Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
pare dare samo pare

#17476 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by pare dare samo pare »

jastuk1 wrote:
kluz franjo wrote:
Ne budi mi mrsko, pa pogledah nacrt budžeta KS za 2014. (sa sve prilozi). I grdno se pokajah. Ne piše nigdje upozorenje da je prije čitanja neophodno popiti ili nešto za smirenje ili neku halucinogenu supstancu.
U kratkim crtama, kandidat za nobela iz ekonomije, gdin Kozadra (SDA)
- to je onaj koji je sa rajom iz SDP-a bio autor budžeta 2012. pa ga uz malu pomoć ekipe SDP/SBB fulio za samo 100 miliona KM deficita našeg novca
- I isti onaj koji je sa ekspertima SDU/BPS/NSRzB/DF & Esso Allmighty već do pola 2013. po sopstvenom priznanju fulio ne znam čiji budžet 2013. za dodatnih 35 miliona KM deficita (a samo Esso dragi zna, koliko je na kraju 2013.)
predlaže budžet za 2014. godinu - naravno opet veći u odnosu na 2013. - u kojem su, gle čuda, jedine stavke rasta pozicije troškova plata i naknada zaposlenim - sitnica od ukupno 268 miliona KM naših para i pozicija zaduživanja od ukupno 232 miliona KM, od čega 92 miliona od institucija tipa EBRD, KfW i sl., a 140.000.000 (slovima: stočetrdeset miliona) kod "domaćih" banaka !!! Naravno, ovaj finansijski genije nije naveo da svi mi treba našim novcem da vraćamo tih 140 miliona + nešto sitno kamate Raiffeisenu, Unicreditu itd.
Ima tu još milion nebuloza, ali bi bilo predugo. Da rezimiram, ovi bi i digitron razvalili za minut i treba im uvesti moratorij i na brojanje do deset.
Pa svi znamo da su ta zaduženja da bi se napunile budžetske rupe. Zato sam i postavio pitanje kako bi NS začepila te budžetske rupe. :?:

Ono NS treba da kaže i da razjasni, kad se već zalaže za ili zagovara moratorijum na dalje zaduživanje, kakve bi bile posljedice tog ne zaduživanja. Pa kakve god da su, ali neka ih javnu iznesu u cilju ISKRENOSTI, o kojoj sam trubio na prethodnim stranicama.

NS se deklarativno bori za socijalnu pravdu. Dobro. Ali kako ne vide da je uvođenje moratorija na zaduživanje u kontradikciji sa socijalnom pravodom jer bi samo pojačalo socijalne razlike/nepravdu, pošto bi mnogim budžetskim kategorijama išla rezanja primanja, zar ne.

Osim ako NS nije izmislila toplu vodu, valjda je svima jasno da se narod više ne može zavoditi ovako jeftinim i što je najgore kontradiktornim populističkim floskulama.
O jastuče jastuče! Pa oni bi vjerovatno primjenili sve one mjere o kojima već duže vremena govore. Snižavanje koeficijenata tj. u konačnici snižavanje plata, neplačanje dodatnih naknada po osnovu komisija, odbora i sl, umanjenje iznosa troškova za prezentaciju, vozni park, prekvalifikacije radnika, ukratko rezanje svih troškova administriranja ove mašinerije, a i same mašinerije, što na godišnjem nivou donosi velike uštede. Planiranje raspoda u skladu sa realnim prihodima. A ne rasgodovanje u skladu sa pustim snovima za koje se sredstva onda moraju nadoknađivati kreditima. A da ne govorim o mjerama poboljšanja priliva u državnu kasu tj. iniciranja lakšeg privređivanja, otvaranja novih radnih mjesta u privatnom sektoru kroz različite mjere o kojima je Peđa već davno govorio i sl. Hajde jastuče ipak se malo, bar malo obrazuj :roll:

EDIT: Evo Albin lijepo napisao, ja sam spor čovjek u godinama :run:
Adriatic

#17477 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Adriatic »

Penzionere vidim niko i ne spominje kao i povećanje penzija?
A zna se kako su one rasle ovih posljednjih 10-15 godina.
kluz franjo

#17478 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kluz franjo »

Last edited by kluz franjo on 31/08/2016 00:54, edited 1 time in total.
jastuk1

#17479 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by jastuk1 »

kluz franjo wrote: Usput, pridružujem se tvom pitanju:
"Na koji socijalno odgovoran način bi Naša stranka - da može - dugoročno sanirala javne finansije Kantona Sarajevo, razvojno dijelovala u kontekstu privrede i zapošljavanja i smanjila zaduženje?"
Ako može u kratkim primjerima sa ciframa.
Upravo to. Ako su za moratorij zaduživanje, ok pošteno, ali onda isto tako neka pošteno kažu kakve su posljedice, šta bi konkretno rezali, a šta ne tako da ljudi tačno znaju za šta se NS zalaže. Znači da budu ISKRENI i DOSLJEDNI.
baxul

