Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
- Filter
#176 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
-
RahatHurmašica
#177 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
morao sam replicirati. znanje ne može biti na odmet, ili možda i može?
sad se povlačim, sretno vam i veselo bilo.

sad se povlačim, sretno vam i veselo bilo.
- Filter
#178 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
mda
fala, i sretno i tebi
fala, i sretno i tebi
-
mukimax
#179 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ma svako zna svoje.
Mislim da smo malo skrenuli sa teme. Uporedne cijene energenata je na maestralan način obradio beskogradi pod temom uporedne cijene energenata, i ako neko ima nekih nedoumica oko ovog pitanja nakon što pročita ono što je čovjek servirao dalje nema sta da trazi.
Ono na sta ne mogu ostati ravnodušan jeste, kada covjek trazi savjet, neko iz rukava bubne: tona uglja je 120 KM tona peleta je 280 KM, bolji je ugalj. I to jos prodaje pod neko znanje a pri tome brka pojmove kao što su obnovljivi i neobnovljivi izvori energije.
Ovo pričam jer imam komšiju koji je prešao na ugalj prošle godine, a ove godine septembar,oktobar i većinu novembra grijao se na plin!
Nego da se vratim peletu,mogu vam reći da sam sa kotlom EKOLINE od spaljenih 255 kg peleta dobio korisne energije 1107 kWh. Pelet je KOVAN-ov deklarisane kalorične vrijednosti 4,8 kWh/kg. Tako da za koeficijent korisnog dejstva kotla dobijem oko 90,4%. Uzimajući u obzir da sam pelet platio sa prevozom 284 KM po toni, dobijem da me jedan kWh korisne energije košta oko 6,6 konvertibilnih pfeninga. Dakle ovo se sve odnosi na pelet firme KOVAN.
Izvinjavam se ako sam povrijedio neciju sujetu, ali jos jednom moj savjet svima koji razmišljaju oko promjene energenta da se ne zalijeću, da ne slušaju svakojake majstore i da dobro prostudiraju ovu problematiku. U dobrouređenim zemljama o ovim stvarima brigu vodi država i stimuliše ljude koji prelaze na pelet, ustvari kupuju im kotlove na pelet džaba. Zašto? Pa valjda nisu jos otkrili ugalj. Za mene su cifre reda nekoliko hiljada maraka ipak velike.
Srdačan pozdrav svima, i ovima koji troše ćumur a i ovim što bacaju pare na pelet.
Budite sretni i veseli i ne dajte da temperatura padne ispod 21° C
Mislim da smo malo skrenuli sa teme. Uporedne cijene energenata je na maestralan način obradio beskogradi pod temom uporedne cijene energenata, i ako neko ima nekih nedoumica oko ovog pitanja nakon što pročita ono što je čovjek servirao dalje nema sta da trazi.
Ono na sta ne mogu ostati ravnodušan jeste, kada covjek trazi savjet, neko iz rukava bubne: tona uglja je 120 KM tona peleta je 280 KM, bolji je ugalj. I to jos prodaje pod neko znanje a pri tome brka pojmove kao što su obnovljivi i neobnovljivi izvori energije.
Ovo pričam jer imam komšiju koji je prešao na ugalj prošle godine, a ove godine septembar,oktobar i većinu novembra grijao se na plin!
Nego da se vratim peletu,mogu vam reći da sam sa kotlom EKOLINE od spaljenih 255 kg peleta dobio korisne energije 1107 kWh. Pelet je KOVAN-ov deklarisane kalorične vrijednosti 4,8 kWh/kg. Tako da za koeficijent korisnog dejstva kotla dobijem oko 90,4%. Uzimajući u obzir da sam pelet platio sa prevozom 284 KM po toni, dobijem da me jedan kWh korisne energije košta oko 6,6 konvertibilnih pfeninga. Dakle ovo se sve odnosi na pelet firme KOVAN.
Izvinjavam se ako sam povrijedio neciju sujetu, ali jos jednom moj savjet svima koji razmišljaju oko promjene energenta da se ne zalijeću, da ne slušaju svakojake majstore i da dobro prostudiraju ovu problematiku. U dobrouređenim zemljama o ovim stvarima brigu vodi država i stimuliše ljude koji prelaze na pelet, ustvari kupuju im kotlove na pelet džaba. Zašto? Pa valjda nisu jos otkrili ugalj. Za mene su cifre reda nekoliko hiljada maraka ipak velike.
