Neće ako nisi bio na Bajram party-ju,4m3l wrote: Dobro je, joj brate valjda me nece dugo ostaviti u dzehenemu
Be|smrt
- fatamorgana
#176 Re: Be|smrt
- Kroksica
#177 Re: Be|smrt
A sa druge strane namaz je naredjen u Kur'anu, a nije pohvalno krsiti naredbe iz Kur'ana.miskin wrote:Da, kod uleme kod koje ostavljanje namaza ne predstavlja izlazak iz vjere, odnosno poptuno ostavljanje namaza, valjda na dzumu odes4m3l wrote:Eh imam jos jedno pitanje..
Znaci ja nisam hard core vjernik ali sam vjernik, ne klanjam 5 vaktova, ponekad se cugne alkohol isl.
Allah ce me poslati u dzehenem, iz prije navedenih razloga, medjutim ja posto sam vjernik necu ostati zauvijek u dzehenemu vec nakon nekog vremena cu biti prebacen u dzenet? Situacija sa nevjernicima je drugacija, oni ostaju zauvijek u dzehenemu, je li ovo istina ?
inace poznato razilazenje
- fatamorgana
#178 Re: Be|smrt
A u trećoj varijanti postoji uvijek i American Express,Kroksica wrote:Ako nema u Kur'anu ima u Bibliji.
-
kojeime
#179 Re: Be|smrt
Nego, da li je neko gledao veceras emisiju na Discovery kanalu. Ima serija emisija u kojima naucnici "odgovaraju na pitanja" to jeste pokusavaju razumljivim jezikom objasniti teske i nerazumljive stvari. Veceras je Stephen Hawking objasnjavao svemir, materiju, energiju, vrijeme-prostor i Boga. AKo koga intereuje mogu ukratko reci zakljucak, ali da znate odmah da se mnogima nece svidjeti 
Last edited by kojeime on 10/11/2012 01:16, edited 1 time in total.
- Kroksica
#180 Re: Be|smrt
fatamorgana wrote:Neće ako nisi bio na Bajram party-ju,4m3l wrote: Dobro je, joj brate valjda me nece dugo ostaviti u dzehenemu
- miskin
#181 Re: Be|smrt
Nemoj se zahmetit Boga ti.kojeime wrote:Nego, da li je neko gledao veceras emisiju na Discovery kanalu. Ima serija emisija u kojima naucnici "odgovaraju na pitanja" to jeste pokusavaju razumljivim jezikom objasniti teske i nerazumljive stvari. Veceras je Stephen Hawking objasnjavao svemir, materiju, energiju, vrijeme-prostor i Boga. AKo koga intereuje mogu ukratko reci zakljucak, ali da znate odmah da se mnogima nece svidjeti
- Kroksica
#182 Re: Be|smrt
Reci nam, cisto da imamo razlog za negodovanje.kojeime wrote:Nego, da li je neko gledao veceras emisiju na Discovery kanalu. Ima serija emisija u kojima naucnici "odgovaraju na pitanja" to jeste pokusavaju razumljivim jezikom objasniti teske i nerazumljive stvari. Veceras je Stephen Hawking objasnjavao svemir, materiju, energiju, vrijeme-prostor i Boga. AKo koga intereuje mogu ukratko reci zakljucak, ali da znate odmah da se mnogima nece svidjeti
- fatamorgana
#183 Re: Be|smrt
Reci pa kud puklo da puklo ....kojeime wrote:Nego, da li je neko gledao veceras emisiju na Discovery kanalu. Ima serija emisija u kojima naucnici "odgovaraju na pitanja" to jeste pokusavaju razumljivim jezikom objasniti teske i nerazumljive stvari. Veceras je Stephen Hawking objasnjavao svemir, materiju, energiju, vrijeme-prostor i Boga. AKo koga intereuje mogu ukratko reci zakljucak, ali da znate odmah da se mnogima nece svidjeti
- nasa
#184 Re: Be|smrt
