Pirlo vs Xavi

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#176 Re: Pirlo vs Xavi

Post by Entropio »

necko_hz wrote:Odlično, Xavi je statistički bolji i uspješniji igrač. To je nedvojbeno. Razlika u mišljenjima nastaje kada govorimo o njihovim all round karakteristikama i raznovrsnosti u igri. Tu je Pirlo puno bolji od Xavija. To je činjenica.
Ko si ti da određuješ šta je činjenica i šta je objektivno, molim te? Kako pišeš po ovoj temi, reklo bi se da si Kapelo, Saki i Krojf u jednom.
necko_hz wrote:Ma postavljač je trebao postaviti Iniestu umjesto Xavija, jer je objektivno gledano njegova "upgrade" verzija, samim tim i više usporediv sa Italijanom. :mrgreen:
Uh.

Xavi i Iniesta su veoma različiti. Iniesta nije "upgrade verzija" Xavija. To je nebuloza. Guardiola je čak u nekoliko utakmica stavljao Iniestu na Xavijevu poziciju kad je ovaj bio povrijeđen i Iniesta je bio relativno loš (i više nikad nije igrao na toj poziciji). Usporedba Xavi - Pirlo je validna jer su njih dvojica ista vrsta igrača.
jeza u ledja

#177 Re: Pirlo vs Xavi

Post by jeza u ledja »

necko_hz wrote:Odlično, Xavi je statistički bolji i uspješniji igrač. To je nedvojbeno. Razlika u mišljenjima nastaje kada govorimo o njihovim all round karakteristikama i raznovrsnosti u igri. Tu je Pirlo puno bolji od Xavija. To je činjenica.
Cinjenica? Mislis tvoje misljenje?
wickerman

#178 Re: Pirlo vs Xavi

Post by wickerman »

Jedina prednost Pirla u odnosu na Xavi je slobodni udarac :D
necko_hz

#179 Re: Pirlo vs Xavi

Post by necko_hz »

Entropio wrote:Ko si ti da određuješ šta je činjenica i šta je objektivno, molim te?
Forumaš.
Entropio wrote:Xavi i Iniesta su veoma različiti. Iniesta nije "upgrade verzija" Xavija. To je nebuloza
Ko si ti da određuješ šta je nebuloza ?! :mrgreen: Forumaš ?! :mrgreen:
Entropio wrote:Usporedba Xavi - Pirlo je validna jer su njih dvojica ista vrsta igrača.
Koja obavljaju različite zadatle na terenu. Xavi je zadužen za jedno, a Pirlo za drugo. Kada sve spojimo, Pirlo je raznovrsniji igrač jer može obavljati više različitih zadataka od Xavija. I obavlja, i to je činjenica. Ako imaš problema sa tim, nije moj problem. ;-)
jeza u ledja wrote:Cinjenica? Mislis tvoje misljenje?
I jedno i drugo.
Entropio

#180 Re: Pirlo vs Xavi

Post by Entropio »

necko_hz wrote:
Entropio wrote:Xavi i Iniesta su veoma različiti. Iniesta nije "upgrade verzija" Xavija. To je nebuloza
Ko si ti da određuješ šta je nebuloza ?! :mrgreen: Forumaš ?! :mrgreen:
Ja sam naveo argument (koji si ti stručno izostavio) koji mi dozovoljava da kažem da je to nebuloza. Imaš li ti argumenata? Ili samo "činjenice"?
necko_hz wrote: Xavi je zadužen za jedno, a Pirlo za drugo. Kada sve spojimo, Pirlo je raznovrsniji igrač jer može obavljati više različitih zadataka od Xavija. I obavlja, i to je činjenica. Ako imaš problema sa tim, nije moj problem. ;-)
To očigledno nisi gledao Xavija u zadnje 2-3 godine.

Prosvjetli nas -- koje to zadatke Pirlo može obavljati, a Xavi ne može?
jeza u ledja

#181 Re: Pirlo vs Xavi

Post by jeza u ledja »

Nisu to cinjenice, to je tvoje misljenje.

