lijepo
Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
- miskin
- miskin
#177 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Nemoj potvarati ashabe, pa zar ti isti ljdui nisu pratili poslanika u stopu, zar im on nije objasnjavao Kur'an i njegove propise u toku svog zivotaBTW zasto mislis da bih pljuvala po prvoj generaciji Mulimana tj. ashabima? Pa ti ljudi su bili prve "Kur'anije"! Pa nema smisla da ista lose mislim o njima. SubhanAllah!
o ovoj knizi govorimo http://www.scribd.com/doc/25439123/Svoj ... c#download
- nasa
#178 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Mene interesuje ,zasto se tumaci Kur'an ajet po ajet,ako je Kur'an uputa za sva vremena,a jeste kako se onda moze definisati znacenje u jednom vremenu pa da to znacenje vrijedi za sva vremena,cudno mi je tomiskin wrote:Nemoj potvarati ashabe, pa zar ti isti ljdui nisu pratili poslanika u stopu, zar im on nije objasnjavao Kur'an i njegove propise u toku svog zivotaBTW zasto mislis da bih pljuvala po prvoj generaciji Mulimana tj. ashabima? Pa ti ljudi su bili prve "Kur'anije"! Pa nema smisla da ista lose mislim o njima. SubhanAllah!
- Kroksica
#179 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Kako se necu smijat, pa drago mi sto si konacno potvrdio ono o cemu ja pricam ima mjesec.miskin wrote:nemoj mi se smijati u lice, ozbiljno pricamo, kako to ne znas kad je Kur'an sakupljen tek nakon one prevare kad su 70 hafiza ubijeno pa se pobojali da ce nestati Kur'ana pa su to zapisali, To je otpočeo Ebu - Bekr na prijedlog Omera.Bahaha! Pa o cemu ti ja pricam, nema hadisa u pitanju je tradicija.![]()
![]()
Sto se tice toga da je Kur'an sastavljen nakon Poslanikove smrti, nesto mi to vala nije vjerovatno. Zar mislis da bi Poslanik sakupljanje Kur'ana prepustio nekom drugom mimo njega?
Der procitaj ovo http://www.nur-islam.com/index.php?opti ... Itemid=216
Ma znam ja o cemu ti pricas ali ne vjerujem da je sakupljanje Kur'ana prepusteno slucaju. Po hadisu, Osman je taj koji je sakupio Kur'an u cjelovitu knjigu, nakon poslanikove smrti. Popalio Osmo gomilu Kur'ana jer, opet navodim, po hadisu, vec su neka arapska plemena pocela da mijenjaju i prilagodjavaju Kur'an svom dijalektu, pa Osman naredio da se svi zaplijene i zapale i onda postavio oficijalni Kur'an. Nidje veze, ako uzememo da je Allah swt cuvar Kur'ana, pa i Poslanik u svoj vakat.
- miskin
#180 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
cekaj prvo da vidimo sta ce ti kroksica reci, njooj to ide od ruke, pa cemo ti dati odg.Mene interesuje ,zasto se tumaci Kur'an ajet po ajet,ako je Kur'an uputa za sva vremena,a jeste kako se onda moze definisati znacenje u jednom vremenu pa da to znacenje vrijedi za sva vremena,cudno mi je to
-
jahh
#181 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Ja još cekam da objasnis na cemu temeljis svoje dijelove namaza, tj. kij'am, ruku, tešehud (i šta učiš na njemu) i na čemu temeljiš broj rekata namaza, valjda nije nekad 2 nekad 22?
- Kemal Malovčić
#182 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
SMRT SVEMU!
hoćeš da me ubiješ, uzmi mi sluh
metafizički sam pobunjenik,
o bože,
jer slušam liturgije
i
techno
o bože,
jer slušam liturgije
i
techno
- fatamorgana
#183 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Strpljenje krasi vjernika ....jahh wrote:Ja još cekam da objasnis na cemu temeljis svoje dijelove namaza, tj. kij'am, ruku, tešehud (i šta učiš na njemu) i na čemu temeljiš broj rekata namaza, valjda nije nekad 2 nekad 22?
