Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
direstraits0078 wrote:Zivi bili pa vidjeli. Ono sto su do sada pokazali ovi Gumini ne obecava. Reklame ne fali, samo je problem sto ce da oderu buduce kupce. Kojih ce posljedicno biti sve manje.
Ovo ti apsolutno nema logike. Nije cilj jednom oderati kupca pa da ih bude sve manje, kako kažeš. Da su tako radili nebi rasli i širili se što je izrazito pohvalno pogotovo u ovo vrijeme krize. Kupci su danas dobro informirani i teško ih je preveslati, a kome je to cilj ne može dugoročno opstati na tržištu.
Konkretan primjer. Za Scenic II 1.9 dci promjena ulja i filtera ulja je manja od 100 KM. Za ovlaštenog servisera koji ipak radi po nekim standardima to je i više nego fer cijena.
Svaki koncesionar manje kategorije je uzimao po 500KM najmanje na svakom autu...tu bi moglo biti neke koristi od GumeM, iako monopol u principu nije dobra stvar.
Svakom iole pametnom je jasno šta će firma koju reklamiraš i za koju radiš uraditi u Sarajevu: ugušiti konkurenciju, a onda dići cijene i šišati ovce. Jedino što ne kuže pileći mozgovi da će broj ovaca rapidno da opadne. Zato kažem šteta za Renault, što je dozvolio ratnim profiterima da vode glavnu riječ.
Svakom iole pametnom je jasno šta će firma koju reklamiraš i za koju radiš uraditi u Sarajevu: ugušiti konkurenciju, a onda dići cijene i šišati ovce. Jedino što ne kuže pileći mozgovi da će broj ovaca rapidno da opadne. Zato kažem šteta za Renault, što je dozvolio ratnim profiterima da vode glavnu riječ.
Ma i nije šteta. Već su mi počeli reno-fanovi ići na živce sa svojim pričama o superiornosti francuskog plastičara.
moje mišljenje je isto da se neće nešto drastično promijeniti po pitanju prodaje Renaulta u SA, a iako dođe do promjene, to će biti rezultat krize, a ne monopola..isto tako, ne treba zaboraviti da Renault u BiH živi od Dacie, a ne od prodaje svojih modela, a dizanje cijene Daciji bi bilo samoubistvo...Halilović će i dalje biti povoljnija opcija po pitanju servisa, tako da će se vlasnici moći snaći...a i Bunjo ostaje opcija kao ovlašteni servis, ako je istina ono o čemu smo pisali nekoliko stranica ranije...na kraju krajeva, znam da je Edvin planirao da ganja licencu za ovlašteni servis, samo ne znam dokle se sa tim stiglo i da li ima išta od toga...Šlauf više zna...
moje mišljenje je isto da se neće nešto drastično promijeniti po pitanju prodaje Renaulta u SA, a iako dođe do promjene, to će biti rezultat krize, a ne monopola..isto tako, ne treba zaboraviti da Renault u BiH živi od Dacie, a ne od prodaje svojih modela, a dizanje cijene Daciji bi bilo samoubistvo...Halilović će i dalje biti povoljnija opcija po pitanju servisa, tako da će se vlasnici moći snaći...a i Bunjo ostaje opcija kao ovlašteni servis, ako je istina ono o čemu smo pisali nekoliko stranica ranije...na kraju krajeva, znam da je Edvin planirao da ganja licencu za ovlašteni servis, samo ne znam dokle se sa tim stiglo i da li ima išta od toga...Šlauf više zna...
Pazi kad si kalibriran da budes primarno servis, kad su od 5-6 zaposlenih bar 4. mehanicari koji zaradjuju pare, onda od servisa mozes zivjeti, ali ako si kalibriran da budes prodavac gdje zbog nacina rada i velikih marzi na jednog prodavca ili mehanicara koji direktno namicu pare dodje 5-6 onih sto sjede po kancelarijama i sertkaju po salonima onda od servisa bez prodaje ne mozes zivjeti. Podledaj npr. ASA-PSS, u onoj zgradi ih ima k'o u Energoinvestu, a u radionici mislim 6 dizalica. Da su sve pune 10 sati dnevno ne bi im za plata bilo dovoljno.
A do sada je bilo konkurencije ? A sve moralo ici preko Bunje...? Bunjo velika postenjacina, i ratni gubitnik...?
Koliko znam Nihad Imamović ce uzeti mercedes pod svoje jer autoline gubi tu licencu. Ne razumijem se puno kako ide to poslovanje oko zastupnistva, ali eto ukratko receno mecka ide kod nihada.
6april wrote:Koliko znam Nihad Imamović ce uzeti mercedes pod svoje jer autoline gubi tu licencu. Ne razumijem se puno kako ide to poslovanje oko zastupnistva, ali eto ukratko receno mecka ide kod nihada.
goran16v wrote:
Pazi kad si kalibriran da budes primarno servis, kad su od 5-6 zaposlenih bar 4. mehanicari koji zaradjuju pare, onda od servisa mozes zivjeti, ali ako si kalibriran da budes prodavac gdje zbog nacina rada i velikih marzi na jednog prodavca ili mehanicara koji direktno namicu pare dodje 5-6 onih sto sjede po kancelarijama i sertkaju po salonima onda od servisa bez prodaje ne mozes zivjeti. Podledaj npr. ASA-PSS, u onoj zgradi ih ima k'o u Energoinvestu, a u radionici mislim 6 dizalica. Da su sve pune 10 sati dnevno ne bi im za plata bilo dovoljno.
