Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
hostapler wrote:BMW vs Alfa Romeo
Premium vs zelio bih biti premium
Slusaj,da me neko pita sta bi od ova dva,bez razmisljanja bih rekao Alfa,jbs BMW. Ali treba biti posten pa reci kako stvari stoje.
BMW vrh mercedes vrh ,ali brate i cijena ,odrzavanje vrh .Auta za guzonje i gotovo .
revolver amidza wrote:au,ovdje ima dosta mad maxa i night ridera vidim ,sve se svodi na "otresanje" i visoke brzinske prosjeke,kao da živimo na trkaćim stazama.
govorim li o uslovima svakodnevnice o bih cestama, mnogo sam skloniji vožnji dizela sa većim momentom jer je naprosto upotrebljiviji za svakodnevnu esklopataciju; privatno imam opel vecrtu b - benzin 1.8 125ks a službeno koristimo golf v tdi 105 ks, i ugodnije mi je voziti golfa upravo zbog tog momenta. vectra ima te "konje" ali koji su zbog slabog momenta i zbog 16 v visoko podignuti te je ispod nekih 3,5 - 4000 rpm kao penzos,iznad toga je zaista brza kao munja,ali u svakodnevnici uglavnom nema potrebe za tim konjima, tu je dizel sa 105 ks i svojim momentom za nju tata,a ko je glavni,pa zna se da je "tata" glavni
Kolega poredis vectru i golfa ,znaci tebi je isto na put do Bihaća ići vectrom i golfom .
vectru i golfa sam poredio u kontekstu teme i motora odn obtnog momenta jednog benzinca i dizela,iz svoje perspektive, nema veze sa tipom auta.
vectra jeste udobnija i komotnija od golfa (ipak ne pretjerano) jer je i viša klasa auta ali to nije tema, već obrtni moment. evo poređenja radi, škoda oktavia tdi sa 110 ks i ova moja vectra bi bili bolje poređenje za taj put, i moj bi izbor pao na oktaviu. ono što se meni ne dopada kod vectre a to je slučaj sa većinom benzinaca koji su atmosferci i sa 4 ventila po cilindru (imao sam audija 80 b linija sam 2.0 benzin i 115 ks - zbog 2 ventila po cilindru je imao bolju krivulju momenta od vectre i lagodniji je bio za voziti), je upravo taj obrtni moment,da bi auto "živnulo" moraš je voziti na "nož",često šaltati u nižu brzinu i ganjati visoke obrtaje,nema one opuštenosti kao kod na pr. dizela sa velikim i nisko položenim momentom. da sada ne idem u širinu i počnem pričati o potrošnji goriva konkretno mom stilu vožnje se više dopada manja konjica ali sa većim momentom,te silne konjine se na našim cestama rijetko kada upotrijebe.
Medonjaa wrote:
a gdje ćeš ti to Tita ti vozit te brzine ??
najvažnije za naše puteve je ubrzanje od 70-100 tj. situacije prilikom preticanja koje su uglavnom na tim brzinama, kad trebaš što brže i lakše "preskočit" nekog smotu ili šlepera, a tu je TDI majka, samo dodaš gas bilo 4. bilo 3. brzina (uglavnom u 4. jer je tada motor na 2000 o/min taman tamo gdje TDI ima najveći Nm) i povuče te ko lud, te si u sekund dva preskočio smotu
kod benzinca moraš prvo ušaltat u nižu brzinu, (uglavnom iz 4. u 3.brzinu da bi dobio potisak, tj. da bi povećao obrtaje koji će se približit onima na kojima je Nm najveći, akod benzinca je to uglavnom iznad 3500 o/min) te se zalaufat, te onda nekako preteći
Ti ocigledno nisi nikad osjetio sta benzinac radi na 70 km/h u drugoj brzini.
a ti očigledno ne znaš o čemu pričaš
naravno da ćeš ti u DRUGOJ brzini imat isti potisak i ubrzanje, ali na visokih 4.000 obrtaja !!!! a to ti ne kontaš, dok ću ja sa TDIjem imat isto ubrzanje i potisak u ČETVRTOJ na 2-2500 o/min !!!!
i tu je drastična razlika i to uostalom i jedan od razloga zašto su dizeli štedljiviji, jer na niskim obrtajima imaju i snagu i momenat, dok benzinca moraš tjerat u visoke obrtaje gdje ima i veliku potrošnju
hostapler wrote:
Iako ste naveli jedan od mojih najomiljenijih auta,Alfa Romeo Giulietta QV i manje vise svi znaju koliko volim talijanska auta,ali pazi ovu usporedbu
iako je BMW slabiji 30 KS i ima 100 kg vise sa performansama je tu negdje u pet deka,a ne daj boze da je chipovan i da je slicnih KS kao i Alfa mislim da bi je izbrisao gumicom. I sve to uz 5 litara manju potrosnju u prosjeku. Pa kada krenes iz BI za SA sjeti se da ce ti za put u oba pravca ostati u đepu oko 70 KM ili mozes svratiti u Jajcu na jezero fino u restoran pa pojedes rucak sa svojom pratnjom kao da si grof i jos ostavis baksisa kao pravi bosanac.
