http://forum.klix.ba/kutiljerov-plan-p1 ... #p11103217Kareem Abdul wrote:
Godina, dan i mjesto rođenja: 6. maja 1870. u Nevesinju;
Zavičajnost: Sarajevo;
Narodnost: Hrvat;
Vjera: musliman;
Stalež: kustos kod zemaljskog muzeja;
Kutiljerov plan
- medobrundoo
#176 Re: Kutiljerov plan
- Drvosjeca iz Dejcica
#177 Re: Kutiljerov plan
Taj plan sa ove tačke gledišta na papiru izgleda bolje nego sadašnje stanje, ali samo na papiru.Opanak u tranziciji wrote:Da bi se sprijecio ratni sukob u BiH, za kojeg su se strane pripremale, u Lisabonu je 23. februara 1992. godine održana Konferencija o BiH u organizaciji portugalskog ministra Žoze Kutiljera. Na konferenciji su dogovoreni principi odnosa u BiH i okviri za formiranje nacionalnih kantona. Popis na dokument, kasnije nazvan Kutiljerov plan, stavili su Radovan Karadžic, Alija Izetbegovic i Mate Boban. Ocekivao se iskorak ka miru. Medutim, Izetbegovic je po nagovoru americkog ambasadora Vorena Cimermana iz Beograda povukao svoj potpis. Suština je u poznatoj Izetbegovicevoj izjavi: "Zbog mira ne bih žrtvovao samostalnost BiH, ali bih zbog samostalnosti žrtvovao mir", koja pokazuje opredjeljenost bošnjackog rukovodstva za oružanu borbu u ocuvanju BiH kao jedinstvene države u kojoj ce se moci putem majorizacije drugih naroda realizovati vlastiti ciljevi.
/copy/
Da li bi za sve nas u BiH bilo bolje da se ovaj plan ipak prihvatio, ?
da li bi se tako izbjegao rat u BiH?
U stvarnosti tim planom rat bi rat bio odgođen za par mjeseci ili godnu dana. Hrvatski kantoni bi masovno pomagali Hrvatsku u ratu a srpski SK, Bošnjaci bi tu bili između dvije vatre. Politička situacija bi bila gora nego što je današnja i ko zna u kojem bi to sve pravcu otišlo tako da po meni za prolivenim mlijekom ne treba žaliti.
-
breuer
#178 Re: Kutiljerov plan
Jes Safvetu potrajalo to njegovo Bošnjaštvo, ni pola životnog vijeka 
- Mister Yes
#179 Re: Kutiljerov plan
Što se tiče kvaliteta prostora tu je najmjerodavniji broj stanovnika na tom prostoru. Na tih bošnjačkih 34% BiH prije rata je živjelo 2.329.468 stanovnika a Bošnjaka ukupno u BiH bilo 1.902.956. Jako kvalitetnih 34%Wang Yang wrote: tačno. to je realnost a sve drugo je ratnohuškačka politika. na ovo eventualno treba dodati i kvalitet prostora a ne samo kvadratnu površinu. gledajući tako, bošnjaci su još bolje prošli jer imaju 3.5 od 5 gradova sa preko 100 000 stanovnika uključujući industrijske centre i insfrastrukturu.
Last edited by Mister Yes on 23/02/2015 15:14, edited 1 time in total.
- medobrundoo
#180 Re: Kutiljerov plan
a baška što se "veličinom" prostora opterećuju kompleksaši koji ni zašta drugo ne mogu povuć
pitanje: bi li voljeli živjet u jednoj "maloj" Švici; Nizozemskoj, Belgiji ili Sloveniji ili velikoj Kini, Rusiji, Indiji, Brazilu ???
ili mene što se tiče, tih 33% bošnjačkog prostora može vala biti i veličine Luxemburga a da imamo njihov standard

pitanje: bi li voljeli živjet u jednoj "maloj" Švici; Nizozemskoj, Belgiji ili Sloveniji ili velikoj Kini, Rusiji, Indiji, Brazilu ???
