Azil Prača
Moderator: anex
-
Stojadin
#176 Re: Azil Prača
Niko ne govori o dozivotnom hranjenju. Najbolje rjesenje, koje zadovoljava sve strane, bi bilo: Skupit turu pasa, napunit azil, sve do jednog sterilisat, markirat (i to dovesti prave veterinare, a ne da se desava ko neki dan da psu utroba ispadne na po ulice nakon sterilizacije), vratit ih odakle su pokupljeni nakon sedmicu, dvije. Onda ide nova tura i sve tako ukrug. Kad se sve opcine "ociste", onda hvatat nemarkirane pojedince na sterilizaciju nece biti tesko.
Za 10-20 godina, kad ova generacija "prodje", problem ce biti skroz rijesen. Jedini problem ce biti onaj isti koji je i napravio ovaj problem - gradjani koji pustaju pse kad im dosade. Al i to se da rijesiti kaznama i sl.
Za 10-20 godina, kad ova generacija "prodje", problem ce biti skroz rijesen. Jedini problem ce biti onaj isti koji je i napravio ovaj problem - gradjani koji pustaju pse kad im dosade. Al i to se da rijesiti kaznama i sl.
Last edited by Stojadin on 27/07/2013 10:49, edited 2 times in total.
- Tvrtko II Kotromanić
#177 Re: Azil Prača
kakva ti je ovo suplja bgtregistrovana onako wrote:Tvrtko II Kotromanić wrote:nastranu svi argumenti pro et contra za rjesavanje ovog problema, ali mi jedna stvar ne ulazi u glavu
kako, pobogu, cukoljupci mogu, na bilo koji nacin, u istu ravan dovesti zivotinju i covjeka, "pokolj" pasa lutalica i "pokolj" maloljetnih delikvenata![]()
nemojte samo onih "argumenata" tipa "zivotinja mi nikad nije nanijela zlo, za razliku od covjeka", "covjek je zao, za razliku od zivotinje" itd itd
a kakve argumente hoces?
kako narod koji je proveo godine u ratu, bio tretiran "kao stoka", prepusten na milost i nemilost onih koji su smatrali da imaju pravo odluciti o sudbini tog naroda, sada tako lako zaboravlja tu poziciju podredjenog, zaboravlja svaku samilost.
Mozda je upravo odgovor da vecina ljudi nema samilosti, da vecina nema empatiju, da je vecina ektremno lijena i previse ograanicena da vidi siru sliku.
Neko ko moze gledati zedno bice (to sto je gladno na stranu sada), i samo okrenuti glavu prema recimo svom sladoledu ili cokoladi? ("suvisnoj hrani", koja kosta vise nego dnevni obrok jednog psa), treba li pojasnjavati koja je to isljucenost od svih "humanih" osobina. I zamisli sad neko takav je majka/otac i odgaja sljedecu generaciju ogranicenih i bezosjecajnih. Doduse, jedina emocija je mrznja prema nemocnima
I sta drugo ocekivati da ceka ovo podneblje, osim ponovnog ponavljanja historije, jednostavno ovaj narod ne moze da pobjegne od .. cega vec
-
registrovana onako
#178 Re: Azil Prača
ma mozemo uvijek raspravljati, ako vec nemas s kim drugim potrositi toMuhamed Đakmić wrote:Super. Nemamo mi o čemu raspravljati onda.
-
registrovana onako
#179 Re: Azil Prača
bitno da tebi vjetric pirkaTvrtko II Kotromanić wrote:kakva ti je ovo suplja bgtregistrovana onako wrote:Tvrtko II Kotromanić wrote:nastranu svi argumenti pro et contra za rjesavanje ovog problema, ali mi jedna stvar ne ulazi u glavu
kako, pobogu, cukoljupci mogu, na bilo koji nacin, u istu ravan dovesti zivotinju i covjeka, "pokolj" pasa lutalica i "pokolj" maloljetnih delikvenata![]()
nemojte samo onih "argumenata" tipa "zivotinja mi nikad nije nanijela zlo, za razliku od covjeka", "covjek je zao, za razliku od zivotinje" itd itd
a kakve argumente hoces?
kako narod koji je proveo godine u ratu, bio tretiran "kao stoka", prepusten na milost i nemilost onih koji su smatrali da imaju pravo odluciti o sudbini tog naroda, sada tako lako zaboravlja tu poziciju podredjenog, zaboravlja svaku samilost.
