Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
goran16v

#176 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

johntra wrote:da, napisao sam da samo ograničen čovjek može misliti da je manje auto bolje od većeg, pritom potpuno zaboravljajući da se to može desiti samo u slučajevima koje sam već nabrojao i koji nisu obični slučajevi, a kojih se ti držiš kao pijan plota...
Pa dragi Vedo, to i jeste sva poenta price, svojom izjavom si obuhvatio sve slucajeve i na to ti cijelo vrijeme skrecem paznju, kad tako nesto napises moras biti vrlo precizan. Nije bitno da li su obicni ili neobicni slucajevi, bitno je da postoje, da su u ovom slucaju prilicno cesti (pogledaj koliko skupih brendova postoji u odnosu na jeftine) sto tvoju prvobitnu tvrdnju na izgled cini jako pogresnom. Trebao si odmah po mom komentaru skontati sta si zaboravio, dodati "disclamer" na sta se izjava odnosi i cao.
johntra

#177 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by johntra »

Gost1515 wrote:@johntra, ne da mi se čitati sve što pišete ti goran, samo mi reci jel i ti zastupaš teoriju "kvalitete sklopova"? I ako da, čime se ista mjeri? Jel svih "sklopova" ili samo nekih i tako to ... ?
znači, ti želiš reći da je završna obrada Fieste i Focusa ista, ili da je čak bolja kod Fieste...ili za bilo koje drugo auto, ne mora biti Ford...da li je onda Ibiza kvalitetnije urađeno auto od Leona?...što se tiče kvalitete, ona se može odnositi na završnu obradu, materijale koji se koriste, pa čak i jebene zazore između sklopova...da ne spominjem ostale stvari, poput opreme ili motora, koje mala auta nikako nemaju u ponudi, pa čak i kao doplatu...
johntra

#178 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by johntra »

goran16v wrote:
Pa dragi Vedo, to i jeste sva poenta price, svojom izjavom si obuhvatio sve slucajeve i na to ti cijelo vrijeme skrecem paznju, kad tako nesto napises moras biti vrlo precizan. Nije bitno da li su obicni ili neobicni slucajevi, bitno je da postoje, da su u ovom slucaju prilicno cesti (pogledaj koliko skupih brendova postoji u odnosu na jeftine) sto tvoju prvobitnu tvrdnju na izgled cini jako pogresnom. Trebao si odmah po mom komentaru skontati sta si zaboravio, dodati "disclamer" na sta se izjava odnosi i cao.
ali kako ne shvataš da to ne može nikako biti pravilo, nego da se uvijek radi o iznimkama, koje su nastale na ovaj ili na onaj način? iznimke koje debelo platiš i koje, kao što znamo, sigurno nemaju veliki udio u prodaji automobila...eto, da poredimo direktnu prodaju Chevrolet Cruzea i BMW 1, koji je prodavaniji? Ili prodaja Twinga i Dacie Logan? pa nisu samo bogata Evropa i SAD jedina tržišta koja kupuju auta...šta je sa ostalim tržištima, tipa našeg, Kine, istočne Evrope i Južne Amerike, gdje kupac skoro uvijek traži više za malo para? hoće li i oni biti kupci skupog malog auta ili jeftinog većeg?
Gost1515

#179 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by Gost1515 »

johntra wrote:
Gost1515 wrote:@johntra, ne da mi se čitati sve što pišete ti goran, samo mi reci jel i ti zastupaš teoriju "kvalitete sklopova"? I ako da, čime se ista mjeri? Jel svih "sklopova" ili samo nekih i tako to ... ?
znači, ti želiš reći da je završna obrada Fieste i Focusa ista, ili da je čak bolja kod Fieste...ili za bilo koje drugo auto, ne mora biti Ford...da li je onda Ibiza kvalitetnije urađeno auto od Leona?...što se tiče kvalitete, ona se može odnositi na završnu obradu, materijale koji se koriste, pa čak i jebene zazore između sklopova...da ne spominjem ostale stvari, poput opreme ili motora, koje mala auta nikako nemaju u ponudi, pa čak i kao doplatu...
dobro, više sam pitao zbog forumaša koji tvrdi da ta neka kvaliteta sklopova određuje klasu, a ne dimenzije, pa sam samo htio da vidim jel i ti zastupaš istu tezu, ali vidim ti uzimaš dimenzije u obzir.