ili mene što se tiče, tih 33% bošnjačkog prostora može vala biti i veličine Luxemburga a da imamo njihov standard

-
Nomo
#181 Re: Kutiljerov plan
medobrundoo wrote:a baška što se "veličinom" prostora opterećuju kompleksaši koji ni zašta drugo ne mogu povuć
Pa zasto Kina , Rusija , Indija , Brazil ne smanje svoj zivotni prostor na velicinu Luxemburga , Andore , San Marina , i uzivaju sve balgodati viskog standarda
- medobrundoo
#182 Re: Kutiljerov plan
nešto si ti prika pohlupo lončiće
de ti pročitaj REDOM moje postove na ovoj temi,
te ako zaključiš da ja nisam Bošnjak i probošnjački orijentisan, onda otiđi malo na kakve preglede
a konkretno tvoji pogrešni zaključci iz ovog zadnjeg posta "glede" veličine teritorije su baška
odgovori konkretno na pitanje: da možeš birat da li bi izabro da živiš u Švici/Sloveniji/Nizozenskoj ili Rusiji/Kini/Indiji
adekvatan odgovor bi ti trebao razbistriti glavu
de ti pročitaj REDOM moje postove na ovoj temi,
te ako zaključiš da ja nisam Bošnjak i probošnjački orijentisan, onda otiđi malo na kakve preglede
a konkretno tvoji pogrešni zaključci iz ovog zadnjeg posta "glede" veličine teritorije su baška
odgovori konkretno na pitanje: da možeš birat da li bi izabro da živiš u Švici/Sloveniji/Nizozenskoj ili Rusiji/Kini/Indiji
adekvatan odgovor bi ti trebao razbistriti glavu
-
hajducka travica
#183 Re:
Violentjack,o kakvoj ti naciji govoris,,??violentjack wrote:Bosnjaka je tada bilo 44%..Ne racunam Jugoslovene i taj broj je 1991 bio bar jednih 46-47%
Nacija koja je 1991 cinila 47%Stanovnistva da dobije 33% Zemlje..u kojoj to matematici ima da se dobije takav broj?
Gore nego mijesanje baba i zaba
Razlikujes li ti naciju od naroda i narod od etnicke grupe.
-
BadAss14
#184 Re: Kutiljerov plan
Mister Yes wrote:To gore je klasična ratnohuškačka propaganda.Haman wrote:Ostala je BiH podijeljena tako ali voljom medjunarodne zajednice da je:
-44% Bosnjaka muslimana dobilo. 22-23% teritiorije BiH.
-18% Hrvatsa......................... 28% teritirije BiH
-32% Srba............................. 49% teritirije BiH.
Bošnjaci su prije rata bili većina na 29% teritorije BiH. Srbi na 52% i Hrvati na 19%.
Srbi su dobili 49% teritorije a Bošnjaci i Hrvati tek treba da razdjele preostalih 51%.
Ako ćemo gledati kakvo je trenutno stanje "na ratištu" u Federaciji moramo prvo uspostaviti neki kriterij. Mislim da je neki minimum minimuma da si barem 60% stanovništva u administrativnoj jedinici.
Krenućemo naravno od kantona.
Bošnjaci su barem 60% stanovništva u 6 kantona (SK, TK, ZDK, USK, SBK i BPK).
Hrvati su barem 60% stanovništva u 3 kantona (ZHK, K10 i PK)
Ostaje nam HNK u kome niko nije 60% (Hrvati su oko 52%) tako da tu moramo gledati po opštinama.
Bošnjaci su barem 60% stanovništva u opštinama Konjic i Jablanica.
Hrvati su barem 60% stanovništva u opštinama Prozor, Čitluk, Čapljina, Stolac, Neum i Ravno.
Ostaje nam opština Mostar u kojoj niko nije 60% i nema nam druge nego ovu opštinu podijeliti na pola.
Znači ono što je trenutno Bošnjačko to su 6 kantona (SK, TK, ZDK, USK, SBK i BPK), opštine Konjic i Jablanica te pola opštine Mostar. A to je sve skupa 17.146 km2 to jest 33,5% BiH. Kada tome dodamo i pola Brčko Disktrikta dobijemo 34% za Bošnjake. Ostaje 17% za Hrvate.
