Utrkivanje uz Ivan ?? wtf

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Brdar

#176 Re: Utrkivanje uz Ivan ?? wtf

Post by Brdar »

/
Last edited by Brdar on 21/09/2012 22:54, edited 1 time in total.
Brdar

#177 Re: Utrkivanje uz Ivan ?? wtf

Post by Brdar »

/
elcaliente

#178 Re: Utrkivanje uz Ivan ?? wtf

Post by elcaliente »

Brdar wrote:
eeddiinn wrote:
elcaliente wrote: "ne smije mi se ubacivati ispred i time oduzimati meni odstojanje koje sam zakonski napravio od vozila ispred?"
:-) :-)

Kakav poznavaoc propisa. :lol: :lol: :lol:
spanac misli ti i dalje da je tvoja cesta u radijusu od 30m od tvog auta :dance:
Ja znam da je pola taha propisan razmak do vozila ispred.
A vi ako ne znate to je vasa stavar, ocigledno da samo vozite po bosankim cestama, pa vjerovatno niste culi da se u sloveniji, austriji, njemackoj nepostivanje razmaka kaznjava. Ako neznate imaju cak i uredzaj na cesti koji mjere odstojanje izmedzu auta pa onda lagano policija pise kazne.
elcaliente

#179 Re: Utrkivanje uz Ivan ?? wtf

Post by elcaliente »

evo malo pa ucite.

Bußgeld, Punkte und Fahrverbot wegen Nichteinhaltung des erforderlichen Abstandes bzw. Mindestabstandes

PKW Verstoß Punkte Bußgeld EURO Fahr-
verbot
wegen Nichteinhaltung des erforderlichen Abstandes von einem vorausfahrenden Fahrzeug bei einer Geschwindigkeit von mehr als 80 km/h ,
Abstand weniger als
bei 5/10 des halben Tachowertes 1 P 75 nein
bei 4/10 des halben Tachowertes 2 P 100 nein
bei 3/10 des halben Tachowertes 3 P 160 1 Monat
bei 2/10 des halben Tachowertes bei mehr als 100 km/h 4 P 240 2 Monate
bei 1/10 des halben Tachowertes bei mehr als 100 km/h 4 P 320 3 Monate
wegen Nichteinhaltung des erforderlichen Abstandes von einem vorausfahrenden Fahrzeug bei einer Geschwindigkeit von mehr als 130 km/h ,
Abstand weniger als
bei 5/10 des halben Tachowertes 2 P 100 nein
bei 4/10 des halben Tachowertes 3 P 180 nein
bei 3/10 des halben Tachowertes 4 P 240 1 Monat
bei 2/10 des halben Tachowertes bei mehr als 100 km/h 4 P 320 2 Monate
bei 1/10 des halben Tachowertes bei mehr als 100 km/h 4 P 400 3 Monate

Ako vozis vise od 80kmh i razmak ti nije pola taha, kazna je 160EUr i oduzimanje vozacke na mjesec dana.
Last edited by elcaliente on 30/08/2012 14:22, edited 1 time in total.
goran16v

#180 Re: Utrkivanje uz Ivan ?? wtf

Post by goran16v »

elcaliente wrote: Pa ne kontam sta nije jasno u tome da on ne smije se meni ljepiti za guzicu, ne smije voziti preko ogranicenja, ne smije preticati na punoj i jos ne smije mi se ubacivati ispred i time oduzimati meni odstojanje koje sam zakonski napravio od vozila ispred?
Znaci ako on ne postuje zakon, nevidim razloga da ga ja pustam ispred sebe, nego ako je faca neka da gas i predze i tog ispred mene. Znaci ako se pravi faca neka bude faca, a ne pretice po jedno auto i ubacuje se poslije svakoga auta jer mu auto nema snage da predze 2-3 auta od jednom. Iz kojeg razloga bi ga ja pustio da mi se ubaci ispred mene i mene uspori ? Je onda opet gubim zakonsi propisano odstojanje i cinim prekrsaj. Pored toga dovodi mene u opasnost sa tim ponasanjem. Kada vidim da ide auto brzo iza mene i de ce me fino preci bez ubacivanja i bez da moram gledati hoce li naici ko iz suprtnog smjera pa da moram kociti i praviti mu razmak naravno da covjeku ne smetam. Mene nerviraju ovi sto hoce na silu da preticu a nemaju power za to.