Srdačan pozdrav svima, i ovima koji troše ćumur a i ovim što bacaju pare na pelet.
Budite sretni i veseli i ne dajte da temperatura padne ispod 21° C
-
pelletti
#180 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ma svako ima svoje,al pelet poredit sa ćumurom to je baš za onu kategoriju (NIĐE VEZE)
Ja sam 100% i 1000% ubijeđen da ko kod može sebi priuštiti pelet ili plin da će to i uradit... I sam sam se godinama grijao na drva/ugalj i sad došlo vrijeme za bolje,konfornije i zašto da ne...
Nego kakva je potrošnja peleta sad kad je hladnije i kako ste zadovoljni kotlovima i peletom???o tome trebamo ovdje pisati a ne o nekim stvarima koje nisu uopšte za ovu temu.....
Ja sam 100% i 1000% ubijeđen da ko kod može sebi priuštiti pelet ili plin da će to i uradit... I sam sam se godinama grijao na drva/ugalj i sad došlo vrijeme za bolje,konfornije i zašto da ne...
Nego kakva je potrošnja peleta sad kad je hladnije i kako ste zadovoljni kotlovima i peletom???o tome trebamo ovdje pisati a ne o nekim stvarima koje nisu uopšte za ovu temu.....
-
pendjercity
#181 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Svaka skola se placa ili jos bolje - prvi macici se u vodu bacaju.saiks wrote:pelet uzimajte ljeti,ja placao 4,06 km vrecu,a vidim vi tu placate sad preko 6km
Ja sam kupio pelet u prodavnici koja ga proprodaje i zaracunava pdv, i sve to krajem novembra.
Normalno, aBd, za sljedecu sezonu nabavka ide direktno kod proizvodjaca
-
mehohem
#182 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Moram priznat da i meni nije jasno taj prelazak na pelet,ja sam ga imao ali ga nemam vise,jako skupa pec,skuplje se grijat nego na ugalj,a opet ima ciscenje.Manje prljanja jest ali ako pricamo o gospodskom grijanju onda je plin jos bolji,ali je i jos skuplje se grijat,ali zato ne morate davat u startu 5000KM kao za pelet kotao.
Ja kad sam imao kotao na pelet,tad je pelet kostao 175KM po toni u oktobru,danas je duplo u tom mjesecu,i tu meni prestaje logika.
Moj brat kad je uzeo toplotnu pumpu zrak zrak ja sam mislio nema od toga nista,ali kad sam vidio da ga grijanje mjesecno kosta od 10 KM do 50KM zavisno kolki je minus vani,ubrzo sam i sam presao na to,a puno jeftinije od kotla na pelet,ciscenja prakticno nema.Imate daljinski i zadate zeljenu temperaturu.
Vise ne kontam skupo uvodjenje peleta. Zasto ...
Ja kad sam imao kotao na pelet,tad je pelet kostao 175KM po toni u oktobru,danas je duplo u tom mjesecu,i tu meni prestaje logika.
Moj brat kad je uzeo toplotnu pumpu zrak zrak ja sam mislio nema od toga nista,ali kad sam vidio da ga grijanje mjesecno kosta od 10 KM do 50KM zavisno kolki je minus vani,ubrzo sam i sam presao na to,a puno jeftinije od kotla na pelet,ciscenja prakticno nema.Imate daljinski i zadate zeljenu temperaturu.
Vise ne kontam skupo uvodjenje peleta. Zasto ...
- Filter
#183 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
zasto? zato sto je meni grijanje zrak zrak apsolutno neprimjenjivo. polozaj soba, pregrade, spratovi itd skuplja pita neg tepsija
da si rekao toplotna pumpa voda voda, e, tu bi se dalo pricati, ali opet, cijena je daleko veca nego za pelet
kad se vec sicate sistemima, sto niko ne spominje solarno u kombinaciji sa, recimo peletom. tu je daleko najveca usteda.
o plinu nema potrebe ni govoriti.
da si rekao toplotna pumpa voda voda, e, tu bi se dalo pricati, ali opet, cijena je daleko veca nego za pelet
kad se vec sicate sistemima, sto niko ne spominje solarno u kombinaciji sa, recimo peletom. tu je daleko najveca usteda.
