Škoda Fabija

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Jay Gatsby

#176 Re: Škoda Fabija

Post by Jay Gatsby »

johntra wrote:Što se to Škoda i Dacia ne mogu direktno porediti? To kao Škoda premium marka? Obje marke napravljene primarno za tržišta slična našim, druga je stvar što se sada malo više probijaju u zapadnu Evropu...valjda su i ljudi sa parama skontali da za malo para, dobiju puno auta....
Nije Škoda premium marka, ali je u, u cjelini, kvalitetnije izrađen automobil od Dacije. Kad Dacija podigne taj nivo, skočit će joj i cijena i onda će se priča dodatno promijeniti. Slična stvar vrijedi za Hyundai (bila je tema ovdje o novom modelu i30 i njegovoj cijeni).

Škoda ima odličan prolaz na nekim zahtjevnim tržištima tipa Velike Britanije. Daciju tek čeka "utakmica" na takvom nivou - ako je uopće ima namjeru igrati.
johntra

#177 Re: Škoda Fabija

Post by johntra »

Za tvoju informaciju, kad se porede brojke prodaje i proizvodnje, u kojima Dacia još zaostaje za Škodom, Dacia isto tako odlično kotira na zapadnoevropskim tržištima, poput Njemačke ili Francuske...što se tiče podizanja cijene Dacie, ona nikada neće doći na cijenu jednog Renaulta, naravno, kad se porede osnovne verzije...to je od starta jeftini brend, a takav će i ostati, dok je kod Škode, a i kod Hyundaija, promijenjena filozofija, što je sasvim ok...upravo što Dacia zna kojem mjestu pripada, imat će uvijek uspjeha na tržištima u rastu...
dalje, ovdje pričamo o najjeftinijim autima u prodaji i kod Škode i kod Dacie, a svi ćemo se složiti da kvaliteta izrade i nije na nekom ekstra zavidnom nivou kod oba modela u osnovnim varijantama...Škoda Fabia je tu u prednosti, ali zato je i cijena viša...Sandero je dobar auto za šaku para, što dokazuju i slučajevi sa naših cesta...neću reći da su taksisti neko mjerilo, ali broj Sandera pod njihovim firmama govori nešto...
drndalo

#178 Re: Škoda Fabija

Post by drndalo »

basicm wrote:A Skoda je auto, bila i ostala i ima najvaznije - kvalitet.

Ja kad zelim vidjeti kvalitetu auta, pogledam polovne primjerke i po njima znam kakav je auto, pa evo i vama dajem na razmisljanje, svako auto koje ste spomenuli pogledajte. Jer novi su svi lijepi.

Pitanje za sve ove koji predlazu Renault i Daciu umjesto Fabie: Sta vi vozite i da li ste ikad imali ove vrste?
Vjerovatno si 1999 god. pljuvao po Felicia-i i vikao smece !!! A sada je Skoda pojam za kvalitet...? Skoda je dosta napredovala od tada, prosjek su digli, ni osnovna varijanta Fabia-e nije na nivou tadasnje Felicia-e, nego je podignut, ali ne toliko da bi se moglo uzeti kao pojam kvaliteta u klasi... U odnosu na San(a)dero, neke stvari su joj dosta u plusu, neke u minusu, da moram, rekao bih da im je i cjenovni odnos pravi pokazatelj kvaliteta ugradjenih materijala... Dok Sandero ipak daje malo vise prostora za manje para, onima koji nemaju tih istih para dovoljno da "idu dalje"... Vozio duze vrijeme i Fabia-u HTP i Sandera, i ni s jednim nikakvih problema nije bilo, peri deri... Vozio i Fabia-u 1.6 Elegance, i to kao da nije isti auto u odnosu na 1.2 HTP...

Sto se ovog nacina gledanja prosjeka kvaliteta nekog modela tice, ima smisla, samo tu zavisis od kolicine prodanih novih takvih prije 5-10 godina, tj. kod novih modela to mozes vidjeti tek u buducnosti...