P.S. Ponovit cu,oboje su podjednako vazni. I snaga i obrtni moment. Obrtni moment ce te dovesti do 200 km/h,a snaga ce te tu odrzavati.
P.S.S. Ovo se pretvorilo ko ima vecu cunu i ciji je tata jaci,sto se mene tice tema se moze i zatvoriti.
dobar si, išao sam na TDI-je koncerna VW,a nisam se sjetio i boljih dizelaša
naravno da se BMW sa manje konja isto nosi
na kraju demantuješ sam sebe, dakle sa manjom snagom, sa manje konja ALI ZBOG VEĆEG MOMENTA upravo je BMW bolji !!! dakle važniji je momenat od snage !!!!!!! definitivan zaključak
Meni je sega da u raspravi KS vs Nm, a pogotovo TD vs benz, stvari postavljaju tako i argumenti su kao da su nam ceste k'o Nirburgring i kao da svi drze obrtaje konstantno zabijene u najvisu 1/4 radnog ospega, a ne da su nam ceste "uzbrdo-guzva u gradu-radovi na ceseti" i kao da ne gledamo kako da ustedimo svaki pfening pa vozimo haman na stangasu. Ako vise Nm znace istu brzinu, ubrzanje, i dostupnu snagu, a pri tome ekonomicniju i elasticniju tj manje zahtjevnu voznju za vozaca u drzavi u kojoj je 70% planina ili brdo, i koja trenutno ima 45km autoputa, a u svjetloj perpsektivi za nekih 200 god cijelih 600km, od vise KS, onda je meni obrtni momenat glavni.
hostapler wrote:
Iako ste naveli jedan od mojih najomiljenijih auta,Alfa Romeo Giulietta QV i manje vise svi znaju koliko volim talijanska auta,ali pazi ovu usporedbu
iako je BMW slabiji 30 KS i ima 100 kg vise sa performansama je tu negdje u pet deka,a ne daj boze da je chipovan i da je slicnih KS kao i Alfa mislim da bi je izbrisao gumicom. I sve to uz 5 litara manju potrosnju u prosjeku. Pa kada krenes iz BI za SA sjeti se da ce ti za put u oba pravca ostati u đepu oko 70 KM ili mozes svratiti u Jajcu na jezero fino u restoran pa pojedes rucak sa svojom pratnjom kao da si grof i jos ostavis baksisa kao pravi bosanac.
P.S. Ponovit cu,oboje su podjednako vazni. I snaga i obrtni moment. Obrtni moment ce te dovesti do 200 km/h,a snaga ce te tu odrzavati.
P.S.S. Ovo se pretvorilo ko ima vecu cunu i ciji je tata jaci,sto se mene tice tema se moze i zatvoriti.
dobar si, išao sam na TDI-je koncerna VW,a nisam se sjetio i boljih dizelaša
naravno da se BMW sa manje konja isto nosi
na kraju demantuješ sam sebe, dakle sa manjom snagom, sa manje konja ALI ZBOG VEĆEG MOMENTA upravo je BMW bolji !!! dakle važniji je momenat od snage !!!!!!! definitivan zaključak
Opet ti kazem,podjednako su vazni. Ako vidis odnose ubrzanja od 0-??? odnosno kada se auto cijedi gdje do izrazaja dolazi iskljucivo snaga vidjet ces da je tu Alfa dosta bolja,u odnosu na međuubrzanja gdje do izrazaja dolazi obrtni moment sve je to u pet deka.
Nekontam svrhu TD motora, ima turbinu koja moze stradati a slabije ide od TDI, ako vec vozacu ne treba snaga uzme se 1.9D, a 1.9 TD ja konto ice dobro, ma kakvi, tromo ko konj
evo video
na 4000rpm 150 kmh
Ne mogu da vjerujem da citam neke forume za obrtni momenat i KS :S Ovo je na prvoj stranici i ne cita mi se dalje kad sam ovo vidio. Nema nikakve formule da se to izracuna.