Mozda je upravo odgovor da vecina ljudi nema samilosti, da vecina nema empatiju, da je vecina ektremno lijena i previse ograanicena da vidi siru sliku.
Neko ko moze gledati zedno bice (to sto je gladno na stranu sada), i samo okrenuti glavu prema recimo svom sladoledu ili cokoladi? ("suvisnoj hrani", koja kosta vise nego dnevni obrok jednog psa), treba li pojasnjavati koja je to isljucenost od svih "humanih" osobina. I zamisli sad neko takav je majka/otac i odgaja sljedecu generaciju ogranicenih i bezosjecajnih. Doduse, jedina emocija je mrznja prema nemocnima
I sta drugo ocekivati da ceka ovo podneblje, osim ponovnog ponavljanja historije, jednostavno ovaj narod ne moze da pobjegne od .. cega vec
- Tvrtko II Kotromanić
#180 Re: Azil Prača
ma ja baregistrovana onako wrote:bitno da tebi vjetric pirkaTvrtko II Kotromanić wrote:
kakva ti je ovo suplja bgt
- uglavnomja
#181 Re: Azil Prača
kod cukoljubaca postoji mantra: svi psi su napusteni
, ima para, cuke su isto kao ljudi. politicarski automobili, plate, ljudi su stoka, monstrumi, kad ljudska majka brani mladunce od bijesnog psa, ona je cudoviste, ludaca, sto je hodala po psecoj teritoriji sa djetetom, ali kad pseca majka brani svoje mladunce - eee to je prirodno
ostalo je suplja
neko se registruje "onako" da isprica pricu kako ce opet biti rat ili smak svijeta jer smo lijeni, ovakvi i onakvi, a povod - nismo za dozivotno izdrzavanje 10.000 skevrija
cca 20 miliona godisnje po racunici azila praca. nemam empatije za to. zato jer je u svakom pogledu bacanje para u necije dzepove, a psi ce se patiti.
ostalo je suplja
neko se registruje "onako" da isprica pricu kako ce opet biti rat ili smak svijeta jer smo lijeni, ovakvi i onakvi, a povod - nismo za dozivotno izdrzavanje 10.000 skevrija
-
registrovana onako
#182 Re: Azil Prača
mogu se ja registrovati i uglavnom, ako cemo naci zajednickuuglavnomja wrote:kod cukoljubaca postoji mantra: svi psi su napusteni, ima para, cuke su isto kao ljudi. politicarski automobili, plate, ljudi su stoka, monstrumi, kad ljudska majka brani mladunce od bijesnog psa, ona je cudoviste, ludaca, sto je hodala po psecoj teritoriji sa djetetom, ali kad pseca majka brani svoje mladunce - eee to je prirodno
![]()
ostalo je suplja![]()
neko se registruje "onako" da isprica pricu kako ce opet biti rat ili smak svijeta jer smo lijeni, ovakvi i onakvi, a povod - nismo za dozivotno izdrzavanje 10.000 skevrijacca 20 miliona godisnje po racunici azila praca. nemam empatije za to. zato jer je u svakom pogledu bacanje para u necije dzepove, a psi ce se patiti.
uvijek me fasciniralo kako pojedini uvelicavaju probleme i pokusavaju fatati na galamu
Last edited by registrovana onako on 27/07/2013 11:22, edited 1 time in total.
-
Stojadin
#183 Re: Azil Prača
U cijelom svijetu je najveci problem u vezi pasa lutalica bas taj problem vlasnika koji pustaju pse kad im dosade. Naravno, oni se dalje razmnoze ali problema ne bi bilo da nema tih koji pustaju pse. Ovo je znaci cinjenica, a ne "mantra cukoljubaca". Pa nisu psi divlje zivotinje koje su sisle iz sume, vec su to zivotinje koje je covjek sebi pripitomio. Isto ko da jednog dana vidis krdo krava i bikova na Ferhadiji i onda tvrdis da su se sami stvorili tu, ma nije ih niko pustio gdje ce to.uglavnomja wrote:kod cukoljubaca postoji mantra: svi psi su napusteni![]()
-
registrovana onako
#184 Re: Azil Prača
Stojadin wrote:
Isto ko da jednog dana vidis krdo krava i bikova na Ferhadiji i onda tvrdis da su se sami stvorili tu, ma nije ih niko pustio gdje ce to.