I u pravu je momak iznad, Iniesta i Xavi nisu isti tip igraca. Iniestu prije mozes porediti sa Davidom Silvom.

Kad ja kazem Xavi ima vise zadataka u defanzivi, ti to pausalno odbijas bez ikakvih argumenata, a znas da nisi u pravu. I onda kazes Pirlo je svestraniji igrac jer zna opucati. Pa eto ovaj zna opucati, a ovaj zna oduzimati lopte.
Al ne, tebi je "Pirlo svestraniji igrac" i to prihvatas kao cinjenicu, stoga je bespotrebno uopste raspravljati s tobom.
necko_hz

#182 Re: Pirlo vs Xavi

Post by necko_hz »

Entropio wrote:Ja sam naveo argument (koji si ti stručno izostavio) koji mi dozovoljava da kažem da je to nebuloza
Iniesta ima sve što ima Xavi, samo još bolje i naprednije. Od kretanja, tehnike, šuteva, kontrole lopte. Obojica su vrhunski veznjaci, s tim da Iniesta igra više prema naprijed, jer može odlično probijati po strani.
Entropio wrote:To očigledno nisi gledao Xavija u zadnje 2-3 godine.
Problem je očigledno što mnogi ovdje prate Xavija samo zadnje 3 godine. ;-)
Entropio wrote:Prosvjetli nas -- koje to zadatke Pirlo može obavljati, a Xavi ne može?
Prosvjetlio u prethodnim postovima na ovoj temi. Listaj stranice i čitaj.

Ježu, to moje mišljenje je potkrijepljeno argumentima, koji su napisani na prethodnim stranama.
Pirlo također ima zadataka u defanzivi, vjerovatno jednako koliko i Xavi, ali vi gledate samo ono što želite. Ekipa poput Španija i Italije se ne mogu porediti. Presing koji prave Španci nema nijedna ekipa na svijetu, bilo da govorimo o klubovima ili reprezentacija. Pardon, ima Barcelona. Dakle, koliko Xavi omogučava Španiji i Barci da bude dominantna, toliko i Barcin sistem igre i kretanje ostalih igrača omogučava Xaviju da bude ovako dominantan.

Pitanje. Gdje je bila ovakva dominacija Xavija prije 2008 godine ?!! Hvala.
erik2

#183 Re: Pirlo vs Xavi

Post by erik2 »

Entropio wrote:
Ko si ti da određuješ šta je činjenica i šta je objektivno, molim te? Kako pišeš po ovoj temi, reklo bi se da si Kapelo, Saki i Krojf u jednom.
:thumbup:
jeza u ledja

#184 Re: Pirlo vs Xavi

Post by jeza u ledja »

necko_hz wrote:Pirlo također ima zadataka u defanzivi, vjerovatno jednako koliko i Xavi, ali vi gledate samo ono što želite.
Ma nema. I isto se moze reci za tebe, gledas samo ono sto zelis.

Xavijeva dominacija prije 2008? Znaci priznajes da Xavi dominira? :D Gdje je Pirletova dominacija danas? U Juventusu i Italiji koji su za stepenicu ispod Spanije i Barce.
Entropio

#185 Re: Pirlo vs Xavi

Post by Entropio »

necko_hz wrote: Iniesta ima sve što ima Xavi, samo još bolje i naprednije.
To nije tačno.
necko_hz wrote: Ježu, to moje mišljenje je potkrijepljeno argumentima, koji su napisani na prethodnim stranama.
Ti očigledno imaš problem sa diferencijacijom personalnog mišljenja, argumenata i činjenica.
jeza u ledja

#186 Re: Pirlo vs Xavi

Post by jeza u ledja »

Ovako si ti necko "objasnio" da je Pirlo bolji defanzivac od Xavija:

Dakle, prvi put:
necko_hz wrote:Kretanje bez lopte direktno ne određuje kvalitete određenog igrača, jer nema veze sa tehnikom i tehničkim sposobnostima koje čine veznjaka veznjakom.
Pirlo je bolji defanzivac od Xavia.
Onda kad sam pitao da elaboriras drugi put:
necko_hz wrote:Obojica se vrhunski kreču, samo je u Španiji to kretanje zahtjevnije, jer je ono jedno od razloga ovakve dominacije zadnjih nekoliko godina. Pirlova uloga u Italiji je malo drugačija, stoga njegov radijus kretanja nije uočljiv kao Xavijev ili Iniestin.
- Druga stvar, presing koji stvaraju Španija i Barcelona se ne može porediti sa Italijanskim. Španci nadopunjuju jedni druge, oni su jedna cjelina u kojoj je svaka kockica podjednako važna. Upravo taj presing koji prave, omogučava Xaviju dobre defanzivne sposobnosti. Pirlo je individualno bolji defanzivac od Xavia.
Gdje je ovdje objasnjenje kako je Pirlo bolji defanzivac od Xavija da mi je samo znat? Cha chu cha chu - i onda zakljucak "Pirlo je bolji defanzivac". Takvi su tvoji "argumenti" i "cinjenice".

U sustini sve se svodi na to da je Xaviju lako jer igra u timu sa puno dobrih igraca, a Pirlu pak nije jer je mnogo bolji od ostalih pa od njega ovisi igra cijelog tima. Kao sto sam rekao u prvom postu, to je standardni problem koji ljudi imaju sa Barcelonom, da ne mogu razluciti individualne kvalitete njihovih igraca.
Last edited by jeza u ledja on 26/06/2012 18:18, edited 1 time in total.
necko_hz

#187 Re: Pirlo vs Xavi

Post by necko_hz »

To je vaša greška. Pogrešno razumijete moje postove i izvlačite potpuno pogrešne zaključke. Ja sam nebrojeno puta govorio da su Xavi i Iniesta glavni igrači u Barceloni i Španiji. Oni su motor ekipe i kao takvi spadaju među najbolje veznjake u svijetu. Međutim, obojica su od 2008 godine drugi igrači, vanserijski. Zašto ?! Zato što im sistem igre koji je Pep modifikovao, uz njihov neosporivi kvalitet omogučava da budu ovako dominantni. I jesu dominantni, nisam nikad ni rekao da nisu.

Juventus je osvojio Seriu A. Italija igra polufinale EP-a. I Juventus i Italija jesu dvije stepenice ispod Španije. Ne tako loši rezultati.
Nisi odgovorio na pitanje ! ;-)
Entropio wrote:To nije tačno.
Onda ostaje moja riječ protiv tvoje. Možemo se ovako natezati do sutra.
Entropio wrote:Ti očigledno imaš problem sa diferencijacijom personalnog mišljenja, argumenata i činjenica
Dobro.
jeza u ledja

#188 Re: Pirlo vs Xavi

Post by jeza u ledja »

necko_hz wrote:Nisi odgovorio na pitanje ! ;-)
Koje pitanje? "Gdje je bila Xavijeva dominacija prije 2008"?

Na Havajima na plazi.
Entropio

#189 Re: Pirlo vs Xavi

Post by Entropio »

necko_hz wrote:Međutim, obojica su od 2008 godine drugi igrači, vanserijski. Zašto ?!
Zato što su prije toga Deco i Ronaldinho bili glavni kreatori igre. Kad je došao Guardiola, otjerani su i Xaviju i Iniesti je rečeno da je sad sve na njima. Ostalo je historija.
necko_hz wrote: Onda ostaje moja riječ protiv tvoje. Možemo se ovako natezati do sutra.
Konačno si shvatio da je sve ovo što si pisao subjektivno. To je tvoje personalno mišljenje, a ne činjenica.
necko_hz

