BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
iamia

#176 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by iamia »

snaga_znanja wrote:Posla nema, zdravstvo katastrofa, obrazovanje katastrofalno, transport katastrofalan, cijene u odnosu na primanja katastrofalno visoke, korupcija cvijeta, lopovski mentalitet, nacionalizam i sovinizam dominiraju sa svih strana i onda kad ti neko kaze da si crna rupa ti se nadjes u cudjenju.... :lol:

A najbolja mi je prica kome se ne svidja nek ide. Pa budale jedne da imam koga u dijaspori vec bi bio... :lol:
to sve stoji.
pogotovo zdrastvo je katastrofa. ja imam malu djecu, ako ikada ja odem iz BiH , bit ce zbog katastrofalnog zdrastva.
ali ja sam bio u svijetu. i shvatam da je zdrastvo katastrofalno u BiH .. jer je DZABE. (znam ja da odbijaju od plate za zdrastvo, ali koliko ide direktno u zdrastvo to je pitanje)

isto tako sa obrazovanjem, i transportom. gdje ces ti kupiti kartu 40KM i vozati se tramvajem citav mjesec po gradu ? pa to je smijesno. znas li koliko jedno sjedalo u tramvaju kosta? jedan tocak, montizer , i ostali dijelovi ?

ps. sto se tice dijaspore, uvijek se moze otici. eno u mostaru ima neki americki koledz. znam desetak poznanika koji su tako dosli u ameriku. par njih su dosli kao au-pair . jedan rodjak mi je dosao u ameriku kao turista. platio amerikanku da je ozeni (ja mu posudio pare),, i ostao je.
Last edited by iamia on 09/12/2012 11:22, edited 1 time in total.
snaga_znanja

#177 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by snaga_znanja »

fantom slobode wrote:
snaga_znanja wrote:Posla nema, zdravstvo katastrofa, obrazovanje katastrofalno, transport katastrofalan, cijene u odnosu na primanja katastrofalno visoke, korupcija cvijeta, lopovski mentalitet, nacionalizam i sovinizam dominiraju sa svih strana i onda kad ti neko kaze da si crna rupa ti se nadjes u cudjenju.... :lol:

Koliko sam sebe moras lagati i ubjedjivati da je ovdje dobro? Pricom ja volim svoju zemlju. Mal ne reko sta vi volite. Da volite bar bi jedan od vas nekog za korupciju prijavio. Bar bi jedan radio na necemu da ovdje bude bolje. Ubijate se od rada i nemate nista, a kad neko dodje iz dijaspore radi isti ili losiji posao usrete se od zavisti. Al mi ovdje smo bliski jedni sa drugima, kako i ne bi bilo kad samo kafe pijemo koliko nezaposlenih ima... :lol:

A najbolja mi je prica kome se ne svidja nek ide. Pa budale jedne da imam koga u dijaspori vec bi bio... :lol:
A sto, je li ti to treba neko u dijaspori da bi otisao? Odmah greska u startu, uradi sam, tako je i u Sarajevu, s tim da si u svom gradu, samo treba pomaci guzom, ne moze na gotovo. Ubi te sto nemas stele, bavi se korupcijom kad sredis svoj zivot, umjesto sto sjedis za netom i stavljas komentare, svaki dan isplaniraj sta treba da uradis da ti bude bolje i vjeruj to moze svugdje, pa cak i u Somaliji. Ovo je pozitivan savjet za tebe, nemoj da se druzis sa nezaposlenim, druzi se sa zaposlenim, pa mozda i tako nadjes posao.
Posao imam, platu imam, prijatelja imam vise nezaposlenih nego zaposlenih, a da bi otisao gore sam lutat malo mi je zajebano jer imam bebu. I zbog tog djeteta mi je jedina zelja odvalit odavde. Da moze zivjeti u uredjenom i normalnom svijetu. A vi se ovdje hranite patriotizmom...
Melbourne_Australia

#178 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by Melbourne_Australia »

fantom slobode wrote:

Koliko sam sebe moras lagati i ubjedjivati da je ovdje dobro? Pricom ja volim svoju zemlju. Mal ne reko sta vi volite. Da volite bar bi jedan od vas nekog za korupciju prijavio. Bar bi jedan radio na necemu da ovdje bude bolje. Ubijate se od rada i nemate nista, a kad neko dodje iz dijaspore radi isti ili losiji posao usrete se od zavisti. Al mi ovdje smo bliski jedni sa drugima, kako i ne bi bilo kad samo kafe pijemo koliko nezaposlenih ima... :lol:

A sto, je li ti to treba neko u dijaspori da bi otisao? Odmah greska u startu, uradi sam, tako je i u Sarajevu, s tim da si u svom gradu, samo treba pomaci guzom, ne moze na gotovo. Ubi te sto nemas stele, bavi se korupcijom kad sredis svoj zivot, umjesto sto sjedis za netom i stavljas komentare, svaki dan isplaniraj sta treba da uradis da ti bude bolje i vjeruj to moze svugdje, pa cak i u Somaliji. Ovo je pozitivan savjet za tebe, nemoj da se druzis sa nezaposlenim, druzi se sa zaposlenim, pa mozda i tako nadjes posao.
Dobro receno :D To je to o cemu ja pricam,negativna energija se siri brzo i osoba kad sjedi sa osobom koja je isto tako negativna onda je to belaj :D Sastanu se i onda seru protiv bilo koga :D a da sjedi sa osobom koja radi i koja je zadovoljna sa svojim zivotom bilo bi bolje i lakse :D
snaga_znanja

#179 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by snaga_znanja »

iamia wrote:

to sve stoji.
pogotovo zdrastvo je katastrofa. ja imam malu djecu, ako ikada ja odem iz BiH , bit ce zbog katastrofalnog zdrastva.
ali ja sam bio u svijetu. i shvatam da je zdrastvo katastrofalno u BiH .. jer je DZABE.

isto tako sa obrazovanjem, i transportom. gdje ces ti kupiti kartu 40KM i vozati se tramvajem citav mjesec po gradu ? pa to je smijesno. znas li koliko jedno sjedalo u tramvaju kosta? jedan tocak, montizer , i ostali dijelovi ?

ps. sto se tice dijaspore, uvijek se moze otici. eno u mostaru ima neki americki koledz. znam desetak poznanika koji su tako dosli u ameriku. par njih su dosli kao au-pair . jedan rodjak mi je dosao u ameriku kao turista. platio amerikanku da je ozeni (ja mu posudio pare),, i ostao je.
Zdravstvo dzabe? :lol: Haj ti to objasni mojoj majci, srcanom bolesniku, koja ima penziju 310 KM, a za ljekove mora svaki mjesec dati 80 KM... Nemoj pricati pizdarije...

Tramvaj... :lol: majstore jesi ti kad usao u voz? :lol:
fantom slobode

#180 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by fantom slobode »

iamia wrote:
naravno, posebna prica su oni iz dijaspore koji kukaju o BiH. oni su specifican tip ljudi. ne namjeravaju se nikada vratiti u BiH, a pljuju po njoj kad god mogu.
ja ne razumijem zasto takvi ljudi uopste citaju vijesti o BiH.
ne planiraju da se vrate. cemu onda svrha citanje (i komentiranja) vijesti o toj drzavi ?
komentari su potrebni da bi se lijecila osobna frustracija, jer i tamo su nezadovoljni u dubini sebe. Nisu ni sposobni da to uvide, ograniceni od rodjenja.
Sezam

#181 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by Sezam »

fantom slobode wrote:
iamia wrote:
naravno, posebna prica su oni iz dijaspore koji kukaju o BiH. oni su specifican tip ljudi. ne namjeravaju se nikada vratiti u BiH, a pljuju po njoj kad god mogu.
ja ne razumijem zasto takvi ljudi uopste citaju vijesti o BiH.
ne planiraju da se vrate. cemu onda svrha citanje (i komentiranja) vijesti o toj drzavi ?
komentari su potrebni da bi se lijecila osobna frustracija, jer i tamo su nezadovoljni u dubini sebe. Nisu ni sposobni da to uvide, ograniceni od rodjenja.
Jel to i za Zlatu vrijedi?
iamia