ti si napredniji od mene, ne mogu da vjerujem da nikad nisam dosla do te analogije
- uglavnomja
#185 Re: Azil Prača
Stojadin wrote:U cijelom svijetu je najveci problem u vezi pasa lutalica bas taj problem vlasnika koji pustaju pse kad im dosade. Naravno, oni se dalje razmnoze ali problema ne bi bilo da nema tih koji pustaju pse. Ovo je znaci cinjenica, a ne "mantra cukoljubaca". Pa nisu psi divlje zivotinje koje su sisle iz sume, vec su to zivotinje koje je covjek sebi pripitomio. Isto ko da jednog dana vidis krdo krava i bikova na Ferhadiji i onda tvrdis da su se sami stvorili tu, ma nije ih niko pustio gdje ce to.uglavnomja wrote:kod cukoljubaca postoji mantra: svi psi su napusteni![]()
kad vidis copor rasnih sarajevskih avlijanera, odmah znas da su to bile necije cukice, kucne maze, okolokucni cuvari, pitomi, fini, dresirani ...
- Prpa.ba
#186 Re: Azil Prača
Ne citas postove na forumu. Mantra da su bosanci ludi i poremeceni te da smo van svih svjetskih tokova je vec ponistena sa nulom, tako da mi je bilo prilicno mucno citati ovu patetiku.registrovana onako wrote:a kakve argumente hoces?
No evo dodjosmo do novog zakljucka! 500 miliona europljana su zaboravili na samilost, empatiju, ekstremno su lijeni i previse ograniceni da vide siru sliku. Pri tome su iskljuceni od svih humanih osobina. Kakve li samo sljedece generacije oni odgajaju.
-
registrovana onako
#187 Re: Azil Prača
Prpa.ba wrote:Ne citas postove na forumu. Mantra da su bosanci ludi i poremeceni te da smo van svih svjetskih tokova je vec ponistena sa nulom, tako da mi je bilo prilicno mucno citati ovu patetiku.registrovana onako wrote:a kakve argumente hoces?
No evo dodjosmo do novog zakljucka! 500 miliona europljana su zaboravili na samilost, empatiju, ekstremno su lijeni i previse ograniceni da vide siru sliku. Pri tome su iskljuceni od svih humanih osobina. Kakve li samo sljedece generacije oni odgajaju.
ovo "Mantra da su bosanci ludi i poremeceni " ne iskljucuje da i "na zapadu" ima istih, ali su bar pod kontrolom
zato se su i smatrani naprednijima, osim ako ne zelis reci da je ovo podrucje iznad?
-
NeenaSa
#188 Re: Azil Prača
Upravo.Stojadin wrote:U cijelom svijetu je najveci problem u vezi pasa lutalica bas taj problem vlasnika koji pustaju pse kad im dosade. Naravno, oni se dalje razmnoze ali problema ne bi bilo da nema tih koji pustaju pse. Ovo je znaci cinjenica, a ne "mantra cukoljubaca". Pa nisu psi divlje zivotinje koje su sisle iz sume, vec su to zivotinje koje je covjek sebi pripitomio. Isto ko da jednog dana vidis krdo krava i bikova na Ferhadiji i onda tvrdis da su se sami stvorili tu, ma nije ih niko pustio gdje ce to.uglavnomja wrote:kod cukoljubaca postoji mantra: svi psi su napusteni![]()
Nabavka, zbog hebenog trenda, ... oli srceparajucih filmova, djeci.
Kad dodju obaveze, na ulicu.
- Prpa.ba
#189 Re: Azil Prača
Ovo je vec konkretan prijedlog.Stojadin wrote:Niko ne govori o dozivotnom hranjenju. Najbolje rjesenje, koje zadovoljava sve strane, bi bilo: Skupit turu pasa, napunit azil, sve do jednog sterilisat, markirat (i to dovesti prave veterinare, a ne da se desava ko neki dan da psu utroba ispadne na po ulice nakon sterilizacije), vratit ih odakle su pokupljeni nakon sedmicu, dvije. Onda ide nova tura i sve tako ukrug. Kad se sve opcine "ociste", onda hvatat nemarkirane pojedince na sterilizaciju nece biti tesko.
