Moze li rock preziviti kod nas ?
Moderator: _BataZiv_0809
-
radostan dan
#176 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Moze li rock preziviti kod nas ?
Može, taman kO bivša SFRJ.
Može, taman kO bivša SFRJ.
- So What!
#177 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Po generalnom uspjehu, ja stvarno volim i Maiden, wallpaper mi je Eddie the Head, Metallica izbacuje albume svakih 5 ili više godina, a Maiden svake tri godine, a Metallicin skoro svaki album je uspješniji od Maidenovog. Metallica se sluša i među običnim narodom, Maiden samo među metalcima.Verocious wrote:Nema teorije. Po cemu, molim te?
Glupa konstatacija, ljudi sviraju u Las Vegasu, Los Angelesu, New Yorku, a je li tamo ima yokela i rednecka.forest gump wrote:Metaliku u USA slušaju samo zadnji krkani i hillbillies.
Haha, pa je li Tuzla neko mjerilo, grad sa najjačom scenom možda, ali kakve veze to ima. Ma logika da će otić prije u svoju zemlju na koncert nego u tuđu, a karta jeftinija za skoro trećinu cijene karte za Matallicin koncert. Iz mog Tešnja je otišao pun autobus na Metallicu, a neznam nikoga koje otišao na Exodus, što ne znači da nije niko išao.Heller wrote:Mislim da je iz Tz više mojih poznanika i društva islo na Exodus nego na Metallicu, nuff´ said.
-
Verocious
#178 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
To zato sto je Metallica komercijalniji band odmah znaci da je i boljiSo What! wrote:Po generalnom uspjehu, ja stvarno volim i Maiden, wallpaper mi je Eddie the Head, Metallica izbacuje albume svakih 5 ili više godina, a Maiden svake tri godine, a Metallicin skoro svaki album je uspješniji od Maidenovog. Metallica se sluša i među običnim narodom, Maiden samo među metalcima.Verocious wrote:Nema teorije. Po cemu, molim te?
Metallica je bio medju prvim bandovima koje sam poceo slusati i ludovati za njima ali kada sam se upoznao s Maiden Metallica je lagano u zaborav pala
Ne znam, dosta je tu subjektivnog ali opet mislim da Maiden ima kvalitetnije i sadrzajnije pjesme s boljom lirikom i definitivno boljeg vokala
Up the Irons \m/
-
LSD
#179 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
U pravu si, i njih izuzimam iz ove price....inace, haman citava east coast scena (ukljucujuci i D.C. korere sa njihovim straight edge preseravanjima) je jedan uniformisani svjetonazor...jbt isto vojska, svi bi da isto misle, svi bi neko bratstvo....totalno suprotno osnovnim idejama i nacelima panka....hoce fol da praktikuju DIY etiku, a pozeraj ko Madona iz najboljih dana...mah pustiagnostic_front wrote:e sad, i ti ga pretjera. Ja koliko znam, ti bendovi i likovi koji stvorili te bendove su i odrasli u sranjima o kojima su pjevali (da dodamo i lorda ezeca). freddy madball je koliko znam bio u zatvoru.LSD wrote:Meni su još gori oni njujorški coreri (počevši od rodocelnika Agnostic fronta, preko njihovog surogata Madballa, zatim Biohazarda, Sick of it all, Cro Mags, Murphys law i ostali halkari), njihove ultra macho furke, stavovi, svjetonazori, tetovaže, zayebani pogledi (a zaprovo neviđeni pozeraj), neko bratstvo se naglašava, oni su NADcoreri ostali su druga liga valjda, do pasa gola oznojena muška tijela, testesteron u zraku kad sviraju...ili što reko Rollins svojevremeno: Pa dobro momci idite iza backstagea, izjebite se ko ljudi, samo vam još to fali....nabijemo na neku stvar citav NYHC, izuzev Sheer terrora koji su normalni ljudi.
a i nisam stek'o utisak da su sick of it all uopste u tom macho fazonu.
tad kad su oni pocinjali nije sigurno bilo pozeraj otic na hc svirku i bit u pitu. al hajd nejse.
