Ukrajina

Post Reply
detroit-mercy

#17426 Re: Ukrajina

Post by detroit-mercy »

Challenger__ wrote:A u stvari, o čemu je riječ. Ovdje ogromna većina ne razlikuje istinu od laži, dobro od zla, korisno od štete. Ovdje ljudi tipuju na svoje zlo. Da im Bog da SAD na tri dana, uništili bi je već prvi dan.

Presmješno.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jebiga, ko je nama kriv sto ne mozemo da razlikujemo da su kapaciteti na Krimu popunjeni 1000% i da rijeke turista neprekidno dolaze :mrgreen: .
Na svu srecu, ti si tu da sve to potkrijepis rijecju i slikom :mrgreen: .
Last edited by detroit-mercy on 15/08/2014 15:49, edited 1 time in total.
sanjin_1

#17427 Re: Ukrajina

Post by sanjin_1 »

Challenger__ wrote:A u stvari, o čemu je riječ. Ovdje ogromna većina ne razlikuje istinu od laži, dobro od zla, korisno od štete. Ovdje ljudi tipuju na svoje zlo. Da im Bog da SAD na tri dana, uništili bi je već prvi dan.

Presmješno.
Majko draga,..reče i osta živ čovjek koji je postavio sliku Copacabane i ubjeđivao narod da se radi o plaži Krimu ? Ili ćeš kumašine malo o video igricama kao nepobitnom dokazu "nečeg" :-)
Žalosno.
Challenger__

#17428 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

romeomoraprezivjeti wrote:Zapad i Rusija,isto igraju,tj.prljavu politiku vode protiv muslimana. To su cinjenice, i ne znam kako druze Chaljendzeru mozes biti tako siguran u to sto mislis i pises,veyano za muslimane?!

To su floskule, a ne činjenice. Za početak preporučujem ovaj tekst:
Piše : Muhamed Filipović (NN)

U prošlom komentaru o najnovijoj svjetskoj krizi sam govorio o problemu Gruzije, odnosno o pokušaju Sjedinjenih Američkih Država da institucije, koje su navodno namijenjene obrani Amerike i zapadnog svijeta od moguće agresije, koristi kao sredstvo proširivanja svog geostrateškog utjecaja i širenja zone u kojoj zapadne sile na čelu s Amerikom donose sve strateške odluke.Može biti da su takav stav i pretjerana briga za sigurnost zapadnog svijeta bili opravdani dok je postojao komunizam, koji je barem programski ako ne i praktički, imao strateški cilj da dovede pobjede komunizma u cijelom svijetu. Ali, ta je briga uveliko smanjena i postala je gotovo sasvim izlišna u situaciji kad je komunizam kao svjetski sistem i sila pao i kad je najveći broj bivših zemalja komunizma, posebno u Europi, doživio ili doživljava tranziciju u kapitalističke zemlje, a bivši Sovjetski Savez se čak dobrovoljno razišao i transformirao u Rusku Federaciju i niz samostalnih zemalja ili zemalja koje imaju određene ugovorne veze s Rusijom, ali više nisu sastavni dio ruske države niti su dio svjetskog sistema komunizma, koji i ne postoji, a što ni Rusija nije još od 1990. godine..Interesantno je primijetiti da je u vrijeme kad je u carskoj Rusiji došlo do revolucije i kad je nastala komunistička vlada i kad se ta vlada, uprkos snažnoj oružanoj intervenciji zapadnih sila i kontrarevoluciji, ipak održala, nastao tzv. Cordone Sanitaire oko komunističke Rusije, a taj je imao zadatak da spriječi širenje te države i njenog utjecaja u ostatak Europe. Međutim, ništa manje nije interesantno da se takav Cordone ali sada Militaire stvara opet i to ne više oko komunističke nego tranzicijske Rusije, koja postaje isto onoliko demokratska koliko je to svaka druga postkomunistička država u istočnoj Europi, ali koja ne može da postane istovremeno i pion u rukama onih koji vode zapadnu politiku, kao što se to događa sa drugim bivšim komunističkim zemljama.Rusija je suviše velika i moćna za nešto tako. Tu, u odnosu prema Rusiji, nešto smrdi, rekli bi naši stari, tj. nešto s logikom postupanja u odnosima prema njoj nije u redu. Ako je komunizam bio glavni protivnik i opasnost za zapadni kapitalistički svijet, kako to da to postaje i postkomunistička Rusija, koja se, kako vidimo i znamo, veoma radikalno odrekla svog komunističkog nasljeđa. Stvar je mnogo dublja i ne može se i ne da se svoditi na odnos kapitalizam – komunizam. Pretvarajući nekada obrambeni savez NATO, koji je imao funkciju da štiti Zapad od penetracije komunizma, u sasvim očigledan ofenzivni vojni i politički savez, zapadni svijet sada preuzima ulogu onog faktora u svjetskoj politici koji ugrožava nastalo postkomunističko stanje.

