BOŠNJACI KRŠĆANI

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
respo

#176 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by respo »

omađijaj me wrote:
respo wrote: ja kontao evo ga jedan normalan kad ovaj isti kao ostali nacionalisti ako ne i gori :-)
Moji komentari su upućeni onima koji se pronađu u njima. To običnom, normalnom Bošnjaku ne bi trebalo smetati jer oni znaju činjenično stanje. Ja nisam taj koji trpi nacionalizam pa makar bio i od strane hrvata. Možda sam i zato bio bannan sa foruma hercegbosna :lol:
boli mene briga sto si bio bananovan sa foruma herceg bosna

a tvoj komentar upucen nacionalistima mora biti mi hrvati smo najvise ugrozeni itd?
sta si pisao na hercegbosna forumu mi srbi ili mi bosnjaci?
da pogodim mi bosnjaci jer sada ovi kumuju sa dodom

cinjenica je da su mnogi hrvati na svoju ruku napustili bosnu a ne samo da su protjerani
to je bilo u ratu a poslije je sve na svoju ruku i nemoj pricati nebuloze
da bude jasnije to je slucaj i na druge dvije strane
jer gdje ce suljo iz sarajeva se vratiti u focu recimo ili selo neko na maglicu
tako isto ivan iz varesa koji se skrasio u lijepoj njihovoj a da ne pominjem nekog sa romanije koji sada seta knez mihajlovom
kokise

#177 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by kokise »

omađijaj me wrote:
kokise wrote:
omađijaj me wrote:
Za šokadiju se ne brinite :) . 500 godina turske vladavine nije nas uništilo, nećete ni vi nacionalisti. Niste tog intelekta da to ostvarite :wink:
Da 500 godina Turske i ostali ste i u Kaknju i u Varesu i u Travniku i Novom Travniku i Busovaci.

Ali 20 godina Bosnjackih nacionalista vam je doslo glave. :D

Jer sada gubite cak i u Vitezu izbore dok u Zepcu svake godine Bosnjacke stranke porastu za 1%. Novi Travnik; 63% su glasali za Bosnjacke stranke a Jajce, Bugojno, Konjic o tome i da ne pricam.

Dakle gdje su jos ostali Hrvati? Ali zaista? U Sarajevu i Tuzli se ljudi katolici izjasnjavaju ponovo Bosnjacima, Bosancima , Bosancima i Hercegovcima kao i nekada.

Pored toga i Vatikan je rekao da je zabrinut zbog Hrvata jer su procjene da im je se broj prepolovio samo za 20 godina. A Biskupska konferencija vas je procjenila 2008. godina na maximalno 450.000. Sto znaci da vas u 2013. realno ima 400.000

Od kojih 200.000 zivi u Sarajevu, Srednjoj Bosni (koja je okruzena sa svih strana a unutar iste Bosnjaci vecina), Tuzli (35.000 po Biskupskoj konferenciji), Posavini i RS-u jos nekih 30.000, Maglaju, Zepcu, Zenici, Konjicu, Bugojnom itd, jos nekih 50.000.

Dakle vi ste pukli ko tikvica. Samo vam to jos niTko nij rekao. Prifodni prirastaj -2500 godisnje a odseljenje mladih Hrvacana koji idu u svoju vjeovnu domovinu i napustaju VJESTACKU I IZMISLJENU NACIJU, svake godine sve vise.

Ja ti garantujem jos 10 godina bit cete slomljeni ali totalno.
De molim te, još nabroj krvnih zrnaca, malo ti je to. :lol: :lol:
Gle, vidim da se više zanimaš koliko ima hrvata od mene, da možda ne poželiš se izjasniti hrvatom po uzoru na djeda da nam pomogneš malo :lol: :lol: Malo nas je jebga 8-) ali ćemo vam uvijek biti trn u oku kad nešto pokušate ostvariti na štetu Hrvata u BiH
Ma jebo djedove. Vasi prapraprapradjedovi su se izjasnjivali kao Bosnjani:
POVELJA DUBROVCANIMA IZ 1405 GODINE - KRALJ TVRTKO II

