SDA-All about

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#17476 Re: SDA-All about

Post by _BataZiv_0809 »

Dozer wrote:Rat, borac, podrumas i sl. nemaju nikakve sustinske veze s temom. Preskocimo to. Ono sto je bitno jeste da je potrebno upaliti mozak i njime razmisljati malo dublje i sire od pukog "ja, musliman/Bosnjak..." ili "ja, Srbin/pravoslavac, Hrvat/katolik". Ne svode se ni svijet ni zivot samo na te, za mene licno, imaginacije.
Izvini Dozer, nisam te htio dovest u nezgodnu situaciju. Izrevoltirali su me.
kamen spoticanja

#17477 Re: SDA-All about

Post by kamen spoticanja »

_BataZiv_0809 wrote:
kamen spoticanja wrote:
_BataZiv_0809 wrote:U zakonu postoji taj sat koji se moze dobiti u toku sedmice. Problem je sto to pravo mogu konzumirati uglavnom uposlenici uprave, koji ga u velikom broju slucajeva zloupotrebljavaju.

U Zenici, petkom poslije dzume, mozes vidjeti vise opcinskih sluzbenika na kafi nego u kancelarijama.

Haj nek u nekoj drugoj oblasti to zazivi. Npr. zdravstvu, policiji, industriji. Da ne pricamo o realnom sektoru od kojeg zivi uprava u kojem se ne postuje ni najosnovnije.

Lijepo je to pakovati u moderne izraze "diskriminacija, vjerska prava", ali nije valjda cilj da neko bude jednakiji od ostalih? Ili jeste?
Taj sat je u praksi toliko imaginaran da komonto mozes reci da nepostoji i uvijek zavisi od dobre volje nekog pojedinca, nekog sefa ili direktora...ono sto se traži jeste jasno kazan :jedan sat petkom za vjernike islamske vjeroispovijesti. ..
Ovako i ridjobradom predsjedniku države spocitavaju osnovno ljudsko pravo
A te sto piju kahvu i vrijeme dzume mozes u isti kos s onim koji je piju u radno vrijeme neki drugi dan...dakle klasicni balkanski nedostatak radne discipline koji se rijesava drugacije
To se moze urediti pravilnicima. Kad bi se zakon tako cesto mijenjao, obesmislio bi se citav koncept legitimnih ocekivanja na kojima pociva pravna drzava.

I za mene je potpuno isti onaj ko dzumu koristi da bi popio ka(h)vu u djulistanu, staroj casriji itd... kao i onaj koji pije na poslu ili onaj koji izbiva sa radnog mjesta. A svi to uredno naplate.

U nasoj opcini petkom nema muskog stvora petkom izuzev mozda Jugoslava, Puniše (ako ga nisu penzionisali), Hazbe Licine i jos par likova.
Meni su cak za nijasnu gori ti sto dzumu koriste kao izgovor za dangubljenje...ali to opet NE MOZE biti izgovor za krsenje osnovnih ljudski prava onih koji IDU NA DZUMU
I btw u toj istoj opstini ni srijedom u 13h nema zivog roba...ni juge a vala ni hazbe
Helena2014

#17478 Re: SDA-All about

Post by Helena2014 »

Safet Softić, potpredsjednik SDA, rekao je jučer da organi stranke još nisu donijeli zvaničnu odluku o tome ko će biti novi mandatar Vlade FBiH. On pojašnjava da čeka izbor predsjednika Federacije.

Softić tvrdi da je u opciji za poziciju premijera FBiH, koja pripada SDA, više imena, među kojima su

načelnik općine Bihać Emdžad Galijašević,
privrednik iz Gradačca Fadil Novalić,
federalni ministar energije, industrije i rudarstva Erdal Trhulj i
bivši premijer Tuzlanskog kantona Bajazit Jašarević.
Šemso Dedić, bivši premijer Unsko-sanskog kantona.

