kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica???
- Dozer
#176 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??
@ebo te...fakat...sta je s ovom danasnjom djecom...svima stopala k'o peraje...
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#177 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??
babe im jele riblje konzerve u ratuDozer wrote:@ebo te...fakat...sta je s ovom danasnjom djecom...svima stopala k'o peraje...
- Veliko Stopalo
#178 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??
nema, ima samo patike za tri broja veche.otherside wrote:al' zato junior iz 2009. blista i ima veca stopala
gumica na stolu kod uchiteljice iz 2009. mnogo toga govori.
- duh_sa_sjekirom
#179 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??
Može li, ako nije problem, relevantan izvor za ovu tvrdnju?idic wrote: Kompletan nastavni kadar koji predaje vjeronauku u osnovnim školama ima završenu srednju školu - medresu i da bi se što više djece - roditelja pridobilo za ovaj predmet, svi iz vjeronauke imaju 5.
Ili je ovo obično laprdanje?
Dakle, ovako: Po ZOOiO, u osnovnim školama u KS mogu raditi samo osobe sa najmanje VŠS. Sa srednjom školom rade samo oni nastavnici koji su datumom stupanja na snagu tog zakona imali 25+ godina radnog staža, i nisu bili u obavezi da se doškoluju (to su uglavnom nastavanici razredene nastave-učitelji koji su prije rata završili srednju učiteljsku školu, a tada su oni mogli raditi u nastavi sa tom stručnom spremom).
Konktretno, nastavnici vjeronauke uglavnom imaju završen neki od teoloških fakulteta (VŠS ili VSS), sa pedagoškom grupom predmeta.
-
Jay Gatsby
#180 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??
Radio sam nekad u školi. Odnos s roditeljima... bilo je svega. Od ljudi s kojim sam komunicirao odlično do sasvim suprotnih slučajeva. Jedan mi je nudio hranu i odjeću da mu "pripazim malog". Jedan mi je plakao u kabinetu uz riječi "nisam se trebao oženiti s njom, sad samo imam problema". O telefonskim pozivima i pokušajima raznoraznih (in)direktnih intervencija da ne govorim. Ipak, puno djece smo čupali iz raznoraznih velikih i malih problema u kojima bi se znali naći, ali ponekad se dešavalo i da jednostavno nije išlo. Do nekih roditelja je bilo praktično nemoguće doći ili ih jednostavno nije bilo briga.
- otherside
#181 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??
ne znam ni ja...evo mojoj curici ce tek dvije godine za par sedmica a stopala ohohoDozer wrote:@ebo te...fakat...sta je s ovom danasnjom djecom...svima stopala k'o peraje...
a ja nosim broj 36
eh imam i ja nesto na temu a kanim se danima (mrsko mi pisati)
nije skola nego obdaniste ali u pitanju je edukativno-odgojna ustanova jelte?
ja imam totalno drugaciji problem. naime, vaspitacice mojoj djevojcici sve dopustaju... one su odusevljene njenom energijom, zeljom za skakanjem, time sto ona stalno pjeva i plese, sto se ponasa kao da joj je 3-4 godine.
s druge strane, ja nisam nimalo odusevljenja njenim skakanjem kod kuce, divljanjem, bacanjem stvari i dernjavom za sve sto joj se zabrani i nije po volji.
ja sam sigurna da te vaspitacice zaista imaju dobre namjere i da vole moje dijete ali nisam sigurna koliko je to dobro za nju. voljela bih da je ipak malo ogranice sa divljanjem, da joj ukazu da neke stvari nisu prihvatljive, da postoji odredjeno vrijeme za igru ali i za neke "mirnije" aktivnosti.
e sad...ja ne znam da li da im ovo kazem i kako da im to kazem.
uvijek me docekaju s pricom kako su odusevljene njom, kako je divna, blablabla...
ona je najmladja u grupi i u sustini oponasa stariju djecu.
da se razumijemo, ona je i prije obdanista bila vrlo aktivno dijete ali ne u ovoj mjeri.
vec je vidim u kategoriji one divlje djecurlije koja prave probleme roditeljima u svakoj situaciji
- duh_sa_sjekirom
#182 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??