To se može vidjeti ne samo u slučaju odnosa prema Rusiji nego i u mnogim drugim slučajevima, kao što su ratovi u Arapskom zalivu i na drugim mjestima ili u jednostranim odlukama Zapada, koje ignoriraju postojeća međunarodnopravna stanja, gdje se zapadne sile javljaju kao nosioci političkih, diplomatskih, ekonomskih, pravnih i oružanih intervencija, naravno, pokrivenih ideološkim i političkim plaštevima o ugroženosti Zapada i ljudskih sloboda, kao da one na Zapadu cvjetaju, ali u stvari s jasnim strateškim ciljevima opkoljavanja jedinih sila u svijetu koje su u stanju da se efikasno odupiru sve izraženijoj težnji vodećih zapadnih sila da cijelom svijetu nametnu svoju dominaciju, svoj način mišljenja, svoju kulturu i svoju ideologiju.To je smisao europskih i sjevernoatlantskih integracija, kako se taj proces naziva kod nas, a to je ono čemu teže i naši politički polupismeni i u većini slučajeva korumpirani političari, i on se sastoji u stvaranju jedne homogene političke, ekonomske i vojno-strateške sfere, koja će se prostirati sjeverno od polutara i obuhvatati sve zemlje i narode do granica – Rusije i Kine.

Ova strategija ima dalekosežne ciljeve i implikacije po stanje odnosa u svijetu. Ona je, nema nikakve sumnje, uperena prvenstveno protiv Rusije, budući da Rusija u Europi nema adekvatnog kontraparta, dok je ona samo posredno uperena i protiv Kine. Kina, naime, ima historijske kontraparte i u bilo kom slučaju da iskaže tendencije proširivanja svog utjecaja upućena je ka Himalajima i Hindukušu na jednoj, indokineskim narodima na drugoj, Japanu na trećoj i Rusiji, Mongoliji i srednjoj Aziji na četvrtoj strani.

Nijedan od tih pravaca djelovanja ne donosi neke velike strateške pomake, ali može donijeti velike probleme za Kinu zbog mogućnosti sukoba sa cijelim islamskim svijetom i mnogoljudnom Indijom. Zbog toga se Kina može izuzeti iz ovih strategijskih računica i pažnja koncentrirati na Rusiju.Rusija je najviše ranjiva iz Azije. Svi napadi na Rusiju iz Europe su obavezno završili katastrofama zavojevača, ali iz Azije nisu (Tatari su godinama vladali Rusijom). Međutim, azijski prostori su u ovom momentu teško dostupni za bilo kakvo uspješno djelovanje koje bi imalo antiruski karakter. Sibir je velika ruska baza koja sadrži neograničene mogućnosti, a to je postao još u XVI vijeku, od vremena kada je Jermak Timofejević ušao u Sibir i uveo carsku vlast na tim neograničenim prostorima. Rusija je postupala u Sibiru sasvim suprotno od načina kako je postupala Amerika u odnosu na svoj Divlji zapad. Originalni narodi nisu istrijebljeni nego su i oni i njihove kulture i jezici, kao i kulture i jezici ostalih azijskih naroda – Tibetanaca, mnogih azijskih i srednjeazijskih naroda i grupa plemena, uvedeni u prostore nauke, kulture, pa onda i civlizacije.

