Advokati

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
%tacno*

#176 Re: Advokati

Post by %tacno* »

Ne bih se slozio s'tobom oko ovoga '' to je bilo za vrijeme Jugoslavije''.
Slovenija je MORALA da vrati ogromnu imovinu (dvorce, vinograde, sume, zemljista...) a ono sto nije mogla da vrati morala je da obesteti i to ih je kostalo milijardama eura. Srbija je u velikom problemu jer je ceka isto to ali ne znam dokle se s'tim doslo kod nas.
hrle1976

#177 Re: Advokati

Post by hrle1976 »

%tacno* wrote:Ne bih se slozio s'tobom oko ovoga '' to je bilo za vrijeme Jugoslavije''.
Slovenija je MORALA da vrati ogromnu imovinu (dvorce, vinograde, sume, zemljista...) a ono sto nije mogla da vrati morala je da obesteti i to ih je kostalo milijardama eura. Srbija je u velikom problemu jer je ceka isto to ali ne znam dokle se s'tim doslo kod nas.
Sta Slovenija nekontam kakve dvorce, vinograde? Gjde u BiH? nekontam...

Da mi dobijeo od BiH vlade neke milione :lol: prije cu vjerovati da djeda mraz tj. onaj pravi pravcati zivi negdje dan danas u Laponinji te da letecim sankama obilazi djecu.
%tacno*

#178 Re: Advokati

Post by %tacno* »

hrle1976 wrote:
%tacno* wrote:Ne bih se slozio s'tobom oko ovoga '' to je bilo za vrijeme Jugoslavije''.

Da mi dobijeo od BiH vlade neke milione :lol: prije cu vjerovati da djeda mraz tj. onaj pravi pravcati zivi negdje dan danas u Laponinji te da letecim sankama obilazi djecu.
...ja sam stvarno mislio da si ti ozbiljan sagovornik... :roll: ovako :run:
hrle1976

#179 Re: Advokati

Post by hrle1976 »

%tacno* wrote:
hrle1976 wrote:

...ja sam stvarno mislio da si ti ozbiljan sagovornik... :roll: ovako :run:
Kako da budem ozbiljan kad u BiH drzava se zaduzuje da bi penzionerima isplatila penzie, sta da ocekivam? Da nam vrate 21 dulum zemlje na Butmiru tj. da aerodoroma nebude vise ili da mi pruze suvlasnitvo u aerodormu? Ja bi se pomirio sa suvasnistvom aerodoroma od 5%. nek je 1 dulum 40.000km tj. da mi vlada BiH isplati 840.000km. Ja u to nevjerujem, jer koliko mi je poznato u BiH hara klientizam! Mi da bi dobili tako nesto, prvo bi morali se dogovoriti sa nekim od vaznijih da mu damo 30% od sume, pa mozda i suidiji koji % pa da onda nekih 450.000KM da mi ostane ako ne i manje. Nebavim se klientizmom ni nekom korupcijom a da na fin pravni i posten nacin, izvini ako sam te razocarao ali ja u to nevjerujem. Da je nesto ovo u Sloveniji pa hajd vjerovao bi jer je drzava normalna, izvini ali u BiH pravde i nema ako mene pitas. Tu vlada pravo, jaci kaci.
%tacno*

#180 Re: Advokati

Post by %tacno* »

hrle1976 wrote: Kako da budem ozbiljan kad u BiH drzava se zaduzuje da bi penzionerima isplatila penzie, sta da ocekivam? Da nam vrate 21 dulum zemlje na Butmiru tj. da aerodoroma nebude vise ili da mi pruze suvlasnitvo u aerodormu? Ja bi se pomirio sa suvasnistvom aerodoroma od 5%. nek je 1 dulum 40.000km tj. da mi vlada BiH isplati 840.000km. Ja u to nevjerujem, jer koliko mi je poznato u BiH hara klientizam! Mi da bi dobili tako nesto, prvo bi morali se dogovoriti sa nekim od vaznijih da mu damo 30% od sume, pa mozda i suidiji koji % pa da onda nekih 450.000KM da mi ostane ako ne i manje. Nebavim se klientizmom ni nekom korupcijom a da na fin pravni i posten nacin, izvini ako sam te razocarao ali ja u to nevjerujem. Da je nesto ovo u Sloveniji pa hajd vjerovao bi jer je drzava normalna, izvini ali u BiH pravde i nema ako mene pitas. Tu vlada pravo, jaci kaci.
Svi se slazemo(bar vecina) da nam je buducnost u EU ali ta EU ima svoja pravila koja se moraju ispostovati, zakonodavstvo i sve drugo prilagoditi demokratskim sistemima.
Ni Slovenci nbisu bili sretni sto to moraju ispostovati pa su se zaduzili kod odredjenih finansijskih institucija da bi to ispostovali.
Srbija se godinama otimala da prodje ''bez naknada'' i kako sam cuo da su i oni promijenili odnosno prilagodili svoje zakonodavstvo po tom pitanju. Da li su dovoljno ucinili? Vrijeme ce pokazati odnosno implementacija istog.
velikibrnjo