Vrlo vjerovatno, ukoliko odgoj prepustite samo odgajateljicama. Mislim da biste se i Vi trebali malo umiješati u odgoj svoga djeteta...otherside wrote: ne znam ni ja...evo mojoj curici ce tek dvije godine za par sedmica a stopala ohohojos curica...
a ja nosim broj 36ima stopala na tatu, on nosi 45
![]()
eh imam i ja nesto na temu a kanim se danima (mrsko mi pisati)![]()
ja imam totalno drugaciji problem. naime, vaspitacice mojoj djevojcici sve dopustaju... one su odusevljene njenom energijom, zeljom za skakanjem, time sto ona stalno pjeva i plese, sto se ponasa kao da joj je 3-4 godine.
s druge strane, ja nisam nimalo odusevljenja njenim skakanjem kod kuce, divljanjem, bacanjem stvari i dernjavom za sve sto joj se zabrani i nije po volji.
ja sam sigurna da te vaspitacice zaista imaju dobre namjere i da vole moje dijete ali nisam sigurna koliko je to dobro za nju. voljela bih da je ipak malo ogranice sa divljanjem, da joj ukazu da neke stvari nisu prihvatljive, da postoji odredjeno vrijeme za igru ali i za neke "mirnije" aktivnosti.
uvijek me docekaju s pricom kako su odusevljene njom, kako je divna, blablabla...
da se razumijemo, ona je i prije obdanista bila vrlo aktivno dijete ali ne u ovoj mjeri.
vec je vidim u kategoriji one divlje djecurlije koja prave probleme roditeljima u svakoj situaciji
- Veliko Stopalo
#183 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??
i u chemu je problem?otherside wrote:ne znam ni ja...evo mojoj curici ce tek dvije godine za par sedmica a stopala ohohoDozer wrote:@ebo te...fakat...sta je s ovom danasnjom djecom...svima stopala k'o peraje...jos curica...
![]()
a za boldirano, jedan moj jaran bi imao obichaj rechi za djevojku koja nema velike grudi da "ima grudi na tatu".
izvinjajem se, nishta lichno.
- otherside
#184 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??
MI smo umjesani u odgoj djeteta od rodjenja i pokusavamo uvesti kontrolu u njenom ponasanju, nekad i kroz ignorisanje napada histerije kad nikakvo ubjedjivanje i skretanje paznje ne pomaze.duh_sa_sjekirom wrote:Vrlo vjerovatno, ukoliko odgoj prepustite samo odgajateljicama. Mislim da biste se i Vi trebali malo umiješati u odgoj svoga djeteta...otherside wrote: ne znam ni ja...evo mojoj curici ce tek dvije godine za par sedmica a stopala ohohojos curica...
![]()
To nije upitno. Objasniti nesto djetetu starom dvije godine je dovoljno tesko i bez ovih "vanjskih" smetnji.
- duh_sa_sjekirom
#185 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??
Da, ali i sami ste rekli da se ponašanje djeteta promijenilo kako više vremena provodi sa odgajateljicama, i to u smjeru koji se Vama baš i ne dopada. Zato trebate razgovarati i sa odgajateljicom po pitanju zauzimanja i usklađenosti stava prema ponašanju djeteta, i uzeti aktivnije učešće o odgoju svoga djeteta.otherside wrote: MI smo umjesani u odgoj djeteta od rodjenja i pokusavamo uvesti kontrolu u njenom ponasanju, nekad i kroz ignorisanje napada histerije kad nikakvo ubjedjivanje i skretanje paznje ne pomaze.
To nije upitno. Objasniti nesto djetetu starom dvije godine je dovoljno tesko i bez ovih "vanjskih" smetnji.
- otherside
#186 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??
Zagore
, moje dijete nikad nije bilo mirno i poslusno...nikad.
mozda sam sve pogresno radila ali sigurno nisam prepustala taj odgoj nekom drugom ili isla linijom manjeg otpora tipa, haj' ti gledaj crtice ili igraj se sama.
naprotiv, muz i ja smo se trudili da sto vise razgovaramo s njom i da nam igranje bude i ucenje i zabava.
neka djeca su jednostavno "teza" od drugih.
mislim da nju jednostavno treba malo "ukrotiti", nazalost, u obdanistu ima i prostor, stimulaciju i podrsku da bude sve, samo ne ukrocena.
e sad... s druge strane, ona je naucila samostalno da jede, vokabular joj je znatno bogatiji, higijenske navike redovnije - tj. ne mora se moliti i tjerati da pere ruke ili zube vec ide sama.
