OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post Reply
Mister Yes

#176 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by Mister Yes »

nosara wrote: Pa kapitalizam je po definiciji sistem nepravde, ne znam sta ocekujes...
Upravo suprotno. Kapitalizam je najprirodniji sistem jer baš kao i u prirodi sposobniji bolje prolaze od nesposobnijih. U socijalizmu je isto prolazio i sposobni i nesposobni a to je protivno osnovnim prirodnim zakonima. Socijalizam na neki način blokira prirodu i na neprirodan način izjednačava jedinke. A to je ne samo protiv prirode već i protiv evolucije. Nije pošteno da sposoban ima isto koliko i nesposoban.
nosara

#177 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by nosara »

daddy-kool wrote:
nosara wrote: Pa kapitalizam je po definiciji sistem nepravde, ne znam sta ocekujes...
Pazi, kapitalizam je i u Švedskoj, Finskoj ili Austriji pa tamo funkcioniše.
Da ne detaljisemo o varijacijama, sistem u kojem neko ima platu 300 puta vecu od nekog drugog je nepravedan...
and

#178 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by and »

nosara wrote:
daddy-kool wrote:
Da ne detaljisemo o varijacijama, sistem u kojem neko ima platu 300 puta vecu od nekog drugog je nepravedan...
možda bi nam odgovarao danski model,neka kombinacija kapitalizma i komunizma
Mister Yes

#179 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by Mister Yes »

nosara wrote:
daddy-kool wrote:
Je li nepravedno kada lav pojede antilopu? Naravno da nije. Priroda.
didžej

#180 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by didžej »

u drzavnom sektoru sto neko rece ima likova koji ne znaju kompjuter upaliti. :roll:
evo kako bih ja to rijesio:

npr. za svaki posao strucnog saradnika je bio raspisan konkurs. da vidimo koji su bili uslovi tog konkursa. aha, poznavanje engleskog. u redu, oformi ad hoc komisiju od tri univerzitetska profesora engleskog koja ce na prepad dolaziti radnicima na posao i pred ministrom, zamjenikom, direktorom, nekim rukovodiocem uglavnom ispitati radnika na engleskom.
ako ne zna engleski, odmah otkaz dobija i on i onaj koji ga je primio.
pod 2. poznavanje rada na racunaru, isto tako komisija, das mu zadatak u wordu, excelu, power pointu... znaci nesto najjednostavnije, da vidimo kako ce se tu snaci.
ako ne uradi kako treba-otkaz.
i sve tako, po svakoj tacki konkursa.
procistila bi se drzavna sluzba i dovela u red sad pa sad.
uglavnomja

#181 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by uglavnomja »

miki.ba wrote:
uglavnomja wrote:danas u havazu oruzane snage primaju:

psiholog
bibliotekar-veb dizajner

ministarstvo odbrane:

strucnjak za nabavke necega 1.300 pocetna neto
lektor 1.000 km
strucnjak za bilateralne odnose 1.000 km

:zzzz:
Jel ovo jedan coek? Nema odma se vidi da je pocela štenja. :D
strucnjak za biblioteku, graficki i web dizajn :-)

filozofski ili drugi faks drustvenog smjera :lol:
nosara

#182 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by nosara »

Mister Yes wrote:
Upravo suprotno. Kapitalizam je najprirodniji sistem jer baš kao i u prirodi sposobniji bolje prolaze od nesposobnijih. U socijalizmu je isto prolazio i sposobni i nesposobni a to je protivno osnovnim prirodnim zakonima. Socijalizam na neki način blokira prirodu i na neprirodan način izjednačava jedinke. A to je ne samo protiv prirode već i protiv evolucije. Nije pošteno da sposoban ima isto koliko i nesposoban.
Ne moraju imat isto, ali 300 puta razlika je malo previse... Bilo kako nesposoban ima pravo da zivi dok nije destruktivan, a to je vec posebna prica... Nismo zvijeri u Serengetiju, vec ljudi...
nosara

#183 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by nosara »

Mister Yes wrote:
Da ti taj lav pojede dijete ti bi napravio drugo...? Mislim, priroda... :-)
daddy-kool

#184 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by daddy-kool »

Mister Yes wrote:
nosara wrote:
daddy-kool wrote:
Nije cilj ni stvoriti društvo ljudoždera. Treba umjerenosti i balansa. A komunizam nije funkcionisao niti može funkcionisati, toliki propali eksperimenti...
Mister Yes

#185 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by Mister Yes »

nosara wrote:
Mister Yes wrote:
Ne moraju imat isto, ali 300 puta razlika je malo previse... Bilo kako nesposoban ima pravo da zivi dok nije destruktivan, a to je vec posebna prica... Nismo zvijeri u Serengetiju, vec ljudi...
Ako govorimo sa moralne strane onda su životinje u svakom slučaju ispred ljudi. Ubijaju ali samo koliko im je neophodno da prežive i sve u skladu sa prirodom. Parole tipa "nismo životinje" mi nikad nisu bile jasne jer ljudi su u mnogo čemu gori od životinja.
sema911s

