kojeime wrote:madner wrote:Gledas na to pogresno, i gotov dio od automobila je finalni proizvod. Uzeo si sirovinu, napravio razvoj, testirao itd...
To je zalogaj koji mozemo sazvakati, gdje je vise ljudi uposleno nego u takozvanom jezgru autoindustrije. BMW danas napravi karoseriju i motor, sve ostalo ide po ovom principu.
Ma jeste gotov proizvod, ali opet, prodas navlaku za sjediste za BMW iz Preventa BMW-u za 10KM a kada kupujes BMW automobil BMW je u formiranju cijene automobila kalkulisao tu navlaku da kosta 100KM.
Jos gore u drvnoj industriji, prodas strancu gredu, ili cak i neobradjeno stablo jeftino, a onda kupis namjestaj napravljen od tog stabla skupo. Pa ostanes i bez novca i bez sume. Sutra je voda na redu...
A jos da bi kupio sve potrebno za sjecu sume i ostalo moras uzeti kredt u najvjerovatnije stranoj banci, pa vracas taj kredit opet van BiH. Pa ostane BiH i bez sume i bez novca i bez industrije jer ne proizvodi gotov proizvod.
Hajde ako u autoindustriji mora biti tako, mora li u svemu? Mozemo li mi ista prodati kao gotov proizvod u smislu da zaradimo na njemu, a ne da nam se vrati kao dio ugradjen u nesto, i da taj dio bude skuplji u tom proizvodu nego sto smo ga mi prodali kao gotov proizvod?
Kao prvo, ti pogresno gledas na mnogo stvari a jedna od njih koju konstantno zanemarujes je i faktor velicine. Mi smo mala zemalja veoma ogranicenih kapaciteta. Skoro ti je bio prilog o nekom tipu iz Tesnja koji je najveci proizvodjac sampinjona u BiH. Uspostavio poslovni kontak sa Nijemcima, ljudi rekli da, mozes li nam obezbijediti toliku i toliku kolicinu, tip je sam zijevnuo na kolicinu

. Ljudi rekli sorry, ali mi moramo naci nekoga ko je u stanju da nam obezbijedi toliku kolicinu. Isto tako, kapacitete ne mozes podici preko noci.
Gotov proizvod je ono sto si ti u stanju napraviti, onaj koji je u stanju (ima znanje i ekonomsku moc) da pravi avione i pravi ih. Mi tu mozemo uletjeti samo da pravimo odredjene komponente

ali ne cijeli avion

. Ipak treba imati neku mjeru u svemu.
Mi pravimo namjestaj i to prilicno dobar (po kvaliteti), medjutim problem industrije namjestaja je da ona ne moze da plasira vise od onoga sto trenutno pravi. A drvna industrija ipak prevazilazi kapaciteta industrije namjestaja. Ovi i drvne industrije ne mogu cekati kada ce industrija namjestaja moci da proguta cjelokupnu proizvodnju drvne industrije. Problem naseg namjestaja je i u dizajnu, u principu nase dizajn skole su elitisticke skole, gdje pola od malog broja upisanih su djeca kojekavih glavonja, pa izrazila zelju da dizajniraju.
Onda kada budes imao izuzetno jake skole primjenjenog ili industrijskog dizajna koje ce izbacivati kadrove za privredu tada ces imati i industriju namjestaja (samo primjer) koja ce moci da plasira svoje proizvode bilo gdje u svijetu, i to ne onaj jeftiniji namjestaj nego onaj vise cijene.
Sta mislis zbog cega zabari imaju dobra namjestaj, zato sto prave kvalitetniji namjestaj od nas (malo morgen) ili zbog duge tradicije dizajna i jakih dizajnerskih skola i studija.
Prvo treba poceti od toga sta mi znamo i za sta imamo kadar koji posjeduje znanje da napravi odredjeni proizvod pa onda vidjeti gdje smo u realnim okvirima.