#181 Re: Advokati

Post by velikibrnjo »

%tacno* wrote:
velikibrnjo wrote:
Cuj bezobrazno veliki, bilo bi vas dobro cuti da sve ide po tarifi kao kod notara
Da je to docekati!
U drugim zemljama su usluge advokata, luksuzne usluge, a kod nas je to 'scerano' na najgori moguci nivo
i jos skupo raji :-)

Daj malena reci ko je advokat, ako nisi preuvelicala datu situaciju
jos nisam cuo da stranka advokata obavjestava o zakazanom rocistu :D

Ovo mi je najjace... :oops:
Kako vas nije sramota(pretpostavljam da branis kolege). Mnogi moraju kredit dici da bi dobili usluge advokata.

Imam slucaj u porodici...Trazi se raskid ugovora o izdrzavanju. Da bi se to sprijecilo angazuje se advokat-ica koja to uz pomoc Opstinskog suda razvlace dvije godine. Bilo je (uz izvodjenje svjedoka ) jedno sest rocista gdje nije uvijek bio prisutan advokat nego njegova sekretarica...
Opstinski sud donosi rjesenje da se ugovor moze raskinuti ali da se tuzena strana obesteti nekih 60 hiljada KM(ulozenih u renoviranje kuce). Ulazu se zalbe sa obe strane i ide na Kantonalni sud gdje miruje tacno dvije godine.

Nista tu ne bi bilo cudno ali advokatski troskovi do sada su 18 000 KM :shock: Pa covjece, znate li vi gdje mi zivimo.
Zadnji racun od advokata koji je ulozio zalbu bilo je 1.200 Km...Na zamolbu da se prolongira bar taj racun, advokatica se izderala na klijenta da ce mu otkazati sve punomoci i da sebi trazi drugog advokata.
Ta ista advokatica nije se uspjela izboriti ni da njeni troskovi budu isplaceni kao obestecenje.

Moje pitanje je, na osnovu koje osnovice je ona obracunavala svoje troskove ako po svemu sudeci gubi spor (spor je vrijednost kuce).
Znaci da vrijednost spora nije vise 300.000 KM nego 60.000 KM koje mozda dobije stranka.

Sta uraditi u takvim slucajevima kada ti advokat prijeti tuzbom ako ne izmiris odmah ostatak troskova parnicenja a moras kredit podici da to podmiris iako ne znas kako ce se sve to zavrsiti.

Ima li ovo osnova prijaviti advokatskoj komori?
JArane ako ne moze priustiti advokata nek trckara sam
i kad ti advokat prijeti tuzbom izmiri dug eto sta mozes uraditi
Trebao miu je uzeti duplo, kad vidi da levata moze loptom
mada meni ovo sve suplje poprilicno zvuci
Da Bog da nam advokatske usluge kao u Austriji jeftine bile i svi morali svoje dugove izmirivat
Amin!
pravda ba

#182 Re: Advokati

Post by pravda ba »

molite Boga da nemate nikakvog posla sa advokatima, a ako vec morate opet nemojte i jos nesto nije zakon napravljen da se postuje nego da se zaobilazi.......
sokkia

#183 Re: Advokati

Post by sokkia »

hrle1976 wrote:
JThomas wrote:jest, inače su advokati ti koji vode vanjsku politiku države i pregovaranje sa evropskom unijom.
Ja vidim :-) Poslodavac tvornice marmelade iz Travnika je vise uspjeo da izganja unutar EU za svoju firmu nego svi ti pravnici koji se ljepe za vanjsku politiku. Mora da su pratili skolu sa ostrim uhom ili kupili diplomu sto nije nista strano u BiH. Zalostno ali istinito. :roll:
jest sa dosta zakašnjenja ali ......

iskreno te molim ako je moguće da mi kažeš o kome je ovdje rijeć.

jer i ja sam iz Travnika a neznam za ovu tvornicu marmelade-jedino što znam da je S. Imširević nešto sa tim radio pa mi reci jel to taj privrednik. :?:
hrle1976