Mozda se mogu kritikovat sad, da su se komercijalizovali, al imal ko da nije. da nisu, kad bismo ih mi gledali u BiH?
I ako imaj taj neki LES kru, sta i tome fali, ako se ljudi podrzavaju.
Ili sta reci za Warzone, zar i taj bend treba popljuvat?
I na kraju, meni uopste ne predstavlja nikakav problem slusat i slapshot i minor threat i madball, ne vidim potrebu za tim iskljucivanjem.
- Obskurni
#180 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Eki stiki stavljen 
- So What!
#181 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Ja se od Brueovog glas naježim, on je definitivno najjači metal vokal po meni, ali bend kao bend nije. Mislim bio je i Megadeth i Slayer i BIohazard an MTV i danas dan su. Televizija TV1 je u početku često puštala muzičke blokove, pa je znala pustiti i Maiden uglavnom sa nastupa u Riju 2001. Ali pet Metallica je brend, pojam ponekome i komercijala, al i treba reći da je bend počeo iz garaže i od zajedničkih svirki po San Franciscu sa Exodusom, Testamentom itd... Pa je svojim kvalitetom i kvalitetom svoje muzike osigurao sebi status takav kakv ima. Trebalo je zaslužiti status koji trenutno imaju i da tu nije bilo droge, alkohola i pohlepe danas bi bili još veći bend. Njihova pjesma One lirički je jača od bilo koje Maidenove pjesme, može se tek porediti Hallowed be Thy Name jer i i to duboka pjesma.Verocious wrote:To zato sto je Metallica komercijalniji band odmah znaci da je i boljiSo What! wrote:Po generalnom uspjehu, ja stvarno volim i Maiden, wallpaper mi je Eddie the Head, Metallica izbacuje albume svakih 5 ili više godina, a Maiden svake tri godine, a Metallicin skoro svaki album je uspješniji od Maidenovog. Metallica se sluša i među običnim narodom, Maiden samo među metalcima.Verocious wrote:Nema teorije. Po cemu, molim te?
Metallica se slusa medju obicnim narodom zato sto su imali par hitova za MTV-a a Maiden to nikada nije i mislim da nije ni pokusavao da ima. Nije ti to neko mjerilo i definitivno ti to ne moze biti mjerilo.
Metallica je bio medju prvim bandovima koje sam poceo slusati i ludovati za njima ali kada sam se upoznao s Maiden Metallica je lagano u zaborav pala![]()
Ne znam, dosta je tu subjektivnog ali opet mislim da Maiden ima kvalitetnije i sadrzajnije pjesme s boljom lirikom i definitivno boljeg vokala![]()
Up the Irons \m/
Uglavnom to jeste subjektivno mišljenje i kad kažu o ukusima se ne raspravlja, a eto mi to non stop radimo. Šta ćeš kad je zanimljivo. Uglavnom i Metallica i Maiden su ogromni, ali kada bih ja biroa mislim da bi izabrao Metallicu.
-
LSD
#182 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Cak i oni najbezvezniji/najprostiji/najbanalniji mejdenovi songovi tipa wrathchild ili naslovna iron maiden su tekstualno jaci od bilo koje metlicine pjesmice, samo Fade to black se može porediti sa njima...ali donekle
- ultima_palabra
#183 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Ma ne može se to ni porediti... Maiden pjeva o vilama i čarobnjacima, Metallica bi izgledala smiješna kad bi imala takve tekstove
A Maiden ne bi bio Maiden sa Metallicinim tekstovima.
Najbolje je da imamo jedne i druge kakvi jesu... u Metallicinom slučaju kakvi su bili do prije 10-15 godina
Najbolje je da imamo jedne i druge kakvi jesu... u Metallicinom slučaju kakvi su bili do prije 10-15 godina
- So What!