Naravno kad bi priznali Muhameda ne bi bili vise krscanikojeime wrote:Kako zamisljas da hriscani prihvate Muhammeda kao poslanika? Islam kaze da je njen poslanik posljednji, poslije njega nece doci vise ni jedan. Zasto to ne vazi i za hriscane, zasto hriscani nemaju pravo reci da poslije Isusa nema drugih Bozijih namjesnika na zemljii? Kako to da islam ima to pravo a hriscanstvo nema? Dakle ili sve religije imaju ista prava, ili nemaju a to znaci da je jedna "bolja" od druge. A to je sjajan povod za vjersku netrpeljivost i vjerski rat. Moj Bog je jaci od tvog, moja svetinja je svetija od tvoje, moje pravo je jace od tvog. I eto ti dokaza da su prirodno sve religije iskljucive i da prirodno saradnje medju religijama, dakle ekumenizma ne moze biti. Sama si svojim stavom da islam ima pravo koje hriscanstvo nema, a to je da svog vjerovjesnika, Bozijeg namjesnika, poslanika smatra posljednjim a to implicira i najispravnijim, najboljim, dovela do toga da je islam vazniji od hriscanstva, a to bi hriscanima morala biti uvreda. A ovamo stalno povika kako ateisti vrijedjaju vjernika a narocito povika o islamofobiji.nasa wrote:Nije to dvoje ni slicno iz mnogo razloga i ne mora biti oboje istina,krscani uopce ne priznaju da je Muhamed Boziji poslanik,a za Kur'an kazu da je Muhamed bio inspirisan necim ili nekim drugim ,a ne od strane Boga,tako da.....kojeime wrote:
Pa, odgovor je jednostavan. Kao sto ti prihvatas dogmu islama jer si muslimanka, tako i hriscanima dogma kaze da je Isus sin Boziji i da ima Bozanska svojstva. Tako da bi ti kao vjernici pristup prihvatanja necega za apsolutnu istinu a da ne dobijes objasnjenje ili dokaz da je to istina morao biti razumljiv i blizak.
Dakle, istina je da Isus ima Bozanska svojstva u najmanju ruku koliko je istina da je Allah posredstvom Dzibrila spustio Kur'an Muhammedu, da bi ga Muhammed objavio ostalim ljudima. Ili je oboje istina, ili nije ni jedno.
Da bi bio krscanin ne moras priznati nista od Islama!
Da bi bio musliman moras priznati i ostale poslanike ali na nacin kako su predstavljeni u Kur'anu!
OK je meni da je to uvjerenje bez nekih obrazlozenja i mogu shvatiti ali mislila sam da mozda ima neko objasnjenje jer G.C.nije katolik ni pravoslavac ,on je pripadnik adventisticke crkve!
Naravno ne mislim ja da ti zelis bilo koga uvrijediti, ali jednostavno kao vjernik moras misliti da je tvoja religija ispravna, a to znaci da druge nisu. I u tome je problem, sve su religije iskljucive, takve prirodno moraju biti, a to znaci da nema mira i saradnje izmedju religija, kao ni saradnje izmedju ateista i vjernika. Jer vjernici ne mogu a da ne budu iskljucivi, to je u samoj sustini religije kojoj pripadaju. To sigurno vrijedi za abrahamske religije. Budizam i neke druge religije su malo drugacija prica, ali za nase podneblje irelevantne jer ovdje nema, osim nekoliko izuzetaka, vjernika drugih religija, ima samo vjernika abrahamskih relihija.
Toliko je protivrjecnosti, nelogicnosti, kontradikcija izmedju religija i u religijama samima, da je to potreban i dovoljan uslov, dokaz, da nisu istinite njihove dogme.
Nisam zeljela stvarno nista osim sto me intersovalo to oko Isusa...
A ako Bog je dopustio razlicite religije zasto bih ja imala nesto protiv toga,nemam apsolutno nista!
Logicno je da neke stvari ne vjerujem i ne razumijem iz drugih religija,ali ne osporavam nikom pravo da vjeruje ili nevjeruje jer to je Bozije pravo.