Rusija nije dopustila da civilizovanje uništi originalnu kulturu, jezike i život tih ljudi, kako se to događa u svim zemljama kolonijalizma ili u Americi, pa da ih onda izučava kao mrtve muzejske eksponate. Institut za Vosotokovedenije Carskog univerziteta u Petrovgradu, taj najveći i najsjajniji institut koji je svjetska nauka imala za proučavanje istočnih naroda, njihovih jezika i kultura, bio je središte koje je uvelo sve te narode u prostore kulture i omogućilo im da ostanu ono što su bili. Kad danas slušam kako mnogi polovično učeni sveznadari govore s nipodaštavanjem o ruskoj nauci i kulturi hvatam se za glavu. Bio sam u Rusiji i izučavao sam tamošnje prilike. Bio sam u srednjoj Aziji, naravno ne kao špijun MI6 (kao Deakin) ili neke druge obavještajne agencije, nego kao samostalni naučnik koji je proučavao duhovne i kulturne veze mog naroda i naroda tog velikog područja, u stvari kolijevke jedne vrste u islamu veoma bitne duhovnosti, i tamo sam imao prilike da vidim i čujem o stanju stvari i da razgovaram s mnogim ljudima.Kad sam u drevnom Samarkandu, koji pamti i Aleksandra Velikog, posjetio čuveni arheološki resort Šahizindan, tj. brdo na kojem se nalazi niz veličanstvenih mauzoleja (turbeta) velikih vladara tog svijeta, posebno Gur-Emira ili Timurlenka (Tamerlan), susreo sam se slučajno sa glavnim muftijom cijele srednje Azije. Bio je to relativno mlad čovjek, veoma lijepog i dostojanstvenog izgleda i još ljepše odjeće.

S njim sam imao dug razgovor o prilikama u kojima žive muslimani srednje Azije pod ruskom i potom sovjetskom upravom. Taj mi je čovjek savršeno plastično ocrtao ulogu Rusa i Sovjeta u njihovoj novijoj historiji. Rusi su u taj prostor došli 1861. godine. Tada mi je kazao: "Mi smo se borili sa Sovjetima za Veliki Turkmenistan, ali smo tu bitku izgubili jer je taj cilj sama historija odbacila. Ruse i Sovjete smo prihvatili jer smo morali, a zatim smo shvatili da pod njima možemo dobiti svoje nacionalne države (Uzbekistan, Kazahstan, Tadžikistan, Turkmenistan, Kirgistan) i sačuvati svoje narodne kulture, a one su toliko impregnirane islamom da je i islam, kako vidite, preživio u ovim krajevima kao dio priznatih narodnih kultura. Sami nikada ne bismo postigli ovakav industrijski, prosvjetni, naučni i kulturni razvoj da nismo prihvatili Ruse ili da su nam umjesto njih došli Englezi, kao u Indiji, Iraku ili Persiji.Sada imamo države, industriju, nauku i moderne naučne i školske institucije, pozorišta, opere, balete i muzičke akademije i samo čekamo vrijeme, a znamo da će ono doći, kada ćemo dobiti i državnu neovisnost. Da to nismo prihvatili bili bismo i ostali u onom položaju u kojem se nalaze ostali muslimani u Aziji i Africi, tj. u položaju kolonijalnih naroda i krajnjeg siromaštva." Taj čovjek mi je ne samo otkrio tajnu azijatskog mišljenja i strpljenja, za koje sam i sam imao razumijevanje jer i kod nas u Bosni je sabur najvažnija osobina ljudskog odnosa prema događanjima života, nego mi je ukazao na moguće puteve kojima će ići budući razvoj.

Sve se dogodilo kako mi je on kazao daleke 1975. godine u Samarkandu u džamiji posvećenoj jednom članu časne familije božjeg poslanika a. s. koji je u taj kraj donio islam.Upravo je, u strateškom smislu, ova zona ona jedina preko koje je moguće, pored Europe, direktno ući u zonu strateških, ekonomskih i vitalnih interesa Rusije, a to se sada događa. Dolazi se iz Europe – Poljska, Češka i druge zemlje, preko Kavkaza – Gruzija, preko srednje Azije – preko Avganistana i Irana. Upravo to je razlog zbog kojeg je Iran toliko intenzivno u fokusu interesa i napada zapadnih zemalja. Nije atomsko oružje Ahmadinedžada bitno, nego meki trbuh Rusije preko iranskog Azerbejdžana i Kaspijskog jezera.

