KS - Načelnici opština: all about

Post Reply
El_comadante

#176 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by El_comadante »

cindrlimindrli wrote:
Opetja033 wrote:Sta je teokratija? Sto se trazi od ugostiteljskih objekata koji se nalaze 5 metara (!!!! 5, ne pedeset, sto, pet stotina) od dzamija da ne sluze alkohol tokom Ramazana? To je osnovna ljudskost i postovanje. Da je u pitanju potpuna zabrana i ja bih bio protiv.
Jedno je traziti od njih da to ne rade a drugo je nametnuti zakon. To je neciji privatni biznis koji se ovim aktom
proglasava nelegalnim jer se radi o ZABRANI. Da slucaj bude jos gori u pozadini svega je religija, za Bliski Istok ovo
bi bilo sasvim normalna pojava, za BiH koja je sekularna drzava ovo je glupost.
a šta su vjernici jesu li oni ljudi imaju li oni svoja prava? ti shvati da ovde ima i muslimana i nije ti ovo zapadna Europa gdje je dominatno kršćansko stanovništvo.
Opetja033

#177 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Opetja033 »

StupskaBitanga wrote:turbo giga mega vjernici nije uvreda već činjenica koja se pokrepljuje dokazima da veliki broj tih koji ne izlaze sa teravija, džuma i ostalih namaza prvu noć bajrama završe na bazenima, bosni ili u royalu uz radojku, cicu micu i kompaniju
Licemjerno zar ne?
Izgleda da je ovdje problem što je istina da je ramazan prestao biti individualna stvar pa je postao opšta
Polazis od toga da je hiljadu puta ponovljena laz istina. Ja licno ne znam nikoga ko posti, ide na teravije, obavlja ostale namaze i ide na dzume a da za prvi dan Bajrama zaglavi u kafani ili da cuga. Dakle ne znam bukvalno ni za jedan primjer a krecem se u sirokom krugu ljudi gdje su mi medju najblizim prijateljima i oni koji nastavljaju cugati za Ramazan. Evo ja npr postim uglavnom, ne obavljam sve namaze, ne idem na sve teravije - dakle prosjecni i tipicni Bosnjak. Ali nikada mi ne bi palo na pamet da za prvi (drugi, treci) dan Bajrama zaglavim u kafani i da se olesim od alkohola. Uglavnom se olese za Bajram oni koji ne poste a prestanu cugati, ja licno nijednog postaca ne poznajem. A mozete ovu Goebelsova propagandu do sutra ponavljati, od nje necete napraviti mjeru ili istinu.

I Ramazan u ovom gradu nikada nije bio individualna stvar. Kao sto sam rekao ranije, ako ste vi ili vasi roditelji dosli u Sarajevo nakon 1945. to ne znaci da je ovaj grad nastao tada pa da po tom periodu postavljate arsine. U gradu gdje je muslimansko stanovnistvo debelo vecinsko, Ramazan nikako ne moze biti individualna stvar. Isto kao sto Bozic/Uskrs ne mogu biti individalna stvar u Londonu, Parizu, Rimu, NY, itd.

StupskaBitanga wrote:a ovo
A gdje sam ja koga uvrijedio pa da kmecis administraciji?
evo pročitaj sam šta si izjavio uz toliku dozu drskosti i bahatosti
Nece valjda neko sa Stupa odlucivati o tome sta ce Carsija, koja je srce i dusa muslimanskog zivota Bosnjaka, raditi?
Sta je ovdje uvreda? Koliko puta je na ovom forumu receno "Nece Sarajevo odlucivati sta ce se raditi u Mostaru". Samo sada izmjeni ova dva grada i ubaci bilo koju drugu kombinaciju gradova i imaces bezbroj primjera. Nijedan od njih naravno nije sankcionisan. Iznio svoje misljenje, nema nikakve uvrede. Osim ako smatras sam Stup uvredom.
Last edited by Opetja033 on 11/07/2013 14:01, edited 2 times in total.
dustaban

#178 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by dustaban »

OVO SE OVAKO NE SMIJE RADITI !