- Kroksica
#184 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Sad ozbiljno, nemoj me optuzivati za gluposti ako vec nisi shvatio o cemu pricam. Ashabi, tj. prvi Muslimani koji su bili u drustvu Poslanika su praktikovali CISTI Islam, tj. crpili svoje znanje i vjerovanje iz Kur'ana pa i iz Poslanika koji je bio "hodajuci Kur'an". Zato kazem da su "Kur'anije". Oni nisu imali sahih i isnad hadise ko ti danas. Oni su imali samo Kur'an. A to da im je Poslanik objasnjavao Kur'an, vjerujem da jeste donekle ali Allah swt je taj koji ga tumaci ljudima. Ar-Rahman. Aleme el Qur'an. [55:1-2]miskin wrote:Nemoj potvarati ashabe, pa zar ti isti ljdui nisu pratili poslanika u stopu, zar im on nije objasnjavao Kur'an i njegove propise u toku svog zivotaBTW zasto mislis da bih pljuvala po prvoj generaciji Mulimana tj. ashabima? Pa ti ljudi su bili prve "Kur'anije"! Pa nema smisla da ista lose mislim o njima. SubhanAllah!
o ovoj knizi govorimo http://www.scribd.com/doc/25439123/Svoj ... c#download
- miskin
#185 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Ja stvarno ne znam koja mene muka je natjerala da se registrujem na ovaj forum kada vidim ovu kroksicu sta pise odmah mi tlak skoci, a grah sam rucao, ovo je za sjest i plakat, pa draga kroksice da li ti vjerujes i u jedno drugu knjgi i recenicu sem Kur'ana, da li vjerujes da je postojao Napoleon, tacno u Kur'anu ide ajet da je on objasnjenje za sve stvari, ali kad nesto nema onda pitas ucene u toj oblasti kad hoces da znas kako se razvija kromiprusa pitas onog ko zna, jer ima ajet "pitajte učene akko vi ne znate" i on se odnosi na sve oblasti zivota, ljudi su posetili zivote određenim granama serijata, tako ti Allaha da li si ikada procitala siru Poslanika i jesil zaplakala ako jesi citala, ja ne znam sta bih ti vise spomenuo, molim Ga da ti podari korsno znanje i da ti istinu pokaze istinom i pomogne ti da je slijedis i da ti zabludu pokaze zabludom i pomogne ti da je se klonis i da ti podari lijepu zavrsnicu na ovom svijetu
- miskin
#186 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
samo si nam ti falio josKemal Malovčić wrote:SMRT SVEMU!
o bože,
jer slušam liturgije
i
techno
- Kemal Malovčić
- Kroksica
#188 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Nisam sigurna da razumijem sta pitas. De malo pojasni.nasa wrote:Mene interesuje ,zasto se tumaci Kur'an ajet po ajet,ako je Kur'an uputa za sva vremena,a jeste kako se onda moze definisati znacenje u jednom vremenu pa da to znacenje vrijedi za sva vremena,cudno mi je tomiskin wrote:Nemoj potvarati ashabe, pa zar ti isti ljdui nisu pratili poslanika u stopu, zar im on nije objasnjavao Kur'an i njegove propise u toku svog zivotaBTW zasto mislis da bih pljuvala po prvoj generaciji Mulimana tj. ashabima? Pa ti ljudi su bili prve "Kur'anije"! Pa nema smisla da ista lose mislim o njima. SubhanAllah!
- Kroksica
#189 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
LOL Miske! Oplakah!miskin wrote:samo si nam ti falio josKemal Malovčić wrote:SMRT SVEMU!
o bože,
jer slušam liturgije
i
techno
Neka cojka, sta fali.
- fatamorgana
#190 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Ote mi riječ iz usta, Kemo pusti ba ljude , dosta im je već mene,miskin wrote: samo si nam ti falio jos
- nasa
#191 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Ti idi na Lj. i hvataj voz da ti mlada ne pobjegnefatamorgana wrote:Strpljenje krasi vjernika ....jahh wrote:Ja još cekam da objasnis na cemu temeljis svoje dijelove namaza, tj. kij'am, ruku, tešehud (i šta učiš na njemu) i na čemu temeljiš broj rekata namaza, valjda nije nekad 2 nekad 22?
Pita mzasto se tumaci Kur'an i onda to tumacenje stoji za sva vremena....cemu uopce tumacenje i to nepromjenjivo
- Kemal Malovčić
#192 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
ja vam ne mogu pomoći
sve dok pričate gluposti
sve dok pričate gluposti
- fatamorgana
#193 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Malo 'vamo malo tamo, svjetovno, duhovno .... uz dopuštenje,nasa wrote:
Ti idi na Lj. i hvataj voz da ti mlada ne pobjegne ;-
- Kemal Malovčić
#194 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
kombinacija,fatamorgana wrote:Malo 'vamo malo tamo, svjetovno, duhovno .... uz dopuštenje,nasa wrote:
ćevapi i sudžukice,
S PUNO ONIONA
- miskin
#195 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Molio bih da procitate ovih par hadisa, molim vas
Poslanik s.a.w.s., je rekao: „Ostavljam vam u oporuku takvallah - da se bojite Allaha dž.š., i da slušate i da budete pokorni, pa makar vam pretpostavljeni bio rob abesinac. Ko bude živio nakon mene naići će na velika razilaženja. Tada vam je obaveza držati se moga sunneta i sunneta pravilno upućenih halifa. Čvrsto ga se držite, i kutnjacima se za njega uhvatite. Čuvajte se izmišljenih stvari, jer je svaka izmišljotina novotarija, dok je svaka novotarija zabluda!“ (Ebu Davud, br.4607.; Tirmizi, br.26767.; Ibnu Madždžeh, br.42.)
