Najbitniji Bosnjak

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Najznacajnija licnost u Bosnjaka?

Alija Izetbegovic
105
25%
Dzemal Bijedic
57
14%
Gazi Husrev Beg
20
5%
Hamdija Pozderac
15
4%
Husein beg Gradascevic
58
14%
Kralj Tvrtko
91
22%
Kulin ban
51
12%
Mehmed Spaho
20
5%

Total votes: 417

cyprus

#176 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by cyprus »

stokton wrote:
cyprus wrote:
Ja znam nabrojat desetine i stotine ugnjetavanih naroda, ali moram priznat da ne znam ni za jedan narod kome je uskraćeno ''pravo na ime'' pri čemu se to ime i izgubilo... Koliko god navaljavali na priču kako je zabranjivano Bošnjacima da koriste ovo ime, mislim da je evidentno da preci današnjih Bošnjaka i nisu bili naročito (ili uopšte) zagrijani za sadašnje ime...
I recimo da je tako kako ti kažeš i šta sad?
Sada nosimo takvo ime i šta tebe boli tuki za to, ako ti se ne sviđa promjeni državu, nađi neku gdje će ti biti bolje (mada sumnjam da ti može negdje biti bolje nego ovdje gdje možeš lajat po najbrojnijem narodu bez ikakvih posljedica)

Prošlo je vrijeme( utovite to sebi u vugla) kada ste nam određivali šta smijemo bit a šta ne
1. Ništa sad. Tako je kako je.
2. Pa i nije moja stvar kakvo ime nosite (tj. kako ti kažeš 'boli me tuki'), nisam ni rekao da jeste.
3. Ne smeta mi to ime. Ni najmanje.
4. Nema potrebe da mijenjam državu.
5. Ne vjerujem da će mi igdje biti bolje nego ovdje, samo ne iz razloga koje ti navodiš.
6. Ne lajem po najbrojnijem narodu i ne znam za šta bih to trebao snositi posljedice.
7. Ja vam (niti bilo ko moj) nikad nije određivao šta smijete biti, a šta ne.
8. Dakle, ne razumijem zašto mi se obraćaš na taj način.
taxi_driver32

#177 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by taxi_driver32 »

stokton wrote:
cyprus wrote:
Ja znam nabrojat desetine i stotine ugnjetavanih naroda, ali moram priznat da ne znam ni za jedan narod kome je uskraćeno ''pravo na ime'' pri čemu se to ime i izgubilo... Koliko god navaljavali na priču kako je zabranjivano Bošnjacima da koriste ovo ime, mislim da je evidentno da preci današnjih Bošnjaka i nisu bili naročito (ili uopšte) zagrijani za sadašnje ime...
I recimo da je tako kako ti kažeš i šta sad?
Sada nosimo takvo ime i šta tebe boli tuki za to, ako ti se ne sviđa promjeni državu, nađi neku gdje će ti biti bolje (mada sumnjam da ti može negdje biti bolje nego ovdje gdje možeš lajat po najbrojnijem narodu bez ikakvih posljedica)

Prošlo je vrijeme( utovite to sebi u vugla) kada ste nam određivali šta smijemo bit a šta ne
A kakve to posljedice treba smositi? I boli nekog neka stvar ko je najbrojniji narod u ovom jadu od drzave. Sta ti imas od toga? Ili volis biti u toru. Covjek vam je rekao birajte bosnjake od 93 a muslimane prije 93 mozete zaboraviti. Neznate kako bi se oni sad izjasnjavali. Ako vec biramo, ja sam za Mesu Selimovica. Ili on ne smije biti na spisku jer se izjasnio kao srbin? Djaba muslimansko ime i prezime.

Saljem sa standa
stokton

#178 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by stokton »

cyprus wrote: 1. Ništa sad. Tako je kako je.
2. Pa i nije moja stvar kakvo ime nosite (tj. kako ti kažeš 'boli me tuki'), nisam ni rekao da jeste.
5. Ne vjerujem da će mi igdje biti bolje nego ovdje, samo ne iz razloga koje ti navodiš.
6. Ne lajem po najbrojnijem narodu i ne znam za šta bih to trebao snositi posljedice.
ne pravi se ne vješt, ti i takvi ko ti ste ovdje samo da provocirate i da uništavate temu jer vam se ne odgovara(iz nekog razloga) i na taj način želite isprovocirat moderatore da zatvore temu da bi vam srce bilo na mjestu.