--------------------------------------------------------------------------------

(24. juna 1405)

U ovu nepravedni rat, Uchinih s gospodinom Hercegom i po svijetu s vlasteli Bosanscimi i vishe togaj, da je vidomo vsakome: Kto godi je Bošnjanin ali Kraljstva Bosanskoga prije rata bil dlzhan komu godi Dubrovcaninu, volja na viri mu uzeto na gospockoj, a moze Dubrovcanin tozi istinom pokazati - da se ima Dubrovcaninu vratiti i platiti.
Last edited by kokise on 12/05/2013 19:19, edited 1 time in total.
kokise

#178 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by kokise »

respo wrote: cinjenica je da su mnogi hrvati na svoju ruku napustili bosnu a ne samo da su protjerani
tako isto ivan iz varesa koji se skrasio u lijepoj njihovoj a da ne pominjem nekog sa romanije koji sada seta knez mihajlovom
Cinjenica je da ce tebi neko glavu razbiti ako budes u javnom zivotu govorio ono sto si napisao ovdje na forumu. Da su Bosnjaci vjestacka nacija.
respo

#179 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by respo »

to kazem jasno i glasno
nesto ne vidim da hodam razbijene glave

ovi sadasnji bosnjaci JESU vjestacka nacija

ps. to sam govorio i ranije govorim i sada govorit cu i ubuduce
ko me poznaje zna da govorim istinu i da kazem ono sto mislim u oci
omađijaj me

#180 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by omađijaj me »

kokise wrote: De molim te, još nabroj krvnih zrnaca, malo ti je to. :lol: :lol:
Gle, vidim da se više zanimaš koliko ima hrvata od mene, da možda ne poželiš se izjasniti hrvatom po uzoru na djeda da nam pomogneš malo :lol: :lol: Malo nas je jebga 8-) ali ćemo vam uvijek biti trn u oku kad nešto pokušate ostvariti na štetu Hrvata u BiH
Ma jebo djedove. Vasi prapraprapradjedovi su se izjasnjivali kao Bosnjani:
POVELJA DUBROVCANIMA IZ 1405 GODINE - KRALJ TVRTKO II

--------------------------------------------------------------------------------

(24. juna 1405)

U ovu nepravedni rat, Uchinih s gospodinom Hercegom i po svijetu s vlasteli Bosanscimi i vishe togaj, da je vidomo vsakome: Kto godi je Bošnjanin ali Kraljstva Bosanskoga prije rata bil dlzhan komu godi Dubrovcaninu, volja na viri mu uzeto na gospockoj, a moze Dubrovcanin tozi istinom pokazati - da se ima Dubrovcaninu vratiti i platiti.
[/quote]

:lol: :lol: :lol: :lol:
Da to nije bio i popis stanovništva u srednjovjekovnoj Bosni :lol:
Koliko si inteligentan ni ne znaš da nacionalno-etničko izjašnjavanje postoji od 19 st.
I da, moji praprapradjedovi su bili krunski Bošnjani kao što sam ja danas Bosanac i Hercegovac a ne bošnjaci :-). Bošnjaci su preuzeti turski naziv za muslimane Bosne i Hercegovine. Ne možeš pobjeći od toga da ti je konfesija odredila koje si etnije :lol: Isto tako kao što ste preuzeli poturčeni naziv Bošnjaci preuzeli ste i ljliljane kao nacionalnu zastavu Bošnjaka a pritom niste mislili na Hrvate i Srbe kojima je to srednjovjekovna zastava, ustvari zajednička svima. Al jbga, tako je kako je
Last edited by omađijaj me on 12/05/2013 19:25, edited 2 times in total.
kokise

#181 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by kokise »

respo wrote:to kazem jasno i glasno
nesto ne vidim da hodam razbijene glave

ovi sadasnji bosnjaci JESU vjestacka nacija
Jasta a vi Bosanci ste pravi ne vjestacki... :D