Ovakve stvari pisati na ZVANICNOM memorandumu sekularne opstine u sekularnoj drzavi je NEDOPUSTIVO.

I kao sto mi nevjernici trebamo imati osjecaj prema vjernicima, pogotovo u dane posta, tako isto vazi i obrnuto, vjernici, pogotovo ako su DUZNOSNICI nekih javnih funkcija moraju imati osjecaj (ako ne i obavezu) za sekularno ponasanje.
Pravi vjernik nece smatrati uvredom niti ako onaj do njega pije i jede u dane ramazana jer on naprosto ne posti. Ali, velim, i ovaj drugi bi trebao imati obzira pa makar ne srkati onu kafu... yebla ga kafa bolje bi mu bilo da pije caj!
:mrgreen:
StupskaBitanga

#179 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by StupskaBitanga »

što samo čekam zvaničnu potvrdu da se uvodi prinudni godišnji odmor za vrijeme ramazana
Opetja033

#180 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Opetja033 »

El_comadante wrote:
cindrlimindrli wrote:
Opetja033 wrote:Sta je teokratija? Sto se trazi od ugostiteljskih objekata koji se nalaze 5 metara (!!!! 5, ne pedeset, sto, pet stotina) od dzamija da ne sluze alkohol tokom Ramazana? To je osnovna ljudskost i postovanje. Da je u pitanju potpuna zabrana i ja bih bio protiv.
Jedno je traziti od njih da to ne rade a drugo je nametnuti zakon. To je neciji privatni biznis koji se ovim aktom
proglasava nelegalnim jer se radi o ZABRANI. Da slucaj bude jos gori u pozadini svega je religija, za Bliski Istok ovo
a šta su vjernici jesu li oni ljudi imaju li oni svoja prava? ti shvati da ovde ima i muslimana i nije ti ovo zapadna Europa gdje je dominatno kršćansko stanovništvo.
To je ocito glavni problem kod pojedinaca pa cak i stvari koje su potpuno normalne u Zap. Europi gledaju kroz svoju islamofobicnu prizmu ako se pocnu primjenjivati u Sarajevu. A kamoli da se uzme u obzir cinjenica da u ovom gradu muslimani cine vise od 70% stanovnistva i da ce se po tom pitanju zasigurno razlikovati od ostalih europskih gradova.
detroit-mercy

#181 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by detroit-mercy »

Opetja033 wrote:
miki.ba wrote:
Opetja033 wrote:
boldirano: vrhunac bezobrazluka i ironije je kada deklarisani ateista pokusava odrediti ko je vjernik a ko nije. Srecom pa nisi mjerodavan.
Razlika izmedju tvog stava i mog jeste taj sto tebe apsolutno niko ne pita za tvoje misljenje (po ovom pitanju koje si sada potegnuo), niti si validan niti si mjerodavan. A moje misljenje po pitanju konzumiranja alkohola na javnim mjestim je zakon koji i ti moras slijediti ma koliko te nerviralo i ma kolike ti frustracije to izazivalo. Priznaces da je ogromna razlika. :wink:
Priznati ceš da je licemjerno zabraniti alkohol blizu džamija samo u periodu ramazana.
Vjernik si valjda znaš da se i mimo ramazana ne smije konzumirati alkohol.

Šta da ti kažem osim da je bezobrazno, u jeku sezone dobiju ovakvu zabranu.
Šta briga stranca sto je ovdje ramazan, realno?
Šta briga ugostitelja što je ramazan, realno?
Kao sto sam rekao, puna ti je Carsija lokala koji ne toce alkohol samo uz Ramazan. I sasvim sam siguran da dobar dio ugostitelja nema nista protiv.
Turista valjda treba da se prilagodi domacim adetima. Opet ponavljam: apsolutno sam protiv toga da se za vrijeme Ramazana zabrani tocenje alkohola u svim ugostiteljskim objektima iako bih licno volio jer je i to stvar adeta (znas, Sarajevo nije nastalo 1945. godine). I to zabrana bi i za mene bila vec vrlo problematicna. Mimo tih 5 metara opet ti je puna Carsija objekata u kojima ce se bez problema moci tociti alkohol, ovako letimice sada kroz glavu letam po Carsiji i mislim da ovaj zakon nece zahvatiti vise od 10% ugostiteljskih objekata. Sta je problem?