Dakle, niti je istina, niti je interes, niti su razlozi ikada samo na jednoj strani u odnosima dva elementa neke situacije i svako ko želi da bude objektivan posmatrač i ocjenjuje stvari po argumentima, a ne simpatijama i pukim interesima, mora uzimati u obzir sve argumente i sve strane stvari. Kod nas, u atmosferi iznuđenog prozapadnjaštva, nije nikakvo čudo da se o Rusiji misli loše i pogrešno. Zaboravlja se, međutim, da Rusiju od toga glava neće zaboljeti, ali neke od nas može.
* podvlačenje moje

izvor - Muhamed Filipović : Rusija
sanjin_1

#17429 Re: Ukrajina

Post by sanjin_1 »

detroit-mercy wrote:

Presmješno.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jebiga, ko je nama kriv sto ne mozemo da razlikujemo da su kapaciteti na Krimu popunjeni 1000% i da rijeke turista neprekidno dolaze :mrgreen: .
Na svu srecu, ti si tu da sve to potkrijepis rijecju i slikom :mrgreen: .
Toi govorim..obraz ĐON
jastuk1

#17430 Re: Ukrajina

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:
romeomoraprezivjeti wrote:Zapad i Rusija,isto igraju,tj.prljavu politiku vode protiv muslimana. To su cinjenice, i ne znam kako druze Chaljendzeru mozes biti tako siguran u to sto mislis i pises,veyano za muslimane?!

To su floskule, a ne činjenice. Za početak preporučujem ovaj tekst:

Piše : Muhamed Filipović

Uh.. uh...

Inače cijenim akademika ali ovdje pokazuje frapantnu kratkovidnost. Ispade Rusija i SSSR "spasili" Islam, a ono religija bila uništavana kako je ko stigao u to doba, a i sad. Doduše veliča se pravoslavlje i pljuje po Islamu. Osim u Čečeniji i nekim republikama gdje su etnički rusi i ruski lihvaro-cionisti primorani da respektuju Muslimane inače im je odma igranka.

Zašto gradonačelnik Moskve ne da nove džamije? Zašto zatvaraju džamije po Ekatarinburgu i tjeraju Muslimane da se sastaju po podrumima i po tajnim lokacijama?

Zašto Rusija daleko jače ne suzbija svoje etničke ruske neonaciste koji će je pomašćeni milijardama zapadnih lihvaro-cionista razjest i raščerečit iznutra? Zato što lihvaro-cionosti već njome vladaju i bacaju koske o NEKOM BAJNOM, multipolarnom svijetU LAKOVJERNIMA KAO ŠTO SI TI DRAGI ČELI.

I zapad i Rusija vode najprljaviju politiku protiv Muslimana, a to dokazuju svaki dan i iz sata u sat.

Kako možeš dragi Čeli biti toliko slijep kod očiju i ne uvidjeti da je "multipolarni svijet" ruski paravan za vladanje svijetom isto kao što je "demokratija i ljudska prava" paravan zapada za vladanje svijetom?
Challenger__

#17431 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Kako možeš dragi Čeli biti toliko slijep kod očiju i ne uvidjeti da je "multipolarni svijet" ruski paravan za vladanje svijetom isto kao što je "demokratija i ljudska prava" paravan zapada za vladanje svijetom?
Zar misliš da je "perspektiva" islamskom svijetu ovo što se dešava u Libiji, Siriji, Iraku? Zar je "perspektiva" islamskom svijetu navođeni cionistički halifat koljača i ubica? Tako ti Allaha, zar misliš da si dalekovidiji od elite I.R. Iran?

Ama...
Avetinho

#17432 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

Presmješno.
A manjina ne razlikuje "plazu" na Krimu od Kopakabane.

Presmijesno.
jefferson

#17433 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

Matere mi da Chelija nema trebalo bi ga izmisliti :D
Ono covjek procita par njegovih postova i skonta koliko je sretan sto je drugaciji.
insomnia78

#17434 Re: Ukrajina

Post by insomnia78 »

Ka'e, Russian trolls bingo :D
Image
jastuk1

#17435 Re: Ukrajina

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:
Zar misliš da je "perspektiva" islamskom svijetu ovo što se dešava u Libiji, Siriji, Iraku? Zar je "perspektiva" islamskom svijetu navođeni cionistički halifat koljača i ubica? Tako ti Allaha, zar misliš da si dalekovidiji od elite I.R. Iran?

Ama...
Jeste perspektiva isto koliko i PERSPEKTIVA ASADISTINOG REŽIMA za sunite Sirije desetljećima!!!!!!! Zar ne uviđaš koliko si DISINGENUOUS - NEISKREN.

Znači uredu su jedni tlačiteli, ali ovi drugi nisu. I uredu ti je da se suniti Iraka i Sirije drže u političkom i ekonomskom vakumu desetljećima, je li???