Da ti odgovorim ovo boldirano, kad su upitanju aktuelni modeli, ako nije kvalitetnija, jest barem na istom nivou. Recimo unutrašnjost aktuelnog Leona je očajna, aktuelna Ibica sasvim ok.

Problem je što miješaš uzrok i posljedicu, nije klasa rezultat slabije opreme, nego obrnuto, slabija oprema je rezultat niže klase (koja je opet rezultat dimezija prije svega).
goran16v

#180 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

johntra wrote: znači, ti želiš reći da je završna obrada Fieste i Focusa ista, ili da je čak bolja kod Fieste...ili za bilo koje drugo auto, ne mora biti Ford...da li je onda Ibiza kvalitetnije urađeno auto od Leona?...što se tiče kvalitete, ona se može odnositi na završnu obradu, materijale koji se koriste, pa čak i jebene zazore između sklopova...da ne spominjem ostale stvari, poput opreme ili motora, koje mala auta nikako nemaju u ponudi, pa čak i kao doplatu...
Ako smijem da se ubacim, nema razloga i skoro sam 100% siguran da nema razlike u zavrsnoj obradi Fieste ili Focusa jer je realno da isti proizvdjac za sve modele odrzava isti kvalitet.
Poenta je da kad poredis 2 razlicita brenda. Da ne navodim premium vs obicnih gdje je razlika estremna, evo ti primjer npr. Toyote Yaris koja je po svim parametrima zavrsne obrade, materijala i opste kvalitete ispred npr. Ceed'a ili i30 ali it to ne izjednacava u pogledu klase.
johntra

#181 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by johntra »

A daj, sad pretjerujete, fakat...Vozio sam novi Yaris i ljudi svjesno upotrebljavaju recikliranu plastiku širom auta, a zna se kakve je ona kvalitete...s druge strane, sjedio sam u Ceedu novom, nisam vozio, ali auto je stvarno značajan skok u kvaliteti napravilo, čak je kvalitetniji i od novog i30...eto, nek nije završna obrada ista, ostaje nam kvalitet materijala...VW koristi recikliranu plastiku u Polu, u Golfu te iste plastike nema...isto važi i za Toyotu i njene modele...
ja ne moram porediti dva različita brenda, nego poredim aute istih proizvođača, pa ću reći da je Polo plastična kanturina u odnosu na Golfa, koji opet nije savršen...
golfiista

#182 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by golfiista »

da čovjek ne povjeruje da nakon toliko postova i toliko dostupnih informacija vi raspravljate sta određuje klase automobila...Izvali johntra glupost na početku teme i vi se zakačite, a on ne posustaje ( iako svjestan svoje izvale ) i tako uvijek i opet...

Moje mišljenje je da u istom cjenovnom rangu treba odabrati više automobila. U ovom slučaju Alfa bi dobila prednost. Kvarovi na polovnim automobilima su nešto sa čime se moraš nositi i direktno ovise od dosadašnje eksploatacije samog automobila, odnosno odnosa prvog, drugog ili svih vlasnika prema istom. Mišljenja sam da današnji proizvođači automobila ne mogu sebi priuštiti luksuz da naprave auomobil koji neće biti u stanju peći 500.000 km uz normalne uslove korišćenja i redovno održavanje, ma ko to bio.
Stoga, otvoriti oči i kupiti automobil u što boljoj kondiciji, a uz to ako to bude veći i opremljniji automobil, puna šaka brade!
johntra

#183 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by johntra »

najviše volim ove padobrance koji, ničim izazvani, daju komentar i onda se ispare sa teme, bez ijednog pokušaja smislene rasprave...i šta da ti čovjek kaže za ovu posljednju, jako smislenu, konstataciju, koja je izvediva kao sindikalno udruženje Fahrinih i Hilminih radnika...
goran16v

#184 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

johntra wrote:A daj, sad pretjerujete, fakat...Vozio sam novi Yaris i ljudi svjesno upotrebljavaju recikliranu plastiku širom auta, a zna se kakve je ona kvalitete...s druge strane, sjedio sam u Ceedu novom, nisam vozio, ali auto je stvarno značajan skok u kvaliteti napravilo, čak je kvalitetniji i od novog i30...eto, nek nije završna obrada ista, ostaje nam kvalitet materijala...VW koristi recikliranu plastiku u Polu, u Golfu te iste plastike nema...isto važi i za Toyotu i njene modele...
ja ne moram porediti dva različita brenda, nego poredim aute istih proizvođača, pa ću reći da je Polo plastična kanturina u odnosu na Golfa, koji opet nije savršen...
Pa ti ga sad pretjera... Pises nebitne stvari, to sto je KIA napravila znacajan napredak u kvaliteti materijala ne znaci da je platstika u Yarisu ili Polu, iako reciklirana, manje kvalitetna nego plastika o Ceedu, ili su to zelio da kazes????
johntra