Jos uvijek imam i vozim u familiji 1 Skodu (Felicia), 1 "Renola" (Twingo), i 1 BMW-a, pa ih mogu donekle stavljati u medjurelacije... Svaki ima neku prednost, neki i poneku manu, ali im je zajednicko da svaki od njih odlicno radi ono za sta nabavljen...
Jay Gatsby

#179 Re: Škoda Fabija

Post by Jay Gatsby »

johntra wrote:Za tvoju informaciju, kad se porede brojke prodaje i proizvodnje, u kojima Dacia još zaostaje za Škodom, Dacia isto tako odlično kotira na zapadnoevropskim tržištima, poput Njemačke ili Francuske...što se tiče podizanja cijene Dacie, ona nikada neće doći na cijenu jednog Renaulta, naravno, kad se porede osnovne verzije...to je od starta jeftini brend, a takav će i ostati, dok je kod Škode, a i kod Hyundaija, promijenjena filozofija, što je sasvim ok...upravo što Dacia zna kojem mjestu pripada, imat će uvijek uspjeha na tržištima u rastu...
dalje, ovdje pričamo o najjeftinijim autima u prodaji i kod Škode i kod Dacie, a svi ćemo se složiti da kvaliteta izrade i nije na nekom ekstra zavidnom nivou kod oba modela u osnovnim varijantama...Škoda Fabia je tu u prednosti, ali zato je i cijena viša...Sandero je dobar auto za šaku para, što dokazuju i slučajevi sa naših cesta...neću reći da su taksisti neko mjerilo, ali broj Sandera pod njihovim firmama govori nešto...
Škoda ima (ili će jako brzo imati) paletu modela i motora kojima Dacija (za sada) ne može parirati. Ali Škoda ima i jeftine modele kojima može parirati Daciji.

Što se tiče cijene, pogledaj detaljnije cjenovnike. Ni početna Fabija, ni početni Sandero nisu neka pljačka - svašta im nedostaje, ali je i na tom "ulaznom" nivou Fabija jednostavno bolje izrađen auto. Oba auta pri cijeni od nekih 17 hiljada imaju opremu koju većina ljudi danas uzima i tek se tu mogu praviti neka poređenja. Nije ni Sandero toliko jeftin ako želiš imati automobil opremljen po nekakvom današnjem "standardu".
johntra

#180 Re: Škoda Fabija

Post by johntra »

Manite se dodatne priče i dodatne kupovine opreme, ovdje pričamo o startnim modelima i onome što oni nude ili ne nude u početnim paketima opreme, a tu je Sandero u prednosti, bez obzira što je ovdje za neke plastična rinaka... što se tiče palete motora, Dacia u ničemu ne zaostaje za Škodom, osim što možda nema dvolitarske turbobenzince, za koje i nema modela u koji bi ga stavila...osim toga, uskoro i Dacia dobija modernije motore, tako da to ne pije vode...
za ovu šuplju oko tradicije, je li to Dacia počela proizvoditi automobile od 1999. godine?

što se tiče pitanja za vlasništvo, nisam nikada imao Daciu, ali rado bih sebi priuštio jednog Dustera, da mogu...
Qler

#181 Re: Škoda Fabija

Post by Qler »

Meni se kod sandera nije svidjelo sto su mu tapaciri na vratima od starog Clia. Pa su one rupe za podizace prozora samo zacepili komadom plastike, a podizace stavili na centralni greben (tj. ispod kasetofona koliko sam upratio). To me vala domah odbilo od auta. Skoda bar nije poluproizvod od viska dijelova. Inace, za te pare, ko hoce novo auto, dobar je :)
Jay Gatsby

#182 Re: Škoda Fabija

Post by Jay Gatsby »

johntra wrote:Manite se dodatne priče i dodatne kupovine opreme, ovdje pričamo o startnim modelima i onome što oni nude ili ne nude u početnim paketima opreme, a tu je Sandero u prednosti, bez obzira što je ovdje za neke plastična rinaka... što se tiče palete motora, Dacia u ničemu ne zaostaje za Škodom, osim što možda nema dvolitarske turbobenzince, za koje i nema modela u koji bi ga stavila...osim toga, uskoro i Dacia dobija modernije motore, tako da to ne pije vode...
za ovu šuplju oko tradicije, je li to Dacia počela proizvoditi automobile od 1999. godine?

