Srbi - oprezno na popisu

Locked

Ovakvi pozivi od bilo kojih tipova ljudi imaju za rezultat

Manje ljudi koji će se izjasniti kao srbi
26
36%
Više ljudi koji će se izjasniti kao srbi
46
64%

Total votes: 72

The 51st State

#176 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by The 51st State »

Dozer wrote:To istrazivanje je pokazalo upravo ovo, a sto se moze vidjeti i na ovom forumu
Ovi rezultati, pojašnjava se, pokazuju da građani iz sva tri konstitutivna naroda pokazuju slične znakove zbunjenosti oko izjašnjavanja vezano za svoju etničku, odnosno nacionalnu pripadnost.

"Mišljenja smo da toj zbunjenosti značajno doprinosi i javna diskusija koja je koncetrisana na političke, a ne na stručne, odnosno metodološke aspekte problema", navedeno je.
jedino sto je istrazivanje pokazalo je to da se ogromnaaaaa vecina bosanaca veze za bosnjacku populaciju. a vi i dalje guslajte....
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#177 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by -LIBERO- »

Opetja033 wrote:
OpusDei wrote:
Opetja033 wrote: U Kantonalnoj Skupstini svi izabrani predstavnici SDP-a koji pripadaju srpskom i hrvatskom korpusu se iskljucivo i bez izuzetka izjasnjavaju kao Srbi/Hrvati. Sto je naravno njihovo demokratsko pravo i nikakav problem. Ono sake "Ostalih" sto ces naci jeste medju ljudima iz bosnjackog kulturnog miljea. Samo i iskljucivo iz bosnjackog kulturnog miljea - bez izuzetka.
Ovo je ono sto vecina "Bosanaca" izgleda ne razumije. Onog momenta kad Bosanci i "bosanstvo" postane faktor kod ljudi koji nisu iz bosnjackog kulturnog kruga, tek onda mozemo pricati o tome kako ce nas "Bosanci" spajati.

Ovako su samo jedna podgrupa Bosnjaka.
Kukavicje jaje, trojanski konj, bivse jugoslovenstvo. Stvoreno kako bi razbili bosnjacki etnicki korpus. UG i "intelektualci" koji su na spiskovima stranih obavjestajnih sluzbi.

Klasicna desnicarska paranoja. :D

Jest', jest'...svi mi Bosanci smo placenici, sto KOS-a, sto CIA i MOSAD-a. ;-)
muzicar_iz_parka

#178 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by muzicar_iz_parka »

-LIBERO- wrote:

Ma pusti balkanske tajne službe poput KOSa, slabo plaćaju, mene zanima kako postati plaćenik CIA-e ili Mossada, rekoše da oni daju više.
Štaš djeca velka te velke potrebe, žena oće i ovo i ono u kuću, a moja plata mala za to sve, pa reko' da obrnem koju paru "honorarno".
Damir_5

#179 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by Damir_5 »

-LIBERO- wrote:

Niste placenici, ne vecina, ali vas dosta jesu zrtve KOS-a. Nije tajna da je KOS finansirao Yutel i nije tajna zasto je Yutel osnovan i smjesten u Sarajevo.

Doduse ima onih iz mjesanih brakova kojima je najbolje da se tako izjasne, kao Bosanci, medjutim ono sto mene u svemu cudi je to sto su takvi kad je bilo vrijeme odluke se odricali u velikom broju Bosne u korist krnje Jugoslavije i sto takvi u srpskim i hrvatskim vecinskim sredinama maltene "nepostoje" ili postoje ali su se odlucili za naciju jednog od roditelja, pa su se asimilirali u Srbe i Hrvate, sto je vjerovatnija opcija.
jedan_dobar_dan

#180 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by jedan_dobar_dan »

Dozer wrote:To istrazivanje je pokazalo upravo ovo, a sto se moze vidjeti i na ovom forumu
Ovi rezultati, pojašnjava se, pokazuju da građani iz sva tri konstitutivna naroda pokazuju slične znakove zbunjenosti oko izjašnjavanja vezano za svoju etničku, odnosno nacionalnu pripadnost.

"Mišljenja smo da toj zbunjenosti značajno doprinosi i javna diskusija koja je koncetrisana na političke, a ne na stručne, odnosno metodološke aspekte problema", navedeno je.
ne razumijem tu zbunjenost, sta ima tu toliko zbunjujuce...ako neko želi da se izjasni, valjda zna sta je...
meni je s 15 bilo jasno...kako je moguce da nas kao narod,sada govorim o svim gradjanima bih,
stalno vuku za nos. sramotno je na šta sve pristajemo.
jeza u ledja

#181 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by jeza u ledja »

Damir_5 wrote:Moze i inicijative ili incijative u oba slucaja je ispravno.
Dozer wrote:Incijative ispravno? Po kojem rijecniku, Tita ti?
Damir_5 wrote:Nije po rijecniku nego je gramaticki ispravno.