znaci, njoj su vaspitacice vec usadile neke dobre i znacajne navike i vjestine ali ocito im se svidja njeno konstantno trckaranje i privlacenje paznje.
mozda sam sve pogresno radila ali sigurno nisam prepustala taj odgoj nekom drugom ili isla linijom manjeg otpora tipa, haj' ti gledaj crtice ili igraj se sama.
naprotiv, muz i ja smo se trudili da sto vise razgovaramo s njom i da nam igranje bude i ucenje i zabava.
mislim da nju jednostavno treba malo "ukrotiti", nazalost, u obdanistu ima i prostor, stimulaciju i podrsku da bude sve, samo ne ukrocena.
e sad... s druge strane, ona je naucila samostalno da jede, vokabular joj je znatno bogatiji, higijenske navike redovnije - tj. ne mora se moliti i tjerati da pere ruke ili zube vec ide sama.
znaci, njoj su vaspitacice vec usadile neke dobre i znacajne navike i vjestine ali ocito im se svidja njeno konstantno trckaranje i privlacenje paznje.
- duh_sa_sjekirom
#187 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??
Naravno da postoje različiti tipovi djece, a prema Vašem pisanju dijete Vam spada u kategoriju hiperaktivne djece. Njima je potreban poseban pristup, jer su to najčešće djeca koja su natprosječno inteligentna za svoj uzrast. Mislim da bi bilo dobro da potražite savjete kod stručnih osoba (npr Porodično savjetovalište) ili sličnim ustanovama. Problem postoji, no nije nerješiv, jer Vaše dijete sigurno nije prvi takav slučaj u praksi. I bitno je da se reagira na vrijeme, dok stvari ne izmaknu kontroli. U svakom slučaju, nek' Vam je dijete živo i zdravo i sretno sa odgojem...otherside wrote:Zagore, moje dijete nikad nije bilo mirno i poslusno...nikad.
- otherside
#188 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??
duh_sa_sjekirom wrote: Naravno da postoje različiti tipovi djece, a prema Vašem pisanju dijete Vam spada u kategoriju hiperaktivne djece. Njima je potreban poseban pristup, jer su to najčešće djeca koja su natprosječno inteligentna za svoj uzrast. Mislim da bi bilo dobro da potražite savjete kod stručnih osoba (npr Porodično savjetovalište) ili sličnim ustanovama. Problem postoji, no nije nerješiv, jer Vaše dijete sigurno nije prvi takav slučaj u praksi. I bitno je da se reagira na vrijeme, dok stvari ne izmaknu kontroli. U svakom slučaju, nek' Vam je dijete živo i zdravo i sretno sa odgojem...
ja vec muzu rekla da ce ona biti jedinicar
hvala
- duh_sa_sjekirom
#189 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??
Isuviše je rano za takve prognoze. Dijete još i "ne zna za sebe"...otherside wrote:duh_sa_sjekirom wrote: Naravno da postoje različiti tipovi djece, a prema Vašem pisanju dijete Vam spada u kategoriju hiperaktivne djece. Njima je potreban poseban pristup, jer su to najčešće djeca koja su natprosječno inteligentna za svoj uzrast. Mislim da bi bilo dobro da potražite savjete kod stručnih osoba (npr Porodično savjetovalište) ili sličnim ustanovama. Problem postoji, no nije nerješiv, jer Vaše dijete sigurno nije prvi takav slučaj u praksi. I bitno je da se reagira na vrijeme, dok stvari ne izmaknu kontroli. U svakom slučaju, nek' Vam je dijete živo i zdravo i sretno sa odgojem...![]()
ja vec muzu rekla da ce ona biti jedinicar![]()
hvala
-
sane
#190 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??