#190 Re: Pirlo vs Xavi

Post by necko_hz »

jeza u ledja wrote:Gdje je ovdje objasnjenje kako je Pirlo bolji defanzivac od Xavija da mi je samo znat? Cha chu cha chu - i onda zakljucak "Pirlo je bolji defanzivac". Takvi su tvoji "argumenti" i "cinjenice".
Za to je potrebno samo objektivno gledanje ovog sporta. Pirlo obavlja više defanzivnih zadataka, jer su ataci na gol Italije i Juveta veći nego na gol Barce ili Španije. Da ne govorim koliko napada presijeca Pirlo, koliko skokova dobije na jednoj utakmici, a opet koliko ofanzivnih zadataka obavi.
jeza u ledja wrote:U sustini sve se svodi na to da je Xaviju lako jer igra u timu sa puno dobrih igraca, a Pirlu pak nije jer je mnogo bolji od ostalih pa od njega ovisi igra cijelog tima.
Nije mu lako, ali mu je lakše nego što je Pirlu. Xavijevi kvaliteti će lakše doći do izražaja u takvom timu. Došli bi u Italiji, ali bi se manifestovali puno manjom dominacijom na sredini terena.
LSD

#191 Re: Pirlo vs Xavi

Post by LSD »

Xavi je bio La Liga Spanish Player of the Year 2005...dakle u svojoj 25 godini života najbolji igrac španske Primere ili ti tri godine prije dolaska Guardiole :!: ne može se tek tako na lijepe oci postati najbolji igrac jedne od najjacih liga na svijetu... i ne znam dokad ce ovdje pojedinci mantrati pricu da je postao svjetska klasa od dolaska Guardiole :shock: ....više od pola sezone 2006 (samim tim i finale LP protiv Arsenala u Parizu) je proveo ne na klupi, vec u bolnici zbog ozljede koljena koja mu je dovela ozbiljno karijeru u pitanje.
Iniesta ima svojih porednosti u igru, ali ima i Xavi nad Iniestom svojih prednosti....sad vec sa 32 godine i hronicnom ozljedom tetive koju vuce godinama, normalno je da usporava i daje slabije performanse u odnosu na najbolje godine karijere.
Last edited by LSD on 26/06/2012 18:34, edited 2 times in total.
necko_hz

#192 Re: Pirlo vs Xavi

Post by necko_hz »

Entropio wrote:Zato što su prije toga Deco i Ronaldinho bili glavni kreatori igre. Kad je došao Guardiola, otjerani su i Xaviju i Iniesti je rečeno da je sad sve na njima. Ostalo je historija.
Nije niko slijep pored očiju. Xavi može igrati ovako dobro samo u tika taka stilu igre. Kada je Barca igrala dinamično, na čelu sa Ronaldinjom, Xavi nije mogao prikazivati ovakav nivo igre. Je li ovo činjenica ?!
Entropio wrote:Konačno si shvatio da je sve ovo što si pisao subjektivno. To je tvoje personalno mišljenje, a ne činjenica.
Subjektivno ?! Hmm, ne bih rekao.
jeza u ledja wrote:Na Havajima na plazi.
Hvala na odgovoru. ;-)
necko_hz

#193 Re: Pirlo vs Xavi

Post by necko_hz »

@LSD
Xavi je oduvijek bio strašan igrač, ali razlika između Xavija prije i poslije 2008 je očigledna. Tada je postao vanserijski igrač.
jeza u ledja

#194 Re: Pirlo vs Xavi

Post by jeza u ledja »

necko_hz wrote: Za to je potrebno samo objektivno gledanje ovog sporta. Pirlo obavlja više defanzivnih zadataka, jer su ataci na gol Italije i Juveta veći nego na gol Barce ili Španije. Da ne govorim koliko napada presijeca Pirlo, koliko skokova dobije na jednoj utakmici, a opet koliko ofanzivnih zadataka obavi.
Moje misljenje je da Xavi oduzima mnogo vise lopti od Pirla.

jeza u ledja wrote: Nije mu lako, ali mu je lakše nego što je Pirlu. Xavijevi kvaliteti će lakše doći do izražaja u takvom timu. Došli bi u Italiji, ali bi se manifestovali puno manjom dominacijom na sredini terena.
To ga ne cini niti svestranijim niti boljim igracem. I ne slazem se, Pirlovi kvaliteti lakse dolaze do izrazaja u jednoj sporoj ligi kao sto je italijanska, ili u reprezentaciji koja nema kontrolu lopte kao sto ima Spanija. Italija ovisi od njega kao jedinog kreatora igre, zato on dolazi do izrazaja i zato sad pricamo o njemu. To ga medjutim, ne cini boljim, niti svestranijim. Taj detalj samo istice slabost italijanske reprezentacije danas.
Entropio

