Automatski mjenjač - savjeti
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#176 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Hvala svima na odgovorima.
Testirao sam jednog i kad je hladan, sve ide okej. Kad ga malo duze vozim (15 minuta) i kad se zagrije, u D ide sve okej i onda kad stanem i prebacim u R, trzne i lupne. Da li je to normalno? Da li se moze reparirati relativno jeftino?
Testirao sam jednog i kad je hladan, sve ide okej. Kad ga malo duze vozim (15 minuta) i kad se zagrije, u D ide sve okej i onda kad stanem i prebacim u R, trzne i lupne. Da li je to normalno? Da li se moze reparirati relativno jeftino?
- amar1994
#177 Re: Automatski mjenjač - savjeti
bitanga_sa_otesa wrote: opet lupetanja i neke teorije relativiteta??
prednje kocnice koce recimo 70%, zadnje 30% bas su poddimenzionisane i bas ce se prije potrosit zadnje plocice pravo..kako koci gnojf Ćetri s dobosima? i octavia 1? jel to poddimenzionisano? ja sam cuo da ljudi mijenjaju po 3 seta pakni dok jednom prednje plocice..![]()
![]()
![]()
zadnje plocice na pasatima i golfovima cetvorkama se trose zbog govnjivih klijesta koja zaribaju poslije 5 godina,jer ih nisu nikad rijesili od doba golfa dvice.uz to dodaj vlasnike smecare koji ne mijenjaju plocice dok ne dodju do zeljeza,jer je trosak.u tom momentu je klip izvucen skroz i zastitna gumica je vise izlozena vanjskom uticaju...prije puca i prije klip hrdja i dolazi do blokade to jest ne mogucnosti vracanja klipa pri otpustanju pedale.zbog toga dolazi do prekomjernog trosenja zadnjih plocica na pomenutim vozilima.takodjer cu spomeniti i osovinicu koja je spojena na sajlu rucne i koja takodjer zariba i isto tako dolazi do prijevremenog trosenja plocica.reparirao sam stotine klijesta na tim vau vau govnima i ne pisem napamet.pozz i hvala na citanju.
Au , gdje ces to reci za svetu Ćetvorku TDi sve crveno , Ćip + tuning , brtami , ocmi
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#178 Re: Automatski mjenjač - savjeti
nista ja nisam slagao ,koga istina zaboli nek zabije glavu u pijesak kao noj 
- amar1994
-
jefferson
#180 Re: Automatski mjenjač - savjeti
To je bilo na PAssatu B5.5, Octavia A5, VW Tiguan, VW CC. Sva ta auta imaju poddimenzionisane zadnje kocnice radi ustede na materijalu. Te plocice idu kod VW-a na sve na sto mogu staviti, a stavili bi haman i na S8 ako bi nekako moglo. Uopste ne sporim ovo sto pises, ali dio problema je dimenzija zadnjih kocnica. Ja sam uvijek mjenjao plocice kada dodju do nekih 20% debljine, ali dzaba, zadnje se trose daleko brze kako god. 70:30 raspodjela je na svim autima, ali na mnogima takav problem ne postoji. Taj problem sa kljestima koj spominjes je upravo od toga sto se pokusalo koristiti ista kljesta na brdo auta, od 1100kg do 1700kg tezine. Evo sad na Tiguanu Akebono keramicke plocice nazad koje traju neuporedivo duze od vau vau, ali dzaba. Ne moze baja prije teleta kada kupis plocice na kojima pise Golf II GTI i Tiguan 4 motion sa 1600kg tezine.bitanga_sa_otesa wrote:opet lupetanja i neke teorije relativiteta??jefferson wrote: SDI kao i TDI G4 a i poslije imaju problem sa poddimenzioniranim zadnjim kocnicama. Npr. verzije sa zadnjim diskovima imaju plocice koje su se koristile na Golfu II GTI (ista plocica se koristi npr. na Passatu B5). To opterecuje prednje kocnice a zdanje plocice se trose ko lude jer Golf II GTI je daleko laske auto od G4 a pogotovo passata. Ko ti kaze da nije zamjenio zadnje plocice dva puta dok prednje mejnja jednom, taj laze. To vodi ka preopterecenosti prednji diskova, i ako dskovi nemaju dovoljan % karbona u sebi, dolazi do prevelikog termickog opterecenja i onda je dovoljna jedna dublja bara da dodje do nagle promjene temperature i disk je gotov.
