Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Haustorče wrote:suština problema su klasne razlike, al ne kontamo mi to
Pa nesto se ne sjecam da je devedesetih bilo nekih klasnih razlika, naprotiv, vecina je zivjela sasvim pristojno.
Naravno, to ti na kraju nista nije znacilo jer nisi imao vojsku koja ce te odbraniti kad konzumiranje brlje i
tandaranje po guslama dozivi kulminaciju.
Susitina je u tome da ljudi odlaze trbuhom za kruhom u tudje nacionalne drzave. Ako je drzava prosperitetna i kvalitetno uredjena apsolutno nije bitno ko je vecinski narod. Da Turcima ne valja u Njemackoj davno bi u Tursku otisli. A vidim ima ih 6-7 miliona u njoj i blago ih zaboli ko je vecinski narod.
Haustorče wrote:
Niko od ovih Bošnjačkih prvaša nam ne govori koji su to nacionalni interesi, i kako ih sprovesti, sve neka šuplja, eto neće niko više Bošnjake klati, pa neće brate klati onoga ko ne bude dao da bude zaklan, isto kao i 92. godine, nažalost najgore su prošli ovi u "osvješćenim" sredinama.
-Boldirano:-De nas prosvijetli , ako već oni ne znaju objasni nam na šta si konkretno mislio i kako to sprovesti...
Podvučeno:-Hoćeš da kažeš meni... ,Sreberničanima ,Fočacima, Višegrađnima da su naši mrtvi krivi zato što su poklani ,hvala dragom bogu da je ovo samo online šupljirane inače bih ti sa merakom pljunuo u Facu i još koješta.....
Haustorče wrote:Šuplje priča da se narod zabavlja, evo Srbija i Hrvatska imaju rješeno nacionalno pitanje pa se jedva kotrljaju, suština problema su klasne razlike, al ne kontamo mi to, eto samo nam treba naša nacionalna država pa ćemo mi znat šta ćemo da uradimo, sad nam oni "anamo" ne daju.
Možeš li molim te pojasniti šta znači klasna razlika i kako je ona problem?
nicaze_072 wrote:Susitina je u tome da ljudi odlaze trbuhom za kruhom u tudje nacionalne drzave. Ako je drzava prosperitetna i kvalitetno uredjena apsolutno nije bitno ko je vecinski narod. Da Turcima ne valja u Njemackoj davno bi u Tursku otisli. A vidim ima ih 6-7 miliona u njoj i blago ih zaboli ko je vecinski narod.
Kakva nakaradna poredjenja i nevjerovatne budalastine. Vidi boga ti, slijedeci neku tvoju logiku, ako bi
sutra Njemacka zapala u krizu onda Turci mogu traziti tamo svoj entitet?
Haustorče wrote:Šuplje priča da se narod zabavlja, evo Srbija i Hrvatska imaju rješeno nacionalno pitanje pa se jedva kotrljaju, suština problema su klasne razlike, al ne kontamo mi to, eto samo nam treba naša nacionalna država pa ćemo mi znat šta ćemo da uradimo, sad nam oni "anamo" ne daju.
Možeš li molim te pojasniti šta znači klasna razlika i kako je ona problem?
Baš lijepo što si me upitao, klasna razlika bi bila sljedeća, subjekt A je jedan mali siromah koji je završio fakultet trudio se i vrijedno učio nadajući se da će kad završi fakultet naći posao oženit se radit za pristojne novce i naravno malo uživat u životu, i tako je završio fakultet i zaposlio se kod lokalnog gazde, fin čovjek u ratu radio u mjesnoj zajednici, malo radio sa humanitarnom pomoći, i tako... Helem, zaposlio se mlad momak 450 KM plata radi se i subota al svaka četvrta je slobodna, i tako mlad momak ode ponekad u džamiju ode na skup neke političke partije, a ne konta zašto radi subotom, zašto ne može posjetiti Pariz, uživa slušajući kako je ugrožen, dok gazda slaže pare u madrac a djete mu studira na Sorboni http://www.youtube.com/watch?v=eTdSxL6HuF8,
nicaze_072 wrote:Susitina je u tome da ljudi odlaze trbuhom za kruhom u tudje nacionalne drzave. Ako je drzava prosperitetna i kvalitetno uredjena apsolutno nije bitno ko je vecinski narod. Da Turcima ne valja u Njemackoj davno bi u Tursku otisli. A vidim ima ih 6-7 miliona u njoj i blago ih zaboli ko je vecinski narod.