- harač
#185 Re: Be|smrt
drugim riječima, kao u kršćanstvu, siluj, ubi, osakati, ali se nemoj pred smrt zaboraviti upisat u vjeru (ako već nisi - statistike pokazuju da je preko 99% zatvorske populacije vjerski "orijentisano"). malo se pržiti, ali šta je to u poređenju sa vječnošću meda, mlijeka i djevicaKroksica wrote:A sa druge strane namaz je naredjen u Kur'anu, a nije pohvalno krsiti naredbe iz Kur'ana.miskin wrote:Da, kod uleme kod koje ostavljanje namaza ne predstavlja izlazak iz vjere, odnosno poptuno ostavljanje namaza, valjda na dzumu odes4m3l wrote:Eh imam jos jedno pitanje..
Znaci ja nisam hard core vjernik ali sam vjernik, ne klanjam 5 vaktova, ponekad se cugne alkohol isl.
Allah ce me poslati u dzehenem, iz prije navedenih razloga, medjutim ja posto sam vjernik necu ostati zauvijek u dzehenemu vec nakon nekog vremena cu biti prebacen u dzenet? Situacija sa nevjernicima je drugacija, oni ostaju zauvijek u dzehenemu, je li ovo istina ?
inace poznato razilazenje
Last edited by harač on 10/11/2012 01:21, edited 1 time in total.
-
kojeime
#186 Re: Be|smrt
OK, ali Hawking nije bilo ko, ako nista inteligentniji i pametniji je od nas svih koji pricamo na ovom forumu i to ne pojedinacno vec kada svu nasu inteligenciju i pamet saberemo, pa nije lose znati sta ozbiljni naucnici kazu o svijetu koji nas okruzuje. AliI necu se zhametiti, Boga mi ako ne zelite, kako kaze Biblija: Blago siromasnima duhom jer njihovo je kraljevstvo Nebesko. Ili prevedeno na nas jezik, pijane i budale Bog cuvamiskin wrote:Nemoj se zahmetit Boga ti.kojeime wrote:Nego, da li je neko gledao veceras emisiju na Discovery kanalu. Ima serija emisija u kojima naucnici "odgovaraju na pitanja" to jeste pokusavaju razumljivim jezikom objasniti teske i nerazumljive stvari. Veceras je Stephen Hawking objasnjavao svemir, materiju, energiju, vrijeme-prostor i Boga. AKo koga intereuje mogu ukratko reci zakljucak, ali da znate odmah da se mnogima nece svidjeti
- fatamorgana
#187 Re: Be|smrt
i demokratsko,nasa wrote: .... ne osporavam nikom pravo da vjeruje ili nevjeruje jer to je Bozije pravo.
- 4m3l
#188 Re: Be|smrt
To nikad, ma inace ne volim partijanjefatamorgana wrote:Neće ako nisi bio na Bajram party-ju,4m3l wrote: Dobro je, joj brate valjda me nece dugo ostaviti u dzehenemu
Eh ljudi hvala vam na odgovorima, odoh na spavanje sav sretan, sretan sto cemo se cuti i vidjeti u dzenetu!
Last edited by 4m3l on 10/11/2012 01:24, edited 1 time in total.
- Kroksica
#189 Re: Be|smrt
Pokajanje se prihvata, samo ako je iskreno. To ste ce nekom zadnje rijeci biti La ilahe Ilallah, izgovorene samo radi adeta, ne znaci da je kupio sebi jednosmjernu kartu za Dzennet. Siluj, ubiJ, osakati nisu Kur'anski imperativi, ne vjerujem ni da su Biblijski.harač wrote:
drugim riječima, kao u kršćanstvu, siluj, ubi, osakati, ali se nemoj pred smrt zaboraviti upisat u vjeru (ako već nisi). malo se pržiti, ali šta je to u poređenju sa vječnošću meda, mlijeka i djevica![]()
- fatamorgana
#190 Re: Be|smrt
Mala ispravka, Beati paupere spiritu znači zapravo blago onima siromašnima u duhu a ne duhom, znači ne radi se o glupanima već o onima koji nisu gramzivi ....kojeime wrote: Blago siromasnima duhom jer njihovo je kraljevstvo Nebesko. Ili prevedeno na nas jezik, pijane i budale Bog cuva
Last edited by fatamorgana on 10/11/2012 01:25, edited 1 time in total.
