Hilton u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
miki.ba

#176 Re: Hilton u Sarajevu?

Post by miki.ba »

VjecitiStudent wrote:
charrrmed wrote:
VjecitiStudent wrote:
Jesu li trotoari tih lijepih gradova bili ovako zatrpani autima, jesu li gomile auta bile parkirane ispred bolnica, pozorista, muzeja skola, jesu li roditelji vozili djecija kolica cestom umjesto trotoarom?
Da li si ista od ovoga vidio u tim gradovima-uzorima?
To je sad stvar nekulture i neodgojenosti, i to je potpuno druga tema.
To je samo ponekad nekultura i odgojenost, a uglavnom je obicna fizika, u gradu ima oko 150 000 automobila, legalnih parking mjesta ima deset puta manje.
I onda nicu polulegalni i ilegalni parkinzi ispred pozorista, skola, bolnica, ...
Cak je i Gradska uprava, nakon zadnjeg Bubicinog gradjevinskog podviga - konverzije parkinga u zgradu EU, ogradila 20 kvadrata plocnika i 'zauzela' ih za sebe.

To su sve posljedice naseg nepostojeceg urbanizma.
To sa parkingom u centru grada se može veoma lako regulisati.
Uvedeš zakon po kojem samo auta koja zadovoljavaju euro 4 norme mogu u centar i završiš pricu.
40 KM kazne za sva auta koja ne zadovoljavaju te norma i imaš manje gužve, mjesta na parkinzima i manje zagađen grad.

Što se tice Hiltona, ako je pitanje Hilton il ono ruglo, odgovor je Hilton, a ako je pitanje park il ono ruglo onda je park.
VjecitiStudent

#177 Re: Hilton u Sarajevu?

Post by VjecitiStudent »

miki.ba wrote: To sa parkingom u centru grada se može veoma lako regulisati.
Uvedeš zakon po kojem samo auta koja zadovoljavaju euro 4 norme mogu u centar i završiš pricu.
40 KM kazne za sva auta koja ne zadovoljavaju te norma i imaš manje gužve, mjesta na parkinzima i manje zagađen grad.

Što se tice Hiltona, ako je pitanje Hilton il ono ruglo, odgovor je Hilton, a ako je pitanje park il ono ruglo onda je park.
Nije samo centar u pitanju, jedva da ima dijela grada u kojeme je parkiranje rijeseno.
miki.ba

#178 Re: Hilton u Sarajevu?

Post by miki.ba »

VjecitiStudent wrote:
miki.ba wrote: To sa parkingom u centru grada se može veoma lako regulisati.

Nije samo centar u pitanju, jedva da ima dijela grada u kojeme je parkiranje rijeseno.
Ovim bi se zakonom mogao regulisati saobracaj u Starom Gradu i Centru.
Normalno je da u ovom gradu nailazimo na ovakve probleme, imamo li uopšte razvojni plan Sarajeva za narednih 50 god?
Kad samo pogledaš gdje kontejneri stoje skontaš da plana nema ni za šta.
Ovaj grad jednostavno nije zamišljen kao veliki grad, a mi na silu pokušavamo to od njega napravit.
Jedino rješenje je smanjivanje broja vozila povečavanjem troškova
VjecitiStudent

#179 Re: Hilton u Sarajevu?

Post by VjecitiStudent »

miki.ba wrote:Ovim bi se zakonom mogao regulisati saobracaj u Starom Gradu i Centru.
Normalno je da u ovom gradu nailazimo na ovakve probleme, imamo li uopšte razvojni plan Sarajeva za narednih 50 god?
Kad samo pogledaš gdje kontejneri stoje skontaš da plana nema ni za šta.
Ovaj grad jednostavno nije zamišljen kao veliki grad, a mi na silu pokušavamo to od njega napravit.
Jedino rješenje je smanjivanje broja vozila povečavanjem troškova
'Congestion charge' je sofisticirana mjera koja je uspjela smanjiti guzve u mnogim gradovima, no u gradu koji jos uvijek nije uspio dovesti u red obicne ponistace karata u javnom prevozu, to je ravno organizovanju leta na Mjesec.