Bosanci i Hercegovci.... :lol:
respo

#182 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by respo »

to je cinjenica nema tu se sta dokazivati

a za "bosnjake" sadasnje je odgovoran kongres 1993
kokise

#183 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by kokise »

omađijaj me wrote:
Koliko si inteligentan ni ne znaš da nacionalno-etničko izjašnjavanje postoji od 19 st.
I da, moji praprapradjedovi su bili krunski Bošnjani kao što sam ja danas Bosanac i Hercegovac a ne bošnjaci :-). Bošnjaci su preuzeti turski naziv za muslimane Bosne i Hercegovine. Ne možeš pobjeći od toga da ti je konfesija odredila koje si etnije :lol:

Aha a zasto vas katolike onda putopisac prvi koji je stigao u Bosnu u njezinoj POVIJESTI Benedikt Kuripesich naziva katolike sa rijeci "volker" - NAROD na njemackom i sa rijeci "Nationen"? Narod Bosnaski su po njemu katolici. I onda kaze da su oni nacija bosanska.
ITINERARIVM Wegrayß Kün. Kay. potschafft/gen Constantinopel/tudem Türckischen keiser Soleyman. Anno M.D.XXXI. str. 21-22.

Item wir haben im berrtem konigreich Wossen dreyerley nation und glaubens volkher gefunden. Die ersten sein die alten Wossner, die sein des Römischen Christlichen glaubens, die hat der Türgg in eroberung des khünigreichs Wossen in irem glauben angenommen und darinnen beleiben lassen.
Die anderen sein Surffen, die nenen sie Wallachen und wir nenens Zigen oder Martholosen. Die khamen von dem ort Smederevo und Khriechisch Weissenburg und haben Sandt Pauls glauben. Die achten wir auch für guet Christen, dann wir finden khlain unnderschaidt von dem Römischen glauben. Die drit nation sein die rechten Turggen, dieselben und sonderlich, so khriegsleut und ambtdleut sein, herschen mit grosser tiraney über baid vorgemelt nation Chrsiten und unterthanen.
Ups? Te jebene svabe...

Eto jasno su zapisali koji narodi zive u Bosni:

Prevod:
"U spomenutom kraljevstvu bosni smo nasli tri NACIJE, NARODA I RELIGIJE, prvi su bosanci koji su Rimo Krcanske vjere, drugi su Srbi; ovi su dosli iz Smederave i Grckog Beograda a treci su Pravi Turci."
Sta je ovo? Samo odgovori na ovo. Ako ovo uspijes pobiti ja idem sa ove teme odmah.
Last edited by kokise on 12/05/2013 19:27, edited 2 times in total.
cyprus

#184 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by cyprus »

kokise wrote:
respo wrote: cinjenica je da su mnogi hrvati na svoju ruku napustili bosnu a ne samo da su protjerani
Cinjenica je da ce tebi neko glavu razbiti ako budes u javnom zivotu govorio ono sto si napisao ovdje na forumu. Da su Bosnjaci vjestacka nacija.
Pa sve nacije su vještačke :lol:
ioannes

#185 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by ioannes »

ovo je za sve Fasiste od strane bilo kojeg naroda

"Nacionalni kompleks niže vrijednosti, nacionalni kompleks manje vrijednosti, nacionalni kompleks inferiornosti (eng. national inferiority complex) je stereotipizirajući pojam koji se koristi kod objašnjavanja manifestacija kompleksa niže vrijednosti na razini političkih elita naroda, te osjećaj inferiornosti pojedinih pripadnika nekog naroda u odnosu na neki drugi narod s obzirom ali nije ograničeno na: kulturu, šport, tehnologiju, ekonomiju, itd."
miki.ba

#186 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by miki.ba »

ioannes wrote:ovo je za sve Fasiste od strane bilo kojeg naroda

"Nacionalni kompleks niže vrijednosti, nacionalni kompleks manje vrijednosti, nacionalni kompleks inferiornosti (eng. national inferiority complex) je stereotipizirajući pojam koji se koristi kod objašnjavanja manifestacija kompleksa niže vrijednosti na razini političkih elita naroda, te osjećaj inferiornosti pojedinih pripadnika nekog naroda u odnosu na neki drugi narod s obzirom ali nije ograničeno na: kulturu, šport, tehnologiju, ekonomiju, itd."
Kratka ispravka "šport" više ni na Hrvatskom jeziku nije ispravno, odnedavno je i kod njih "sport" pravilno.
ioannes