što se tiče pitanja za vlasništvo, nisam nikada imao Daciu, ali rado bih sebi priuštio jednog Dustera, da mogu...
Startni model Sandera nema servo, centralnu bravu, reciklažu zraka, pomicanje volana... Hajde sve, ali da nema servo volan :? Istina, ima ABS, koji u osnovnoj Fabiji dođe 500 KM. Garancija na lim mu je 6 godina i to mu u proizvodnji smanjuje cijenu bar hiljadu maraka. Nije taj osnovni Sandero uopće neka pljačka kad ga procijeniš hladne glave.
johntra

#183 Re: Škoda Fabija

Post by johntra »

Ako je taj lim izdržao šest godina bez problema, izdržat će i 12, tako da to nije neki minus...Sandero jeste prejeftin i ta plastika, te manjak opreme jeste problem...ali, znamo svi da ga niko neće uzeti tako golog...nek uzmu ovaj drugi sa liste, koji košta 15 milja, opet je na istom sa Fabiom sa ABS-om...
Jay Gatsby

#184 Re: Škoda Fabija

Post by Jay Gatsby »

johntra wrote:Ako je taj lim izdržao šest godina bez problema, izdržat će i 12, tako da to nije neki minus...Sandero jeste prejeftin i ta plastika, te manjak opreme jeste problem...ali, znamo svi da ga niko neće uzeti tako golog...nek uzmu ovaj drugi sa liste, koji košta 15 milja, opet je na istom sa Fabiom sa ABS-om...
Minus je, ali nije onome ko neće auto voziti dugi niz godina. Ti modeli od 15k (oba vozila, prema cjenovnicima) nemaju klimu, radio, imaju jedan zračni jastuk itd. Bez nekih 16-17 hiljada, nema ni Sandera ni Fabije da ima "normalnu" opremu. Tu počinju poređenja, ali i u igru počinju ulaziti neki drugi modeli.
nosara

#185 Re: Škoda Fabija

Post by nosara »

S obzirom na temu, a ako nekog interesuje, na vrelegume.rs ima tema o skoda fabia 1.2 51kw... Tip je kupio novo auto i pisao o svojim utiscima... Kasnije je auto prodao, ali je vrijedno citanja jer je napisano objektivno i posteno...

U gugletu ukucajte "skoda fabia 1.2 51kw" i medju prva tri linka u ponudi je ovaj sa vg...

Sandero kaaaanta, sandero kaaaanta...! :lol:
johntra

#186 Re: Škoda Fabija

Post by johntra »

Jay Gatsby wrote:
Minus je, ali nije onome ko neće auto voziti dugi niz godina. Ti modeli od 15k (oba vozila, prema cjenovnicima) nemaju klimu, radio, imaju jedan zračni jastuk itd. Bez nekih 16-17 hiljada, nema ni Sandera ni Fabije da ima "normalnu" opremu. Tu počinju poređenja, ali i u igru počinju ulaziti neki drugi modeli.
u današnje doba zaštite limarije, sumnjam da će za sljedećih šest godina biti nešto na tom autu, osim ako nije imalo sudar, a limar nema pojma...
ti modeli od 15 milja su ono što se kod nas navjiše prodaje, sve ostalo iznad je već debelo iznad prosjeka bh. kupca...
goran16v

#187 Re: Škoda Fabija

Post by goran16v »

