OMV gorivo

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
esso_sa

#176 Re: OMV gorivo

Post by esso_sa »

phil manzanera wrote:OMV: u motocikl sipam OMV 100, masina bolje radi, osjetno veca snaga, no sto je takodjer vazno, potrosnja SIGURNO za jedno cca 7% manja u odnosu na oktansku vrijednost 98, obzirom da cesto testiram potrosnju po principu "pun-do-vrha-novo-punjenje-do-vrha-podijeli-sa-kilometrazom". U auto sipam dizel, no nemam nekih posebnih zapazanja.

PETROL: prije nekoliko godina radio sam na takvoj destinaciji da mi je bilo zgodno sipati dizel/naftu u auto uvijek na "Petrol" pumpi, i tako 3 godine. Jednog dana, nafta kapa, i to dobro, iz auta po podu garaze, odem na ovlasteni servis, kazu "otisla ti tandem pumpa od loseg goriva". Ja kazem da to nije realno jer sipam 3 godine iskljucivo na "Petrol" pumpi, oni kazu - lose gorivo. Dobro, mijenjaj tandem pumpu. Nekako u isto vrijeme, cudnom koincidencijom, u printanim medijima (imam jos uvijek te isjecke iz novina), "Petrol" izjavljuje i PRIZNAJE da im je gorivo bilo lose i da su na pojedinim vozilima otisle tandem pumpe i da ce priznati troskove popravke. Naravno, ja se odmah javim, prilozim racune kupovine goriva 3 godine na istoj pumpi (imam u racunovodstvenoj evidenciji firme), no odbiju me sa obrazlozenjem da se je ova izjava odnosila SAMO na Sloveniju, a da je gorivo u BiH odlicno. Evidentno, BiH jos jednom dobija po usima, a ja kao korisnik dizela/nafte "Petrol" posebno jer nisam nista naplatio. Od tog perioda, zaobilazim "Petrol" u sirokom luku.

ENERGOPETROL: dobro iskustvo, mada nemam nekih posebnih parametara ili zapazanja, uglavnom, zadovoljan sam, mada uvijek kada sam u prilici preferiram OMV. Ne znam kakvi ce biti ovi sad hairsuzi koji su kupili OMV.

INA: pojma nemam, nit mirisu, nit smrde, znam da ih motociklisti u Hrvatskoj izbjegavaju.

P.S.
Bio prije petnaestak dana u Rimu u Italiji i vjerujete da je svako gorivo koje se kupuje u BiH bez obzira na pumpu, mnogo bolje od goriva koje se kupuje na prosjecnoj Italijanskoj pumpi. Sipao sam na raznim Italijanskim pumpama, motor zeza, a potrosnja jedno 10% do 15% - veca. Nekada i BiH ima velike prednosti u odnosu na ostale.
Evo da se nadovezem na ovo sto sam boldao u tvom postu. Isto kao i ti, u motocikl sam sipao iskljucivo 100 oktana OMV...
I onda se desilo da sam pred Konjicom skoro ostao bez goriva i naspem pun rezervoar 100 oktana na OMV pumpi u Konjicu ali sad vec pod novim vlasnikom... Jedva se vratio kuci koliko je motor trokirao, pucao iz auspuha... :twisted:
Jos dok sam tankao, primjetio sam da gorivo ima totalno drugaciji miris/boju u odnosui na stari OMV 100... Strasno je zaudaralo na nesto poput laka ili acetona....

Isto mi se desilo i za dizelom. Redovno sipao na OMV-u Premium dizel i nikad problema. Dosao novi vlasnik (Gazprom), auto mi poceo bacati plavi dim kad krecem sa semafora itd. Uglavnom, poceo sam misliti da imam mehanicki problem na motoru... Odem na put u Austriju, naspem gore nafte, dim nestade. Vratim se nazad u BiH, opet naspem na OMV, opet plavi dim. Odem na EP i tamo naspem dizela, nestade plavi dim :)

Sad sipam i motor i auto iskljucivo na svjeze renoviranim EP pumpama, sipam ovo novo Euroclass gorivo i sad za sad je sve OK