Da. Kontrola je tolika da sve drzave redom vrse eutanaziju napustenih zivotinja nakon x dana. Mijesas uvodjenje eutanazije u zakon sa slucajevima nasilja nad zivotinjama, sto jedno s drugim nema nikakve veze, a pokazuje nastojanje da raspravu logickim nedosljednostima skrenes na svoj mlin. Ipak, dobar pokusaj.registrovana onako wrote:ovo "Mantra da su bosanci ludi i poremeceni " ne iskljucuje da i "na zapadu" ima istih, ali su bar pod kontrolom
- uglavnomja
#190 Re: Azil Prača
pune ulice pudlica, maltezera, pekinezera, shi tsua, shar peia, labradora, terijera svakakvih, hrtova, dalamtinaca ...
rasni sarajevski avlijaner nastao direkt od vuka, ponesto sa strane upadne "stranog" genetskog materijala, ali 90 % su isti.
rasni sarajevski avlijaner nastao direkt od vuka, ponesto sa strane upadne "stranog" genetskog materijala, ali 90 % su isti.
-
registrovana onako
#191 Re: Azil Prača
a ti bi da je na tvom mlinuPrpa.ba wrote: Da. Kontrola je tolika da sve drzave redom vrse eutanaziju napustenih zivotinja nakon x dana. Mijesas uvodjenje eutanazije u zakon sa slucajevima nasilja nad zivotinjama, sto jedno s drugim nema nikakve veze, a pokazuje nastojanje da raspravu logickim nedosljednostima skrenes na svoj mlin. Ipak, dobar pokusaj.
moje pecivo je ukusno i svi su maksimalno sretni oko mene
dok tvoje cini mi se cuvas dok ne ubudja
- Prpa.ba
#192 Re: Azil Prača
Sto se tice srceparajuce price o napustanju 12000 zivotinja na ulice, imam samo ponoviti vec sto sam ranije rekao:

Lako je na zapadu preusmjeriti resurse na ganjanje neodgovornih vlasnika kada se procesuiraju svi psi na ulicama. Tj. oni sprjecavaju da sebe dovedu u situaciju u kojoj smo se mi vec nasli. Lijecenjem uzroka sada ne mozemo popraviti permanentnu stetu koja je vec tu. Za to je potreban hirurski zahvat, a onda ce lijecenje uzroka imati smisla za kasnije, da nam se ova situacija ne ponovi.Cipiranje vlasnickih pasa, zajednicki registar, kazne za vlasnike koji napuste psa- sve je to korektno rjesenje jednog drugog problema, a to je da se sprijeci kreiranje baze koja ce se namnoziti do velikih brojeva. Mi te velike brojeve VEC IMAMO na ulicama, a rijesiti ih se ne mozemo sterilizacijom (ogroman broj pasa, a dovoljno je da ih par stotina od 12.000 (1%) ostane nesterilizirano jer ih ekipe nisu pokupile na vrijeme i dok ovi umru prirodnom smrcu, baza slobodnih strijelaca je vec obnovljena - tako smo i dosli od 2009 i stotinjak pasa do danasnjih 12.000).
Ma samo veselo.registrovana onako wrote: a ti bi da je na tvom mlinu![]()
-
registrovana onako
#193 Re: Azil Prača
Prpa.ba wrote:Ma samo veselo.registrovana onako wrote: a ti bi da je na tvom mlinu![]()
kako veselo kad si destruktivan
-
Stojadin
#194 Re: Azil Prača
Prvo, nemaju svi ljudi rasne pse il macke il nesto trece. Evo ja prvi imam macku "avlijanerku", a kad bi imao uslove prije bi uzeo psa "avlijanera" nego placao za nekakvog rasnog. Drugo, ne kazem da je svaki pas u trenutnoj generaciji bio nekad neciji pas. Ljudi su pustili te pse prije 5, 10, 20, 50 il 100 godina, ti psi su se medjusobno razmnozili i dobili smo "avlijanere". Poenta je da smo mi sami napravili taj problem (ne kazem da si ti il da sam ja pustio psa, vec ljudi generalno) i da nisu ti psi pali s neba.uglavnomja wrote:Stojadin wrote:U cijelom svijetu je najveci problem u vezi pasa lutalica bas taj problem vlasnika koji pustaju pse kad im dosade. Naravno, oni se dalje razmnoze ali problema ne bi bilo da nema tih koji pustaju pse. Ovo je znaci cinjenica, a ne "mantra cukoljubaca". Pa nisu psi divlje zivotinje koje su sisle iz sume, vec su to zivotinje koje je covjek sebi pripitomio. Isto ko da jednog dana vidis krdo krava i bikova na Ferhadiji i onda tvrdis da su se sami stvorili tu, ma nije ih niko pustio gdje ce to.uglavnomja wrote:kod cukoljubaca postoji mantra: svi psi su napusteni![]()
![]()
kad vidis copor rasnih sarajevskih avlijanera, odmah znas da su to bile necije cukice, kucne maze, okolokucni cuvari, pitomi, fini, dresirani ...