Jesi li Bošnjak?Jesi li glasao za ponuđene kandidate? Ako nisi zašto si na ovoj temi? Odgovor se sam nameće, što pokazuju tvoji postovi
cyprus

#179 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by cyprus »

stokton wrote:
ne pravi se ne vješt, ti i takvi ko ti ste ovdje samo da provocirate i da uništavate temu jer vam se ne odgovara(iz nekog razloga) i na taj način želite isprovocirat moderatore da zatvore temu da bi vam srce bilo na mjestu.

Jesi li Bošnjak?Jesi li glasao za ponuđene kandidate? Ako nisi zašto si na ovoj temi? Odgovor se sam nameće, što pokazuju tvoji postovi
Zašto je provokacija ako dam primjedbu za koju smatram da je sasvim na mjestu? Zaista smatram da je diskutabilno da li se neko ko se nikada nije izjašnjavao kao Bošnjak može proglasiti za najbitnijeg Bošnjaka ikad.

Bošnjak nisam, bar se ne izjašnjavam tako, al ko zna, možda me neko za 100 godina svrsta u iste. A ako tebi i pokretaču teme smeta ulazak ''mene i meni sličnih'' na temu, trebalo je odmah u prvom postu okačit natpis 'zabranjeno psima i nebošnjacima' :oops:

I da, glasao sam u anketi... Za Aliju Izetbegovića, pošto je on daleko najvažnija bošnjačka ličnost u historiji, što ne znači nužno i da je najpozitivnija...
relativno84

#180 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by relativno84 »

Ne bi sjala ovako jako ova moja lijepa avlija ja bi svjetlo zvao mrakom da te nije Alija :bih:
Mozda jos ne sija kako bi svi normalni u ovoj zemlji zeljeli ali polako dok se rijesimo komunjara u nasim redovima sa krstom s lijeve i desne strane cemo lako :dance:
stokton

#181 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by stokton »

taxi_driver32 wrote: A kakve to posljedice treba smositi? I boli nekog neka stvar ko je najbrojniji narod u ovom jadu od drzave. Sta ti imas od toga? Ili volis biti u toru. Covjek vam je rekao birajte bosnjake od 93 a muslimane prije 93 mozete zaboraviti. Neznate kako bi se oni sad izjasnjavali. Ako vec biramo, ja sam za Mesu Selimovica. Ili on ne smije biti na spisku jer se izjasnio kao srbin? Djaba muslimansko ime i prezime.

Saljem sa standa
Ma drug ja uopšte neću da raspravljam s vama niti ću da objašnjavam svoj post koji je kristalno jasan.

Ovog jada od države ne bi ni bilo da su se pitala ostala dva naroda.

Ko si ti ili on da nam govori koga možemo birati a koga ne, čuj možemo zaboravit, grohotom se smijem.
E pa da ti kažem nešto vi možete zaboravit da nam određujete šta smijemo a šta ne :dance:

Prosto me ne zanjima koga bi ti birao. Otvorite sebi temu pa biraj

PS. Prije se svaki musliman koji je želio da uspije u svom poslu morao da se izjasni kao Srbin ili Hrvat, barem je to jasno i Meša i Safet beg Bašagić i Mak Dizdar tako da je to jeftina velkosrpskohrvatska propaganda.Bitno je šta su oni bili srcem i dušom i porjeklom, a ne na pišljivom papiru. Čuj Meša srbin :lol:
taxi_driver32

#182 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by taxi_driver32 »

On se izjasnio kao srbin. A ti mozes samo nagadjati sta mu je u srcu bilo.

Saljem sa standa
stokton

#183 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by stokton »

cyprus wrote:
Zašto je provokacija ako dam primjedbu za koju smatram da je sasvim na mjestu? Zaista smatram da je diskutabilno da li se neko ko se nikada nije izjašnjavao kao Bošnjak može proglasiti za najbitnijeg Bošnjaka ikad.

Bošnjak nisam, bar se ne izjašnjavam tako, al ko zna, možda me neko za 100 godina svrsta u iste. A ako tebi i pokretaču teme smeta ulazak ''mene i meni sličnih'' na temu, trebalo je odmah u prvom postu okačit natpis 'zabranjeno psima i nebošnjacima' :oops:

I da, glasao sam u anketi... Za Aliju Izetbegovića, pošto je on daleko najvažnija bošnjačka ličnost u historiji, što ne znači nužno i da je najpozitivnija...
Ja ti opet kažem da je prošlo vrijeme kad će nam neko drugi određivat šta možemo a šta ne. Eto može nam se i šta sad.
Ako je tebi to diskutabilno nama nije i tačka.
stokton

#184 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by stokton »

taxi_driver32 wrote:On se izjasnio kao srbin. A ti mozes samo nagadjati sta mu je u srcu bilo.