- nasa
#191 Re: Be|smrt
Za ovo sve sto pobroja se izlazi iz vjere....tako da ne ide bas tako lako,moras se zaista ponovo vratiti vjeri i nadat se Bozijoj milosti!harač wrote:drugim riječima, kao u kršćanstvu, siluj, ubi, osakati, ali se nemoj pred smrt zaboraviti upisat u vjeru (ako već nisi - statistike pokazuju da je preko 99% zatvorske populacije vjerski "orijentisano"). malo se pržiti, ali šta je to u poređenju sa vječnošću meda, mlijeka i djevicaKroksica wrote:A sa druge strane namaz je naredjen u Kur'anu, a nije pohvalno krsiti naredbe iz Kur'ana.miskin wrote:
Da, kod uleme kod koje ostavljanje namaza ne predstavlja izlazak iz vjere, odnosno poptuno ostavljanje namaza, valjda na dzumu odesinace poznato razilazenje
![]()
-
kojeime
#192 Re: Be|smrt
Naravno da znamo da nisi htjela nista, ako ima tolerantan vjernik na ovom forumu, to si ti, zat osam i rekao da znam da ne zelis reci nista lose, ali kada si vjernik ne moze drugacje osim iskljcivo. Ne zato sto to neko zeli, vec zato sto je svaka religija po prirodi iskljuciva, pa i vjernik po defaultu mora biti takav kada se govori o vjerskim dogmama. Kao covjek moze biti tolerantan ali kao vjernik ne moze.nasa wrote:Naravno kad bi priznali Muhameda ne bi bili vise krscani![]()
A ako Bog je dopustio razlicite religije zasto bih ja imala nesto protiv toga,nemam apsolutno nista!
Logicno je da neke stvari ne vjerujem i ne razumijem iz drugih religija,ali ne osporavam nikom pravo da vjeruje ili nevjeruje jer to je Bozije pravo.
Evi ti kontradikcije: Bog je istoj grupi, dakle ljudskoj vrsti, poslao razicite religije. Dakle istoj grupi je poslao razne religije koje se u fundamentima medjusobno iskljucuju, upravo to o ne prihvatanju Muhammeda kao poslanika od hriscana i ne prihvatanje isusa kao sina Bozijeg od muslimana je primjer. I sada ista grupa bi trebala slijediti razlicite religije, koje se medjusobno iskljucuju i Bog je to uradio namjerno? Zar to nije kontradikcija?
- fatamorgana
#193 Re: Be|smrt
Piši kad stigneš,4m3l wrote:To nikad, ma inace ne volim partijanjefatamorgana wrote:Neće ako nisi bio na Bajram party-ju,4m3l wrote: Dobro je, joj brate valjda me nece dugo ostaviti u dzehenemu![]()
Eh ljudi hvala vam na odgovorima, odoh na spavanje sav sretan, sretan sto cemo se cuti i vidjeti u dzenetu!I sto cu kad tad i ja dospjet u dzenet, nadam se da me dzehenemska vatra nece sprziti do kraja jer kad me prebace u dzenet da mogu trebe ganjat
![]()
- miskin
#194 Re: Be|smrt
ne branim ga @nasa, ali odakle ti da ove stvari izvode iz vjere, to su sve veliki grijesi, ali da izvode iz vjere to je vecZa ovo sve sto pobroja se izlazi iz vjere....tako da ne ide bas tako lako,moras se zaista ponovo vratiti vjeri i nadat se Bozijoj milosti!