#185 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by johntra »

ovo nisu nebitne stvari, jer kvaliteta materijala, ili bar količina takvih materijala, u gradnji nekog vozila je još jedan od faktora prilikom pripadanja nekoj klasi...Normalno da su ti dijelovi kod tih auta slabije kvalitete, i to se ne odnosi na plastiku koja se koristi na donjim dijelovima kokpita, nego na plastiku koja je na vidljivim mjestima...kao recimo, čitav prednji panet ispred suvozača u Yarisu, koji je hrapav i rađen od reciklirane plastike...to kao nije minus? otiđi malo do salona KIA-e, blizu ti je, pa se uvjeri o čemu pričam...kao što kaže Better Man, Ceed je svjetlosnim godinama odmakao po kvaliteti od svog prethodnika...
goran16v

#186 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

johntra wrote:
ali kako ne shvataš da to ne može nikako biti pravilo, nego da se uvijek radi o iznimkama, koje su nastale na ovaj ili na onaj način? iznimke koje debelo platiš i koje, kao što znamo, sigurno nemaju veliki udio u prodaji automobila...eto, da poredimo direktnu prodaju Chevrolet Cruzea i BMW 1, koji je prodavaniji? Ili prodaja Twinga i Dacie Logan? pa nisu samo bogata Evropa i SAD jedina tržišta koja kupuju auta...šta je sa ostalim tržištima, tipa našeg, Kine, istočne Evrope i Južne Amerike, gdje kupac skoro uvijek traži više za malo para? hoće li i oni biti kupci skupog malog auta ili jeftinog većeg?
Naravno da ovo sto ja tvrdim moze biti pravilo. Mozda nisi svjestan da je slucajeva koje ja pominjem puno vise nego sto predpostavljas i da je njihov broj jako velik da bi se smatrali iznimkama odnosno da bi tvoja tvrdnja bila ikakvo pravilo
Evo konkretno i odgovora na direktno poredjenje:
U 2011. godini u EU je prodato
135k kom BMW 1 naspram 37,5k kom Chevcroleta Cruza.
134k kom Twinga naspram 48k kom Logana
Znaci odnos skupih i ieftinih koje smo pominjali je cca 4 : 1, Kakve crne iznimke?!
johntra

#187 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by johntra »

Opet preskačeš tržišta koja sam nabrojao, a koja nisu evropska, nemoj tako, nije to fer...ako ti nije mrsko i ako imaš podatke, izlistaj koliko je tih istih auta prodato van EU...
goran16v

#188 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

johntra wrote:ovo nisu nebitne stvari, jer kvaliteta materijala, ili bar količina takvih materijala, u gradnji nekog vozila je još jedan od faktora prilikom pripadanja nekoj klasi...Normalno da su ti dijelovi kod tih auta slabije kvalitete, i to se ne odnosi na plastiku koja se koristi na donjim dijelovima kokpita, nego na plastiku koja je na vidljivim mjestima...kao recimo, čitav prednji panet ispred suvozača u Yarisu, koji je hrapav i rađen od reciklirane plastike...to kao nije minus? otiđi malo do salona KIA-e, blizu ti je, pa se uvjeri o čemu pričam...kao što kaže Better Man, Ceed je svjetlosnim godinama odmakao po kvaliteti od svog prethodnika...
Da li ti znas uopste tehnologiju livenja reciklirane plastike da bi tako samouvjereno tvrdio da je manje kvalitetna od nereciklirane da li je to uopste minus. Da li se kvalitet plastike mjeri prema hrapavosti ili prema tome koliko dugo ostaje nepromjenjena i citava? Da ne idemo u polje ekologije u kojem upotreba reciklirane plastike i hibridnih pogona gura Yaris svjetlosnim godinama ispred Ceeda? I sve to ih ne cini istom klasom. Za ovu pricu nije bitno koliko je novbi Ceed odmakao od starog bitno je da li je bolji od Yarisa.
Ne daj da te izgled i dodir zavara. Kad sam prije 10 god iz svoje Toyote stare 8 god sjeo u 1 dan starog RAV4 i pogledao plastike koje su mi se cinile kao kineska igracka mislio sam da nece trajati ni godinu dana. 6 god i 160k km nimalo njezne upotrebe poslije te na oko jeftine plastike su bile u stanju kao i prvog dana.
golfiista