-
mehohem
#184 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
daleko najjeftinije se grijat na zrak zrak,i ugradnja nije skupa.
a ja ako kad budem imao viska para ugradicu zrak-voda,cop nije kao u zrak-zrak ali je samo malo slabiji,a ta vanjska jedinica bi mi grijala vodu u podnom grijanju,to je za mene idealno,a samo malo vise trosi od zrak-zrak
a ja ako kad budem imao viska para ugradicu zrak-voda,cop nije kao u zrak-zrak ali je samo malo slabiji,a ta vanjska jedinica bi mi grijala vodu u podnom grijanju,to je za mene idealno,a samo malo vise trosi od zrak-zrak
-
mukimax
#185 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Koliko bi koštala pumpa zrak/voda za grijenje objekta sljedećeg sadržaja: jedan stan od 136 m2, drugi stan od 98 m2 i poslovni prostor od 110 m2? Pumpu bi priključio na postojeće radijatore. Molio bih također odgovor da li bi se opisani prostor mogao grijati pumpom zrak/zrak i koliko bi ta varijanta koštala.
Hvala
Hvala
-
otorinolaringorolog
#186 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
moja zrak zrak pokriva 50-60m2, otprilike,dosta zavisi od puno faktora kolko ce pokrit,kosta 1000€mukimax wrote:Koliko bi koštala pumpa zrak/voda za grijenje objekta sljedećeg sadržaja: jedan stan od 136 m2, drugi stan od 98 m2 i poslovni prostor od 110 m2? Pumpu bi priključio na postojeće radijatore. Molio bih također odgovor da li bi se opisani prostor mogao grijati pumpom zrak/zrak i koliko bi ta varijanta koštala.
Hvala
znaci rekao bih prvi stan 3 uredjaja,drugi 2 i poslovni 2,to je bas na grubo.
ali za mjesecne racune ni sam nebi vjerovao kolko su mali
-
RahatHurmašica
#187 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
ma tu je problematičan raspored toplote po prostorijama. mislim da to ne može funkcionisati kako treba. e zrak voda ili zemlja voda, voda voda je već druga priča. samo je pitanje cijene ugradnje i isplativosti. neko spomenu solarno, može al u mjesečini. možda pokoji dan i to samo za one koji imaju podno grijanje. ulaganja su ogromna tako da je isplativost NIKAD. situaciju bi donekle moglo popraviti grijanje vode tokom ljeta. ali opet, ovdje je malo sunca, a ulaganje veliko....mehohem wrote:daleko najjeftinije se grijat na zrak zrak,i ugradnja nije skupa.
po meni pelet se isplatio dok je bio do 200KM. sa ovim današnjim cijenama povrat ulaganja je......dugo..... još malo pa će dostignuti grijanje na plin. ovdje računam i velika početna ulaganja za kotao na pelet.
neću da pišem o mom iskustvu grijanja na ugalj i sistemu sa akumulacijom koji imam, reći ćete da pretjerujem...
-
mehohem
#188 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Da to moze bit problem u bosanskim stanovima,gdje cesto bude puno pregrada manjih soba itd,klima voli da grije veci prostor bez pregrada,onda je raspored toplote dobar,ali takodje taj problem se rjesava sa vise manjih uredjaja.RahatHurmašica wrote:ma tu je problematičan raspored toplote po prostorijama. mislim da to ne može funkcionisati kako treba. e zrak voda ili zemlja voda, voda voda je već druga priča. samo je pitanje cijene ugradnje i isplativosti. neko spomenu solarno, može al u mjesečini. možda pokoji dan i to samo za one koji imaju podno grijanje. ulaganja su ogromna tako da je isplativost NIKAD. situaciju bi donekle moglo popraviti grijanje vode tokom ljeta. ali opet, ovdje je malo sunca, a ulaganje veliko....mehohem wrote:daleko najjeftinije se grijat na zrak zrak,i ugradnja nije skupa.
po meni pelet se isplatio dok je bio do 200KM. sa ovim današnjim cijenama povrat ulaganja je......dugo..... još malo pa će dostignuti grijanje na plin. ovdje računam i velika početna ulaganja za kotao na pelet.
neću da pišem o mom iskustvu grijanja na ugalj i sistemu sa akumulacijom koji imam, reći ćete da pretjerujem...