#184 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Ma u pravu si, super je pa imamo i jedne i druge. Ipak relano nije to baš i isti žanr, ali eto Bring Your Daugter To Slaguhter i nije baš Stairway To Heaven. Ja ponovo podsjećam da je Metallica i sad dobra, posljednji album je super, čak i EP koji su nedavno izbacili Beyond Magnetic otkida.ultima_palabra wrote:Ma ne može se to ni porediti... Maiden pjeva o vilama i čarobnjacima, Metallica bi izgledala smiješna kad bi imala takve tekstoveA Maiden ne bi bio Maiden sa Metallicinim tekstovima.
Znači poslušajte, ovo je nova Metallica sa posljednje EP-a i kome ovo nevalja ja stvanro neznam.
Last edited by So What! on 23/08/2012 18:23, edited 1 time in total.
-
Verocious
#185 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
So What! wrote:
Ja se od Brueovog glas naježim, on je definitivno najjači metal vokal po meni, ali bend kao bend nije. Mislim bio je i Megadeth i Slayer i BIohazard an MTV i danas dan su. Televizija TV1 je u početku često puštala muzičke blokove, pa je znala pustiti i Maiden uglavnom sa nastupa u Riju 2001. Ali pet Metallica je brend, pojam ponekome i komercijala, al i treba reći da je bend počeo iz garaže i od zajedničkih svirki po San Franciscu sa Exodusom, Testamentom itd... Pa je svojim kvalitetom i kvalitetom svoje muzike osigurao sebi status takav kakv ima. Trebalo je zaslužiti status koji trenutno imaju i da tu nije bilo droge, alkohola i pohlepe danas bi bili još veći bend. Njihova pjesma One lirički je jača od bilo koje Maidenove pjesme, može se tek porediti Hallowed be Thy Name jer i i to duboka pjesma.
Uglavnom to jeste subjektivno mišljenje i kad kažu o ukusima se ne raspravlja, a eto mi to non stop radimo. Šta ćeš kad je zanimljivo. Uglavnom i Metallica i Maiden su ogromni, ali kada bih ja biroa mislim da bi izabrao Metallicu.
Pa i Maiden je krenuo od nule, nisu oni poceli kao supergrupa
Koje spotove da pustaju, ovaj sto je snimljen za 500KM i pola dana vremena u praznom bazenu:
Ili ovaj gdje ne znas da li bi se prije smijao ili plakao
Jedan od razloga sto mi se Maiden svidja je i to sto se ne trude previse da budu komercijalni a opet su jedan od najkomercijalnijih bandova, jebiga ide im to od ruke zato sto su fenomenalni.
Druga stvar 300.000 dusa u Riu u glas pjeva melodiju Fear of the Dark, njihov jedan od znacajnijih nastupa Maidena a Harris hladno u Fila sorcu i papucama na bini
Ili ovo, oprema zakazala usred koncerta u New Yorku a oni ne glumeci neke zvijezde hladno raspalili fudbala na stageu
Itd. itd.
Pored odlicne muzike u kojoj vise mogu uzivati nego u Metallicinom fashiranju, svidja mi se Maidenov opusteni pristup svemu tome sto rade
-
LSD
#186 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Ma imao je mejden masu pjesama iz klasicne književnosti, zatim istorijske teme, modernije književnosti....nije baš sve bilo o vilenjacima, čarobnjacima, dvorcima, mačevima itdultima_palabra wrote:Ma ne može se to ni porediti... Maiden pjeva o vilama i čarobnjacima, Metallica bi izgledala smiješna kad bi imala takve tekstoveA Maiden ne bi bio Maiden sa Metallicinim tekstovima.
Phantom , murdres in the rue morge, hallowed be thy name, ikarkov let, trooper, to tame a land, powerslave, mariner, alexander, stranger i runner sa somwhere in time albuma, zatim moonchild, seven son itd.....to ovi ni u najvecim mogucim naletima inspiracije nebi mogli ni približno napisati....pa sam mariner vrijedi ko pola opusa metlice.