#195 Re: Pirlo vs Xavi

Post by Entropio »

necko_hz wrote:
Entropio wrote:Zato što su prije toga Deco i Ronaldinho bili glavni kreatori igre. Kad je došao Guardiola, otjerani su i Xaviju i Iniesti je rečeno da je sad sve na njima. Ostalo je historija.
Nije niko slijep pored očiju. Xavi može igrati ovako dobro samo u tika taka stilu igre. Kada je Barca igrala dinamično, na čelu sa Ronaldinjom, Xavi nije mogao prikazivati ovakav nivo igre. Je li ovo činjenica ?!
Činjenica je da nije mogao biti dominantan u tom periodu kao što je sad zbog prisustva Deca i Ronaldinha. Naravno, bio je vrhunski igrač i tada (neko je napisao da je bio proglašen najboljim igračem La Lige). Kad su ova dvojica otišli, on i Iniesta su uspostavili potpunu kontrolu sredine i postali ovako dominantni.
Arteta

#196 Re: Pirlo vs Xavi

Post by Arteta »

wickerman wrote:Jedina prednost Pirla u odnosu na Xavi je slobodni udarac :D
Pirlo citavu utakmicu organizira igru Juventusa i Italijanske reprezentacije dok Xavi ima Iniestu u Barceloni,a u Spaniji ima jos i Alonsa.
necko_hz

#197 Re: Pirlo vs Xavi

Post by necko_hz »

Entropio wrote:Činjenica je da nije mogao biti dominantan u tom periodu kao što je sad zbog prisustva Deca i Ronaldinha.
Je li zato što se nije mogao izboriti za mjesto u prvih 11 ?! I to nam nešto govori.
Entropio wrote:Kad su ova dvojica otišli, on i Iniesta su uspostavili potpunu kontrolu sredine i postali ovako dominantni.
Šta misliš koja je razlika između Pepove i Rijkaardove Barce. Jedno i osnovno - drugačiji sistem igre. I Xavi i Iniesta su kompatibilni tika taka taktici, dok im dinamičan stil igre i nije jača strana. Zato možemo reči da je Pep najzaslužniji za uspjeh njih dvojice, naročito Xavija, jer je znao kako da materijalzuje njihov kvalitet. ;-)

@Arteta, dobro si se sjetio da dođeš. Treba mi pojačanje. :mrgreen:
Last edited by necko_hz on 26/06/2012 18:40, edited 1 time in total.
Entropio

#198 Re: Pirlo vs Xavi

Post by Entropio »

Arteta wrote:
Pirlo citavu utakmicu organizira igru Juventusa i Italijanske reprezentacije dok Xavi ima Iniestu u Barceloni,a u Spaniji ima jos i Alonsa.
:lol:
Arteta

#199 Re: Pirlo vs Xavi

Post by Arteta »

Entropio wrote:
Arteta wrote:
:lol:
Nesto smijesno?
Jesi li pogledao ijednu utakmicu Italije na EP,sve lopte idu preko Pirla.
LSD

#200 Re: Pirlo vs Xavi

Post by LSD »

necko_hz wrote:@LSD
Xavi je oduvijek bio strašan igrač, ali razlika između Xavija prije i poslije 2008 je očigledna. Tada je postao vanserijski igrač.
Ništa on nije novo postao tad, ne može se jedan igrac preko noci promjeniti i podici na vecu klasu ;-) , pogotovu u 28 godini života.... to su price za malu dječicu.... nego je citav sistem igre dolaskom Guardiole promjenjen (dao je domacim igracima iz Barcine škole glavne zadatke da vode igru na terenu), plus odlasci nekih drugih igraca.
Dakle, ne pricamo o pojedincima, vec o sistemu koji izvlaci najbolje iz pojedinaca.
Post Reply