Bubica je izgleda svoj hotel definitivno namjerio praviti na parkingu.
Zgrada ovog reprezentativnog zdanja, kako se sada razmišlja na nadležnim mjestima, trebalo bi da bude locirana na prostoru današnjeg parkinga kod Mosta Suada i Olga na Vrbanji.

Ko stoji iza ove investicije, nije poznato, ali izvor tvrdi da je u pregovorima sa nepoznatim osobama oko toga bio uključen i Nedžad Bubica, vlasnik firme Lake d.o.o.
http://me.seebiz.eu/sarajevo-ce-dobiti- ... /ar-49229/
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#180 Re: Hilton u Sarajevu?

Post by KatarinaKosaca »

Nije mi jasno, taj Bubica će kupiti licencu ili je samo posrednik u dolasku Hiltona?

Jel Hilton radi po principu fankcije ili kako?
miki.ba

#181 Re: Hilton u Sarajevu?

Post by miki.ba »

KatarinaKosaca wrote:Nije mi jasno, taj Bubica će kupiti licencu ili je samo posrednik u dolasku Hiltona?

Dobit ce samo licencu, a kad skonta šta ta licenca nosi sa sobom, pokajt ce se.
VjecitiStudent

#182 Re: Hilton u Sarajevu?

Post by VjecitiStudent »

KatarinaKosaca wrote:Nije mi jasno, taj Bubica će kupiti licencu ili je samo posrednik u dolasku Hiltona?

http://www.hiltonworldwide.com/assets/p ... Hilton.pdf

Samo da se umjesto Hiltona ne desi prenociste ili vjerovatnije, trzni centar kod Hame, nakon sto gradsko zemljiste predje u privatne ruke.
madner

#183 Re: Hilton u Sarajevu?

Post by madner »

Sjo ovih euro normi fasista. :x Diskriminacija cista :x
esad_plavi

#184 Re: Hilton u Sarajevu?

Post by esad_plavi »

VjecitiStudent wrote: Jesu li trotoari tih lijepih gradova bili ovako zatrpani autima, jesu li gomile auta bile parkirane ispred bolnica, pozorista, muzeja skola, jesu li roditelji vozili djecija kolica cestom umjesto trotoarom?
Da li si ista od ovoga vidio u tim gradovima-uzorima?
Naravno da jesu, samo se taj problem rjesava uvodjenjem vozarine na vozenje centrom grada ili uvodjenjem "car pool" traka ili gradnjom podzemnih garaza ili poboljsanjem javnog gradskog prevoza, a ne rjesava se tako sto im u centru grada stoji skalamerija od parkinga, porusene zgrade i trosne barake, za koje si ti izjavio da cine Sarajevo gradom.

Ne mogu da razumijem tvoj argument nikako, ali opet kao sto su neki vec rekli, da se uzme graditi parking bilo bi: "Sta se gradi jos jedan betonski prostor, sto se ne pravi park", kada se gradi park - logika je: "Sta ce nam park, trosak, umjesto da se zaposljavaju ljudi", kad pravis hotel u kojem ces zaposliti ljude onda se nadje neko pa vice: "Fali nam parkinga" :roll:
BHF_Manijak

#185 Re: Hilton u Sarajevu?

Post by BHF_Manijak »

Ovo ce biti kao sa temom "McDonald's da ili ne". :oops:
Ako ljudi hoce da grade neka grade, ne grade od nasih para. Ako skontaju da su se zajebali, otici ce dalje i to je to, samo cisto sumnjam da bi takav brend i lanac tek tako reko "eh jebes mu mater, mogo sam vala jedan hotel i u onoj vukojebini Bosni napravit", dakle ne vjerujem da bez osnove i napamet grade, bez prethodno uradjene analize trzista i ostalih popratnih stvari.
insomnia78

#186 Re: Hilton u Sarajevu?

Post by insomnia78 »

BHF_Manijak wrote:Ovo ce biti kao sa temom "McDonald's da ili ne". :oops:
Ako ljudi hoce da grade neka grade, ne grade od nasih para. Ako skontaju da su se zajebali, otici ce dalje i to je to, samo cisto sumnjam da bi takav brend i lanac tek tako reko "eh jebes mu mater, mogo sam vala jedan hotel i u onoj vukojebini Bosni napravit", dakle ne vjerujem da bez osnove i napamet grade, bez prethodno uradjene analize trzista i ostalih popratnih stvari.
U pravu si vec su se javljali borci da objasne kako ce to privuci strane investitore, isto ko sto je i md

s' moje sokocalo
Ambrozija

#187 Re: Hilton u Sarajevu?