Znači trenutno stanje: 49% Srbi, 34% Bošnjaci i 17% Hrvati. A prije rata 52% Srbi, 29% Bošnjaci i 19% Hrvati.
Opet ti sa svojim nazadnim, laznim , pro-srpskim ispadima. Opet provlacis velkosrpsku propagandu o nekakvoj srpskoj teritoriji u BiH u postotcima, iz ko zna kojih izvora (zasto ne navedes te izvore?). Citava tvoja prica se svodi na svodjenje BiH na besmislenost postojanja, i pokusavas predstaviti da je BiH bila neka teritorija gdje su se narodi mogli naseliti samo na odredjena podrucja, sto je samo obesmisljenje drzave (bilo koje). Pokusavas nama ovde nametnut tvoje komplexsasko, nazadno viidjenje BiH, a prvi te ja mogu demantovat jer moja porodica prije rata je preseljavala u nekoliko gradova, zbog poslova koje je otac mjenjao, i zivjeli smo i na teritoriji koja pripada danasnjoj genocidnoj tvorevini i tkz federaciji, i ljudi su selili iz mjesta u mjesto i kako ti sebi dajes za pravo da odlucujes koji su procenti BiH zemlje bili nekakvi "srpski procenti"? Dalje ovde ti je spomenuto kroz diskusije da prijasnji popisi nisu toliko relevatni za Bosnjake, jer su nas Bosnjake upisivali i u Srbe, i Hrvate i Jugoslovene i ostale, i te tvoje nebuloze i price da Bosnjaci i nisu toliko toga izgubili opet racunajuci procente i nekakvo matematickio djeljenje je za mene cisti pokusaj ispiranja mozga Bosnjacima. Kao nema veze sta su vam uradili, opet vas je zadovoljavajuci broj, kao da nama Srbi trebaju odlucivati koliko smije da nas bude.
Zatim prirodni prirastaj i natalitet su promjenjive kategorije. Po tvom nazadnom razmisljanju npr Ulcinj u CG bi trebao pripast Albaniji jer oni su tamo u vecini.
Posto je ovde razotkriveno da si obicni komplexas, koji je naravno morao promjenuti vjeru i naci zensku Srpkinju nemoj nmisliti da ovde nama mozes nametnuti svoj inferiorni kompleexaski stav, pogotovo ne nama bosnjackim nacionalistima! Zar te nije nimalo stid pisati da si bivsi pripadnik ARBiH koji je rat proveo u Sarajevu, a sa toliko poleta braniti one sto su ti 4 god razvaljivali grad, sakatili civile i djecu, natjerali te da gladujes, toliko zla napravili, i onda nakon svega vi kompleksasi nicete ko gljive ppslije kise. Zao mi je sto imas Stockholm syndrome, i najbolje za tebe i za sve nas je da se ispises iz bosnjackog naroda, ne trebaju nam takvi jadnici. Neke stvari su vaznije od bilo kakve zenske, ali vama kompleksasima to nikad nece biti jasno, i zato neces ovde urinirat ni po mom narodu ni po zrtvama!
-
megaman4
#186 Re: Kutiljerov plan
samo ću dodati jednu rečenicu u vezi rata u BiH 92-95 kada nam je prof. na predavanjima rekao jedan od glavnih razloga za rat a to je: Rat se vodio zbog zemlje čiji je omjer bio 60:40 u korist Bošnjaka a karadžić je htio to promijeniti. Nakon ovoga sve mi je bilo jasno.
Poruka Bošnjacima: Ne prodajite zemlju srbima, jer je zemlja farz i odgovarat ćemo na danu sudnjem za nju.
Poruka Bošnjacima: Ne prodajite zemlju srbima, jer je zemlja farz i odgovarat ćemo na danu sudnjem za nju.