prednje kocnice koce recimo 70%, zadnje 30% bas su poddimenzionisane i bas ce se prije potrosit zadnje plocice pravo..kako koci gnojf Ćetri s dobosima? i octavia 1? jel to poddimenzionisano? ja sam cuo da ljudi mijenjaju po 3 seta pakni dok jednom prednje plocice..![]()
![]()
![]()
zadnje plocice na pasatima i golfovima cetvorkama se trose zbog govnjivih klijesta koja zaribaju poslije 5 godina,jer ih nisu nikad rijesili od doba golfa dvice.uz to dodaj vlasnike smecare koji ne mijenjaju plocice dok ne dodju do zeljeza,jer je trosak.u tom momentu je klip izvucen skroz i zastitna gumica je vise izlozena vanjskom uticaju...prije puca i prije klip hrdja i dolazi do blokade to jest ne mogucnosti vracanja klipa pri otpustanju pedale.zbog toga dolazi do prekomjernog trosenja zadnjih plocica na pomenutim vozilima.takodjer cu spomeniti i osovinicu koja je spojena na sajlu rucne i koja takodjer zariba i isto tako dolazi do prijevremenog trosenja plocica.reparirao sam stotine klijesta na tim vau vau govnima i ne pisem napamet.pozz i hvala na citanju.
Na kraju vau vau je ponudio u SAD Jettu sa dobosima i haman im najbolje idu prednje plocice kada je u pitanju prodaja rezervnih djelova. Sto se tice teorije relativiteta, nikad fiziku i matematiku nisam smatrao teorijom. 2+2 ne moze biti 5 ni 3, i raspodjela kocione sile 70:30 je manje vise na svim autima kao sto reko, +- nekoliko % zavisno od raspodjele tezine. Medjutim kada postavis plocicu koja je zamisljena za auto od 950kg na auto od 1200,1300,1400,1500 ili 1600kg, prednje plocice ce biti vise opterecene a zadnje ce se trositi daleko brze, rastavio ti i sastavio stotine kljesta ili ne.
Na B5.5 sam minimalno mjenjao dva puta zadnje plocice na jednu izmjenu prednjih. Sve u dure sa kljestima
Last edited by jefferson on 30/04/2017 06:25, edited 2 times in total.
- exliberal-ex
#181 Re: Automatski mjenjač - savjeti
To moze biti nosac mjenjaca ili motora, ona guma sto povezuje mjenjac/motor sa karoserijomEntropio wrote:Hvala svima na odgovorima.
provozaj ga i kao sto neko rece gledaj dali salta dobro kad je vruc ( kad je ulje rijedje,)dali osjetis da nema snage, dali trza kad vozis 60 pa naglo pocnes kocit ili kad naglo ubrzavas tad se moze primjetit kako se brzine mjenjaju. Ako ima cruize control upali ga pa vidi dali radi, dali se ugasi ako pritisnes kocnicu,
Neki automatici su imali problema kad se ugriju cruize control je znao da zakljuca u 3 ili 4 brzini pa ona kad pocnes da kocis auto pocne da trza i nakraju se ugasi...sto se moze lako popravit ( samo iskljucis cruize control modul na mjenjacu )
pogledaj koje je bolje ulje u mjenjacu ako ima sipku, kad ubacis u D i pustis kocnicu auto mora polako da krene, ne brze od 20 km....neznam sta jos, ako se sjetim pisem
- commendatore
#182 Re: Automatski mjenjač - savjeti
vidi bitangaša što je prešo na islam - jes me stid majku muamar1994 wrote:
![]()
- commendatore
#183 Re: Automatski mjenjač - savjeti
cim on trzne i lupne trazi drugi.... ili mu obori cijenu.... ako vec hoces da se zajebavas s otimEntropio wrote:Hvala svima na odgovorima.
a vala nisi mi jasan ni ti - pitas pitanja a ne das info o kojem se autu radi -. napisi bolan nece te niko ujest za guz....