#189 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by golfiista »

Da, sa tobom se inace da smisleno diskutovati...poucen i vodjen ranijim iskustvom smatram da se nema sto diskutovati, jos ako uzmem u obzir tezinu besmislenosti o kojoj govoris ( cuj
kvalitet izrade odredjuje klasu automobila ) uvjereniji sam no ikad u ispravnost sopstvene odluke..
Last edited by golfiista on 19/11/2012 17:45, edited 1 time in total.
goran16v

#190 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

johntra wrote:Opet preskačeš tržišta koja sam nabrojao, a koja nisu evropska, nemoj tako, nije to fer...ako ti nije mrsko i ako imaš podatke, izlistaj koliko je tih istih auta prodato van EU...
Preskacem jer ta trzista apsolutno nemaju nikakvog dodira o autima koje mi ovdje uzimamo u obzir i o kojima razgovaramo.
Pa eto i kad se globalo pogleda, BMW 1 se prodao u nekih 200k kom u 2011, Cruz u 600k kom, da li je odnos 1 : 3, odnodno da li se na svaka 3 Cruza jedan BMW 1 moze nazvati iznimkom????? Pa da je 10 : 1, a ne 3 : 1 bi bilo dovoljno da ne bude iznimka.
johntra

#191 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by johntra »

goran16v wrote:
Da li ti znas uopste tehnologiju livenja reciklirane plastike da bi tako samouvjereno tvrdio da je manje kvalitetna od nereciklirane da li je to uopste minus. Da li se kvalitet plastike mjeri prema hrapavosti ili prema tome koliko dugo ostaje nepromjenjena i citava? Da ne idemo u polje ekologije u kojem upotreba reciklirane plastike i hibridnih pogona gura Yaris svjetlosnim godinama ispred Ceeda? I sve to ih ne cini istom klasom. Za ovu pricu nije bitno koliko je novbi Ceed odmakao od starog bitno je da li je bolji od Yarisa.
Ne daj da te izgled i dodir zavara. Kad sam prije 10 god iz svoje Toyote stare 8 god sjeo u 1 dan starog RAV4 i pogledao plastike koje su mi se cinile kao kineska igracka mislio sam da nece trajati ni godinu dana. 6 god i 160k km nimalo njezne upotrebe poslije te na oko jeftine plastike su bile u stanju kao i prvog dana.
znači, tvrda plastika, osim što je lošija na dodir, podložnija je pucanju i uvijanju, te pojavi nama svima dragih cvrčaka..a da ne pričam o tome kako je podložnija grebanju i to ogrebotinama koje ostaju zauvijek...nigdje nisam spomenuo proces proizvodnje takve plastike, niti ulazim u nju, a opet, ne čuva svako auto kao ti ili ja...vozio sam nova auta sa takvim plastikama i znam kako ružno izgleda kad stoji ogrebotina na vidnom mjestu, a ne možeš joj ništa...i po tome je Ceed značajno bolji od Yarisa, a i od ostalih malih auta, a naravno, to nije jedina stvar...
sad ga i ti pretjera sa hibridnom tehnologijom, za cijenu Yarisa hibrida možeš kupiti maltene dva početna Ceeda...
johntra

#192 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by johntra »

golfiista wrote:Da, sa tobom se inace da smisleno diskutovati...poucen i vodjen ranijim iskustvom smatram da se nema sto diskutovati, jos ako uzmem u obzir tezinu besmislenosti o kojoj govoris ( cuj
kvalitet izrade odredjuje klasu automobila ) uvjereniji sam no ikad u ispravnost sopstvene odluke..
pa bolje reci da nemaš o čemu diskutovati, zato što nemaš pojma, a kad bi malo bolje pročitao ovo što pišem, vidio bi da kvalitet izrade nije jedina stvar koja daje razlike među klasama...do nekog pametnog posta, vidimo se...
johntra

