FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Locked
zahvalan

#176 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by zahvalan »

cuj citao na nekom blogu na kojem cetnix.com ? :lol:

ja se za Bosnjake ne bojim kad nisu izgubili Bosnu u periodu od 92-95 nece vala ni sada kada su koliko toliko stali na noge....

smijesne su price to da Evropa ne zeli muslimansku zemlju pa Turska je jednim dijelom u Evropi (ako cemo racunati da je Grcka dio Evropske Unije) i pored nezavisne Republike Kosovo dolaze novi kolacici da nas plase kako evropa ne zeli muslimansku zemlju(i pored cinjenica da u toj istoj Evropi zivi vise muslimana nego u Bosni Albaniji i Kosovu zajedno)

ono sto nama ide u korist jeste sto smo okrenuti ka Europi i vise gotivimo Amerikance od fasista rusa(misljenja sam da ni svabi ne odgovara prejak rus :D )

pa glasanje Bosne o rezoluciji o Siriji mozemo smatrati pobjedom Bosnjaka jer EU i SAD mogu jasno vidjeti ko je kome okrenut

hvala lijepo dovidjenja prijatno

tema je zasluzila da se zakljuca
karakondzula

#177 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by karakondzula »

zahvalan wrote:cuj citao na nekom blogu na kojem cetnix.com ? :lol:

ja se za Bosnjake ne bojim kad nisu izgubili Bosnu u periodu od 92-95 nece vala ni sada kada su koliko toliko stali na noge....

smijesne su price to da Evropa ne zeli muslimansku zemlju pa Turska je jednim dijelom u Evropi (ako cemo racunati da je Grcka dio Evropske Unije) i pored nezavisne Republike Kosovo dolaze novi kolacici da nas plase kako evropa ne zeli muslimansku zemlju(i pored cinjenica da u toj istoj Evropi zivi vise muslimana nego u Bosni Albaniji i Kosovu zajedno)

ono sto nama ide u korist jeste sto smo okrenuti ka Europi i vise gotivimo Amerikance od fasista rusa(misljenja sam da ni svabi ne odgovara prejak rus :D )

pa glasanje Bosne o rezoluciji o Siriji mozemo smatrati pobjedom Bosnjaka jer EU i SAD mogu jasno vidjeti ko je kome okrenut

hvala lijepo dovidjenja prijatno

tema je zasluzila da se zakljuca
:thumbup:
sumirprimus

#178 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by sumirprimus »

ma ne zelimo mi sami sebi normalnu drzavu,milion primjera iz svakodnevnog zivota...
ne moras je volit,al bar postivat pravila,pa onda i od drugih ocekivat isto...il bar priblizno...
seln

#179 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by seln »

tftsgkoy wrote:
Pa ljudi Božji, mislite li vi što će biti za 10, 20 ili 30 godina? Alija Izetbegović je osobno rekao da je država u kojoj značajan udio stannovnika nije zadovoljan osuđena na propast i ne može opstati.
Reci to Srbima iz Krajine.
Skijaš

#180 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by Skijaš »

tftsgkoy wrote:
zagazaga wrote:
Mi nemamo šta izgubiti a vi idalje pokušavajte nekog ubijediti na forumu, čekajte da se EU ili Amerika raspadne.
Ja mogu samo sa čuđenjem i žaljenjem reći da je tragično to što neki misle da BiH može opstati unatoč nezadovoljstvu vlastitih građana jer tobože netko izvana čuva i vječno će čuvati BiH.
Ne čuva niko izvana BiH, a tu tezu da stranci garantuju opstanak zemlje provlače separatističke kukavice koje u nedostatku vojne premoći i hrabrosti, za svoj neuspjeh krive Vatikan, Amerikance i Brisel. Ova država opstaje zbog unutrašnjih faktora, strancima je svejedno postoji li ili ne postoji.