#187 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by ioannes »

miki.ba wrote:

Kratka ispravka "šport" više ni na Hrvatskom jeziku nije ispravno, odnedavno je i kod njih "sport" pravilno.
jel to sve sto imas komentirati?
kokise

#188 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by kokise »

miki.ba wrote:

:lol: :lol:
Cuj šport... zbilja..... Oni njima u Hrvatskoj kada odu iz BiH, prodaju kucu itd.; nabiju prvo kompleks manje vrijednosti tipa: Vi Bosanci neznate pricati; ne kaze se kasika, viljuska, jorgan itd.

I onda oni jadni da bi se branili postaju veci Hrvati od etnickih Hrvata. I vremenom dobijamo izrode u sluzbi Hrvatske ideje. Nasa vlastita krv je ovo sto nam pise. Znaci potomci starih Bosnjana 100%. Nisu ovo nikakvi marsovci. Neki nose prezimena poput Bosnjak, Kosaca, Kotromanovic itd.

To je jos i najzalosnije sto je Hrvatska uspijela da se nas vlastiti rod okrene prema Bosnjastvu i to recimo u srednjoj Bosni; kraljevoj zemlji.

Koji isprani mozgovi koji bakraci....
omađijaj me

#189 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by omađijaj me »

kokise wrote:
omađijaj me wrote:
I da, moji praprapradjedovi su bili krunski Bošnjani kao što sam ja danas Bosanac i Hercegovac a ne bošnjaci :-). Bošnjaci su preuzeti turski naziv za muslimane Bosne i Hercegovine. Ne možeš pobjeći od toga da ti je konfesija odredila koje si etnije :lol:

Aha a zasto vas katolike onda putopisac prvi koji je stigao u Bosnu u njezinoj POVIJESTI Benedikt Kuripesich naziva katolike sa rijeci "volker" - NAROD na njemackom i sa rijeci "Nationen"? Narod Bosnaski su po njemu katolici. I onda kaze da su oni nacija bosanska.
ITINERARIVM Wegrayß Kün. Kay. potschafft/gen Constantinopel/tudem Türckischen keiser Soleyman. Anno M.D.XXXI. str. 21-22.

Item wir haben im berrtem konigreich Wossen dreyerley nation und glaubens volkher gefunden. Die ersten sein die alten Wossner, die sein des Römischen Christlichen glaubens, die hat der Türgg in eroberung des khünigreichs Wossen in irem glauben angenommen und darinnen beleiben lassen.
Die anderen sein Surffen, die nenen sie Wallachen und wir nenens Zigen oder Martholosen. Die khamen von dem ort Smederevo und Khriechisch Weissenburg und haben Sandt Pauls glauben. Die achten wir auch für guet Christen, dann wir finden khlain unnderschaidt von dem Römischen glauben. Die drit nation sein die rechten Turggen, dieselben und sonderlich, so khriegsleut und ambtdleut sein, herschen mit grosser tiraney über baid vorgemelt nation Chrsiten und unterthanen.
Ups? Te jebene svabe...

Eto jasno su zapisali koji narodi zive u Bosni:

Prevod:
"U spomenutom kraljevstvu bosni smo nasli tri NACIJE, NARODA I RELIGIJE, prvi su bosanci koji su Rimo Krcanske vjere, drugi su Srbi; ovi su dosli iz Smederave i Grckog Beograda a treci su Pravi Turci."
Sta je ovo? Samo odgovori na ovo. Ako ovo uspijes pobiti ja idem sa ove teme odmah.