Ako sam te dobro shvatio ne bi onda imao nista protiv da se tokom citave godine zabrani tocenje alkohola u objektima koji su unutar tih 5 metara od dzamija? Jer si protiv ovoga zato sto ti je licemjerno.
Problem kod vecine ljudi je ovdje sumnja, a sta je sljedece :D , ove godine je 5 metara iduce mozda 50 metara, i gdje je granica koju treba povuci u jednoj tzv "sekularnoj drzavi".
StupskaBitanga

#182 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by StupskaBitanga »

Dosta smo se mi prilagođavali nek se oni nama prilagođavaju
cindrlimindrli

#183 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by cindrlimindrli »

El_comadante wrote:a šta su vjernici jesu li oni ljudi imaju li oni svoja prava? ti shvati da ovde ima i muslimana i nije ti ovo zapadna Europa gdje je dominatno kršćansko stanovništvo.
Imaju slobodu i pravo na praktikovanje svoje religije, ali nemaju pravo nametati svoje vjerske stavove drugima.
Religija je odvojena od drzave, bar bi ovo trebalo biti jasno svakom pojedincu. Znam da nije Zapadna Evropa, ali
isto tako nije ni Saudijska Arabija.
detroit-mercy

#184 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by detroit-mercy »

El_comadante wrote:
cindrlimindrli wrote:
Ali zasto onda samo parcijalno primjenjivati neke zakone i norme, zasto ne onda zatvoriti sve ugostiteljske objekte od sabaha do aksama, jer pobogu u gradu ima vjernika pa bi se mogli uvrijediti kada vide da neko pije sok ili jede desetku u pola sa lukom a vrijeme je posta :D . Jesi vidio kako u S. Arabiji donesose dekret, koga vide da jede ili pije na javnom mjestu, noga mu je.
Opetja033

#185 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Opetja033 »

StupskaBitanga wrote:Dosta smo se mi prilagođavali nek se oni nama prilagođavaju
Upravo.
madner

#186 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by madner »

Sto se adeta tice, bosanski adet je konzumiranje alkohola. Pogledati pod svakim putopisom.

Nego zanima me otkad je ovo na opcinskom nivou?
dustaban

#187 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by dustaban »

Opetja033 wrote: To je ocito glavni problem kod pojedinaca pa cak i stvari koje su potpuno normalne u Zap. Europi gledaju kroz svoju islamofobicnu prizmu ako se pocnu primjenjivati u Sarajevu. A kamoli da se uzme u obzir cinjenica da u ovom gradu muslimani cine vise od 70% stanovnistva i da ce se po tom pitanju zasigurno razlikovati od ostalih europskih gradova.
Yebla vas vise ta islamofobija. To je postalo nesto kao islamo-fobo-paranoja!

Velis 70% nekih ima pravo da nametne pravila svima!
E pa nece biti tako druze. I ako vec poredis "islamsku bosnu" i krscansku evropu de mi onda navedi primjer bilo kakve restrikcije u dane KORIZME u bilo kojoj krscanskoj evropskoj drzavi!

De ba, razmislite sta pricate.
StupskaBitanga

#188 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by StupskaBitanga »

Opetja033 wrote:
StupskaBitanga wrote:Dosta smo se mi prilagođavali nek se oni nama prilagođavaju
Upravo.
zato sam napisao jer vidim da ova ošta struja nikako ne popušta
Comrad

#189 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Comrad »

Mene samo nervira to sto se svi za ramazan prave super-ultra vjernici.

Citam sad po fejsu jbt, to raja hvali ovaj potez (bio on istinit ili ne) kao bravo za nacelnika, tako treba u cijeloj drzavi i sl. I to sve postavlja raja koja vecinom cuga i dzamiju vidi u prolazu. Eventualno zaluta na koju dzumu da pobjegne sa posla. Veoma mali broj istinskih vjernika je tu.