:lol: :lol: :lol: :lol:
theTruePath

#182 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by theTruePath »

Damir_5 wrote:
-LIBERO- wrote:

Niste placenici, ne vecina, ali vas dosta jesu zrtve KOS-a. Nije tajna da je KOS finansirao Yutel i nije tajna zasto je Yutel osnovan i smjesten u Sarajevo.

Doduse ima onih iz mjesanih brakova kojima je najbolje da se tako izjasne, kao Bosanci, medjutim ono sto mene u svemu cudi je to sto su takvi kad je bilo vrijeme odluke se odricali u velikom broju Bosne u korist krnje Jugoslavije i sto takvi u srpskim i hrvatskim vecinskim sredinama maltene "nepostoje" ili postoje ali su se odlucili za naciju jednog od roditelja, pa su se asimilirali u Srbe i Hrvate, sto je vjerovatnija opcija.
Ti iz mjesanih brakova su u mom gradu preko noci promjenili muslimanska imena i krstili se u pravoslavnoj crkvi(ili katolickoj).Svi su danas veci Srbi od 100% srba,prvi moj rodjak kojeg nisam vidio 10 godina i koji vidi Karadzica kao idola :roll: Ne trebam napomenuti da se njegova mama razvela od njegovog oca i taj hajvan nema kako treba odnos s vlastitom majkom

Zena proklinje dane kad je vjerovala u "bratstvo i jedinstvo"

Bosnjastvo je jedini izlaz
Država

#183 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by Država »

theTruePath wrote:

:thumbup:
jedan_dobar_dan

#184 Re: Srbi - oprezno na popisu

theTruePath wrote: Ti iz mjesanih brakova su u mom gradu preko noci promjenili muslimanska imena i krstili se u pravoslavnoj crkvi(ili katolickoj).Svi su danas veci Srbi od 100% srba,prvi moj rodjak kojeg nisam vidio 10 godina i koji vidi Karadzica kao idola :roll: Ne trebam napomenuti da se njegova mama razvela od njegovog oca i taj hajvan nema kako treba odnos s vlastitom majkom

zar i obrnuto ne bi bilo pogresno???

ne vidim zbog cega krivite toliko ljude iz mjesanih brakova,
zar to nije i pokazatelj odnosa drustva prema tim ljudima?

da ne govorim o tome da su razvodi cesti i u istonacionalnim brakovima...
Sezam

#185 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by Sezam »

iz dna duše wrote:
Sezam wrote:Smijesno je i pomisliti da ce se ijedan Srbin izjasniti kao Bosanac :-)
ja ih znam dosta, koji će se tako izjasniti (i ne samo sa You tube :D ), nego i iz svog okruženja?
Pa i na referendum za osamostaljenje BiH su izašli, ja ih također znam...

Što se tiče teme i poziva Dodikovog Srbima da paze, kako će se izjasniti, pa to su radili i rade na svim stranama (i Bošnjaci i Hrvati), ili?! Ništa čudno, još Dodik pozvao Srbe...pa on je vedeta na našoj političkoj sceni, čudi me da kasni za ostalim :)...
Hoce, hoce se izjasniti, bas kao sto su 1990 svi glasali za reformiste, kao sto su i najavljivali :lol:

Joj naive :D
theTruePath

#186 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by theTruePath »

jedan_dobar_dan wrote:
theTruePath wrote: Ti iz mjesanih brakova su u mom gradu preko noci promjenili muslimanska imena i krstili se u pravoslavnoj crkvi(ili katolickoj).Svi su danas veci Srbi od 100% srba,prvi moj rodjak kojeg nisam vidio 10 godina i koji vidi Karadzica kao idola :roll: Ne trebam napomenuti da se njegova mama razvela od njegovog oca i taj hajvan nema kako treba odnos s vlastitom majkom

I obrnuto bi bilo pogresno,moja prijateljica je djete katolicke majke,muslimana oca,,,,ona se smatra muslimankom posti i klanja,,,ali postuje svoju hrvatsku stranu takodjer i u ekstra je odnosima s njima,nema nekih nacionalistickih stavova(i njeni su razvedeni)

to je razlika,valjda je vidis? ne smeta meni sto su se oni pokrstili,ali sto su postali veci nacionalisti od cistokrvnih srba,toliko da cak roditelje odbace.U Sarajevu sam znao za zenu kojoj sin nije bio na dzenazi.........heeeej :shock:
JThomas