johntra wrote:Ako je taj lim izdržao šest godina bez problema, izdržat će i 12, tako da to nije neki minus...Sandero jeste prejeftin i ta plastika, te manjak opreme jeste problem...ali, znamo svi da ga niko neće uzeti tako golog...nek uzmu ovaj drugi sa liste, koji košta 15 milja, opet je na istom sa Fabiom sa ABS-om...
Napisao si par tacnih stvari, ali i par netacnih stvari kao i proizvoljnih ocjenta te tradicionalnog predvodjanja buducnosti:
Tacno je da se Skoda i Dacia mogu porediti.
Tacno je da je Fabia skuplja od Sandera ALI:
Ako cijena indicira kvalitetu onda se moze zakljuciti da je Fabia u cijelini bolji auto od Sandera. Ono sto je skuplje a nije bolje propadne.
Ako broj prodatih indicira sta je "bolja kupovina" odnosno bolji odnos ulozeno - dobiveno (bilo to mjerljivo, objektivno, subkektivno, apstraktno, licno itd), onda je Fabia sa svim manama i vrlinama u BiH najbolja kupovina, generalno odlicna kupovina i u ukupnom broju bolja od Sandera.
Ako uporedis generalno Skoda vs Dacia:
Nije istina da Dacia ne zaostaje o ponudi motora, prije svega zaostaje u broju motora u ponudi, a zatim i sa tipovima motora. Skoda nudi 9 razlicitih tipova motora sa 13 razlitih snaga od cega 4 turbobenzinca i 2 CR turbodizela. Dacia nudi 3 motora, odnosno plafon 4 motora (neko je pomenuo da je bacen 1,2, ali ga nema u zvanicnoj ponudi), od toga nijedan turbobenzinac i tek jedan TD CR.
Takodjer, Dacia prilicno zaostaje i po broju modela, profilu i namjeni. Skoda nudi 6 osnovnih modela sa 14 podizvedbi ( bez komercijalnih vozila i Octavie Tour). Dacia nudi 5. modela (ako Sandero i Stepway te Logana sedana i Karavana razdvojimo, dok kod skode Scount i karavani nisu tretiran kao zaseban model).
To hoce li Dacia biti bolje prodavana, hoce li lim izdrzati 12 god ili nece, hoce li biti ugradjnivani motori, ko ce sta kupiti su nista vise nego tvoha predvidjanja (to ti je omiljeni accessory) koja bas nikako ne mogu niti argument. Kad se obistini - to ce bit druga prica.
johntra

#188 Re: Škoda Fabija

Post by johntra »

Jednostavno sam jedva čekao da se ti javiš...eh sad, Dacia i Škoda se mogu po svemu porediti, pa i po toj prodaji...jasno je da su obje marke glavne na istočnoevropskim tržištima, a tamo gdje je Škoda razvaljivala po prodaji, došla je Dacia i uzela fin dio kolača, a slično je i kod nas...to znači da Škoda više nema glavnu riječ u jeftinom segmentu, kao što je ranije imala...druga je stvar što Škoda želi sada malo da se izopći iz tog jeftinog segmenta, Dacia to još ne namjerava, ali ne kažem da neće...
osim tvog ličnog samozaljubljenja u Škodu, ja zaista ne vidim razlog da je osnovna Fabia toliko bolja kupovina od Sandera iste cijene, ne govorim o najjeftinijem Sanderu...Škoda je prva u BiH, ali ni Dacia ne zaostaje miljama daleko, što opet dokazuje da se kod nas vole kupovati samo jeftini automobili...da još neko od renomiranih proizvođača izbaci svoj jeftini brend, situacija bi se opet promijenila...slično radi GM sa Chevroletima u Evropi i opet otimaju dio kolača Škodama i sličnim, pa tako i kod nas...
dalje, što se tiče motora, za potrebe Dacie su sasvim dovoljne četiri vrste motora (1,2 Tce je već u ponudi), tako da uvođenje motora većih od 1.600 kubika nije potrebno, tako da ni po tome ne zaostaje za konkurentima...uvođenje većih modela će dovesti do ubacivanja većih motora u ponudu, što je i logično....
što se tiče modela, Dacia ima u ponudi šest modela, jer dolaze Lodgy i Dokker...komercijalni dio ne ubrajam ni kod jednog ni kod drugog, tako da Škoda opet ostaje sa šest modela, uz dolazak Rapida, što je sedam...
kvaliteta Dacie je već dokazana kroz nekoliko proteklih godina koliko su kod nas na tržištu, taksiste sam naveo kao primjer, ne uzimam ih kao referencu...a garancija na lim mi je u današnje vrijeme pravljenja automobila jako bitna...davno je izumro ruski čelik...
sad znam da je tvoj sljedeći argument kasnija prodaja i ostalo, ali meni je mrsko to opet čitati, zato preskoči...
antonija

#189 Re: Škoda Fabija

Post by antonija »

Meni je Škoda super autic.
milojicabrzi

#190 Re: Škoda Fabija

Post by milojicabrzi »

... u cijeloj prici oko toga koliko je prodavan neki model, treba imati u vidu i namjenu i svrhu eksploatacije.

