Evo da se nadovezem na ovo sto sam boldao u tvom postu. Isto kao i ti, u motocikl sam sipao iskljucivo 100 oktana OMV...phil manzanera wrote:OMV: u motocikl sipam OMV 100, masina bolje radi, osjetno veca snaga, no sto je takodjer vazno, potrosnja SIGURNO za jedno cca 7% manja u odnosu na oktansku vrijednost 98, obzirom da cesto testiram potrosnju po principu "pun-do-vrha-novo-punjenje-do-vrha-podijeli-sa-kilometrazom". U auto sipam dizel, no nemam nekih posebnih zapazanja.
PETROL: prije nekoliko godina radio sam na takvoj destinaciji da mi je bilo zgodno sipati dizel/naftu u auto uvijek na "Petrol" pumpi, i tako 3 godine. Jednog dana, nafta kapa, i to dobro, iz auta po podu garaze, odem na ovlasteni servis, kazu "otisla ti tandem pumpa od loseg goriva". Ja kazem da to nije realno jer sipam 3 godine iskljucivo na "Petrol" pumpi, oni kazu - lose gorivo. Dobro, mijenjaj tandem pumpu. Nekako u isto vrijeme, cudnom koincidencijom, u printanim medijima (imam jos uvijek te isjecke iz novina), "Petrol" izjavljuje i PRIZNAJE da im je gorivo bilo lose i da su na pojedinim vozilima otisle tandem pumpe i da ce priznati troskove popravke. Naravno, ja se odmah javim, prilozim racune kupovine goriva 3 godine na istoj pumpi (imam u racunovodstvenoj evidenciji firme), no odbiju me sa obrazlozenjem da se je ova izjava odnosila SAMO na Sloveniju, a da je gorivo u BiH odlicno. Evidentno, BiH jos jednom dobija po usima, a ja kao korisnik dizela/nafte "Petrol" posebno jer nisam nista naplatio. Od tog perioda, zaobilazim "Petrol" u sirokom luku.
ENERGOPETROL: dobro iskustvo, mada nemam nekih posebnih parametara ili zapazanja, uglavnom, zadovoljan sam, mada uvijek kada sam u prilici preferiram OMV. Ne znam kakvi ce biti ovi sad hairsuzi koji su kupili OMV.
INA: pojma nemam, nit mirisu, nit smrde, znam da ih motociklisti u Hrvatskoj izbjegavaju.
P.S.
Bio prije petnaestak dana u Rimu u Italiji i vjerujete da je svako gorivo koje se kupuje u BiH bez obzira na pumpu, mnogo bolje od goriva koje se kupuje na prosjecnoj Italijanskoj pumpi. Sipao sam na raznim Italijanskim pumpama, motor zeza, a potrosnja jedno 10% do 15% - veca. Nekada i BiH ima velike prednosti u odnosu na ostale.
I onda se desilo da sam pred Konjicom skoro ostao bez goriva i naspem pun rezervoar 100 oktana na OMV pumpi u Konjicu ali sad vec pod novim vlasnikom... Jedva se vratio kuci koliko je motor trokirao, pucao iz auspuha...
Jos dok sam tankao, primjetio sam da gorivo ima totalno drugaciji miris/boju u odnosui na stari OMV 100... Strasno je zaudaralo na nesto poput laka ili acetona....
Isto mi se desilo i za dizelom. Redovno sipao na OMV-u Premium dizel i nikad problema. Dosao novi vlasnik (Gazprom), auto mi poceo bacati plavi dim kad krecem sa semafora itd. Uglavnom, poceo sam misliti da imam mehanicki problem na motoru... Odem na put u Austriju, naspem gore nafte, dim nestade. Vratim se nazad u BiH, opet naspem na OMV, opet plavi dim. Odem na EP i tamo naspem dizela, nestade plavi dim
Sad sipam i motor i auto iskljucivo na svjeze renoviranim EP pumpama, sipam ovo novo Euroclass gorivo i sad za sad je sve OK
OMV odnosno Gazprom dovidjenja zauvijek !