#17480 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by baxul »

ultima_palabra wrote:
jastuk1 wrote:pošto bi mnogim budžetskim kategorijama išla rezanja primanja, zar ne.
A takvo svetogrđe, naravno ne možemo dopustiti :D
Image

:D :D :D
Albin Zuhric

#17481 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Albin Zuhric »

ultima palabra,

Mi smo ovo o cemu govorite iznjeli u nasim zahtijevima. Statistika se u rukama ljudi koje je dobro poznaju, moze koristiti da iskaze bilo koji stav, ideologiju ii "istinu". To je slucaj i sa platama u BiH. Prosjecna plata je statisticki u ovom trenutku skoro pa nebitna. Mnogo bitnija razlika je izmedju prosjecne plate u realnom i javnom sektoru, a koje zajedno cine prosjecnu. Primjetit cete da su plate u javnom sektoru uglavnom duplo vece, i da je ta razlika u primanjima velika prepreka onima koji kreiraju realnu vrijednost u nasem drustvu.

To je pitanje kojim ce se NS baviti jos dugo vremena. Intenzivno.

Adriatic,

Ja sam spomenuo penzionere, i rekao kako su minimalne penzije mizerne, i to uglavnom za ljude koji su budzete drzave punili godinama. Sistem se raspada iz dva kljucna razloga. Zbog broja sadasnjih penzionera koji nisu punili budzet onaj period vremena koji je bio planiran, i zbog, a to je mislim jasno svima, odnosa izmedju penzionera i zaposlenih, odnosa na kojem pociva sistem solidarnosti.

kluz franjo,

Uskoro ce vam biti dostupan nas ekonomski plan i ono sto cemo mi gradjanima ponuditi kao rjesenja za zaustavljanje pada i nakon toga ekonomski rast. Mi cemo u tom planu biti veoma realni, i obecavam da necemo nuditi rjesenja koja, kao sto je slucaj u nekim strankama, pocivaju na madjionicarskim trikovima. Na vama ce biti da odlucite da li su ta rjesenja dovoljno dobra da nam date glas, ili cete se odluciti za programe koji "garantuju" stotine hiljada radnih mjesta i bolju drzavu par sati nakon izbora.

Pozdrav svima.
kluz franjo

#17482 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kluz franjo »

Last edited by kluz franjo on 31/08/2016 00:52, edited 1 time in total.
madner

#17483 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Mislim da je osnovni problem sto para nema za vece penzije.
crno_sa_zlatnim

#17484 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by crno_sa_zlatnim »

"MUP Kantona Sarajevo raspolaže saznanjima da se u određenim dijelovima grada organizuju grupe mladih ljudi koji planiraju da sutrašnje okupljanje građana iskoriste za nasilne proteste usmjerene prema objektima institucija Kantona i BiH, te policiji.

U apelu građanima, objavljenom na veb-stranici MUP-a Kantona Sarajevo, ističe se da saznanja sa terena ukazuju da te grupe pripremaju predmete i sredstva koje će koristiti u toku nasilnih protesta.

"Apelujemo da se svi učesnici protestnih okupljanja uzdrže od nasilja, te da evantualne izgrednike identifikuju i da ih u saradnji sa policijom odstrane sa skupa", navode iz kantonalnog MUP-a.

U saopštenju se napominje da su tokom protesta 6. i 7. februara nasilni pojedinici i grupe mlađih lica fizički, kamenjem, "molotovljevim koktelima" i pirotehničkim sredstvima napali policajce, zgrade Vlade Kantona i Predsjednišva BiH.

"Uprava policije će preduzeti sve mjere da javna i protestna okupljanja obezbijedi i omogući građanima izražavanje svojih stavova, ali isto tako neće tolerisati nasilničko ponašanje, ugrožavanje zdravlja građana i policije, kao i uništavanje imovine", naglašava se u apelu građanima.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo navode da je većina učesnika protesta do sada poštovala zakon i mirno izražavala stavove, a da manje grupe i neodgovorni pojedinci zloupotebljavaju te skupove kako bi liječili svoje frustracije, napadajući policijske službenike i druge građane, te uništavajući imovinu."