– Svi u stranci imaju svoje favorite. Trenutno se ispipava teren. No, zvanično organi stranke još nisu ni raspravljali o tome ko će zauzeti ovu poziciju. Sve su za sada još neke želje. Ali, moje je mišljenje da tu najbolje stoji Novalić, jer se radi o privredniku koji je radio na ekonomskom programu stranke. Nama treba neko iz te branše, a pogotovo neko iz Tuzlanskog kantona, zbog svih dešavanja tamo – rekao je Softić.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#17479 Re: SDA-All about

Post by sabina1 »

_BataZiv_0809 wrote:
kamen spoticanja wrote: Taj sat je u praksi toliko imaginaran da komonto mozes reci da nepostoji i uvijek zavisi od dobre volje nekog pojedinca, nekog sefa ili direktora...ono sto se traži jeste jasno kazan :jedan sat petkom za vjernike islamske vjeroispovijesti. ..
A te sto piju kahvu i vrijeme dzume mozes u isti kos s onim koji je piju u radno vrijeme neki drugi dan...dakle klasicni balkanski nedostatak radne discipline koji se rijesava drugacije
To se moze urediti pravilnicima. Kad bi se zakon tako cesto mijenjao, obesmislio bi se citav koncept legitimnih ocekivanja na kojima pociva pravna drzava.

I za mene je potpuno isti onaj ko dzumu koristi da bi popio ka(h)vu u djulistanu, staroj casriji itd... kao i onaj koji pije na poslu ili onaj koji izbiva sa radnog mjesta. A svi to uredno naplate.

U nasoj opcini petkom nema muskog stvora petkom izuzev mozda Jugoslava, Puniše (ako ga nisu penzionisali), Hazbe Licine i jos par likova.
Izvinite obojica ali nije baš tako.

To što neko iz državne uprave pije kafu tokom radnog vremena je čista zloupotreba i mahinacija.
Taj neko nije plaćen da pije kafu bilo gdje u toku osmosatnog radnog vremena izuzev ako nema sastanak u poslovnom smislu samim tim i troškove reprezentacije. Elem , sporost , tromost , nemar javne uprave i prilična sigurnost u radno mjesto , kolektivni ugovor...sve ovo dozvoljava da se vrše ovakve zloupotrebe....i to baš u javnoj upravi predobro plaćenoj nimalo produktivnoj....ovo je jedan od razloga zašto smo tu gdje jesmo - nigdje.

Džuma. Apsolutno nemam ništa protiv da PRIVATNIK u realnom sektoru pusti jednog ili sve radnike na Džumu. To je njegova stvar i to je to , računica je i više nego jasna.

U državnom sektoru , ko god želi da ide Džumu neka :
- primi platu umanjenu za broj neodrađenih sati
- nadoknadi propuštene sate radnim danima ostancima na poslu ili vikendom.

U državnoj upravi rade i oni koji ne moraju ići na Džumu. Poslodavac je isti - država , pravila moraju biti identična.

Apsolutno sam za to da oni koji su pravoslavni a slave slavu i rade u državnoj upravi imaju slobodan dan ali da im se taj dan ne plati ili da ga nadoknade vikendom odnosno dužim ostajanjem na poslu....razlog je i više nego jasan....
Pozdrav.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#17480 Re: SDA-All about

Post by _BataZiv_0809 »

tvsabina wrote: Izvinite obojica ali nije baš tako.

To što neko iz državne uprave pije kafu tokom radnog vremena je čista zloupotreba i mahinacija.
Taj neko nije plaćen da pije kafu bilo gdje u toku osmosatnog radnog vremena izuzev ako nema sastanak u poslovnom smislu samim tim i troškove reprezentacije. Elem , sporost , tromost , nemar javne uprave i prilična sigurnost u radno mjesto , kolektivni ugovor...sve ovo dozvoljava da se vrše ovakve zloupotrebe....i to baš u javnoj upravi predobro plaćenoj nimalo produktivnoj....ovo je jedan od razloga zašto smo tu gdje jesmo - nigdje.

Džuma. Apsolutno nemam ništa protiv da PRIVATNIK u realnom sektoru pusti jednog ili sve radnike na Džumu. To je njegova stvar i to je to , računica je i više nego jasna.

U državnoj upravi rade i oni koji ne moraju ići na Džumu. Poslodavac je isti - država , pravila moraju biti identična.

Apsolutno sam za to da oni koji su pravoslavni a slave slavu i rade u državnoj upravi imaju slobodan dan ali da im se taj dan ne plati ili da ga nadoknade vikendom odnosno dužim ostajanjem na poslu....razlog je i više nego jasan....
Pozdrav.
Pa Sabina ne vidim u cemu se ne slazemo. Ja ovo tvoje potpisujem od do :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#17481 Re: SDA-All about

Post by _BataZiv_0809 »

kamen spoticanja wrote: Meni su cak za nijasnu gori ti sto dzumu koriste kao izgovor za dangubljenje...ali to opet NE MOZE biti izgovor za krsenje osnovnih ljudski prava onih koji IDU NA DZUMU
I btw u toj istoj opstini ni srijedom u 13h nema zivog roba...ni juge a vala ni hazbe
Evo sabina je lijepo napisala. Da se placa po ucinku, ne bi njima dzuma ni naumpala vjeruj ti meni. Kad samo znas koliko se otimaju ne bi li gdje kakvu komisiju usicarili.
sabina1

#17482 Re: SDA-All about

Post by sabina1 »

_BataZiv_0809 wrote:.