Poslanik s.a.w.s., je rekao: „Ehlu-kitabije su se podijelile na sedamdeset i dvije skupine/sekte. Ovaj ummet će se podijeliti na sedamdeset i tri skupine/sekte. Sedamdeset i dvije skupine će ići u vatru, dok će jedna ući u džennet – ona koja se bude držala džema'ata!“ (Ebu Davud, br.4597.; Ibnu Madždžeh, br.3993.; Darimi, br.2518.)
Poslanik s.a.w.s., kaže: „Moj ummet će snaći ono što je snašlo Benu-israelćane od prije, stopu po stopu, pa ako se nađe neko međ' kršćanima ili jevrejima da javno spava sa svojom majkom naći će se u našem ummetu ko će učiniti isto to! Benu-israelćani su se podijelili na sedamdeset i dvije skupine dok će se moj ummet podijeliti na sedamdeset i tri skupine. Sve će otići u vatru osim jedne. Upitaše: Koja je to skupina, o Allahov Poslaniče? Reče: To je ona skupina ljudi koja bude na onome na čemu sam ja i moji ashabi!“ (Tirmizi, br.2641.)
Allah dž.š., nam je na preko 40 mjesta u Kur'ani Kerimu naredio da smo pokorni i da slijedimo poslanika Muhammeda s.a.w.s.. Truditi se na sprovedbi sunneta Muhammeda s.a.w.s., i halifa nakon njega je vrijednije i bolje nego li se zamarati oko novotarija.
Ubejj b. Ka'ab je rekao: „Strogo se držite pravoga puta i sunneta Muhammeda s.a.w.s., jer čovjeka koji bude na pravom putu i sunnetu Poslanika s.a.w.s., pa se sjeti Milostivog, i oči mu se orose suzama – neće doticati džehennemska vatra.“
Abdullah b. Abbas r.a., je rekao: „Druženje sa čovjekom koji je sljedbenik sunneta Muhammeda s.a.w.s. – približiće te sunnetu, i udaljiti od izmišljenih stvari i novotarija.“
Imam Evza'i rhm., je rekao: „Strpi se na sunnetu Muhammeda s.a.w.s.. Zastani onamo gdje su prvi muslimani zastajali. Govori onako kako su prvi muslimani govorili, i ustegni se od onoga od čega su se prvi muslimani ustezali. Drži se staze selefa – prvih generacija muslimana; biće ti dovoljno ono što je bilo dovoljno njima!“
Poslanik s.a.w.s., je rekao: „Ostavljam vam u oporuku takvallah - da se bojite Allaha dž.š., i da slušate i da budete pokorni, pa makar vam pretpostavljeni bio rob abesinac. Ko bude živio nakon mene naići će na velika razilaženja. Tada vam je obaveza držati se moga sunneta i sunneta pravilno upućenih halifa. Čvrsto ga se držite, i kutnjacima se za njega uhvatite. Čuvajte se izmišljenih stvari, jer je svaka izmišljotina novotarija, dok je svaka novotarija zabluda!“ (Ebu Davud, br.4607.; Tirmizi, br.26767.; Ibnu Madždžeh, br.42.)
Poslanik s.a.w.s., je rekao: „Ehlu-kitabije su se podijelile na sedamdeset i dvije skupine/sekte. Ovaj ummet će se podijeliti na sedamdeset i tri skupine/sekte. Sedamdeset i dvije skupine će ići u vatru, dok će jedna ući u džennet – ona koja se bude držala džema'ata!“ (Ebu Davud, br.4597.; Ibnu Madždžeh, br.3993.; Darimi, br.2518.)
Poslanik s.a.w.s., kaže: „Moj ummet će snaći ono što je snašlo Benu-israelćane od prije, stopu po stopu, pa ako se nađe neko međ' kršćanima ili jevrejima da javno spava sa svojom majkom naći će se u našem ummetu ko će učiniti isto to! Benu-israelćani su se podijelili na sedamdeset i dvije skupine dok će se moj ummet podijeliti na sedamdeset i tri skupine. Sve će otići u vatru osim jedne. Upitaše: Koja je to skupina, o Allahov Poslaniče? Reče: To je ona skupina ljudi koja bude na onome na čemu sam ja i moji ashabi!“ (Tirmizi, br.2641.)