-
Stojadin
#195 Re: Azil Prača
Ja licno nemam nista protiv toga da se oni psi koji su ocigledno jako agresivni eutanaziraju, ali da to bude po nekim standardima i sto humanije (jbg, glupo zvuci humano ubit nekog il nesto, al nadam se da razumijete sta hocu da kazem..), i radije bi tu opciju nego opciju gdje gradjani truju, dave, kolju itd. svakog psa kojeg vide kao na primjeru Bugojnog gore. Ali opet mislim (i nadam se) da bi dobro funkcionisala ta opcija masovne sterilizacije. Ali takodjer mislim da cuvanje pasa u azilu cijeli zivot nema nikakvog smisla. Osim sto se time nista ne rjesava, to je patnja i za pse da budu tamo zatvoreni cijeli zivot.Prpa.ba wrote:Ovo je vec konkretan prijedlog.Stojadin wrote:Niko ne govori o dozivotnom hranjenju. Najbolje rjesenje, koje zadovoljava sve strane, bi bilo: Skupit turu pasa, napunit azil, sve do jednog sterilisat, markirat (i to dovesti prave veterinare, a ne da se desava ko neki dan da psu utroba ispadne na po ulice nakon sterilizacije), vratit ih odakle su pokupljeni nakon sedmicu, dvije. Onda ide nova tura i sve tako ukrug. Kad se sve opcine "ociste", onda hvatat nemarkirane pojedince na sterilizaciju nece biti tesko.
Za 10-20 godina, kad ova generacija "prodje", problem ce biti skroz rijesen. Jedini problem ce biti onaj isti koji je i napravio ovaj problem - gradjani koji pustaju pse kad im dosade. Al i to se da rijesiti kaznama i sl.Nazalost, podrazumijeva vracanje na ulice velikog broja agresivnih pasa koje se ne moze eutanazirati, a vrijeme izvedbe radova je oko tri godine da ih se sve sterilizira. Bojim se da ostali psi na ulicama nece mirovati i da ce populacija svejedno rasti u dogledno vrijeme. Svejedno, ovo rjesenje bi trebalo ako nista uzeti u obzir u daljoj diskusiji.
- uglavnomja
#196 Re: Azil Prača
agresivni i bolesni psi se trebaju eutanaziriti odmah.
ko zna koliko bolesnih pasa je sterilizirano, pa pusteno nazad na ulicu, jer nisu bas vidljivo bolesni. niko im nije vadio krv, provjeravao srcane viruse, kozna oboljenja, druge bolescine ... i takvi bolesni, nikad vakcinisani i zarazni su pusteni, eto kao nece praviti potomke
tacnije, koliko ulicnih pasa je zdravo
ko zna koliko bolesnih pasa je sterilizirano, pa pusteno nazad na ulicu, jer nisu bas vidljivo bolesni. niko im nije vadio krv, provjeravao srcane viruse, kozna oboljenja, druge bolescine ... i takvi bolesni, nikad vakcinisani i zarazni su pusteni, eto kao nece praviti potomke
tacnije, koliko ulicnih pasa je zdravo
- novi.dan.nova.nafaka
#197 Re: Azil Prača
Slično sam nastupao po istom problemu na sličnim temama...Prpa.ba wrote:Lako je na zapadu preusmjeriti resurse na ganjanje neodgovornih vlasnika kada se procesuiraju svi psi na ulicama. Tj. oni sprjecavaju da sebe dovedu u situaciju u kojoj smo se mi vec nasli. Lijecenjem uzroka sada ne mozemo popraviti permanentnu stetu koja je vec tu. Za to je potreban hirurski zahvat, a onda ce lijecenje uzroka imati smisla za kasnije, da nam se ova situacija ne ponovi.Cipiranje vlasnickih pasa, zajednicki registar, kazne za vlasnike koji napuste psa- sve je to korektno rjesenje jednog drugog problema, a to je da se sprijeci kreiranje baze koja ce se namnoziti do velikih brojeva. Mi te velike brojeve VEC IMAMO na ulicama, a rijesiti ih se ne mozemo sterilizacijom (ogroman broj pasa, a dovoljno je da ih par stotina od 12.000 (1%) ostane nesterilizirano jer ih ekipe nisu pokupile na vrijeme i dok ovi umru prirodnom smrcu, baza slobodnih strijelaca je vec obnovljena - tako smo i dosli od 2009 i stotinjak pasa do danasnjih 12.000).