#182 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by iamia »

snaga_znanja wrote:[
Posao imam, platu imam, prijatelja imam vise nezaposlenih nego zaposlenih, a da bi otisao gore sam lutat malo mi je zajebano jer imam bebu. I zbog tog djeteta mi je jedina zelja odvalit odavde. Da moze zivjeti u uredjenom i normalnom svijetu. A vi se ovdje hranite patriotizmom...
uredjen i normalan svijet ne postoji. to je iluzija. fatamorgana.
fantom slobode

#183 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by fantom slobode »

snaga_znanja wrote:
Eto odlicno, za dijete polako, trudi se da ga posaljes u dobru skolu (znam da ih u Sarajevu ima), pruzi joj dobar odgoj, Evropa dok ona uzraste ce vec biti globalno selo, ako je bude volja, moze i u Portugalu da zivi i radi. Ne hranimo se mi patriotizmom, patriotizam je dio svake stabilne licnosti.
Usput za ove nezaposlene, sto sjede po kafanama, otkud pare za to, smartphone u dzepu, ogroman broj automobila u gradu i internet prikljucak... Vjeruj u dosta slucajeva je nezelja za radom osnov nezaposlenosti. Svi bi u fotelju. Pricao sam sa majstorom sto mi je radio u stanu parket, kazem kako zivis, kaze odlicno. Od ponedeljka do petka sam u Sarajevu, vikend sa porodicom u Zavidovicu, zaradim 2000KM mjesecno manje vise, u zavisnosti od posla.
Drugi mi dodje u novom peugeot-u 308 postavljati vodovodnu instalaciju, povratnik iz Njemacke, uredna radna uniforma, sve odradio, pocistio, profesionalac pravi, naplatio (naravno) - je li ti mislis da vodoinstalater u Njemackoj vozi peugeot-a 308 novog, a da ga ne muci kredit nekih 5 godina - ako to mislis grdno se varas. I sve to u Bosni, koja je rupa svijeta...
snaga_znanja

#184 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by snaga_znanja »

GDP (purchasing power parity): country comparison to the world: 108

GDP - per capita (PPP): country comparison to the world: 124

Unemployment rate: 43.3% (2011 est.) country comparison to the world: 189

Population below poverty line: 18.6% (2007 est.)

Industrial production growth rate: 97

Railways: total: 601 km country comparison to the world: 107

Birth rate:
Field info displayed for all countries in alpha order. 8.9 births/1,000 population (2012 est.) 210

Unemployment, youth ages 15-24: Field info displayed for all countries in alpha order. total: 47.3%

Dakle najmanje 100 zemalja u svijetu ima bolje uslove za zivot od nas... Ali mi imamo dusu... :lol:
snaga_znanja

#185 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by snaga_znanja »

I da dodam. U 189 zemalja svijeta veca je procentualna zaposlenost nego kod nas i onda dodje neko i kaze to je zato sto omladina nece da radi... :lol:
iamia

#186 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by iamia »

pa odes u jedno od tih 100 zemalja i uzivas,,.
sta cekas?

ps.
statistika je kurva koju svako izvrce zavisno od cilja ( Bill Maher).
fantom slobode