Ali heeej, sad ce njemu lajkat ljudi. I cim je ovo napisao, sigurno je vjernik i automatski mora da je i dobar covjek. :-) :roll:

Ne kazem da sad treba izaci i lokati ko konj, naravno da treba postovati svacije obicaje, ali koji se klinac pravis nekim vjernikom. Suti brate, sebi si vjernik nisi meni. Ako Allah sve vidi i sve cuje, pa ne moras se ti nikome pokazivati. Drzi to iza svog praga. Sebi postis, ne postis meni.

Bas bih volio da vidim sta bi se desilo da grad ugosti neki sajam, forum, predavanje ateista. Pa ja mislim da bi mrtve glave pale. A svima puna usta solidarnosti, postivanja drugih itd... :run:
StupskaBitanga

#190 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by StupskaBitanga »

comrad :thumbup:
detroit-mercy

#191 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by detroit-mercy »

madner wrote:Sto se adeta tice, bosanski adet je konzumiranje alkohola. Pogledati pod svakim putopisom.

Ma ta glupost se moze oboriti na svakom sudu :D ali eto, neka se ima o cemu pricati.
convict

#192 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by convict »

.
Last edited by convict on 12/02/2014 00:26, edited 1 time in total.
Mr. Brightside

#193 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Mr. Brightside »

Comrad wrote: Bas bih volio da vidim sta bi se desilo da grad ugosti neki sajam, forum, predavanje ateista. Pa ja mislim da bi mrtve glave pale. A svima puna usta solidarnosti, postivanja drugih itd... :run:
koliko čuh skupljaju se svako malo u Džoniju, pa navrati :D :lol:
detroit-mercy

#194 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by detroit-mercy »

El_comadante wrote:
convict wrote:
El_comadante wrote:
pazi zabrana je na javnom mjestu nije u privatnim kučama. sekularizam je i da paziš na osječaje vjernika kojih u ovom gradu ima mnogo.
Ne znam zašto bi vrijeđalo osjećaje vjernika to što neko ko nije vjernik pije pivu u kafani. Koga to vrijeđa, ima na raspolaganju desetine drugih objekata gdje se svakako ne toči alkohol.

I šta je sljedeće? Zabranit će kladionice, loto i bingo tokom Ramazana? Pa onda prodaju svinjskog mesa u Mercatoru? Pa će onda nekog vrijeđati što žene hodaju u suknjama?
nebavim se gatanjem pa neznam šta je slijedeče ali treba poštovati različitosti. ko tebi brani da piješ, jedeš itd u tvojoj kući ali ipak na javnim mjestima je malo drugačije.
@Comrad netreba nikoga generalizovati. ako ima jedan musliman u čitavom sarajevu treba to poštovati a sad sve muslimane poštene i normalne tako gledati jer ima i takvi kao što ti kažeš. eto vidiš i to je sekularizam. i takvi idu u džamiju i poste i neka ih. sad bi ja trebao reći nemoj ti iči u džamiju ako se nečeš ponašati noramlno čitavu godinu. imali ja pravo ikome zabraniti da ide u džamiju?

@libero a ko tebi brani da piješ kad hočeš? zabrana je na javnom mjestu. a zašto svi ostali mi moramo znati da ti piješ i da voliš popiti.
Vidis, ja sa boldanim imam veliki problem, a zamijeni ono jedes pijes kod svoje kuce sa postis klanjas kod svoje kuce pa ces vidjeti koliko ima smisla u svemu navedenom.
Drugo, zbog cega ti imas problem ako neko jede ili pije na javnom mjestu tokom Ramazana, za u prinicipu ti time ne pobjedjujes iskusenje i dokazujes cvrstinu svoje vjere jer gledas ljude oko sebe kako jedu i piju a ti npr. postis.
Ja licno nemam problema ako sjedim sa nekim u drustvu ko ne pije alkohol, ko posti mjesec Ramazana i ko sve to exponira javno, ali isto tako trazim od te iste osobe da i ona nema problema ako neko pije ili ne posti u toku Ramazana. Jer na kraju, vjera je nesto izmedju tebe i boga a ne izmedju tebe i carsije :D .
NeenaSa