- and
#187 Re: Kutiljerov plan
Republika Srpska Bosna i Hercegovina proglašena je 9. januara 1992 ...Opanak u tranziciji wrote:Da bi se sprijecio ratni sukob u BiH, za kojeg su se strane pripremale, u Lisabonu je 23. februara 1992. godine održana Konferencija o BiH u organizaciji portugalskog ministra Žoze Kutiljera. Na konferenciji su dogovoreni principi odnosa u BiH i okviri za formiranje nacionalnih kantona. Popis na dokument, kasnije nazvan Kutiljerov plan, stavili su Radovan Karadžic, Alija Izetbegovic i Mate Boban. Ocekivao se iskorak ka miru. Medutim, Izetbegovic je po nagovoru americkog ambasadora Vorena Cimermana iz Beograda povukao svoj potpis. Suština je u poznatoj Izetbegovicevoj izjavi: "Zbog mira ne bih žrtvovao samostalnost BiH, ali bih zbog samostalnosti žrtvovao mir", koja pokazuje opredjeljenost bošnjackog rukovodstva za oružanu borbu u ocuvanju BiH kao jedinstvene države u kojoj ce se moci putem majorizacije drugih naroda realizovati vlastiti ciljevi.
/copy/
naravno da se ne bi izbjegao rat,jer da se htjelo ići ka mirnim rješenjima srbi bi puno prije toga prihvatili prijedlog o konfederalnom uređenju jugoslavije
-
Paul F.
#188 Re: Kutiljerov plan
Da, suštinsko pitanje je da li bi zaista prihvatanje Kutiljerovog plana spriječilo rat. Srbi su se smatrali nepobjedivim, da dobivaju u ratu a gube u miru itd. Da je prihvaćen plan a potom izbio rat, riječ bi bila o građanskom ratu a ne o agresiji i Srbija bi izbjegla sankcije. Takav rat mi mi najvjerovatnije izgubili.
-
AkHolic
#189 Re: Kutiljerov plan
Upravo tako,Bošnjačko je vodstvo vjerovalo dođe li do rata "Svijet" će intervenirat na strani Bošnjaka i tako izbjeći podjelu a razlikom u prirodnom pristartu Bošnjaci bi srednjoročno osigurali dominaciju cjelom BiH.Opanak u tranziciji wrote:Da bi se sprijecio ratni sukob u BiH, za kojeg su se strane pripremale, u Lisabonu je 23. februara 1992. godine održana Konferencija o BiH u organizaciji portugalskog ministra Žoze Kutiljera. Na konferenciji su dogovoreni principi odnosa u BiH i okviri za formiranje nacionalnih kantona. Popis na dokument, kasnije nazvan Kutiljerov plan, stavili su Radovan Karadžic, Alija Izetbegovic i Mate Boban. Ocekivao se iskorak ka miru. Medutim, Izetbegovic je po nagovoru americkog ambasadora Vorena Cimermana iz Beograda povukao svoj potpis. Suština je u poznatoj Izetbegovicevoj izjavi: "Zbog mira ne bih žrtvovao samostalnost BiH, ali bih zbog samostalnosti žrtvovao mir", koja pokazuje opredjeljenost bošnjackog rukovodstva za oružanu borbu u ocuvanju BiH kao jedinstvene države u kojoj ce se moci putem majorizacije drugih naroda realizovati vlastiti ciljevi.
/copy/
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#190 Re: Kutiljerov plan
Martinez_ wrote:dudlov wrote:a ovamo piše kako nema Srba ni Hrvata,od Trebinja...
I to do pre, ni manje ni više nego petnaest ljeta![]()
Mitomanija se širi poput zaraze
De ti nama malo od gusala.
- medobrundoo
#191 Re: Kutiljerov plan
pu jebem ti profesoramegaman4 wrote:samo ću dodati jednu rečenicu u vezi rata u BiH 92-95 kada nam je prof. na predavanjima rekao jedan od glavnih razloga za rat a to je: Rat se vodio zbog zemlje čiji je omjer bio 60:40 u korist Bošnjaka a karadžić je htio to promijeniti. Nakon ovoga sve mi je bilo jasno.
kakav je to degen, i kako je ONO postalo profesor
takav omjer ne psotoji ni u kakvim kombinacijama
a možda si i ti pogrešno skonto
- muha_sa
#192 Re: Kutiljerov plan
a šta mislite o onoj ponudi iz Evropske unije---od ponedeljka (narednog a ne nekog) ste--SFRJ--punopravni clanovi E.U.

