Stambeni kredit

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#176 Re: Stambeni kredit

Post by Tomahawk11 »

mO k3 wrote: to i ja kazem i opet on je financirao stan sa ca. 150% gdje je totalno apsurdno , mislim koja bi mu to banka dala ?? jedino ako nije ulozio jos nesto sto ima ili su mu roditelji stavili svoj stan koji je otplacen pod hipoteku
Često se i za hipoteku 1:1,5 traži dodatna garancija ili administrativna na platu.
mO k3

#177 Re: Stambeni kredit

Post by mO k3 »

@512 kazes da su davali i kredit os 110% ??
512MB

#178 Re: Stambeni kredit

Post by 512MB »

mO k3 wrote:@512 kazes da su davali i kredit os 110% ??
Da, zasto bi to bio problem, sasvim normala
foton

#179 Re: Stambeni kredit

Post by foton »

512MB wrote:
I ja mislim da je ovo normala, ali u tom slucaju banka ima vise od same nekretnine. Ima po svoj prilici i licnu mjenicu. Mislim da se u mnogim EU zemljama ovo podrazumijeva i u tome se razlikuje od Amerike, u BiH se ne podrazumijeva. 512MB mozda zivi ili poredi sistem u inostranstvu, onom dijelu koji podrazumijeva mjenicu, sa nasim. To bi onda imalo smisla.
512MB

#180 Re: Stambeni kredit

Post by 512MB »

I u BiH je tako, ako uzimas naprimjer 200k za stan u Sarajevu, mislis da ti banka nece dati jos 20k da ga namjestis i izmiris troskove. U banku se ide sa mindset da im nudis da na tebi zarade, a ne da moljakas za pare.

Naravno kad neki kokuz sa 5 mjeseci radnog staza trazi 20k kredita onda su tu jako oprezni.
Tomahawk11
Globalni moderator

#181 Re: Stambeni kredit

Post by Tomahawk11 »

512MB wrote:I u BiH je tako, ako uzimas naprimjer 200k za stan u Sarajevu, mislis da ti banka nece dati jos 20k da ga namjestis i izmiris troskove. U banku se ide sa mindset da im nudis da na tebi zarade, a ne da moljakas za pare.

Naravno kad neki kokuz sa 5 mjeseci radnog staza trazi 20k kredita onda su tu jako oprezni.
Hoće, daće ti ako to pokriješ garancijom.
beobasket

#182 Re: Stambeni kredit

Post by beobasket »

foton wrote:
512MB wrote:
I ja mislim da je ovo normala, ali u tom slucaju banka ima vise od same nekretnine. Ima po svoj prilici i licnu mjenicu. Mislim da se u mnogim EU zemljama ovo podrazumijeva i u tome se razlikuje od Amerike, u BiH se ne podrazumijeva. 512MB mozda zivi ili poredi sistem u inostranstvu, onom dijelu koji podrazumijeva mjenicu, sa nasim. To bi onda imalo smisla.

U Danskoj stambeni kredit mozes samo dobiti na 80 % vrijednosti nekretnine. Znaci, ako nekretnina kosta 1.000.000 danskih Kruna, ti maks mozes preko tkz. real kredita (stambeni kredit) dobiti 800.000 kruna na ne duze od 30 godina uz kamatu od 0,5 do 3,5 %

5 % vrijednosti nekretnine moras imati u gotovini. Preostalih 15 % ako nemas takodje u gotovini, mozes posuditi kod svoje banke za paprenu kamatu od 6 - 8 %

Za vikendice i ljetne kuce koliko god to smijesno zvucilo da dansku klimu, je % kod stambenih kredita jos manji. 60 % je bio do nedavno ali sad su podigli na 70 %, preostalih 30 % se trazi u gotovini ili pod nekim uslovima moze se kod banke posuditi ali nebi sirio pricu o tim uslovima.

I ako nisam skroz upoznat kako stoje stvari u drugim drzavama, opet mislim da model koji se koristi u Danskoj je sam po sebi unikatan. Jer ti si zapravo zaduzen kod dvije institucije za istu nekretninu.
mO k3

#183 Re: Stambeni kredit

Post by mO k3 »

@beobasket iskreno ,,, jesi se ti tako zaduzio ??
beobasket

#184 Re: Stambeni kredit

Post by beobasket »

mO k3 wrote:@beobasket iskreno ,,, jesi se ti tako zaduzio ??

