Nokia Lumia & Windows Phone

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Maystor

#176 Re: Nokia Lumia

Post by Maystor »

Qler wrote:Aha, a sta ce im 4GB RAM-a?
Je li to neka tvoja nova nebuloza? O čemu pričaš? S3 ima 1 GB, a S4 2 GB RAMa.
De nam ti reci koji to telefon ima 4 GB RAMa???
Qler

#177 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Nije 4 nego 3

http://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_ ... s-6314.php

A samsung nas uci kako se pravi lagani cameraphone, sa odlicnom optikom, senzor velicine skoro kao na N95 :)

http://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_s4_zoom-5447.php
Maystor

#178 Re: Nokia Lumia

Post by Maystor »

Qler wrote: Meni ne treba, ja super zadovoljan sa 1.3GHz, single core i 512MB RAM-a na 808PV. I dalje mi je prvi telefon, 920 sam uzeo da se kurchim 8-)
E onda si pravo odabro. Sa golfom dvicom se više niđe ne možeš kurchit :wink:
Qler

#179 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Usput, ovo se ceka :)

http://www.gsmarena.com/nokia_to_hold_a ... s-6214.php

bas me zanima sta ce biti ovdje. Nadam se da ce moci zumirati i tokom snimanja kao 808PV a ne kao na ovim do sada, gdje nema zooma nikako kad snimas...
vukojebina

#180 Re: Nokia Lumia

Post by vukojebina »

Qler wrote:Nije 4 nego 3

A samsung nas uci kako se pravi lagani cameraphone, sa odlicnom optikom, senzor velicine skoro kao na N95 :)

trollcino hoce li nas nokija uciti kako se pravi camera phone, pogledaj ovog od 5-6 kila..

Maystor

#181 Re: Nokia Lumia

Post by Maystor »

Qler wrote:Nije 4 nego 3

hajd ba, ne prosipaj se više. osim što pojma nemaš o IT-u, ni engleski ti izgleda ne ide najbolje. Trenutno ne postoji niti jedan android telefon sa više od 2 GB RAMa, a to što si ti našao je najobičnija glasina (na engleskom se to kaže rumor ;-) ).
O fotografiji takođe pojma nemaš, jer da imaš znao bi da veličina senzora nije jedini parametar koji određuje kvalitet kamere.
Ja koristim bridge fotoaparat koji je skuplji (a po mnogo čemu i bolji) od mnogih SLR-ova, a ima isti takav senzor 1/2.33.
Naravno, tvoj 808 ima bolju kameru, sa većim senzorom :thumbup:
TheWatcher

#182 Re: Nokia Lumia

Post by TheWatcher »

ajde ih izvadite da vidimo ciji je veci jbt :lol:
Qler

#183 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Aaa, jesi vidio, i ova nokia, vara ljude, kopira druge, tuze je okolo, nista nije inovativno napravila 10 godina, sve neki giimicks....

ma ja senzor nije bitan nikako..
Qler

#184 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

TheWatcher wrote:ajde ih izvadite da vidimo ciji je veci jbt :lol:

vidis da smo ih vec mjerili i ispade moj najveci :) 185 grama :)
Maystor

#185 Re: Nokia Lumia

Post by Maystor »

Qler wrote:
TheWatcher wrote:ajde ih izvadite da vidimo ciji je veci jbt :lol:

vidis da smo ih vec mjerili i ispade moj najveci :) 185 grama :)
ni u to se ne razumiješ. nije ti najveći nego najteži :lol:
betametazon

#186 Re: Nokia Lumia

Post by betametazon »

samo da prijavim da cu sa zadovoljstvom da se rijesim Lumie610 koju sam dobio na probu...koji troll od telefona, nema BT (?) ne mozes poslat sliku izmedju dvije Nokie, nidje veze :D pa onda onaj zune, cuj ne moze se kao Mass storage koristit, pa onda za sta god krenes za sve ti treba internet konekcija :D ma troll obicni, mooda pod bubrege pod izgovorom "za malo para"...meni laksa i prakticnija moja E71 1000 x :D
KAMI666

#187 Re: Nokia Lumia

Post by KAMI666 »

@Maystore:
zasto jednom Androidu trebaju 4 jezgra, sto ga nisu ostavili na 2 recimo. Vidim da su te specifikacije danas veoma vazne, a ja nisam od te struke.