#193 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by johntra »

goran16v wrote: Preskacem jer ta trzista apsolutno nemaju nikakvog dodira o autima koje mi ovdje uzimamo u obzir i o kojima razgovaramo.
Pa eto i kad se globalo pogleda, BMW 1 se prodao u nekih 200k kom u 2011, Cruz u 600k kom, da li je odnos 1 : 3, odnodno da li se na svaka 3 Cruza jedan BMW 1 moze nazvati iznimkom????? Pa da je 10 : 1, a ne 3 : 1 bi bilo dovoljno da ne bude iznimka.
da, samo što zaboravljaš da je mnogo veća ponuda na tržištu jeftinih i velikih auta, nego manjih i skupih, tako da taj omjer značajno ide u korist ovih prvih...
goran16v

#194 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

johntra wrote:
goran16v wrote:
da, samo što zaboravljaš da je mnogo veća ponuda na tržištu jeftinih i velikih auta, nego manjih i skupih, tako da taj omjer značajno ide u korist ovih prvih...
Pa i ne bas, kreni od poznatih, koliko europskih brendova znas da prave velike i jeftine automobile i vidjeces da ih nema puno. Da ne idem dalje u dubioze da je ono sto je na ovom trzistu jeftino na drugom u poredjenju sa lokalnim modelima skupo, pa opet vraca omjer na isto. Bez obzira na to, sve i kad bi omjer znacano otisao u koristi jeftinih udio skupih je toliki da je to jos uvijek daleko od iznimke.
goran16v

#195 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

johntra wrote: znači, tvrda plastika, osim što je lošija na dodir, podložnija je pucanju i uvijanju, te pojavi nama svima dragih cvrčaka..a da ne pričam o tome kako je podložnija grebanju i to ogrebotinama koje ostaju zauvijek...nigdje nisam spomenuo proces proizvodnje takve plastike, niti ulazim u nju, a opet, ne čuva svako auto kao ti ili ja...vozio sam nova auta sa takvim plastikama i znam kako ružno izgleda kad stoji ogrebotina na vidnom mjestu, a ne možeš joj ništa...i po tome je Ceed značajno bolji od Yarisa, a i od ostalih malih auta, a naravno, to nije jedina stvar...
sad ga i ti pretjera sa hibridnom tehnologijom, za cijenu Yarisa hibrida možeš kupiti maltene dva početna Ceeda...
Pa sad, ne bih se bas zakleo da je na Yarisu takva tvrda plastika podlozna pucanju i grebanju, o tome sta je bolje pogledaj za 5 god.
Evo ti jedan primjer iz prve ruke. Prije 3 god na tad 5 godina starom Renaultu Grand Espaceu 2,2 dCI Priviledge koji naravno ima tonu serijske opreme od automatskog mjenjaca,xenon svjetala, preko brusene koze, navigacije, svih vrsta senzora itd itd do visezonske klime, placenom 47k EUR u Francuskoj, su zamjenjeni poklopci centralnih pretinaca (jedan od pretinaca je za navigaciju). Poklopci su od predivnog na dodir prelijepog i mekog materijala, a razlog zamjene je bio sto su se na suncu toliko izvitoperili da se nisu vise mogli otklopiti. Cijena zamjene sitnica - 650 KM. Neki dan gledam, proslo 3 ljeta i isti ti poklopci su opet poprilicno izvitopereni, osim sto izgleda odvratno vec zapinju kad se otvaraju. Vjeruj mi, kvalitet mozes znati tek poslije godina ekspoatacije.
Pa nisam pretjerao sa hibridnom tehnologijom, to je upravo najbolji pokazatelj da kvalitet, zavrsna obrada, motori itd ne uticu na klasu. Bez obzira sto ima bolju zavrsnu kvalitetu od Ceeda, sto ima vecu ponudu motora, hibridni pogon, pa eto i haman 2 x vecu cijenu, pored cega u opstoj slici pitanje kvaliteta plastike ne postoji, Yaris ostaje klasu ispod. Ili drugacije, bez obzira sto ima kvalitetniju zavrsnu obrdu, materijale, plastiku, vecu ponudu motora, hibridni pogon, itd itd Yaris je svejedno ista B klasa kao i Skoda Fabia od 15k KM.
johntra

#196 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by johntra »

evropskih i svjetskih proozvođača koji proizvode skupe i premium modele, ima značajno manje od jeftinih proizvođača, a i skupi proizvođači proizvode manje od ovih jeftilena...recimo, Mercedes, BMW i Audi zajedno imaju zajedničku proizvodnju kao jedan Renault-Nissan ili neko drugi...