OMV odnosno Gazprom dovidjenja zauvijek !
phil manzanera

#177 Re: OMV gorivo

Post by phil manzanera »

Kazu raja da je Energopetrol "došao tobe", pa hvale ovo novo gorivo, ja ga nisam probao pa nemam komentar, no cim me prvi put vrate i kazu "ne radi WC", Energopetrol - dovidjenja. Bez obzira na gorivo. 21-vi je vijek, dajte nam da idemo u WC na pumpi, dajte da za svoj novac kupimo hrane, ulja, dijelova za vozilice....pogledaj taj Energopetrol, primjera radi na Ciglanama: ponuda ulja, jad i bijeda najgore vrste.
esso_sa

#178 Re: OMV gorivo

Post by esso_sa »

phil manzanera wrote:Kazu raja da je Energopetrol "došao tobe", pa hvale ovo novo gorivo, ja ga nisam probao pa nemam komentar, no cim me prvi put vrate i kazu "ne radi WC", Energopetrol - dovidjenja. Bez obzira na gorivo. 21-vi je vijek, dajte nam da idemo u WC na pumpi, dajte da za svoj novac kupimo hrane, ulja, dijelova za vozilice....pogledaj taj Energopetrol, primjera radi na Ciglanama: ponuda ulja, jad i bijeda najgore vrste.
Pa dobro... Svako ima svoje. Meni benzinska pumpa sluzi iskljucivo za sipanje goriva a za WC i ispijanje kafa, stanem u kaficu/restoranu. Ulje i ostale potrepstine svakako ne kupujem po pumpama :thumbup:
ins

#179 Re: OMV gorivo

Post by ins »

johntra wrote:...gorivo dolazi iz rafinerije Pančevo, koja je nedavno obnovljena..
Ma ja :run:
sema911s

#180 Re: OMV gorivo

Post by sema911s »

phil manzanera wrote:Kazu raja da je Energopetrol "došao tobe", pa hvale ovo novo gorivo, ja ga nisam probao pa nemam komentar, no cim me prvi put vrate i kazu "ne radi WC", Energopetrol - dovidjenja. Bez obzira na gorivo. 21-vi je vijek, dajte nam da idemo u WC na pumpi, dajte da za svoj novac kupimo hrane, ulja, dijelova za vozilice....pogledaj taj Energopetrol, primjera radi na Ciglanama: ponuda ulja, jad i bijeda najgore vrste.
sada energopetrol prodaje sve vrste ina ulja,., jel valjaju neznam,., imaju porilican program,.dio su ine pa djele sve,., al kada ih uporedis sa nekim malim privatnicima koji pod org shel ulja kupuju od saudina kanister shell ulja za 25km i prodaju za 70+KM,., onda taj hrvatski energopetrol izgleda po ponudi dobro opremljen
phil manzanera

#181 Re: OMV gorivo

Post by phil manzanera »

Ne, NIJE dobro opremljen, otidji na Ciglane, Energopetrol nudi SAMO INA ulja, a na svijetu postoji stotine i hiljade proizvodjaca, pa majka mu stara, daj nam ponudi barem nekoliko raznih proizvodjaca, mozda ja zelim Castrol, Valvoline, Motul, Shell, Amsoil...daj nesto, a ne samo - INA. Neka objese tu profesionalnost macku o rep.
johntra

#182 Re: OMV gorivo

Post by johntra »

ins wrote:
johntra wrote:...gorivo dolazi iz rafinerije Pančevo, koja je nedavno obnovljena..
osim subjektivnog mišljenja mnogih ovdje, još nemamo neke konkretne podatke da li je to gorivo loše ili dobro...rafinerija je obnovljena nedavno, uložene su velike pare...to gorivo sigurno nije ništa lošije od lošeg goriva koje nam je godinama, bar pri kraju svog staža u BiH, ovdje prodavao vrli OMV...
ja sam imao problema sa OMV gorivom, napisao sam ovdje, a i mnogi kao ja, pa niko nikada nije rekao da je to svuda loše gorivo, dok ste vi na osnovu dva slučaja već Gasprom proglasili šrotom...evo, da i ja stavim ovog što trči.. :run:
StupskaBitanga