Zahvaljujem
kurty

#188 Re: Nokia Lumia

Post by kurty »

betametazon wrote:samo da prijavim da cu sa zadovoljstvom da se rijesim Lumie610 koju sam dobio na probu...koji troll od telefona, nema BT (?) ne mozes poslat sliku izmedju dvije Nokie, nidje veze :D pa onda onaj zune, cuj ne moze se kao Mass storage koristit, pa onda za sta god krenes za sve ti treba internet konekcija :D ma troll obicni, mooda pod bubrege pod izgovorom "za malo para"...meni laksa i prakticnija moja E71 1000 x :D
ovo neki pokusaj sukaja???
betametazon

#189 Re: Nokia Lumia

Post by betametazon »

kurty wrote:
betametazon wrote:samo da prijavim da cu sa zadovoljstvom da se rijesim Lumie610 koju sam dobio na probu...koji troll od telefona, nema BT (?) ne mozes poslat sliku izmedju dvije Nokie, nidje veze :D pa onda onaj zune, cuj ne moze se kao Mass storage koristit, pa onda za sta god krenes za sve ti treba internet konekcija :D ma troll obicni, mooda pod bubrege pod izgovorom "za malo para"...meni laksa i prakticnija moja E71 1000 x :D
ne, uopste...pa volio bih da je to vrhunski mob, ali i naveo sam samo cinjenice zbog kojih mi se ne svidja, jesam li slagao nesto? I osim toga, nemam protiv Nokie nista, koristim E71 vec tri godine i u principu sam zadovoljan s obzirom na mogucnosti tog telefona...ali ako nece biti "tupav" (kakav treba) nemoj praviti nikako smartphone radije, nego nesta bez pola funkcija...
PIMP-Meister-2000

#190 Re: Nokia Lumia

Post by PIMP-Meister-2000 »

betametazon wrote:
kurty wrote:
ne, uopste...pa volio bih da je to vrhunski mob, ali i naveo sam samo cinjenice zbog kojih mi se ne svidja, jesam li slagao nesto? I osim toga, nemam protiv Nokie nista, koristim E71 vec tri godine i u principu sam zadovoljan s obzirom na mogucnosti tog telefona...ali ako nece biti "tupav" (kakav treba) nemoj praviti nikako smartphone radije, nego nesta bez pola funkcija...
Ispada prastari Symbian babo za taj MS-ov WP shit. :D Nema Fincima spasa dok konačno ne priznaju sebi da su usrali sa WP-om i pređu na Android. Garantujem da će poharati tržištem. Ja bi prvi gledao da svoj gs3 mijenjam (uz doplatu naravno) za Nokia fon na Androidu.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 4 Beta
Maystor

#191 Re: Nokia Lumia

Post by Maystor »

KAMI666 wrote:@Maystore:
zasto jednom Androidu trebaju 4 jezgra, sto ga nisu ostavili na 2 recimo. Vidim da su te specifikacije danas veoma vazne, a ja nisam od te struke.

Zahvaljujem
Zašto porscheu treba motor od 400 konjskih snaga? Možda ne treba, dovoljno je i 200.
Ako ti treba samo telefon, sms i slikanje kamericom, onda je qler u pravu: 1 core i 512 MB RAMa su dovoljni. Ali mobitel je danas puno više od toga, i za razne potrebe jednostavno fali procesorske snage. Tako npr. nijedan postojeći mobitel ne može snimati video u full hd, na 60 fps, a neki ljudi to traže. Za takve stvari treba snage. Npr. novi procesor qualcomm Snapdragon 800 će moći snimati 4K video (već postoji samsung galaxy s4 u varijanti sa tim procesorom, zove se LTE-A, a dolaze i xperia z ultra, novi lg g itd). Nokia se polomi da napravi mobitel sa tim procesorom i full hd ekranom, ali ne mogu - windows ne može da to podrži. Čim uspiju, eto i njih, pa će onda pričati kako je to prava stvar (a sada tvrde da je nepotrebno).
Maystor