#195 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by NeenaSa »

@Comrad, to je to. :thumbup:
Lakat Jebić

#196 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Lakat Jebić »

ovo ce pogodit samo onu kafanu sto je naslonjena na zid carsijske dzamije, kad se krene prema vijecnici. uostalom da ima kakve kulture, ne bi ga ni tocio na 5 metara od dzamije

edit: i bodyguard i ginanini na ferhadiji, bukvalno samo te tri kafane
miki.ba

#197 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by miki.ba »

Opetja033 wrote:
Kao sto sam rekao, puna ti je Carsija lokala koji ne toce alkohol samo uz Ramazan. I sasvim sam siguran da dobar dio ugostitelja nema nista protiv.
Jedno je nametanje, a nešto sasvim drugo kad neko svojevoljno ne toci alkohol.
Turista valjda treba da se prilagodi domacim adetima. Opet ponavljam: apsolutno sam protiv toga da se za vrijeme Ramazana zabrani tocenje alkohola u svim ugostiteljskim objektima iako bih licno volio jer je i to stvar adeta (znas, Sarajevo nije nastalo 1945. godine). I to zabrana bi i za mene bila vec vrlo problematicna. Mimo tih 5 metara opet ti je puna Carsija objekata u kojima ce se bez problema moci tociti alkohol, ovako letimice sada kroz glavu letam po Carsiji i mislim da ovaj zakon nece zahvatiti vise od 10% ugostiteljskih objekata. Sta je problem?
Turista je krenuo na odmor u jedno multikulturalno Sarajevo gdje ga doceka zabrana alkohola.
Jebo turistu, sta cemo sa ugostiteljima kojima je ovo mjesec u kojem se vade.
Ako jednom ugostitelju od tih 10% smeta ova zabrana to je nametanje, ne piše u ugovoru da je tu zabranjeno tociti alkohol.
Ako sam te dobro shvatio ne bi onda imao nista protiv da se tokom citave godine zabrani tocenje alkohola u objektima koji su unutar tih 5 metara od dzamija? Jer si protiv ovoga zato sto ti je licemjerno.
Ovo jeste licemjerno, a najviše prema ugostiteljima, kad bi stavili zabranu za cijelu godinu bar bi ljudi znali na cemu su.
A što se mene tice ja bi i tada bio protiv.
Lakat Jebić

#198 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Lakat Jebić »

radi se o 5 metara od vjerskog objekta i sad ces ti nas ubjedjivat da ce turistu docekat zabrana alkohola?
Opetja033

#199 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Opetja033 »

madner wrote:Sto se adeta tice, bosanski adet je konzumiranje alkohola. Pogledati pod svakim putopisom.

Naravno, uvijek bilo i uvijek ce biti. Ali za Ramazan ne.

Opcina je vlasnik dobrog dijela poslovnih objekata na Carsiji, ako ne i vecine. Drugi dio pripada Vakufu, tj ono sto mu je do sada vraceno. U svakom slucaju mislim da je ovo u njihovoj nadleznosti, ovo pisem sa rezervom.
VjecitiStudent

#200 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by VjecitiStudent »

Lakat Jebić wrote:ovo ce pogodit samo onu kafanu sto je naslonjena na zid carsijske dzamije, kad se krene prema vijecnici. uostalom da ima kakve kulture, ne bi ga ni tocio na 5 metara od dzamije

edit: i bodyguard i ginanini na ferhadiji, bukvalno samo te tri kafane
S obzirom da su džamiju tako uspješno sakrili od pogleda sa ulice, sumnjam da se zabrana na njih odnosi.

Zašto se dežurni čuvari islama u gradu, nikada ne oglasiše povodom ovih kafana?
Post Reply