Hehehe :lol: eto na čemu vi gradite svoje mokre snove :lol:
Jedan putopisac koji govori da u bosni žive tri nacije, tri religije i naroda. Šta tu ima pogrešno rečeno, znači samim time pobijaš sam sebe da su moji djedovi bili Bošnjaci što je čista glupost. BOŠNJANI
Bosanci su isto kao što su u 19 stoljeću bili Dalmatinci. Dalmatinci su bili posebna grupacija naroda kojima tim svojim mozgom možeš osporavati da su Hrvati jer ne postoji spomen hrvatsva u Dalmaciji Nacija tada nije bila ono šta mi danas mislimo. Nacija je politički ugovor ljudi koji dijele istu kulturu interese možda i gensku strukturu iako to npr u americi nije slučaj jer je amerika sastavljena od više tipova europljana. Riječ hrvat je oznaka za stanovnika Zagreba, Karlovca i okolice. To je prava Hrvatska. Nakon nacionalnog proljeća u 19. st. dolazi do stvaranja nacija tako što se Dalmatinci, Slavonci, Dubrovčani, Istrijani izjašnjavaju Hrvatima i stupaju u politički ugovor u Hrvatskoj državi. Zbog posebnosti Bosne i Hercegovine u Austrougarskoj, Hrvatima koji su se izjasnili tako nije bilo moguće ući u Hrvatsku državu ali i sami hrvati su to odbijali jer su našli plodnu strukturu za stvaranje vlastite ekonomije a i zbog posebnosti novonastalog naroda današnjih Bošnjaka. Postoje viši interesi AU. Već je više puta genskim istraživanjima dokazano da hrvati, bošnjaci i srbi dijele istu ili dosta sličnu gensku strukturu i DNA zapis. Razlikovanje nacije u onom vremenu nije bilo moguće jer nacija nije postojala već krunska pripadnost. Kralj Tvrtko ili loza Kotromanić je u obiteljskim vezama sa hrvatskim i srpskim plemićima. Tako davno prema zapisu popa Dukljanina vođe plemena Južnih Slavena su među sebe podijelili teritorije i zasnovali u početku krunske posjede, banovine i na kraju kraljevstva. Bošnjaci, Srbi i Hrvati se mogu smatrati jednim narodom ali zbog ugovornih obveza, historije i nastajanja nacija u modernim vremenima oni su postali tri različite jednine koje danas žive u različitim državam. AMEN

Ono što vi ne želite čuti jest da se današnji Bošnjaci u Osmanskom carstvu, nastankom nacija nisu voljeli izjašnjavati bošnjacima. Osmanlije su cijeli taj prostor smatrali kao pokrajinu ili sandžak u svojoj državi. Bošnjacima su nazivali sve stanovnike jer se u turskom jeziku Bosna i Bošnjanin nisu posebno razlikovali. Bošnjaci su turski naziv kasnije prihvaćen od vašeg naroda kao jednu strukturu nacije ili etnije. Zbog toga se nekad i hrvate i srbe naziva bošnjacima ali oni su posebna vjerska a kasnije poslije stvaranja nacija i etnička grupacija ljudi.
kokise

#190 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by kokise »

omađijaj me wrote:

Hehehe :lol: eto na čemu vi gradite svoje mokre snove :lol:
Jedan putopisac koji govori da u bosni žive tri nacije, tri religije i naroda. Šta tu ima pogrešno rečeno, znači samim time pobijaš sam sebe da su moji djedovi bili Bošnjaci što je čista glupost. BOŠNJANI
dr. Dubravko Lovrenovic u svojoj knjizi "sveta kruna Ugarska i sveta kruna Bosanska" citira izjave Papa iz RIMA. koji nazivaju Bosance uvijek kao:

"nacionen Bossnessium"

Znaci u srednjem vijeku. Sta po tebi znaci u tim Papinim spisama rijec nacion?