#187 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by fantom slobode »

snaga_znanja wrote:I da dodam. U 189 zemalja svijeta veca je procentualna zaposlenost nego kod nas i onda dodje neko i kaze to je zato sto omladina nece da radi... :lol:
primjer porodice protjerane iz sela Trubari, opstina Srebrenica. Otac ubijen, majka koja nije nikad radila, 24 godine dvoje djece, jednom 4, kcerki godina dana. Situacija iz 1997, nigdje nista, otisla u zemlje Benelux-a, tamo privremena dozvola boravka, nula bodova. Vratila se za 2 godine nazad, u nista.
Situacija iz 2012 - napravila kucu u Zivinicama, nije hipoteka, sve sto je napravila njeno je, kcerka skoro zavrsava srednju skolu u Tuzli, spremna da studira (mama nema osnovnu) sin bez posla, zvanicnog, ustvari stalno u poslu, sto na svojoj kuci, sto sirom zemlje i u Evropi. Pozitivan duh u kuci, toplina doma, osmijeh na licima svih clanova porodice. E kad je mogla ona, sto je bila na totalnom dnu, moze onda svako, kad hoce. Ona ne sjedi, vec se bori za bolje sutra, sebe i svoje djece. Ne gledaj statistiku, gledaj sebe, boljitak za svoju porodicu.
alanskoda

#188 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by alanskoda »

da zakljucimo, bih je raj na zemlji. posla ima samo nas narod nece da radi. zdravstvo i skolstvo su dzabe. Idem starog sad zvati i reci mu da je zdravstvo djaba. levatili su ga sve ove godine pa je lijekove placao.

samo da mi je znati kad je toliko uredjena drzava i zdravstvo djaba, koji urac se skoro svaki dan za nekog skupljaju pare za lijecenje.
alanskoda

#189 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by alanskoda »

iamia wrote:pa odes u jedno od tih 100 zemalja i uzivas,,.
sta cekas?

ps.
statistika je kurva koju svako izvrce zavisno od cilja ( Bill Maher).

da moze vjerovatno bi otisao. a ko si ti da nekom to kazes? uhh
negativ

#190 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by negativ »

Zlata, tj. njeni roditelji prepoznali priliku, iskoristili je i to je to. Sad kad nisu uspjeli stvoriti sebi još koju priliku prebacuju priču na tzv. Crnu Rupu. Očigledno da su svi oni zarobljeni u vremenu kad je crna rupa gutala sve oko sebe u vatri topovskih cijevi, logora, klanja i svega ostalog . Komentarisati i kritikovati nešto, a ne nuditi određena rješenja je lajanje na mjesec pa mislim da Zlati ne treba pridavati toliko važnosti jer se, očito, ona tim hrani.
iamia

#191 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by iamia »

alanskoda wrote:da zakljucimo, bih je raj na zemlji. posla ima samo nas narod nece da radi. zdravstvo i skolstvo su dzabe. Idem starog sad zvati i reci mu da je zdravstvo djaba. levatili su ga sve ove godine pa je lijekove placao.

samo da mi je znati kad je toliko uredjena drzava i zdravstvo djaba, koji urac se skoro svaki dan za nekog skupljaju pare za lijecenje.
rekao sam zdrastvo je dzabe a ne lijekovi.
kada odu doktoru na pregled, da li tvoji roditelji placaju doktora za to ili ne ?
ne, naravno.
e u tome je problem. jer u BiH i oni koji rade i placaju dazbine i oni koji ne rade (i ne placaju nista) imaju isto lijecenje. a to je recept za katastrofu.
ja sam u americi naucio da platim za svaki pregled, svaku posjetu,svaki nalaz.
i ako idem na operaciju, posebno platim krevet sa tv,, posebno HBo i druge kanale.... posebno veliku sobu, malu sobu, sa ili bez drugih kreveta. - sve se placa. koliko para toliko i muzike.
a u BiH je svakome isto. da dodam, svakome isto (lose).

prekjucer mi je kcerka (4god) imala upalu zuba. odem u dom zdravlja, i sokiram se. kao da sam u hitchkock'ovom filmu "psycho". ono, tamni ulazi, svjetla blicaju, uruseni stubovi, odvratni wc'ei.
htio sam spakovati kufere i odmah pobjeci iz ove zemlje :D ,,

ali, primise nas odmah , iako nisam ni imao zdrastvenu knjizicu.
doktorica mi pregleda kcerku i propisa antibiotike. ja NORMALNO uhvatih se za dzep i odlijepi svotu novca i stavih doktorici na sto...
kad u hodniku, eto doktorice, vice pred svima (oko 20 pacijenata na sjedistima okolo), kako ona ne prima novac, kako radi svoj posao.
meni krivo. pravo me osramoti !!
luckylaka