Prvo,pojma nemate u vezi cega je rijec...,radi se o pristupu ucite.prema meni kao roditelju,znaci nije bitno sta saopstava (mada meni kao roditelju jeste) vec taj ton koji je podigla na mene,i kada sam ja kao roditelj samo upitala,GDJE STE VI BILI? pa se pretvorilo u vikanje,...ispred skole,hajd pred roditeljima,ali pred djecom i mojim djetetom,tu tolerisanja nema,a isto tako stoji i skola iza toga da je doticna ucit.napravila gresku,pruzanja infor.vani o djetetu pred njim samim.Gdje smo ja i pedagog morali objasnjavati djetetu zasto je tako ucit."divljala"A i vidim kopka vas,o cemu je rijec u vezi djeteta. Drugo,moje dijete nije nevaspitanooooo,a problem je bio u vezi gumice cija je,izmedju dva najbolja drugara jos iz vrtica koji su se pogurali,a ucit.nije bila prisutna...trebali jos detalja,boja gumice,oblik...Lutijena wrote:Edit: Samo da odgovorim gđi sane, osim što Vaše dijete ometa čas i dira drugu djecu, ono pravi i druge probleme jer ste napisali itd... Sva djeca imaju pravo da se obrazuju i da u miru rade, uče i igraju se,naročito što ostala djeca miruju i rade, a Vaše pravi probleme drugima. kako je drugoj djeci koja trpe bezobrazluke i maltretiranje Vašeg djeteta?sane wrote:danas ispred skole meni ucite.kaze vase djete remeti cas,dira drugu djecu...itd,da i sve tu ispred drugih roditelja i moga djeteta,ja sam ostala PAF,sutim i ne mogu da se snadjem!A u meni hiljadu pitanja vristi,gdje je tu ucit.kada se desava to sa djecom,zar nije osposobljen taj kadar da se izadje na kraj sa jednim ucenikom koji remeti cas
Sada se stavite u situaciju da vas je recimo 23 na nekoj fešti, izletu... i da dođe jedan od vaših kolega ili kolegica koji će početi da izaziva, zadirkuje, razbija, psuje... šta se tada dešava? Bit će vam pokvarena fešta, izlet.. pokupiti ćete se i razići svojim kućama, bit ćete ljuti, bijesni, razočarani. Ako to neko tako uradi na poslu, naravno da će biti izbačen uz pratnju policije. Sada ćete Vi reći pa on je dijete.. naravno ali koju kaznu primjeniti i šta uraditi sa djetetom koje konstantno ometa nastavu, ako roditelji neće da surađuju, jer da ste surađivali ne bi došlo do situacije da učiteljica javno kaže ono što je rekla. A možda je ovo najbolji metod, da se vi postidite, pa ćete kod kuće razgovarati sa Vašim djeteom kako se treba ponašati u školi. Ali očito je da ste bijesni na učiteljicu i da ste pred djetetom svašta nešto isprčali u smislu da je učiteljica, bezobrazna, neobrazovana, glupa...., da ćete iući direktoru, pedagogu, ministru.. pa ćete sada imati još više problema, a ponašanje Vašeg djeteta će biti još gore.![]()
![]()
Prihvatite kritiku i posvetite se djetetu, ali na način da ga odgojite, a ne da mu dopuštate da radi šta ono želi, i da mu povlađujete i držite "stranu".
-
Lutijena
#191 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??
Dozer wrote: Ja, licno, nisam tip osobe koja ce sad na svaku budalastinu trcati nekakvom direktoru i kmecati, zaliti se i sl. Prvo, zato sto smatram da ovo sto je kockica rekla:ne stoji da ovako TREBA da bude. Ali - ja sam ja. Vecina danasnjih roditelja, mladjih (25-35) ne smatra tako i upravo smatraju ovo kako je i kockica rekla.Meni se cini da bi za nastavnike, ucitelje i profesore bilo najbolje da:
1. ne kritikuju djecu u dvoristu, pred drugim roditeljima itd... najbolje nikako...
2. budu ponizni prema roditeljima
3. pustiti da im djeca skacu po glavi ako im se to hoce
4. budu zahvalni sto uopce imaju posao
5. ocjenjuju samo najboljim ocjenama
duh_sa_sjekirom wrote:Može li, ako nije problem, relevantan izvor za ovu tvrdnju?idic wrote: Kompletan nastavni kadar koji predaje vjeronauku u osnovnim školama ima završenu srednju školu - medresu i da bi se što više djece - roditelja pridobilo za ovaj predmet, svi iz vjeronauke imaju 5.
Ili je ovo obično laprdanje?
Dakle, ovako: Po ZOOiO, u osnovnim školama u KS mogu raditi samo osobe sa najmanje VŠS. Sa srednjom školom rade samo oni nastavnici koji su datumom stupanja na snagu tog zakona imali 25+ godina radnog staža, i nisu bili u obavezi da se doškoluju (to su uglavnom nastavanici razredene nastave-učitelji koji su prije rata završili srednju učiteljsku školu, a tada su oni mogli raditi u nastavi sa tom stručnom spremom).