#187 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by JThomas »

"ijedan" je malo pretjerano. da nema onih koji se dvoume ne bi dodik džaba tupio zube. al' da su u velikoj manjini, to jesu...
jeza u ledja

#188 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by jeza u ledja »

Damir_5 wrote: Doduse ima onih iz mjesanih brakova kojima je najbolje da se tako izjasne, kao Bosanci, medjutim ono sto mene u svemu cudi je to sto su takvi kad je bilo vrijeme odluke se odricali u velikom broju Bosne u korist krnje Jugoslavije i sto takvi u srpskim i hrvatskim vecinskim sredinama maltene "nepostoje" ili postoje ali su se odlucili za naciju jednog od roditelja, pa su se asimilirali u Srbe i Hrvate, sto je vjerovatnija opcija.
Ne postoje? Kojom si naucnom metodom do toga dosao?

Prvo, svaki grad po samoj svojoj prirodi ima heterogenije stanovnistvo od sela, pa tako i gradovi u BiH sa svojom etnickom izmjesanosti. Samim time sto su etnicki izmjesani u gradovima je veci broj mijesanih brakova, sto je samim tim uticalo i na broj "Jugoslovena", "Bosanaca" i ostalih, da kazem neopredijeljenih.
Drugo, sticajem historijskih okolnosti, danasnji Bosnjaci su u vecini bosanskohercegovackih gradova bili vecina (sa nekim znacajnim izuzecima tipa Banja Luka, medjutim i tu ako se promatra na mikro-razini Bosnjaci su imali vecinu u nekim starijim dijelovima grada). U vecini drugih gradova, cak i ako nisu bili u vecini, Bosnjaci su proporcionalno bili zastupljeniji u centru te opstine nego u cijeloj opstini. Kao takvi, Bosnjaci su imali veci procenat stanovnika u gradovima nego Srbi ili Hrvati u BiH. S obzirom na liberalniji pogled urbanog drustva na etnicke odnose i nacionalnu pripadnost, ne treba da cudi veci broj etnicki neopredjeljenog stanovnistva u gradovima u odnosu na sela. Stoga je sasvim logicno da se veci broj Bosnjaka odlucivao za "jugoslovensku" opciju, nego Srba ili Hrvata.
Nivri

#189 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by Nivri »

Narodnost: Amerikanac
Vjeroispovijest: agnostik
Jezik: bosanska varijanta srpsko-hrvatskog.

Topli pozdravi uz pjesmu "We are living in America".

:thumbup:
Sezam

#190 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by Sezam »

JThomas wrote:"ijedan" je malo pretjerano. da nema onih koji se dvoume ne bi dodik džaba tupio zube. al' da su u velikoj manjini, to jesu...
Garantujem da takvih nema, ili ako postoje, broje se u stotinama, sto je statisticki 0,01% - dakle bezvrijedno, statisticka greska.

Ova ocigledna Dodikova laz ima za cilj da se medju nekim (naivnim) Bosnjacima (koji se uistinu dvoume da li se izjasniti kao Bosnjak ili Bosanac), stvori privid da takve individue ili grupacije postoje u PC.

Subliminalna manipulacija je cudo.

A cilj je ocigledan, pokusati na sve moguce nacine sprijeciti da broj Bosnjaka predje 50,01%.
jedan_dobar_dan

#191 Re: Srbi - oprezno na popisu

theTruePath wrote:
jedan_dobar_dan wrote:

I obrnuto bi bilo pogresno,moja prijateljica je djete katolicke majke,muslimana oca,,,,ona se smatra muslimankom posti i klanja,,,ali postuje svoju hrvatsku stranu takodjer i u ekstra je odnosima s njima,nema nekih nacionalistickih stavova(i njeni su razvedeni)

to je razlika,valjda je vidis? ne smeta meni sto su se oni pokrstili,ali sto su postali veci nacionalisti od cistokrvnih srba,toliko da cak roditelje odbace.U Sarajevu sam znao za zenu kojoj sin nije bio na dzenazi.........heeeej :shock:

razlika je u tom slucaju, ali imas milion slucajeva,
samo skrecem pozornost da je pritisak na te ljude, jer drustvo od njih ocekuje,
valjda kao od manje vrijednih (tako se mnogi odnose prema toj populaciji, kao sto su nekad bili
krema na torti multinacionalne jugoslavije) da se dokazuju.

dive se nekim izmisljenim idolima, postaju fanaticni vjernici i slicno,
neki da bi se opravdali pred drustvom, neki pred sobom.
Opetja033

#192 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by Opetja033 »

Ne treba ovdje uopce "udarati" po mjesanim brakovima i djeci iz takvih brakova. Nisu oni tema niti problem. Ja u potpunosti razumijem njih i njihove dileme kada je u pitanju etnicko izjasnjavanje i zasto pribjegavaju "bosanstvu". Njih razumijem, opravdavam i sva moja kritika "bosanstva" i "bosanaca" se ne odnosi na njih.