Dakle, stvar bi trebala ići otprilike ovako
korak prvi :
oni koji žele etničku podjelu zemlje (tri entiteta i slično) trebaju uvjeriti Bošnjake da im se to neće obiti o glavu, odnosno da ih se u tom dijelu na kojeg se i institucionalno ograniče, neće maltretirati zatvaranjem granica, blokadama i provokacijama. Svjež primjer dolazi iz Beograda gdje se manji entitet još jednom naziva državom (iako OHR koji ima mandat da tumači mirovni sporazum često podvlači da entitet nije država). Da li bi ta Herceg Bosna bila tretirana kao država i ako ne bi, ko bi to mogao garantovati ? Ti ? Dakle, ako Bošnjaci dobrovoljno prihvate ograničavanje vlastitog životnog prostora samo na dio BiH, ako to bude ozvaničeno stvaranjem Trećeg, argumenti "za" moraju biti puno slađi od aktuelnih prijetnji kojim sada mnogi (a između ostalih i ti) prilaze Bošnjacima. Jer kad nekom kažeš da će nadrljati u budućnosti ako se sad ne stavi u ranjivu poziciju u kojoj ćeš ga moći ucjenjivati, kakvu ustvari poruku šalješ ? Kako da ti vjeruje ?

korak drugi :
kad i ako uspiješ uvjeriti Bošnjake da se kockaju sa svojom sudbinom i prihvate institucionalno ograničavanje na dio BiH, dolazi drugi, puno teži problem. A to je problem razgraničenja. Tvoj glupi prijedlog po kojem bi Bošnjaci trebali dići ruke od svega južno od Konjica je infantilna žvrljarija bubuljičavog adolescenta koja nikad neće proći u Sarajevu. Prijedloga poput ovog kojeg si ti našao na internetu, ima milion, svi različiti osim u jednom a to je da nemaju potrebnu podršku u sva tri naroda. Ako se već zbog navodne želje Hrvata da imaju samo svoj dio na kojem mogu živjeti, disati i jesti crvene i bijele kvadratiće, Bošnjaci trebaju pomiriti s komadanjem zemlje, šta nudiš Bošnjacima zauzvrat ? Rezervat i obećanje da ih se u tom rezervatu neće gnjaviti i držati za taoce ? Pa ko bi normalan to prihvatio ? Jesi li ti uopšte svjestan šta pišeš ? Koliko Bošnjaka znaš i djeluju li zaista kao tako glup narod da bi prihvatili to što niko normalan na njihovom mjestu ne bi ? Jesi li u zamjenu za Treći spreman Bošnjacima ponuditi čitavu lijevu obalu Neretve (do granice s Hrvatskom) ? Ili da mi to hermetički zatvorimo kume na što manjoj teritoriji i onda tu megaenklavu pretvorimo u jedno veliko Goražde ?
Dozer

#181 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by Dozer »

Ovaj...ja se izvinjavam sto upadam...ali - sta je s nama, pompezno nazvanima "Ostali"?
Ja necu ni u jedan etnicki tor, a poznajem poprilican broj istih, ali i slicnih koji cak vec i pripadaju postojecim torovima, ali nikada ne bi prihvatili da zive u Bosnjakistanu ili Hrvatstanu...
Gdje smo mi? U sta se nas svrstava? Gdje su, u tim etnickim blentitetima, nasa prava?
Skijaš

#182 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by Skijaš »

Dozer wrote:Ovaj...ja se izvinjavam sto upadam...ali - sta je s nama, pompezno nazvanima "Ostali"?
Ja necu ni u jedan etnicki tor, a poznajem poprilican broj istih, ali i slicnih koji cak vec i pripadaju postojecim torovima, ali nikada ne bi prihvatili da zive u Bosnjakistanu ili Hrvatstanu...
Gdje smo mi? U sta se nas svrstava? Gdje su, u tim etnickim blentitetima, nasa prava?
To je u ladici na kojoj piše "Moralni argumenti protiv projekta podjele BiH". Međutim, ne mislim da u ovom slučaju imamo posla s nekim kod koga to pije vode i zato se zadržavam na materijalu iz ladice na kojoj piše "Praktični argumenti protiv projekta podjele BiH". Umjesto da objasniš "zašto to nije u redu", odmah pređeš na stvar i objasniš "zašto to nije moguće". Nisu svi isti, nekima bi bila dovoljna ta moralna strana, ta vrijednost multietničkog koncepta, nekima očigledno nije.
croherce