Post by Ambrozija »

insomnia78 wrote:
U pravu si vec su se javljali borci da objasne kako ce to privuci strane investitore, isto ko sto je i md

s' moje sokocalo
Mozda je MD privukao Hilton :roll:
insomnia78

#188 Re: Hilton u Sarajevu?

Post by insomnia78 »

Ambrozija wrote:
insomnia78 wrote:

s' moje sokocalo
Mozda je MD privukao Hilton :roll:
Haha tacno sam znao da ce neko to potegnuti.
Naravno da jeste, opste je poznato da i jedan i drugi imaju istu klijentelu

s' moje sokocalo
strong69

#189 Re: Hilton u Sarajevu?

Post by strong69 »

Ja ga hebem ko je nama udovoljio.

Onaj gleda pogasena svjetla u Bristolu i likuje misleci da hotel slabo radi, ovaj kaze da se gradnjom na parkingu unistava historijsko i kulturno nasljede, treci opet zudi za parkovima, cetvrti se pita sta ce graditi u gradu, otkud betonske skalamerije (pa nece valjda stale praviti)...

Sreca pa vas niko nista ne pita. :skoljka:
VjecitiStudent wrote:
esad_plavi wrote:
VjecitiStudent wrote:Sarajevo - grad ili Sarajevo - spavaonica i autodrom, pitanje je.
Sarajevo - barake i parking ili Sarajevo - hoteli i trzni centri, je odgovor :!:
Imas li neki primjer grada sazdanog od hotela i trznih centara na kojeg mislis da bi se Sarajevo trebalo ugledati?
Imam ja: BAKU!
poznanik

#190 Re: Hilton u Sarajevu?

Post by poznanik »

strong69 wrote:Ja ga hebem ko je nama udovoljio.

Onaj gleda pogasena svjetla u Bristolu i likuje misleci da hotel slabo radi, ovaj kaze da se gradnjom na parkingu unistava historijsko i kulturno nasljede, treci opet zudi za parkovima, cetvrti se pita sta ce graditi u gradu, otkud betonske skalamerije (pa nece valjda stale praviti)...

Sreca pa vas niko nista ne pita.
Ja sam pisao o mračnim sobama na Bristolu, vidim ih uveče s prozora u odnosu na rijetke upaljenih svjetala. Samo mi reci kako si zaključio likovanje?

Kad spominješ da se gradnjom na parkingu uništava kulturno i istorijsko nasljeđe, ponovo podlo lažeš, jer to nije niko pisao. Kroz novinarski tekst iz Oslobođenja može se zaključiti inicijativa za izmjenu Regulacionog plana od mosta Vrbanja sve do mosta Skenderija, a na tom dijelu se nalaze objekti kulturno-istorijskog nasljeđa. Ili trebamo uništiti svoju istoriju radi privatnog interesa nekog skorojevića.

Zašto Bubica ne gradi parking-zgradu na tom odobrenom prostoru, kad već ima novac i želi da ga insvestira?

Zašto ne gradi hotel na drugoj lokaciji?

Usput, itekako se svi pitamo, ne brini :oops:
strong69

#191 Re: Hilton u Sarajevu?

Post by strong69 »

poznanik wrote:
Usput, itekako se svi pitamo, ne brini :oops:
Vidim kako se pitamo svake 2 godine. Pitaju se oni.

A termin "podlo lazes" cuvaj za politicke nastupe u emisijama. Ugledas se na Damira Hadzica?

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
emirolini

#192 Re: Hilton u Sarajevu?