Skoda se dosta uzima kao sluzbeno auto u BiH i to joj dosta dize prodaju, jer su ljudi skontali da je dobra i pouzdana za od tacke A do tacke B, sto u sustini i jeste potreba i cilj svakog automobila. Postoje auta koja su dobra za taxi, postoje auta koja su ok za studente, za piljare i dostavljace, kao i auta pogodna za obitelj, za samce itd.

Postoje auta u istom cjenovnom rangu, koja su radi mentaliteta trzista, tek u usponu (npr. Koreanci i Japanci) u nesto podredjenom polozaju, ali ima i tu pomaka, npr. Toyota Yaris se puno koristi kao sl. vozilo (vidim da je voze od Coca Cole do zastitarskih agencija)...

Specificnost trzista je cudo, sjecam se na ovom forumu, kada su forumasi objasnjavali raji iz dijaspore, zbog cega je nemoguce u BiH prodati americku verziju europskog proizvodjaca (dakle, Passate, Golfove, Ford Focuse), koji su radjeni za americko trziste....

Upravo zbog te specificnosti, Skoda ima dobar plasman jer je relativno dobro "pogodjen" auto, prema potrebama bh gradjana i pa i regiona. Polaganim probojem i drugih vozila na ove prostore, pojavit ce se neka nova "hit vozila"...Vec sada se npr. na ulicama Sarajeva, moze vidjeti kako je jedne godine ekspanzija Hyundai i30, pa onda naidje najezda novih Peugota, pa Skoda, pa Renaulta, sve zavisi koliko neki model napravi pogodak u pogledu omjera cijene i kvalitete, odnosno ulozeno-dobijeno :D
Gost1515

#191 Re: Škoda Fabija

Post by Gost1515 »

milojicabrzi wrote:..
Skoda se dosta uzima kao sluzbeno auto u BiH i to joj dosta dize prodaju,
ne pratiš, referenca nisu ozbiljne firme, referenca su sarajevski taksisti ...
Jay Gatsby

#192 Re: Škoda Fabija

Post by Jay Gatsby »

Gost1515 wrote:
milojicabrzi wrote:..
Skoda se dosta uzima kao sluzbeno auto u BiH i to joj dosta dize prodaju,
Da, sarajevski taksisti koji "bježe" od Škodine Octavie kao đavo od krsta :mrgreen:
johntra

#193 Re: Škoda Fabija

Post by johntra »

Gost1515 wrote:
kako si mi ga šuknuo, ne mogu sebi doći nikako... :lol:

pa eto, ako hoćeš reference, nedavno je Eronet kupio 30 Dustera za njihove potrebe veranja po planinama, a znam da nije jedina kompanija koja se odlučila za ovog terenca...
što se tiče taksista, niko ne spominje Octaviu, nego pričamo o Fabiji...a njih ima sigurno manje na štandovima od Sandera...jbga, nije mala stvar nakucati 400 milja kilometara sa nekom Daciom...doduše Sandero treba tek dokazati robusnost Logana, pa ostaje da se vidi...
Gost1515

#194 Re: Škoda Fabija

Post by Gost1515 »

johntra wrote:
Gost1515 wrote:
kako si mi ga šuknuo, ne mogu sebi doći nikako... :lol:
Uvijek mi je zadovoljstvo ;-)
goran16v

#195 Re: Škoda Fabija

Post by goran16v »