Nisam niti bi. Prije bi sebi desnu ruku macare. Kunem ti se svime i svacim. U Danskoj kupiti kucu samo ako ces u njoj stvarno od sveg srca ziviti. Jer kesiro ti nju ili ne, tebi je do smrti placati porez koji moze biti od hajmo reci "bagatelnih" 2.000 danskih Kruna mjesecno, ako kupis negdje na selendri do paprenih 10.000 ili vise hiljada kruna mjesecno npr. u Kopenhagenu.

Nasi koji su pokusali, su proslavili dan prodaje kao dan kada su kupili. Nesto slicno poput vlasnika jahti. Koga sam god upitao samo su rekli, gore bilo nego najgori moguci brak. I samo jos dodaju, nikad vise. Nema srece u narodu ako drzava nametne porez na krov nad glavom. Nema tu srece. Nije to topli dom u kojem ces biti kad ti je najteze, jer ako nemas da placas opcini i drzavi porez oni ce nastojati da te istjeraju, jer tu ce nasaditi nekoga drugog koji ce placati porez.
Last edited by beobasket on 25/07/2017 16:45, edited 1 time in total.
512MB

#185 Re: Stambeni kredit

Post by 512MB »

beobasket wrote:

Nisam niti bi. Prije bi sebi desnu ruku macare. Kunem ti se svime i svacim. U Danskoj kupiti kucu samo ako ces u njoj stvarno od sveg srca ziviti. Jer kesiro ti nju ili ne, tebi je do smrti placati porez koji moze biti od hajmo reci "bagatelnih" 2.000 danskih Kruna mjesecno, ako kupis negdje na selendri do paprenih 10.000 ili vise hiljada kruna mjesecno npr. u Kopenhagenu.
Zato je bolje 30 godina placati kiriju i nakon toga ostat gologuz
beobasket

#186 Re: Stambeni kredit

Post by beobasket »

512MB wrote:
beobasket wrote:

Ti poslje 30 godina kredita opet svaki mjesec moras drzavi i opcini placati porez koji moze lagano biti veci nego kirija. Dobrodosao na Zapad drug, gdje kuca je znak da imas viska drzavi a ne sebi. To nije nikada topli porodicni dom. U Danskoj nije moguce biti vlasnik zemlje, samo korisnik zato se placa silan porez na zemlju a nato jos i na m2 kao bivalni prostor. Nije to jaro Bosna gdje kad kupis kucu to je tvoje, pa ti pisi i prepisi djeci i sa mirom ides u grob jednog dana. Ovdje da bi djeci rodjenoj peprisao moraju debelo se iskesirati prema drzavi i opcini. Nema ovdje onog, odvje se rodio moj djed, tata i ja pa sad i moj sin. Takvih slika u albumu neces naci. I zasto bi bio lud pa se bacao u nesto sto nije moje na kraju krajeva. Da mogu reci evo i ja placam takav kredit? Pa nisam izgorio po glavi.
Last edited by beobasket on 25/07/2017 16:53, edited 2 times in total.
foton

#187 Re: Stambeni kredit

Post by foton »

512MB wrote: Zato je bolje 30 godina placati kiriju i nakon toga ostat gologuz
Na kraju su svi gologuzi. I nije kraj bitan, bitno je kako doci do tog kraja :-) Izlizano...
mad_max_ba

#188 Re: Stambeni kredit

Post by mad_max_ba »

meni tačno žao ovih ljudi iz danZke :D
pecpec

#189 Re: Stambeni kredit

Post by pecpec »

512MB

#190 Re: Stambeni kredit

Post by 512MB »