#184 Re: Advokati

Post by hrle1976 »

Pojma nemam, sjecam se samo na etiketi je bio logo BiH zastave (ko neki brand/kvalitet logo) slikovit opis, prevedeno na strane jezike i porijeklo porizvoda BiH Travnik.
sokkia

#185 Re: Advokati

Post by sokkia »

hrle1976 wrote:Pojma nemam, sjecam se samo na etiketi je bio logo BiH zastave (ko neki brand/kvalitet logo) slikovit opis, prevedeno na strane jezike i porijeklo porizvoda BiH Travnik.
hvala,
pitao sam zato što sam iz Travnika a neznam za tu tvornicu marmelade.

jedino znam za onog S. imširevića koji se nešto baćkao sa tim i da su ga prozvali "marmelada"a trenutno je u KPZ Zenica i koji ima oko 10 godina pravosnažnih presuda što za silovanje što za privredni kriminal a kolko znam da se svi procesi protiv njega nisu još okoncali.
nata_sa

#186 Re: Advokati

Post by nata_sa »

kolika cijena kod advokata može biti za uslugu nekog ugovora ili drugog dokumenta koji bi značio samo pismeni sporazum o podjeli imovine bračnih partnera? taj dokument bi se vjerovatno trebao ovjeriti kod notara, tako da me zanima i cijena ove ovjere ako neko slučajno zna...
i generalno, da li uopće postoji negdje transparentan cjenovnik advokatskih usluga u FBiH, ili svaki advokat ima pravo da "odreže" koliko smatra da treba?
Miki123

#187 Re: Advokati

Post by Miki123 »

nata_sa wrote:kolika cijena kod advokata može biti za uslugu nekog ugovora ili drugog dokumenta koji bi značio samo pismeni sporazum o podjeli imovine bračnih partnera? taj dokument bi se vjerovatno trebao ovjeriti kod notara, tako da me zanima i cijena ove ovjere ako neko slučajno zna...
i generalno, da li uopće postoji negdje transparentan cjenovnik advokatskih usluga u FBiH, ili svaki advokat ima pravo da "odreže" koliko smatra da treba?
Isključivo su notari nadležni za takav ugovor. Tako ako odeš advokatu samo ćeš džaba platiti ono što ti je notar dužan uraditi.
nata_sa

#188 Re: Advokati

Post by nata_sa »

Miki123 wrote:
nata_sa wrote:kolika cijena kod advokata može biti za uslugu nekog ugovora ili drugog dokumenta koji bi značio samo pismeni sporazum o podjeli imovine bračnih partnera? taj dokument bi se vjerovatno trebao ovjeriti kod notara, tako da me zanima i cijena ove ovjere ako neko slučajno zna...
Isključivo su notari nadležni za takav ugovor. Tako ako odeš advokatu samo ćeš džaba platiti ono što ti je notar dužan uraditi.
ok, a okvirno koja može biti cijena notara..?
Miki123

#189 Re: Advokati

Post by Miki123 »

nata_sa wrote:
Miki123 wrote:
Zavisno od vrijednosti imovine koja se navede u ugovoru. potraži tarifu i imaš tablicu od 1000 do 5 000 100 KM itd..
alidedo

#190 Re: Advokati

Post by alidedo »

nata_sa wrote:
Miki123 wrote:
kod notara nema bilo kakvih ugovora(kupoprodajni...) ispod 300-400km
Miki123

#191 Re: Advokati

Post by Miki123 »

alidedo wrote: kod notara nema bilo kakvih ugovora(kupoprodajni...) ispod 300-400km
ma čuj, ako se znaš služiti netom vidjet ćeš da nije tako.. ali uvijek je lakše bombe babact nego googlom provjeriti.. tipično naše..
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#192 Re: Advokati

Post by Zviz »

Miki123 wrote:
alidedo wrote: kod notara nema bilo kakvih ugovora(kupoprodajni...) ispod 300-400km
ma čuj, ako se znaš služiti netom vidjet ćeš da nije tako.. ali uvijek je lakše bombe babact nego googlom provjeriti.. tipično naše..