#192 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by luckylaka »

VjecitiStudent wrote:Dobro je saznati da je za rat u BiH i ratne i poslijeratne nedace stanovnistva u BiH uglavnom krivo dvanaestogodisnje dijete koje se usudilo pisati dnevnik :-)
Kada ovako nesto saznas onda bi bilo red da citiras od koga,kako i gdje si saznao inace ti ovo ide u jacu provalu
fantom slobode

#193 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by fantom slobode »

Opis Zlatine crne rupe...
Zdravstvo, stvarni dogadjaj:
Dijete, 5 godina staro dolazi iz inostranstva i ne moze da hoda. Doktor u toj organizovanoj drzavi i to onaj kucni konstatovao da ce se proci prirodnim putem da je to cesta pojava kod djece u tom dobu (?valjda da ne hodaju?) mama koja vjeruje u savrsenost sistema zadovoljna sa tim iskazom. Odlazak u Vrazovu, doktor povratnik iz Amerike, pregledao i konstatovao da se u datom slucaju mora dati antibiotska terapija, nakon prve dijete prohodalo. Troskovi - nula. Dijete, a ni mater nisu kod nas osigurani.
Isti slucaj sa pravim Nijemcem i njegovom djecom - troskovi nula, cini mi se dispanzer na Otoci. Svabo nije shvatio nista, ne moze sebi da dodje od cuda, poceo da vadi neke kartice, kao evo, osiguranje...kaze njemu doktorica, sve je u redu, dijete je to.
Cudna crna rupa i cudno zdravstvo. Ortopedija, Sarajevo. Doktor cini mi se Gavrankapetanovic. Pokusaj mita prije pregleda od strane sestre pacijenta - odgovor brz i gromoglasan, gospodjo, to meni nije potrebno, vratite vi to kuci.
7 dana kasnije, stariji doktor na Plastici - mama od doticne donijela kesu svega, doktor joj rece, prvo ovo je moj posao, primam ja platu za to, drugo ja sam covjek vjernik, ne slaze se sa mojim vjerskim nacelima, izadjite odmah molim vas i ostavite me sa pacijentom nasamo.
Sve u svemu, eto primjera, naravno da ima negativnih, svi smo mi razliciti (bas kao ove spomenute sa mitom, rade u drzavnoj sluzbi, pri institucijama :-) sve je onako kako si navikao i sta ocekujes...i sta zelis da vidis. Moze biti crna rupa, a moze biti i suprotno, licni izbor. Znam samo da krajnosti nikad nisu vjerodostojne.
alanskoda

#194 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by alanskoda »

iamia wrote:
alanskoda wrote:da zakljucimo, bih je raj na zemlji. posla ima samo nas narod nece da radi. zdravstvo i skolstvo su dzabe. Idem starog sad zvati i reci mu da je zdravstvo djaba. levatili su ga sve ove godine pa je lijekove placao.

kada odu doktoru na pregled, da li tvoji roditelji placaju doktora za to ili ne ?
ne, naravno.
e u tome je problem. jer u BiH i oni koji rade i placaju dazbine i oni koji ne rade (i ne placaju nista) imaju isto lijecenje. a to je recept za katastrofu.
i ako idem na operaciju, posebno platim krevet sa tv,, posebno HBo i druge kanale.... posebno veliku sobu, malu sobu, sa ili bez drugih kreveta. - sve se placa. koliko para toliko i muzike.

prekjucer mi je kcerka (4god) imala upalu zuba. odem u dom zdravlja, i sokiram se. kao da sam u hitchkock'ovom filmu "psycho". ono, tamni ulazi, svjetla blicaju, uruseni stubovi, odvratni wc'ei.