Kakva nakaradna poredjenja i nevjerovatne budalastine. Vidi boga ti, slijedeci neku tvoju logiku, ako bi
sutra Njemacka zapala u krizu onda Turci mogu traziti tamo svoj entitet?
Kakav entitet, kakva kriza. Turci koji zive u Njemackoj su Njemacki drzavljani. Kakvi entiteti kakve budalestine ti spominjes?
Dakle, svi privatnici su lopovi? Jesam li dobro shvatio? Taj gazda ne radi ništa, nego, da izvineš, češka jajca, dok mu robovi donose zaradu? Da li je tog momka sa fakultetom (koji je očigledno postao rob), neko možda natjerao da radi kod tog gazde? Da li mu je rečeno da ako ne bude radio kod njega, da će ići u zatvor? Pošto se svi zaklinjete u državu, zašto taj momak koji je završio fakultet nije išao od države da traži posao, šta će uopšte kod privatnika?
cindrlimindrli wrote:Niko njega ne proglasava cetnikom zbog imena vec zbog njegovih stavova.
Sta Bosnjaci hoce? Ne znam za vecinu, ja bih licno volio vidjeti Bosnu bez Dodika i Covica, kao i bez onih
koji njih dvojicu bezrezervno podrzavaju.
Da skratimo priču, ti bi volio Bosnu etnički očišćenu od političkih neistomišljenika pogrešnog imena? Koja je onda suštinska razlika između tebe i onih koji su htjeli Bosnu ili njen dio bez 'Alije i onih koji ga bezrezervno podržavaju'?
Ne radi se ovdje o pukim politickim neistomisljenicima pa da na jednoj strani imas kao liberale, ljevicare a na
drugoj republikance, desnicare, centriste...whatever. Dvojicu krkana vise dozivljavam kao neprijatelje koji bi
sutra da mogu napravili isto, a mozda i gore obzirom kakve neandertalce odgajaju 20 godina, ono sto su uradili
Radovan i Boban. Odakle ti ideja da bih ja htio etnicki cistu drzavu? Zar nisi upravo ti dokaz suprotnog, ili
stvarno mislis da te nisam mogao deganzirat` preko Trebevica pravo babi u Zagoru?
Jah, zaista ne znam odakle mi ta ideja...
PS Hvala ti što si mi dozvolio da ipak ostanem. Fino od tebe, baš ono merhametli
Haustorče wrote:
Niko od ovih Bošnjačkih prvaša nam ne govori koji su to nacionalni interesi, i kako ih sprovesti, sve neka šuplja, eto neće niko više Bošnjake klati, pa neće brate klati onoga ko ne bude dao da bude zaklan, isto kao i 92. godine, nažalost najgore su prošli ovi u "osvješćenim" sredinama.
-Boldirano:-De nas prosvijetli , ako već oni ne znaju objasni nam na šta si konkretno mislio i kako to sprovesti...
Podvučeno:-Hoćeš da kažeš meni... ,Sreberničanima ,Fočacima, Višegrađnima da su naši mrtvi krivi zato što su poklani ,hvala dragom bogu da je ovo samo online šupljirane inače bih ti sa merakom pljunuo u Facu i još koješta.....