Pa Sabina ne vidim u cemu se ne slazemo. Ja ovo tvoje potpisujem od do :thumbup:
Pardon :-D :thumbup:
kamen spoticanja

#17483 Re: SDA-All about

_BataZiv_0809 wrote:
kamen spoticanja wrote: Meni su cak za nijasnu gori ti sto dzumu koriste kao izgovor za dangubljenje...ali to opet NE MOZE biti izgovor za krsenje osnovnih ljudski prava onih koji IDU NA DZUMU
Evo sabina je lijepo napisala. Da se placa po ucinku, ne bi njima dzuma ni naumpala vjeruj ti meni. Kad samo znas koliko se otimaju ne bi li gdje kakvu komisiju usicarili.
ne vrijedi...
cekamo onda ugovor iz s drzavom :)
Helena2014

#17484 Re: SDA-All about

Post by Helena2014 »

tvsabina wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
kamen spoticanja wrote: Taj sat je u praksi toliko imaginaran da komonto mozes reci da nepostoji i uvijek zavisi od dobre volje nekog pojedinca, nekog sefa ili direktora...ono sto se traži jeste jasno kazan :jedan sat petkom za vjernike islamske vjeroispovijesti. ..

Pozdrav.

Ma, najbolje da kad dođete na vlast donesete Zakon kojim ćete regulisati da NEMA DŽUME u BiH i gotovo.
Pa, ko ode kažnjavati i zdravo. :-) Nek se žale kome hoće
To bi vi htjeli :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#17485 Re: SDA-All about

Post by _BataZiv_0809 »

kamen spoticanja wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
ne vrijedi...
cekamo onda ugovor iz s drzavom :)
Pa eto vidjecemo i to cudo.

Uglavnom postojeci zakon predvidja taj 1 sat sedmicno, a po mom strucnom misljenju nije problem tu zakonsku odredbu tretirati pravilnikom, kao provedbenim propisom, na nacin da se on moze koristiti za religijske potrebe zaposlenika ukoliko ne trpi proces rada, ali da se mora adekvatno i evidentirati.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#17486 Re: SDA-All about

Post by _BataZiv_0809 »

Helena2014 wrote: Ma, najbolje da kad dođete na vlast donesete Zakon kojim ćete regulisati da NEMA DŽUME u BiH i gotovo.
:lol:
sigh

#17487 Re: SDA-All about

Post by sigh »

Po radnom zakonodavstvu sve treba ici u korist radnika medjutim i poslodavac ima mogucnost uredjivati slobodno ako nije izricito zabranjeno zakonom. Tako da ne vidim smetnju u tome da se poslodavac i posloprimac nagode o tom satu koji je svakako predvidjen zakonom. Od toga sad praviti big deal uopste nije potrebno, medjutim kao sto sam rekao prethodno, ovdje nije problem dzuma nego nesto totalno drugo sto nema veze sa vjerom. :)
kamen spoticanja

#17488 Re: SDA-All about

sigh wrote:Po radnom zakonodavstvu sve treba ici u korist radnika medjutim i poslodavac ima mogucnost uredjivati slobodno ako nije izricito zabranjeno zakonom. Tako da ne vidim smetnju u tome da se poslodavac i posloprimac nagode o tom satu koji je svakako predvidjen zakonom. Od toga sad praviti big deal uopste nije potrebno, medjutim kao sto sam rekao prethodno, ovdje nije problem dzuma nego nesto totalno drugo sto nema veze sa vjerom. :)
Meni je problem dzuma, a nisam siguran sta je problem tebi
I opet crtam, nema sistema :nek se dogovore poslodavac i radnik
Trazi se pravo za dzumu bez da zavisi od bilo.koga...ja ne znam moze li se jasnije kazat
Zdrao
sabina1

#17489 Re: SDA-All about

Post by sabina1 »

Helena2014 wrote:
tvsabina wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

Pozdrav.

Ma, najbolje da kad dođete na vlast donesete Zakon kojim ćete regulisati da NEMA DŽUME u BiH i gotovo.
Grohotom se smijemo.... :lol: :lol: ....ali od muke jer se sa naših leđa kroz poreze i namete hrani neradnička , budžetska bulumenta....