doktorica mi pregleda kcerku i propisa antibiotike. ja NORMALNO uhvatih se za dzep i odlijepi svotu novca i stavih doktorici na sto...
kad u hodniku, eto doktorice, vice pred svima (oko 20 pacijenata na sjedistima okolo), kako ona ne prima novac, kako radi svoj posao.
ma ja zato ovdje postoji tema kako su sestre i doktori gladni para i poklona.
evo i kod mene je u holandiji djaba lijecenje. nista ne placam a ne moram ni poklone nositi.
alanskoda

#195 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by alanskoda »

fantom slobode wrote:Opis Zlatine crne rupe...
Zdravstvo, stvarni dogadjaj:
Dijete, 5 godina staro dolazi iz inostranstva i ne moze da hoda. Doktor u toj organizovanoj drzavi i to onaj kucni konstatovao da ce se proci prirodnim putem da je to cesta pojava kod djece u tom dobu (?valjda da ne hodaju?) mama koja vjeruje u savrsenost sistema zadovoljna sa tim iskazom. Odlazak u Vrazovu, doktor povratnik iz Amerike, pregledao i konstatovao da se u datom slucaju mora dati antibiotska terapija, nakon prve dijete prohodalo. Troskovi - nula. Dijete, a ni mater nisu kod nas osigurani.
Isti slucaj sa pravim Nijemcem i njegovom djecom - troskovi nula, cini mi se dispanzer na Otoci. Svabo nije shvatio nista, ne moze sebi da dodje od cuda, poceo da vadi neke kartice, kao evo, osiguranje...kaze njemu doktorica, sve je u redu, dijete je to.
Cudna crna rupa i cudno zdravstvo. Ortopedija, Sarajevo. Doktor cini mi se Gavrankapetanovic. Pokusaj mita prije pregleda od strane sestre pacijenta - odgovor brz i gromoglasan, gospodjo, to meni nije potrebno, vratite vi to kuci.
7 dana kasnije, stariji doktor na Plastici - mama od doticne donijela kesu svega, doktor joj rece, prvo ovo je moj posao, primam ja platu za to, drugo ja sam covjek vjernik, ne slaze se sa mojim vjerskim nacelima, izadjite odmah molim vas i ostavite me sa pacijentom nasamo.
Sve u svemu, eto primjera, naravno da ima negativnih, svi smo mi razliciti (bas kao ove spomenute sa mitom, rade u drzavnoj sluzbi, pri institucijama :-) sve je onako kako si navikao i sta ocekujes...i sta zelis da vidis. Moze biti crna rupa, a moze biti i suprotno, licni izbor. Znam samo da krajnosti nikad nisu vjerodostojne.

kad smo vec kod strucnjaka . primjer iz mog zivota. otac mi je teski astmaticar, dosao kod mene u posjetu. sa sobom ponije tri boce infuzije u slucaju da dobije napad. poslije para dana dobije on napad i mi odemo kod doktora, covjek se zavalio od smijeha. pa kaze mi smo te boce prevazisli prije 20 godina.sve to ima u tabletama. elem nejse, dobije moj stari te tablete, prepise mu jos i terapiju. poslije terapije moj stari nije imao napad astme godinu i po. i sve to djaba.
alanskoda

#196 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by alanskoda »

Johnbachinger wrote:kakva god da je nasa je!
a sto se Zlate tice ,nije ni njena rupa zlatna
jesi li je probao?
fantom slobode

#197 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by fantom slobode »

alanskoda wrote:
evo i kod mene je u holandiji djaba lijecenje. nista ne placam a ne moram ni poklone nositi.
ja sam cuo da je Holandija sto se tice zdravstvene njege peta u svijetu, je li to tacno i kazes da je sve tamo djaba, ja ljepote, treba Dinu Merlina poslati na dosadjivanje kose.
rrikikiki