johntra wrote:Jednostavno sam jedva čekao da se ti javiš...eh sad, Dacia i Škoda se mogu po svemu porediti, pa i po toj prodaji...jasno je da su obje marke glavne na istočnoevropskim tržištima, a tamo gdje je Škoda razvaljivala po prodaji, došla je Dacia i uzela fin dio kolača, a slično je i kod nas...to znači da Škoda više nema glavnu riječ u jeftinom segmentu, kao što je ranije imala...druga je stvar što Škoda želi sada malo da se izopći iz tog jeftinog segmenta, Dacia to još ne namjerava, ali ne kažem da neće...
osim tvog ličnog samozaljubljenja u Škodu, ja zaista ne vidim razlog da je osnovna Fabia toliko bolja kupovina od Sandera iste cijene, ne govorim o najjeftinijem Sanderu...Škoda je prva u BiH, ali ni Dacia ne zaostaje miljama daleko, što opet dokazuje da se kod nas vole kupovati samo jeftini automobili...da još neko od renomiranih proizvođača izbaci svoj jeftini brend, situacija bi se opet promijenila...slično radi GM sa Chevroletima u Evropi i opet otimaju dio kolača Škodama i sličnim, pa tako i kod nas...
dalje, što se tiče motora, za potrebe Dacie su sasvim dovoljne četiri vrste motora (1,2 Tce je već u ponudi), tako da uvođenje motora većih od 1.600 kubika nije potrebno, tako da ni po tome ne zaostaje za konkurentima...uvođenje većih modela će dovesti do ubacivanja većih motora u ponudu, što je i logično....
što se tiče modela, Dacia ima u ponudi šest modela, jer dolaze Lodgy i Dokker...komercijalni dio ne ubrajam ni kod jednog ni kod drugog, tako da Škoda opet ostaje sa šest modela, uz dolazak Rapida, što je sedam...
kvaliteta Dacie je već dokazana kroz nekoliko proteklih godina koliko su kod nas na tržištu, taksiste sam naveo kao primjer, ne uzimam ih kao referencu...a garancija na lim mi je u današnje vrijeme pravljenja automobila jako bitna...davno je izumro ruski čelik...
sad znam da je tvoj sljedeći argument kasnija prodaja i ostalo, ali meni je mrsko to opet čitati, zato preskoči...
Pa ja ne znam otkud vise motiv da se stvari pisu napamet ili namjerno pogresno, odnosno "sto je babi milo to joj se i snilo" kao da smo mi ovdje mentalno retardirani i ograniceni da to provjerimo.
Pises da se Dacia i Skoda mogu porediti u svemu, a onda u istoj recenici sam sebi skace u usta i razdvajas na jeftine i skupe. Ako se u svemu mogu porediti onda nema te razlike, Odluci se. Napisao si Dacia dosla i uzela Skodi dobar dio kolaca i da se po prodaji mogu porediti, pa i kod nas. Da vidimo: U Europi je u 2011.prodato 494.760 kom Skoda uz rast prodaje od 6,1%, a Dacia 252.058 uz pad prodaje od 4,6%. U BiH u 2011 Skoda prodala 1762, a Dacia 591 kom. Ako se za odnos 1:2 u EU ili 1:3 i BiH prodatih moze reci da nije zaostajanje miljama i da je uporediv onda mi nemamo o cemu razgovarati. Znaci pogresno.
Napisao si da ne zaostaje u motorima i modelima, ja sam ti lijepo pokazao odnos 9:4 (ako su u ponudi ostali i 1,4 i 1,2TCE, ako je jedan zamjenio drugi onda je 9:3. To jesu li 3 ili 4 motora dovoljna za Daciu nema blageeee veze sa stim da li zaostaje za Skodinom ponudom motora. Znaci ili si pisao napamet ili si namjerno ne bi li koga prevario pa se sad vadis nije bitno, bitno je da je pogresno!
Dalje, pises da Dacia u ponudi ima 6 modela jer dolaze 2 modela. Ja u ponudi vidim 4: Logan, Logan karavan, Sandero, Duster, sto je zapravo 3, jer su Logan i Logan karavan jedan model u dvije izvedbe. Kad dodju ta 2 bice 6, odnosno 5, zasad ih je 4, odnosno 3! Znaci pises pogresno.
Pises da Skoda ima 6 modela, a pri tome zanemarujes da si kod Dacie razdvajao karavane of standardnih, sto sa 6 odmah ide na 9 (Fabia, Octavia, Superb karavan). Rapid ne ubrajam bas kao ni 2 modela Dacie. Znaci opet poresno!