Samo ti je logika karakteristicna za covjeka ogranicene integigencije i neogranicenog kompleksa. Mimo toga sto su ti vec napisali da si po propisu drzati rastojanje koje podrazumjeva da je dovoljno da se u traku vrati vozilo koje te je preteklo i da je zakonom NIJE zabranjeno preticati jedno vozila, dok preticanje 3 i vise voziola JESETE, tvoju logiku krase jos dva bisera a to je
1. da auto koje ti se lijepi za guzicu i koji te pretekne, i koje je samim tim prije i psolije preticanja brze od tebe, NE MOZE istovremeno da te usporava kako tvrdis
2. da ti to sto drugi vozac eventualno krsi bude valjan razlog da i ti krsis propise.
Na kraju krajeva ono sto si napisao da se ubrzavajuci dok te preticu zslabiji abavljas i ubijas vrijeme - o tebi sve govori!
shalla

#181 Re: Utrkivanje uz Ivan ?? wtf

Post by shalla »

Kad pročitam kakvih vozača ima po BiH onda skontam da je sadašnja situacija super tj. i malo se gine :sad:
eeddiinn

#182 Re: Utrkivanje uz Ivan ?? wtf

Post by eeddiinn »

E stručnjak ti si taj koji nepoštuje razmak jer kada te neko pretiče ti si dužan usporti i samim tim napraviti novi razmak iza njega, kao što si i imao u onosu na auto iza kojeg si vozio dok te ovaj nije prestigao. I de majke ti pošto već samo ti voziš vani nemoj nikada više doći ovamo da voziš da nebi nedo Bog nekoga ubio ili osakatio. Bolje nam je bez tebe.
sema911

#183 Re: Utrkivanje uz Ivan ?? wtf

Post by sema911 »

meni nije sramota da me fabija preticee jer nemam komlekse kao neki, a automobil je prevozno sredstvo od tacke A do tacke B i SVA SE AUTA TAKO TREBAJU tretirat bilo ono v10 5.0 tdi ili 1.2 htp ja cu do MO doc sa oba motora uz neznatnu razliku u vremenu, meni je cak i previse 120ks jer kad stisnem poleti :thumbup:

brdar s ovim ti se necu sluzit jer imam drugacije misljene o autima,.,
meni su ta neka auta,. komadi metala, polimera, i sta vec cega mnogo drazi od 99% svjetske populacije a pogotovo ovih tatinih cunera,.,. jer auto se moze popravit al umno bolestanporemecen mozak mentalitet nemoze :thumbup:
Brdar

#184 Re: Utrkivanje uz Ivan ?? wtf

Post by Brdar »

/
citroen xm

#185 Re: Utrkivanje uz Ivan ?? wtf

Post by citroen xm »

Auto je obično prevozno sredstvo samo za onoga kome automobili ništa ne znače. Za sve ostale(najviše muškarce) auta su hobi i ljubav. Druga stvar je što neko vozi neko auto zbog toga što ne može priuštiti neko koje voli. Ali ta ljubav prema autima ne daje nikom za pravo da bude ubica na putu svojim divljačkim ponašanjem i mozgom punim kompleksa.

