KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
lovacs

#176 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by lovacs »

funky_baby wrote:
lovacs wrote:
madner wrote:Poenta je bila da se u 60 000 ne moze uklopiti, pa tim gore ako je skuplje.

:D
ja tvrdim da uz dosta zalaganja za 60k moze normalna kuca od 60 kv(uracunato i kubik apaurina) u Hadzicima.
izvini, nisam u toku, jesi li pravio skoro kucu?
U tome sam do grla inace nebi ni pricao napamet.
%tacno*

#177 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by %tacno* »

eurocode2 wrote:
%tacno* wrote:
eurocode2 wrote: 1. Pojasni šta je vješaljka (ispravno "visulja"), a šta stolica?
2. Kakve to ima veze sa ovim?
3. Šta je (u tvom slučaju) sljemenjača, a šta rožnjača?
nije problem da pojasnim samo mi reci koje si struke da znam s'kim razgovaram :D
pretpostavi da sam pekar
tebi onda posebna paznja :D

Image
Dvojna vešaljka - Krov na dve vode

Sistem dvojne vešaljke primenjuje se za raspone do 12 met. One mogu biti sa nazidkom ili bez nazidka. Konstrukcija je ista kao i kod proste vešaljke samo što su ovde ubačene raspinjače ili klešta koja omogućuju da se spoljašne sile još bolje prenose do nosivih zidova.
Image
Krovna konstrukcija sa tri stupca u vešaljci

Sistem trojne vešaljke primenjuje se za raspone do 14 met. Raspinjača se nalazi na 2/3 visine stubaca i ukrućena je pajantama. Preko oba ova stuba postavljena su klešta, a na sredini klešta oslanja se treći stub. Preko ovog gornjeg stuba postavljena je slemenjača na kojoj leže rogovi. Ispod grede-zatege vezana je za stupce (gvožđem) okagača (a), koja služi da se za nju prikuje plafon što se ređe radi kod ovakvih raspona. Kosnici su ojačani u donjem delu a isto tako i vezna greda na krajevima. Slika 20. Na slici pod d) detalj donjeg čvora. Ovakva konstrukcija nije ekonomična sa gledišta utroška materijala i radne snage pa se često zamenjuje rešetkastim konstrukcijama.
angevin

#178 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by angevin »

funky_baby wrote:
lovacs wrote:
madner wrote:Poenta je bila da se u 60 000 ne moze uklopiti, pa tim gore ako je skuplje.

ja tvrdim da uz dosta zalaganja za 60k moze normalna kuca od 60 kv(uracunato i kubik apaurina) u Hadzicima.
Lijepo zvuči, ali se bojim da je SF barem za kuću od pristojnih materijala.
madner

#179 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by madner »

Ja sam potrosio oko 30 hiljada na opremanje, doduse malo vise kvadrata.
Bez nekog posebnog preseravanja.

Ako mozes za meni si faraon Ramiz :D
funky_baby

#180 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by funky_baby »

funky_baby wrote:
lovacs wrote:

izvini, nisam u toku, jesi li pravio skoro kucu?
također, zato se i cudim kad se tako razbacujes ciframa...jedino ako nije ono nase, pa da se razvuce tj koliko ko ima pa se kuca gradi decenijama...
Akibh

#181 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by Akibh »

madner wrote:
lovacs wrote:

Sa zemljistem, svim prikljucima i gradjevinskom? :D

Ne bih da budem grub, no haj nam napravi neki nacrt troskova. :D
Uz bas dosta zalaganja, kuca u Hadzicima zavrsena (nisam ja, ovi moji dijasporci), zemljiste, prikljucci, gradjevinska, kuca dva sprata (100% opremljena) , dvije garaze, dvoriste, ograda - 230000 KM. Pa vi vidite :D
madner

#182 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by madner »

To mi je realno, lokacija u biti samo odredjuje cijenu lokacije.
lovacs

#183 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by lovacs »

madner wrote:
lovacs wrote:

Sa zemljistem, svim prikljucima i gradjevinskom? :D

Ne bih da budem grub, no haj nam napravi neki nacrt troskova. :D
Okvirno kuca 120 kvadrata sa opremljenim prvim spratom:
grubi radovi: 30k
unutarnji radovi za prvi sprat 20k
gradjevinska 120kvx10Km=1200
prikljucci 3k
Od ukupnih radova mojih je mozda 30%. Koga zanimaju detalji neka mi se javi na pp da pa mu kazem konkretno sta gdje i koliko.
madner

#184 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by madner »

Svaka cast

Mada nema zemljista, no dobro.
lovacs

#185 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by lovacs »

lovacs wrote:
madner wrote:
lovacs wrote: Okvirno kuca 120 kvadrata sa opremljenim prvim spratom:
grubi radovi: 30k
unutarnji radovi za prvi sprat 20k
gradjevinska 120kvx10Km=1200
prikljucci 3k
Od ukupnih radova mojih je mozda 30%. Koga zanimaju detalji neka mi se javi na pp da pa mu kazem konkretno sta gdje i koliko.
Samo da dodam da je lokacija udaljena od centra 10 minuta autom, od kuce autobuska stanica 200m, nije u padinskim dijelovima, zemljiste 900kv 30k. znaci za 15k moze plac za kucu i da imas i lijepo dvoriste.
eurocode2

#186 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by eurocode2 »

nije problem da pojasnim samo mi reci koje si struke da znam s'kim razgovaram :D[/quote]

pretpostavi da sam pekar[/quote]

tebi onda posebna paznja :D

Image
Dvojna vešaljka - Krov na dve vode

Sistem dvojne vešaljke primenjuje se za raspone do 12 met. One mogu biti sa nazidkom ili bez nazidka. Konstrukcija je ista kao i kod proste vešaljke samo što su ovde ubačene raspinjače ili klešta koja omogućuju da se spoljašne sile još bolje prenose do nosivih zidova.
Image
Krovna konstrukcija sa tri stupca u vešaljci

Sistem trojne vešaljke primenjuje se za raspone do 14 met. Raspinjača se nalazi na 2/3 visine stubaca i ukrućena je pajantama. Preko oba ova stuba postavljena su klešta, a na sredini klešta oslanja se treći stub. Preko ovog gornjeg stuba postavljena je slemenjača na kojoj leže rogovi. Ispod grede-zatege vezana je za stupce (gvožđem) okagača (a), koja služi da se za nju prikuje plafon što se ređe radi kod ovakvih raspona. Kosnici su ojačani u donjem delu a isto tako i vezna greda na krajevima. Slika 20. Na slici pod d) detalj donjeg čvora. Ovakva konstrukcija nije ekonomična sa gledišta utroška materijala i radne snage pa se često zamenjuje rešetkastim konstrukcijama.
[/quote]

Svaka čast na objašnjenju, trebao bi objavljivati blogove na ovu temu :D
%tacno*

#187 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by %tacno* »

malo sam se salio... :D

a sada na temu. ja sam jos u fazi izgradnje (tacnije zavrsetka) kuce. To je rupa bez dna. Onaj ko to ne voli, najbolje neka odmah kupi stan i gotova prica. Za gradnju kuce treba ti pored sredstava i brdo zivaca da se peglas sa majstorima, dobavljacima, iznenadnim promjenama, vanrednim troskovima...ali ja sam to primio kao ''slatke probleme'' u necemu sto se radi jednom u zivotu. Radis polako ali sto uradis neka je ljudski.

Ako bi me pitali koliko me kostala kuca to vam ne mogu reci jer te racune i stavke nikada nisam sabrao i ne zelim jer bi se tada mozda i razocarao a ovako uzivam u onome sto sam zamislio i sto privodim kraju. Znam da je najveca stavka bio krov (komplet) i grijanje na pelet.