Odlazak na Džumu i slavljenje slave neka bude dozvoljeno SVIMA koji to žele ali neće biti PLAĆENO ili će biti nadoknađeno prekovremenim radnim satima , umanjenjem godišnjeg odomora jer to privatna a nikako kolektivna stvar......

Ponavljam grohotom se smijemo mi - njima , onima koji nam odraše kožu s leđa da napune svoje neradničke , lezihljebovićke novčanke....
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#17490 Re: SDA-All about

Post by _BataZiv_0809 »

kamen spoticanja wrote:
sigh wrote:Po radnom zakonodavstvu sve treba ici u korist radnika medjutim i poslodavac ima mogucnost uredjivati slobodno ako nije izricito zabranjeno zakonom. Tako da ne vidim smetnju u tome da se poslodavac i posloprimac nagode o tom satu koji je svakako predvidjen zakonom. Od toga sad praviti big deal uopste nije potrebno, medjutim kao sto sam rekao prethodno, ovdje nije problem dzuma nego nesto totalno drugo sto nema veze sa vjerom. :)
Trazi se pravo za dzumu bez da zavisi od bilo.koga...ja ne znam moze li se jasnije kazat
Zdrao
Ok, onda ce tom logikom vrlo brzo i pripadnici ostalih konfesija moci traziti specificna prava za sebe. A i ateisti, sto da ne?
Kad smo vec dosli u situaciju da su politicko/religijska prava vaznija od radnih obaveza, nek vala sve ide u Honduras.
kamberovica polje

#17491 Re: SDA-All about

Post by kamberovica polje »

_BataZiv_0809 wrote:
kamen spoticanja wrote:
Zdrao
Ok, onda ce tom logikom vrlo brzo i pripadnici ostalih konfesija moci traziti specificna prava za sebe. A i ateisti, sto da ne?
Kad smo vec dosli u situaciju da su politicko/religijska prava vaznija od radnih obaveza, nek vala sve ide u Honduras.
Šta ćemo s pripadnicima crkve letećeg špageti čudovišta i mi smo ljudi?
Helena2014

#17492 Re: SDA-All about

Post by Helena2014 »

kamberovica polje wrote: Šta ćemo s pripadnicima crkve letećeg špageti čudovišta i mi smo ljudi?
Prijavite se u NS i biće rješeno kad oni budu imali apsolutnu većinu na svim nivoima, pa i u crkvi letećeg špageti čudovišta :-)
AlfaKentaur

#17493 Re: SDA-All about

Post by AlfaKentaur »

Muslimani u BiH trebaju imati ista prava koja imaju krscani u svojim krscanskim zemljama.
antimobb
Location: "Boj se ovna, boj se govna. A kad ću živjeti?" Meša Selimović, Tvrđava.

#17494 Re: SDA-All about

Post by antimobb »

''Cogito, ergo sum - Mislim, dakle jesam (Mislim, dakle postojim)'' - Alija Budnjo

Image

Jedan od največih bošnjačkim mislilaca u zadnjih nekoliko vijekova, naš brat musliman i graditelj džamija Predsjednik Alija Budnjo kao član kadrovske komisije SDA, zajedno sa svojim Susjedom ovih dana u Centrali je u velikoj dilemi koga postaviti za direktora u nekoj državnoj kompaniji i Instituciji. Veliku pomoć im pruža Konobar donoseći im HEDIJE koje ih osvježavaju i olakšavaju odluku ...

Metodologija i tehnike koje koristi kadrovska komisija SDA, prilikom odabira kandidata za mjesta direktora u državnim kompanijama i Institucijama su puno naprednije, nego što ih koriste na Zapadu.

Poznavajući profesionalne reference kadrovske komisije iz SDA, mi građani, brača i polubrača muslimani koji plačamo svaki dan razno-razne poreze i PDV harač svakodnevno vas finasirajući, znamo da ćete nam na mjesta direktora u državnim kompanijama i Institucijama širom BiH, izabrati najpoštenije, najbolje i najsposobnije. :D :thumbup:

Sretan rad bračo muslimani iz kadrovske komisije SDA, naše misli su uz vas.