Po logici ovoga španca onakj ko počne preticanje ne bi smio više nikada da se vrati u svoju traku jer taj isti ne smije da se ubacuje ispred nekoga. Dakle dam lijevi žmigavac, počnem preticanje i vozim se u suprotnoj traci sve dok ne podletim pod prvi šleper ili se ne zakucam u neko drugo auto jer ja ne smijem da se ubacujem u prostor između auta. Taj prostor je španac napravio samo za sebe, zvao geometre da izmjere površinu i nema niko pravo da se ubacuje u njegov plac.
goran16v

#186 Re: Utrkivanje uz Ivan ?? wtf

Post by goran16v »

Da ne glumimo lazne moraliste i svece oko Ivana...
Od kad znam za sede i daleko prije nego sam dobio vozacku sam se nalusao prica "uz Ivan i niz Ivan" tako da trka uz Ivan nije nikakva novotarija.
Dvije trake uz Ivan su za svakog idealna prilika, ako ima adekvatan auto, da podsvjesno ili svjesno smetne sve propise i zakone da nagazi koliko moze i da bez ikakvog rezona i opravdanja i istrese sve frustracije guslanja u koloni u zadninjih 100 km a narocito na potezu od Konjica do Podorasca na kojem je isprekidana linija na svega 2 mjesta (od toga jedno gdje je ogranicenje 60 i zna biti radara). Ne treba se zavaravati, dobar dio moralista su zapravo oni ljubomorni koji iz ovog ili onog raloga nisu u poziciji da jurcaju. Oni koji desnom trakom voze svoju voznju zapravo nemaju nikakav razlog da uopste registruju letace iz lijeve trake.
Naravno u svoj toj anarhiji istresanja kompleksa i divljanju postoje nepisani pravila, a to su ne vozi lijevom, ne prelazi u lijevu traku kad vidis da iza tebe ide auto koje ces usporiti svojim obilazenjem, ne pretici auto koje tek malo brze od tebe i za koje ces proci 2/3 uspona u lijevoj traci i ne ubrzavaj kad te neko pretice.
dottore

#187 Re: Utrkivanje uz Ivan ?? wtf

Post by dottore »

@elcaliente
Ako te nervira to sto ti se zalijepi za vrat, zasto ga onda jednostavno ne pustis da prodje? :mrgreen:

Pusti budalu, i nemoj ti biti gori od njega.. :thumbup:
black point

#188 Re: Utrkivanje uz Ivan ?? wtf

Post by black point »

To su kompleksaši sa jakim autima,ali i truljama koji ne mogu da svare da ima neko ispred njih,jer su kao djeca voljeli da sjede u prvom redu čak i u gradskom prevozu...ne zamjerite im ,vjerujem da su u mladosti bili psihički zlostavljani,pa se to odrazilo u zrelim godinama. :sax:
hodža

#189 Re: Utrkivanje uz Ivan ?? wtf

Post by hodža »

Image
jefferson

#190 Re: Utrkivanje uz Ivan ?? wtf

Post by jefferson »

elcaliente wrote:
goran16v wrote:
elcaliente wrote:
Pa to radim ako on prije toga ispuni odredzene uslove, znaci ljepi mi se uz guzicu i hoce da mi se ubaci u sigurnosno rastojanje a ja vec vozim po ogranicenju ili malo iznad. I naravno da prije toga pogledam kakava je situacija u saobracaju, necu da ga odvedem u smrt, hocu samo da ga malo namucim i da on vidi da ne vozi ferarija nego peugeot 206. Za mene je logicno da vozaci znaju u kakvom se autu nalaze a ne da voze kao sumaheri a imaju samo nekih 80KS. Ja ako sam se odlucio da preticem ocijenim prije toga situaciju i znam da u svakom trenutku za par sekundi mogu povecati brzinu za 20-30kmh pa necu nikoga ugroziti. Ne ide mi u glavu to preticanje na limitu auta i da pretice a zna da nemoze brzo povecati brzinu, pa tu dovodi i sebe i mene i ostale u saobracaju u opasnost. Predze mene jedva i ubaci se ispred mene i onda mu treba 10min da predze tog ispred mene, za to vrijeme je mene usporio i citav tok saobracaja ako smo u koloni? Zar to nije idiotizam?
Odredjene uslove, polozaj planeta, biometeoroloska prognoza, sta li? To cime se hvalis je zabranjeno bez obzira na uslove i to je idiotizam, a ne ako te neko bezbjedno i po propisima predje (pa ti udari na obraz). Koji dio ovog ispod ti nije jasan?
Clan 60.
(1) Vozac kojem je dan znak za preticanje/pretjecanje s njegove lijeve strane
dužan je pomjeriti vozilo ka desnoj ivici/rubu kolovoza/kolnika.
(2) Vozac ne smije povecavati brzinu kretanja vozila dok ga drugo vozilo
pretice