#186 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by sema911s »

nosara wrote:
daddy-kool wrote:
jos su te zemlj 45 bile razrusenije od bih,. i za tih godina koliko nama prodje od rata postasee
Mister Yes

#187 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by Mister Yes »

nosara wrote:
Mister Yes wrote:
:lol: Ako mi lav pojede dijete onda je tako moralo biti. Do mene. :wink:
didžej

#188 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by didžej »

sema911s wrote:
didžej wrote:osnovni problem ove drzave je sto ne zna ni ko je, ni sta je, ni odakle je, ni kuda ide.
nema nikakvu strategiju ni cilj.
svaka drzava je po necemu kvalitetnom prepoznatljiva i na tome zasniva strateska planiranja. bila to poljoprivreda, industrija, turizam...
mi nismo u stanju da iskoristimo tri rata, koja su prije svega kulturni dogadjaj par excellence, u nasu korist i da na tome nesto zaradimo.
recimo na bascarsiji napravis gumenu lutku karadzica i ko hoce da ga pljune 1KM. da ga udari stocem 1.50 KM. :D anti-stres program. 8-) kod katedrale vec ceka gumeni mladic, kruska u obliku njegove glave i udri. j.bo luna park, bilo bi vazda puno turista koji bi ga udarali sakama u glavu.
s druge strane, principove stope i kocija ferdinanda, simulaciona igra pod nazivom "ubij i ti nadvojvodu", pucanj iz pistolja s gumenim mecima u gumenog nadvojvodu 5 KM.
a gdje tek "valter brani sarajevo" i smajser na sahat kuli, rafal iz smajsera i pogled sa sahat kule, 3 KM.
i milion drugih stvari... :D

ova drzava mora da sprijeci negativnu selekciju, mora da privuce strane investitore ali to je nemoguce jer svaka izjava dodika o nemogucoj drzavi ili mevlidov rafal po americkoj ambasadi ovu zemlju kosta milijarde maraka.
takodje bi trebalo da se donese zakon o visokom obrazovanju i da se tu uvede red, ne mozi da postoji milion univeziteta koji ce samo stancati diplome i sa kojima tek svrseni studenti mogu samo da se prijave na biro.
jednostavno, mora da se zna koliko nam je potrebno pravnika, koliko ekonomista, koliko inzinjera, koliko doktora, koliko profesora a koliko zanatlija. jasan znak propasti jedne drzave je inflacija visoko obrazovanih kadrova a za kojima nema potrebe. utvrditi koja su zanimanja deficitarna i ljude usmjeravati na to.
ako se ikada sretnemo imas bure pive, kravu na raznju i plavusu koju god pozelis
moze plavusa, pivu i razanj poklanjam u humanitarne svrhe. :wink:
malo ja karikiram ali neko bi od sve nase nesrece napravio atrakciju a mi nista.
evo samo oko sarajeva da postoji turisticka marsruta po linijama fronta, ili biciklisticka, po svim onim brdima i kotama gdje je vazduh savrsen a pogled fascinantan.
ubilo se i sa zdravstvene strane i estetske i edukativne i eticke i koje god hoces ali niko nista...
Last edited by didžej on 10/05/2013 13:19, edited 1 time in total.
daddy-kool

#189 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by daddy-kool »

sema911s wrote:
nosara wrote:
daddy-kool wrote: Pazi, kapitalizam je i u Švedskoj, Finskoj ili Austriji pa tamo funkcioniše.
jos su te zemlj 45 bile razrusenije od bih,. i za tih godina koliko nama prodje od rata postasee
Ali imaju nešto u većoj mjeri što nama tragično nedostaje: poštenja, iskrenosti i pravde u društvu. Teško za definisati, ali lako se primjeti.
and

#190 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by and »

nosara wrote:
Mister Yes wrote:
u normalnim zemljama cilj je da neko ima veću platu.kako raste plata,tako raste i porez,pa se ovima u nekim zemljama uzima i 60% prihoda.samo što te pare ne nestaju,već ih država transparentno troši.
Last edited by and on 10/05/2013 13:19, edited 1 time in total.
madner

#191 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by madner »

sema911s wrote:
Njet, ni Austrija ni Finska ni Svedska i ni blizu.
miki.ba

#192 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by miki.ba »

Mister Yes wrote:
nosara wrote:
Mister Yes wrote:
:lol: Ako mi lav pojede dijete onda je tako moralo biti. Do mene. :wink:
Pojedi ti lava, cisto da zadovoljiš pravdu. :D
nosara

#193 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by nosara »

daddy-kool wrote:
sema911s wrote:
nosara wrote:
Ali imaju nešto u većoj mjeri što nama tragično nedostaje: poštenja, iskrenosti i pravde u društvu. Teško za definisati, ali lako se primjeti.
A nisu bile ni razrusene, dapace... Netocan podatak... :D
Mister Yes