Ono što pojedinci il neće il ne mogu da razumiju da mi imamo vanredno stanje, koje se HITNOmora rješavati.
-
dragonz
#198 Re: Azil Prača
Rješenje problema cuka sa ulici je masovno sakupiti u kamione i sl. pa ih transportovati na Treskavicu i dati im dosta mesa i tako sve do posljednje cuke.
A novčano kazniti sa par hiljada KM:
1.ljude što su ih pustili na ulicu;
2. ove što ih dovlače sa kombijima u KS;
3. ljude što ih hrane po ulicama a ne žele da ih odvedu sebi kući;
4. kazniti ove što su lobirali za zakon kao i ove što su izglasali zakon bez finansijske podrške.
A novčano kazniti sa par hiljada KM:
1.ljude što su ih pustili na ulicu;
2. ove što ih dovlače sa kombijima u KS;
3. ljude što ih hrane po ulicama a ne žele da ih odvedu sebi kući;
4. kazniti ove što su lobirali za zakon kao i ove što su izglasali zakon bez finansijske podrške.
- bubi_mama
#199 Re: Azil Prača
Porediti rat i stradanja, sa kerovima na ulici...
@ registrovana onako( djevojko,gospodjo,koji si već klinac) zasluzijes da te ti tvoji bjesni i bolesni kerovi ohlodju na smrt.
Pa majku mu koji bolesni mozak moraš biti i ovo uporedjivati.
Nadam se da ćeš doživjeti da ti kercina izgrize najmilije, a ti onda budi emancipovana Europejka pa uzimi tog istog kera i liječi kuci njegove mentalne probleme. Ustvari možete zajedno kod psihijatra.
@ registrovana onako( djevojko,gospodjo,koji si već klinac) zasluzijes da te ti tvoji bjesni i bolesni kerovi ohlodju na smrt.
Pa majku mu koji bolesni mozak moraš biti i ovo uporedjivati.
Nadam se da ćeš doživjeti da ti kercina izgrize najmilije, a ti onda budi emancipovana Europejka pa uzimi tog istog kera i liječi kuci njegove mentalne probleme. Ustvari možete zajedno kod psihijatra.
-
Nero Histrion
#200 Re: Azil Prača
bull21 wrote:Ja kažem jadni ljudi.
Jadan onaj penzioner što se sa paščetom mora boriti ko će prvi do kontejnera.
Jadno ono dijete što ne smije vani da se igra jer ga može ono pašće pojest, a ne ugristi.
...
Nije pas kriv sto penzioner rovari po kontejneru, kriva je "drzava po mjeri covjeka"!
Za stanje jadnih pasa po ulicama bh. gradova kriv je covjek - a ne cuko kojeg, eto, treba valjda zato i potamaniti.
Ma ja, cuke su krive i za JMBG i za (ne)rjesavanje presude Sejdic- Finci, za male penzije, za poplavu turbo-folka, za povecanje placa funkcionerima, za nepotizam, korupciju, za Dejton, za stanje u zdravstvu i skolama, za nezaposlenost ... ma ja, dole s cukama, ma vidi ti njih samo kako se sepure ulicama i kako su samo zasticeni.
Dobro je, mudro je skrenuti malo paznju pucanstva sa gorucih problema na - recimo te korumpirane hohstaplere pse koji su uzurpirali polozaje, koji siju strah, mrznju i teror te svojom pojavom ugrozavaju zivote potencijalnih glasaca na izborima. Ah, te cuke ...