A sto se tice teme, mislim da mi je jasno sta pokretac teme zeli da zna pa je odgovor jednostavan.
Bitniji je obrtni momenat, al nisu ni konjske snage zanemarive naravno, vecinom se i gledaju samo KS al hajd. Uglavnom najbolje ide skupa.Mora podupirati jedno drugo koliko toliko.
Brdar wrote:Nekontam svrhu TD motora, ima turbinu koja moze stradati a slabije ide od TDI, ako vec vozacu ne treba snaga uzme se 1.9D, a 1.9 TD ja konto ice dobro, ma kakvi, tromo ko konj
evo video
na 4000rpm 150 kmh
Poslije epizode "moj volvo 1,8 benz koji je zapravo s40 T4 sa max speed 210 "kojem ne znam zaprminu motora", ako neko nema prava da se gadja klipovima i podacima - onda si to ti!
Medonjaa wrote:
a gdje ćeš ti to Tita ti vozit te brzine ??
najvažnije za naše puteve je ubrzanje od 70-100 tj. situacije prilikom preticanja koje su uglavnom na tim brzinama, kad trebaš što brže i lakše "preskočit" nekog smotu ili šlepera, a tu je TDI majka, samo dodaš gas bilo 4. bilo 3. brzina (uglavnom u 4. jer je tada motor na 2000 o/min taman tamo gdje TDI ima najveći Nm) i povuče te ko lud, te si u sekund dva preskočio smotu
kod benzinca moraš prvo ušaltat u nižu brzinu, (uglavnom iz 4. u 3.brzinu da bi dobio potisak, tj. da bi povećao obrtaje koji će se približit onima na kojima je Nm najveći, akod benzinca je to uglavnom iznad 3500 o/min) te se zalaufat, te onda nekako preteći
Ti ocigledno nisi nikad osjetio sta benzinac radi na 70 km/h u drugoj brzini.
a ti očigledno ne znaš o čemu pričaš
naravno da ćeš ti u DRUGOJ brzini imat isti potisak i ubrzanje, ali na visokih 4.000 obrtaja !!!! a to ti ne kontaš, dok ću ja sa TDIjem imat isto ubrzanje i potisak u ČETVRTOJ na 2-2500 o/min !!!!
i tu je drastična razlika i to uostalom i jedan od razloga zašto su dizeli štedljiviji, jer na niskim obrtajima imaju i snagu i momenat, dok benzinca moraš tjerat u visoke obrtaje gdje ima i veliku potrošnju
Znam ja jako dobro sta pricam, ali ti ocigledno ne znas i nisi vozio benzinca. Koga interesuje kako auto ide u cetvrtoj kad preskaces nekoga????? Pa vozit ces tako kako auto ubrzava najbolje. Ako ti neznas kako se to radi onda sjedni u automatika i neka elektronika razmislja umjesto tebe pa ces vidjeti. Automatik nece preskakati u cetvrtoj vec ce proracunato koristiti mjenjac da bi dobio najbolje ubrzanje.
Shvati vec jednom da je vazan obrtni momenat ali samo na tockovima. Izracunaj koliki je momenat kod TEBE SA TDI u cetvrtoj na 2-2500 o/min, pa onda uzmes nekog slicnog benzinca pa izracunaj koliki je momenat na tockovima u drugoj na 5000 o/min (70km/h je blize 5000 o/min nego 4000 o/min).
halo ba, jel mi ovdje raspravljamo o potrosnji ili o performansama, onda ako gledas potrosnju, pasa ti pertici na vrh gasa u 5. na 50, ali ovdje to NIJE tema, vec obrtni moment,
A ako su toliko dobro TDI motori, sto onda benzinci uopste postoje
i dizl daje laza osjecaj naglog ubrzanja koji brzo prestane, jer svu snagu koju dizel razvije, razvije do max. 3500rpm. iza toga je bespomocan, i jos nesto
u dizela se ne mogu razvlacit obrtaji kao kod benzica...
nista ne moze zamijeniti uzitak i zvuk benzinca izmedu 5-8000 rpm
i jos nesto, jel tako najbolji su po performansama ferrari, lamborghini motori i TU NEMA GOVORA O DIZELU, DA DIZEL IMA BOLJE PERFORMANSE OD BENZINCA ONDA BI SVAKI FERRARI BIO DIZEL, KAO I LAMBORGHINI
a to sto je drasticno veca potrosnja benzinca je druga stvar,
Ja ne kazem da su dizeli losi motori. Tacnije receno to su odlicni motori koji su jaaaaako napredovali u zadnjih 15-ak godina. Objedinili su sve, znaci i snagu, brzinu, ekonomicnost. Jest da imaju skuplje odrzavanje, ali to nije tema sada, kao i veca potrosnja benzinca to nije tema sada.