#183 Re: OMV gorivo

Post by StupskaBitanga »

phil manzanera wrote:Ne, NIJE dobro opremljen, otidji na Ciglane, Energopetrol nudi SAMO INA ulja, a na svijetu postoji stotine i hiljade proizvodjaca, pa majka mu stara, daj nam ponudi barem nekoliko raznih proizvodjaca, mozda ja zelim Castrol, Valvoline, Motul, Shell, Amsoil...daj nesto, a ne samo - INA. Neka objese tu profesionalnost macku o rep.
INA sa MOL-om im je vlasnik i normalno je da će prodavati svoje proizvode
To ti je isto kao što u Konzumu nema niti jednog drugog sladoleda osim Leda
phil manzanera

#184 Re: OMV gorivo

Post by phil manzanera »

To nije normnalno, ima raznih vlasnika raznih brendova, pa ne prodaju samo svoj brend, jer zarada je i na drugim - brendovima, olitiga proizvodima.
ins

#185 Re: OMV gorivo

Post by ins »

johntra wrote:
ins wrote:
osim subjektivnog mišljenja mnogih ovdje, još nemamo neke konkretne podatke da li je to gorivo loše ili dobro...rafinerija je obnovljena nedavno, uložene su velike pare...to gorivo sigurno nije ništa lošije od lošeg goriva koje nam je godinama, bar pri kraju svog staža u BiH, ovdje prodavao vrli OMV...
ja sam imao problema sa OMV gorivom, napisao sam ovdje, a i mnogi kao ja, pa niko nikada nije rekao da je to svuda loše gorivo, dok ste vi na osnovu dva slučaja već Gasprom proglasili šrotom...evo, da i ja stavim ovog što trči.. :run:
Malo se raspitaj, ne postoji nesto sto se zove "modernizacija" rafinerije, jer je rafinerija zakruzen tehnoloski proces od pocetka do kraja. Dakle, ili imas jedan proces, ili ga nemas nikako (tj, ako ti se ne svidja, gradis novu rafineriju).

Pancevo je bila najgora rafinerija u SFRJ, gora i od Siska.

Nemoj mjesati EUR norme sa rafinerijom, jer je zadovoljavanje EUR prije svega u smanjivanju samo jedne komponente (sumpora) koju prate bolji filteri na onome sto se ispusta u okolis, ali to nema nikakve veze sa procesom rafiniranja sirove nafte i energetskom kvalitetom goriva koje je rezultat tog procesa. Jednako tako se sredinom 1980-ih izvlacilo olovo iz benzina, ali se ni na koji nacin nije uticalo na sam proces rafiniranja. Najvaznija stvar kod goriva nije da li je EUR 3 ili EUR 5, vec kolika mu je energetska vrijednost.

Pancevo i Sisak su projektovani na 85-88 oktanski benzin, Rijeka je nesto bolja, dok je Bosanski Brod kao najbolja rafinerija u SFRJ radjen da proizvodi 96 oktanski benzin.

PS: ovo je maksimalno pojednostavljena prica, samo usput
johntra

#186 Re: OMV gorivo

Post by johntra »

hvala ti što si mi pojednostavio, odnosno, što si zakomplikovao sa raznim stručnim terminima, da kao ispadneš jako pametan...kao što vidiš, ja u svom postu ne spomenuh nijedan stručni termin, niti razlučivanje na EUR norme, nego samo mišljenje da je do sada, sve samo subjektivni dojam pojedinca, a ne pravilo, kao što pokušavaš sada da predstaviš dugim lamentiranjem...
dalje, modernizacija je modernizacija, a kad si već spomenuo da je Pančevo projektirano za gorivo sa nižim oktanima, onda je i veliki uspjeh što ta rafinerija sada može, (a mogla je i prije ove posljednje obnove ili ti modernizacije, kako god hoćeš) proizvoditi gorivo sa višim oktanima..je li to barem malo modernije, u odnosu na prije 30 ili više godina?
kao što već rekoh, ja sam imao dvaput problema sa OMV gorivom, pa ne kažem da je OMV gorivo svuda loše, što je i logično...a kad smo već kod rafinerija, baš me zanima gdje je to OMV ranije kupovao gorivo? Da ga to nije maksuz dovlačio iz Austrije, how yes no...nije, nego ga je također kupovao iz Siska, (ali i iz ostalih mediteranskih rafinerija, kako sami kažu) koja je, gle čuda, rafinerija iste kvalitete kao i Pančevo...