P.S. Na Zapadu kandidate testiraju u Institutima kao što je ovaj: http://www.psychometricinstitute.com.au Napravili čitavu nauku od toga. Šta će to nama? Mi Bošnjaci imamo svoje ljude-Institucije koji će to profesionalno odraditi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#17495 Re: SDA-All about

Post by _BataZiv_0809 »

kamberovica polje wrote: Šta ćemo s pripadnicima crkve letećeg špageti čudovišta i mi smo ljudi?
Upravo to :izet:

Vidis da ova SDA demokratija tek sad rjesava dileme sekularizma koje je zapad imao prije 30 godina :D
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#17496 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

Kako saznajemo, BPS, koji ima dva zastupnika u Skupštini KS, tražio je da im pripadnu i dva ministarstva u Vladi Kantona Sarajevo.

Osim toga, BPS za predsjednika svoje stranke Sefera Halilovića traži i mjesto potpredsjednika Federacije.

Također, njihov zahtjev je i da im pripadnu dva ministarstva u Federalnoj vladi, ali i mjesto u Domu narada Federalnog parlamenta iz reda bošnjačkog naroda iz KS. Zastupnik iz KS, koji bi u tom slučaju bio izabran u Dom naroda, ako se pristane na ovo, je Semir Halilović, jedan od dvojice BPS-ovih zastupnika u Skupštini KS.
evo novog Essa a.s.

al malo je za Haliloviće kolko su nas patrijotski zadužili...red je da dobiju i mjesto na Ojroviziji mjesto Backovića
Helena2014

#17497 Re: SDA-All about

Post by Helena2014 »

]Safet Softić, potpredsjednik SDA, rekao je jučer da organi stranke još nisu donijeli zvaničnu odluku o tome ko će biti novi mandatar Vlade FBiH. On pojašnjava da čeka izbor predsjednika Federacije.

Softić tvrdi da je u opciji za poziciju premijera FBiH, koja pripada SDA, više imena, među kojima su

načelnik općine Bihać Emdžad Galijašević,
privrednik iz Gradačca Fadil Novalić,
federalni ministar energije, industrije i rudarstva Erdal Trhulj i
bivši premijer Tuzlanskog kantona Bajazit Jašarević.
Šemso Dedić, bivši premijer Unsko-sanskog kantona.

– Svi u stranci imaju svoje favorite. Trenutno se ispipava teren. No, zvanično organi stranke još nisu ni raspravljali o tome ko će zauzeti ovu poziciju. Sve su za sada još neke želje. Ali, moje je mišljenje da tu najbolje stoji Novalić, jer se radi o privredniku koji je radio na ekonomskom programu stranke. Nama treba neko iz te branše, a pogotovo neko iz Tuzlanskog kantona, zbog svih dešavanja tamo – rekao je Softić.

Šta kažete za ove kandidate?
Cherry-Cherry

#17498 Re: SDA-All about

Post by Cherry-Cherry »

Tačno. Ja moram imati slobodan četvrtak cijeli dan i ponedeljak ujutro od 8 do 12. MORAM. Poslodavac je dužan da mi to dozvoli. Naravno, želim plaćeno odsustvo. Meni moja vjera Špageti-na-špageti nalaže da moram imati dva mjeseca godišnje slobodno za obavljanje mojih vjerskih dužnosti. Plaćeno, naravno. Ovo je diskriminacija.

Kada se jednom granica pomjeri, tu povratka nema... ;-)
Helena2014

#17499 Re: SDA-All about

Post by Helena2014 »

Cherry-Cherry wrote:
Tačno. Ja moram imati slobodan četvrtak cijeli dan i ponedeljak ujutro od 8 do 12. MORAM. Poslodavac je dužan da mi to dozvoli. Naravno, želim plaćeno odsustvo. Meni moja vjera Špageti-na-špageti nalaže da moram imati dva mjeseca godišnje slobodno za obavljanje mojih vjerskih dužnosti. Plaćeno, naravno. Ovo je diskriminacija.

Posmatraj to ovako, ako se ovoliki problem pravi oko 1 sata džume u sedmici za narod koji je konstitutivan u ovoj zemlji, onda .......... ćete morati preći u neku liberalniju vjeru od spageti kao pilav ili slicnu. Ili sačekati rješavanje Sejdić-Finci :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#17500 Re: SDA-All about

Post by _BataZiv_0809 »

Cherry-Cherry wrote:

Meni je ,kao ateisti , potrebno 5 sati sedmicno u bibliotekama da izucavam Marksa, Lenjina, Engelsa, Hicensa, Dokinsa, Frankfurtsku skolu....

I necu da to zavisi od bilo cega nego od zakona. Da u zakonu pise da imam pravo na to.

Zrao
Post Reply