ko je od ove šestorke tu ponudu odbio

- muha_sa
#193 Re: Kutiljerov plan
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pZvlC5VWmuA [/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TP2CbSae1vQ [/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TP2CbSae1vQ [/youtube]
- medobrundoo
#194 Re: Kutiljerov plan
ta priča ko je kriv može ići u nedogledmuha_sa wrote:a šta mislite o onoj ponudi iz Evropske unije---od ponedeljka (narednog a ne nekog) ste--SFRJ--punopravni clanovi E.U.
za mene je najveći krivac megaterorista taliban seljačić iz Bos. Grahova Gavrilo Princip, jer Bosnu odvoji od Austrije i zapadne civilizacije, pa onda turci što naseliše po Bosni taj pravoslavni živalj, koji se danas odaziva na nacionalno ime srbi, među kojima i samog ovog seljačića teroristu....itd.itd.
stoga usresredimo se na neposredno dešavanje uoči samog rata i političku situaciju u Bosni, gdje fakat matori zvekan koji je do đume mislio da rata neće biti, a od đume da za rat treba dvoje, od deklarativnog pristanka u Lisabonu na sporazum o podjeli na kantone, se predomislio i odbio Kutiljerov prijedlog, te na taj način jasno dao do znanja da želi opciju unitarne Bosne, što je prosrpskim separatistima bila inicijalna kapisla da započnu pobunu i rat za neku vrstu autonomije....i uspjeli...dobiše maximalnu....Republiku, odlično iskoristiše tajming...evo na primjer braća im proruski separatisti u Ukrajini ne mogu dobiti ništa ni blizu slično
-
megaman4
#195 Re: Kutiljerov plan
Ma on je ovo od oka rekao, jer nije imao vremena da nađe egzaktne podatke. Ovo je pomenuo kao jedan od razloga ratovanja. Nisam pogrešno razumio, tačno je ovako rekao, mada je taj prof. nažalost od teške bolesti preminuo i nije vise s nama.medobrundoo wrote:pu jebem ti profesoramegaman4 wrote:samo ću dodati jednu rečenicu u vezi rata u BiH 92-95 kada nam je prof. na predavanjima rekao jedan od glavnih razloga za rat a to je: Rat se vodio zbog zemlje čiji je omjer bio 60:40 u korist Bošnjaka a karadžić je htio to promijeniti. Nakon ovoga sve mi je bilo jasno.
- medobrundoo
#196 Re: Kutiljerov plan
čuj nije imo vremena da nađe podatke, a neki kurčev profesor, pa onda lupno onako "od oka"
u najmanju ruku neozbiljno od čovjeka koji nosi takvo znanje, i prenosi informacije eto takvima kao ti, koji dalje prenose netačne info
prelistaj prethodne stranice teme, moje postove, sve ćeš naći
ako ti nije šta jasno, reci da te prosvjetlim...neće mi biti mrsko
mnogo je takvih koji površno znaju stvari
u najmanju ruku neozbiljno od čovjeka koji nosi takvo znanje, i prenosi informacije eto takvima kao ti, koji dalje prenose netačne info
prelistaj prethodne stranice teme, moje postove, sve ćeš naći
ako ti nije šta jasno, reci da te prosvjetlim...neće mi biti mrsko
mnogo je takvih koji površno znaju stvari
-
Nomo
#197 Re: Kutiljerov plan
slazem se da ovo glupost . preko 50 posto BiH su planine sto znaci drzavno vlasnistvo . pa onda rijeke jezera , pa sikara , pa kraska polja ...ono sto jedan Srbin Bosnjak Hrvat ima oko kuce avlije ili ako neko ima njivu ili parcelu ili komad sume ne znaci da je to SHB zemlja . To je zemlja od jovana Ivana i Hasana koju je kupio na koristenje . Sva zemlja pripada prije svega drzvai BiH . 100 % . Moze li Srbin u Austriji zapast svoju zemlju oko kuce i reci ovo je srpska zemlja ja hocu da svoj entitet republiku hocu da se pripojim Srbiji i slicne budalastine . Ne moze . Sva zemlja pripada drzavi prije svega a naposljetku Austrajincima , Njemcima a ne Srbima i Turcima . Hocu reci da BiH zemlja pripada Bosancima . Onaj ko se moze pronaci u tome to ce i dobiti . Ovako ili onako . zivi bili pa vidili .medobrundoo wrote:pu jebem ti profesoramegaman4 wrote:samo ću dodati jednu rečenicu u vezi rata u BiH 92-95 kada nam je prof. na predavanjima rekao jedan od glavnih razloga za rat a to je: Rat se vodio zbog zemlje čiji je omjer bio 60:40 u korist Bošnjaka a karadžić je htio to promijeniti. Nakon ovoga sve mi je bilo jasno.