-
jefferson
#184 Re: Automatski mjenjač - savjeti
^Ovo.commendatore wrote:cim on trzne i lupne trazi drugi.... ili mu obori cijenu.... ako vec hoces da se zajebavas s otimEntropio wrote:Hvala svima na odgovorima.
Testirao sam jednog i kad je hladan, sve ide okej. Kad ga malo duze vozim (15 minuta) i kad se zagrije, u D ide sve okej i onda kad stanem i prebacim u R, trzne i lupne. Da li je to normalno? Da li se moze reparirati relativno jeftino?![]()
a vala nisi mi jasan ni ti - pitas pitanja a ne das info o kojem se autu radi -. napisi bolan nece te niko ujest za guz....
Cim on trza prilikom prebacivanja iz R u D to je problem.
- commendatore
#185 Re: Automatski mjenjač - savjeti
koliko ja znam ne smije uopste trzat ako je mjenjac ispravan
-
Me_again
#186 Re: Automatski mjenjač - savjeti
U životu (a potrošio sam ga do sada dosta, nažalost) mi se nije desilo ni na jednoj marki auta da mi se zadnje kočione obloge potroše prije prednjih.bitanga_sa_otesa wrote: opet lupetanja i neke teorije relativiteta??
![]()
![]()
A bilo je svakakvih marki auta.
U ekstremnim slučajevima je bilo situacija da se mijenjanju sve četiri, iako je i tada bilo vidno da su zadnje manje potrošene ali hajde, mijenjaj usput sve. Obično mi je omjer 2:1 (prednje:zadnje).
- bitanga_sa_otesa
#187 Re: Automatski mjenjač - savjeti
mozda jeff vozi dosta u rikverc...ko ce ga znat...Me_again wrote: U životu (a potrošio sam ga do sada dosta, nažalost) mi se nije desilo ni na jednoj marki auta da mi se zadnje kočione obloge potroše prije prednjih.
U ekstremnim slučajevima je bilo situacija da se mijenjanju sve četiri, iako je i tada bilo vidno da su zadnje manje potrošene ali hajde, mijenjaj usput sve. Obično mi je omjer 2:1 (prednje:zadnje).
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#188 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Zaboravih napisati o kojem se autu radi.commendatore wrote:cim on trzne i lupne trazi drugi.... ili mu obori cijenu.... ako vec hoces da se zajebavas s otimEntropio wrote:Hvala svima na odgovorima.
Testirao sam jednog i kad je hladan, sve ide okej. Kad ga malo duze vozim (15 minuta) i kad se zagrije, u D ide sve okej i onda kad stanem i prebacim u R, trzne i lupne. Da li je to normalno? Da li se moze reparirati relativno jeftino?![]()
Ma nista onda, trazicu dalje.
Hvala svima.
- exliberal-ex
#189 Re: Automatski mjenjač - savjeti
jefferson wrote:^Ovo.commendatore wrote:cim on trzne i lupne trazi drugi.... ili mu obori cijenu.... ako vec hoces da se zajebavas s otimEntropio wrote:Hvala svima na odgovorima.
Cim on trza prilikom prebacivanja iz R u D to je problem.
Ma moze biti nosac motora sto je u 90% slucajeva
Ja sam imao auto sto je lupilo svaki put kad sam prebacivao u R, i sam sam mislio da je do mjenjaca ali mi onda tip rekao da se guma na 3 od 4 nosaca motora raspala skoro skroz.
Zamjenio kasnije kad sam ulje mjenjao ...ko novo...a auto je imalo 180 000 tad ( pontiac tempest, 2.8 v6, neunistiv bio)
to mozes da vidis ako ti je otvorena hauba, neko drugi nek ubaci u D pa onda u R, ako motor "hoda tj trzne " kod prebacivanja onda je nosac motra
-
jefferson
#190 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Ne kazem da ne moze biti. Meni je na DSG CC-u otisao nosac, i prilikom prebacivanja iz D u P malo bi kao trznuo, medjutim nista alarmantno. Svaki auto naravno drugacije manifestuje odredjene probleme.Ma moze biti nosac motora sto je u 90% slucajeva
Ja sam imao auto sto je lupilo svaki put kad sam prebacivao u R, i sam sam mislio da je do mjenjaca ali mi onda tip rekao da se guma na 3 od 4 nosaca motora raspala skoro skroz.