Last edited by LSD on 23/08/2012 18:33, edited 1 time in total.
- So What!
#187 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Da i ja često se zameričim uz taj nastup, jedan od meni najdražih nastupa u globalu. Da i Maideni su raja, ali evo npr. Metallicin meet and greet uzmi, ako si ikada gledao, Na svakom koncertu za najsrećnije fanove se pripremi meet and greet gdje upoznaju i proćaskaju malo s bendom. I svaki puta člkanovi benda se fino upoznaju, proćaskaju i ako ništa glume zainteresovanost i zezaju se. I treba tako skoro svaki dan, pa čak ponekad kad su i neraspoloženi kako ne bi uvrijedili fanove ili nešto tako. Obavezno se pozdravljaju s publikom pa koriste i te neke klišeje, ali eto nikada ne zaborave gdje sviraju.
A evo i pjesma Memory Remains i nije neki njihov megahit, apogledaj kako je raja zabrijala na to u Kopenhagenu, zaista odličan prijem publike i danas imaju.
A evo i pjesma Memory Remains i nije neki njihov megahit, apogledaj kako je raja zabrijala na to u Kopenhagenu, zaista odličan prijem publike i danas imaju.
- So What!
#188 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Malo pretjeruješ, jesi li ikada čitao tekst pjesme One, koliko je to jak tekst. Koliko je sam spot dobar. Pa npr. Mamma Said, a tek Unforgiven. Tkaođer i u metallicinim pjesamama se često koristi historija i čak biblijski događaji poput Creeping Death i Don'T Tread On Me (Američka revolucija).LSD wrote:Ma imao je mejden masu pjesama iz klasicne književnosti, zatim istorijske teme, modernije književnosti....nije baš sve bilo o vilenjacima, čarobnjacima, dvorcima, mačevima itdultima_palabra wrote:Ma ne može se to ni porediti... Maiden pjeva o vilama i čarobnjacima, Metallica bi izgledala smiješna kad bi imala takve tekstoveA Maiden ne bi bio Maiden sa Metallicinim tekstovima.
Najbolje je da imamo jedne i druge kakvi jesu... u Metallicinom slučaju kakvi su bili do prije 10-15 godina![]()
..to su obrazovani ljudi, metallica su priprosti uličari u poredbi sa njima...realno
![]()
Phantom , murdres in the rue morge, hallowed be thy name, ikarkov let, trooper, to tame a land, powerslave, mariner, alexander, stranger i runner sa somwhere in time albuma, zatim moonchild, seven son itd.....to ovi ni u najvecim mogucim naletima inspiracije nebi mogli ni približno napisati....pa sam mariner vrijedi ko pola opusa metlice.
P.S. Za mene veliku umjetničku vrijednost ima Phantom of the Opera od Maidena također.
- ultima_palabra
#189 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Ma slažem se, ok je ako voliš da pjesma priča priču od početka do kraja... s druge strane Metallica ima energičnije pjesme, lakše se malcu poistovjetiti sa Puppets ili Justice ili Unforgiven nego sa nekakvim Sedmim sinom ili Aleksandrom Velikim ili Poeovim junakom koji su živjeli ko zna kad... zato i jesu popularnijiLSD wrote:Ma imao je mejden masu pjesama iz klasicne književnosti, zatim istorijske teme, modernije književnosti....nije baš sve bilo o vilenjacima, čarobnjacima, dvorcima, mačevima itdultima_palabra wrote:Ma ne može se to ni porediti... Maiden pjeva o vilama i čarobnjacima, Metallica bi izgledala smiješna kad bi imala takve tekstoveA Maiden ne bi bio Maiden sa Metallicinim tekstovima.