Konktretno, nastavnici vjeronauke uglavnom imaju završen neki od teoloških fakulteta (VŠS ili VSS), sa pedagoškom grupom predmeta.
otherside wrote:![]()
ja vec muzu rekla da ce ona biti jedinicar![]()
hvala
-
Lutijena
#192 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??
Informacije koje ste napisali u prvom postu nisu ukazivale o čemu se radi, nego samo da je dijete bilo nemirno i da je to učiteljica javno rekla pred djetetom i pred ostalim roditeljima. Znači trebali ste reći da je Vaše dijete inače poslušno, da se ponaša u okvirima normalnog, da bih Vam mogla drugačije odgovoriti. Jer ima djece koja stvarno ne poštuju nikakva pravila, rade ono šta oni žele, skaču na časovima, bacaju knjige i sveske drugoj djeci, bježe iz razreda, psuju,. udaraju se..... Pošto sta Vi riješili svoj problem, nadam se da će učiteljica koja je pogriješila ubuduće voditi računa o svom ponašanju i da će se izviniti Vama i Vašem djetetu.sane wrote:
Prvo,pojma nemate u vezi cega je rijec...,radi se o pristupu ucite.prema meni kao roditelju,znaci nije bitno sta saopstava (mada meni kao roditelju jeste) vec taj ton koji je podigla na mene,i kada sam ja kao roditelj samo upitala,GDJE STE VI BILI? pa se pretvorilo u vikanje,...ispred skole,hajd pred roditeljima,ali pred djecom i mojim djetetom,tu tolerisanja nema,a isto tako stoji i skola iza toga da je doticna ucit.napravila gresku,pruzanja infor.vani o djetetu pred njim samim.Gdje smo ja i pedagog morali objasnjavati djetetu zasto je tako ucit."divljala"A i vidim kopka vas,o cemu je rijec u vezi djeteta. Drugo,moje dijete nije nevaspitanooooo,a problem je bio u vezi gumice cija je,izmedju dva najbolja drugara jos iz vrtica koji su se pogurali,a ucit.nije bila prisutna...trebali jos detalja,boja gumice,oblik...
- mahir985
#193 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??
Ljudi jel se meni cini ili vecina nastavnika tjelesnog odgoja se danas ponasaju kao oni drill instruktor u americkoj vojsci.
Kaze mi sestra od zene danas (mala je 2. srednje) da su na casu trenirali napade u rukometu neke taktike, akcije...Jedna mala valjda nije to izvela kako treba, nastavnica se izderala na djevojku, mala sokirana pocela plakati, ova amazonka se onda kasnije izvinjavala kao eto nemoj plakati, mozes ti to...
Pa jebote to su male djevojcice,ne vodis trening Francuske rukometne reprezentacije.
Kad sam ja bio u srednjoj uglavnom nam profa da loptu, fudbalsku ili kosarkasku, i to je bio uglavnom cas.
Inace mi je stvarno smijesan taj predmet tjelesnog, mislim bitno je da dijete ima dovoljno fizicke aktivnosti, ali ti neces nista Bog zna uspjeti promijeniti u 2 casa od 45 minuta sedmicno ako imas nekog hurema sa teskim kostima
Uredu je da trazis od djeteta onoliko koliko moze, ali sta ces dobiti od toga ako dijetetu das 2 jer ne moze vise od 10 sklekova da uradi.
Trazi da trci koliko brzo moze i skace koliko visoko moze i to je to, bitno je da se trudi, pa nije svako od nas atleta.
Kaze mi sestra od zene danas (mala je 2. srednje) da su na casu trenirali napade u rukometu neke taktike, akcije...Jedna mala valjda nije to izvela kako treba, nastavnica se izderala na djevojku, mala sokirana pocela plakati, ova amazonka se onda kasnije izvinjavala kao eto nemoj plakati, mozes ti to...
Pa jebote to su male djevojcice,ne vodis trening Francuske rukometne reprezentacije.
Kad sam ja bio u srednjoj uglavnom nam profa da loptu, fudbalsku ili kosarkasku, i to je bio uglavnom cas.
Inace mi je stvarno smijesan taj predmet tjelesnog, mislim bitno je da dijete ima dovoljno fizicke aktivnosti, ali ti neces nista Bog zna uspjeti promijeniti u 2 casa od 45 minuta sedmicno ako imas nekog hurema sa teskim kostima
Uredu je da trazis od djeteta onoliko koliko moze, ali sta ces dobiti od toga ako dijetetu das 2 jer ne moze vise od 10 sklekova da uradi.