Ne budi bezobrazan i ne prijeti i moje familije je poklano, činjenica je su podrinjski Bošnjaci bili najsvjesniji svog porijekla i vjere, da su bošnjački prvaci uglavnom iz tih krajeva, međutim činjenica je da su ti krajevi najviše stradali, sa druge stane evo ti Tuzle, uglavnom komunjare nesvjesni ko su i šta su, u startu su riješili problem sa četnicima, nisu bitke bili po prigradskim naseljima, ne trenba meni niko da govori ko sam i šta sam, samo nek krene, ja znam šta mi je radit
Haustorče wrote:
Ne budi bezobrazan i ne prijeti i moje familije je poklano, činjenica je su podrinjski Bošnjaci bili najsvjesniji svog porijekla i vjere, da su bošnjački prvaci uglavnom iz tih krajeva, međutim činjenica je da su ti krajevi najviše stradali, sa druge stane evo ti Tuzle, uglavnom komunjare nesvjesni ko su i šta su, u startu su riješili problem sa četnicima, nisu bitke bili po prigradskim naseljima, ne trenba meni niko da govori ko sam i šta sam, samo nek krene, ja znam šta mi je radit
Ja bezobrazan ,a ti kažeš da su krivi ti što su poklani ....Gdje si vidjeo prijetnju nema je ,ja samo kažem da mi slučajno kažeš ovo u lice vrlo rado bih te pljunuo ako ništa zbog svih ovih mrtvih koje spominješ...
Haustorče wrote:činjenica je su podrinjski Bošnjaci bili najsvjesniji svog porijekla i vjere
Ovo nije tacno.
sa druge stane evo ti Tuzle, uglavnom komunjare nesvjesni ko su i šta su, u startu su riješili problem sa četnicima, nisu bitke bili po prigradskim naseljima
U Tuzli 1991. Srbi su cinili svega 15% populacije.
Drugo Tuzla je znatno veci grad od Srebrenice, Foce ili Visegrada. I Tuzla nije bila prioritet cetnicima kao sto je bila Istocna Bosna u kojoj su im bosnjacke opcine dijelile "republiku".
To sto Tuzla nije stradala kao Srebrenica veze nema sa komunjarama.
Dakle, svi privatnici su lopovi? Jesam li dobro shvatio? Taj gazda ne radi ništa, nego, da izvineš, češka jajca, dok mu robovi donose zaradu? Da li je tog momka sa fakultetom (koji je očigledno postao rob), neko možda natjerao da radi kod tog gazde? Da li mu je rečeno da ako ne bude radio kod njega, da će ići u zatvor? Pošto se svi zaklinjete u državu, zašto taj momak koji je završio fakultet nije išao od države da traži posao, šta će uopšte kod privatnika?
Situacija je vrlo jasna, imaš bogate i siromašne, bogati nađu zajednički jezik vrlo lako bez obzira na njihov vjerki, nacionalni ili bilo kakav drugi identitet, a nas zabavljaju nacionalnom tematikom, ili nekom drugom samo da se ne pitamo a gdje su naša prava, hoću da radim 40 sati sedmično, hoću normalno obrazovanje za svoju djecu, itd.
@Haustorče
da ne citiram tvoje nebuloze o klasnim razlikama . Dali je klasna razlika što sam ja morao ići u bilo koju srednju školu a Salkin mali Zlogumdžija malo skoknuo do Amerike ,pa sam ja onda otišao na neki fakultet ovdje a Salkin mali Tamo negdje u Americi ,pa se ja zaposlio u nekoj fabrici i prošao kroz sito i rešeto , a Salkin mali odmah prvi do prvog u Komunista ... Takav vakat bio i sad je takav i sutra će biti takav ..teško da ćemo i ja i ti to moći promjeniti ...
ušće wrote:
Ja bezobrazan ,a ti kažeš da su krivi ti što su poklani ....Gdje si vidjeo prijetnju nema je ,ja samo kažem da mi slučajno kažeš ovo u lice vrlo rado bih te pljunuo ako ništa zbog svih ovih mrtvih koje spominješ...