Najbolje je da imamo jedne i druge kakvi jesu... u Metallicinom slučaju kakvi su bili do prije 10-15 godina![]()
..to su obrazovani ljudi, metallica su priprosti uličari u poredbi sa njima...realno
![]()
-
LSD
#190 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
what
Sve fino za 5, ali ni blizu mejdenu za textovima...Kill em all, meni jako drag i dan danas je totalna koljana od albuma...muzika tj. izljev rifova je tu glavna prica ,a text potpuno sekundarna stvar....ne možemo phantom lord, whiplash ili seek 'n'destroy nazvati nekim vrhunskim tekstovima....eto izuzecu four horsemen, mada je i to klasicna tema o jahacima apokalipse.
Ride the ligthing....fade to black, realno remek djelo....for whom the bell tolls , podžonjeno od hemingveja....creeping death o faraonu, dobar text (s tim što je mejdenova o istoj temi powerslave 5 puta bolja i složenija), one rokacine tipa fight fire with fire ne racunam ko textualno ozbiljne pjesme.
Master of puppets...battery jest veliki hit, ali text karanana...damage inc. odlicna muzika a text klasican trešerski, ništa posebno....što valja textom to je naslovna master i sanitarium, odlicne što jeste jest
Justice...hajd One je odlicna textom, shortest straw ok text sa porukom, meni licno drage frayed ends i dyers eve cisto radi ponavljanja i ko nekog refrena (ako ga ikako i ima), moćžemo im dati kredit na tom albumu jer su poceli pisati politicki i socijalno angažirane textove...ostali albumi me ne zanimaju jer sa izlaskom Black album rašcistio trajno sa metallicom....uglavnom, mejden ih jede za dorucak, rucak i veceru sa textovima....ovi ne mogu ni primirisati.
Sve fino za 5, ali ni blizu mejdenu za textovima...Kill em all, meni jako drag i dan danas je totalna koljana od albuma...muzika tj. izljev rifova je tu glavna prica ,a text potpuno sekundarna stvar....ne možemo phantom lord, whiplash ili seek 'n'destroy nazvati nekim vrhunskim tekstovima....eto izuzecu four horsemen, mada je i to klasicna tema o jahacima apokalipse.
Ride the ligthing....fade to black, realno remek djelo....for whom the bell tolls , podžonjeno od hemingveja....creeping death o faraonu, dobar text (s tim što je mejdenova o istoj temi powerslave 5 puta bolja i složenija), one rokacine tipa fight fire with fire ne racunam ko textualno ozbiljne pjesme.
Master of puppets...battery jest veliki hit, ali text karanana...damage inc. odlicna muzika a text klasican trešerski, ništa posebno....što valja textom to je naslovna master i sanitarium, odlicne što jeste jest
Justice...hajd One je odlicna textom, shortest straw ok text sa porukom, meni licno drage frayed ends i dyers eve cisto radi ponavljanja i ko nekog refrena (ako ga ikako i ima), moćžemo im dati kredit na tom albumu jer su poceli pisati politicki i socijalno angažirane textove...ostali albumi me ne zanimaju jer sa izlaskom Black album rašcistio trajno sa metallicom....uglavnom, mejden ih jede za dorucak, rucak i veceru sa textovima....ovi ne mogu ni primirisati.
- So What!
#191 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
I nakon toga ima mnogo dobrih stvari, dobro me podsjeti na Ride the Lightning je prejak album, a većina tekstova su epski.LSD wrote:what
Master of puppets...battery jest veliki hit, ali text karanana...damace inc. odlicna muzika a text klasican trešerski, ništa posebno....što valja textom to je naslovna master i sanitarium, odlicne što jeste jest
Pa kada kaže "Who made you God to say: I'm take your life from you", je jednostavno odličan stih, a For Whom The Bell Tolls ti dovoljno svjedoči o tome da se ne radi o običnim propalicama sa ulice nego i o obrazovanim momcima, jer ipak su svoje tekstove sami pisali. Bilo je tu i klasičnih trešerica, gdje tekst nema nikakvu ulogu, ali prostih pjesama ima dosta i kod Maidena pa i kod Priesta npr. Turbo Lover, ja volim tu pjesmu, ali tekst i nije čemu.