Trazi da trci koliko brzo moze i skace koliko visoko moze i to je to, bitno je da se trudi, pa nije svako od nas atleta.
- Dozer
#194 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??
A sto se tice predmeta poput fizickog/tjelesnog, a onda i likovnog i muzickog, po meni to je ne neprofesionalno, nego imbecilno sto se uvelo ocjenjivanje kao i za ostale perdmete, a nije ostalo opisno i mimo prosjeka ocjena.
Zaista je smijesno ocekivati da su svi jednako talentovani za muziku i da imaju sluha. Pa svi bismo bili k'o Pavarotti ili Strauss. Ili, da smo svi isto nadareni i talentovani za crtanje/slikanje, onda bismo svi bili k'o Picasso, a isto je tako i sa fizickim - svi bismo bili k'o Ben Johnson.
Nisu ti predmeti bili bez razloga ocjenjivani opisnim ocjenama, pobogu... Pa ne mozemo npr. Lutijena i ja nikako biti isti u trcanju, veranju uz konopac, kosarci, fudbalu, rukometu, kolutanju naprijed/nazad, preskakanju kozlica i sl. Vjerovanto je Luti bolja, brza i jaca
I isto je tako i za pjevanje/sviranje i crtanje/slikanje (tu sam ja bolji
).
A vjeronauka... kratko i jasno - nije joj mjesto u javnim skolama. Postoje namjenske skole za to, i tacka. I to ovolika - .
Zaista je smijesno ocekivati da su svi jednako talentovani za muziku i da imaju sluha. Pa svi bismo bili k'o Pavarotti ili Strauss. Ili, da smo svi isto nadareni i talentovani za crtanje/slikanje, onda bismo svi bili k'o Picasso, a isto je tako i sa fizickim - svi bismo bili k'o Ben Johnson.
Nisu ti predmeti bili bez razloga ocjenjivani opisnim ocjenama, pobogu... Pa ne mozemo npr. Lutijena i ja nikako biti isti u trcanju, veranju uz konopac, kosarci, fudbalu, rukometu, kolutanju naprijed/nazad, preskakanju kozlica i sl. Vjerovanto je Luti bolja, brza i jaca
I isto je tako i za pjevanje/sviranje i crtanje/slikanje (tu sam ja bolji
A vjeronauka... kratko i jasno - nije joj mjesto u javnim skolama. Postoje namjenske skole za to, i tacka. I to ovolika - .
Last edited by Dozer on 21/11/2012 11:34, edited 1 time in total.
- Dozer
#195 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??
S tim sto ja ne bih rekao da to treba "svesti na nivo prije rata", posto su nivo, kvalitet, metodologija i program obrazovanja prije rata bili neuporedivo bolji od danasnjeg.
Prije ce biti da to treba unaprijediti na nivo od prije rata
To je isto kao kada bismo poredili Mecku iz '85 i Jugu iz 2010 - ta mecka ce i dalje derati Jugu u svakom smislu. Bez obzira sto je Jugo datumski noviji i trebao bi biti napredniji, to nije tako.
Prije ce biti da to treba unaprijediti na nivo od prije rata
To je isto kao kada bismo poredili Mecku iz '85 i Jugu iz 2010 - ta mecka ce i dalje derati Jugu u svakom smislu. Bez obzira sto je Jugo datumski noviji i trebao bi biti napredniji, to nije tako.
- charrrmed
#196 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??
U kojoj je to skoli? Mi smo tako odbojku morali...mahir985 wrote:Ljudi jel se meni cini ili vecina nastavnika tjelesnog odgoja se danas ponasaju kao oni drill instruktor u americkoj vojsci.
Inace mi je stvarno smijesan taj predmet tjelesnog, mislim bitno je da dijete ima dovoljno fizicke aktivnosti, ali ti neces nista Bog zna uspjeti promijeniti u 2 casa od 45 minuta sedmicno ako imas nekog hurema sa teskim kostima![]()
- TurioSamGa
#197 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??