Sram te bilo, gdje sam rekao da su krivi? Možda sam se ružno izrazio, zaista mi je žao ako sam nekoga povrijedio, trudim se da u diskusijama budem korektan, međutim činjenica da je u Foči, Višegradu, Bratuncu, Zvorniku odbrana bila jako loše organizovana, ako sam u krivu reci mi.
ušće wrote:
Sram te bilo, gdje sam rekao da su krivi? Možda sam se ružno izrazio, zaista mi je žao ako sam nekoga povrijedio, trudim se da u diskusijama budem korektan, međutim činjenica da je u Foči, Višegradu, Bratuncu, Zvorniku odbrana bila jako loše organizovana, ako sam u krivu reci mi.
Ja sam ti rekao ali ti ignorises postove koji ti ne odgovaraju.
Situacija je vrlo jasna, imaš bogate i siromašne, bogati nađu zajednički jezik vrlo lako bez obzira na njihov vjerki, nacionalni ili bilo kakav drugi identitet, a nas zabavljaju nacionalnom tematikom, ili nekom drugom samo da se ne pitamo a gdje su naša prava, hoću da radim 40 sati sedmično, hoću normalno obrazovanje za svoju djecu, itd.
A kako su ti bogati postali bogati?
Svaki čovjek koji je bogat je to stekao lopovlukom?
Šta je sad, problem je što je neko bogat, jel?
ušće wrote:@Haustorče
da ne citiram tvoje nebuloze o klasnim razlikama . Dali je klasna razlika što sam ja morao ići u bilo koju srednju školu a Salkin mali Zlogumdžija malo skoknuo do Amerike ,pa sam ja onda otišao na neki fakultet ovdje a Salkin mali Tamo negdje u Americi ,pa se ja zaposlio u nekoj fabrici i prošao kroz sito i rešeto , a Salkin mali odmah prvi do prvog u Komunista ... Takav vakat bio i sad je takav i sutra će biti takav ..teško da ćemo i ja i ti to moći promjeniti ...
Upravo je to klasna razlika, međutim Salkin mali je bio prvi do prvog al ne u komunista.
Haustorče wrote:činjenica je su podrinjski Bošnjaci bili najsvjesniji svog porijekla i vjere
Ovo nije tacno.
Ja mislim da jeste
sa druge stane evo ti Tuzle, uglavnom komunjare nesvjesni ko su i šta su, u startu su riješili problem sa četnicima, nisu bitke bili po prigradskim naseljima
U Tuzli 1991. Srbi su cinili svega 15% populacije.
Gdje si našao taj podatak?
Drugo Tuzla je znatno veci grad od Srebrenice, Foce ili Visegrada. I Tuzla nije bila prioritet cetnicima kao sto je bila Istocna Bosna u kojoj su im bosnjacke opcine dijelile "republiku".
To sto Tuzla nije stradala kao Srebrenica veze nema sa komunjarama.
Helenejse, nema veze ni sa tim što je živjelo samo 15% srba.
Peace of mind wrote:Bog nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih. Stoga je mudro uvjek krenuti od sebe.
Šta mi to ustvari hoćemo je dobro pitanje, koje se može i proširiti u smislu - šta mi to zapravo hoćemo a u mogućnosti smo ostvariti?