beobasket wrote:
512MB wrote:
beobasket wrote: Nisam niti bi. Prije bi sebi desnu ruku macare. Kunem ti se svime i svacim. U Danskoj kupiti kucu samo ako ces u njoj stvarno od sveg srca ziviti. Jer kesiro ti nju ili ne, tebi je do smrti placati porez koji moze biti od hajmo reci "bagatelnih" 2.000 danskih Kruna mjesecno, ako kupis negdje na selendri do paprenih 10.000 ili vise hiljada kruna mjesecno npr. u Kopenhagenu.
Ti poslje 30 godina kredita opet svaki mjesec moras drzavi i opcini placati porez koji moze lagano biti veci nego kirija. Dobrodosao na Zapad drug, gdje kuca je znak da imas viska drzavi a ne sebi. To nije nikada topli porodicni dom. U Danskoj nije moguce biti vlasnik zemlje, samo korisnik zato se placa silan porez na zemlju a nato jos i na m2 kao bivalni prostor. Nije to jaro Bosna gdje kad kupis kucu to je tvoje, pa ti pisi i prepisi djeci i sa mirom ides u grob jednog dana. Ovdje da bi djeci rodjenoj peprisao moraju su debelo iskesirati prema drzavi i opcini. Nema ovdje onog odvje se rodio moj djed, tata i ja pa sad i moj sin. Takvih slika u albumu neces naci. I zasto bi bio lud pa se bacao u nesto sto nije moje. Da mogu reci evo i ja placam takav kredit? Pa nisam izgorio po glavi.
Kakav porez? :D ja kad isplatim kucu (sa otprilike 53 godine) placam mjesecno 150€ komunalije i grijanje, a imam vrijednost kuce i zemljista u dzepu. Dok ti i dalje kiriju i sve ostalo izmirujes.

Al ko zeli tudji kredit placat bujrum
beobasket

#191 Re: Stambeni kredit

Post by beobasket »

mad_max_ba wrote:meni tačno žao ovih ljudi iz danZke :D

Sta ti ima biti zao. Majkemi glup ti komentar skroz. Ovo su cisti kapitalisticki sistemi, koji ti bacaju pjesak u oci da imas nesto dok u stvarnosti ti nemas nista. U komunizmu i socijalizmu je bar svak imao krov nad glavom. Ovdje na Zapadu je krov nad glavom luksuz. Danci kolutaju ocima kad neko nas kaze imao sam prije rata kucu i stan ili dvije kuce. Misle da je covjek bio teski bogatas. Sjetite se malo slika iz nekada davno kad bi prosetali Sajarevom. Ko je prosio na cesti i koliko? Pogledajte Pariz. Grad ljubavi a na svakom cosku prosi neko. Zapravo ima vise prosijaka nego parova u gradu.
biscanka2

#192 Re: Stambeni kredit

Post by biscanka2 »

foton wrote:
biscanka2 wrote: Njemacka
Gdje god neko nesto zaduzuje a pogotovo banke trazi se sigurnost povrata duga.
Banke ako nisi njihov klijent to jest nemas kod njih ziro racun na koji ti mjesecna zarada dolazi traze uvid platnih lista od
najmanje tri mjeseca kao i potvrdu od firme gdje radis da nisi na ogranicenom radnom ugovoru ili pod otkazom.
Ako ti odobre stanbeni kredit onda fino od netto zarade odbiju potrosacku korpu i ako imas dodatnih mjesecnih izdataka
kao sto su osiguranja, troskovi auta..., tako da od preostale sume odredjuju ratu kredita.
Zakonski je uvezato da stim kreditnim ratama banke ne smiju povrijediti eksistencionalno stanje duznika.
Banke uz kredit obavezno pokusaju i osiguranje ( koje je dosta papreno ) za kredit prodati (oni i od osiguranja svoj
procenat imaju). :cry:
Mada sam imala jak ulog ciko mi ga pokuso uvaliti ( nije znao da sam krajiskinja :P ).
Kamate koje banke daju, ako s tobom imaju dobru sigurnost i skoro nikakav rizik po pitanju povratka kredita,mogu se
uz dobru porciju pregovora sniziti (oni od centrale imaju limit do kojeg procenta mogu umanjiti kamatu ).
Ja sam isla u 3 banke. Izlozila moje mogucnosti dala da mi issprintaju njihovu ponudu i tok odplate kredita.
To je besplatna usluga koja pokazuje tok otplate cijelog kredita tako da je vidljivo mjesecno tilgovanje kradita i tok
odplate kamata (dvije vazne opcije).
Kad sam to obavila onda sam se vratila u moju "kucnu banku" kod koje sam tada vec 20 godina ziro racun imala i
s cikom otvorila pregovore (uz kritiku da, meni strane banke nude manji kamatni procenat od moje kucne banke).
Htjeo je znati sta mi druge banke nude ..., ali to se naravno (u poslovnom svijetu) ne govori. :wink:
Sav taj trud se isplatio. Na kraju sam za 1,8 % umanjenu kamatu dobila. :-)
Pored svih sigurnosti, banke sve do poslednje rate, ostaju suvlasnik objekta. :)
Apsolutno isto tako ide i ovdje u BiH.