Ukoliko sutra dodje do nereda, ISKLJUČIVI krivac za iste ce biti Nasa stranka. Izgleda da je vama jedini cilj izazvati haos i totalno rasulo. Medjutim, niko ovdje nije nedodirljiv, pa ni Kojovic&comp.
drug_profi

#17485 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

E vala nek sam i ovo procitao....
koliko sutra dodje do nereda, ISKLJUČIVI krivac za iste ce biti Nasa stranka. Izgleda da je vama jedini cilj izazvati haos i totalno rasulo. Medjutim, niko ovdje nije nedodirljiv, pa ni Kojovic&comp.
Samo jos fali malo obrazlozenje, eto samo da mi slijepi i glupi shvatimo KAKO?
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#17486 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Vidi ovog SDA trola. Pa hajde sada fino, argumentima, odbrani tu tvrdnju o iskljucivoj krivnji NS?
nikad_vise

#17487 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nikad_vise »

Nisam vas glasac ali svakako na NS gledam sa simpatijama.
Isto tako svaka cast Pedji na hrabrosti da ovdje dodje i javno iznosi svoje ideje,misljenja i rijesenja.Ovo je samo dokaz da se niste otudili od naroda.Potrebna je stvarno velika doza zivaca da se izadje na kraj sa pojedinim "bolesnicima" na ovom forumu.Ovdje kad nema ozbiljne argumentacije bit ces napadan zato sto nosas zute gace a ne bijele ili zelene.Citati kako te ljudi vrijedaju bez ikakvih argumenata i ponizavaju a na sve to odgovarati smireno i dostojanstveno je nesto fascinantno.

Na zalost od mene ove godine nema podrske za NS najvise zbog razloga sto nemate kapacitet za velike stvari ali sa velikim simpatijama gledam na cijeli ovaj projekt.Moja licna zelja je da uz SBB i DF pokupite najvise glasova na sledecim izborima ali na narodu je da odluci.

Zalosno je gledati kako pojedinci ismijavaju clanove NS na protestima koja je stala uz narod,ali se s druge strane dive drzavnickoj politici i politickoj mudrosti SDA i SDP-a.Sve najbolje.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#17488 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

madner wrote:Mislim da je osnovni problem sto para nema za vece penzije.
nema para ni za trenutne penzije...znam to kao pemzioner....općenito sistem je pred kolapsom i niko ga nemre spasiti brez radikalnijih rezova ili novog kmečanja MMF-u.

još je Kurton Sarajevo u relativno dobroj situaciji glede prihoda kako je u većini ostalih kurtona
semirizsvemira

#17489 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by semirizsvemira »

Tekst Fatmira Alispahica ne zasluzuje komentar . :lol: :lol: :lol: :lol: Eto tvoj zasluzje :lol:
Skijaš

#17490 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Skijaš »

crno_sa_zlatnim wrote:Ukoliko sutra dodje do nereda, ISKLJUČIVI krivac za iste ce biti Nasa stranka.
Zašto ?
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#17491 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

madner wrote:Mislim da je osnovni problem sto para nema za vece penzije.
Onog časa kada država poslodavcima dozvoli uplatu u neki drugi PIO (po izboru poslodavca/radnika) izuzev ovog državnog para neće biti ni za kifle....skupštinske....
JoseMujica

#17492 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

a u okviru sistemskih mjera država se obavezala na reforme PIO i ZZO sistema

obnovite rezerve vazelina dok ga ima
hellue

#17493 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by hellue »

JoseMujica wrote:a u okviru sistemskih mjera država se obavezala na reforme PIO i ZZO sistema

obnovite rezerve vazelina dok ga ima
Kod nas ZZO jos uvijek ne posluju preko trezora, necemo daje pricati
kluz franjo

#17494 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kluz franjo »

Last edited by kluz franjo on 31/08/2016 00:51, edited 1 time in total.
Pedja Kojovic

#17495 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

kluz franjo

Iz arhiva…

Utorak, 25 Septembar 2012 14:39

Naša stranka traži formiranje ekspertske, ne stranačko-koalicione Vlade Kantona Sarajevo.

Povodom smjene Vlade Kantona Sarajevo protekle sedmice, a o kojoj se Naša stranka očitovala javno i veoma jasno obrazložila svoje stavove (http://bit.ly/UlJQj5 ), Naša stranka traži od nove većine u Skupštini KS da formira ekspertsku Vladu koja će imati podrsku parlamentarnih stranaka, na čelu koje će biti principijelna i stručna osoba koja može formirati kvalitetan tim ljudi odgovornih prvenstveno građanima Kantona, ne stranačkim strukturama.

“To što je s vlasti sišla jedna koalicija, a došla druga građane Sarajeva malo zanima. Njih jedino, i s pravom, zanima šta se može učiniti na poboljšanju njihovog životnog standarda u preostale dvije godine. Kada je Naša stranka prije više od godinu dana predložila da se iz međustranačkog sukoba izađe formiranjem ekspertne Vlade, mi smo rekli da je uslov za njeno formiranje sljedeći. Vlada mora biti predvođena moralnim i stručnim autoritetom i imati podršku najmanje dvije trećine poslanika. To je moguće obezbijediti samo ukoliko u tom projektu učestvuju sve stranke koje su značajno zastupljene u Skupštini. Sve ostalo je borba za vlast radi vlasti i predizborna kampanja na račun poreskih obveznika.”, izjavio je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Peđa Kojović.