Evo knjige:

Image

Znaci ne samo da vas bosanski kraljevi i banovi tako nazivaju, ne samo franjevci u nekih 8000 knjiga koje su preostale vec i Pape vas nazivaju naciom Bosanaca kao i prvi putopisac.
Bosanci su isto kao što su u 19 stoljeću bili Dalmatinci. Dalmatinci su bili posebna grupacija naroda kojima tim svojim mozgom možeš osporavati da su Hrvati jer ne postoji spomen hrvatsva u Dalmaciji Nacija tada nije bila ono šta mi danas mislimo. Nacija je politički ugovor ljudi koji dijele istu kulturu interese možda i gensku strukturu iako to npr u americi nije slučaj jer je amerika sastavljena od više tipova europljana.
Dalmatinci nikada nisu imali Dalmatinsku drzavu. Pored toga sam kulin ban vec 1189. pise dubrovniku i obraca se gospodinu Hrvatu (Krvasu). No kao sto su se dalmatinci prezivali Hrvatima, Hrvacanima, bili u sastavu Hravtske kraljevine prije 10. vijeka; vi ste uvijek bili samo Bosanci. Pored toga najcesce prezime kod vas je recimo Bosjak.

Dalmatinci nisu svoj jezik nazivali Dalmatinskim. Vi ste svoj jezik naivali Bosanskim do 19. vijeka. Kada je neki Papa nazvao Dalmatince nacijom Dalmatinaca? Bilo je REPUBLIKA poput Dubrovnika, itd. ali to nisu etnosi vec Hrvati ili mjesvanina hrvata i ilira koji su bili u sastavu republike.

Vi ste bili Bosnjaci po rodu. Tako vas svi nazivaju i oznacavaju. A kada su vas poceli poHrvacivati vasi franjevci su se bunili; osnivali listove itd.
Last edited by kokise on 12/05/2013 19:50, edited 1 time in total.
miki.ba

#191 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by miki.ba »

ioannes wrote:
miki.ba wrote:

jel to sve sto imas komentirati?
Inace se slažem, al eto to mi upade u oko jer sam prije 2-3 dana baš gledao emisiju o tome.
dustaban

#192 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by dustaban »

Ova tema se, ocekivano, pretvori u prepucavanje "saveznika MH Federacije".
Srbi kao da nisu krscani, njih i RS ste ostavili na miru.

A to je VEOMA INDIKATIVNO i daje naznake nekih buducih procesa, mislim na EU integracije.
Evropa ocito prepoznaje dva balkanska pravca - srpski i hrvatski. Ne postoji "bosanski pravac" od njega se odustalo ili, sv evise vjerujem, nije nikad niti postojao.
Dakle cjelovita Bosna i Hercegovina (cuj cjelovita, grohotom se smijem) ce uci u EU dijelom preko Hrvatske (Federacija) a dijelom preko Srbije, logicno:

Ovaj "hrvatski pravac" je dakle nesto sto je, cinimise, neko negdje artikulisao davno prije 1992. Mozda se radi i o NDH klici ili stra vec, samo cinjenica jeste da je zagrebacka dzamija onomad i ova rijecka dzamija nedavno mnogo vise od pukih bogomolja, to je nesto kao URNEK kako bi trebali izgledati europski (prihvatljivi) muslimani i njihove "prihvatljive" bogomolje!

Necu dalje o ovome, ovo je samo povod za razmisljanje.

E u tom kontekstu posmatram i ovo prepucavanje. Meni je zaista smjesno ovo drcno ponasanje bosnjacke vecine koja misli da je nesto povlastena time sto je u Bosni jaca, a ne vidi da su joj hrvati na kapiji za EU!

Hrvatsko/bosnjacki odnosi su, zapravo, nalik onoj ratnoj situaciji kakvu smo imali u Vitezu: koncentricni prstenovi. Bosnjacka enklava u Starom Vitezu okruzena HVO-om sa svih strana, cijeli Vitez okruzen ARBiH-om, a cijela srednja Bosna nadalje, zatvorena hercegovackim HV-om !!!

Opci picvajz.

Ili, ljepse receno, sudbonosni klinc.
Imajte to na umu, ne kurchite se time sto je preostalo veoma malo bosanskih Hrvata, valja vama preko Save i mora!

Evo sad primjetih, ni ja ne spomenuh Srbe i Srpsku... indikativno, veoma indikativno!

