Opet ti fala.miskin wrote:evo ti ovdje vise o nastanku sufizma haman da ima pa citaj ako ne sada onda sutra http://www.el-asr.com/tekst/akida/sufiz ... ana-ummeta
Samo za Sufije
- Kroksica
#176 Re: Samo za Sufije
- miskin
#177 Re: Samo za Sufije
jasta je pravi, samo sto su ih imali za svaku stvar po njih nekolikoMonoteizam, eh.
- nasa
#178 Re: Samo za Sufije
E s obzirom sta ih snadje....nisu se oni pravom duhu molili....fatamorgana wrote:Neka američka plemena su za stvoritelja koristili ime Wakan tanka što je kod nas u stripovima prevođeno kao Veliki duh, no nađoh u jednoj knjizi o američkim indijancima da Wakan tanka znači zapravo Velika tajna .... Kako poetsko ime za eventualnog stvoritelja ....Kroksica wrote:Aaaaa, lijepo. Hvala.fatamorgana wrote:
Nešto slično kao amin samo kod američkih Indijanaca, k'o biva "rekao sam", u smislu rekao sam i to definitivno, potvrđujem to što sam rekao, aminujem.
- miskin
#179 Re: Samo za Sufije
sta reci na ovo, molim i treci putOpet ti fala.
- Kroksica
#180 Re: Samo za Sufije
Evo ga osma strana, valjalo bi ic malo odmorit.
- miskin
#181 Re: Samo za Sufije
snasla ih evropa, dosla evropa kod njih da promovira svoje vrijednostiE s obzirom sta ih snadje....nisu se oni pravom duhu molili....
- fatamorgana
- miskin
#183 Re: Samo za Sufije
neka te bona, de drmni taj jedan sufijski caj da te malo prodrma da dođes sebiEvo ga osma strana, valjalo bi ic malo odmorit.
- miskin
#184 Re: Samo za Sufije
nemoj nam to radit, nemozes se u ove cafire nikad pouzdatLN,
- Kroksica
#185 Re: Samo za Sufije
Ne poznajem indijanska vjerovanja nesto aman, ali mislim da ih je bilo monoteista.miskin wrote:jasta je pravi, samo sto su ih imali za svaku stvar po njih nekolikoMonoteizam, eh.
- nasa
#186 Re: Samo za Sufije
Nemoj tako,ispasce da opet lose pricamo o krscanimamiskin wrote:snasla ih evropa, dosla evropa kod njih da promovira svoje vrijednostiE s obzirom sta ih snadje....nisu se oni pravom duhu molili....
- fatamorgana
#187 Re: Samo za Sufije
Naizgled Evropa, a zapravo snašlo ih zlo .... zlo nema nacije, mijenja narode k'o lutke na koncu .... istorija nas uči.miskin wrote:snasla ih evropa, dosla evropa kod njih da promovira svoje vrijednostiE s obzirom sta ih snadje....nisu se oni pravom duhu molili....
- miskin
#188 Re: Samo za Sufije
sve je moguceNemoj tako,ispasce da opet lose pricamo o krscanimaoni su tamo otisli kao misionari....ali su se malo zanijeli,ili su bili zavedeni
- fatamorgana
#189 Re: Samo za Sufije
Eto sad Osmanlije su bilo bolji, otimali djecu, nabijali na kolac, sve je to nažalost isti princip zla u svijetu ....nasa wrote: Nemoj tako,ispasce da opet lose pricamo o krscanimaoni su tamo otisli kao misionari....ali su se malo zanijeli,ili su bili zavedeni
- Kroksica
#190 Re: Samo za Sufije
'Noc!fatamorgana wrote:LN,
@miskin
popila sam kafu ima pola sata, al ne djeluje, spava mi se. Ostala bih ja jos sa rajom, al jedva gledam i opala mi je sposobnost raspravljanja, vidis da nisam puno kriticna k'o inace.
Selam svima.
- nasa
#193 Re: Samo za Sufije
Priznacu ja i svaki zlocin muslimana,casna rijec....ali kasno....drugi put.....'nocfatamorgana wrote:Eto sad Osmanlije su bilo bolji, otimali djecu, nabijali na kolac, sve je to nažalost isti princip zla u svijetu ....nasa wrote: Nemoj tako,ispasce da opet lose pricamo o krscanimaoni su tamo otisli kao misionari....ali su se malo zanijeli,ili su bili zavedeni
- arte.fakt
#194 Re: Samo za Sufije
fatamorgana wrote:Eto sad Osmanlije su bilo bolji, otimali djecu, nabijali na kolac, sve je to nažalost isti princip zla u svijetu ....nasa wrote: Nemoj tako,ispasce da opet lose pricamo o krscanimaoni su tamo otisli kao misionari....ali su se malo zanijeli,ili su bili zavedeni
Jasta ... niko ziv ne ostade za 500 godina ...