Sve je to ok, ali ne smijemo zaboraviti činjenicu da je Halilović i do sada živio samo od servisa, te da je prodaja bila usputna stvar...da, vjerovatno će gumari malo poskupiti Renault i uzimati kajmak, ali isto tako će poskupiti i servis...e, tu onda na scenu stupa Halilović i ostali, koji mogu nuditi jeftinije servise....na kraju krajeva, ne treba zaboraviti ni veliki broj polovnjaka koji se održavaju kod Halilovića i sličnih, jer dosta raje kod njih, ako ništa, barem uzima dijelove...
goran16v wrote:
Sve je to ok, ali ne smijemo zaboraviti činjenicu da je Halilović i do sada živio samo od servisa, te da je prodaja bila usputna stvar...da, vjerovatno će gumari malo poskupiti Renault i uzimati kajmak, ali isto tako će poskupiti i servis...e, tu onda na scenu stupa Halilović i ostali, koji mogu nuditi jeftinije servise....na kraju krajeva, ne treba zaboraviti ni veliki broj polovnjaka koji se održavaju kod Halilovića i sličnih, jer dosta raje kod njih, ako ništa, barem uzima dijelove...
Pa u tom smislu sam napisao da bi Edvin i Halilovic mogli opstati.
Nazalost, sve vise ljudi sa polovnjacima se iz ovlastenih, bez obzira na cijenu, okrecu servisima opste prakse i zamjenskim dijelovima.
A do sada je bilo konkurencije ? A sve moralo ici preko Bunje...? Bunjo velika postenjacina, i ratni gubitnik...?
Bunjo se hvalio kako on ima najbolju prodaju, ali valjda je mislio samo na region Sarajeva. Većina Renoa i kompanije su išli preko GumM Mostar i Union auto Banjaluka....i kažem, svi ispod njih su uzimali sebi najmanje po 500KM po autu, to je vidljivo na fakturama...ako ništa gubilo se tih 500KM prostora cjenkanja...
Zivi bili pa vidjeli, ali prodaja Renaulta ce u SA sigurno opasti. Mozda ne odmah, ali dok saberu ljudi 2+2 stici ce Gumetinu i ove sto su olako pristali da budu ispod njega.
Pa mislim da Bunjo i jeste za SA, mozda i za ZE bio diler A klase, a ostali su morali ici preko njega...
Sta se u stvari mijenja u svemu, osim sto vise nece "Bunjo" uzimati na prodaji, nego ce uzimati "Suljo" ili "Pero" ? Svi oni svakako moraju prodavati onako kako Reno Hrvatska naredi, dakle akcije, kolicine, norma sati, itd...
Ko je "olako" pristao da bude ispod Gume ? I zasto mislis da je olako pristao ? Da li je Neuron prije 7-8 godina "olako" pristao da mora narucivati auta preko Bunje ? Nema tu nista olako, naredilo im tako, hos-nes-Banglades...
Last edited by drndalo on 08/10/2013 12:08, edited 1 time in total.
6april wrote:Koliko znam Nihad Imamović ce uzeti mercedes pod svoje jer autoline gubi tu licencu. Ne razumijem se puno kako ide to poslovanje oko zastupnistva, ali eto ukratko receno mecka ide kod nihada.
vidim berlijeta polako krenula sa limunom abc otpada ili ostaje?
prica oko ase se utisala, ili se meni cini ili su se znatno uozbiljili i popeglali kako kadrove tako i nastup?
za moto tours i gubitak licence, bilo je pitanje dana, o tome se pricalo i kada sam ja u istom radio prije xy godina.
nihad isto tako nece koliko znam nista petljati sa mercedesom, mada prvi koji ubode "servis" za vise marki vozila, a sto je trend u hr, ce biti na konju.
zamislite u psc-u da se moze sevisirati barem desetak zvucnih imena autoindustrije
ma to uslovljavanje prodajom marke za servis je najmanje receno glupo, mislim psc je idealan, nema ni jedan objekat da moze po infrastukturi prismrditi psc-u, kako u sarajevu tako i dalje, kako rekoh radio sam u istom i ostao fasciniran tim prostorom.
nihad je kupio psc, sad muzaferu renta onu radionicu gdje su prije bili za putnicki program.
Što se tiče ASA-e, niko dole još ništa ne zna..Oni vjeruju kako će se ovaj ugovor možda produžiti još tri mjeseca sljedeće godine, jer ovima iz Austrije izgleda treba malo više vremena da se ovdje organizuju...
johntra wrote:da, vjerovatno će gumari malo poskupiti Renault i uzimati kajmak, ali isto tako će poskupiti i servis...
To bi bilo pogubno za Reno u BiH, a time i za Gumu. Ionako, Škoda, Hyundai, Sead, Kia, Peugeot, Ford, Opel, Chevrolet...imaju stalne "akcije" te ako se Renaultu budu dizale cijene nece ih nigdje biti.
Ja ništa ne znam o licenci a primjetio sam da se sve više vlasnika koji su servisirali vozila u Neuronu ili kod Halilovića polahko dolazi kod Edvina. Izgleda da će uvesti i drugu smjenu da radi koliko ima posla.