p.s...je li se za ovo tvoje p.s trebam prepasti ili šta?
BadBoy

#187 Re: OMV gorivo

Post by BadBoy »

Ma u konacnici ovo sto jonthra pise je i istina. Mi ovdje raspolazemo samo sa anekdotalnim dokazima i iskustvima tiap "od mog jarana stari ima tetku koja je sipala na OMV". Previse je faktora u cijeloj ovoj prici da se tek tako lako moze izvuci zakljucak gdje gorivo valja a gdje ne, ali eto lijepo se ovako zanimati ovim indicijama. Ja sam sve nekako onog starog misljenja "sve je to isto sranje" jer ni jedan od ovih dobavljaca nema nikakvu inicijativu da zadovolji ista vise osim naseg apsolutnog zakonskog minimuma.
phil manzanera

#188 Re: OMV gorivo

Post by phil manzanera »

Niste u pravu u smislu da se ne prepoznaje dobro i lose gorivo i da su sve ovo naklapanja. Ima dosta ljudi koji su vicni tehnici, voznji auta i slicno pa mogu lako da osjete razlike u ponasanju vozilice sa jednom ili sa drugom vrstom goriva, ili sa gorivom uzetim na jednoj ili drugoj pumpi.

Evo, iako nisam neki strucnjak, imam iskustva i ja sam napisao svoje subjektivno misljenje, odnosno osjecaj da mi motocikl ide neuporedivo bolje, a sa osjetno manjom potrosnjom sa OMV 100, a da mi je nafta Petrol shebala tandem pumpu na automobilu i to sam izelaborirao/pojasnio i - dokazao. Imam negdje medju dokumentima taj clanak iz medija, pa ako ga pronadjem skenirati cu ga i postaviti ovdje, u kojem Petrol PRIZNAJE lose gorivo i u kojem PRIZNAJE da je dolazilo do ostecenja tandem pumpi na automobilima radi njihovog goriva, odnosno nafte/dizela. Ja sam to osjetio na svojoj koži najbolje, a nisam naplatio nista na ime štete jer je receno da se to odnosi na Sloveniju, a u BiH Petrol gorivo je - savršeno. Zamislite, uvaljuju SVOJIM jadnim Slovencima smece, a nama koji smo iz druge drzave daju savrseno gorivo bez mane, koliko nas vole, paze i maze. Prije bih rekao da je to po principu "hebo vas tamo iz neke Bosnie, ne možete nam ništa, možete samo mahati ušima".

Zao mi je sto odlazi OMV, to je bio dašak civilizacije. Nisam siguran da ce novi vlasnici uspjeti odrzati postavljene OMV standarde.

Sta nam ostaje: za sada, ja sipam uglavnom na Energopetrolu u BiH i prilicno sam zadovoljan, a u inozemstvu raspitam se kod prijatelja sta je to sto oni respektiraju u smislu goriva, pa onda i ja tako postupam.
nino90

#189 Re: OMV gorivo

Post by nino90 »

kakva su ova nova goriva sto se reklamiraju sad na energopetrolu i petrolu?
Skuplja za pet feninga
shalla

#190 Re: OMV gorivo

Post by shalla »

nino90 wrote:kakva su ova nova goriva sto se reklamiraju sad na energopetrolu i petrolu?
Skuplja za pet feninga
Goriva sa nekim aditivima koja navodno rezultiraju boljim performansama auta, manjom potrošnjom i sl. Neko stručniji ovdje će ti to vjerovatno i bolje objasniti ali je to suština...
Btw, kad ti već pomenu, volio bih da i meni neko stručniji kaže da li je istina ovo što sam čuo od jako puno ljudi da je dobro zbog nekoliko stvari (rada motora, "pročišćavanja" i sl) jednom u 2-3 mjeseca nasuti ili same aditive uz obično gorivo ili ovo gorivo sa tim aditivima?
Altsa