#192 Re: Nokia Lumia

Post by Maystor »

PIMP-Meister-2000 wrote: Ispada prastari Symbian babo za taj MS-ov WP shit. :D Nema Fincima spasa dok konačno ne priznaju sebi da su usrali sa WP-om i pređu na Android. Garantujem da će poharati tržištem. Ja bi prvi gledao da svoj gs3 mijenjam (uz doplatu naravno) za Nokia fon na Androidu.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 4 Beta
Ja se ne mogu načuditi šta je sebi nokia dopustila. Njih je Elop doslovno uništio, radi se o microsoftovom čovjeku, koji je nokiu povalio do dna. I još uvijek ga drže :shock:
Mislim da je za nokiju gotovo, čak i da sutra pređu na android - zakasnili su. Prodaja ima opada 30% na godišnjem nivou, nalaze se u slobodnom padu. Nemaju nikakve šanse protiv korejanaca, applea itd. A do juče su bili najjači na svijetu, skoro bez konkurencije.
vukojebina

#193 Re: Nokia Lumia

Post by vukojebina »

Dogadjaj od prije neki dan naj bolje govori o cemu se tu radi cijelo vrijeme.. helem, microsoft je zamalo kupio nokiu, sto ne vjerujem da se nece desit u skorije vrijeme... naravno, vrlo mudro od microsofta, ko bi kupovao brend kad je u vrhu, ovako upropasti ga, i kasnije ga kupis jeftinije nego neki alcatel recimo..
kurty

#194 Re: Nokia Lumia

Post by kurty »

E'o lumie 920 na stolu... na prvi pogled mi nekako precudna... vec napisah koje sam mobitele koristio, pa mi ovo dodje ko space ŠATL :D ... upalio bez SIM-a, malo procackao... ok je sve... nesto mi kamera cudna... kad uslikam, pa malo "nazumam" sliku, mutna mi... kasnije cu vidjeti jel do mene, ili do postavki...
veceras detaljniji izvjestaj o onome na prvu, a Bome i na drugu
Qler

#195 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Ja iskreno nisam ni nesto puno gledao kameru, jer pored ove 808 znam da je smijesna. Video je odličan zbog IOS-a, inače evo danas sam skontao da nema da zumira kad prije nego slika ili snima... bezveze... nema zuma nikako... pih

Edit:

papak sam, ima zum, nisam znao da je pinch to zoom....
KAMI666

#196 Re: Nokia Lumia

Post by KAMI666 »

Maystor wrote:
KAMI666 wrote:@Maystore:

Zahvaljujem
Zašto porscheu treba motor od 400 konjskih snaga? Možda ne treba, dovoljno je i 200.
Ako ti treba samo telefon, sms i slikanje kamericom, onda je qler u pravu: 1 core i 512 MB RAMa su dovoljni. Ali mobitel je danas puno više od toga, i za razne potrebe jednostavno fali procesorske snage. Tako npr. nijedan postojeći mobitel ne može snimati video u full hd, na 60 fps, a neki ljudi to traže. Za takve stvari treba snage. Npr. novi procesor qualcomm Snapdragon 800 će moći snimati 4K video (već postoji samsung galaxy s4 u varijanti sa tim procesorom, zove se LTE-A, a dolaze i xperia z ultra, novi lg g itd). Nokia se polomi da napravi mobitel sa tim procesorom i full hd ekranom, ali ne mogu - windows ne može da to podrži. Čim uspiju, eto i njih, pa će onda pričati kako je to prava stvar (a sada tvrde da je nepotrebno).
Ako cemo iskreno, Android nije Porsche, mozda nekakav kamion sa dvije prikolice, pa mu zato treba veca snaga da povuce kako treba. To Windowsu ne treba. Imam S3 i znam kada vuce i kako vuce, a vuce brate, steka i gasi se i pali gdje treba i gdje ne treba.
Nije mobitel danas nista vise od onoga sto je bio, jos uvijek se s njim telefonira, salju poruke, slika kamericom. Sta je uznapredovalo? Samo nacin kojim se rukuje. Vecu ulogu cine internet servisi, to jest, software nego sam telefon (Instagram, facebook, Clouds). Sve je to prije postojalo (malo drugacije), samo sada se pravi interface da mozes to i na tel. da koristis. A sa tel. ja ne znam sta se moze a da se prije nije moglo, gdje se uznaprijedovalo?