Zamjenio kasnije kad sam ulje mjenjao ...ko novo...a auto je imalo 180 000 tad ( pontiac tempest, 2.8 v6, neunistiv bio)
to mozes da vidis ako ti je otvorena hauba, neko drugi nek ubaci u D pa onda u R, ako motor "hoda tj trzne " kod prebacivanja onda je nosac motra
Nek vasnik rjesi potencijalni problem pa onda nek kupuje auto.
-
jefferson
#191 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Sta ces R dodje odmah iza P, ko ce prebacivati do D.bitanga_sa_otesa wrote:mozda jeff vozi dosta u rikverc...ko ce ga znat...Me_again wrote: U životu (a potrošio sam ga do sada dosta, nažalost) mi se nije desilo ni na jednoj marki auta da mi se zadnje kočione obloge potroše prije prednjih.
-
jefferson
#192 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Ni meni, osim na VW-a. Doduse na Hondi koju trenutno ponekad vozam su generlno kocnice u rangu ladine kvalitete.Me_again wrote:U životu (a potrošio sam ga do sada dosta, nažalost) mi se nije desilo ni na jednoj marki auta da mi se zadnje kočione obloge potroše prije prednjih.bitanga_sa_otesa wrote: opet lupetanja i neke teorije relativiteta??
![]()
![]()
-
Me_again
#193 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Koliko zapravo poznajes Ladinu kvalitetu ?jefferson wrote: Ni meni, osim na VW-a. Doduse na Hondi koju trenutno ponekad vozam su generlno kocnice u rangu ladine kvalitete.
Jesi ikada posjedovao jednu ili barem eksploatisao ?
- bitanga_sa_otesa
#194 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Ćito je na forumu da ne valja...ko ni truHli stojadini

- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#195 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Pa je li vi hocetr da kazete da je lada sinonim za kvalitetu????
-
jefferson
#196 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Jbg, kako bitanga kaze, citao sam, sta ja znam jel to tako.Me_again wrote:Koliko zapravo poznajes Ladinu kvalitetu ?jefferson wrote: Ni meni, osim na VW-a. Doduse na Hondi koju trenutno ponekad vozam su generlno kocnice u rangu ladine kvalitete.
Jesi ikada posjedovao jednu ili barem eksploatisao ?
- bitanga_sa_otesa
#197 Re: Automatski mjenjač - savjeti
u poredjenju s cim? golfom cetvorkom? ne ide bas to....konektovan wrote:Pa je li vi hocetr da kazete da je lada sinonim za kvalitetu????
- konektovan
#198 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Ma vala, ne znam s cim, ali mi smo imali jednu, nije se pokazala . Cak se i stojadin bolje pokazao.bitanga_sa_otesa wrote:u poredjenju s cim? golfom cetvorkom? ne ide bas to....konektovan wrote:Pa je li vi hocetr da kazete da je lada sinonim za kvalitetu????
- bitanga_sa_otesa
#199 Re: Automatski mjenjač - savjeti
mozda ste je slabo pazili...konektovan wrote: Ma vala, ne znam s cim, ali mi smo imali jednu, nije se pokazala . Cak se i stojadin bolje pokazao.
- konektovan
#200 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Novu rivu stari kupio 1991, pazila se koliko se mogla paziti.bitanga_sa_otesa wrote:mozda ste je slabo pazili...konektovan wrote: Ma vala, ne znam s cim, ali mi smo imali jednu, nije se pokazala . Cak se i stojadin bolje pokazao.
Mislim da je rat ponajvise uticao na njeno stanje, jer u ratu nije vozena, vec samo ponekad bi se upalila, dok nije ostala bez benzina. Poslije rata je vozena, ali stalno problemi, karburator, 16 litara trosila, alternator vise puta, onda korozija je ubila, pogotovo prednjr blatobrane. Starom un-ovci iz Ukrajine davali 3 500 maraka i nije htio ptodati.