Stvar je u tome da pravi teksotve o nekome i nečemu, a Metallica ima tekstove o inner selfu, uglavnom razgovor sa samim sobom kao pjesme psihološkoh karatktera naravno sve to u kasnijoj fazi.
- Better Man
#192 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Iron Maiden su jedan od nausviranijih bendova na svijetu i tu im nema premca! Kad trojac Murray, Simth i Gers raspale solaže to je čista perverzija i užitak! Izvedba legendarne Rime Of The Ancient Mariner na Somewhere Back Tour je nenormalno dobra, naročito dio nakon više od pola pjesme kad njih trojica stanu jedan do drugog i soliraju na gitarama, kako je samo taj dio jebizovno dobar. 10 metara smo bili od bine na Poljudu u Splitu i kad su tu pjesmu svirali i taj solo dio osječali smo se kao u raju, tj. potpunoj ekstazi. Dickinson navukao na sebe crnu mantiju u skladu sa tematikom pjesme. Metallica i Maiden su dva različita pravca metala i svaki su na svoj način legendarni. Gledao sam i jedne i druge uživo. Profesionalci su i jedni i drugi, samo mislim da su Maiden ipak veći profesionalci. Glede tekstova Maiden ih ima zaista predobrih od Hallowed Be Thy Name itd. One jeste odlična pjesma, ali jedna je Fade To Black, po meni najača pjesma Metallice i muzički i tekstualno. Ride The Lighting je inače meni jedan od najdražih i najboljih njihovih albuma i čitav je album prožet tematikom nestanka i smrti. Metallica takođe piše odlične tekstove, tačnije James Hetfield je glavni zaduženi za pisanje tekstova. Koliko znam Metallica nije imala nekih problema sa drogama, više je u pitanju bio alkoholizam, tj. prekomjerno ispijanje piva. Kad već neko spomenu Rock in Rio i Steve Harirsa i njegov šorc, da dodam da je šorc i dres od njegovog omiljenog kluba Westhem United. Maiden su od Eddya napravili pravi mit i legendu i omoti ranih albuma, a posebno prva 3 su prava remek djela koja odišu nekom mistikom i magijom. Ako niste gledali, preporučio bih vam blu ray/dvd od Iron Maidena sa zadnje turneje En Vivo, full snimka koncerta u Chileu na stadionu Santiago De Chile, čista perverzija od koncerta! I preporučio bih vam od Metallice Live Aux Arenes De Nimes, održan u Francuskoj 2009. godine u čuvenom amfiteatru, tj. areni, odlična svirka. I ne smijem zaboraviti legendarni AC/DC i Live At River Plate u Argentini sa zadnje turneje. Na stadionu oko 150 hiljada ljudi, a AC/DC praše ko ludi!
- dale cooper
#193 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
U kasnim teen danima i ranim dvadesetim pretpostavljam kao i većini ljudi metal je
bio zakletva. To su one godine kada osjećaš energiju i pravednički bijes koji frca
iz te muzike sa kojim se možeš poistovjetiti. Kasnije kako sam počeo otkrivati druge
muzičke pravce ukus mi se promijenio i metal sam sve manje i manje slušao.
Međutim zadnjih par godina se u moj muzički svijet metal počeo polako vraćati.
Razlozi su ovaj put drugačiji, metal mi je postao interesantan na čisto slušalačkom
nivou (jer nisam više za headbanginga i mosh pita budimo realni
).