Pa ne znam sto se raja buni ili mozda bolje receno zamjera.
Ovim nacinom banka stiti sebe ali i potrosaca (da ne ode u nedogled). :D
I da dodam - ovamo da bi uopste mogao s bankom o stambenom kreditu pricati moras imati ulog bar u visini
sporednih troskova oko stana (kuce), na primjer notarijalne usluge, makler, ... . :)
mad_max_ba

#193 Re: Stambeni kredit

Post by mad_max_ba »

Tacno mi te zao@beobasket
beobasket

#194 Re: Stambeni kredit

Post by beobasket »

512MB wrote: Kakav porez? :D ja kad isplatim kucu (sa otprilike 53 godine) placam mjesecno 150€ komunalije i grijanje, a imam vrijednost kuce i zemljista u dzepu. Dok ti i dalje kiriju i sve ostalo izmirujes.

Nemoj me nasmijavati. Prvo da li si u Danskoj? Drugo vlasnicki troskovi (bukvalni prevod) su uklj. porez a pokusaj to ne platiti kada otplatis kucu. Pa cu te ja pitati koji ces razgovor imati u svojoj opcini? Za samo vrijednost. Pa hajmo malo baciti na olovku. Racunica nije teska.

Recimo kupis kucu za 1.000.000 danskih Kruna. Samo nako da je lakse racunati. Trosak podizanja kredita je na tu sumu cca. 60.000 danskih Kruna. Neka kamata iznosti samo 100.000 danskih Kruna. Znaci poslje 30 godina samo za kredit i otplatu tebe je kuca kostala 1.170.000 danskih Kruna. Dok si tih 30 godina zivio u kuci pod uslovom da ces tacno na dan 30 godisnjice prodati kucu. Ti si svaki mjesec placao vlasnicke troskove (poreze) koji su hajmo reci 2.000 danskih Kruna mjesecno. Pomnozi to mjesecno sa tih 30 godina. To je 720.000 danskih Kruna. Da budes na pozitivnoj nuli ti moras kucu prodati za 1.890.000 danskih Kruna. Za 30 godina u tom okruzenju se moze znas koliko stvari dogoiti da ti mozda neces moci tu istu kucu prodati niti za pola cijene. Nemoj zaboraviti da kuca je 30 godina starija. Koja je vec imala godina kada si je kupio. Gdje su ulaganja u istu. Matematicki gledano vjerovatnoca da ces u roku 30 godina dobiti na lutriji mnogo miliona je statisticki veca nego da ces opariti se na kuci. To je cak i dokazano.

I ako trece u Danskoj vecina stanova za podstanarstvo su opcinski / drzavni tako da ti ne placas nekom drugom kredit. Privatnih izdaja ima ali jako malo na sprem Bosni gdje je 100 % privatno. Ovdje mozda to privatno iznosi svega 20 % cjelokupnog trzista.
Last edited by beobasket on 25/07/2017 17:12, edited 4 times in total.
Ravenn

#195 Re: Stambeni kredit

Post by Ravenn »

merkato wrote:Jel dizao netko u raifaisen banci stambeni? Ja sam predala prije 10-dana..receno mi je za 15 da Ce biti gotovo

Treba mi info za koliko ste dobili novce tko je dizao
Ja sam prije manje od mjesec dana; to 15ak dana zaboravi, ja sam bilo kakvu povratnu informaciju i to samo DA ili NE čekala 21 radni dan da bi tada rekli da fali još samo jedan papir;doduše nakon toga su mi za 3 dana javili da je kredit prošao tj odobren
ali sam bila u grču danima, niti možeš nešto planirati niti otići negdje drugo
moj ti je savjet kad odobre kredit: pošto ćeš ionako morati uzeti onaj paket ("trendi", čini mi se) napravi odmah trajni nalog da ti se rata automatski skida
drugo, nemoj se šokirati cifrom koja će biti oduzeta od sume na račun obrade kredita i osiguranja (kod mene gotovo 2.5k, još sebi ne mogu doći)
i na kraju, SRETNO
mO k3

#196 Re: Stambeni kredit

Post by mO k3 »

mad_max_ba wrote:Tacno mi te zao@beobasket
ne kvari temu , ako nemas nista pametnije reci presuti
512MB

#197 Re: Stambeni kredit

Post by 512MB »

beobasket wrote:
512MB wrote: Kakav porez? :D ja kad isplatim kucu (sa otprilike 53 godine) placam mjesecno 150€ komunalije i grijanje, a imam vrijednost kuce i zemljista u dzepu. Dok ti i dalje kiriju i sve ostalo izmirujes.

