a na protekt gumama, da kupuju galaxy S4 i nemaju za kredita.

Sto sam to ja debil i placam uredno sve racune, a ovi pametni ne placaju nista? Koji je to razlog da se neko postedi? Da ne placa ono sto potrosi? Ono sto koristi?

A nije ti naumpalo da je mnogo više onih onih koji nema šta da jedu?
O'zone
Globalni moderator

#192 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by O'zone »

forest gump wrote:
Qler wrote:Ne radim, nisam advokat, ali mi je pun znas vec sta ovih sto bi da zive u stanu od 90 kvadrata i da ne placaju grijanje, da vozaju X5 BMW-a na protekt gumama, da kupuju galaxy S4 i nemaju za kredita.

A nije ti naumpalo da je mnogo više onih onih koji nema šta da jedu?
JOOOOOJ! Evo nas opet na onome "Ljudi nemaju šta da jedu" a 90% duga drže budžovani,samozvane gazde i kabadahije.
sema911s

#193 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by sema911s »

Qler wrote:Ma dzaba vam sva opravdanja i logike, ako ne placas treba da te iskljuce i tuze. Nema price dalje. Dok se drzava ne uredi kako treba u svim segmentima nema nista od nas. Ako hoces da hadzijas i zivis u stanu, brate plati. Zamisli da ti pocnu naplacivati ulaz sa autom u centar grada. Koja bi tu frka nastala, a svi hoce EU standarde gdje im odgovara...
nokiajas ovo d predlozi neki politicar i prodje mu taj zakon podigo bi mu spomenik,.,
nedavno mi u berlinu i zasutavallja na spolicija (audi a4 noi model 2,0tdi) kaze dizelima nije dozvoljeno ulaz samo autima koji zadovoljavaju neke norme o zagadjivanju i lagano parking i zu fuss
Qler

#194 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Qler »

Ja sam odrastao u stanu od 56 kvadrata, nas 4, starci burazer i ja. Malo je bilo guravo, ali se nije imalo za vise. Zato su svi racuni uredno placani. Jebi ga, ima ljudi koji su na socijali i to je jedna stvar. Ali rekao sam ti u neboderu ima ljudi koji su duzni preko 20.000KM a znam da imaju pare da plate, jednostavno nece. To je poenta.
Qler

#195 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Qler »

sema911s wrote:
nokiajas ovo d predlozi neki politicar i prodje mu taj zakon podigo bi mu spomenik,.,
nedavno mi u berlinu i zasutavallja na spolicija (audi a4 noi model 2,0tdi) kaze dizelima nije dozvoljeno ulaz samo autima koji zadovoljavaju neke norme o zagadjivanju i lagano parking i zu fuss

:) djes dizelu zabraniti ulaz :) kod nas bi bila veca revolucija za to nego da nam traze sve prvorodjene sinove...
forest gump

#196 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by forest gump »

Qler wrote:Ja sam odrastao u stanu od 56 kvadrata, nas 4, starci burazer i ja. Malo je bilo guravo, ali se nije imalo za vise. Zato su svi racuni uredno placani. Jebi ga, ima ljudi koji su na socijali i to je jedna stvar. Ali rekao sam ti u neboderu ima ljudi koji su duzni preko 20.000KM a znam da imaju pare da plate, jednostavno nece. To je poenta.

To je nešto sasvim drugo, ako sigurno znaš da neko ima te pare a neće da plati.

Ja opet sa druge strane u svojoj zgradi znam socijalne slučajeve koji nemaju za hljeba a kamoli da dug odplate.
Kemo BA

#197 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Kemo BA »

Pogrešna logika, koje hadzijanje i o cemu pises. Eto nisi ni svjestan da si se upetljao u moj privatni zivot a na to nemas pravo. Da li cu Hadzijati i na koji nacin cu zivjeti iza vrata svog stana je moja i samo moja stvar. Koga i sta cu pustiti u stan isto tako ( ukljucujuci i topli ili hladni zrak) osim u jednom slucaju a to je kada postoji sudski nalog. Jel jasno?? :-)
sema911s

#198 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by sema911s »

pa bas ti koji nemaju da jedu prvo plate sve racune i ono sto ostane razvuku,(to su vecinom stariji ljudi koji pamte neka bolja vremena)
dok ova dasanja omladina do neke 30god. naviklo na ratne subvencije, poklone, da ih starci guraju,., sve to treba u radni logor da tuca kamenje,., ja neplatim plin iskljuce mi na satu,. a vi neplatite godinama odrzavanje, grijanje i ja da istpastav zbog vas ,.,
danas svako moze zaradit samo ako hoce al posto je vecina naroda porilicno neskolovano i glupo(dok su isli u skolu vodili se onom ja cu dvicu naucit samo da neadnem),. to da se nema posla lazete svi koji kazete izvuices se iz mamine kuce i posla kakvog zelis jest da je slabo placen al sa tim znanjem dosta,.,

nego kada pocinju ta iskljucenja imam nekih kokica pa da uzivam :evil:
drndalo

#199 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by drndalo »

dragonz wrote:
Moguće ALI ako ih pustiš u stan, tada ti skidaju radijatore i blombiraju cijevi.
Nakon svega ovoga opet dobijaš račun od 40% prijašnje cijene jer ti "cijevi griju stan". :-)
Nece da mogne, licno kupljeni novi iza rata, 18xx KM... Pa ne bih bas da ih bilo ko skida i nosi...
sema911s

#200 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by sema911s »

Kemo BA wrote:
Pogrešna logika, koje hadzijanje i o cemu pises. Eto nisi ni svjestan da si se upetljao u moj privatni zivot a na to nemas pravo. Da li cu Hadzijati i na koji nacin cu zivjeti iza vrata svog stana je moja i samo moja stvar. Koga i sta cu pustiti u stan isto tako ( ukljucujuci i topli ili hladni zrak) osim u jednom slucaju a to je kada postoji sudski nalog. Jel jasno?? :-)

kemo ba ohladi pripremi se da ti ljudovi u crvenim radnim odjelima iz toplana dodju i razrezu cijev od grijanja koje nisi platio,., nema ti druge
Post Reply