Da li je potrebno pominjati da su tvoja nagadjanja, razmisljanja, zelje i slobodne procjene: da li Skoda hoce ili nece da se izpoci iz jeftinog segmenta, da li su Daciji dovoljni trenutni motori ili motori veci od 1,6, da li ce i kad izaci ovi modeli i oni modeli, apsulutno nevazna?
Uglavnom post ti se sastoji od 4 pogresne tvrdnje i brda pretpostavki, zelja i zasmisljanja... Kad pogresno zamjenis tacnim i kad se rijesis licnih zelja, procjena, nada i dubokih misli onda mozemo razgovarati.
johntra

#196 Re: Škoda Fabija

Post by johntra »

@gost..ma znam ja da ti imaš čudne afinitete...nažalost, jedino to i možeš... ;-)
Last edited by johntra on 18/06/2012 16:37, edited 1 time in total.
goran16v

#197 Re: Škoda Fabija

Post by goran16v »

milojicabrzi wrote:
Upravo zbog te specificnosti, Skoda ima dobar plasman jer je relativno dobro "pogodjen" auto, prema potrebama bh gradjana i pa i regiona. Polaganim probojem i drugih vozila na ove prostore, pojavit ce se neka nova "hit vozila"...
Ovo je bit svega i poenta cijele price i apsolutna istina koju pokazuju cifre, a naravno oni koji to ne mogu da progutaju ce uvijek poceti o konkurenciji, proricanjem buducnosti, zeljama, raspravomm o tome sta se moze dobiti za iste pare, neudobnosti, prostoru itd itd, a kad sve ispucaju doci do ASA Auta, Imamovica, zavjera, samo sto to apsolutno nije vazno - vazno je da je dobro "pogodjen" auto!
johntra

#198 Re: Škoda Fabija

Post by johntra »

goran16v wrote: TRAKTAT
Jednostavno sam jedva čekao da se ti javiš...eh sad, Dacia i Škoda se mogu po svemu porediti, pa i po toj prodaji...jasno je da su obje marke glavne na istočnoevropskim tržištima, a tamo gdje je Škoda razvaljivala po prodaji, došla je Dacia i uzela fin dio kolača, a slično je i kod nas...to znači da Škoda više nema glavnu riječ u jeftinom segmentu, kao što je ranije imala...druga je stvar što Škoda želi sada malo da se izopći iz tog jeftinog segmenta, Dacia to još ne namjerava, ali ne kažem da neće..
za ovo prvo: evo ključne riječi...samo ti opet izvlačiš šta tebi treba...

što se tiče modela Škode, prebrojao sam se, zato je ispalo da sam podijelio Daciu...znači, Škoda ima devet modela, tu ubrajam i karavane, a imat će ih 10...Dacia ima pet, brojim i MCV logan, a imat će ih sedam...to što tebi nije bitno kad će neki model doći, meni jeste, prema tome, razlika je u tri modela Škode, što opet za jeftinu Daciu nije veliki zaostatak...kad sabereš ukupnu prodaju i podijeliš sa brojem modela, prodaja po modelu je tu negdje na godišnjem nivou...što dokazuje da i Dacia sa jadnom ponudom modela, ima sličnu prodaju ko Škoda..naravno, razlika je u broju modela i Dacia ima slabu ponudu, ali ni to neće biti dovijeka...
dalje, što se tiče ponude motora kod Škode, nije velika prednost po pitanju jačih motora, jer sumnjam da motori velike kubikaže imaju JAKO veliki udio u prodaji..3,6 FSI se vjerovatno prodaje u petocifenim brojkama :D
znači, i tu se kreće prodaja oko motora manje kubikaže, jače verzije se ne na ovim našim tržištima ne uzimaju tako često, znamo i zašto...što opet znači da Dacia ne zaostaje puno za Škodom...šta je čudno to što sam napisao da Dacia ne treba jače motore, da ti crtam ili? to nisam ja izmislio, nego vjerovatno postoje neke čikice koji se zovu inžinjeri, pa oni to bolje procijene od mene...
što se tiče prodaje, meni je to super podatak, jer je ta ista Dacia prije samo nekoliko godina jedva krpila preko 100.000 modela, dok sada prodaju duplo više...i ne treba zaboraviti da Dacia uglavnom uzima kupce Škode...vjerovatno ih neće uzeti na tržištima Češke ili Slovačke, ali ih polako uzima na drugim tržištima, uključujući i naše...
izvini što sam ti uvrijedio Škodicu, jer je očito ta kad se spomene ova marka, sva tvoja lafo objektivnost jako brzo pada u vodu...
goran16v