- miskin
#195 Re: Be|smrt
Kroksica wrote:Pokajanje se prihvata, samo ako je iskreno. To ste ce nekom zadnje rijeci biti La ilahe Ilallah, izgovorene samo radi adeta, ne znaci da je kupio sebi jednosmjernu kartu za Dzennet. Siluj, ubiJ, osakati nisu Kur'anski imperativi, ne vjerujem ni da su Biblijski.harač wrote:
drugim riječima, kao u kršćanstvu, siluj, ubi, osakati, ali se nemoj pred smrt zaboraviti upisat u vjeru (ako već nisi). malo se pržiti, ali šta je to u poređenju sa vječnošću meda, mlijeka i djevica![]()
- harač
#196 Re: Be|smrt
ne kažem da su to imperativi, već primjeri mogućih zločina. i ratko mladić može pred smrt sasvim iskreno prihvatiti islam te imati zagarantovano mjesto u raju (isto je i sa kršćanstvom; jedini problem je što će morati birati između te dvije opcije). kažem, malo će se pržiti, ali to je zanemarljivo u poređenju sa vječnošću vina i ženaKroksica wrote:Pokajanje se prihvata, samo ako je iskreno. To ste ce nekom zadnje rijeci biti La ilahe Ilallah, izgovorene samo radi adeta, ne znaci da je kupio sebi jednosmjernu kartu za Dzennet. Siluj, ubiJ, osakati nisu Kur'anski imperativi, ne vjerujem ni da su Biblijski.harač wrote:
- miskin
#197 Re: Be|smrt
Ne,Bog je svima slao vjeru u jednog Boga kao religiju, samo sto su ti narodi poslije to mjenjali, dodavvali bozanstvakojeime wrote:Naravno da znamo da nisi htjela nista, ako ima tolerantan vjernik na ovom forumu, to si ti, zat osam i rekao da znam da ne zelis reci nista lose, ali kada si vjernik ne moze drugacje osim iskljcivo. Ne zato sto to neko zeli, vec zato sto je svaka religija po prirodi iskljuciva, pa i vjernik po defaultu mora biti takav kada se govori o vjerskim dogmama. Kao covjek moze biti tolerantan ali kao vjernik ne moze.nasa wrote:Naravno kad bi priznali Muhameda ne bi bili vise krscani![]()
Evi ti kontradikcije: Bog je istoj grupi, dakle ljudskoj vrsti, poslao razicite religije. Dakle istoj grupi je poslao razne religije koje se u fundamentima medjusobno iskljucuju, upravo to o ne prihvatanju Muhammeda kao poslanika od hriscana i ne prihvatanje isusa kao sina Bozijeg od muslimana je primjer. I sada ista grupa bi trebala slijediti razlicite religije, koje se medjusobno iskljucuju i Bog je to uradio namjerno? Zar to nije kontradikcija?
- fatamorgana
#198 Re: Be|smrt
ma ja , po logici od viška glava ne boli,miskin wrote: Ne,Bog je svima slao vjeru u jednog Boga kao religiju, samo sto su ti narodi poslije to mjenjali, dodavvali bozanstva
- nasa
#199 Re: Be|smrt
Ma daj raspravljali smo o ovom vec,kako ne izvode,ti bas sve bukvalno,pa kako zamisljas da to ide,miskin wrote:ne branim ga @nasa, ali odakle ti da ove stvari izvode iz vjere, to su sve veliki grijesi, ali da izvode iz vjere to je vecZa ovo sve sto pobroja se izlazi iz vjere....tako da ne ide bas tako lako,moras se zaista ponovo vratiti vjeri i nadat se Bozijoj milosti!
neko siluje zenu i istog trena po cinu se pokaje,to nije pravilo vec vjerruj mi presedan
Zato covjek koji siluje 99%nije vjernik po obavljenom zlocinu,
za ostale zlocine isto!
- miskin
#200 Re: Be|smrt
vidi imas hadise koji govore kada covjek cini blud u tom trenu nije vjernik kada pije nije vjernik. Sta znaci to. Znaci da nije poptunog imana, da je on pocinio veliki grijeh ali da ga to ne izvodi iz vjere, jer ako kazemo da ga izvodi iz vjere onda ako preseli u takvom stanju a njije se pokajao on je vjecni stanovnik vatre. Isto sto imas hadise nije Musliman onaj od cijeg jezika i ruku nisu sigurni drugi muslimani, itd.nasa wrote:Ma daj raspravljali smo o ovom vec,kako ne izvode,ti bas sve bukvalno,pa kako zamisljas da to ide,miskin wrote:ne branim ga @nasa, ali odakle ti da ove stvari izvode iz vjere, to su sve veliki grijesi, ali da izvode iz vjere to je vecZa ovo sve sto pobroja se izlazi iz vjere....tako da ne ide bas tako lako,moras se zaista ponovo vratiti vjeri i nadat se Bozijoj milosti!
neko siluje zenu i istog trena po cinu se pokaje,to nije pravilo vec vjerruj mi presedan
Zato covjek koji siluje 99%nije vjernik po obavljenom zlocinu,
za ostale zlocine isto!