328,63KM notarske usluge za kupoprodajni ugovor od 8.000KM. Iz prve ruke govorim.
Miki123

#193 Re: Advokati

Post by Miki123 »

Zviz wrote:
Miki123 wrote:

328,63KM notarske usluge za kupoprodajni ugovor od 8.000KM. Iz prve ruke govorim.
neko te lopatom uzeo.. ili je bilo 10 suvlasnika.. početna cijena za 8 hiljada je 150 KM + PDV.
alidedo

#194 Re: Advokati

Post by alidedo »

Miki123 wrote:
Govorim zato sto sam ja platio ugovor 340km i ti guglaj al kad odes kod notara druga prica
%tacno*

#195 Re: Advokati

Post by %tacno* »

alidedo wrote:
Miki123 wrote:
Govorim zato sto sam ja platio ugovor 340km i ti guglaj al kad odes kod notara druga prica
Isti je slucaj i sa advokatima (cast izuzecima).
Sve je kod njih od cibuka. Sigurno ce ti izvaditi tabelu i objasnjavati. Niko ne ide kod advokata iz objesa nego zato sto je u nekoj nevolji a to vecina advokata pokusava da iskoristi. I ako su duzni mnogo sta da objasne stranci (okvirno duzinu trajanja spora, okvirno troskove, okvirno krajnji ishod...) prosipaju suplju pricu, odugovlace (nekada i namjerno) i na kraju (opet u vecini slucajeva) prisile te da trazis drugog advokata. Uzmu ti brdo para (za nase prilike) a ti u nekoj fazi koja je neizvjesna i osjecajem da ce to jos dugo trajati.

Veoma su rijetki ''posteni'' advokati. Dogovorena cijena, uradjen posao i obostrano zadovoljstvo.
Miki123

#196 Re: Advokati

Post by Miki123 »

ljudi moji kad ćete shvatiti.. advokat, notar, peti deseti, tražite račun za pruženu uslugu. ako neće da ti izda račun žali se, prijeti (avaz, oslobodjenje, hayat, komora)..

ako ništa od toga ne uradite, uzeli su vas lopatom i neka su. nemojte dolaziti na forum i plakat..
alidedo

#197 Re: Advokati

Post by alidedo »

Miki123 wrote:ljudi moji kad ćete shvatiti.. advokat, notar, peti deseti, tražite račun za pruženu uslugu. ako neće da ti izda račun žali se, prijeti (avaz, oslobodjenje, hayat, komora)..

ako ništa od toga ne uradite, uzeli su vas lopatom i neka su. nemojte dolaziti na forum i plakat..
ti ba nisi dobar,ko place(govorimo cinjenice) gdje si ti prije prijetio "hogare strasni"haj ba guglaj i uzivaj
disappointed

#198 Re: Advokati

Post by disappointed »

uradjen je prije par godina ugovor o poklonu nekretnine, medjutim nikad se nekretnina nije uknjižila u katastru na poklonoprimca. znate li je je li taj notarski ugovor o poklonu validan i drugo ako bi došlo do prodaje te nekretnine, ko bi bio prodavac (poklonodavac ili poklonoprimac) odnosno da li poklonodavac može prodati nekretninu bez znanja poklonoprimca? Meni kao laiku je ovdje očito da poklonoprimac nema nikakva prava i da notarski ugovor o poklonu nema nikakve vrijednosti.
molim vas za mišljenje :-)
hvala..
Miki123

#199 Re: Advokati

Post by Miki123 »

disappointed wrote:uradjen je prije par godina ugovor o poklonu nekretnine, medjutim nikad se nekretnina nije uknjižila u katastru na poklonoprimca. znate li je je li taj notarski ugovor o poklonu validan i drugo ako bi došlo do prodaje te nekretnine, ko bi bio prodavac (poklonodavac ili poklonoprimac) odnosno da li poklonodavac može prodati nekretninu bez znanja poklonoprimca? Meni kao laiku je ovdje očito da poklonoprimac nema nikakva prava i da notarski ugovor o poklonu nema nikakve vrijednosti.
hvala..
pa odnesite ugovor u katastar i riješen problem. i onda poklonoprimac nek prodaje..
disappointed

#200 Re: Advokati

Post by disappointed »

Miki123 wrote:
disappointed wrote:uradjen je prije par godina ugovor o poklonu nekretnine, medjutim nikad se nekretnina nije uknjižila u katastru na poklonoprimca. znate li je je li taj notarski ugovor o poklonu validan i drugo ako bi došlo do prodaje te nekretnine, ko bi bio prodavac (poklonodavac ili poklonoprimac) odnosno da li poklonodavac može prodati nekretninu bez znanja poklonoprimca? Meni kao laiku je ovdje očito da poklonoprimac nema nikakva prava i da notarski ugovor o poklonu nema nikakve vrijednosti.
hvala..
pa odnesite ugovor u katastar i riješen problem. i onda poklonoprimac nek prodaje..
daj mi ova 2 odgovora pls :-)
Post Reply