#191 Re: OMV gorivo

Post by Altsa »

e gdje sada da se toci gorivo ?...do sada sipao na OMV i nisam imao problema sa autom...neki dan dosao kad ono rusi...pitam odakle je gorivo, kaze pumpadjia pancevo...odakle je pitam prije dolazilo kaze iz ploca...e hajd sad znaj kakvog je kvaliteta ovo gorivo kod rusa... :?
esso_sa

#192 Re: OMV gorivo

Post by esso_sa »

johntra wrote:baš me zanima gdje je to OMV ranije kupovao gorivo? Da ga to nije maksuz dovlačio iz Austrije, how yes no...nije, nego ga je također kupovao iz Siska, (ali i iz ostalih mediteranskih rafinerija, kako sami kažu) koja je, gle čuda, rafinerija iste kvalitete kao i Pančevo...
Evo ti odgovor na ovo, informacija direktno od jednog managera koji je radio u OMV. Obicni dizel i 95 oktana benzin je dolazio iz luke Ploce. Premium diesel je takodjer bio iz Ploca ali su po pretakanju iz cisterne u tank na pumpi, na licu mjesta dosipali i neke svoje aditive koji su obicni dizel pretvarali u "Premium"
100 oktana benzin je dolazio direktno iz rafinerije u Becu jer je jedino ta rafinerija u OMV lancu mogla da proizvede gorivo sa 100 oktanskom vrijednoscu. Ja sam zato i sipao ovo gorivo, ne radi oktana nego zato sto sam znao da je provjereno cisto.

Sto se tice Gazproma, ja se vodim onom logikom : daj nam sto vise zapada a sto manje istoka. Nazalost, ipak nam je stigao "istok" umjesto "zapada" (mogao nam je npr doci Tifon koji ima jedno od najboljih goriva u susjednoj HR) i to je samo jedan od razloga sto cu zaobilaziti Gazprom u sirokom luku...

Sto se tice rafinerije Pancevo i generalno NIS-a, procitajte malo komentare po srbijanskim auto/moto forumima i sta ti ljudi pisu i kakva su iskustva imali... Uglavnom, nista pozitivno i ako se tako odnose prema domacim potrosacima, cisto sumnjam da ce biti bolji prema izvozu
johntra

#193 Re: OMV gorivo

Post by johntra »

Znam ja odakle su oni kupovali gorivo, zato sam i napisao da jevećinom sa mediteranskih tržišta, u koje spada i rafinerija nafte u Sisku...
Prema neslužbenim podacima, OMV redovito iz svoje ultramoderne rafinerije Schwechat pokraj Beča u Hrvatsku uvozi jedino svoj premium benzin sa 100 oktana. Ipak, taj derivat čini samo otprilike šest posto ukupnih derivata koje OMV prodaje u Hrvatskoj. Većinu benzina i dizela OMV kupuje od različitih dobavljača na mediteranskom tržištu, a ponekad i od Ine. Također, danas ugašeni tjednik Nacional u kolovozu 2011. godine izvijestio je o nepravilnostima pri uvozu dizelskoga goriva proizvedenog u rafineriji Bosanski Brod na OMV-ove benzinske postaje u Slavoniji.
ins

#194 Re: OMV gorivo

Post by ins »

OMV je dugo godina prodavao iskljucivo svoje gorivo, iz rafinerija u Austriji i Rumuniji.

Nakon sto su se odlucili za izlazak sa trzista (krajem 2011), poceli su koristiti iskljucivo svoje Rumunsko gorivo (via Ploce, gdje su zakupljivali 10000 m3 od NTF) a BMB 100 od Rafinerije Brod jer je transport male kolicine tog goriva kamionima iz Austrije postao preskup.

Nikada od INA nisu kupovali gorivo.
Last edited by ins on 18/07/2013 11:51, edited 1 time in total.
johntra

#195 Re: OMV gorivo

Post by johntra »

To ti baš imaš provjerene informacije da nisu nikada kupovali od INA-e? da, OMV misli na svoje kupce, pa dovlači gorivo iz 500 i više kilometara udaljene Austrije, umjesto od 200 kilometara udaljenog Siska...OMV-u nije bitna zarada, nego kupac...bla, bla...