(3) Ako zbog nedovoljne sirine kolovoza/kolnika ili njegovog stanja preticanje/
pretjecanje nije moguce bez ugrozavanja bezbjednosti/sigurnosti prometa,
vozac vozila koje se krece sporije od vozila koja se krecu neposredno iza njega
duzan je pomjeriti svoje vozilo sto vise udesno, a ako to nije dovoljno, cim to
bude moguce, zaustaviti svoje vozilo na pogodnom mjestu da bi propustio brza
vozila.

Kaznene odredbe: Clan 235.

Novcanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 300,00 KM kaznit ce se
za prekrsaj: vozac koji povecava brzinu kretanja svojeg vozila dok ga drugo
vozilo pretice (clan 60. stav 2).
Za prekrsaj vozacu ili vozacu-instruktoru uz kaznu se odredjuje jedan kazneni
bod i moze se izreci zastitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom
u trajanju od jednog do cetiri mjeseca.
Za prekrsaj kojim je izazvana saobracajna/prometna nezgoda-pocinioc/
pocinitelj se kaznjava novcanom kaznom u iznosu od 300,00 KM do
1.000,00 KM, a vozacu se uz kaznu izrice i zastitna mjera zabrane upravljanja
motornim vozilom u trajanju od jednog mjeseca do sest mjeseci.
Pa ne kontam sta nije jasno u tome da on ne smije se meni ljepiti za guzicu, ne smije voziti preko ogranicenja, ne smije preticati na punoj i jos ne smije mi se ubacivati ispred i time oduzimati meni odstojanje koje sam zakonski napravio od vozila ispred?
Znaci ako on ne postuje zakon, nevidim razloga da ga ja pustam ispred sebe, nego ako je faca neka da gas i predze i tog ispred mene. Znaci ako se pravi faca neka bude faca, a ne pretice po jedno auto i ubacuje se poslije svakoga auta jer mu auto nema snage da predze 2-3 auta od jednom. Iz kojeg razloga bi ga ja pustio da mi se ubaci ispred mene i mene uspori ? Je onda opet gubim zakonsi propisano odstojanje i cinim prekrsaj. Pored toga dovodi mene u opasnost sa tim ponasanjem. Kada vidim da ide auto brzo iza mene i de ce me fino preci bez ubacivanja i bez da moram gledati hoce li naici ko iz suprtnog smjera pa da moram kociti i praviti mu razmak naravno da covjeku ne smetam. Mene nerviraju ovi sto hoce na silu da preticu a nemaju power za to.
Nisi ti taj koji ima mandat da sprovodi zakon!
Po zakonu, auto koje te pretice MORAS pustiti da te pretekne i ne smije uraditi nikakvu radnju koja bi to onemogucila.
Ti sve ljude oko sebe dovodis u opasnost svojim ponasanjem i kompleksom!
GaRGa

#191 Re: Utrkivanje uz Ivan ?? wtf

Post by GaRGa »

kad ti se neko zaljepi i to tebi smeta uspori da te mora preteci i neces imati problema
ako ga ne propustis da te pretekne ili da se ispred tebe uvali treba te izgurat sa ceste u kakav jarak da ne smetas normalno odvijanje saobracaja.
Brdar