:mrgreen:
omađijaj me

#193 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by omađijaj me »

Bolan kokise, ne možeš se sa mnom raspravljati o historiji kad nemaš uopšte znanja o historijsko-sociološkim pojavama. Ti si zaslijepljen nekim novonastalim bošnjačkim ideologijama. Ne shvaćaš neke stvari. :-)

Ja se nemam "fajde" raspravljati sa takvima koji ne razumiju neke općenite stvari u historiji nastajanja nacija i naroda u Evropi. Samo ću ti reći da se Hrvati u BiH nikad neće izjasniti Bošnjacima. Izbrisali bi cijelu svoju historiju u Bosni i Hercegovini a vjeruj mi i to nikome ne pada na pamet. Ja bih se prvi izjasnio Bošnjakom da nisam svjestan svoje etnije i historijskih te socioloških pojava. Ja prvi ne bih volio da se predstavljam onime što nisam.

Moja nacionalnost: HRVAT
Moj jezik: hrvatski, srpski i bosanski
Moja narodnost: Bosanac i Hercegovac
Moja vjera: Rimokatolik

A svoje si mokre snove ostavi za noćas. Ionako vidim da jedva čekaš koliko će koga biti na popisu. To mene iskreno ne zanima pa kad budeš vidio javi mi koliko ima Bošnjaka kršćana :lol:

Kao što sam već naveo ne mogu raspravljati sa neznalicama, nacionalistima i neobrazovanim ljudima tako da ti je ovo moj zadnji komentar na ovu temu. A vi nacionalisti možete samo SANJATI, znači SANJATI prije nego što se jednoga dana ako Bog da spustite na zemlju i shvatite neke stvari i kako se te stvari kreću u realnom vremenu i prostoru bez mokrih snova:thumbup:
Lijep pozdrav

PS. Hrvat, Hervat, Hravat je prezime zastupljeno i među Bošnjacima :wink: ali to je opet druga tema o historijskim i sociološkim pojavama nastajanja prezimena
respo

#194 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by respo »

omađijaj me wrote:Bolan kokise, ne možeš se sa mnom raspravljati o historiji kad nemaš uopšte znanja o historijsko-sociološkim pojavama. Ti si zaslijepljen nekim novonastalim bošnjačkim ideologijama. Ne shvaćaš neke stvari. :-)

Ja se nemam "fajde" raspravljati sa takvima koji ne razumiju neke općenite stvari u historiji nastajanja nacija i naroda u Evropi. Samo ću ti reći da se Hrvati u BiH nikad neće izjasniti Bošnjacima. Izbrisali bi cijelu svoju historiju u Bosni i Hercegovini a vjeruj mi i to nikome ne pada na pamet. Ja bih se prvi izjasnio Bošnjakom da nisam svjestan svoje etnije i historijskih te socioloških pojava. Ja prvi ne bih volio da se predstavljam onime što nisam.

A svoje si mokre snove ostavi za noćas. Ionako vidim da jedva čekaš koliko će koga biti na popisu. To mene iskreno ne zanima pa kad budeš vidio javi mi koliko ima Bošnjaka kršćana :lol:

Kao što sam već naveo ne mogu raspravljati sa neznalicama, nacionalistima i neobrazovanim ljudima tako da ti je ovo moj zadnji komentar na ovu temu. A vi nacionalisti možete samo SANJATI, znači SANJATI prije nego što se jednoga dana ako Bog da spustite na zemlju i shvatite neke stvari i kako se te stvari kreću u realnom vremenu i prostoru bez mokrih snova:thumbup:
Lijep pozdrav

PS. Hrvat, Hervat, Hravat je prezime zastupljeno i među Bošnjacima :wink: ali to je opet druga tema o historijskim i sociološkim pojavama nastajanja prezimena
ma sto je najocajnije ti nisi hrvat nego bosanac dzaba se upinjes da budes veci hrvat od bana jelacica
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#195 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by JoseMujica »

omađijaj me wrote:Bolan kokise, ne možeš se sa mnom raspravljati o historiji kad nemaš uopšte znanja o historijsko-sociološkim pojavama. Ti si zaslijepljen nekim novonastalim bošnjačkim ideologijama. Ne shvaćaš neke stvari. :-)