#183 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by croherce »

Dozer wrote:Ovaj...ja se izvinjavam sto upadam...ali - sta je s nama, pompezno nazvanima "Ostali"?
Vidjet ćemo koliko vas ima na popisu.Maksimalno 100 000.
Ne želim u Federaciju nego u HZHB, i što sad.Reklama Varte na svakom koraku :bih: :mrgreen:
nekavalaitrebatako

#184 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by nekavalaitrebatako »

Uopće ne treba zanemarivati vanjski faktor, on je u slučaju Balkana uvijek veoma bitan. Na duge staze, zapad će podržavati cjelovitu BiH, orilo-gorilo. To je tako i od toga nema bježanja.

Naravno, to demagozi dobro znaju i baš zato troše toliku energiju na nagovaranje integralista da odustanu od BiH.
Budimo realni, da zaista vjeruju kako će stranci odustati od BiH za 10-20 godina i da će se ona potom jednostavno rastočiti, zar bi se mrcvarili po forumima ubjeđujući nas da se pomirimo sa komadanjem zemlje na, uglavnom, neodržive teritorije.

Ja jesam za to da se prava sva tri naroda izjednače i slovom zakona i u praksi, iako spadam u Ostale. To bi malo raščistilo zrak i za nas Ostale. Barem nam niko više ne bi mogao servirati Alaime. Ali, ako se iko ovdje nada da će izjednačavanje prava konstitutivnih naroda dovesti do raspada zemlje - grdno se vara.

Takav bi scenario izašao iz domena naučne fantastike samo ako bi Srbija ušla u NATO i uputila, šta ja znam, 1000 vojnika na granice Irana i još toliko u Gruziju u neko dogledno vrijeme. A to se nikada neće desiti.
A_A_AKCIJA

#185 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by A_A_AKCIJA »

Vidjet ćemo koliko vas ima na popisu.Maksimalno 100 000.
Ne želim u Federaciju nego u HZHB, i što sad.Reklama Varte na svakom koraku :bih: :mrgreen:[/quote]

Eeeee moji kratkovidni fašisti :). Ko biva, ko j... ove što ih ima oko 100 hiljada. Pa kad malo izračunaš, ima ih 3 puta manje od "vas"* koji ste za svoju državu. A to što "vas" ima jedno 5-6 puta manje od Bošnjaka i Srba a opet imate ista prava, nema veze... Pogledaj u rječniku pod licemjerje

*"vas" - pleme u zapadnoj Hercegovini koje se predstavlja kao jedini ispravni Hrvati na sjevernoj polulopti i ne pikaju ostale sunarodnjake u ostatku BiH (Sarajevo, Kakanj, Travnik, Vitez, Kiseljak, Jajce, Posavina, Brčko, RS...), kao Hrvate, pa im nije problem da ih puste "niz vodu" i ostave ih da žive na teritoriji gdje neće imati zagarantovana prava kako im spada.

Nekad pomislim da na ovaj forum dolaze neki propaliteti iz osnovnih škola, kad pokušavaju prodavati ovakve ideje :-)
Novi_Nick

#186 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by Novi_Nick »

Skijaš wrote:
tftsgkoy wrote:
zagazaga wrote:
Mi nemamo šta izgubiti a vi idalje pokušavajte nekog ubijediti na forumu, čekajte da se EU ili Amerika raspadne.
Ja mogu samo sa čuđenjem i žaljenjem reći da je tragično to što neki misle da BiH može opstati unatoč nezadovoljstvu vlastitih građana jer tobože netko izvana čuva i vječno će čuvati BiH.
Ne čuva niko izvana BiH, a tu tezu da stranci garantuju opstanak zemlje provlače separatističke kukavice koje u nedostatku vojne premoći i hrabrosti, za svoj neuspjeh krive Vatikan, Amerikance i Brisel. Ova država opstaje zbog unutrašnjih faktora, strancima je svejedno postoji li ili ne postoji.