Nemoj me nasmijavati. Prvo da li si u Danskoj? Drugo vlasnicki troskovi (bukvalni prevod) su uklj. porez a pokusaj to ne platiti kada otplatis kucu. Pa cu te ja pitati koji ces razgovor imati u svojoj opcini? Za samo vrijednost. Pa hajmo malo baciti na olovku. Racunica nije teska.

Recimo kupis kucu za 1.000.000 danskih Kruna. Samo nako da je lakse racunati. Trosak podizanja kredita je na tu sumu cca. 60.000 danskih Kruna. Neka kamata iznosti samo 100.000 danskih Kruna. Znaci poslje 30 godina samo za kredit i otplatu tebe je kuca kostala 1.170.000 danskih Kruna. Dok si tih 30 godina zivio u kuci pod uslovom da ces tacno na dan 30 godisnjice prodati kucu. Ti si svaki mjesec placao vlasnicke troskove (poreze) koji su hajmo reci 2.000 danskih Kruna mjesecno. Pomnozi to mjesecno sa tih 30 godina. To je 720.000 danskih Kruna. Da budes na pozitivnoj nuli ti moras kucu prodati za 1.890.000 danskih Kruna. Za 30 godina u tom okruzenju se moze znas koliko stvari dogoiti da ti mozda neces moci tu istu kucu prodati niti za pola cijene. Nemoj zaboraviti da kuca je 30 godina starija. Koja je vec imala godina kada si je kupio. Gdje su ulaganja u istu. Matematicki gledano vjerovatnoca da ces u roku 30 godina dobiti na lutriji mnogo miliona je statisticki veca nego da ces opariti se na kuci. To je cak i dokazano.

I ako trece u Danskoj vecina stanova za podstanarstvo su opcinski / drzavni tako da ti ne placas nekom drugom kredit. Privatnih izdaja ima ali jako malo na sprem Bosni gdje je 100 % privatno. Ovdje mozda to privatno iznosi svega 20 % cjelokupnog trzista.
Nista onda, vracaj drzavi kredit, Danska ce se radovat :)

Ps.: u njemackoj su cijenw imobilija od 2001 godine pa dp 2017 skocile za 45%
beobasket

#198 Re: Stambeni kredit

Post by beobasket »

512MB wrote:
beobasket wrote:

Kako god okreno ti ces drzavi uvijek placati. Placo ja kao podstanar ili ti kroz stabeni i zemljisni porez drzavi je to isto. Ja mogu sutra spakovati se i otici u Francusku ili Spaniju gdje ima vise sunca, a ti jok. Prvo ces morati prodati kucu ili ako nemas kredita onda je ostaviti opcini. Skontali su kapitaliti ovdje kako dobiti jare i pare, samo sto obicni smrtinci moraju birati i ako na kraju svi ostaju gologuzi samo kao sto ranije covjek napisa pod koju cijenu ostaju. I na kraju krajeva biti vlasnik kuce na Zapadu nije isto kao u Bosni. Fundamentalna razlika kada se gledaju duznosti prema samoj drzavi. I na kraju krajeva htjeo sam samo reci da ovdje kad se podigne kredit obicno to radis kod dvije institucije. Jer ranije je prica bila kako ide u Bosni, USA i gdje sve ne.
mO k3

#199 Re: Stambeni kredit

Post by mO k3 »

512MB wrote:
beobasket wrote:

Ps.: u njemackoj su cijenw imobilija od 2001 godine pa dp 2017 skocile za 45%
vracaj drzavi ??
Pa prije bi volio vracati drzavi kredit nego neko komercionalnoj banci ...
Osim toga u njemackoj su cijene skocile za 100 % barem u ovome dijelu grada kojem ja zivim ...
Sodom1

#200 Re: Stambeni kredit

Post by Sodom1 »

512MB wrote:
beobasket wrote:

Tad ides u staracki dom
Post Reply