Lijep pozdrav

moreš se nafurati da bidneš šta hoćeš u kulturno-identitetskom smislu, no u pravno političkom tvoja nacionalnost je određena tvojim državljanstvima.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#196 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Chmoljo »

premješteno na historiju... inače, topic je sam od sebe :roll:
biofa

#197 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by biofa »

Biti Bošnjak znači pripadati porodicama koje su vijekovima živjele na ovim područijima, bez obzira koje su vjeroispovijesti, i čiji je govor isti, način razmišljanja, tradicije, običaji, ali ne i vjeroispovijest! "Bošnjake" su ukinuli Hrvati iz Hrvatske, Srbi iz Srbije ... započevši tako ideju o proširenju svojih teritorija! Ali, Bošnjaci katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti nisu niti će ikada biti Hrvati iz Hrvatske, Srbi iz Srbije .... Čak i ako odu i žive među njima, osjećaju da nisu kao oni, da imaju u sebi nešto što oni nemaju ... a to je - način razmišljanja, osjećaji, pogled na život, na ljude oko sebe, duhovno bogatstvo koje samo u Bosni, ako si rođen ili živio u njoj - dobiješ i zadržiš kao dio svoje ličnosti. Zato, upravo sada vodi se bitka da ime Bošnjak ponovo, kao Feniks, zaživi i opstane. Muslimani ne vode samo bitku za sebe, nego za očuvanje imena koje je u korijenu Bosne i Hercegovine i svih onih koji generacijski već vijekovima žive na ovim prostorima, i ne žele biti "vještački" Turci ili Hrvati ili Srbi, nego Bošnjaci islamske, katoličke, pravoslavne, i ostalih religija, ili Bošnjaci ateisti.

Nacionalnost: Bošnjak
Vjeroispovijest: islamska, katolička, pravoslavna ...
Državljanstvo: Bosna i Hercegovina
Jezik: bosanski

Svi koje vole svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, i svi oni čije generacije vijekovima žive na ovim prostorima, na spomen svojih pradjedova - upravo se trebaju izjasniti kao Bošnjaci, jer smo drugačiji od ostalih!
respo

#198 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by respo »

biofa sve bi to bilo idealno da se samo nije umjesao kongres 1993-e
inace sve napisano se moze reci za bosanca a ne za bosnjaka koji je nastao iz pomenutog kongresa
dustaban

#199 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by dustaban »

@respo, ti me podsjecas na onog gosta u vicu sto je narucio pekinsku patku, da ga ponovim mozda ga neko ne zna, gledacu da skratim
vic wrote:Dakle narucio gost u restoranu pekinsku patku. Konobar donese, ovaj zavuce prst u pakash (patke) poliza ga pa rece - ovo nije pekinska patka vec sangajska!
Konobar se izvinu i rece da ce donijeti drugu. Kad je donio ovaj ponovo zavuce prst, poliza ga pa opet rece - nije ni ovo, ovo je sad Hongkonska patka!
... i tako jos par puta (pataka) dok na kraju nije potvrdio da je dobio pekinsku patku. Tada mu se strpljivi konobar ljubazno obrati - gospodine, vidim da ste ekspert i identifikaciji, ja sam znate ratno siroce, pojma nemam ko sam i odakle sam, biste li i mene identifikovali!
E s tim u vezi primjetio sam i ovdje slicne eksperte u identifikaciji neidentifikovanih bosanaca i, hercegovaca. Jedan od njih si i ti @respo...
respo wrote:ma sto je najocajnije ti nisi hrvat nego bosanac dzaba se upinjes da budes veci hrvat od bana jelacica
...pa bih te zamolio da nama neidentifikovanim bosancima i hercegovcima malo pripomognes!
respo

#200 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by respo »

u biti ne znam sta je ovaj sto se dici hrvatstvom al je simptomaticno da se na kraju uvijek utvrdi da si ono sto najvise prezires

to ti je ona prica joj papaka sto su naselili sarajevo (mozes ubaciti i bilo koji drugi grad) ocam najezim se itd
a kad zagrebes ispod povrsine uglavnom su cak i oni ili njihovi roditelji naselili to isto sarajevo
Locked