I nisu to u pitanju ovi stari bendovi, jer ako ćemo iskreno i za Metallicu ili Iron
Maiden dani njihovih najvećih kreativnih uspjeha su daleko iza njih iako se još
uvijek dobro drže u živoj areni. U pitanju su sasvim nove snage, bendovi
doom, sludge i black metal usmjerenja koji su na jedan briljantan način uspjeli
staru formulu Black Sabbatha okrenuti naglavačke eksperimentišući sa drugim
muzičkim formama (drone, ambient, shoegaze, prog, elektronika) što je
nekada gotovo bilo nezamislivo zbog poznate rigidnosti i puritanizma kako
metal fanova tako i muzičara. Međutim stvari su se u mnogo čemu promijenile
i danas ta metal scena predstavlja jednu od najuzbudljivih, najzdravijih i najinovativnijih
scena u muzici uopšte. Dobar dio bendova je okupljen oko diskografskih kuća Southern Lord,
Profound Lore i Relapse a uključuje imena kao što su Sunn O))), Earth, Wolves in the Throne Room,
Agalloch, Alcest, Krallice, Pallbearer, Baroness, Blut Aus Nord, Ash Borer i mnoge druge fenomenalne
bendove koji su meni lično vratili vjeru u moć svemogućeg RIFA!!!

bio zakletva. To su one godine kada osjećaš energiju i pravednički bijes koji frca
iz te muzike sa kojim se možeš poistovjetiti. Kasnije kako sam počeo otkrivati druge
muzičke pravce ukus mi se promijenio i metal sam sve manje i manje slušao.
Međutim zadnjih par godina se u moj muzički svijet metal počeo polako vraćati.
Razlozi su ovaj put drugačiji, metal mi je postao interesantan na čisto slušalačkom
nivou (jer nisam više za headbanginga i mosh pita budimo realni
I nisu to u pitanju ovi stari bendovi, jer ako ćemo iskreno i za Metallicu ili Iron
Maiden dani njihovih najvećih kreativnih uspjeha su daleko iza njih iako se još
uvijek dobro drže u živoj areni. U pitanju su sasvim nove snage, bendovi
doom, sludge i black metal usmjerenja koji su na jedan briljantan način uspjeli
staru formulu Black Sabbatha okrenuti naglavačke eksperimentišući sa drugim
muzičkim formama (drone, ambient, shoegaze, prog, elektronika) što je
nekada gotovo bilo nezamislivo zbog poznate rigidnosti i puritanizma kako
metal fanova tako i muzičara. Međutim stvari su se u mnogo čemu promijenile
i danas ta metal scena predstavlja jednu od najuzbudljivih, najzdravijih i najinovativnijih
scena u muzici uopšte. Dobar dio bendova je okupljen oko diskografskih kuća Southern Lord,
Profound Lore i Relapse a uključuje imena kao što su Sunn O))), Earth, Wolves in the Throne Room,
Agalloch, Alcest, Krallice, Pallbearer, Baroness, Blut Aus Nord, Ash Borer i mnoge druge fenomenalne
bendove koji su meni lično vratili vjeru u moć svemogućeg RIFA!!!
-
Verocious
#194 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Potpisujem sve sto je napisao LSD i dodao bih da Maiden ima preko 150 pjesama i da nema niti jedne u kojoj je text trivijalan i napisan tek onako da se uklopi uz muziku ili samo da se rimuje. Svaki tekst pjesme ima neki smisao zasto je tako napisan i sta treba da predstavlja. Npr. pjesma No Prayer For Dying nista pretjerano popularna niti poznata a tekst otkida svojom dubinom i pitanjima prema samom sebi pa Educated Fool slicna tema, pa onda more tekstova koji ismijavaju i ispituju ratovanje i sve oko toga, a gdje je Blood Brothers i ima li dalje od toga
... i ovako mogu do sutra da pobrojim bukvalno sve pjesme Maidena.
Kao sto LSD rece sam koncept albuma Seventh Son of a Seventh Son je puno kvalitetniji i sadrzajniji od cijele Metallicine diskografije.
Onda melodicne dionice i melodicni riffovi, ima li im ravnih po tom pitanju?
Za mene puno dublji, sadrzajniji i melodicniji band od Metallice, koji je bez nekog laznog pozeraja i furke ljutnje i bijesa koja je prisutna kod Metallice.
Kao sto LSD rece sam koncept albuma Seventh Son of a Seventh Son je puno kvalitetniji i sadrzajniji od cijele Metallicine diskografije.