#194 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by Mister Yes »

miki.ba wrote:Pojedi ti lava, cisto da zadovoljiš pravdu. :D
Pravda je zadovoljena čim sam bio toliki idiot da mi lav pojede dijete ;-)
nosara

#195 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by nosara »

and wrote: u normalnim zemljama cilj je da neko ima veću platu.kako raste plata,tako raste i porez,pa se ovima u nekim zemljama uzima i 60% prihoda.samo što te pare ne nestaju,već ih država transparentno troši.
Ne... U tim "normalnim" zemljama cilj je da radnik ima sto manju platu, da bi profit, s kojim ni radnik ni drzava nemaju nista, bio veci... Tih 300 puta ima gonic robova, a vlasnik svega toga ni sam ne zna koliko ima... On investira u vlast, koja mu omogucava da odrzi taj sistem...
nineinchnails

#196 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by nineinchnails »

Tema je otisla u krivom smijeru.

Znate li koliko ima tih budzetlija koji ne sluze nicemu? centar za ovo, centar za ono, organizacija za ovo, organizacija za ono. Svi oni primaju pare od opstina/opcina tj na budzetskoj su kesi.
Treba da se pokrene inicijativa da se vidi, koliko ko stvarno radi, odnosno cemu sluzi, i da li uopste imamo potrebe za tim.

Npr. Cemu sluzi onaj "CCI" Centar Civilnih inicijativa????
Ali, zato uredno dobijaju lovu iz budzeta!
madner

#197 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by madner »

Prvo bi trebalo vladati pojmovima, to nisu budzetlije. :roll:
golfiista

#198 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by golfiista »

Nikada se nece desiti nista slicno, iz prostog razloga, niko ko bi mogao doci na takvu ideju da napravi pravu sistematizaciju u upravi i drzavnim firmama koja bi rezultirala sa 50 % prekobrojnih, ne moze doci u takvu POZICIJU. Pamet i politika ne idu zajedno. Javna uprava je stalna i nepromjenjiva kategorija.

U prilog ovome govore i podaci da tek danas pojedine zemlje EU rade ono sto ti govoris, a te drzave su 50 godina ispred nas. Dakle, i ako se desi, nece skoro. Na kraju krajeva vrlo smo mala i malo zaduzena zemlja sto ce reci da sa MMF kreditima mozemo gurati jos bar dvadesetak godina, sasvim dovoljno da se sadasnji politicari namire za lijepu i ugodnu starost. Kada kazem politicari mislim na domace ali i strane jebivjetre sto se bogate na nasoj indolentnosti i neizainteresovanosti da bilo sto sami napravimo.

Narod je nepresusan izvor vune za sisanje i to je fakat. Moras shvatiti da su neke stvari jednostavno nepromjenjive , bas kao cinjenica da se sunce radja i umire svakog dana, bez izuzetka.

Dakle, tema je nigdje veze.
sema911s

#199 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by sema911s »

nineinchnails wrote:Tema je otisla u krivom smijeru.

Znate li koliko ima tih budzetlija koji ne sluze nicemu? centar za ovo, centar za ono, organizacija za ovo, organizacija za ono. Svi oni primaju pare od opstina/opcina tj na budzetskoj su kesi.
Treba da se pokrene inicijativa da se vidi, koliko ko stvarno radi, odnosno cemu sluzi, i da li uopste imamo potrebe za tim.

Npr. Cemu sluzi onaj "CCI" Centar Civilnih inicijativa????
Ali, zato uredno dobijaju lovu iz budzeta!
evo kada ste poceli crveni krst svaka opstina ima(za polaganje prve pomoci) i svake sedmice ima polaganje al minimum mora bit 5polaznika ceka se po mjesec dana zar nemoze jedan centar,.
u novi grad postoji masa nekih udruzenja koja primaju od opstine dobre cifre,. udruzenje sahista novi grad primi godsinje 5000km, zasto,. da bi neko ubijao dosadu,. na olimpiskom neki klub necega tu se loce alkohol iz privatnih dzepova grjanje bezveze radi ljeti isto primaju pare,. neki karate klub svake god dobije od opstine prosjek 10000km,.
and

#200 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH

Post by and »

nosara wrote:
and wrote: u normalnim zemljama cilj je da neko ima veću platu.kako raste plata,tako raste i porez,pa se ovima u nekim zemljama uzima i 60% prihoda.samo što te pare ne nestaju,već ih država transparentno troši.
Ne... U tim "normalnim" zemljama cilj je da radnik ima sto manju platu, da bi profit, s kojim ni radnik ni drzava nemaju nista, bio veci... Tih 300 puta ima gonic robova, a vlasnik svega toga ni sam ne zna koliko ima... On investira u vlast, koja mu omogucava da odrzi taj sistem...
neko kod nas otvori firmu koja će praviti milione i zaposli hiljadu radnika.zakon mu nalaže da je najniža plata koju može isplatiti 1000km.i po tvom ni država ni radnik neće imati ništa od toga?
Post Reply