O jastuče jastuče! Pa oni bi vjerovatno primjenili sve one mjere o kojima već duže vremena govore. Snižavanje koeficijenata tj. u konačnici snižavanje plata, neplačanje dodatnih naknada po osnovu komisija, odbora i sl, umanjenje iznosa troškova za prezentaciju, vozni park, prekvalifikacije radnika, ukratko rezanje svih troškova administriranja ove mašinerije, a i same mašinerije, što na godišnjem nivou donosi velike uštede. Planiranje raspoda u skladu sa realnim prihodima. A ne rasgodovanje u skladu sa pustim snovima za koje se sredstva onda moraju nadoknađivati kreditima. A da ne govorim o mjerama poboljšanja priliva u državnu kasu tj. iniciranja lakšeg privređivanja, otvaranja novih radnih mjesta u privatnom sektoru kroz različite mjere o kojima je Peđa već davno govorio i sl. Hajde jastuče ipak se malo, bar malo obrazujjastuk1 wrote:Pa svi znamo da su ta zaduženja da bi se napunile budžetske rupe. Zato sam i postavio pitanje kako bi NS začepila te budžetske rupe.kluz franjo wrote:
Ne budi mi mrsko, pa pogledah nacrt budžeta KS za 2014. (sa sve prilozi). I grdno se pokajah. Ne piše nigdje upozorenje da je prije čitanja neophodno popiti ili nešto za smirenje ili neku halucinogenu supstancu.
U kratkim crtama, kandidat za nobela iz ekonomije, gdin Kozadra (SDA)
- to je onaj koji je sa rajom iz SDP-a bio autor budžeta 2012. pa ga uz malu pomoć ekipe SDP/SBB fulio za samo 100 miliona KM deficita našeg novca
- I isti onaj koji je sa ekspertima SDU/BPS/NSRzB/DF & Esso Allmighty već do pola 2013. po sopstvenom priznanju fulio ne znam čiji budžet 2013. za dodatnih 35 miliona KM deficita (a samo Esso dragi zna, koliko je na kraju 2013.)
predlaže budžet za 2014. godinu - naravno opet veći u odnosu na 2013. - u kojem su, gle čuda, jedine stavke rasta pozicije troškova plata i naknada zaposlenim - sitnica od ukupno 268 miliona KM naših para i pozicija zaduživanja od ukupno 232 miliona KM, od čega 92 miliona od institucija tipa EBRD, KfW i sl., a 140.000.000 (slovima: stočetrdeset miliona) kod "domaćih" banaka !!! Naravno, ovaj finansijski genije nije naveo da svi mi treba našim novcem da vraćamo tih 140 miliona + nešto sitno kamate Raiffeisenu, Unicreditu itd.
Ima tu još milion nebuloza, ali bi bilo predugo. Da rezimiram, ovi bi i digitron razvalili za minut i treba im uvesti moratorij i na brojanje do deset.![]()
Ono NS treba da kaže i da razjasni, kad se već zalaže za ili zagovara moratorijum na dalje zaduživanje, kakve bi bile posljedice tog ne zaduživanja. Pa kakve god da su, ali neka ih javnu iznesu u cilju ISKRENOSTI, o kojoj sam trubio na prethodnim stranicama.
NS se deklarativno bori za socijalnu pravdu. Dobro. Ali kako ne vide da je uvođenje moratorija na zaduživanje u kontradikciji sa socijalnom pravodom jer bi samo pojačalo socijalne razlike/nepravdu, pošto bi mnogim budžetskim kategorijama išla rezanja primanja, zar ne.
Osim ako NS nije izmislila toplu vodu, valjda je svima jasno da se narod više ne može zavoditi ovako jeftinim i što je najgore kontradiktornim populističkim floskulama.
EDIT: Evo Albin lijepo napisao, ja sam spor čovjek u godinama