-
breuer
#198 Re: Kutiljerov plan
A kako su te age i begovi dobili zemlju?direktni wrote:Poznato je, da je u BiH početkom 20. stoljeća 98% zemljišta bilo u GRUNTU Bošnjaka (age i begovi). Poznato je i kako je ta zemlja oteta od Bošnjaka (kroz agrarne reforme). Agrarna reforma između dva svjetska rata je napravljena, tako da se zemlja upiše u vlasništvo bezzemljaš Srba, a oni bi u narednih 50 godina kreditno vratili - do 1971.godine. Vraćene su dvije ili tri rate i "stvar je stala". Došao je i drugi svj. rat i nakon njega su bezzemljaši postali vlasnici zemlje.
-
breuer
#199 Re: Kutiljerov plan
[quote="direktn]Slično, kao i Južni Sloveni kada su došli na ove prostore.[/quote]
Južni Slaveni su ogromna masa ljudi, age i begovi predstavljaju tek nekolicinu njih, tj. vojnu aristokraciju koja od odlaska Osmanlija sa ovih prostora nije više imala nikakvu moć, a padom, odnosno porazom A-U Monarhije u 1. svj. ratu je potpuno izgubila i onaj privid moći koji je imala tj. kako došlo tako i otišlo jbg.
Južni Slaveni su ogromna masa ljudi, age i begovi predstavljaju tek nekolicinu njih, tj. vojnu aristokraciju koja od odlaska Osmanlija sa ovih prostora nije više imala nikakvu moć, a padom, odnosno porazom A-U Monarhije u 1. svj. ratu je potpuno izgubila i onaj privid moći koji je imala tj. kako došlo tako i otišlo jbg.
-
breuer
#200 Re: Kutiljerov plan
Ne opravdavam ja srpsku politiku iako mi je jasno zašto su to učinili u samoj Srbiji u tom periodu. Gdje su na kraju krajeva džamije po Budimpešti i ostalim dijelovima regiona koje su nestale povlačenjem turskim snaga?! Čak se može reći da je u Srbiji kao jedinoj ostala relativno velika zajednica muslimana nakon pada OC, a to su muslimani Sandžaka. Nema takvih primjera po Hrvatskoj, Mađarskoj, Grčkoj i sl. Tako da su zatrli sve i nisu budimo realni.direktni wrote:Recimo da si upravu. Zašto su onda Srbi porušili 200 džamija u Beogradu i zatrli sve što je Bošnjačko. muslimansko i ne samo u Beogradu, nego po cijeloj Srbiji? Zašto danas uz pomoć pravoslavnog sveštenstva i Rukovodstva RS otimaju Bošnjačku zemlju i u avlijama im prave džamije. Zamisli da u avliji Milorada Dodika neko napravi, džamiju, tekiju, mekteb....nebitno....živimo u 21. stoljeću......a srpska politika je ostala i ponaša se kao da su Osmanlije još uvijek na vlasti, bore se protiv dahija i čine genocid.
Srpska politika ima jasan cilj.