Saljem sa standa
Pusti mi šuplje, nismo djeca, mogu se izjašnjavat i ko eskim ali ti ime sve govori.

Ja da sam pokretač teme stavio bi Mešu samo zbog vas da vam tlak diže

PS. šta me briga odakle šalješ možeš i sa marsa :D
cyprus

#185 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by cyprus »

Dobro izvinite... Odsad ću se ja vama prilagođaaavat... Dosta ste se vi meni prilagođaaavali 8-)

Ako kažete da je Džingis, pardon Čengić kan Bošnjak, Bošnjak je :mrgreen:
Last edited by cyprus on 22/02/2013 01:40, edited 2 times in total.
Kemal Malovčić

#186 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Kemal Malovčić »

Ja.
stokton

#187 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by stokton »

cyprus wrote:Dobro izvinite... Odsad ću se ja vama prilagođaaavat... Dosta ste se vi meni prilagođaaavali 8-)
Upravo tako!
OdoH sad spavat,mora se sutra ustat ako Bog da
Sellam :D
cyprus

#188 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by cyprus »

stokton wrote:Sellam :D
Jah, prošlo je vrijeme kada je pravopis određivao kako ćeš pisati 8-)
LBVIEW

#189 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by LBVIEW »

:D
cyprus wrote:
stokton wrote:

Otkud to da ti nikad nisi propitivao ni Srbe a ni Hrvate oko njihovog "prava" na ime naroda, kao i to koga ce i na osnovu kojih kriterija "utrpavati" u isti? Kako si , npr., zaboravio djelovanje Vase Pelagica zvani krajcar : na polju "posrbljavanja" pravoslavnog stanovnistva u BiH? Otkud potomci doseljenih Vlaha, svojedobno osmanskih akindzija u pohodima na zapad, u danasnjoj Bosanskoj Krajini, ili sto ti je jos geografski blize, Zagori :D , na "spisku" danasnjih Srba?Zasto njima ne mudrujes kako nisu niti imaju prava zvati se Srbima?
Odgovor se namece sam po sebi- naucili ste jos u proslom sistemu, kad je jednom narodu,trecem po brojnosti u bivsoj nam "domovini", uskracivano pravo politickog naroda koje je za sobom povlacilo i pravo na jezik,naziv i kultur
ne institucije oficijelno do 1974-e a u praksi jos duze, skoro do ovog zadnjeg rata, igrati se dvostrukih mjerila, po kojima ono sto vazi za jedne- Srbe,Hrvate... ne vazi za druge- Bosnjake i obratno.Po tome, su pravoslavci i katolici u BiH, by default Srbi odnosno Hrvati, a muslimani u srbiji ili Crnoj Goru npr., ni u snu ne mogu biti Bosnjaci. Ili, "kopacemo " malo po rodoslovu danasnjih Bosnjaka pa cemo zakljuciti kako su konlglomerat ovih ili onih, ali necemo pomenuti onu morlacko-basibozuccku fazu predaka danjasnjih Srba. :-)
Medutim, kolega, morat cete se navikavati na druga pravila igre- s ove strane nikad vise dozivit necete sutnju i nijemo slijeganje ramenima.Prosla su ta vremena za vik vikova, utivite to sebi u vusegla.
Red Wolf

#190 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Red Wolf »

cyprus wrote:
stokton wrote:

Otkud to da ti nikad nisi propitivao ni Srbe a ni Hrvate oko njihovog "prava" na ime naroda, kao i to koga ce i na osnovu kojih kriterija "utrpavati" u isti? Kako si , npr., zaboravio djelovanje Vase Pelagica zvani krajcar : na polju "posrbljavanja" pravoslavnog stanovnistva u BiH? Otkud potomci doseljenih Vlaha, svojedobno osmanskih akindzija u pohodima na zapad, u danasnjoj Bosanskoj Krajini, ili sto ti je jos geografski blize, Zagori :D , na "spisku" danasnjih Srba?Zasto njima ne mudrujes kako nisu niti imaju prava zvati se Srbima?
Odgovor se namece sam po sebi- naucili ste jos u proslom sistemu, kad je jednom narodu,trecem po brojnosti u bivsoj nam "domovini", uskracivano pravo politickog naroda koje je za sobom povlacilo i pravo na jezik,naziv i kultur
ne institucije oficijelno do 1974-e a u praksi jos duze, skoro do ovog zadnjeg rata, igrati se dvostrukih mjerila, po kojima ono sto vazi za jedne- Srbe,Hrvate... ne vazi za druge- Bosnjake i obratno.Po tome, su pravoslavci i katolici u BiH, by default Srbi odnosno Hrvati, a muslimani u srbiji ili Crnoj Goru npr., ni u snu ne mogu biti Bosnjaci. Ili, "kopacemo " malo po rodoslovu danasnjih Bosnjaka pa cemo zakljuciti kako su konlglomerat ovih ili onih, ali necemo pomenuti onu morlacko-basibozuccku fazu predaka danjasnjih Srba. :-)
Medutim, kolega, morat cete se navikavati na druga pravila igre- s ove strane nikad vise dozivit necete sutnju i nijemo slijeganje ramenima.Prosla su ta vremena za vik vikova, utivite to sebi u vusegla.