Kako je navedeno vec od Qler-a, Nokia je donijela nesto svjezije, hardwerski i softwareski sto se samog telefona tice. Taj nekakav ultra sensitive display, PureView tech., najbolju kameru na marktu telefona sto postoji.

Kakav full HD ekran? Pogledaj malo reviews po youtubu kad usporede ta dva ekrana, recimo od Samsunga i Nokie, i vidjeces da je za Noki trenutno nepotrebno imati takavu vrstu ekrana, jer su u njih bolji. DZaba uzimas novu tehnologiju i pises ispod cijene "ima to, ima 4 jezgra, bla bla" a ovamo pushe, to je samo marketing, jer kupac je king ali je i glup.

Mislio sam poslije S3 sebi S4 da kupim, ali ne hvala. Nokia Lumia 925, prelijepa, polu Alu kuciste, fluidan i brz Windows OS, na marketu svi programi koje trebam. I naravno garancija od Windowsa za update i support postojeceg sistema na telefonu.
Chuckie

#197 Re: Nokia Lumia

Post by Chuckie »

.
SA 071

#198 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

vukojebina wrote:Meni je ubjedljivo naj jaca prica kako je sve preko 4 inca previse, pre glomazno, eventualno 4.3 u vrh glave, a onda kupi đuntu od 4.5 inca i po kile težine. ..

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 4 Beta
Po mom mišljenju i ukusu, naoptimalnija i najpraktičnija veličina displeja jeste oko 4 inča. Najljepši telefon mi je bez daljnjeg Nokia N9 (ima displej 3,9 inča), a uz to i najpraktičniji i ima jedinstven OS (nažalost odbačen). Nakon njega dođe još pokoja Nokia, a od ovih "stranih" mi je elegantan iPhone i S2, te generalno Sony. Lumia 920 je nabildana verzija N9 i na tragu tog dizajna je. Malo je teži od ostalih, ali tih 40-tak grama mu daje efekat kvaliteta izrade, čvrstine... Uzmeš u ruku njega i recimo S3 ili iPhone 5 i imaš osjećaj da će se ova druga dva slomiti u ruci ako ih malo čvršće stisneš. Ako si baš neka "tetkica" možda će ti 40-tak grama biti puno. Generalno, smiješna je to priča o gramima i težini.
SA 071

#199 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

Lumia 610 je na WP 7.5, dok je ovdje riječ o WP 8 koji je te nedostatke riješio, kao i mnogo drugih stvari...
SA 071

#200 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

kurty wrote:E'o lumie 920 na stolu... na prvi pogled mi nekako precudna... vec napisah koje sam mobitele koristio, pa mi ovo dodje ko space ŠATL :D ... upalio bez SIM-a, malo procackao... ok je sve... nesto mi kamera cudna... kad uslikam, pa malo "nazumam" sliku, mutna mi... kasnije cu vidjeti jel do mene, ili do postavki...
veceras detaljniji izvjestaj o onome na prvu, a Bome i na drugu
I ja sam to primjetio. Ali mislim da je do postavki. Maloprije sam slikao noćnu panoramu u auto modu, pa u noćnom modu. Znaš koja je razlika? Kao da sam profesionalnom kamerom uslikao scenu! Fantastično slika u noćnom režimu! Pretpostavljam da i za dnevno svjetlo treba ući u odgovarajući mod rada...
Post Reply