Ja bih tjelesni uveo minimum 6 casova sedmicno. Pa jebo te kad vidim danasnju djecu, sva nosaju naocale, pogrbljena, debela. Idiote i debile pravimo od djece. I da, rezim i treba biti kao u vojsci. Ok, ako je neko bolestan, ima neku anomaliju pa da ga se postedi, ali truta koji je nabio 80 kila u 7. ili 8. razredu fejsbukom, kanterom i sl. i treba natjerati da trci i na sve nacine pokusati razviti mu svijest o bitnosti bavljenja sportom. Najlakse je reci, ja to ne mogu. Nema ne mozes, moras moci kao sto i ostali mogu. Ok nemaju svi predispozicije za bavljenje sportom, ali svi imaju predispozicije da im se utuvi u glavu koliko je bitno baviti se sportom.
-
Lutijena
#198 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??
Dozer nije suština da djeca budu sportski asovi ili umjetnički genijalci, nego da stvore kao što reče Onaj što ga je turio, zdrave navike, zatim osjećaj za lijepo i umjetnička djela.... Sada o ocjenjivanju je diskubilativno pričati, ja sam za ukidanje brojčanih ocjena, jer 90% učenika su odlikaši baš zbog tih predmeta, ali u drugu ruku ako ocjenjivanje bude opisno, onda će ti časovi biti totalno promašeni. Šta će motivisati današnju djecu da prate nastavu i da ulože koliki-toliki trud na časovima, naročito u starijim razredima? To bi za današnju djecu bili časovi zezancije i provokacije nastavnikaDozer wrote:A sto se tice predmeta poput fizickog/tjelesnog, a onda i likovnog i muzickog, po meni to je ne neprofesionalno, nego imbecilno sto se uvelo ocjenjivanje kao i za ostale perdmete, a nije ostalo opisno i mimo prosjeka ocjena.
I isto je tako i za pjevanje/sviranje i crtanje/slikanje (tu sam ja bolji).
Nije vjerovatno nego naravno da sam bolja od tebe u sportu, naročito u veranju uz konopac, a fudbal neću ni spominjati
- Dozer
#199 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??
@Lutijena
Pa u moje vrijeme su bile opisne ocjene, a i tada je bilo i onih koji su imali zadovoljava. Naravno, niko nikada iz tih predmeta nije "pao", ali ni te ocjene nisu uticale na prosjek.
A ti predmeti, pogotovo fizicko, su nam svima uvijek bili najdrazi. Ne kontam zasto bi to danas bilo drugacije?
Samo sta bi bilo drugacije jeste da djeca ne bi imala toliki pritisak radi 4 predmeta, i nista vise. Pored rancina koje nose (@ebo te, imam osjecaj da mi je laksi bio jurisni prsluk u ratu...), pored obima gradiva koji imaju iz svega, likovno, muzicko, fizicko i vjeronauka/kdr su tu totalni visak u smislu ocjenjivanja koje ulazi u prosjek...
Nego, kad je taj duel i dokazivanje ko je u cemu bolji?
Mozemo se zagrijat i pucanjem i bilijarom...cisto 'nako, reda radi
Pa u moje vrijeme su bile opisne ocjene, a i tada je bilo i onih koji su imali zadovoljava. Naravno, niko nikada iz tih predmeta nije "pao", ali ni te ocjene nisu uticale na prosjek.
A ti predmeti, pogotovo fizicko, su nam svima uvijek bili najdrazi. Ne kontam zasto bi to danas bilo drugacije?
Samo sta bi bilo drugacije jeste da djeca ne bi imala toliki pritisak radi 4 predmeta, i nista vise. Pored rancina koje nose (@ebo te, imam osjecaj da mi je laksi bio jurisni prsluk u ratu...), pored obima gradiva koji imaju iz svega, likovno, muzicko, fizicko i vjeronauka/kdr su tu totalni visak u smislu ocjenjivanja koje ulazi u prosjek...
Nego, kad je taj duel i dokazivanje ko je u cemu bolji?
Mozemo se zagrijat i pucanjem i bilijarom...cisto 'nako, reda radi
- mahir985
#200 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??
1. Gimnazija meni se cinicharrrmed wrote:U kojoj je to skoli? Mi smo tako odbojku morali...mahir985 wrote:Ljudi jel se meni cini ili vecina nastavnika tjelesnog odgoja se danas ponasaju kao oni drill instruktor u americkoj vojsci.
Inace mi je stvarno smijesan taj predmet tjelesnog, mislim bitno je da dijete ima dovoljno fizicke aktivnosti, ali ti neces nista Bog zna uspjeti promijeniti u 2 casa od 45 minuta sedmicno ako imas nekog hurema sa teskim kostima![]()