#198 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by rrikikiki »

karanana wrote:Naravno da ce u sarajevu uzivati neko ko ima 4-5 milja platu, pretpostavljam radi za neku stranu organizaciju, ambasadu ili slicno.... Taj neko moze iskoristiti vrijeme i za biciklo i za prirodne ljepote i za kushanje bosanske i drugih kuhinja koje sarajevo nudi. To je zivot 1-2% stanovnika
Zaradjivala sam bila 1400km (radila za bosansku privatnu firmu), stanarina mi je bila 600. Zivjela sam blizu vilsonovog. :)
Sjecam se da mi je to bilo poprilicno na knap ali sam dobila povisenje nakon godine dana za ja mislim nekih 300km pa je malo pomoglo. Ne znam kakve su sada place, nisam trenutno u sarajevu iako cu se nadam se vratiti kad mi za par mjeseci istekne ugovor tu gdje sam sada ali po tome sto se pise po forumima i komentarima na sax-u izgleda da je malo losije nego sto je prije bilo. Ne znam doduse da li je to stvarno istina jer znam da se nasi ljudi opcenito (i hrvati isto) vole zaliti iako imaju love i za brendirane stvari i za sjedenje po kaficima. Mozda je ono sto je mene spasilo to da nisam neki sopoholicar i ne volim piti (a alkohol fakat zna biti skup) pa tu ustedim.

Ne znam, u svakom slucaju razdoblje koje sam bila u Sarajevu meni je bilo stvarno fino. Dosta mi je bilo da preko vikenda odem na ustipke kod dragana i da mi cijeli tjedan bude super truper. :)
Bumblica

#199 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by Bumblica »

alanskoda wrote:
iamia wrote:

ne, naravno.

ja od prijatelja cula drukcije, oni su tamo u holandiji, a kako to ti mislis " dzaba" ?
rrikikiki

#200 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by rrikikiki »

snaga_znanja wrote:GDP (purchasing power parity): country comparison to the world: 108

Birth rate:
Field info displayed for all countries in alpha order. 8.9 births/1,000 population (2012 est.) 210

Unemployment, youth ages 15-24: Field info displayed for all countries in alpha order. total: 47.3%

Dakle najmanje 100 zemalja u svijetu ima bolje uslove za zivot od nas... Ali mi imamo dusu... :lol:

ok ja nesto na kuzim kod vas ljudi iz Bosne. ok, recimo da je toliko lose koliko puno ljudi ovdje kaze da je. Iskreno, nezaposlenost od 47% je !!!! Ali vi ste krivi. Ok, kriv je rat, politicari, prodane duse mito i korupcija. Ali vi se uopce ne pokrecete. Citam onaj sarajevo-x to su zalopojke svaka roman i pol na svakom komentaru. Ali zasto se ne pokrenete? Imam osjecaj da ste jaki samo u zaljenju i nicemu drugom. Negdje sam procitala da je netko rekao da bi vam zemlja mogla biti kao Svicarska, kad bi stvarno to htjeli. Ok, ima ljudi koji to mozda ne zele ali vi koji zelite pa daj se potrudite. Mislim ne mogu vjerovati da nema uopce normalnih ljudi vise i da se nema sa kime nesto napraviti, organizirati itd. Probajte barem i to je bolje nego sjediti doma i apaticno zivjeti svaki dan. Jbg imate samo jedan zivot!

Gledala sam neki dan dokumentarac pod imenom Yes men fix the world. Pogledajte pa vidite sto samo dvije osobe mogu napraviti a kamoli da ih se skupi 5, 10, 50. Mislim da ste previse pali u apatiju i da ne kuzite da vam to sto se stalno podsjecate da je lose u Bosni nikako ne moze pomoci. Ne mozes sa negativnim stavom nista promijeniti. Nisu vama problem ni politicari ni korupcija ni srbi ni hrvati mislim da ste vi sami sebi najveci problem.
Znam da je tesko ali morat cete se pokrenuti nema vam druge. Ili to ili neka 'neprijatelj' (ko god to bio, od politicara do idiota) pobijedi.
Post Reply