- fatamorgana
#195 Re: Samo za Sufije
Kad sam spomenuo Osmanlije nisam na njih mislio kao na vjernike-muslimane već jednostavno kao na osvajače.nasa wrote:Priznacu ja i svaki zlocin muslimana,casna rijec....ali kasno....drugi put.....'nocfatamorgana wrote:Eto sad Osmanlije su bilo bolji, otimali djecu, nabijali na kolac, sve je to nažalost isti princip zla u svijetu ....nasa wrote: Nemoj tako,ispasce da opet lose pricamo o krscanimaoni su tamo otisli kao misionari....ali su se malo zanijeli,ili su bili zavedeni
Da su Osmanlije umjesto muslimana bili neke druge vjere možda bi isto učinili: osvajali.
Istorija nas uči da ko je najmoćniji u određenom istorijskom periodu jednostavno osvaja bez obzira na naciju ili religiju, Rimljani, Aleksandar veliki, Perzijanci, Mongoli, Osmanlije, Evropljani, Amerikanci ....
Glavno jelo je osvajanje, religija dolazi kao prilog ....
- nasa
#196 Re: Samo za Sufije
Naravno, da li bi neke drzave koje su se predstavljale kao zastitnici krscanstva ratovale i bez tog prefiksa vjerovatno bi,ali ko im je dozvolio da preuzmu tu ulogu i rade sto su radili pod krinkom vjereOsmansko carstvo jeste bilo islamska drzava,njen sultan je nosio titulu halife i znaci kao i ove krscanske jesu predstavljali i svoju religiju.Tesko je nekad izmiriti sve teritorijalne pretenzije,pokoreno stanovnistvo druge religije,razne interese.....i sve smjestiti pod odBoga je dozvoljeno,nije Osmansko carstvo nikakva idealna drzava,koja drzava jeste na kraju.....Ali ja ti tvrdim da oni kao islamska drzava ,nisu smjeli ubiti nekog samo zbog toga sto je druge vjere niti pod prijetnjom smrcu siriti islam.Da su i oni pocinili zlocina,sigurno da jesu....fatamorgana wrote:Kad sam spomenuo Osmanlije nisam na njih mislio kao na vjernike-muslimane već jednostavno kao na osvajače.nasa wrote:Priznacu ja i svaki zlocin muslimana,casna rijec....ali kasno....drugi put.....'nocfatamorgana wrote:
Eto sad Osmanlije su bilo bolji, otimali djecu, nabijali na kolac, sve je to nažalost isti princip zla u svijetu ....
Da su Osmanlije umjesto muslimana bili neke druge vjere možda bi isto učinili: osvajali.
Istorija nas uči da ko je najmoćniji u određenom istorijskom periodu jednostavno osvaja bez obzira na naciju ili religiju, Rimljani, Aleksandar veliki, Perzijanci, Mongoli, Osmanlije, Evropljani, Amerikanci ....
Glavno jelo je osvajanje, religija dolazi kao prilog ....
A sto ti kazes treba uzeti u obzir i historijski kontekst,ratovalo se i kao zbog vjere ali i iz milion drugih razloga.
- fatamorgana
#197 Re: Samo za Sufije
Pa moć naravno, samo moć i ništa drugo ....nasa wrote: Naravno, da li bi neke drzave koje su se predstavljale kao zastitnici krscanstva ratovale i bez tog prefiksa vjerovatno bi,ali ko im je dozvolio da preuzmu tu ulogu i rade sto su radili pod krinkom vjere ....
- nasa
#198 Re: Samo za Sufije
Svi vladari se ponasaju gotovo kao po obrazcu,a tek diktatori, bracafatamorgana wrote:Pa moć naravno, samo moć i ništa drugo ....nasa wrote: Naravno, da li bi neke drzave koje su se predstavljale kao zastitnici krscanstva ratovale i bez tog prefiksa vjerovatno bi,ali ko im je dozvolio da preuzmu tu ulogu i rade sto su radili pod krinkom vjere ....
- fatamorgana
#199 Re: Samo za Sufije
Često ih čine pod krinkom to dvoje ali da nema toga mislim da bi izmislili i nešto treće kao: Sjo, vid' ti glave ... i onda udri po glavi ....nasa wrote:fatamorgana wrote:....ne cine zlocine ni religija ni ideologija vec ljudi!nasa wrote: Naravno, da li bi neke drzave koje su se predstavljale kao zastitnici krscanstva ratovale i bez tog prefiksa vjerovatno bi,ali ko im je dozvolio da preuzmu tu ulogu i rade sto su radili pod krinkom vjere ....
- nasa
#200 Re: Samo za Sufije
Često ih čine pod krinkom to dvoje ali da nema toga mislim da bi izmislili i nešto treće kao: Sjo, vid' ti glave ... i onda udri po glavi ....[/quote]fatamorgana wrote:nasa wrote:
....ne cine zlocine ni religija ni ideologija vec ljudi!
Cine,zato sto u religiji postoji obaveza kao i drzavi da branis svoju vjeru,domovinu,narod i onda se to koristi i manipulise na siroko....ali to nije opravdanje za zlocin pojedinca ni pred Bogom ,a ni pred samim sobom ako ima savjesti!