U svakom slucaju bolje je imat vise manjih jer tad klime lagano duvaju da se i ne primijete da rade,ljudi ne vole da im duva za vrat osjetno.
Ali sto se tice isplativosti,jeftinije ugradit zrak zrak,a i manje trose od drugih toplotnih pumpi i od svega drugog,a odrzavanja pa i nema,samo na daljinskom postavis zeljenu temperaturu.
Ali ipak podno centralno grijanje je za mene sami vrh,sto se tice udobnosti,jos ako ugradite jednu takvu toplotnu pumpu da grije tu vodu,nema dalje
-
ketronsd1
#189 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pa ako ti je vanjaska voda blizu i velika joj je kubikaza onda i nije bas tako skupa investicijaFilter wrote:zasto? zato sto je meni grijanje zrak zrak apsolutno neprimjenjivo. polozaj soba, pregrade, spratovi itd skuplja pita neg tepsija
da si rekao toplotna pumpa voda voda, e, tu bi se dalo pricati, ali opet, cijena je daleko veca nego za pelet![]()
Za nekih 12-15000 bise sve moglo izvesti.Bitno ti je da izbjegnes kopanje ili busenje zemlje a posto vidim da pominjes VODA-VODA onda ti je to veoma isplativo.Mislim puno brze otplaciújes sve to.
- momčina
#190 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozdrav svima,
imam jedno pitanje za one iskusnije među vama, a to su oni koji koriste kotao i pelet već nekoliko godina. Za kuću P+2 sprata, ukupne površine za grijanje cca. 210 m2, kolike jačine kotao da kupim? Trenutno se grije jedan sprat na plinsko etažno grijanje. Sljedeće godine će se grijati i drugi sprat tako da ne namjeravam grijati dva sprata na plin.
Pozdrav svim dobronamjernim komentarima i unaprijed zahvaljujem na izdvojenom vremenu.
imam jedno pitanje za one iskusnije među vama, a to su oni koji koriste kotao i pelet već nekoliko godina. Za kuću P+2 sprata, ukupne površine za grijanje cca. 210 m2, kolike jačine kotao da kupim? Trenutno se grije jedan sprat na plinsko etažno grijanje. Sljedeće godine će se grijati i drugi sprat tako da ne namjeravam grijati dva sprata na plin.
Pozdrav svim dobronamjernim komentarima i unaprijed zahvaljujem na izdvojenom vremenu.
- Filter
#191 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
ma mora doci do busenja zemlje, a vode ima na otprilike 6-7 metara dubine.ketronsd1 wrote:Pa ako ti je vanjaska voda blizu i velika joj je kubikaza onda i nije bas tako skupa investicijaFilter wrote:zasto? zato sto je meni grijanje zrak zrak apsolutno neprimjenjivo. polozaj soba, pregrade, spratovi itd skuplja pita neg tepsija
da si rekao toplotna pumpa voda voda, e, tu bi se dalo pricati, ali opet, cijena je daleko veca nego za pelet![]()
Za nekih 12-15000 bise sve moglo izvesti.Bitno ti je da izbjegnes kopanje ili busenje zemlje a posto vidim da pominjes VODA-VODA onda ti je to veoma isplativo.Mislim puno brze otplaciújes sve to.
zato sam i uzeo u razmatranje voda voda sistem koji je najkomforniji i kad se podvuce crta najekonomicniji.
za sad guram pelet jer je optimum mojih mogucnosti. kad se zvijezde poklope, ide se na burgijanje
- Filter
#192 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
ja grijem oko 200m2 sa kotlom od 25kW. i spici se u prosjeku 6 tona. ali potrosnju ti direktno diriguje stolarija i izolacija.momčina wrote:Pozdrav svima,
ako je to taraba... mrka kapa
komsija je ove godine startao sa peletom (neki italianski kotao... feroli...mislim, elem) na otprilike istu kvadraturu. ganc nova kuca, sve ko lampa. njegova kalkulacija je tri tone...