Dakle, stvar bi trebala ići otprilike ovako
korak prvi :
oni koji žele etničku podjelu zemlje (tri entiteta i slično) trebaju uvjeriti Bošnjake da im se to neće obiti o glavu, odnosno da ih se u tom dijelu na kojeg se i institucionalno ograniče, neće maltretirati zatvaranjem granica, blokadama i provokacijama. Svjež primjer dolazi iz Beograda gdje se manji entitet još jednom naziva državom (iako OHR koji ima mandat da tumači mirovni sporazum često podvlači da entitet nije država). Da li bi ta Herceg Bosna bila tretirana kao država i ako ne bi, ko bi to mogao garantovati ? Ti ? Dakle, ako Bošnjaci dobrovoljno prihvate ograničavanje vlastitog životnog prostora samo na dio BiH, ako to bude ozvaničeno stvaranjem Trećeg, argumenti "za" moraju biti puno slađi od aktuelnih prijetnji kojim sada mnogi (a između ostalih i ti) prilaze Bošnjacima. Jer kad nekom kažeš da će nadrljati u budućnosti ako se sad ne stavi u ranjivu poziciju u kojoj ćeš ga moći ucjenjivati, kakvu ustvari poruku šalješ ? Kako da ti vjeruje ?

korak drugi :
kad i ako uspiješ uvjeriti Bošnjake da se kockaju sa svojom sudbinom i prihvate institucionalno ograničavanje na dio BiH, dolazi drugi, puno teži problem. A to je problem razgraničenja. Tvoj glupi prijedlog po kojem bi Bošnjaci trebali dići ruke od svega južno od Konjica je infantilna žvrljarija bubuljičavog adolescenta koja nikad neće proći u Sarajevu. Prijedloga poput ovog kojeg si ti našao na internetu, ima milion, svi različiti osim u jednom a to je da nemaju potrebnu podršku u sva tri naroda. Ako se već zbog navodne želje Hrvata da imaju samo svoj dio na kojem mogu živjeti, disati i jesti crvene i bijele kvadratiće, Bošnjaci trebaju pomiriti s komadanjem zemlje, šta nudiš Bošnjacima zauzvrat ? Rezervat i obećanje da ih se u tom rezervatu neće gnjaviti i držati za taoce ? Pa ko bi normalan to prihvatio ? Jesi li ti uopšte svjestan šta pišeš ? Koliko Bošnjaka znaš i djeluju li zaista kao tako glup narod da bi prihvatili to što niko normalan na njihovom mjestu ne bi ? Jesi li u zamjenu za Treći spreman Bošnjacima ponuditi čitavu lijevu obalu Neretve (do granice s Hrvatskom) ? Ili da mi to hermetički zatvorimo kume na što manjoj teritoriji i onda tu megaenklavu pretvorimo u jedno veliko Goražde ?
Skijas, slazem se u vecini stvari koje si ovdje napisao. Samo da kazem da najveci narod Bosnjaci koji su u isto vrijeme i Bosanci kao i ostali koji su u isto vrijeme Bosanci u unutrasnjoj podijeli teritorije BiH na eventualna 3 entiteta ne mogu imati najmanju teritoriju. Ako bi Bosnjaci/Bosanci i ostali Bosanci koji se osjecaju i tako izjasnjavaju dali Hrvatima 3-ci entitet onda se to mora nadoknaditi u teritorijalnom procentu. U toj varijanti bi Hrvati mogli dobiti najvise 23% teritorije od danasnjih 26 000 km2 teritorije Federacije BiH ili 6000 km2 (a za nesto vise teritorije 3-eg entiteta neka se obrate RS-u) a da Bosnjacima/Bosancima i ostalim pripadne 77% teritorije Federacije BiH ili 20 000 km2 sa opstinom i gradom Neumom znaci izlazom na jadransku obalu i jadransko more. Plus da kada bi se i napravio treci hrvatski entitet od nekih 6000 km svi narodi i gradjani na cijeloj teritoriji BiH i u sva tri entiteta bi morali biti konstitutivni i nebi smjeli nicim uslovljavati prolaze ljudi, roba, naseljavanja i svega drugog iz jednog dijela entiteta u drugi itd.
Last edited by Novi_Nick on 13/08/2012 17:55, edited 1 time in total.
nekavalaitrebatako