Zar ti činjenica da se IS uspostavlja u najsekularističnijim od svih arapskih država nije dovoljan dokaz desetljeća vakuma - kako političkog tako i državnog.

Al jok, da malo karitikam, sad je tebi vokri što se Rusi nisu prije cionista sjetili da prave hilafet. Mislim halo ba više... :roll: :-) :-) :-) Kraljevstvo za trunčicu realnosti, trunčicu...

Mislim fin si ti i načitan forumaš, ali si veliki romantik i previše vjeruješ da jedni samo kao grade taj bajni, multipolarni svijet dok ga drugi samo kao ruše. Stvarnost je ipak daleko šarenija i nije tako crno-bijela. Previše si jednostran i onda braniš i one teze koje nisu odbranjive. Treba ganjat sredinu.

https://www.youtube.com/watch?v=TYKzsleo-m4
SaPnA

#17436 Re: Ukrajina

Post by SaPnA »

Breaking News: Ukrainische Truppen greifen russische Militärfahrzeuge an. Ukrainische Truppen greifen nach eigenen Angaben eine russische Fahrzeugkolonne auf ukrainischem Boden an. Teile des Konvois mit gepanzerten Fahrzeugen
seien zerstört worden, sagt ein Sprecher der ukrainischen Armee. Mehr gleich auf n-tv.de
muzicar_iz_parka

#17437 Re: Ukrajina

Post by muzicar_iz_parka »

A prevod? :shock:
SaPnA

#17438 Re: Ukrajina

Post by SaPnA »

:D uglavnom neki glasnogovornih ukrainske vojske je rekao da je doslo do okrsaja izmedju ukrainske vojske i ruskog konvoja sa oklopnim vozilima. Kaze da su dijelovi konvoja unisteni.
muzicar_iz_parka

#17439 Re: Ukrajina

SaPnA wrote::D uglavnom neki glasnogovornih ukrainske vojske je rekao da je doslo do okrsaja izmedju ukrainske vojske i ruskog konvoja sa oklopnim vozilima. Kaze da su dijelovi konvoja unisteni.
Da to nije gdin Lisenko, on često ima običaj svašta tvrditi.
mirsek

#17440 Re: Ukrajina

Post by mirsek »

sumirprimus wrote:
Challenger__ wrote:Jesam li ti rekao da mi se ne obraćaš dok ne naučiš pisati? Drži se toga, a do tada u svom selu pričaj da se nekažnjeno mogu rušiti tuđe, legalno izabrane vlade.
ejs to pozivat se na gramaticke greske,pa ne izdaje knjigu,pa da mu treba kolektor... :D
jos i uvjerenje o mjestu rodjenja,prebivalista...
malo li je? :D
garant nesto nizbrdo krenulo,kaka je situVacija? :)
:D
detroit-mercy

#17441 Re: Ukrajina

Post by detroit-mercy »

jefferson wrote:Matere mi da Chelija nema trebalo bi ga izmisliti :D
Ono covjek procita par njegovih postova i skonta koliko je sretan sto je drugaciji.
Imaju ljudi dijagnozu i za takvo stanje :mrgreen: .
General War

#17442 Re: Ukrajina

Post by General War »

:mrgreen:
Image
sanjin_1

#17443 Re: Ukrajina

Post by sanjin_1 »

General War wrote::mrgreen:
Image
Bolje mu je nek se "dozove tobe". U protivnom ta će mu granica biti pred Moskvom..
romeomoraprezivjeti

#17444 Re: Ukrajina

Post by romeomoraprezivjeti »

E moj chelji,i akademice Filipovicu,u stvari ,da vi niste jedna osoba? Ha,sad mi je sve jasnije.:-D
romeomoraprezivjeti

#17445 Re: Ukrajina

Post by romeomoraprezivjeti »

Op op opa,usli Putinovci u Ukrajinu sa oklopnim vozilima...
muzicar_iz_parka

#17446 Re: Ukrajina

romeomoraprezivjeti wrote:Op op opa,usli Putinovci u Ukrajinu sa oklopnim vozilima...
Nema logike da uđu sa tako malim brojem vozila, pa iako bi htjeli nešto prikriveno raditi, nebi to činili ispred očiju OSCE-a, zapadnih novinara i ostalih "posmatrača" koji su tu zbog konvoja koji treba prijeći u UA iz Rusije.