[/quote]
Sve to on i sam zna,al prije ili kasnije sve to dodje na svoje,ni u srbiji nisi mogao da zamislis da ce dopustiti da se kaze da pricas bosanskim jezikom,a sad ce biti i zvanicni jezik u skolama,samo polako sve ce to doci na svoje.
duh_sa_sjekirom

#191 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by duh_sa_sjekirom »

cyprus wrote: Ja znam nabrojat desetine i stotine ugnjetavanih naroda, ali moram priznat da ne znam ni za jedan narod kome je uskraćeno ''pravo na ime'' pri čemu se to ime i izgubilo... Koliko god navaljavali na priču kako je zabranjivano Bošnjacima da koriste ovo ime, mislim da je evidentno da preci današnjih Bošnjaka i nisu bili naročito (ili uopšte) zagrijani za sadašnje ime...
Lažeš kao pseto!!!
Pogledaj rezultate popisa stanovništva iz 1921.g, pa onda kenjaj o tome!!!http://bs.wikipedia.org/wiki/Popis_stan ... vini_1921.
Prema tom popisu u BiH nije uopće bilo ni Bošnjaka ni Bosanaca niti muslimana! Po tom popisu čak i Rusina i Arnauta je bilo više u BiH nego Bosanaca ili Bošnjaka ili muslimana!
I zato, poklopi se ušima i ne serendaj više, života ti!
taxi_driver32

#192 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by taxi_driver32 »

duh_sa_sjekirom wrote:
cyprus wrote: Ja znam nabrojat desetine i stotine ugnjetavanih naroda, ali moram priznat da ne znam ni za jedan narod kome je uskraćeno ''pravo na ime'' pri čemu se to ime i izgubilo... Koliko god navaljavali na priču kako je zabranjivano Bošnjacima da koriste ovo ime, mislim da je evidentno da preci današnjih Bošnjaka i nisu bili naročito (ili uopšte) zagrijani za sadašnje ime...
Lažeš kao pseto!!!
Pogledaj rezultate popisa stanovništva iz 1921.g, pa onda kenjaj o tome!!!http://bs.wikipedia.org/wiki/Popis_stan ... vini_1921.
Prema tom popisu u BiH nije uopće bilo ni Bošnjaka ni Bosanaca niti muslimana! Po tom popisu čak i Rusina i Arnauta je bilo više u BiH nego Bosanaca ili Bošnjaka ili muslimana!

mozda su se ljudi tako osjecali. Ispade svi su branili samo muslimanima kako da se upisuju u popis.
duh_sa_sjekirom

#193 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by duh_sa_sjekirom »

taxi_driver32 wrote:
duh_sa_sjekirom wrote:
Lažeš kao pseto!!!

mozda su se ljudi tako osjecali. Ispade svi su branili samo muslimanima kako da se upisuju u popis.
Nije "ispade" nego zaista jesu!!!
Ako je izjašnjavanje bilo slobodno, kako je moguće da se NIKO, AMA BAŠ NIKO, nije izjasnio niti kao Bosanac niti kao Bošnjak niti kao musliman? Koje je razumno objašnjenje za to? Ako se na popisu 1910. oko 600 000 stanovnika izjasnilo kao muslimani, kojom magijom su "isparili" do 1921., a da su pri tome drugi ostali gdje jesu?
Dakle, kada neko sa strane pročita podatke iz tog popisa (1921.)trebalo bi da zaključi da u BiH su oduvijek živjeli samo Srbi i Hrvati, te nešto malo nacionalnih manjina! Kakvi kurčevi Bošnjaci!? Kakvi kurčevi muslimani!? A upravo to i jeste bio cilj velikosrpskih okupatora!!!
Prema tome, svoj prdež i fekalije koje misliš ovdje prosuti, nosi na neko drugo mjesto!!!
soulfly11000