#187 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Poštedi me toga Bošnjaci/Bosanci. Konstitutivni narodi su Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Ima i nebošnjaka koji se smatraju Bosancima, pa samim time nisu dio "najbrojnijeg naroda". Upravo tom demagogijom dodajete gorivo u separatistički motor i probajte si to dovući iz prkna u glavu već jednom.
cindrlimindrli

#188 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by cindrlimindrli »

tftsgkoy wrote:Budimo ipak ozbiljni...truc,truc,truc
Odakle si ti?
Novi_Nick

#189 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by Novi_Nick »

nekavalaitrebatako wrote:Poštedi me toga Bošnjaci/Bosanci. Konstitutivni narodi su Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Ima i nebošnjaka koji se smatraju Bosancima, pa samim time nisu dio "najbrojnijeg naroda". Upravo tom demagogijom dodajete gorivo u separatistički motor i probajte si to dovući iz prkna u glavu već jednom.
Slusaj, Bosnjaci iz Bosne i Hercegovine su u isto vrijeme po drzavnosti i imenu njihove drzave BiH odnosno drzavnom identitetu Bosanci i Hercegovci skraceno Bosanci a po etnickom narodu i etnickom identitetu su Bosnjaci. Ostali gradjani iz drugih manjinskih ili vecinskih naroda su po drzavnosti njihove drzave BiH isto Bosanci pod uslovom da oni samostalno zele da se osjecaju i izjasnjavaju tako.
nekavalaitrebatako

#190 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Novi_Nick wrote:
nekavalaitrebatako wrote:Poštedi me toga Bošnjaci/Bosanci. Konstitutivni narodi su Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Ima i nebošnjaka koji se smatraju Bosancima, pa samim time nisu dio "najbrojnijeg naroda". Upravo tom demagogijom dodajete gorivo u separatistički motor i probajte si to dovući iz prkna u glavu već jednom.
Slusaj, Bosnjaci iz Bosne i Hercegovine su u isto vrijeme po drzavnosti i imenu njihove drzave BiH odnosno drzavnom identitetu Bosanci i Hercegovci skraceno Bosanci a po etnickom narodu i etnickom identitetu su Bosnjaci. Ostali gradjani iz drugih manjinskih ili vecinskih naroda su po drzavnosti njihove drzave BiH isto Bosanci pod uslovom da oni samostalno zele da se osjecaju i izjasnjavaju tako.
Ko se tako osjeća i izjašnjava je druga stvar, ali ti si etnički izjednačio Bošnjake i Bosance i označio ih kao pripadnike isto "najbrojnijeg naroda". Bošnjaci i nebošnjaci koji se osjećaju Bosancima NISU isti narod i nikada neće biti. Imaju neke zajedničke interese, ali nisu isti narod. Tu nema prostora za diskusiju, to su gole činjenice i najbolje je da više ne trtljamo o tome.
cindrlimindrli

#191 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by cindrlimindrli »

tftsgkoy wrote:A zašto bi Bošnjaci tražili Neum u kojem živi 99 % Hrvata? Je li to pošteno i razumno?
Zato sto je po sadasnjem Ustavu ove zemlje Neum hrvatski koliko bosnjacki i srpski. Zasto bi se neko odrekao
prava na svoju zemlju samo zato sto neki zagrebacki supak misli kako je to posteno? Sto ti ne dadnes kninsku
krajinu srbima, i oni su tamo bili apsolutna vecina?
nekavalaitrebatako

#192 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

cindrlimindrli wrote:
tftsgkoy wrote:A zašto bi Bošnjaci tražili Neum u kojem živi 99 % Hrvata? Je li to pošteno i razumno?
Zato sto je po sadasnjem Ustavu ove zemlje Neum hrvatski koliko bosnjacki i srpski. Zasto bi se neko odrekao
prava na svoju zemlju samo zato sto neki zagrebacki supak misli kako je to posteno? Sto ti ne dadnes kninsku
krajinu srbima, i oni su tamo bili apsolutna vecina?
Pa vidiš da čovjek tvrdi kako je protjerivanje krajinskih Srba i stvaranje etnički čiste Hrvatske relaksiralo odnose između Srba i Hrvata. Šta nam preostaje već da mu povjerujemo. :lol:
croherce