Ali kad se gledaju performanse onda benzinac je tu glavni.
Sto se tice svakodnevne upotrebe mozda je dizel jednostavniji, ali moras po gradu i njega saltati. Ne kreces iz cetvrte brzine.
Za mene je puno jednostavnije i lakse voziti benzinca, jednostavno bolje mogu kontrolisati ubrzanje, cimanje i sl.
Last edited by preludezalude on 17/06/2012 16:37, edited 2 times in total.
To Medonjaa
Ne moras ti meni objasnjavati sta radi dizel na kojim obrtajima, kako ubrzaje i preskace. Ja vozim jednog common rail dizela vec tri godine i znam jako dobro sta taj auto radi u kojim uslovima.
Brdar wrote:halo ba, jel mi ovdje raspravljamo o potrosnji ili o performansama, onda ako gledas potrosnju, pasa ti pertici na vrh gasa u 5. na 50, ali ovdje to NIJE tema, vec obrtni moment,
A ako su toliko dobro TDI motori, sto onda benzinci uopste postoje
i dizl daje laza osjecaj naglog ubrzanja koji brzo prestane, jer svu snagu koju dizel razvije, razvije do max. 3500rpm. iza toga je bespomocan, i jos nesto
u dizela se ne mogu razvlacit obrtaji kao kod benzica...
nista ne moze zamijeniti uzitak i zvuk benzinca izmedu 5-8000 rpm
Ti pojma nemas.
Benzinci postoje zato sto ima neko ko zeli da ih kupi,da tog nekoga nema ne bi se ni proizvodili. Isto vazi i za dizele.
Dizel ne daje lazno ubrzanje,on ubrzava na nacin na koji je napravljen. Zasto bi ga neko vrtio tamo gdje je bespomocan (iznad 3500) ili zasto bi neko vrtio benzinca tamo gdje je bespomocan (ispod 3500),mjesate potpuno dvije razlicite koncepcije.
Nista ne moze zamijeniti uzitak kada sa dizelom ganjas slicnog benzinca npr 150 ks vs 150 ks,a on bespomocan,muci se,salta ga gore dole,pratis ga,tu ste negdje a on trosi duplo vise od tebe.
Isti tip automobila (VW Golf VI), isti mjenjač (automatski 6-stepeni DSG), približno ista zapremina motora (1.968 ccm vs. 1.984 ccm), isti najveći obrtni moment kod oba automobila (350 Nm), samo što jedan ima motor najveće snage 125 kW, a drugi ima motor najveće snage 199 kW.
Odnos indeksa ZePerfs je 149 : 106, naravno, u korist automobila sa većom najvećom snagom motora.
Obrtni moment jeste važna karakteristika motora, kao i raspon broja obrtaja u kojem se najveća vrijednost obrtnog momenta razvija. Važna karakteristika je i specifična potrošnja goriva (izražava se u g/kW/h). Ali najveća snaga motora je najvažnija vanjska karakteristika motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, koja na kraju najviše utječe na performanse automobila, lokomotive, aviona, helikoptera, broda, ... u koji se taj motor ugrađuje.
hostapler wrote:
Nista ne moze zamijeniti uzitak kada sa dizelom ganjas slicnog benzinca npr 150 ks vs 150 ks,a on bespomocan,muci se,salta ga gore dole,pratis ga,tu ste negdje a on trosi duplo vise od tebe.
To za potrosnju si u pravu. Ali to da je on beespomocan, ne budi smijesan. Ne mozes mu nista u ganjanju. Mozes mu samo malo odmaci iz starta (prva-druga) i onda on stize i odlazi.
slusaj holapster, nemoras me vrijedat da pojma neam, ja vozim golfa III 1.9TD 75ks i znam dobro kako (ne)vuce uz ivan, zatim sjedne u volva 1.8 122ks benzin, i derem sve pred sobom,
hostapler wrote:
To za potrosnju si u pravu. Ali to da je on beespomocan, ne budi smijesan. Ne mozes mu nista u ganjanju. Mozes mu samo malo odmaci iz starta (prva-druga) i onda on stize i odlazi.
BESPOMOCAN vjeruj mi.