Mislim, fakat branite neodbranjivo, a to je da svi u ovu lijepu državu uvoze samo smeće od goriva, bilo da se radi o istoku ili zapadu...na kraju krajeva, svi ste vidjeli kako vam se auta ponašaju van granica BiH, pa čak i u Hrvatskoj...
čast izuzecima, kao što je slučaj OMV-a sa gorivom od 100 oktana, ali sve je to jedno veliko smeće...kod nas ne postoji pumpa da se neko na nju nije žalio...da, auta su nam stara u prosjeku 15 godina, pa se kvare i bez lošeg goriva, ali je činjenica da je ovo sve jedan veliki šrot i da se kvaliteta može samo procijeniti na osnovu subjektivnog dojma, pošto znamo da nam je kontrola pumpadžija za neku stvar!
ins

#196 Re: OMV gorivo

Post by ins »

Meni auto na gorivu kupljenom na INA u HR vise trosi nego sto je ikada trosio dok je bio OMV i nego sto trosi na Nestru sada u BiH. Barem 10% vise.

Isto tako, na Shell V Power u Italiji ili Madjarskoj svejedno, trosi manje...

Dalje, u BiH uopste nije smece od goriva, vec je jednostavno receno obicno, nit je kakvog kvalitete nit je neki bofl. Osim INA Sisak i Pancevo, naravno...
BadBoy

#197 Re: OMV gorivo

Post by BadBoy »

Evo ovo je primjer intuitivnog naslućivanja odgovora. Koliko samo faktora utječe na potrošnju to nije normalno. Mislim da nikada dva puta na istoj relaciji ne možeš imati istu potrošnju. Dovoljno je jednom samo da jači čeoni vjetar puše pa da ti potrošnja skoči za mali postotak. Gužve na cesti, tvoje raspoloženje da li voziš agresivnije, opuštenije, brže ili sporije sve to isto tako utječe i ne može se samo gorivo izdvojiti kao jedini bitni faktor u tome da li je više trošio ili ne.

Neću reći da su samo ovo puka naglabanja bez ikakve koristi. Svakako da je dobro dijeliti iskustva i slažem se da je kolegi kojem je otišla pumpa neposredno nakon sipanja na Petrolu to malo previše koincidencije ali opet ništa od toga nije DEFINITIVAN sto postotni dokaz da je na nekoj pumpi gorivo aman-zaman kvalitete. Nažalost, sve je to kod nas u pet deka.
johntra

#198 Re: OMV gorivo

Post by johntra »

ins wrote:Meni auto na gorivu kupljenom na INA u HR vise trosi nego sto je ikada trosio dok je bio OMV i nego sto trosi na Nestru sada u BiH. Barem 10% vise.

Isto tako, na Shell V Power u Italiji ili Madjarskoj svejedno, trosi manje...

Dalje, u BiH uopste nije smece od goriva, vec je jednostavno receno obicno, nit je kakvog kvalitete nit je neki bofl. Osim INA Sisak i Pancevo, naravno...
što zajedno sa Brodom, čini jedno 80 posto našeg naftnog tržišta tj. rafinerije sa kojih se najviše uvozi gorivo...što daje zaključak da je gorivo u BiH, šta? kvalitetno sigurno nije, što dokazuju konkretni slučajevi koji su napisani ovdje, a i masu njih van klixa...
ins

#199 Re: OMV gorivo

Post by ins »

90% goriva u BiH je INA Rijeka i Rafinerija Brod.
johntra

#200 Re: OMV gorivo

Post by johntra »

Možda, ali kad bi se gađali tramvajima...Prije Broda, gdje je to Petrol iz RS-a nabavljao gorivo i masu RS pumpadžija? Da nije možda Rijeka? Pančevo i Novi Sad, pa Rumunija i ostale zemlje istočnog bloka...
INA isto većinu goriva dovozi iz Siska, čisto zbog blizine i uštede, jer im je mnoooogoo jeftinije da to gorivo dovoze iz 200 kilometara bližeg Siska, u odnosu na Rijeku...
Post Reply