#193 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by croherce »

A_A_AKCIJA wrote:Vidjet ćemo koliko vas ima na popisu.Maksimalno 100 000.
Ne želim u Federaciju nego u HZHB, i što sad.Reklama Varte na svakom koraku :bih: :mrgreen:
Eeeee moji kratkovidni fašisti :). Ko biva, ko j... ove što ih ima oko 100 hiljada. Pa kad malo izračunaš, ima ih 3 puta manje od "vas"* koji ste za svoju državu. A to što "vas" ima jedno 5-6 puta manje od Bošnjaka i Srba a opet imate ista prava, nema veze... Pogledaj u rječniku pod licemjerje

*"vas" - pleme u zapadnoj Hercegovini koje se predstavlja kao jedini ispravni Hrvati na sjevernoj polulopti i ne pikaju ostale sunarodnjake u ostatku BiH (Sarajevo, Kakanj, Travnik, Vitez, Kiseljak, Jajce, Posavina, Brčko, RS...), kao Hrvate, pa im nije problem da ih puste "niz vodu" i ostave ih da žive na teritoriji gdje neće imati zagarantovana prava kako im spada.

Nekad pomislim da na ovaj forum dolaze neki propaliteti iz osnovnih škola, kad pokušavaju prodavati ovakve ideje :-)[/quote]

Što ću vam ja što ste se nabili u ZE-SA-TU.Mi Hercegovci vam očito jako smetamo kad smišljate načine kako nas zavaditi sa Hrvatima iz Bosne.Ko fol ti je žao radi njih,daj ne seri.

Hrvati su većina na značajnom dijelu BiH,a Ostali nisu,tako da licemjerje uopće ne stoji.
nekavalaitrebatako

#194 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Što ću vam ja što ste se nabili u ZE-SA-TU.
A ko ih je tu nabio?
croherce

#195 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by croherce »

nekavalaitrebatako wrote:
Što ću vam ja što ste se nabili u ZE-SA-TU.
A ko ih je tu nabio?
Rat i poslijeratne migracije.
HM 2011

#196 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by HM 2011 »

nekavalaitrebatako wrote:
Novi_Nick wrote:
Ko se tako osjeća i izjašnjava je druga stvar, ali ti si etnički izjednačio Bošnjake i Bosance i označio ih kao pripadnike isto "najbrojnijeg naroda". Bošnjaci i nebošnjaci koji se osjećaju Bosancima NISU isti narod i nikada neće biti. Imaju neke zajedničke interese, ali nisu isti narod. Tu nema prostora za diskusiju, to su gole činjenice i najbolje je da više ne trtljamo o tome.
Teško da se može razgraničiti razlika između naroda - osim po antopološkim karakteristikama ljudi.....

O čemu govorim, govorim o razlikovanju, žutih ljudi od bijelih ljudi i crnih ljudi.....

tu postoje i podgrupe, Brown people (ni crni ni bijeli), crveni, ultra bijeli, bijeli sa kosim očima, crni visokog rasta, crni niskog rasta... pa onda po boji kose, izraženijem ili manje izraženijem nosu, obrvamna spojenim ili ne, obliku kose na glavi (ravno ili na šiljak na čelu)....

Eh sad, ako ustanovimo da su to važeće naučne podjele na narode - onda možemo takođe ustanoviti da je na zapadu došlo do bućkuriša naroda, mješavine svega i svačega - te su uvedene Nacije.... Nacija je identifikacija naroda (plural) te države sa državom kroz nacionalni identitet....

Bosanac, odnosno, Bosanac i Hercegovac istovremeno, u nacionalnom smislu - bi trebali, dekretom, BITI SVI....

Ko je umislio da pripada nekom narodu, ili ko zaista pripada nekom narodu - to u svemu ovome ne bi trebalo da igra nikakvu ulogu....