Mi (Bošnjaci) hoćemo, prije svega, EKONOMSKU NEZAVISNOST, koju danas nemamo. U srednjem vijeku postojale su vazalske države koje su dio svog BDP-a (moderno rečeno) morali dati snažnim kraljevstvima (Srednjovjekovna Bosna ima ta iskustva, ali i periode ekonomske nezavisnosti). Taj danak ili porez danas je poprimio druge oblike ... ekonomski smo ovisni sve dok nam je uvoz za preko 50 % veći od izvoza, ovisni smo sve dok vraćamo kamate na novac Montarnng fonda, novac koji je spiskan na krpljenje budžeta i džepove političara; Hoćemo jake domaće kompanije i kvalitetne bosanske proizvode; Hoćemo energetsku neovisnost, hoćemo proizvodnju zdrave hrane dovoljnu za naše potrebe i eventualni izvoz. Uvoziti jedino neophodne artikle koji se ne mogu proizvesti (ili se ne proizvode trenutno) u BiH. Destimulisati uvoz svih ostalih proizvoda visokim carinama i akcizama.
Primarno hoćemo jaču ekonomiju jer je to preduslov za jačanje nivoa našeg zdravstva, obrazovanja, sigurnosti i drugih oblasti koje čine prosperitet i boljitak jedne države. Hoćemo čiste rijeke, deminirane šume, čist zrak u gradovima, uređena izletišta. Hoćemo sport dostupan svima. Hoćemo naše fudbalere, košarkaše i druge sportiste da nas redovno i u pravom svjetlu predstavljaju na evropskim i svjetskim prvenstvama i da budu uzor našoj djeci.
Hoćemo sretnije i zaposlenije ljude, ljudi koji imaju budućnost, koji mogu formirat porodicu, omogućit egzistenciju svojoj djeci (za razliku od 50% nezaposlenih, demoralisanih, nezadovoljnih ljudi koje danas svakodnevno srećemo)
Hoćemo bolje lidere za razliku od ovih koje trenutno imamo uključujući i Cerića (Kada ljudi iz IZ kažu da ih je Cerić organizacijski vratio bar 50 godina unazad, meni je to dovoljan išaret da mu se ne može povjeriti nikakva bitna liderska uloga među Bošnjacima); Hoćemo da se ispita porijeklo imovine Bošnjačkih političara, da odvojimo žito od kukolja; Hoćemo da nas vode najsposobniji i najpošteniji među nama
Treba uvjek poći od sebe i zapitati se da li zaista hoćemo ovo gore nabrojano, da li hoćemo da budemo zdrav i uspješan narod, što smo kroz istoriju i bili. Ako je odgovor pozitivan onda trebamo pozvati stanovnike Bosne i Hercegovine koji sebe doživljavaju kao Srbi i Hrvati da nam se pridruže (pri tome im ničim ne osporavati da budu intimno to što misle da jesu). Ukoliko to učine prihvatićemo ih kao svoje i posao će svima biti lakši. Ukoliko ne prihvate i pokušaju nas na bilo koji način opstruirati, to im se neće isplatiti (ali to je onda njihov problem). Ostaci Karadžićevih Srba i Bobanovih Hrvata su preslabi (puno slabiji u odnosu na 92. ili 95.) da zaustave prosperitet Bošnjaka ukoliko mi konačno odlučimo da hoćemo da budemo USPJEŠNI, JAKI, SRETNI i da konačno prestanemo sa kukanjem, samosažaljevanjem i optuživanjem drugih za vlastito stanje.
veća ekonomska nezavisnost bez obnove jugoslavije nije moguća.
Samir_01 wrote:U Tuzli 1991. Srbi su cinili svega 15% populacije.
Gdje si našao taj podatak?
Cenzus 1991.
Helenejse, nema veze ni sa tim što je živjelo samo 15% srba.
Nego sa cim ima? To sto su Srbi cinili 15% populacije, sto je Tuzla nekoliko puta veci grad od onih koji su stradali u Istocnoj Bosni, sto nije cetnicima dijelila "republiku"... to nije bitno?
U Podrinju i Prijedoru su Bosnjaci stradali najvise samo zato sto tamo ima dosta i Srba. Tamo gdje je bilo Srba oni su to i drzali bez problema. Nema to veze sa svijescu tamosnjih Bosnjaka.
Last edited by sinuhe on 03/02/2013 17:12, edited 1 time in total.