#199 Re: Škoda Fabija

Post by goran16v »

johntra wrote:
goran16v wrote: TRAKTAT
Jednostavno sam jedva čekao da se ti javiš...eh sad, Dacia i Škoda se mogu po svemu porediti, pa i po toj prodaji...jasno je da su obje marke glavne na istočnoevropskim tržištima, a tamo gdje je Škoda razvaljivala po prodaji, došla je Dacia i uzela fin dio kolača, a slično je i kod nas...to znači da Škoda više nema glavnu riječ u jeftinom segmentu, kao što je ranije imala...druga je stvar što Škoda želi sada malo da se izopći iz tog jeftinog segmenta, Dacia to još ne namjerava, ali ne kažem da neće..
za ovo prvo: evo ključne riječi...samo ti opet izvlačiš šta tebi treba...

što se tiče modela Škode, prebrojao sam se, zato je ispalo da sam podijelio Daciu...znači, Škoda ima devet modela, tu ubrajam i karavane, a imat će ih 10...Dacia ima pet, brojim i MCV logan, a imat će ih sedam...to što tebi nije bitno kad će neki model doći, meni jeste, prema tome, razlika je u tri modela Škode, što opet za jeftinu Daciu nije veliki zaostatak...kad sabereš ukupnu prodaju i podijeliš sa brojem modela, prodaja po modelu je tu negdje na godišnjem nivou...što dokazuje da i Dacia sa jadnom ponudom modela, ima sličnu prodaju ko Škoda..naravno, razlika je u broju modela i Dacia ima slabu ponudu, ali ni to neće biti dovijeka...
dalje, što se tiče ponude motora kod Škode, nije velika prednost po pitanju jačih motora, jer sumnjam da motori velike kubikaže imaju JAKO veliki udio u prodaji..3,6 FSI se vjerovatno prodaje u petocifenim brojkama :D
znači, i tu se kreće prodaja oko motora manje kubikaže, jače verzije se ne na ovim našim tržištima ne uzimaju tako često, znamo i zašto...što opet znači da Dacia ne zaostaje puno za Škodom...šta je čudno to što sam napisao da Dacia ne treba jače motore, da ti crtam ili? to nisam ja izmislio, nego vjerovatno postoje neke čikice koji se zovu inžinjeri, pa oni to bolje procijene od mene...
što se tiče prodaje, meni je to super podatak, jer je ta ista Dacia prije samo nekoliko godina jedva krpila preko 100.000 modela, dok sada prodaju duplo više...i ne treba zaboraviti da Dacia uglavnom uzima kupce Škode...vjerovatno ih neće uzeti na tržištima Češke ili Slovačke, ali ih polako uzima na drugim tržištima, uključujući i naše...
izvini što sam ti uvrijedio Škodicu, jer je očito ta kad se spomene ova marka, sva tvoja lafo objektivnost jako brzo pada u vodu...
Da skratim pricu i predjem na bitno, ispravio sam ti predhodni post k'o "kontrolni" i vrlo efikasno i jednostavno pokazao da nista od toga sto si kao veliki strucnjak i poznavalac prilika tvrdio - nije tacno. Niti su blizu u prodaji, niti u ponudi modela (Sa Scoutom i Tourom Skoda trenutno nudi 14 modela), niti u ponudi motora (pardnon, Skodinih motora je 10, zaboravio sam 3,2). Ovaj post nema potrebe da"ispravljam" jer nema nijedne cinjenice, samo filozofija i prica napamet.
Ne znam da li to radis u neznanju, ili zato sto mislis da dovoljno znas pa samouvjereno i bez provjere pises napamet, ili pises po principu "sto je babi milo", ili namjerno pises netacne tvrdnje nadajuci da si dovoljan autoritet i da nikome nece pasti napamet da provjeri ne znam, ali to nije ni bitno - bitno je da pises netacne stvari i sad mozes da nastavis sa proricanjem buducnosti, folozofijom, procjenama, analizama itd...
Mlad i Nevin

#200 Re: Škoda Fabija

Post by Mlad i Nevin »

Dačije Sandero i Logani uveliko u Srbiji prelaze stotine hiljada km, većinom su prerađeni na plin a ima i dizel varijanti....

Što se tiče Sarajevskih taxista, kod njih se 90 % vozi Golf od 3-6 generacije, kao i Bora....
Post Reply