Jer ako je neko porijeklom Israilov (Izraelci), ili Ismailov (Arapi) (Semitski narodi), ili možda Saxonski narod, možda neki Romani ? on može da se predstavlja kao čeh, slovenac, baklava, tufahija ili bilo šta drugo, ali njegovo genetsko obilježje je ono što je obilježje njegovog naroda (pripadajuće ponašanje i stavovi, nastupi, ophođenje i slično)....

Od toga ne može pobjeći.....

Gdje su Bošnjani u svemu tome ?
A gdje Bošnjaci ?

Ima li tu ikakvih Hrvata ?
Srbi ima li njih tu ?

Israilovi - ima li njih tu ?
Naturalizovani turisti - Česi, Poljaci, Mađari, Austrijanci i oni su neki faktor ?
Romi ? Mnogoljudni su ima i njih ali su podjeljeni na frakcije ?

Kad su već svi tu ko su onda Bosanci i Hercegovci ?

Međutim - lahko je to objasniti ovdje - hajde sad da skoknemo do BL da i tamo to objasnimo....

u limburgu - svi imate preča posla od toga....

Šta ako takvim aktivizmom možemo prevenirati neko buduće krvoproliće, a vi i dalje imate preča posla ? Smijete li onda reći da ste humanisti ? Da ste Europljani ? Da niste TARAČI ?

hajd zdra"o
cindrlimindrli

#197 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by cindrlimindrli »

croherce wrote:Hrvati su većina na značajnom dijelu BiH
Pa sta te sprijecava da osnujes tu svoju `erceg-bosnu. Koliko si zagalamio o velicini i vecini, jadnim Bosnjama
koji su zbijeni u tri grada, neko sa strane ko ne zna o kakvim se pizdama radi pomislio bi da si dobrota od
covjeka pa neces na komsije.
A_A_AKCIJA

#198 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by A_A_AKCIJA »

tftsgkoy wrote:
Pa živio bi tamo gdje je tvoj doma. Živio bi u Republici Bosni i Hercegovini u jednom od njenih kantona i bio bi potpuno ravnopravan svim ostalim građanima.. Isto kao što u nekom talijanskom kantonu u Švicarskoj ne žive samo Talijani već ima i Nijemaca, i Francuza i Albanaca i Hrvata i mnogih drugih ostalih ...

Hm.. upinješ i upinješ, ali te matiraše iskusni forumaši :)

Da sumiram: predlažeš da se podjelimo na 3 entiteta. OK. Zašto? Pa nekima nisu ispoštovana sva prava, pa bi oni malo da se odvoje. Aha, OK. A onda ovaj pita, a šta je sa nama ostalima? Pa ti bi bio potpuno ravnopravan sa ostalim građanima. Aha.

Znači, sada nismo ravnopravni (kao što stvarno nismo) i rješenje nije da svi budemo ravnopravni na svakom metru ove države, nego je rješenje da od problema napravimo ober problem pa se još više izneravnopraviziramo, kako bismo na kraju bili ravnopravni. Zanimljiv, iako malo teško shvatljiv pristup.

Dakle, predlažeš rješenje da povećamo količinu neravnopravnosti, kako bismo bili ravnopravni. Priznajem, tako bi neravnopravnost bila ravnopravnije raspoređena. Ili je možda trebalo pričati o ravnopravnosti... Haj znaj, helem tvoj pristup je da se za početak izjednačimo u neravnopravnosti, tj da svi možemo biti ravnopravni na svojoj teritoriji i pored sebe imati neke koji i nisu baš ravnopravni, ali su zato ravnopravni negdje drugo (u Brezi, recimo). Kao što reče, razlog podjele i jeste osjećaj neravnopravnosti na "tuđoj" teritoriji. Ostali bi bili džoker neravnopravni, pa samim time i ravnopravi na cijeloj teritoriji, jer su svuda neravnopravni.

Dakle, umjesto da jednostavnim ustavnim amandmanima i zakonima koji bi proizašli, SVIM građanima ove države garantujemo SVA ljudska prava (u koja spadaju i nacionalna, na koja ih se redovno reducira od tvojih istomišljenika), na ČITAVOJ teritoriji BiH, i to beskompromisno provodimo, ti predlažeš ovu šprdačinu od ideje koja sama sebi grize rep koliko je logična.