Onda melodicne dionice i melodicni riffovi, ima li im ravnih po tom pitanju?
Za mene puno dublji, sadrzajniji i melodicniji band od Metallice, koji je bez nekog laznog pozeraja i furke ljutnje i bijesa koja je prisutna kod Metallice.
- So What!
#195 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
OK, možda bi i ova tema mogla malo ohladiti, stvar je utome da nikada nećemo jedne druge uvjeriti u suprotne, ali ipak je dobro pokupiti i nekoliko tuđih mišljenja.
Može evo jedno pitanje od mene:
Da li smatrate Nickelback pozerajom? I ako smatrate, obrazložite to.
- dale cooper
#196 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Ne smatram ih pozerajom, več čistim sranjem. Zašto? Ljiigava kopija, kopija, kopija,So What! wrote:OK, možda bi i ova tema mogla malo ohladiti, stvar je utome da nikada nećemo jedne druge uvjeriti u suprotne, ali ipak je dobro pokupiti i nekoliko tuđih mišljenja.
kopije drugog vala grungea. Pjesme pune izlizanih rock'n'roll klišea, recikliranih rifova,
banalnih tekstova. Također spadaju u istu kategoriju: Creed. Sa Creedom dodaj još
malo kršćanskih uvjerenja i dobijaš još jedan bend za top 100 listu najgorih svih vremema.
WORST SHIT EVER
- So What!
#198 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Dobro šta si se uspalio, lakše malo.dale cooper wrote:Ne smatram ih pozerajom, več čistim sranjem. Zašto? Ljiigava kopija, kopija, kopija,So What! wrote:OK, možda bi i ova tema mogla malo ohladiti, stvar je utome da nikada nećemo jedne druge uvjeriti u suprotne, ali ipak je dobro pokupiti i nekoliko tuđih mišljenja.
kopije drugog vala grungea. Pjesme pune izlizanih rock'n'roll klišea, recikliranih rifova,
banalnih tekstova. Također spadaju u istu kategoriju: Creed. Sa Creedom dodaj još
malo kršćanskih uvjerenja i dobijaš još jedan bend za top 100 listu najgorih svih vremema.
WORST SHIT EVER
Evo npr. ja ih volim i mislim da imaju super muziku, slušljivu muziku, a šta fali ako bend fura rock and roll attitude, je li to danas zabranjeno.
- dale cooper
#199 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Nije, ali ne mora to biti tako očigledno bezidejno i besramno kopirano od mnogo boljih bendova.So What! wrote:Dobro šta si se uspalio, lakše malo.dale cooper wrote:Ne smatram ih pozerajom, več čistim sranjem. Zašto? Ljiigava kopija, kopija, kopija,So What! wrote:OK, možda bi i ova tema mogla malo ohladiti, stvar je utome da nikada nećemo jedne druge uvjeriti u suprotne, ali ipak je dobro pokupiti i nekoliko tuđih mišljenja.
WORST SHIT EVER
Evo npr. ja ih volim i mislim da imaju super muziku, slušljivu muziku, a šta fali ako bend fura rock and roll attitude, je li to danas zabranjeno.
Isto kao da su preuzeli sve fazone iz knjige "Rock'n'roll for dumies"
Nickelback su rock bend za ljude koji ne vole rock muziku. Sve je podređeno radio puštanju,
svaki rif, vokalna dionica napravljena da nikoga ne uvrijedi ili ne bude teška dok recimo voziš kola ili
dok piješ kafu. To nije jebeni rock'n'roll.
- Obskurni
#200 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?
Dale spomenu jedne od meni najdražih bendova u posljednje vrijeme.
Amerikanci su baš uzeli da mijenjaju metal i da dosta toga novog doprinose. Oni i francuzi su trenutno najkreativniji što se tice stvaranja drugacijih stvari
Amerikanci su baš uzeli da mijenjaju metal i da dosta toga novog doprinose. Oni i francuzi su trenutno najkreativniji što se tice stvaranja drugacijih stvari