Pogledaj usporedbu koju sam stavio. Benzinca nema na mapi. Jos je i turbo. Da je invalidni atmosferac dizel bi ga izbrisao gumicom.
slusaj holapster, nemoras me vrijedat da pojma neam, ja vozim golfa III 1.9TD 75ks i znam dobro kako (ne)vuce uz ivan, zatim sjedne u volva 1.8 122ks benzin, i derem sve pred sobom,
Brdar wrote:i jos nesto, jel tako najbolji su po performansama ferrari, lamborghini motori i TU NEMA GOVORA O DIZELU, DA DIZEL IMA BOLJE PERFORMANSE OD BENZINCA ONDA BI SVAKI FERRARI BIO DIZEL, KAO I LAMBORGHINI
a to sto je drasticno veca potrosnja benzinca je druga stvar,
i to nije tema sada,
Onda da ugradimo te motore u kamione!?
Meni je smijesno sto oko cega se ovdje sporimo. Svako vozi ono sto misli da je za njega najbolje. I ne bi valjalo da svi vozimo benzince/dizele. Nema savrsene stvari, dizel i otto motori kao i sve na svijetu ima svoje prednosti i nedostatke.
Uglavnom, najbolje objasnjenje je dao @seawolf i zato svaka cast! A ovo dalje se pretvorilo u onu "cija je cuna veca"
Isti tip automobila (VW Golf VI), isti mjenjač (automatski 6-stepeni DSG), približno ista zapremina motora (1.968 ccm vs. 1.984 ccm), isti najveći obrtni moment kod oba automobila (350 Nm), samo što jedan ima motor najveće snage 125 kW, a drugi ima motor najveće snage 199 kW.
Odnos indeksa ZePerfs je 149 : 106, naravno, u korist automobila sa većom najvećom snagom motora.
Obrtni moment jeste važna karakteristika motora, kao i raspon broja obrtaja u kojem se najveća vrijednost obrtnog momenta razvija. Važna karakteristika je i specifična potrošnja goriva (izražava se u g/kW/h). Ali najveća snaga motora je najvažnija vanjska karakteristika motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, koja na kraju najviše utječe na performanse automobila, lokomotive, aviona, helikoptera, broda, ... u koji se taj motor ugrađuje.
Uz svo duzno postovanje, ali porediti dva auta istog tipa, obrtnog obrnog momenta ali razlicite snag,e bas kao i iste snage ali razlicitog o. momenta je bespredmetno. Jasno je da ce auto sa vise Nm a isto KS imati bolje karakteristike od auta sa manje NM i isto KS, bas kao i auto sa vise KS, a isto Nm od auta auta sa manje KS i isto Nm.
Znam ja jako dobro sta pricam, ali ti ocigledno ne znas i nisi vozio benzinca. Koga interesuje kako auto ide u cetvrtoj kad preskaces nekoga????? Pa vozit ces tako kako auto ubrzava najbolje. Ako ti neznas kako se to radi onda sjedni u automatika i neka elektronika razmislja umjesto tebe pa ces vidjeti. Automatik nece preskakati u cetvrtoj vec ce proracunato koristiti mjenjac da bi dobio najbolje ubrzanje.
Shvati vec jednom da je vazan obrtni momenat ali samo na tockovima. Izracunaj koliki je momenat kod TEBE SA TDI u cetvrtoj na 2-2500 o/min, pa onda uzmes nekog slicnog benzinca pa izracunaj koliki je momenat na tockovima u drugoj na 5000 o/min (70km/h je blize 5000 o/min nego 4000 o/min).
sad si još više zaglibio i dokazao da pojma nemaš baš ni o čemu
ajd čitaj ponovo šta sam napisao u jednom od ranijih postova a to je da najveći potisak svako auto ima kad mu je broj obrtaja tamo gdje se nalazi najveći obrtni momenat !!!! kod TDI je to 250 Nm na 1900 o/min, dakle kao što sam i ranije napisao u četvrtoj na 70 km/h ja ću upravo biti na obrtajima gdje mi i jeste najveći obrtni i zato samo dodam gas i preskočim te
s druge strane tvoj benzinac ili bilo koji drugi ISTE snage, konkretno ovdje 105 KS, može imati samo manji, bar duplo, okretni momenat i to na 4000 o/min i UPRAVO zbog toga ti moraš na 70 km/h ušaltat u drugu !!!!!! da bi bio na tih 4000 obrtaja
s tim u vezi pročitaj prvi post teme !! šleper Scania i Lambo imaju ravno po 500 KS ali Scania ima 4 puta jači obrtni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!