Post by emirolini »

Isto Grozny nije htio naprijed i nije htio da mjenja RP za nikoga:

Image

Image

Baku

Image

Image

Image

Image

pa i Pjongjang

Image

Image

Rumunija

Image

Bugarska

Image

Svi idu naprijed samo mi ne! Siguran sam da su na mnogim od ovih zgrada mjenjali RP a nisu zadrzali neku oronulu zgradu ili rusevinu! Ne poredim sredstva ovi iznad gore ali kada vec imamo sansu da neko hoce da ulozi kod nas, ma trebamo igrati oko njeg jer upravo nemamo sami sredstva da nesto slicno pravimo!
VjecitiStudent

#193 Re: Hilton u Sarajevu?

Post by VjecitiStudent »

Jel vi uopste citate sta drugi pisu, investitor nije Hilton, vec domaci poduzetnici.
Koji, ako su vec tako poduzetni, mogli bi otkupiti od Selimovica oronuli IRIS i tu praviti Hilton. Ili renovirati hotel Zagreb?
No to bi onda vjerovatno kostalo malo vece pare.

Takodjer, porediti ove naftne gradove sa Sarajevom je zbilja i nepristojno i neozbiljno.
emirolini

#194 Re: Hilton u Sarajevu?

Post by emirolini »

Svi idu naprijed samo mi ne! Siguran sam da su na mnogim od ovih zgrada mjenjali RP a nisu zadrzali neku oronulu zgradu ili rusevinu! Ne poredim sredstva ovi iznad gore ali kada vec imamo sansu da neko hoce da ulozi kod nas, ma trebamo igrati oko njeg jer upravo nemamo sami sredstva da nesto slicno pravimo!
@VjecitiStudent, citaj i ti, ja samo kazem da se ljudi ne boje novog i da idu naprijed a ne zadrzavaju barake i gluposti!
VjecitiStudent

#195 Re: Hilton u Sarajevu?

Post by VjecitiStudent »

emirolini wrote:
@VjecitiStudent, citaj i ti, ja samo kazem da se ljudi ne boje novog i da idu naprijed a ne zadrzavaju barake i gluposti!
Neko je gore postavio skicu postojeceg regulacionog plana tog dijela grada.
Mozes li pokazati gdje su tacno predvidjene barake?
emirolini

#196 Re: Hilton u Sarajevu?

Post by emirolini »

I opet, citaj ovih par stranica da vidis na sta su ljudi mislili, tj neke barakice od "istorijskog znacaja"
VjecitiStudent

#197 Re: Hilton u Sarajevu?

Post by VjecitiStudent »

emirolini wrote:I opet, citaj ovih par stranica da vidis na sta su ljudi mislili, tj neke barakice od "istorijskog znacaja"
Ne vidjeh nigdje baraku, vec samo oronulu zgradu od istorijskog znacaja.
Nije valjda da sad trebamo sve porusiti i graditi "ljepse i starije Sarajevo"?
poznanik

#198 Re: Hilton u Sarajevu?

Post by poznanik »

Pa imamo u centru grada idealan prostor za gradnju Hilton hotela - Prešernov park. Godinama stoji neiskorišten i predstavlja gradsko ruglo, skupljalište miševa i psećeg izmeta. Bubica i Izetbegović junior mogu ovdje komotno izgraditi hotelčić za svoju dušu i džep :oops:
VjecitiStudent

#199 Re: Hilton u Sarajevu?

Post by VjecitiStudent »

poznanik wrote:Pa imamo u centru grada idealan prostor za gradnju Hilton hotela - Prešernov park. Godinama stoji neiskorišten i predstavlja gradsko ruglo, skupljalište miševa i psećeg izmeta. Bubica i Izetbegović junior mogu ovdje komotno izgraditi hotelčić za svoju dušu i džep :oops:
Jajce kasarna, hotel Zagreb, Centrotransova garaza, ...
emirolini

#200 Re: Hilton u Sarajevu?

Post by emirolini »

VjecitiStudent wrote:
poznanik wrote:Pa imamo u centru grada idealan prostor za gradnju Hilton hotela - Prešernov park. Godinama stoji neiskorišten i predstavlja gradsko ruglo, skupljalište miševa i psećeg izmeta. Bubica i Izetbegović junior mogu ovdje komotno izgraditi hotelčić za svoju dušu i džep :oops:
Jajce kasarna, hotel Zagreb, Centrotransova garaza, ...
uff... to je lokacija zlata vrijedna, kao i objekat, ubilo se za jedan hotel..

Image
Post Reply