Razumijem, opravdavam - ali u svakom slucaju grijese, barem po mom misljenju.

Ovdje su glavni problem drugi ljudi, drugi mentalni sklopovi, drugi trojanci. Molim da tema ne ode u dva pravca: mjesani brakovi i religija.
jedan_dobar_dan

#193 Re: Srbi - oprezno na popisu

Sezam wrote:
JThomas wrote:"ijedan" je malo pretjerano. da nema onih koji se dvoume ne bi dodik džaba tupio zube. al' da su u velikoj manjini, to jesu...
Garantujem da takvih nema, ili ako postoje, broje se u stotinama, sto je statisticki 0,01% - dakle bezvrijedno, statisticka greska.

Ova ocigledna Dodikova laz ima za cilj da se medju nekim (naivnim) Bosnjacima (koji se uistinu dvoume da li se izjasniti kao Bosnjak ili Bosanac), stvori privid da takve individue ili grupacije postoje u PC.

A cilj je ocigledan, pokusati na sve moguce nacine sprijeciti da broj Bosnjaka predje 50,01%.
prema tebi je dodik sasvim na pravom putu :-D

nego, sta ce biti ako predje 50%??
ne razumijem tu dramu vezano za popis.
uvijek neka drama:izbori, popis, vlada,
srecom da nemamo nuklearnu elektranu.
pa mi bi svi na smjenu dezurali oko nje...
res publica

#194 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by res publica »

Sezam wrote:

Izjasniće se ne neki koji imaju politički interes. Neki poput Desnice Radivojevića. Ne mora znači da će se baš on izjasniti kao Bosanac, ali otprilike taj profil ljudi.

Ostali Srbi i ne mogu drugačije da se izjasne jer su od malih nogu naučeni da su Srbi, ne samo po nacionalnosti, nego i po vjeroispovjesti, i jeziku. :D
res publica

#195 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by res publica »

Opetja033 wrote:Ne treba ovdje uopce "udarati" po mjesanim brakovima i djeci iz takvih brakova. Nisu oni tema niti problem. Ja u potpunosti razumijem njih i njihove dileme kada je u pitanju etnicko izjasnjavanje i zasto pribjegavaju "bosanstvu". Njih razumijem, opravdavam i sva moja kritika "bosanstva" i "bosanaca" se ne odnosi na njih.

Razumijem, opravdavam - ali u svakom slucaju grijese, barem po mom misljenju.

Ovdje su glavni problem drugi ljudi, drugi mentalni sklopovi, drugi trojanci. Molim da tema ne ode u dva pravca: mjesani brakovi i religija.
Ne moraju djeca iz mješovitih brakova pribjegavati bosanstvu. To je isto opredjeljenje koje naginje na jednu od tri "normalne" strane. :D Mogu da ostanu neopredjeljeni.
sinuhe

#196 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by sinuhe »

Odrastao sam u BL na Starcevici i budite sigurni da tamo nema Bosanaca a tamo su i Dodik i SDS izgubili izbore.
JThomas

#197 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by JThomas »

samo što je po dejtonskom ustavu svejedno i da je 99.9% jednih, bez druga dva ne mogu usvojiti ništa u domovima naroda. al' eto, da ne kvarim sijelo...
jeza u ledja

#198 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by jeza u ledja »

sinuhe wrote:a tamo su i Dodik i SDS izgubili izbore.
Koje izbore? Na zadnjim izborima je SNSD ubjedljivo odnio glasove sa svih birackih mjesta naselja Starcevica u BL.
Sezam

#199 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by Sezam »

JThomas wrote:samo što je po dejtonskom ustavu svejedno i da je 99.9% jednih, bez druga dva ne mogu usvojiti ništa u domovima naroda. al' eto, da ne kvarim sijelo...
Ne radi se o tome, druge stvari su u pitanju.

Dodik pokusava da sprijeci odljev Srba iz PC. Cinjenica da u BiH preko 50% stanovnista cine Bosnjaci, mogla bi ubrzati emigriranje BH Srba u druge zemlje.
jeza u ledja

#200 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by jeza u ledja »

Sezam wrote:Subliminalna manipulacija je cudo.
A akutna paranoja je bolest.
Locked