#192 Re: Utrkivanje uz Ivan ?? wtf

Post by Brdar »

/
Last edited by Brdar on 21/09/2012 22:55, edited 1 time in total.
emko1234

#193 Re: Utrkivanje uz Ivan ?? wtf

Post by emko1234 »

joj brdar jesi ti meni sega s ovim svojim komentarima.
reko bi covjek da vozis s60 R u najmanju ruku.
bolan s tim volvom karavanom svaka dvica 1.8 ce ti lekcije drzat.
nije to auto za trke :D
Brdar

#194 Re: Utrkivanje uz Ivan ?? wtf

Post by Brdar »

/
Last edited by Brdar on 21/09/2012 22:55, edited 1 time in total.
Bimmer_

#195 Re: Utrkivanje uz Ivan ?? wtf

Post by Bimmer_ »

citroen xm wrote:
elcaliente wrote:
Pa ne kontam sta nije jasno u tome da on ne smije se meni ljepiti za guzicu, ne smije voziti preko ogranicenja, ne smije preticati na punoj i jos ne smije mi se ubacivati ispred i time oduzimati meni odstojanje koje sam zakonski napravio od vozila ispred?
A ko tebi kaže da ne smije da se ubacuje ispred tebe? Između ostalog ti po propisima i držiš odstojanje da bi se neko ko pretiče mogao ubaciti. On ako tepretekao u većini slučajeva će voziti brže pa ćeš opet napraviti odstojanje. .I zanima me gdje si ti kupio vozačku dozvolu? Tamo kada polažeš ti se fino kaže, a i u zakonu piše da je strogo zabranjeno preticanje kolone, tako da je sasvim OK što taj lik pretiče jedno po jedno auto
Ne vjerujem sta covjek izrece :run:
Rastojanje se drzi da u slucaju naglog kocenja ne udjes covjeku u gepek, cisto radi bezbjednosti
Kolonu je zabranjeno preticat ikako, a to kako je ti pretices sve odjednom ili jedno po jedno auto je svejedno :shock:
I ti napade covjeka gdje je kupio vozacku :lol:
Da se razumijemo ne branim njegov postupak ali tvoje tumacenje je strasno, bravo Bosansko, istumaci kako njemu odgovara :lol:
opel kadet GSi

#196 Re: Utrkivanje uz Ivan ?? wtf

Post by opel kadet GSi »

sta je ovo citav forum nabrijan,,svi idu po 150km/h uz ivan i bradinu :-D
ChipyChips

#197 Re: Utrkivanje uz Ivan ?? wtf

Post by ChipyChips »

opel kadet GSi wrote:sta je ovo citav forum nabrijan,,svi idu po 150km/h uz ivan i bradinu :-D
Svi osim emka1234...on ide 300 na sat uz bradinu,a 350 niz bradinu...Sta ti je ba ne znas ti kakvog on audija ocam' ima,to ti je 3.0tdi 230 KS plus jedan konj za volanom :lol: :lol:

Najbrzi je na forumu,a na cesti ga nema ni na mapi :lol: To je lik koji je izjavljivao da je cak brzi i od Forda Focusa RS :lol: :lol: :lol:
respo

#198 Re: Utrkivanje uz Ivan ?? wtf

Post by respo »

suti bubka ni ti nisi nista bolji ti bi sve nesto preskak'o
ChipyChips

#199 Re: Utrkivanje uz Ivan ?? wtf

Post by ChipyChips »

respo wrote:suti bubka ni ti nisi nista bolji ti bi sve nesto preskak'o
Ma sta se ti imas javljati,vozac kantu od auta,ne vrijedi ni 3 milje :lol: :lol:
respo

#200 Re: Utrkivanje uz Ivan ?? wtf

Post by respo »

na kojeg mislis sivog ili crnog :)
Post Reply