-
pelletti
#193 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja grijem ca. tu površinu imam kotao Kovan 35 kw sa extra dobrom izolacijom. Meni su savjetovali u Firmi Kovan da kupim kotao od 20 kw i tvrde da bi mogao da grije moju kvadraturu sobzirom na izolaiju.Međutim mi planiramo još nešto proširiti i garaža ulazi u to tako da će se ukupno grijati ca. 270 m2 i zato smo kupili 35 kw kotao..momčina wrote:Pozdrav svima,
Znači ako imaš dobru stolariju i dobru izolaciju kuće može 20 kw Kovan ili ova Thermoflux 25 kw,mislim da ćeš biti zadovoljan i sa jednom i sa drugom...
-
mehohem
#194 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
kod nas se grijao jedan sprat od 90m2 na pelet,s tim sto su od tog 40m2 bile onako mlake 18C a ostalih 50m2 je bilo toplo 24C.Takvim grijanjem se trosilo vreca peleta dnevno kad je blaza zima,a dvije vrece dnevno kad je prava zimulja.Prosjek ajmo reci 1,3 vrece.to znaci dnevno 5,5KM,30 dana znaci 165KM na mjesec u prosjeku.
Na taj isti prostor klime trose od 20 do 60 KM mjesecno prosjecno 40KM,ma ajmo zaokruzit na 50KM mjesecno.
To je puno jeftinije,a kotao na pelet je skuplja investicija za ugradit.
Na taj isti prostor klime trose od 20 do 60 KM mjesecno prosjecno 40KM,ma ajmo zaokruzit na 50KM mjesecno.
To je puno jeftinije,a kotao na pelet je skuplja investicija za ugradit.
-
mehohem
#195 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Zaboravih napomenut da se na klime sve sobe griju na 24-25
-
pendjercity
#196 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Gdje? Da nije mozda u Dubrovniku?mehohem wrote:Zaboravih napomenut da se na klime sve sobe griju na 24-25
Ja se 10 godina grijem na LG 2,4 kW (ili 7,2), velika prostorija nekih 55 m2 sa 2,60 visine. Mjesto Prozor, n.v. 700 m.
Iskreno receno, nismo se smrzli, bilo je toplo. Klima ima manu, zaledi pa se zakuje.
Ali sa kaminom na pelet od 8kW (ravelli) je postalo vruce, pa klimu palimo da rashladi....
-
mehohem
#197 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
U istom prostoru gdje smo se grijali na pelet,sad se grijemo na toplotne pumpe zrak zrak.pendjercity wrote:Gdje? Da nije mozda u Dubrovniku?mehohem wrote:Zaboravih napomenut da se na klime sve sobe griju na 24-25![]()
Ja se 10 godina grijem na LG 2,4 kW (ili 7,2), velika prostorija nekih 55 m2 sa 2,60 visine. Mjesto Prozor, n.v. 700 m.
Iskreno receno, nismo se smrzli, bilo je toplo. Klima ima manu, zaledi pa se zakuje.
Ali sa kaminom na pelet od 8kW (ravelli) je postalo vruce, pa klimu palimo da rashladi....
Nije dubrovnik nego TK.
Tacno je da se na lg klime ne moze dobro grijat.To je slabo.Ali na mitsubishi se grijemo bez ikakvih problema.
-
ketronsd1
#198 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Jedno pitanje za ove sto pice na pelet.
Kolike akutankove imate otprilike????
- Filter
#199 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
nema akutankova (kod mene), mislim da ih niko i ne koristi sa peletomketronsd1 wrote:Jedno pitanje za ove sto pice na pelet.
-
ketronsd1
#200 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Cudno!Filter wrote:nema akutankova (kod mene), mislim da ih niko i ne koristi sa peletomketronsd1 wrote:Jedno pitanje za ove sto pice na pelet.
Inace sam primjetio da malo kko da ima vece tankove bez obzira koji kotao ima.