Ako mogu da ti sugeriram, čisto da malo ubaciš druge perspektive: Matematički si u pravu i matematičar član komisije ispred koje bi branio ovaj svoj poduhvat bi ti spuco najveću ocjenu uz sve pohvale. Prijedlog je odlično matematički ravnopravno rasporedio neravnopravnost u BiH.

Ljudski, kao i svi tvoji ideolozi koji predlažu ovakve ideje, si u manjku nekih 150.000 mrtvih do sada koliko je koštala takva politika, i milione koji su se iselili i još iseljavaju sa ovih prostora. Ako postoji i jedna ideja koja je dokazano neuspješna (sa humanističkog i civilizacijskog stanovišta), jeste ova, a rezultate neuspjeha pročitaj ponovo u prethodnoj rečenici. Osim ako uspjeh mjeriš drugim predznakom, onda je sve navedeno ispunjen cilj :wink:

Ili da stavimo na lični plan: Kako bi bilo da ako ikad slomiš ruku, zovneš mene da te posjetim i polomim ti i ostalo kostiju što imaš, jer nije red da ostale kosti budu neravnopravne u odnosu na ostale. Ko je vidio da liječiš ono što nevalja? Najbolje da te kompletnog polomimo, pa da onda rahat ležiš i jaučeš u svojoj konačnoj ravnopravnosti :) do izliječenja :wink:
nekavalaitrebatako

#199 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Bosanac, odnosno, Bosanac i Hercegovac istovremeno, u nacionalnom smislu - bi trebali, dekretom, BITI SVI....

Ko je umislio da pripada nekom narodu, ili ko zaista pripada nekom narodu - to u svemu ovome ne bi trebalo da igra nikakvu ulogu....
Ostatak posta je svakako potpuna nebuloza, pa sam izdvojila ovo jer je na nešto nalik.

Pripadnost narodu se ne može nametnuti dekretom, nikada nije mogla niti će kada biti. Bošnjaci su formiran narod koji ima zasebne karakteristike, jedinstvenu istoriju, kulturu, tradiciju. Da nije tako, davno bi ih asimilirali u Srbe i Hrvate, koji su ovim prostorima politički dominirali od odlaska Turaka.

Bosanci nisu Bošnjaci u narodnosnom smislu, tačka. Državljanstvo BiH nije sporno, to je pravna kategorija. Prođite se budalaština i tlapnji. Tu se već mogu složiti sa ovim @tfrtsv: Jugoslaviji je presudila priča o "Srbima tri vjere", izvucite pouku iz toga.
croherce

#200 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by croherce »

Novi_Nick wrote:

Skijas, slazem se u vecini stvari koje si ovdje napisao. Samo da kazem da najveci narod Bosnjaci koji su u isto vrijeme i Bosanci kao i ostali koji su u isto vrijeme Bosanci u unutrasnjoj podijeli teritorije BiH na eventualna 3 entiteta ne mogu imati najmanju teritoriju. Ako bi Bosnjaci/Bosanci i ostali Bosanci koji se osjecaju i tako izjasnjavaju dali Hrvatima 3-ci entitet onda se to mora nadoknaditi u teritorijalnom procentu. U toj varijanti bi Hrvati mogli dobiti najvise 23% teritorije od danasnjih 26 000 km2 teritorije Federacije BiH ili 6000 km2 (a za nesto vise teritorije 3-eg entiteta neka se obrate RS-u) a da Bosnjacima/Bosancima i ostalim pripadne 77% teritorije Federacije BiH ili 20 000 km2 sa opstinom i gradom Neumom znaci izlazom na jadransku obalu i jadransko more. Plus da kada bi se i napravio treci hrvatski entitet od nekih 6000 km svi narodi i gradjani na cijeloj teritoriji BiH i u sva tri entiteta bi morali biti konstitutivni i nebi smjeli nicim uslovljavati prolaze ljudi, roba, naseljavanja i svega drugog iz jednog dijela entiteta u drugi itd.
Bošnjački Neum :lol: U Neumu luke nikad neće biti, džamije nikad neće biti,Bošnjaci nikad neće biti većina u Neumu, ali dobro,svatko može sanjati.
Locked