Srecu sam imao sa majstorima jer sam trazio samo one po preporukama i referensama tako da sam znao unaprijed sta mogu ocekivati od njih. Na vrijeme im dam do znanja da ne zelim nikakav fuseraj a na kraju sam svakoga nagradio za njegov trud.
eki to

#188 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by eki to »

kad vec spomenu grijanje na pelet, koliko bi mene izaslo takvo grijanje za 120 kvadrata, racunajuci naravno sve od radijatora do majstora :D unaprijed hvala :)
lovacs

#189 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by lovacs »

eki to wrote:kad vec spomenu grijanje na pelet, koliko bi mene izaslo takvo grijanje za 120 kvadrata, racunajuci naravno sve od radijatora do majstora :D unaprijed hvala :)
isto ko i na ugalj samo racunaj da je kotao skuplji za 3k nego na ugalj.
mO k3

#190 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by mO k3 »

Moleri,molerisanje i boje :) .. koje marke pocevsi od jupola pa do alpinaweis koristite? koje cu cijene
Mi hocemo u prvu ruku samo bijelu
lovacs

#191 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by lovacs »

Superhik_ wrote:mačak u ruke i udri. kakvi crni moleri. jupol je dobar.
za sve mogu razumjeti da zoves majstora ali ako za moleraj trebas majstora onda moras biti dobro lijen ili nespretan. Pa jeste li imali likovno u skoli? ovo je isto to samo u malo vecem formatu :-)
mO k3

#192 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by mO k3 »

Superhik_ wrote:mačak u ruke i udri. kakvi crni moleri. jupol je dobar.
hvala drug :) bas nadjoh na netu ima razlicitih smjesa jupola bijele boje
jupol clasic 32 KM
Poliflor pelivi 56 KM disperzivna unutrasnja boja ma sta mu to znacilo :(
Onda jupol gold 68 KM ...

Pitanja iza pitanja ,sta velite ??
mO k3

#193 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by mO k3 »

Postovani :) u ovome slucaju cu preuzeti ja ulogu molera to sam juce zeni izjavio , na to mi je rekla biz ba neznas ti to :)
likce

#194 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by likce »

http://www.pik.ba/artikal/4072366/izola ... l-skytech/

Jel iko imao iskustva sa ovim,da nije nekakva navlakusa!?
lovacs

#195 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by lovacs »

fetic wrote:www.pik ba/artikal/4072366/izolacijski-termoizolacijski-materijal-skytech/

Ja nebi eksperimentisao sa ovim.
zlo zlo

#196 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by zlo zlo »

Ženski Dr.Med wrote:Moleri,molerisanje i boje :) .. koje marke pocevsi od jupola pa do alpinaweis koristite? koje cu cijene
Mi hocemo u prvu ruku samo bijelu
jupol gold obavezno,jedan sloj golda je ko dva obicnog, znaci nema potrebe 2put farbat, a boju mozes danima popravljat poslje kistom itd..., nece ni mrvu bit druga nijansa ko sto zna bit kod obicnih boja...i da neces ju lako isprat s odjece i kose isto tako :lol: :D :lol: iz iskustva :D :lol:
eurocode2

#197 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by eurocode2 »

fetic wrote:www.pik ba/artikal/4072366/izolacijski-termoizolacijski-materijal-skytech/

Sve da je ovako kako kažu (a sumnjam), i dalje je preskupo
mO k3

#198 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by mO k3 »

Citam na jednom forumu da zidove treba impregnirati .... :shock:
Moze li mi ko to objasniti
%tacno*

#199 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by %tacno* »

Ženski Dr.Med wrote:Citam na jednom forumu da zidove treba impregnirati .... :shock:
Moze li mi ko to objasniti
Pod impregnacijom vjerovatno podrazumijevaju pripremu zidova za konacnu obradu (bojenje, lijepljenje tapeta, plocica...).
Impregnacija se radi kod zidova koji su obradjeni gipsom jer podloga razlicito upija farbu pa se mogu pojaviti fleke. Isto tako impregnacija se vrsi i kod zidova koji su stari odnosno nisu se dugo farbali.

Pomocu sredstava za impregnaciju mi zatvaramo male pore, povezujemo sitnu prasinu i stvaramo jednu vrstu folije preko koje cemo da farbamo ili lijepimo plocice ili stiropor na vanjske zidove.
SaMaster

#200 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by SaMaster »

lovacs wrote:
eki to wrote:kad vec spomenu grijanje na pelet, koliko bi mene izaslo takvo grijanje za 120 kvadrata, racunajuci naravno sve od radijatora do majstora :D unaprijed hvala :)
isto ko i na ugalj samo racunaj da je kotao skuplji za 3k nego na ugalj.
I da je pelet skuplji do uglja... Prednost peleta jedino je ekoloska i nikakva vise...
Post Reply