Budzet MORA biti usvojen do 31. marta.

p.k.
VjecitiStudent

#17496 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Budžet koji predviđa dodatnih 130 miliona zaduživanja kantona Sarajevo kod komercijalnih banaka NE SMIJE biti usvojen.
JoseMujica

#17497 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

kluz franjo wrote:Sutra je zasjedanje Skupštine KS.
1. tačka je razmatranje zaključaka plenuma građana. Siguran sam biće usvojena jednoglasno (neću više matere mi). Druga tačka je usvajanje budžeta 2014. Molim predstavnike NS da maksimalno otežu, lobiraju, ne jedu kifle, šta god je potrebno, da se budžet ne usvoji, dok se ne imenuje nova vlada. Procedura poznaje odluku o privremenom finansiranju, tako da policija, zdravstveni i obrazovni radnici ne ostaju bez plaća. IVICU OSIMA ZA STEČAJNOG UPRAVNIKA KS!
:thumbup:
reko bi Švabo pa zar me toliko mrzite?!
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#17498 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by KatarinaKosaca »

Pedja

Dobra poslanička intevencija i tvoja i tvog kolege Haverića. KOnkretno, jasno, koncizno, usmeno.. ukratko dobro.
Optužili su vas za politikantstvo i predizbornu kampanju, jer je očigledno da su ostali kao riba na suhom.
Velika količina cinizma, a u tome, naravno prednjači, a ko bi nego SDP :D , kaže Fazlija "Nećete vjerovati, upravo su zahtjevi građana naši zaključci od petka" :D Mislim da baš i ne vjeruju, bar ja nikako ne vjerujem. U isto vrijeme je Predsjedavajuća Malić opet imala paniku oko radnog vremena do 16h, i hvala ti što si joj na to ukazao, jer je baš ozbiljna faca oko ozbiljnosti situacije i velike deklaracije oko razumjevanja zahtjeva građana u direktnoj koliziji sa ovim pritiskom oko izlaska u 16 ili 17h. Ja vam nudim svoj stan, pa ako se malo stisnete, staćete, jer je degutantno ljudima koji rade u privatnom sektoru "dok ima posla" tako otvoreno i drsko mahati sa zatvaranjem prostora u 16h. Pozdrav,
Last edited by KatarinaKosaca on 24/02/2014 14:37, edited 1 time in total.
hamza_sa

#17499 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by hamza_sa »

Pedja dragi, ovo nije ni "S" od Skupstine, nego je ovo jedna obicna sprdancija. Koju usput prenose i putem rezimske kantonalne televizije.

Pocevsi od Dine Konakovica koji se ponasa i prica kao da sve razumije, pa kaze da prihvata i opravdane proteste, ali ni jednog momenta ne spominje ko je kriv zbog stanja u kojem jesmo, lazne demagogije i hinjskog prebacivanja odgovornosti na tamo neke stranke, pa do kolege mu iz stranke koji cinicno se smijuci pita pa koja je to ekspertna Vlada, a to se nije pitao kada je postavljao ovu "ekspertnu" Vladu?!?!??!

A, sta tek reci za Radeljasa koji trazi pauzu, jer mu je dosadilo vise, a ni svjesta nije da kamere se nisu iskljucile kada je data pauza i da se fino vidi kako sa Predsjedavajucom razgovara i rukama joj gestikulira da malo ubrza. Covjeku se negdje zuri.

Ocigledno vecina tamo njih koji sjede nije svjesna situacije. Umjesto da se zasjeda bez prestanka i napokon pocne raditi kako treba, dobar dio poslanika se ponasa u stilu dobro je, najgore je proslo, sad polako da se vratimo na staro, a to je meni igranje sa vatrom.

I za kraj Predsjedavajuca kaze da mogu sici "dole" i pojesti nesto, a i njoj su se usta osusila, a ne pita se koliko je onih koji ne mogu sici "dole" i pojesti nesto, a Boga mi ni pokvasiti usta.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#17500 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by KatarinaKosaca »

Peđa, na stvarno nema smisla, ona jadna žena , evo još radi a skoro pa 18h. Što je previše , previše je, nije ni ovo rješenje ovako :D
Opet reče, da je ovo poslije 16h dobrovoljni rad. :roll: Jel ona normalna, ozbiljno pitam.
Bolje je ono rasformirati pa u gerilu (ovo je tvoja riječ :D )nego sa ovim drznicima.
Locked