Logično je da pobunjenici ne mogu sami prizvesti niti imati uskladištene municije i naoružanja, ali kako do sad nije bilo konkretnih dokaza za neko veliko uplitanje, zašto bi sad to činili kad su sve oči uprte u njih?

Inače iz Kijeva je u više navrata dolazilo saopštenje slično ovome, uništeno ovoliko onoliko ruskih vozila, ruski avion oborio ukrajinski, Rusi pucali artiljerijom na ukrajinske položaje, a na kraju nikakvih dokaza za to.
jefferson

#17447 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

muzicar_iz_parka wrote:
romeomoraprezivjeti wrote:Op op opa,usli Putinovci u Ukrajinu sa oklopnim vozilima...
Nema logike da uđu sa tako malim brojem vozila, pa iako bi htjeli nešto prikriveno raditi, nebi to činili ispred očiju OSCE-a, zapadnih novinara i ostalih "posmatrača" koji su tu zbog konvoja koji treba prijeći u UA iz Rusije.

Logično je da pobunjenici ne mogu sami prizvesti niti imati uskladištene municije i naoružanja, ali kako do sad nije bilo konkretnih dokaza za neko veliko uplitanje, zašto bi sad to činili kad su sve oči uprte u njih?

Inače iz Kijeva je u više navrata dolazilo saopštenje slično ovome, uništeno ovoliko onoliko ruskih vozila, ruski avion oborio ukrajinski, Rusi pucali artiljerijom na ukrajinske položaje, a na kraju nikakvih dokaza za to.
Uzese Krim cijeli pred ocima svijeta a ti pricas o OSCE-u.
Dobro ih nisu zavezali za bandere kao sto je nekoc nebeski anrod cinio "pred ocima svijeta."
sumirprimus

#17448 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

mirsek wrote:
sumirprimus wrote:
Challenger__ wrote:Jesam li ti rekao da mi se ne obraćaš dok ne naučiš pisati? Drži se toga, a do tada u svom selu pričaj da se nekažnjeno mogu rušiti tuđe, legalno izabrane vlade.
ejs to pozivat se na gramaticke greske,pa ne izdaje knjigu,pa da mu treba kolektor... :D
jos i uvjerenje o mjestu rodjenja,prebivalista...
malo li je? :D
garant nesto nizbrdo krenulo,kaka je situVacija? :)
:D
prijo mi smo i biti cemo fini?ahh zaboravi.
jastuk1

#17449 Re: Ukrajina

Post by jastuk1 »

Cijela kolona izgorila. Oprez +18!!!!

https://www.youtube.com/watch?v=oidlySgqW1A
Challenger__

#17450 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Challenger__ wrote:Probaću da najkaraće i što objektivnije rezimiram ukupno stanje na ratištu i jučerašnji dan, na osnovu režimskih i pobunjeničkih izvora:

- zbog manjka ljudstva i tehnike, pobunjeničke snage nisu u stanju da uspostave čvrste linije fronta i iz defanzive pređu u poziciono ratovanje. Sa druge strane, nadmoć u ljudstvu i tehnici režimu omogućava kvantitet (udara) kojim pokušava da nadoknadi kvalitet. Udaraju na više pravaca sa mnoštvom tehnike, te su tako juče uspjeli da potisnu pobunjenike sa vrha Saur Mogule i uđu u dubinu pobunjeničkog prostora na dva pravca. Ako budu bili u stanju da obezbjede bokove i prije svega logistiku (zbog pomanjkanja iste su izgubili mnogo ljudi i tehnike u "južnom kotlu"), dovešće snage pobunjenika u vrlo loš položaj. U protivnom ovi izleti u dubinu protivnika će ih skupo koštati.

UKRATKO: snage pobunjenika su juče imale loš dan, a perspektive na ratištu će biti jasnije nakon borbi koje su u toku. Humanitarna situacija u Donjecku i Lugansku je vrlo loša.
Ovako je bilo prije tačno 5 dana. Kako danas stoje stvari?

- Snage režima nisu uspjele da materijalizuju znatnu prednost koju su stekli u proteklih pet do sedam dana. Pobunjenici su preuzeli još dva granična prolaza, eliminisali brojnu tehniku i ljudstvo uklinjenih snaga režima i na nekim pravcima uspjeli da preuzmu inicijativu. Režim je još uvijek u znatnoj prednosti ali je izgubio bitan momenat od prije 5 do 7 dana.

UKRATKO: Snage režima su imale jako loš dan.
Post Reply