Allah dž.š., nam je na preko 40 mjesta u Kur'ani Kerimu naredio da smo pokorni i da slijedimo poslanika Muhammeda s.a.w.s.. Truditi se na sprovedbi sunneta Muhammeda s.a.w.s., i halifa nakon njega je vrijednije i bolje nego li se zamarati oko novotarija.
Ubejj b. Ka'ab je rekao: „Strogo se držite pravoga puta i sunneta Muhammeda s.a.w.s., jer čovjeka koji bude na pravom putu i sunnetu Poslanika s.a.w.s., pa se sjeti Milostivog, i oči mu se orose suzama – neće doticati džehennemska vatra.“
Abdullah b. Abbas r.a., je rekao: „Druženje sa čovjekom koji je sljedbenik sunneta Muhammeda s.a.w.s. – približiće te sunnetu, i udaljiti od izmišljenih stvari i novotarija.“
Imam Evza'i rhm., je rekao: „Strpi se na sunnetu Muhammeda s.a.w.s.. Zastani onamo gdje su prvi muslimani zastajali. Govori onako kako su prvi muslimani govorili, i ustegni se od onoga od čega su se prvi muslimani ustezali. Drži se staze selefa – prvih generacija muslimana; biće ti dovoljno ono što je bilo dovoljno njima!“
- Kemal Malovčić
- Kroksica
#197 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Jao ti poredjenja, brate mili! Kur'an za mene nije knjiga, da se razumijemo. Ti poredis Kur'an sa udzbenikom historije. Vjerujem ja historijskim knjigama ali mi nisu vjerski autoritet. Tebi jesu. Jer hadisi nisu nista drugo do historijsko stivo, izmanipulisano do besvijesti da bi se danas svijet mogao smijati Muslimanima i Islamu. Zasto ne vjerujes u Novi zavjet? To su ti Isaovi hadisi. Isto tako Tora. U cemu je problem sa tim knjigama. Nastale su istom metodom ko i hadisi, pa te ne vidjoh da se ovuda krstis i uvijas solufe. Da napomene da obe knjige za sebe "tvrde" da su u najmanju ruku bozanski inspirisane.miskin wrote:Ja stvarno ne znam koja mene muka je natjerala da se registrujem na ovaj forum kada vidim ovu kroksicu sta pise odmah mi tlak skoci, a grah sam rucao, ovo je za sjest i plakat, pa draga kroksice da li ti vjerujes i u jedno drugu knjgi i recenicu sem Kur'ana, da li vjerujes da je postojao Napoleon, tacno u Kur'anu ide ajet da je on objasnjenje za sve stvari, ali kad nesto nema onda pitas ucene u toj oblasti kad hoces da znas kako se razvija kromiprusa pitas onog ko zna, jer ima ajet "pitajte učene akko vi ne znate" i on se odnosi na sve oblasti zivota, ljudi su posetili zivote određenim granama serijata, tako ti Allaha da li si ikada procitala siru Poslanika i jesil zaplakala ako jesi citala, ja ne znam sta bih ti vise spomenuo, molim Ga da ti podari korsno znanje i da ti istinu pokaze istinom i pomogne ti da je slijedis i da ti zabludu pokaze zabludom i pomogne ti da je se klonis i da ti podari lijepu zavrsnicu na ovom svijetu
- nasa
#198 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
Naravno ,mi vjernici uvijek podrzavamo brak,vazno je da nema nista iligalno van braka,a vjencanje s muzikom ili bez,to jos nismo definitivno odlucilifatamorgana wrote:Malo 'vamo malo tamo, svjetovno, duhovno .... uz dopuštenje,nasa wrote:
- Kemal Malovčić
#199 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
žena ne može biti religiozna,
žao mi je
žao mi je
- miskin
#200 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama
volio bih te upoznati, da vidim kakva se osoba krije ispo nicka @kroksica, u novi zavjet ne vjerujem zato sot je u serijatskim textovima Kur'anu i hadisu doslo da su iskrivljeniJao ti poredjenja, brate mili! Kur'an za mene nije knjiga, da se razumijemo. Ti poredis Kur'an sa udzbenikom historije. Vjerujem ja historijskim knjigama ali mi nisu vjerski autoritet. Tebi jesu. Jer hadisi nisu nista drugo do historijsko stivo, izmanipulisano do besvijesti da bi se danas svijet mogao smijati Muslimanima i Islamu. Zasto ne vjerujes u Novi zavjet? To su ti Isaovi hadisi. Isto tako Tora. U cemu je problem sa tim knjigama. Nastale su istom metodom ko i hadisi, pa te ne vidjoh da se ovuda krstis i uvijas solufe. Da napomene da obe knjige za sebe "tvrde" da su u najmanju ruku bozanski inspirisane.
@nasa evo nesto za tebe nisam ni ja gledao sad naleti na ovo http://www.youtube.com/watch?v=G5iDZixN ... ture=share