Posto sam ti i ja odmah na pocetku napisao nesto slicno podvucenom, zelio bih da objasnim zasto ja mislim da nije vrijedno razgovarati o ovakvim stvarima.hAZNADAR wrote:A ja ne kontam mnoge sto se javljaju sa jednom ili dvije recenice u stilu, joj glupe teme, nevjerovatno da oko onog sunda raspravljate, ajmo katanac, zar 8 stranica o tome,.
Ima nas ipak koji raspravljamo o ovome jer mislimo daje poruka i poenta filma itekako prisutna, itekako opasna, itekako bitna, itekako aktuelna.
Jer zivimo zajedno sa jednim konstitutivnim narodom u istoj drzavi gdje ih jako mnogo vjeruje u poruke filma i to uzima kao jedini okvir u tumacenju nas. A posto satanizacija Bosnjaka i takav stereotip nisu indivudualne prirode i na neciju licnu odgovornost - na meti smo svi svih dobi, uzrasta, spola,..
Pa ako i dalje mislis da je to nevrijedno rasprave - nadji neku vrijedniju koja je tebi pametnija. Svako dobro.
Vjerujem da ima jedan tip ljudi s kojim nemas nikakve sanse za diskusiju, koji ce Bosnjake smatrati za glupane, neradnike, izdajice, kukavice i sta vec lose mogu smisliti o nama (i o onima koji stoje uz nas). Ubijedjivati takve je cisto gubljenje vremena i glasa. Oni ce te mrziti sta god da se desi, jer su tako nasadjeni i sta ces im sad? S takvima ne trebas uopce imati posla, njihove provokacije pale samo ako se ti palis na njih. Svaki put kad Bosnjak, odnosno Bosanac uzme pravdati i dokazivati postojanje svog naroda, odnosno svoje nacije nekome ko postojanje istih negira ili osporava, ustvari daje legitimitet tim tvrdnjama jer uopce pristanak da raspravlja na tu temu sugerise da postoji razlog da se tu nesto raspravlja. NE! Ne postoji nikakav razlog da mi ikome dokazujemo ili opravdavamo ista. Mi i kao narod i kao nacija i kao drzava postojimo, jesmo, i dalje od toga ja nemam sta pricati, CAO!
S druge strane imas tip ljudi koje boli neka stvar za tebe da li si Bosnjak ili si Hrvat ili sta si, bilo zato sto su po prirodi/odgoju takvi ili zato sto nemaju kontakt s tobom, pa ih ne zanimas uopce. Ja vjerujem da su vecina ljudi takvi, a i sam sam ovog misljenja. S takvim ljudima mozes saradjivati ako to zelis, mozes graditi prisnije odnose ako to zelis i takvi se sigurno nece obazirati na otrov koji sipa iz nebuloza kvaziintelektualaca SANU i rezimskih rezisera, producenata, pisaca i slicnih. Samo razlika izmedju prvih i drugih je cesto tesko primjetljiva, ali ko ti je kriv ako ne mozes procijeniti ljude i graditi dobre odnose s dobrim ljudima, a odhebati lose ljude od sebe...
E sad, ako ti hoces da tracis svoje vrijeme na rusenje vjetrenjaca i da se ubijedjujes i natezes s ljudima koji su ionako zatrovani mrznjom i zaslijepljeni ideologijom izvoli slobodno, samo znaj da ces pod njihovim utjecajem i ti sam postati takav (Nietzche - ambis ofo ono