ne da je podložna grebanju, nego je čak na novom Yarisu takva plastika i dobila ogrebotine, u što sam se sam uvjerio...naravno, nisam ja ogrebao, nego su već ogrebotine bile tu...znam za taj slučaj Espacea, pričao si već o tome, ali zar ne bi bilo neprikladno da je na tom mjestu ofirna jeftina plastika...to što oni nisu u obzir uzeli sunce i temperaturu, to je njihova greška...
kažem ti, da bi vidio da novi Ceed, jer ga poredimo sa posljednjom generacijom Yarisa, nije nikakva buranija, otiđi i uvjeri se sam...to auto je značajno kvalitetnije od bilo čega što je do sada izašlo iz ove fabrike i sigurno je kvalitetnije od malog Yarisa...a što se tiče hibridne verzije Yarisa i u njemu je ista ova plastika, kao i sa početne verzije ovog modela....
preludezalude

#197 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
preludezalude wrote: Ako od lade napravim produzenu ladu tj rasjecem je i u sredinu ubacim jos jedna vrata, dobijem auto duzine preko 5 metara, da li sam dobio auto visoke klase? :lol:
Nisi, iako si rastegao duzinu i MOR dobio si samo rastegnutu Ladu kojoj fali 1/2 metra sirine da bi vila visoka klasa i cirkus na tockovima isto kao sto ni produzeni mercedes w 123 kakvih je bio pun bliski istok nikad nije bio visoka klasa.
Ti ocigledno imas problema sa shvatanjem znacenja klase jer se ravnas po nasim izrazima za klase (niza, srednja, visa itd) probaj europske UK ili americke podjele koje su mnogo preciznije, po kojima npr. srednja klasa nije nikakva sredina velicine luksuza i kvalitete nego veliki porodicni auto ili jednostavno Dsegment, pa ces sam iz glave izbaciti provalu koju ponavljas da klasu osim dimenzija cine luksuz, kvalitet i materijali.
Znaci sad uvodis jos jedan termin: sirina auta. Sad si potvrdio da "samo medjuosovinski razmak" ne odredjuje klasu.
Naravno da klasu osim dimenzija cine luksuz, kvalitet i materijali.
preludezalude

#198 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by preludezalude »

Tebi sam postavio davno dva pitanja na koja jos cekam odgovor. Kad si tako pametan, odgovori na njih. A mozes odgovoriti i na ovo pitanje sto sam postavio Goranu za Ladu.
goran16v

#199 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

preludezalude wrote: Znaci sad uvodis jos jedan termin: sirina auta. Sad si potvrdio da "samo medjuosovinski razmak" ne odredjuje klasu.
Naravno da klasu osim dimenzija cine luksuz, kvalitet i materijali.
Ne uvodim, uvijek je bio tu samo ti slabo citas.

goran16v je napisao/la:
Osim sto su MCV i Octavia Combi slicne duzine i gotovo iste sirine medjuosovinski razmak Logana MCV-a je 2905 mm i preko 30 cm je veci od Octavie, cak i obicni Logan ima veci medjuosovinski razmak i sa mozes sam skontati da li auto koje je priblizno iste sirine i duzine ali veceg medjuosovinskog razmaka moze biti klasa nize.
Duzina odredjuje klasu auta, ali ne samo duzina jer auto mora zadovoljavati odredjene proporcije, nego duzina koju proporcionalno prate sirina i medjuosovinski razmak. To sto ces razvuci gepek kopaktu odnosno razvuci ukupnu duzinu na klasu vise, ali bez povecanja sirine i medjuosovinskog razmaka taj auto nece ciniti klasom vise.

Sljedeci put pazljivije citaj prije nego me opet pocnes masirati besmislenim pitanjima

Sto se provale o kvaliteti, luksuzu itd tice, sto si vjerovatno procitao na istom mjestu gdje i da ja nisam spominjao sirinu tj nigdje, posto volis talijane zamisli Lanciu Deltu pored Fiata Brava i sebe kao tvrdis da je Delta klasa vise jer je luksuznija, kvalitetnija i boljih materijala.
preludezalude

#200 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by preludezalude »

Pa evo mogu sad zamisliti novog BMW-a i zamisliti kako ti govoris da je extra kvalitete, a on iz fabrike izisao sav zardjao.
Post Reply