#194 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by soulfly11000 »

Cudi me da na ovoj listi zanamenitih Bosnjaka nema Adil Zulfikarpasica.
Mislim da je on jedan od najznamenitijih Bosnjaka u dvadesetom veku.
Ono sto mu daje prednost u odnosi na sve nabrojane kandidate jeste to sto je uvazavan od svih naroda koji zive u Bosni.
Veliki intelektualac i covek koji je nesto ostavio zemlji iz koje je potekao, za razliku od drugih koji su je opljackali.
theTruePath

#195 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

soulfly11000 wrote:Cudi me da na ovoj listi zanamenitih Bosnjaka nema Adil Zulfikarpasica.
Ono sto mu daje prednost u odnosi na sve nabrojane kandidate jeste to sto je uvazavan od svih naroda koji zive u Bosni.
Veliki intelektualac i covek koji je nesto ostavio zemlji iz koje je potekao, za razliku od drugih koji su je opljackali.
Nije bitno dal ga svi cjene vec dal ga mi bosnjaci cjenimo

i da Adil beg jeste jedan od bitnijih,ima ih puno,ja izabrah ove jer anketa nije najveca pa tako da
Edin H.

#196 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Edin H. »

soulfly11000 wrote:Cudi me da na ovoj listi zanamenitih Bosnjaka nema Adil Zulfikarpasica.
Engleski junspi, sto ga po danasnjim kriterijima ne sputava da ponese laskavu titulu :D

Predratni komunista kojeg su ustase zarobile u Jasenovcu i pojavio se na zasjedanju Avnoja u Jajcu kada su ga pustili :-)
Poslijeratni Titov ministar koji se izriopa u Trst kada mu je UDBA kuca na vrata :D
cyprus

#197 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by cyprus »

LBVIEW wrote:Otkud to da ti nikad nisi propitivao ni Srbe a ni Hrvate oko njihovog "prava" na ime naroda, kao i to koga ce i na osnovu kojih kriterija "utrpavati" u isti? Kako si , npr., zaboravio djelovanje Vase Pelagica zvani krajcar : na polju "posrbljavanja" pravoslavnog stanovnistva u BiH? Otkud potomci doseljenih Vlaha, svojedobno osmanskih akindzija u pohodima na zapad, u danasnjoj Bosanskoj Krajini, ili sto ti je jos geografski blize, Zagori :D , na "spisku" danasnjih Srba?Zasto njima ne mudrujes kako nisu niti imaju prava zvati se Srbima?
Pa nisam propitivao ni Bošnjake oko njihovog ''prava'' na ime naroda... Ispade da ja imam nešto protiv Bošnjaka i njihovog imena :-) Ja sam pitao nešto drugo, a vi se slobodno pravite ludi i mantrajte o historijskoj ugrozbi Bošnjaka...
theTruePath

#198 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

Edin H. wrote:
Engleski junspi, sto ga po danasnjim kriterijima ne sputava da ponese laskavu titulu :D

Predratni komunista kojeg su ustase zarobile u Jasenovcu i pojavio se na zasjedanju Avnoja u Jajcu kada su ga pustili :-)
Poslijeratni Titov ministar koji se izriopa u Trst kada mu je UDBA kuca na vrata :D
Adil beg je veci Bosnjak od svih njih kad je zenu sprkinju preveo na islam :lol: 8-)(imala je dzenazu islamsku promjenila ime)
theTruePath

#199 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

Pa nisam propitivao ni Bošnjake oko njihovog ''prava'' na ime naroda... Ispade da ja imam nešto protiv Bošnjaka i njihovog imena Ja sam pitao nešto drugo, a vi se slobodno pravite ludi i mantrajte o historijskoj ugrozbi Bošnjaka...
A sto smo ti toliko zanimljivi?
cyprus

#200 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by cyprus »

duh_sa_sjekirom wrote:
Lažeš kao pseto!!!
Tvrdiš da lažem kao pseto i kao argument koji će me raskrinkati mi guraš popis iz 1921. godine. Međutim, taj popis nema veze sa onim što sam ja rekao...

Nisam ja nikad rekao da Bošnjacima nije bilo uskraćeno pravo da se tako zovu... Ja sam rekao da se bosanskohercegovački i sandžački muslimani tokom XX stoljeća nisu ni zalagali da se zovu Bošnjacima... A ti ako me imaš čime demantirati izvoli... Dakle, gdje je dokaz da su se pripadnici ove etničke grupe nekad tokom XX htjeli nazivati Bošnjacima?
Post Reply